Úvodná strana/TESCOMA blog/Pečie celé Slovensko/Pečie celé Slovensko - recepty 4. séria 2024/s04 - 7. kolo - technická výzva - Pražské gule
s04 - 7. kolo - technická výzva - Pražské gule
RECEPT: Luxusné pražské gule s kúskami zlata. Neoľutujete!
Spravte si chutné poobedie s týmto farebným, čokoládovým dezertom.

Prinášame recept z technickej výzvy, ktorú si finalisti vyskúšali v siedmom kole. Nedajte sa odradiť jeho náročnosťou. V domácom prostredí a bez časového limitu to určite hravo zvládnete.
Buflery
- 5 ks vajec veľkosti M
- 70 g kryštálového cukru
- 120 g hladkej múky
- 35 g pomarančovej šťavy
- 18 g kukuričného škrobu
- 1 g soli
- kôra z jedného pomaranča
Cesto potom preložíme do cukrárskeho vrecka s hladkou trubičkou a vytláčame piškóty s priemerom približne 4 cm na plech vystlaný papierom na pečenie. Medzi piškótami necháme dostatok priestoru, pretože počas pečenia naberú na objeme. Ihneď ich vložíme do predhriatej rúry na 175 °C a pečieme 12 až 15 minút do zlatista. Po upečení by mali mať tvar polgule. Necháme ich úplne vychladnúť.
Višnový gél
- 150 g višňového pyré
- 30 g glukózy
- 20 g kryštálového cukru
- 2 g agaru
- 1/4 tonka fazule

Pistáciový krém
- 140 g bielej čokolády
- 130 g stopercentnej pistáciovej pasty
- 130 g masla
Na spodnú stranu upečenej piškóty vytlačíme po obvode hrubý krúžok pistáciového krému a vnútornú časť vyplníme višňovým gélom. Priklopíme druhou piškótou a postup zopakujeme so všetkými korpusmi. Nakoniec ich vložíme do mrazničky, aby stuhli.
Cukrový rozvar
- 200 g cukor krupica
- 120 g vody
Dokončenie
- 250 g sekaných mandlí
- 1 ks plátok zlata
- mraziaci sprej
- špajdla
- 125 g kakaového masla
- 650 g bielej čokolády
- Niekoľko kvapiek esencie z pomarančových kvetov
- Farby rozpustné v tukoch: žltá, oranžová, ružová, zelená, modrá, fialová
Po stuhnutí jednotlivé farebné guličky opatrne lepíme dohromady pomocou zvyšnej čokolády, až kým nevytvoríme tvar kocky s rozmermi. Pri lepení dbáme na opatrnosť, aby sme zachovali estetiku a dizajn farebnej kocky.
Na záver povrch ozdobíme niekoľkými plátkami jedlého zlata, čím dodáme dezertu luxusný vzhľad.
0









