Torta Della Nonna: Ochutnajte koláč talianskej babičky
Tento krehký dezert z technickej výzvy si zamilujete.
Tradičná
Torta Della Nonna pozostáva z krehkého cesta plneného
delikátnym žĺtkovým krémom. Posypaná orieškami je
neodolateľná. Táto torta je svieža a najlepšie chutí, keď je studená.
Hoci ide o pomerne
jednoduchý recept, porotkyňa Petra ho vybrala ako technickú výzvu
deviateho kola. Na prvý pohľad nenáročná príprava totiž ukrýva viaceré úskalia.
Najdôležitejšie je, aby bol
krém správne uvarený a vychladený. Teplý krém by mohol pokaziť cesto, ktoré by následne počas pečenia popraskalo. Preto by ste si mali krém uvariť ako prvý.
Najlepšiu tortu podľa Jožky a Petry pripravil Tomáš, ktorý neskrýval radosť. Trúfnete si na ňu aj vy?
Recept na Torta Della Nonna
Krém
- 580 ml plnotučného mlieka
- 4 žĺtky
- 150 g cukru krupica
- 30 g hladkej múky
- ½ čl soli
- 5 g vanilkovej pasty
Všetko spolu vmiešame do mlieka a uvaríme hladký krém. Necháme prikryté vychladnúť.
Cesto
- 300 g hladkej múky
- 1 čl suš. citrónovej kôry
- 2 g prášku do pečiva
- ½ čl soli
- 180 g studeného masla pokrájaného na kocky
- 3 žĺtky
- pár kvapiek vody na potretie
- 30 g píniových orieškov
Namočíme oriešky do vody. Do misky nasypeme múku, kôru, prášok do pečiva, soľ a studené maslo. Miešame pomocou lopatky do konzistencie piesku.
Následne pridáme žĺtky. Miešame kým sa zmes nespojí. V prípade potreby domiešame ručne.
Rozdelíme cesto na 60 % a 40 %, zabalíme do fólie a dáme odležať do chladničky na 15 minút.
Vyvaľkáme obe cesta medzi papiermi na pečenie. Väčším vystelieme vysprejované dno a boky formy, odstránime prebytočné okraje.
Rovnomerne rozotrieme vychladený krém a prikryjeme druhým cestom, spojíme okraje a odstránime prebytočné cesto.
Jemne potrieme cesto vodou a posypeme scedenými orieškami. Pečieme na 180 stupňov, 50 až 60 minút, alebo kým nebude torta upečená rovnomerne.
Necháme trochu vychladnúť. Následne vyberieme iba okraj formy. Tortu Della Nonna položíme na tanier. Posypeme rovnomerne práškovým cukrom a servírujeme.
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže
Pečie celé Slovensko. Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS.