info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

s03 - 8. kolo - technická výzva - Crème Brûlée


Romantika ako na zámku? Pripravte kráľovský dezert Crème Brûlée


Dezert Crème Brûlée je obľúbenou pochúťkou už od 17. storočia.

Anglicko, Francúzsko aj Španielsko súperia o to, kto upiekol tento dezert prvý.

Avšak, spísaný recept na jeho prípravu sa po prvýkrát objavil vo Francúzsku. Tým si Francúzsko pripísalo túto kráľovskú dobrotu na konto gurmánskej kultúry. Na luxusnom Crème Brûlée si pochutnávala dokonca aj smotánka na zámku Versailles.

Pri ochutnávaní chcem počuť ten správny zvuk“ znela rada od porotkyne Jožky. Základom dobrého Crème Brûlée je karamelová krusta na povrchu, ktorá vzniká oflambovaním cukru. Poklepkaním zaznie chrumkavý zvuk karamelu, pod ktorým sa ukrýva lahodný krém.

Žĺtkovo-smotanový dezert sa pripravuje v zapekacích miskách vo vodnom kúpeli. Súťažiacim zabrala jeho príprava 1,5 hodiny. Avšak, nenáhlite sa. Doprajte si čas na dôkladnú prípravu. Výsledok určite stojí za to. 
 
Crème Brûlée


Čo potrebujete?

  • 400 g smotany na šľahanie 33 %
  • 110 g žĺtkov
  • 55 g cukru krupica
  • 1 ks vanilkový struk
  • hnedý cukor na posypanie

Postup

Cukor spolu so žĺtkami premiešame metličkou. Vanilkový struk vyškriabeme do smotany a spoločne prevaríme. Po prevarení pomaly vlievame do vymiešaných žĺtkov a premiešame.

Pripravenú zmes prelejeme cez sitko do odmerky. Pripravíme si 4 zapekacie misky, do ktorých ju rovnomerne rozdelíme.
Naplnené misky vložíme do hlbokého plechu s vodou. Pečieme vo vodnom kúpeli pri teplote 120°C, cca 45 – 60 minút.
Pozor: Crème Brûlée je správne upečené, keď sa trasie len stredná časť.

Keď je krém upečený, prichádza na rad flambovanie. Na vrch krému nasypeme hnedý cukor, ktorý flambujeme, kým nevznikne karamelová krusta.
 

Mandľové sušienky

K chuti krémového Crème Brûlée sa dokonalo hodia napríklad mandľové sušienky. Finalisti ich pripravovali v tvare srdiečka, čím dotvorili romantický efekt dezertu. Kreativite sa však medze nekladú a využiť môžete rôzne iné formičky.
 

Čo potrebujete?

  • 200g hladkej múky
  • 60 g práškového cukru
  • 60 g mandľovej múky
  • 100 g masla
  • ½ čl sušenej citrónovej kôry
  • 1 vajíčko
  • 1 žĺtok
  • 1 čl vanilkovej arómy
  • krupicový cukor na posypanie

Postup

Hladkú múku a cukor preosejeme. Primiešame mandľovú múku. Maslo si pokrájame na kocky. Kocky spolu s vanilkovou arómou, cintrónovou kôrou, vajíčkom a žĺtkom primiešame k sypkej zmesi.

Všetko spolu dôkladne vymiešame a vzniknuté cesto necháme odležať v chlade.
Po odležaní, cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a vykrojíme formičkou sušienky. Poukladáme ich na plech pokrytý mastným papierom a posypeme krupicovým cukrom.

Pri teplote 180 °C pečieme do svetlej farby so zlatými okrajmi.
    
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko. Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS.


Na prípravu receptu sa budú hodiť: