info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa
Úvodná stranaTESCOMA blogPečie celé SlovenskoPečie celé Slovensko - recepty 4. séria 2024s04 - 10. kolo - kreatívna výzva - Objekty z páleného cukru

s04 - 10. kolo - kreatívna výzva - Objekty z páleného cukru


Nedeľná kreatívna výzva bola plná napätia, keďže súťažiaci zostavovali a tvarovali objekty z páleného cukru. Táto technika si vyžaduje predovšetkým veľkú dávku trpezlivosti a precíznu jemnú motoriku. A že s páleným cukrom nie sú srandy zisťovali finalisti počas celej výzvy.

Pekárom týždňa sa stal Pali. Do semifinále sa neprebojovala Tonka, ktorá v deviatom kole získala titul pekárka týždňa. Desiate kolo sa jej však stalo osudným. Do semifinále sa prebojovala štvorica Martina, Danka, Janka a Pali. Šou je už len jeden krok od veľkého finále a napätie stúpa!

Vyskúšajte si recepty z nedeľnej kreatívnej výzvy aj vy:
objekty z páleného cukru 1


Zvolenský zámok od Janky

 

Popis

Zvolenský zámok je dominantou Zvolena a tiež obrázok na prednej strane mojej detskej obľúbenej knihy. Ako dieťa som chodila recitovať na Šalianského Maťka z knihy Zemský kľúč od Márie Ďuríčkovej, ktorá pochádza z obce, kde bývame. Kniha povestí je venovaná Zvolenu a jeho okoliu.
 

Ingrediencie

Potrebujeme
  • 3 kg kryštálového cukru
  • 0,5 kg práškového cukru
  • 100 ml oleja (prípadne olejový sprej)
  • 2 bielka
  • 1,5 kg orechov (0,5 kg lieskových orechov, 1 kg vlašských orechov)
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 10 g soli
  • 200 g cukru na karamel

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 120 °C.
  2. Pomelieme spolu vlašské a lieskové orechy.
  3. Jednotlivé pláty páleného cukru pripravujeme postupne. Rozpustíme 600 g cukru na karamel. Pridáme 300 g mletých orechov, štipku soli a miešame, kým sa zložky nespoja.
  4. Papier na pečenie nastriekame olejovým sprejom a medzi dva pláty dáme zmes. Rýchlo vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Nožík a predlohy si naolejujeme, aby sa neprilepili. Vyrezávame jednotlivé časti podľa predlohy.
  5. Zámok vyzdobíme obrázkami výšiviek zo Zvolenskej Slatiny na počesť Márie Ďuríčkovej. Bielkovú polevu pripravíme vyšľahaním bielok, práškového cukru a citrónovej šťavy.
  6. Jednotlivé časti zámku pospájame karamelom z cukru.
  7. Pre porotkyne budú v zámku pripravené dve korunky ako prekvapenie.
objekty z páleného cukru 2


Chalúpka dedka Večerníčka od Tonky

 

Popis

Počas môjho detstva som sa každý deň tešila na večer, kedy nám „pustí Dedko Večerníček rozprávky“. V kole zabudnutých receptov som preto urobila jeho chalúpku, aby ani dnešné deti nezabudli tešiť sa aj z maličkostí. Táto chalúpka je naozaj rozprávková, keďže po vybehnutí psíka z búdy, sa vnútro chalúpky rozsvieti.
 

Ingrediencie

Pálený cukor
  • 1000 g kešu orechov
  • 500 g vlašských orechov
  • 1500 g kryštálového cukru
  • 200 g sezamu
  • Štipka soli
Bielková poleva
  • 2 bielka
  • 300 g práškového cukru
Ostatné
  • Zemiak

Postup

  1. Cukor roztopíme na karamel a primiešame soľ, mleté orechy a sezam.
  2. Pomocou zemiaku a valčeka na cesto tvarujeme chalúpku a ostatné komponenty.
  3. Zdobíme bielkovou polevou.
objekty z páleného cukru 3


Aztécka pyramída od Danky

 

Popis

Ako malú ma vždy fascinovali pyramídy. Či už egyptské, majské alebo aztécke. Egyptské sa mi podarilo navštíviť, aztécke zatiaľ nie a je to jedna z destinácií, ktorú by som raz chcela vidieť.
 

