Zvolenský zámok od Janky
Popis
Zvolenský zámok je dominantou Zvolena a tiež obrázok na prednej strane mojej detskej obľúbenej knihy. Ako dieťa som chodila recitovať na Šalianského Maťka z knihy Zemský kľúč od Márie Ďuríčkovej, ktorá pochádza z obce, kde bývame. Kniha povestí je venovaná Zvolenu a jeho okoliu.
Ingrediencie
Potrebujeme
- 3 kg kryštálového cukru
- 0,5 kg práškového cukru
- 100 ml oleja (prípadne olejový sprej)
- 2 bielka
- 1,5 kg orechov (0,5 kg lieskových orechov, 1 kg vlašských orechov)
- 1 PL citrónovej šťavy
- 10 g soli
- 200 g cukru na karamel
Postup
- Rúru predhrejeme na 120 °C.
- Pomelieme spolu vlašské a lieskové orechy.
- Jednotlivé pláty páleného cukru pripravujeme postupne. Rozpustíme 600 g cukru na karamel. Pridáme 300 g mletých orechov, štipku soli a miešame, kým sa zložky nespoja.
- Papier na pečenie nastriekame olejovým sprejom a medzi dva pláty dáme zmes. Rýchlo vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Nožík a predlohy si naolejujeme, aby sa neprilepili. Vyrezávame jednotlivé časti podľa predlohy.
- Zámok vyzdobíme obrázkami výšiviek zo Zvolenskej Slatiny na počesť Márie Ďuríčkovej. Bielkovú polevu pripravíme vyšľahaním bielok, práškového cukru a citrónovej šťavy.
- Jednotlivé časti zámku pospájame karamelom z cukru.
- Pre porotkyne budú v zámku pripravené dve korunky ako prekvapenie.
Chalúpka dedka Večerníčka od Tonky
Popis
Počas môjho detstva som sa každý deň tešila na večer, kedy nám „pustí Dedko Večerníček rozprávky“. V kole zabudnutých receptov som preto urobila jeho chalúpku, aby ani dnešné deti nezabudli tešiť sa aj z maličkostí. Táto chalúpka je naozaj rozprávková, keďže po vybehnutí psíka z búdy, sa vnútro chalúpky rozsvieti.
Ingrediencie
Pálený cukor
- 1000 g kešu orechov
- 500 g vlašských orechov
- 1500 g kryštálového cukru
- 200 g sezamu
- Štipka soli
Bielková poleva
- 2 bielka
- 300 g práškového cukru
Ostatné
Postup
- Cukor roztopíme na karamel a primiešame soľ, mleté orechy a sezam.
- Pomocou zemiaku a valčeka na cesto tvarujeme chalúpku a ostatné komponenty.
- Zdobíme bielkovou polevou.
Aztécka pyramída od Danky
Popis
Ako malú ma vždy fascinovali pyramídy. Či už egyptské, majské alebo aztécke. Egyptské sa mi podarilo navštíviť, aztécke zatiaľ nie a je to jedna z destinácií, ktorú by som raz chcela vidieť.
Ingrediencie
Orechovo-karamelové cesto (pomer 1:1,5)
- 750 g vlašských orechov
- 1075 g kryštálového cukru
- 1 veľký zemiak na stieranie horúcej hmoty
- Rastlinný olej na potretie dosky
Karamel na zlepenie
Bielková poleva
- 2 bielka
- 400 g práškového cukru
- 200 ml citrónovej šťavy
- Gélové farbivá
Chilli truffles
- 100 ml smotany na šľahanie
- 1 pomaranč
- ½ ČL mletej škorice
- ¼ ČL čierneho korenia
- 1 čili paprička
- 150 g tmavej čokolády (70 %)
- ¼ ČL soli
- 20 g masla
- 3-4 PL kakaa
Postup
- Na veľkej panvici roztopíme 150 g cukru na karamel a pridáme 75 g pomletých orechov. Opakujeme postup na 3-4 várky.
- Očisteným zemiakom vychránime a rozotrieme hmotu na pomastenú dosku.
- Vyvaľkáme pomasteným valčekom na hrúbku 0,5 mm.
- Odrežeme ostrým nožom požadovaný tvar a necháme stvrdnúť na papieri na pečenie. Postup opakujeme, kým nepripravíme všetky tvary.
- Požadované tvary:
- Základne v cm: 24x24, 20x20, 16x16, 12x12.
- Pásy v cm: 24x2 (2 ks), 23x2 (2 ks), 20x2 (2 ks), 19x2 (2 ks), 16x2 (2 ks), 15x2 (2 ks), 12x2 (2 ks), 11x2 (2 ks).
- Schody: boky (2 ks), vrchy (2 ks).
- Cukor roztopíme na karamel.
- Pred lepením obrúsime hrany a zlepujeme karamelom. Poslednú základňu neprilepíme, aby sa dala otvárať.
- Bielka vyšľaháme 10 minút s cukrom, pridáme citrónovú šťavu a došľaháme. Rozdelíme do mištičiek, zafarbíme farbami a maľujeme aztécke vzory na pyramídu.
- Do smotany nastrúhame kôru z ½ pomaranča, pridáme škoricu, čierne korenie a čili. Privedieme do varu a necháme 30 minút lúhovať. Smotanu precedíme a znova zahrejeme. Po častiach (1/3) pridávame čokoládu a miešame do hladka. Pridáme soľ a maslo nakrájané na kocky. Všetko zašľaháme mixérom.
- Zachladenú ganáž vykrajujeme guľatou lyžičkou, rukami vo formovacích rukaviciach tvarujeme guličky a obalujeme v kakau. Vkladáme ich do papierových košíčkov.
- Truffles uložíme do horného podlažia pyramídy a zakryjeme poslednou základňou.
Eiffelovka od Paliho
Popis
Na návštevu Paríža vždy rád spomínam. Toto mesto ma inšpiruje vo viacerých smeroch, no hlavne čo sa týka cukrárskeho umenia. A byť v Paríži a nevyjsť na Eiffelovu vežu by bol hriech. Dnes preto skladám z páleného cukru práve tento monument.
Ingrediencie
Grilážová hmota
- 500 g vlašských orechov
- 500 g lúpaných mandlí
- 1 kg krupicového cukru
- Olej v spreji
Bielková poleva
- 150 g práškového cukru
- 3 PL citrónovej šťavy
- 1 PL vaječných bielkov
Postup
- Rúru zapneme na 150 °C a necháme ju zahriať.
- Postupne pridávame cukor a pripravíme karamel jantárovej farby. Množstvo môžeme rozdeliť na polovice. Do horúceho karamelu prisypeme mleté oriešky a dôkladne vymiešame do hutnej hmoty – pasty. Zmes nesmie byť suchá, všetky suroviny sa musia spojiť.
- Horúcu hmotu vyklopíme na pracovnú plochu, ktorú predtým natrieme olejom alebo stuženým tukom. Rovnako natrieme valček a hmotu vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm alebo mierne viac.
- Vykrajujeme požadované tvary a necháme vychladnúť a zatvrdnúť.
- Ak hmota zatvrdne pred dokončením, dáme pláty na pár minút zahriať do rúry, aby opäť trochu zmäkli.
- Zatvrdnuté tvary lepíme pomocou karamelu do tvaru Eiffelovej veže.
- Z bielkov, preosiateho cukru a citrónovej šťavy pripravíme bielkovú polevu.
- Skulptúru dekorujeme polevou, čím pridáme detail a eleganciu.