Druhé fašiangové kolo Pečie celé Slovensko prinieslo množstvo napätých aj dojemných momentov. No nechýbala ani zábava ako na poriadnych hodoch. Uprostred kreatívnej výzvy to naši finalisti roztočili na parkete tak, akoby ich pečenie ani nevyčerpalo. S radosťou a energiou sa predviedli v tanečných kreáciách, otočkách aj zdvihačkách.
Slané podplameníky krásnych farieb a lahodných boli pastvou pre oči aj chuťové bunky
Momenty druhého kola
Martinovi spadol kameň zo srdca, pretože po prvom kole sa mu podarilo napraviť svoju pekársku reputáciu.
Dávid, pekár týždňa, upiekol Jesennú záhradu na počesť svojho zosnulého dedka, ktorý bol vášnivým záhradkárom.
Jesenná záhrada od Dávida
Popis
Môj dedko bol veľký puntičkár a veľmi rád pracoval na záhrade. Bral to ako určitú formu relaxu a ako malý som mu v záhrade pomáhal. Všetko mi pekne vysvetľoval, čo a ako treba urobiť, a ja som ho s obdivom pozoroval. Tento podpecník má pripomínať jesennú záhradu, keď sme všetko zo záhrady zbierali a pripravovali sa na zimu.Ingrediencie
Cesto
- 500 g hladkej múky
- 1 kocka droždia
- 250 ml mlieka
- 2 čajové lyžičky cukru
- 250 g gréckeho jogurtu
- soľ
- granulovaný cesnak
- 100 g parmezánu
- olivový olej
Zdobenie
- 100 g reďkovky
- 200 g cherry paradajok
- 1 ks papriky (žltá, červená, zelená)
- 8 ks čili papričiek resp. farebných minipapričiek
- 300 g stopkového zeleru
- čierny sezam
- čerstvý rozmarín
- čerstvý kôpor
- 2 ks červenej cibule
- 300 g húb Shimeji
Dip
- 250 g gréckeho jogurtu
- šťava z jedného citróna
- čierne korenie
- 20 g petržlenovej vňate
- 10 g soli
Postup
- V miske zmiešame múku, soľ a grécky jogurt.
- Pripravíme si vlažné mlieko, do ktorého pridáme cukor a rozdrobené droždie.
- Všetko spolu zmiešame, kým nevznikne hladké cesto.
- Na konci pridáme cesnak a parmezán, ktorý zapracujeme do cesta.
- Necháme vykysnúť cca 1 hodinu.
- Po vykysnutí cesto vyberieme z misky a rozvaľkáme na obdĺžnik.
- Plech pokvapkáme olivovým olejom, ktorý posolíme.
- Na plech preložíme vyvaľkané cesto.
- Ozdobujeme zeleninou.
- Na záver pokvapkáme olivovým olejom a posolíme.
- Pečieme pri 180 °C 25-30 minút.
- Dip si pripravíme tak, že do gréckeho jogurtu pridáme nasekaný medvedí cesnak a všetko spolu premiešame.
Goralský maskaľ od Tinky
Popis
Pochádzam z goralskej obce Suchá Hora na severe Slovenska, kde sa ako tradičný svadobný pokrm na privítanie hostí podávali "podpecníky", teda maskaľe zo zemiakového cesta. Maskaľe piekli vždy v noci pred svadobnou hostinou najstaršie ženy v obci a piekli sa v murovaných peciach. V recepte sú použité zemiaky varené v šupke a tradičný recept mám od svojej tety.Ingrediencie
Suroviny (na 6 kusov podpecníkov = 12 porcií)
- 600 g hladkej múky + 200 g polohrubej múky
- 5 ks stredne veľkých zemiakov uvarených v šupke (v dostatočnom časovom predstihu)
- 1 vajce
- 0,5 dcl oleja
- soľ (1 ČL)
- kvások (3/4 kocky droždia, 2 dcl teplého mlieka, trocha cukru 1 ČL)
- žĺtok s mliekom na potretie
- rasca a soľ na posýpanie pred pečením
Plnka
- 2 stredne veľké cvikly
- 1 menšia tekvica
- olivový olej
- soľ (aj hrubozrnná), čierne korenie, korenie na zeleninu, rasca
- tekvicový olej
- tekvicové semiačka
- rukola na ozdobenie
Postup
- Urobíme kvások – teplé mlieko, cukor a droždie s hrsťou hladkej múky necháme napučať na kvások.
- Následne ku kvásku pridáme soľ, celé vajce, nahrubo nastrúhané zemiaky uvarené v šupke (vychladené), asi polovicu hladkej múky a polovicu polohrubej múky, olej. Všetko spolu vymiesime na hladké cesto, ktoré sa nebude lepiť na okraje misky (cca 10 minút miesime).
- Necháme vykysnúť na teplom mieste cca. 30-45 minút.
- Na pomúčenej doske cesto rozdelíme na 6 bochníkov, ktoré pred pečením tvarujeme.
- Pred pečením každý kruh potrieme v mlieku rozšľahaným žĺtkom a posypeme rascou a soľou.
- Pečieme cca 15-18 minút na 200 °C na papieri na pečenie.
- Cviklu a tekvicu nakrájame na veľmi tenké kolieska, ktoré pomaly opekáme na olivovom oleji na panvici. Okoreníme a osolíme podľa chuti.
- Na upečený maskaľ ukladáme striedavo cviklu, tekvicu a rukolu. Zasypeme tekvicovými semiačkami a pokvapkáme tekvicovým olejom.
Smotanové podpecníky od Elizabeth
Popis
Keď som chodila do školy, ktorá sa nachádzala blízko môjho domu, zvykla som si odbehnúť počas veľkej prestávky domov. Doma bola moja babička, ktorá mi pripravila na stôl voňavé, čerstvé upečené koláčiky – podpecníky so slaninkou, kôprom a cibuľkou. Ja som ich trochu zmodernizovala a ozdobila rukolou, cherry paradajkami a chrumkavou slaninkou. Je to veľká dobrota.Ingrediencie
Cesto
- 1 ks bielok
- 1 ks vajce
- 640 g hladkej múky
- 1 ČL soli
- 1 ČL cukru
- 220 g mlieka
- 20 g droždia
- 80 g masla
- 100 g slnečnicového oleja
- 2 ks varených zemiakov
Plnka
- 400 g kyslej smotany
- 20 g kôpru
- 10 g soli
- 200 g oravskej slaniny
Zdobenie
- rukola
- 6 ks cherry paradajok
- upečená slanina
- parmezán
Postup
- Najprv si zarobíme kvások (20g droždia, 1 ČL cukru, 2 PL múky), zamiešame a necháme 15 minút v pokoji.
- Suroviny na cesto premiešame spolu a necháme na teplejšom mieste vykysnúť 1 hodinu.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti.
- Každú časť rozdelíme na obdĺžniky.
- Okraje nadrežeme na dve časti, ktoré prepletieme.
- Do stredu dáme postupne plnku.
- Necháme odležať 10-15 minút.
- Potrieme každý podpecník žĺtkom.
- Do rozohriatej rúry na 180 °C dáme podpecniky a pečieme 20-25 minút.
- Upečené podpecníky dozdobíme.
