V deviatej epizóde šou Pečie celé Slovensko sa cestovalo do horúceho Talianska.
Talianska kuchyňa patrí k najobľúbenejším a najznámejším na svete. Návšteva tejto južanskej krajiny nie je len kultúrnym, ale aj gastronomickým zážitkom. Ako sa darilo našim finalistom?
Netradičné chute tradičnej pizze
V osobnej výzve finalisti upiekli legendárne talianske jedlo. Do stanu zavítal najväčší odborník na originálnu pizzu Massimo, aby sa podelil o užitočné rady pri jej pečení
„Podľa mňa, základom dobrej talianskej pizze je cesto,“ uviedla Petra Tóthová. Finalisti sa museli popasovať s kysnutým cestom a s výrobou vlastnej omáčky.
Opäť raz priniesli nápady na rôzne kombinácie ingrediencií a variácie omáčok. Porotkyniam zachutila srdiečková pizza od Timi, ktorú dochutila figami. Mirkina chrenová pizza oslovila Petru Tóthovú. A nevídanú kombináciu vyskúšal aj Tomáš, ktorý využil chuť hrozna a pistácií.
Syrová pizza s pistáciami
Recept od Tomáša
čas prípravy: 2 hodiny
3 pizze
náročnosť: stredná
Popis
Milujem syry. Akékoľvek. A talianske sú jedny z najlepších. Vždy keď som v Taliansku, tak zájdem na trhy kúpiť si rôzne druhy syrov, salám, olív a ovocia. Potom si sadneme niekde na námestie alebo pláž a všetky tie syry ochutnávame. Je to už moja tradícia. Preto som sa rozhodol upiecť syrovú pizzu. Bude v sebe spájať jemné aj intenzívne chute a ako ozvláštnenie bude obahovať chrumkavé pistácie, ktoré sa so syrmi výbore dopĺňajú.
Ingrediencie
Cesto:
- 500 g hladkej múky
- 300 ml vody
- 7 g sušeného droždia
- 1 ČL kryštálového cukru
- 1 ČL soli
Omáčka
- 30 g masla
- 2 strúčiky cesnaku
- 500 ml smotany na šľahanie
- 70 g pistácií
- 40 g parmezánu
- mleté čierne korenie
- soľ
Obloženie
- bresaola
- burrata
- syr Kaltbach
- 40 g pistácií
- 10 bobúľ bieleho hrozna
Postup
- Cesto - Zmiešajme múku, soľ a droždie. Postupne do zmesi zapracujeme vodu a miesime v kuchynskom robote asi 5 minút na nízkych otáčkach, pokiaľ nebude cesto hladké a jemné.
- Prikryjeme ho kuchynskou fóliou a necháme kysnúť. Následne cesto rozdelíme na 3 bochníky a tie necháme ešte nakysnúť asi na dvojnásobnú veľkosť. Potom z bochníkov vytvarujeme okrúhle tvary s priemerom asi 30 cm.
- Omáčka - Na masle orestujeme cesnak, pridáme smotanu a necháme povariť do zhustnutia. Odstavíme a pridáme do omáčky nasekané pistácie a parmezán.
- Rúru vyhrejeme na 300°C. Na cesto rozotrieme omáčku a poukladáme syry a bresaolu. Presunieme na pizza kameň a dáme piecť na asi 8 -10 minút. Na záver poukladáme hrozno.
Srdiečková pizza
Recept od Timi
čas prípravy: 2 hodiny
4-6 porcií
náročnosť: ľahká
Popis
Ja ako milovník talianskej kuchyni a pizze som sa inšpirovala aj niečim netradičným, a to hráškovým základom. Milujem experimentovať a skúšať rôzne chute. Túto pizzu chcem venovať môjmu susedovi a dobrému priateľovi Robčovi, ktorému v lete pravidelne pripravujem cesto na pizzu na jeho záhradné párty s priateľmi. Síce takmer prídem pri spracúvávaní 5 kg cesta na pizzu o ruky, výsledok stojí za to! A taktiež miluje Taliansko, ktoré často navštevuje a patrí medzi veľkých gurmánov jedla.
Ingrediencie
Cesto:
- 570 g múky na pizzu 00
- 1 g diastatického jačmenného sladu v prášku
- 19 g kryštálového cukru
- 12 g soli
- 370 g vlažnej vody
- 8 g instantného droždia
- 100 g semolinovej múky na podsýpanie bochníkov
Hráškový základ
- 1/2 žltej cibule
- 300 g mrazeného hrášku
- 100 g parmezánu
- 40 g syru s modrou plesňou
- 30 g vody
- 30 g smotany na šľahanie
- soľ
- korenie
- 10 g olivového oleja
Karamelizovaná cibuľa
- 4 žlté cibule
- 15 g olivového oleja
- kryštálový cukor
- soľ
- voda
Figy
- 10 fíg
- 30 g masla
- 30 g medu
Obloženie
- prosciutto
- syr s vlašskými orechmi
- 100 g vlašských orechov
- čili vločky
- syr pecorino
- olivový olej
Pomôcky
- kameň na pečenie pizze
- smothie mixér
- panvica
- varecha
- flambovacia pištoľ
Postup
- Cesto - múku, soľ, cukor a slad zmiešame v miske. Vodu si zohrejeme na max 30 °C , pridáme droždie a dobre premiešame. Pridáme k múke a vypracujeme ručne hladké cesto. Dáme do naolejovanej nádoby a necháme nakvasiť približne 2 – 3 hod pri izbovej teplote alebo najlepšie cez noc v chladničke. Následne cesto rozdelíme na 2 alebo 4 rovnaké časti a necháme ešte podkysnúť 1 – 2 hod. pri izbovej teplote zakryté fóliou.
- Základ - olivový olej zohrejeme, pridáme na pásiky nakrájanú a očistenú cibuľu a chvíľku opražíme. Pridáme mrazený hrášok chvíľu podusíme, pridáme vodu a necháme dusiť približne 15 minút. Následne dáme do mixéra, pridáme parmezán, plesnivý syr, soľ a mixujeme. Postupne pridávame šľahačku a vymixujeme do požadovanej hustej konzistencie.
- Skaramelizovaná cibuľa - cibuľu očistíme, narežeme pozdĺžne na pásiky. Olej zohrejeme na panvici pridáme cibuľu a necháme na nízkom plameni za občasného miešania zmäknúť cca 10 minút. Následne pridáme soľ a cukor podľa chuti. Znížime plameň na najnižší stupeň a necháme skaramelizovať. Občas cibuľu premiešame, aby nezhorela a nezhorkla. Môžeme pridať pár lyžičiek vody, ak sa nám zdá, že cibuľa sa pripaľuje. Takto necháme skaramelizovať cibuľu za občasného miešania 30 minút až hodinu.
- Figy - maslo a med zohrejeme na panvici a pridáme nakrájané figy, ktoré chvíľku necháme skaramelizovať. Na suchej panvici zohrejeme nasekané vlašské orechy.
- Rúru predhrejeme s pizza kameňom na najvyšší možný stupeň. Najlepšie 270 - 300 °C s ventilátorom na minimálne 40 minút. Cesto si opatrne vyklopíme do semolinovej múky a pomúčime z oboch strán. Vytvarujeme si okraje, vypudíme bublinky zo stredu a pomocou hánky si cesto roztiahneme. Na dobre vykvasenú a vypracovanú pizzu si natrieme hrášková základ. Dáme piecť do rúry na približne 5 - 8 minút.
- Ak sú okraje a stred pizze zlatisté, pizzu vyberieme, postrúhame syr s vlašskými orechmi, pridáme skaramelizovanú cibuľu, poukladáme natrhané prosciutto, figy. Pomocou škrabky nastrúhame pecorino, ktoré môžeme oflambovať a pridáme vlašské orechy a posypeme čili vločkami.
Rodinná pizza
Recept od Lucie
čas prípravy: 2 hodiny
16 porcií
náročnosť: stredná
Popis
Zbožňujem čas strávený so svojou rodinou. Keď už teplo zaklope na naše dvere a spoločne prichodia tie teple letné večery, kedy vieme sedieť vonku, rozprávať sa a piecť pizzu priamo v peci. Tak to mám živo v predstavách, až cítim tu dokonalú vôňu. Poďme si jednu spoločne upiecť.
Ingrediencie
Cesto:
- 500 g hladkej múky
- 290 ml vody
- 3 g čerstvých kvasníc
- 18 g soli
Prílohy
- 500 g pasírovaných paradajok
- 250 g cherry paradajok
- 400 g mozzarelly
- 200 g pancetty
- 200 g artičokov
- 30 g bazalky
- 50 g rukoly
- olivový olej na poliatie
Dochutenie
- soľ
- oregano
- čierne korenie
- parmezán
- čerstvá bazalka
Pomôcky
- pizza kameň
- misky
- pizza lopata
- pizza rovný nerezový plech
Postup
- Urobíme kvások, ktorý potom zapracujeme s múkou a necháme vykysnúť.