Ingrediencie

Orechovo-karamelové cesto (pomer 1:1,5)
  • 750 g vlašských orechov
  • 1075 g kryštálového cukru
  • 1 veľký zemiak na stieranie horúcej hmoty
  • Rastlinný olej na potretie dosky
Karamel na zlepenie
  • 100 g kryštálového cukru
Bielková poleva
  • 2 bielka
  • 400 g práškového cukru
  • 200 ml citrónovej šťavy
  • Gélové farbivá
Chilli truffles
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 1 pomaranč
  • ½ ČL mletej škorice
  • ¼ ČL čierneho korenia
  • 1 čili paprička
  • 150 g tmavej čokolády (70 %)
  • ¼ ČL soli
  • 20 g masla
  • 3-4 PL kakaa

Postup

  1. Na veľkej panvici roztopíme 150 g cukru na karamel a pridáme 75 g pomletých orechov. Opakujeme postup na 3-4 várky.
  2. Očisteným zemiakom vychránime a rozotrieme hmotu na pomastenú dosku.
  3. Vyvaľkáme pomasteným valčekom na hrúbku 0,5 mm.
  4. Odrežeme ostrým nožom požadovaný tvar a necháme stvrdnúť na papieri na pečenie. Postup opakujeme, kým nepripravíme všetky tvary.
  5. Požadované tvary:
    • Základne v cm: 24x24, 20x20, 16x16, 12x12.
    • Pásy v cm: 24x2 (2 ks), 23x2 (2 ks), 20x2 (2 ks), 19x2 (2 ks), 16x2 (2 ks), 15x2 (2 ks), 12x2 (2 ks), 11x2 (2 ks).
    • Schody: boky (2 ks), vrchy (2 ks).
  6. Cukor roztopíme na karamel.
  7. Pred lepením obrúsime hrany a zlepujeme karamelom. Poslednú základňu neprilepíme, aby sa dala otvárať.
  8. Bielka vyšľaháme 10 minút s cukrom, pridáme citrónovú šťavu a došľaháme. Rozdelíme do mištičiek, zafarbíme farbami a maľujeme aztécke vzory na pyramídu.
  9. Do smotany nastrúhame kôru z ½ pomaranča, pridáme škoricu, čierne korenie a čili. Privedieme do varu a necháme 30 minút lúhovať. Smotanu precedíme a znova zahrejeme. Po častiach (1/3) pridávame čokoládu a miešame do hladka. Pridáme soľ a maslo nakrájané na kocky. Všetko zašľaháme mixérom.
  10. Zachladenú ganáž vykrajujeme guľatou lyžičkou, rukami vo formovacích rukaviciach tvarujeme guličky a obalujeme v kakau. Vkladáme ich do papierových košíčkov.
  11. Truffles uložíme do horného podlažia pyramídy a zakryjeme poslednou základňou.
objekty z páleného cukru 4


Eiffelovka od Paliho

 

Popis

Na návštevu Paríža vždy rád spomínam. Toto mesto ma inšpiruje vo viacerých smeroch, no hlavne čo sa týka cukrárskeho umenia. A byť v Paríži a nevyjsť na Eiffelovu vežu by bol hriech. Dnes preto skladám z páleného cukru práve tento monument.
 

Ingrediencie

Grilážová hmota
  • 500 g vlašských orechov
  • 500 g lúpaných mandlí
  • 1 kg krupicového cukru
  • Olej v spreji
Bielková poleva
  • 150 g práškového cukru
  • 3 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL vaječných bielkov

Postup

  1. Rúru zapneme na 150 °C a necháme ju zahriať.
  2. Postupne pridávame cukor a pripravíme karamel jantárovej farby. Množstvo môžeme rozdeliť na polovice. Do horúceho karamelu prisypeme mleté oriešky a dôkladne vymiešame do hutnej hmoty – pasty. Zmes nesmie byť suchá, všetky suroviny sa musia spojiť.
  3. Horúcu hmotu vyklopíme na pracovnú plochu, ktorú predtým natrieme olejom alebo stuženým tukom. Rovnako natrieme valček a hmotu vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm alebo mierne viac.
  4. Vykrajujeme požadované tvary a necháme vychladnúť a zatvrdnúť.
  5. Ak hmota zatvrdne pred dokončením, dáme pláty na pár minút zahriať do rúry, aby opäť trochu zmäkli.
  6. Zatvrdnuté tvary lepíme pomocou karamelu do tvaru Eiffelovej veže.
  7. Z bielkov, preosiateho cukru a citrónovej šťavy pripravíme bielkovú polevu.
  8. Skulptúru dekorujeme polevou, čím pridáme detail a eleganciu.