Grécky podpecník od Martiny
Popis
Každý zrejme pozná klasický podpecník so slaninkou a bryndzou, ale ak obľubujete spojenie sladkej a slanej chute a stredomorskú kuchyňu, tak si určite zamilujete tento slnkom zaliaty podpecník z Grécka. To, čo mu vládne, sú čerstvé sladké figy, slaná feta a jemná slaninka pancetta. Celé ochutené gréckym jogurtom a kôprom.Ingrediencie
Cesto
- 180 ml teplého mlieka
- 18 g čerstvého droždia
- 1 ČL krupicového cukru
- 200 g polohrubej múky
- 200 g hladkej múky
- 1 ČL soli
- 1 vajce
- 1 PL sladu
- 7 PL rozpusteného masla
- masť na vymastenie plechu
Jogurtovo-fetový základ
- 200 g fety
- 200 g smotanového gréckeho jogurtu
- čierne mleté korenie
- drvené chilli
Obloženie
- minimálne 13 plátkov pancetty
- 7 ks čerstvých fíg (najlepšie fialových)
- 70 g fety
- 1 červená cibuľa
- 5 vetvičiek čerstvého tymiánu
Dozdobenie
- čerstvý kôpor
- čerstvá pažítka
Postup
- Pripravíme si kvások. Zmiešame mlieko, droždie a cukor a necháme vzísť cca 10-15 minút, kým sa na povrchu neobjavia bublinky.
- Do väčšej misy preosejeme múky, pridáme soľ. Premiešame a pridáme vzídený kvások, vajce, slad a maslo. Vymiesime (najlepšie pomocou robota) hladké cesto. Naolejovanými rukami ho dáme do tvaru bochníka a necháme v mise pod potravinárskou fóliou kysnúť cca 1 hodinu.
- Veľký plech vytrieme masťou, alebo môžeme použiť aj papier na pečenie, avšak s masťou dosiahneme chrumkavejší spodok a okraje.
- Vykysnuté cesto v rukách ešte trochu premiesime a roztlačíme na plechu do tvaru kruhu/oválu, tak aby nám vznikli hrubšie okraje.
- Na cesto nanesieme jogurtovo-fetový základ, ktorý sme pripravili zmiešaním jogurtu a roztlačenej fety. Môžeme aj rozmixovať pre jemnejšiu konzistenciu. Celý podpecník aj tak budeme zdobiť ešte celými kúskami rozdrobenej fety.
- Povrch okoreníme čiernym mletým korením, kto ľúbi, môže pridať trochu drveného chilli. Vrch ozdobíme červenou cibuľou nakrájanou na tenké pásiky, figami nakrájanými na kolieska, kúskami fety a plátkami pancetty, ktorú môžeme skrútiť do tvaru ruže. Nakoniec obložíme vetvičkami tymiánu (tie po upečení odstránime, necháme ich iba jemne pustiť chuť).
- Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C cca 15-20 minút.
- Po upečení odstránime vetvičky tymiánu a dozdobíme čerstvým kôprom a pažítkou.
Podpecník do práce od Janky
Popis
Na meniny a narodeniny vždy niečo prinesieme do práce a práve podpecník je skvelý na raňajky. Je chutný a zasýti pred prácou v teréne.Ingrediencie
Kvások
- 150 ml vlažného mlieka
- 500 g hladkej múky
- 1 vajce
- 3 PL oleja
- 1 ČL soli
- 2 malé v šupke uvarené zemiaky
Príloha do rúry
- 250 ml kyslej smotany 16%
- 400 g jemného tučného tvarohu
- 60 g čerstvého kôpru
- soľ
- čierne korenie
- ½ ČL sušeného cesnaku
Príloha po upečení
- 500 g šalotky
- 1 PL trstinového cukru
- 200 ml suchého červeného vína
- ½ ČL soli
- 3 PL oleja
Ozdoba
- 40 g čerstvého kôpru
- 100 g praženej solenej slnečnice
- 2 kačacie kože z pŕs alebo nôh na škvarky
Postup
- V miske zmiešame vlažné mlieko, rozdrobené droždie, cukor a počkáme, kým vznikne kvások.
- Do kvásku preosejeme múku, soľ, pridáme olej, vajce, očistené rozpučené/nastrúhané zemiaky, 100 ml mlieka a začneme miesiť cesto. Ak je cesto príliš tuhé, pridáme mlieko. Zo vzniknutého cesta vytvarujeme bochník, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 40 minút v teple.