- Medzitým už do rúry dáme vyhrievať kameň na pečenie na maximum. Dáme teplotu na 300°C, ak je to možné (prípadne najvyššiu možnú teplotu rúry).
- Cesto je na 2 pizze. Rozdelíme cesto, vytvarujeme do požadovaného tvaru, potrieme pasírovanými paradajkami, ktoré len osolíme, okoreníme, pridáme posekanú bazalku. Poukladáme ostatné prílohy a dáme piecť približne na 5-8 min. Záleží od rúry.
- Po upečení rovnomerne rozhodíme rukolu a parmezánové hoblinky a polejeme olivovým olejom.
Slovenská pizza
Recept od Danice
čas prípravy: 2 hodiny
8 porcií
náročnosť: ľahké
Popis
Osobnú výzvu v tomto kole by som chcela venovať svojmu bratovi, ktorý ma naučil jesť pizzu so smotanovou omáčkou s bryndzou. Nikdy by som nebola povedala, že ja niekedy niečo také vôbec ochutnám. A teda nakoniec sme spoločne hľadali tú správnu kombináciu chutí, samozrejme on ako hlavný ochutnávač.
Ingrediencie
Cesto:
- 600 g múky na pizzu
- 12 g čerstvého droždia
- štipka cukru
- 5 - 7 g soli
- 360 g vody
- 1,5 PL olivového oleja
Smotanová omáčka
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- 250 g smotany 33 %
- 200 g mozzarelly
- čerstvé bylinky - oregano, tymián, bazalka, petržlenová vňať
- 5 - 10 g soli
- 3 g čierneho korenia
Pizza obloženie
- 150 g talianskej salámy
- 150 g bryndze
- 150 g anglickej slaniny
- 100 g modrého syra
- 100 g sušených sliviek
Na potretie
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL olivového oleja
Postup
- Pripravíme kvások, zohrejeme kúsok vody (nesmie byť horúca) a spolu s cukrom pridáme droždie. Hotový kvások pridáme k múke, soli, olej a vode a vymiesime cesto, ktoré sa bude odliepať od stien. Cesto necháme kysnúť, až kým nezdvojnásobí objem.
- Medzitým pripravíme omáčku - na olivovom oleji opražíme pretlačený cesnak, pridáme smotanu, nasekané bylinky, ochutíme soľou a čiernym korením, nakoniec primiešame mozzarellu. V prípade potreby zahustíme troškou múky.
- Cesto si rozdelíme na 2 bochníky. Necháme ešte trošku podkysnúť. Na hotové cesto pridáme smotanovú omáčku a následne rovnomerne bryndzu s mozzarellou.
- Nakoniec poukladáme anglickú slaninu, do ktorej sme zabalili sušenú slivku spolu s bluecheese.
- Pečieme pri teplote 240 °C približne 10 -15 min.
Rímska pizza
Recept od Miroslavy
čas prípravy: 2 hodiny
20 porcií
náročnosť: stredná
Ingrediencie
Cesto:
- 250 g hladkej múky
- 250 g pizza múky chrumkavej
- 4 g sušeného droždia
- 350 ml vody
- 20 g olivového oleja
- 10 g morskej soli
Omáčka
- 200 g paradajok
- 1 PL čerstvého oregana
- 2 PL oleja
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL cukru
- soľ a korenie
- strúhaný chren
Obloženie
- čerstvá bazalka
- 500 g syru burrata
- 300 g šunky
- nakladané reďkovky
- čerstvý chren
- olivový olej
- klíčky reďkovky
Pomôcky
- kuchynský robot
- panvica
- hrniec
- kameň na pečenie
- papier na pečenie
- sitko
Postup
- Cesto - Suroviny na cesto dáme do robota a hákom na hnetenie vypracujeme nelepivé vláčne cesto. Dáme kysnúť na 30°C 30 min do vyhriatej rúry. Potom prenesieme na vyhriaty kameň na pizzu, Vytvarujeme obdĺžnik a natrieme paradajkovou omáčkou, natrháme syr burratu. Pečieme na programe gril na 250°C približne 20 min.
- Omáčka - Na oleji do sklovita opražíme cibuľku nakrájanú na kocky. Pridáme cesnak, olúpané paradajky, dochutíme soľou, korením a strúhaným chrenom. Rozmixujeme, prepasírujeme a varíme do mierneho zhustnutia. Nanesieme na pizzu.
- Po upečení ozdobíme vybranými surovinami. Na záver nastrúhame čerstvý chren a posypeme klíčkami reďkovky.
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže
Pečie celé Slovensko. Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS.
Na prípravu receptov sa budú hodiť: