Zasnežené Vianoce od Janky
Popis
Mám rada Vianoce a čím som staršia, tým viac si vážim obyčajné veci. Nie dary, hoci určite potešia, ale radosť zo stretnutia celej rodiny. Radosť zo snehu na štedrý deň. Hankine napätie, či aj tento rok Ježiško prinesie pod stromček to, po čom túži, či mamkina hláška, že ak nebude upratané, Ježiško nepríde...Ingrediencie
Linecké pečivo
- 225 g hladkej múky
- 125 g masla
- 70 g práškového cukru
- 1 ČL vanilkovej pasty (vanilkový lusk)
- 1 žĺtok
- Kôra z citróna
- Zelené farbivo (svetlé a tmavé)
- Žĺtok
- Izomalt
- 500 g kokosu
Čokoládová ozdoba
- 700 g bielej čokolády
- 200 g repkového oleja
Izomaltová ozdoba
Kokosová náplň
- 3 vajcia
- 6 PL polohrubej múky
- 4 PL kryštálového cukru
- Štipka kypriaceho prášku
- 300 g kokosu
- 100 ml amareta
- 250 g mascarpone
- 2 PL práškového cukru
- 1 salko
Vklad
- 70 g jahodového pyré
- 60 g malinového pyré
- 40 g višňového pyré
- 20 g kryštálového cukru
- 5,5 g pektínu
- Vykrajovačky
Postup
- Predhrejeme rúru na 200 °C. Celé vajcia vyšľaháme so soľou a cukrom, pridáme kypriaci prášok a múku. Jemne zapracujeme a cesto vylejeme do malej okrúhlej formy. Pečieme pri 180 °C približne 20–30 minút.
- Na linecké cesto zmiešame všetky suroviny, cesto nemiesime dlho. Zabalíme do fólie a necháme v chladničke zatuhnúť.
- Pripravíme ovocný vklad. Pyré zmiešame s cukrom a pektínom, zahrievame a varíme 1 minútu od bodu varu. Nalejeme do silikónovej formy (polgule s priemerom 4 cm) a necháme stuhnúť.
- Upečený korpus rozdrvíme, pridáme kokos, amareto, mascarpone, salko a práškový cukor. Vytvoríme sladkú kokosovú zmes, ktorou naplníme formy na polgule (7 cm priemer) a do stredu vložíme ovocný vklad. Necháme zatuhnúť.
- Linecké cesto vyvaľkáme na plát, vykrojíme podstavce a ozdoby (stromčeky, kométu, výbežok). Pečieme pri 160 °C 10 minút. Po upečení stromčeky natrieme farbou zmiešanou so žĺtkom a na minútu vrátime do rúry.
- Rozpustíme izomalt a nalejeme ho do formy na polgule (7 cm). Krúživým pohybom vytvoríme izomaltovú polguľu. Opakujeme 3x. Do jednej polgule vypálime dierku formičkou na šamrole.
- Kokosové polgule spájame. Niektoré spájame s izomaltovými polguľami, ostatné vytvoria celistvé gule alebo kombináciu polgule a polovice polgule.
Čokoládové Vianočné gule od Paliho
Popis
Pripravte si luxusnú kolekciu vianočných ozdôb aj doma. Ja používam čokoládu, ktorá je jednou zo základných cukrárskych surovín, a bez nej si Vianočné pečenie neviem predstaviť. Polievané budú hneď v niekoľkých druhoch čokolády, a vo vnútri tiež nájdete typické vianočné chute.Ingrediencie
Gaštanový mousse
- 100 ml mlieka
- 10 g medu
- 30 g žĺtkov
- 150 g gaštanového pyré
- 14 g želatínovej masy
- 85 g šľahačkovej smotany
Hrozienka v rume
- 150 g hrozienok
- 200 ml rumu
Kakaový korpus
- 2 vajcia
- 125 ml kyslej smotany
- 125 ml kávy
- 105 ml oleja
- 140 g hladkej múky
- 185 g krupicového cukru
- 35 g kakaa
- ½ ČL sódy bikarbóny
- Štipka soli
Čokoládová poleva
- 750 g horkej čokolády + 200 ml oleja
- 750 g mliečnej čokolády + 200 ml oleja
- 750 g bielej čokolády + 200 ml oleja
Na dekoráciu
- 100 g sekaných mandlí
- 100 g kakaa
- Plátkové zlato
- 100 g modelovacej hmoty (Smartflex Flower)
- Zlatá farba (prášková)
Postup
- Korpus: Zmiešame všetky suché suroviny v miske a preosejeme ich. V druhej miske spojíme všetky tekuté suroviny. Obe zmesi spojíme ručne metličkou, vymiešame do hladka a pečieme vo forme na pologule pri 165 °C približne 15 minút.
- Mousse: Mlieko s medom zahrejeme, pridáme žĺtka a zahrievame na 82 °C. Pridáme želatínu, rozpustíme a nalejeme na gaštanové pyré. Vymiešame do hladka a schladíme na 25 °C. Pridáme jemne vyšľahanú šľahačku. Navrstvíme na oriešky macerované v rume, priklopíme pripraveným cestom a necháme cez noc poriadne zatuhnúť.
- Čokoládová poleva: Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme olej a premixujeme ponorným mixérom. Dezerty napichneme na špajlu a plynulým ťahom namočíme do čokolády. Jemne otrieme a ukladáme na podložku. Na vrstvenie čokolády v pohári vytvoríme mramorový efekt.
- Dekorácia: Každú guľu ozdobíme jedlým zlatom. Na vrch umiestnime očko na zavesenie vymodelované z modelovacej hmoty.
Vianočné gule od Danky
Popis
Pri tvorbe tohto receptu som sa inšpirovala chuťami, ktoré sú pravidelne súčasťou nášho štedrovečerného stola. Či už sú to jabĺčka, orechy alebo vôňa škorice.Ingrediencie
Cesto
- 135 g hladkej múky
- 2/3 ČL soli
- 2/3 ČL prášku do pečiva
- 2/3 ČL sódy bikarbóny
- 1 a ½ ČL mletej škorice
- 2 g soli
- 70 g lieskových orechov
- 2 vajíčka
- 135 g trstinového cukru
- 80 ml hroznového alebo slnečnicového oleja
- 135 g očistených jabĺk bez šťavy (cca 2 červené jablká)
Čokoládový krém
- 100 g karamelovej čokolády
- 100 g kyslej smotany
Maslový krém
- 170 g masla
- 85 g práškového cukru
- 1 PL plnotučného mlieka
- 1 ČL vanilkového extraktu
- ½ ČL soli
Ozdoba
- 350 g bielej poťahovej hmoty
- 350 g červenej poťahovej hmoty
- Strieborná prášková farba
Postup
- Rúru zapneme na 180 °C. Silikónové formy si vytrieme maslom. V miske vyšľaháme vajíčka s cukrom do svetlej nadýchanej peny. Potom pridáme olej a zašľaháme. V druhej miske si zmiešame všetky suché ingrediencie. Prisypeme suché ingrediencie a nastrúhané jablko. Hotové cesto nalejeme po úplný okraj pologúľ a dáme piecť do zlatista 15-20 minút. Po vybratí z rúry necháme chvíľu vychladnúť a vyberieme z foriem. Zrežeme cesto prečnievajúce cez pologuľu. V ešte teplých pologuliach vydlabeme lyžičkou priestor na plnenie.
- Čokoládu na krém roztopíme a pridáme 1/3 smotany. Zamiešame do hladka a pridáme zvyšok smotany. Poriadne vymiešame metličkou, dáme do zdobiaceho vrecka a zachladíme.
- Gule naplníme čokoládovým krémom a spojíme.
- Cukor a maslo vymiešame lopatkou. Pridáme mlieko, vanilkový extrakt, soľ a miešame do svetlej farby resp. do rozpustenia cukru.
- Na ruky si založíme rukavice, zoberieme do dlane hrsť maslového krému a obalíme ním guľu z cesta. Dáme vychladiť.
- Pripravíme si 200 g poťahovej hmoty a vyvaľkáme ju na výšku 2 mm. Dáme na pripravenú guľu. Vykrojíme vianočné ozdoby a prilepíme ich pomocou vody na guľu.