- Za ten čas si pripravíme kôprový tvaroh zmiešaním tvarohu, smotany, nasekaného kôpru, cesnaku, čierneho korenia a soli podľa chuti.
- Potom si pripravíme sladkú šalotku, ktorú narežeme na kolieska. Na panvicu dáme olej a šalotku. Do zlatista ju osmažíme a potom pridáme cukor. Počkáme, kým sa cukor rozpustí, a nalejeme najprv 100 ml vína a necháme odpariť. Víno, ak je potrebné, ešte prilejeme. Vznikne nám džemovitá konzistencia šalotky, ktorú podporíme trochou soli.
- Zapneme rúru na 200 °C. Pripravíme si pekáč, ktorý vystelieme pokrčeným papierom na pečenie. Kysnuté cesto prenesieme do formy, kde ho jemne povtláčame až vytvoríme súvislú vrstvu. Na vrch natrieme tvaroh s kôprom a necháme 10 minút podkysnúť. Pečieme pri teplote 180 °C približne 20 minút.
- Kým sa nám podpecník pečie, pripravíme kačacie škvarky. Kožu narežeme na malé kocky, ktoré necháme stopiť a následne spiecť na chrumkavé škvarky. Keď sú upečené, vytiahneme ich na servítku a dobre osolíme.
- Na upečený podpecník naukladáme šalotku, natrháme malé kúsky kôpru, posypeme škvarkami a opraženou slnečnicou.
Podplamenník à la kapustnica od Martina
Popis
V našej rodine veľmi milujeme kapustnicu a keďže podpecník je tzv. "slovenská pizza", tak na ňu prenesieme aj špičkové tradičné slovenské jedlo. Na kapustnicu sa vždy teším na Vianoce a Veľkú noc. Avšak najlepšia je tá tradičná, ktorú zvyknem variť na záhrade v kotlíku a popozývam všetkých známych.Ingrediencie
Cesto
- 1 kg múky hladkej špeciál
- 700 ml vody
- 1 balenie čerstvého droždia (42 g)
- 1 ČL cukru
- 2 ČL soli
- bravčová masť
Plnka
- ½ kg sudovej-kyslej kapusty
- ½ kg údenej krkovičky v celku
- 1 ks klobásy
- 200 g sušených sliviek
- 200 g kyslej smotany
- 200 g Crème fresh
- 5 g červenej mletej papriky
Ozdoba
- pažítka na ozdobenie
- ako dressing môžete použiť kyslú smotanu
Postup
- Rúru rozohrejeme na 250 °C a plech vymastíme bravčovou masťou.
- Z droždia, vody a cukru si vytvoríme kvások a necháme 10 minút aktivovať.
- Z múky, vody a kvásku si pripravíme cesto. Keď je cesto spojené, pridávame soľ a vypracujeme hladké a silné cesto.
- Cesto necháme nakysnúť na teplom mieste približne 30 minút až 1 hodinu (záleží od teploty prostredia).
- Z cesta urobíme bochníky podľa veľkosti pekáča/plechu a s valčekom vyvaľkáme na požadovanú veľkosť.
- Vymiešame crème fresh s červenou mletou paprikou a natrieme na pripravené cesto.
- Pridáme zvyšok surovín – umytú kapustu (aby sme zachovali kyslosť podľa svojich chutí), údenú krkovičku nakrájanú na malé kocky, klobásu nakrájanú na kolieska a sušené slivky.
- Necháme pár minút podkysnúť a dáme piecť do zlato-hneda približne 10 minút.
- Po upečení ozdobíme bylinkami a môžeme podávať, či už za tepla, alebo za studena.
Výletnícke podpecníky od Moniky
Popis
Podpecníky pečiem, keď ideme s manželom a synom na výlet. Radi navštevujeme hrady a zámky na našom Slovensku. Tiež ich rada pečiem pre priateľov, na spoločné víkendy na chate, či už v zime alebo na jar.Ingrediencie
Kysnuté cesto
- 300 g hladkej múky
- 300 g hladkej špaldovej múky
- 20 g čerstvého droždia
- 300 – 400 ml teplého mlieka
- 2 uvarené stredné zemiaky
- 50 ml rastlinného oleja
- 2 žĺtka
- 1 a ½ čaj. lyž. soli
- 1 čaj. lyž. cukru
Suroviny na obloženie
- 400 g gorgonzoly
- 100 g kyslej pochúťkovej smotany
- 1 čaj. lyž. soli
- 1 a ½ čaj. lyž. chilli
- 200 g schwarzwaldskej šunky
- 3 červené cibule
- 3 hrušky
Dozdobovanie
- 3 pol lyž. medu
- 100 g drvených orechov
- Olej na potretie okrajov
Postup
- Zohrejeme si mlieko, aby bolo mierne teplé. Do mlieka rozdrvíme droždie, pridáme cukor a necháme odpočívať, aby sa vytvoril kvások.
- Do nádoby, v ktorej budeme pripravovať cesto, nasypeme obe múky, soľ, postrúhané uvarené zemiaky, olej, žĺtky a kvások. Hákom na cesto vypracujeme v mixéri hladké cesto. Cesto prikryjeme a necháme odpočívať na teplom mieste, aby dobre nakyslo.
- Gorgonzolu, kyslú smotanu, soľ a chilli vymiešame na hladký krém. Hrušky rozpolíme, vyberieme jadrovník a nakrájame na tenké plátky. Červenú cibuľu očistíme, rozkrojíme na polovicu a nakrájame na tenké pásiky. Med zmiešame s trochou chilli.
- Nakysnuté cesto vyberieme z misy, prepracujeme a rozdelíme na približne 6 rovnakých častí. Každú časť vytvarujeme do kruhu s priemerom cca 20 cm.
- Každý kruh potrieme gorgonzolou, na vrch striedavo ukladáme plátky hrušky, červenej cibule a schwarzwaldskej šunky. Uložíme na plech s papierom na pečenie. Okraje potrieme olejom a dáme piecť do predhriatej rúry na 185°C.
- Po upečení, ešte kým sú podpecníky horúce, každý pokvapkáme medom a posypeme orechami. Necháme mierne vychladnúť a servírujeme.
Poplamúch pre hubárov od Tonky
Popis
Hríby sa mi spájajú jednoznačne s jeseňou a rannými prechádzkami po lesoch v okolí Košíc s kamarátkou Zuzkou. Má to naozaj svoje čaro, lebo potom taká ranná praženica z čerstvých, práve nazbieraných hríbov, je absolútne dokonalým začiatkom dňa. A tento recept sa oplatí vyskúšať počas tohtoročnej hubárskej sezóny.Ingrediencie
Cesto
- 500 g hladkej múky
- 2 ks stredne veľkých zemiakov (cca 120 g)
- 25 g čerstvého droždia
- 3 dcl vlažnej vody
- 1 čajová lyžička cukru
- 1 lyžica soli
- 1 lyžica slnečnicového oleja
- 1 lyžica bravčovej masti
- 1 stredne veľká cibuľa
Smotanový základ
- 300 g kyslej smotany
- 1 strúčik cesnaku
- soľ
- čierne korenie
Hríbový základ
- 2 lyžice bravčovej masti
- 1 stredne veľká cibuľa
- 400 g mix mrazených hríbov
- 100 g sušených hríbov
- 100 g domácej údenej slaniny
- 0,3 l suchého bieleho vína
- soľ
- čierne korenie
Dozdobenie
- 6 ks hnedých hríbov Shimeji
Postup
- Zemiaky uvaríme v šupke domäkka a necháme vychladiť. Po vychladnutí ich ošúpeme a nastrúhame na jemno na strúhadle.
- Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na bravčovej masti dozlatista a necháme chladnúť.
- Založíme si kvások z 50 ml vody, droždia, cukru a 1 polievkovej lyžice múky, ktorý necháme kysnúť približne 10 minút.
- Z nastrúhaných zemiakov, kvásku, opraženej cibuľky a zvyšných surovín určených do cesta vypracujeme jednotnú masu. Cesto necháme kysnúť na teplom mieste pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem (približne 45 minút).
- Počas kysnutia si pripravíme smotanový základ zmiešaním smotany, prelisovaného cesnaku, soli a čierneho korenia (podľa chuti).
- Pripravíme si aj hríbový základ. Na bravčovej masti a na kocky nakrájanej slaninke opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista. Pridáme mrazené aj sušené hríby (sušené si vopred namočíme do vody najlepšie deň vopred), osolíme a okoreníme podľa chuti. Počas dusenia podlievame bielym vínom. Tento základ dusíme asi 15 minút.
- Po vykysnutí rozdelíme cesto na časti, každá 110 g, z ktorých tvarujeme štvorce. Na každý štvorec navrstvíme smotanový základ a následne hríbový základ.
- Podpecníky pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C na pekáči vymastenom bravčovou masťou približne 25 minút.
- Na ozdobenie opražíme na suchej panvici Shimeji hríby, ktoré umiestnime na vrch podpecníkov.
Francúzsky podpecník od Paliho
Popis
Pri kreovaní podpecníka som sa inšpiroval francúzskou kuchyňou, vychádzam z dvoch typických surovín, cibuľa a alpský syr Raclette, ktorý sa pripravuje z čerstvého nepasterizovaného mlieka. Francúzska kuchyňa mi prirástla k srdcu počas štúdií na hotelovej škole, kde som vo Francúzsku v meste Saint-Alban-Auriolles stážoval 3 mesiace. Bolo to pre mňa zážitok, a tam sa vytvoril môj vzťah k kvalitnému a chutnému jedlu.Ingrediencie
Kysnuté cesto
- 150 ml plnotučného mlieka
- ½ kocky čerstvého droždia
- 1 PL krupicového cukru
- 1 ČL soli
- 500 g hladkej múky
- 2 menšie uvarené zemiaky
- 1 vajce
- 3 PL rastlinného oleja
Na cibuľový krém
- 125 g tučnej kyslej smotany creme fraiche
- 3 stredne veľké cibule (cca 250 g)
- soľ
- biele mleté korenie
Ostatné
- 130 g syra Raclette
- 125 g dusenej šunky
- rastlinný olej
- 2 strúčiky cesnaku
Syrové fondue
- 250 g syra (Gruyere, Ementál, alebo Appenzeller)
- 10 g kukuričného škrobu
- 125 ml suchého bieleho vína
- 1 strúčik cesnaku
- soľ
- čierne mleté korenie
Postup
- Rúru zohrejeme na 180°C a formu alebo plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie.
- Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode, necháme vychladnúť, ošúpeme a pretlačíme alebo jemne nastrúhame.
- Pripravíme kvások: zmiešame teplé mlieko, droždie a lyžicu cukru a necháme vzísť približne 10-15 minút.
- Do misy robota pridáme múku, vajíčko, olej, roztlačené zemiaky a kvások. Miesime, kým vznikne hladké cesto. Na záver pridáme soľ a necháme vykysnúť na teplom mieste cca 45-60 minút.
- Počas kysnutia nakrájame cibuľu na tenké plátky a pomaly ju restujeme na rozohriatom tuku. Ochutíme soľou a bielym mletým korením. Potom ju premixujeme s creme fraiche na cibuľový krém.
- Vykysnuté cesto roztlačíme alebo roztiahneme na plech. Natrieme cibuľovým krémom, pridáme nakrájaný syr a dusenú šunku.
- Pečieme pri 180°C cca 20 minút. Po upečení okraje potrieme olejom s rozdrveným cesnakom.
- Syrové fondue: Syr nastrúhame a zmiešame so škrobom. Kastrólik vytrieme cesnakom, pridáme víno a zahrievame. Postupne pridávame syr a miešame, kým sa nerozpustí. Dochutíme soľou a čiernym korením a servírujeme.
Vegetariansky podpecnik od Miriam
Popis
Tento podpecník je úplne bez mäsa, pretože moji kamaráti nemajú veľmi radi mäso. Do cesta som pridal čierne olivy a k tomu som pripravil aj olivovú tapenádu. Náplň je špenátovo-ricottová, a tvarom pripomína pizzu a srdiečka, pretože si s kamarátmi vždy radi objednáme pizzu.Ingrediencie
Suroviny na olivový podpecník
- 250 ml vlažnej vody
- ½ čerstvého droždia
- 1 ČL kryštálového cukru
- 500 g hladkej múky
- 1 PL soli
- 200 ml oleja
Spenátová obloha
- 200 g špenátu
- 250 g kyslej smotany
- 250 g ricotty
- 100 g nivy
- 2 PL soli
- Čierne korenie
- 2 ks červenej cibule
Olivová tapenáda
- 250 g zelených olív
- 1 balenie kaparov
- 1 menšia cibuľa
- 20 g kyslej smotany
- 1 PL horčice
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL soli
- Štipka mletého korenia
- 100 g kyslej smotany
Ozdoba
- 6 ks z každej cherry paradajky (červená, žltá, oranžová)
- Jarná cibuľka
Postup
- Do múky spravíme jamku, pridáme vlažné mlieko, droždie a cukor a necháme pôsobiť kvások. Potom pridáme olej, olivy a zvyšné mlieko, spracujeme na hladké cesto a necháme kysnúť.
- Špenát umyjeme a rozmixujeme, pridáme ricottu, dochutíme cesnakom, korením a soľou.
- Olivy zmixujeme s kaparmi, cibuľou, pridáme cesnak, horčicu, soľ a korenie, a nakoniec kyslú smotanu.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 bochníkov a vytvarujeme do srdiečok a okrúhleho tvaru.
- Na cesto pridáme špenátovú oblohu, ozdobíme cherry paradajkami a jarnou cibuľkou, a potrieme olejom.
- Pečieme na 220°C približne 15 minút.
- Hotové podpecníky namáčame do olivovej tapenády.
Podpecníky slepého spišiaka od Evy
Popis
Tieto podpecníky som robila prvýkrát a keďže ingrediencie, ktoré som v nich použila, sú typické pre región stredného Spiša, nazvala som ich Podpecníky slepého Spišiaka. A prečo slepého? Každý, kto navštívi moje rodné mesto Spišská Nová Ves a pozrie si jeho dominantu – najvyššiu kostolnú vežu na Slovensku – uzná, že Spišiaci sú slepí, pretože na každej strane veže majú nie jedny hodiny, ale dve!Ingrediencie
Suroviny na cesto
- 0,5 kg hladkej múky
- 1 ks droždia
- 1 ČL soli
- 2 dcl teplého mlieka
- 1 dcl vlažnej vody
- 1 ČL kryštálového cukru
Na vrch
- 200 g kyslej kapusty
- 100 g škvarkov
- 20 g sušených hríbov
- 200 g kyslej smotany (16%)
- Bravčová masť na potretie
Postup
- Zo zohriateho mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások a necháme ho podkysnúť. Pridáme ho do múky, do ktorej sme pridali soľ, a podľa potreby postupne pridávame vodu. Vypracujeme vláčne cesto a necháme ho vykysnúť na teplom mieste približne 30 minút.
- Cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 6 častí. Každú časť vyvaľkáme do tvaru posúcha o hrúbke cca 0,5 cm.
- Posúchy potrieme kyslou smotanou (kraje cca 1-2 cm necháme čisté). Na to poukladáme nakrájanú kyslú kapustu, škvarky a sušené hríby, ktoré sme si predtým namočili vo vode.
- Kraje potrieme roztopenou bravčovou masťou. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180°C približne 20 minút.
- Po upečení necháme podpecníky vychladnúť a konzumujeme.
Podplamenník pre kolegov od Danky
Popis
Keď doma pečiem, zvyknem doniesť niečo z mojich výtvorov na ochutnávku aj kolegom v práci. Sladké majú radi, ale stále sa ma pýtajú, kedy donesiem aj niečo slané. Pri tejto výzve bolo preto hneď jasné, že podpecníky budem piecť pre mojich kolegov. Inšpirovala som sa chuťami, ktoré majú radi a vznikli z toho podpecníky s tradičnou bryndzou a v našich končinách netradičným prosciuttom s mikrobylinkami.Ingrediencie
Cesto
- 500 g hladkej múky
- 200 ml mlieka
- 21 g čerstvého droždia
- 1 polievková lyžica kryštálového cukru
- 2 čajové lyžičky soli
- 40 g masla
- 2 malé zemiaky
- 1 vajce
- maslo na vymastenie foriem
Plnka
- 150 g bryndze
- 250 g kyslej smotany
- 1 vajce
- ½ čajovej lyžičky soli
Ozdoba
- 150 g prosciutto crudo
- 3 malé hrste mikrobyliniek (napr. červená kapusta)
- 3 malé vetvičky tymiánu
Dresing
- 100 g bryndze
- 300 g kyslej smotany
- ½ čajovej lyžičky soli
- 1 malá hrsť mikrobyliniek (napr. červená kapusta)
- 1 väčšia vetvička tymiánu
Postup
- Zemiaky dáme variť s šupke domäkka.
- Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Prikrytú zmes necháme kvasiť aspoň 10 minút.
- Múku preosejeme, pridáme soľ, vajce, nastrúhané uvarené zemiaky (100-120g), kvások a premiesime. Následne pridáme zmäknuté maslo, nakrájané na kúsky.
- Vymiesime nelepivé cesto. Trvá to 7-10 minút. Ak by sa cesto lepilo, pridáme múku.
- Cesto necháme kysnúť do zdvojnásobenia objemu, čo trvá približne 1 hodinu. Na urýchlenie procesu môžeme dať cesto kysnúť do rúry. Vložíme si ho do pevnejšieho potravinového sáčku (napr. na zmrazovanie) a vložíme do rúry vyhriatej na 40 stupňov. Takto cesto zdvojnásobí objem približne za 40 minút.
- Kým cesto kysne, môžeme si pripraviť plnku. Metličkou alebo malým šľahačom si vymiešame bryndzu, kyslú smotanu, vajíčko a soľ.
- Pripravíme si 3 okrúhle formy na pečenie priemeru 20 cm. Každú vymastíme maslom.
- Ak sme urýchľovali kysnutie v rúre, cesto vyberieme a zvýšime teplotu v rúre na 180 stupňov.
- Vykysnuté cesto si rozdelíme na 3 rovnaké časti a urobíme malé bochníčky. Každý rovnomerne vyvaľkáme do tvaru kruhu podľa veľkosti formy. Vložíme do formy a stred pritlačíme tak, aby sme urobili okraje a aby v ceste zostala priehlbinka na plnku.
- Pripravenú plnku rozdelíme na tretiny a nalejeme na cesto.
- Pečieme 25 minút. Vyberieme z rúry, vyložíme podpecníky z foriem a dáme dopiecť na spodnom ohreve ešte 5 minút.
- Dresing si pripravíme zmiešaním bryndze, smotany, podľa chuti dosolíme a pridáme nakrájané mikrobylinky a tymián.
- Prosciutto si natrháme na menšie kúsky a pripravíme si mikrobylinky, tymián. Na mierne vychladnuté podpecníky poukladáme natrhané prosciutto, mikrobylinky a tymián podávame.