V nedeľu večer sa piekli detské sny. V tajnej dedine uprostred lesa sa ukrývajú malé modré postavičky, ktoré sa už desaťročia vyhýbajú zlému Gargamelovi a jeho mačke Azraelovi. To sú nesmrteľní Šmolkovia – milovaní hrdinovia jednej z najobľúbenejších detských rozprávok, ktorá sa prvýkrát objavila na obrazovkách už v roku 1965.
Známy seriál Šmolkovia vznikal v rokoch 1981 až 1989 a dodnes patrí medzi najkrajšie a najúspešnejšie animované príbehy, ktoré si stále nachádzajú nových malých fanúšikov.
Práve touto ikonickou rozprávkou sa inšpirovalo aj ôsme kolo šou Pečie celé Slovensko. Súťažiaci sa prenesú do detského sveta plného fantázie.
V ôsmom kole sa finalisti preniesli do detských rozprávkových čias. Aj keď sme v šou o pečení, v osobnej výzve zostali tentoraz rúry vypnuté. Finalisti pripravili sladké raňajky v podobe lievancovej veže. Vyskúšajte si aj pripraviť lievance rôznych tvarov a chutí, klasické kysnuté aj ich zdravšie verzie podľa finálových receptov.
Lievancová kytica od Evky
Popis
Tieto škoricovo jablkové lievance miluje moja dcéra, tak som ich pripravila pre ňu.
Ingrediencie
Cesto
- 2 ks vajce
- 150 g hladká múka
- 250 ml mlieko
- 2 ks jablká
- 1 PL práškový cukor
- ½ prášok do pečiva
- 1 ČL mletá škorica
- Olej na pečenie
Orechové praliné
- 100 g lieskové lúpané orechy
- 100 g kryštálový cukor
Citrónová poleva
- 125 g maslo
- 100 g práškový cukor
- 100 ml mlieko
- ½ ČL jedlá sóda
- 1 citrón
Na ozdobu
- 1 ks jablko
- 2 PL kryštálový cukor
Postup
- Žĺtka vymiešame spolu s cukrom a so škoricou, potom pridáme mlieko a nastrúhané jablká. Zvlášť si z bielkov vyšľaháme sneh a pridáme k zmesi. Nakoniec vmiešame múku a prášok do pečiva. Na panvici si necháme zohriať olej a pečieme lievance.
- Orechy si krátko opečieme na panvici. Cukor necháme skaramelizovať a zalejeme ním orechy, ktoré sme si vysypali na papier na pečenie. Necháme vychladnúť. Po vychladnutí ich rozmixujeme v mixéri na pastu.
- V hrnci si necháme rozpustiť maslo, pridáme k nemu cukor a miešame. Potom pridáme mlieko a jedlú sódu. Zmes nám môže kypieť, ale je to normálne. Nakoniec pridáme šťavu a nastrúhanú kôru z jedného citróna. Krátko povaríme a odstavíme.
- Na panvici si skaramelizujeme cukor a keď už máme hnedý karamel, tak doň pridáme jablká nakrájané na mesiačiky. Krátko premiešame a odstavíme.
- Lievance natrieme orechovým praliné, vyskladáme vežu, ozdobíme skaramelizovaným jabĺčkom. Omáčku nalejeme do pohárika a vychutnáme si tú božskú chuť
Usmievavé lievance od Paliho
Popis
Myslím, že keď sa povie LIEVANCE, každý v sebe opäť objaví dieťa. Ja moje lievance venujem mojej krstnej dcére SofiiIngrediencie
Lievancové cesto
- 300 g kefíru
- 1 vajce
- 3 g sódy bicarbóny
- 190 g hladkej múky
- 5 g prášku do pečiva
- 15 g krupicového cukru
- 1 ČL vanilkovej pasty
- štipka soli
- 43 g masla
- 1 ČL kakaa (2 g)
- kôra z pomaranča
- 50 g masla na pečenie
- 100 ml mlieka 3,5 % (na prípadné doriedenie cesta)
Krém z kyslej smotany
- 250 g tučnej kyslej smotany (creme fraiche min. 24%)
- 30 g práškového cukru
- kôra z citróna
Slaný karamel so škoricou
- 100 g krupicového cukru
- 150 g šľahačkovej smotany (ideálne trvanlivá)
- 2 g mletej škorice
Dokončenie
- 100 g opečených mandľových lupienkov
- 20 g práškového cukru
- 3 banány
- 50 g čerstvých čučoriedok
Postup
- Na cesto si vymixujeme vo vyššej nádobe kefír s vajíčkom a roztopeným maslom. Pridáme vanilkovú pastu, soľ a všetky premiešané suché suroviny. Cesto premixujeme do hladkej konzistencie ponorným mixérom a rozdelíme ho na dve polovice. Do jednej z nich pridáme kakao a vymiešame dohladka. Konzistencia cesta by mala byť krémová, bez hrudiek. Z cesta pečieme lievance na maslom vytrenej panvičke, pomaly na nižšom plameni.
- Zo surovín na krém vyšľaháme hladkú hmotu.
- Na karamel si utavíme cukor, postupne ho zalejeme horúcou smotanou zmiešanou so škoricou. Uvaríme hladký karamel, na záver premixujeme ponorným mixérom.
- Pri servírovaní nanesieme na každý lievanec vrstvu krému a nakrájané banány. Striedame biele a kakaové lievance. Na záver lievance jemne poprášime práškovým cukrom, posypeme opečenými mandľami a polejeme vychladnutým škoricovým karamelom.
Srdiečkové veže od Danky
Popis
Tieto veže z lievancov boli pre dcérku Ninku ku jej ôsmym narodeninám. Lievance zvyknem robievať na nedeľné raňajky, tentokrát to bude narodeninový špeciálIngrediencie
Želé srdiečka
- 200 ml čerešňového nektáru (vlastné)
- 20 g kryštálového cukru
- 8 g agaru
Čokoládová guľa
- 200 g bielej čokolády
- 4-5 ks mrazom sušených ríbezlí (vlastné)
Lievancové cesto na 28 srdiečok
- 2 vajcia
- 2 PL kryštálového cukru
- 500 ml plnotučného mlieka
- 2 balíčky vanilkového cukru s vanilkou
- 2 ČL vanilkovej pasty
- 400 g hladkej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
- ½ ČL soli
- rastlinný olej na panvicu
Krém
- 400 g jemného tučného tvarohu
- 150 g masla
- 250 g smotanového syra
- 100 g práškového cukru
- 1 ČL vanilkovej pasty
- 350 g čerstvých ríbezlí alebo čučoriedok
Poleva
- 100 g ruby čokolády
- 20 g kakaového masla
- Červené farbivo do čokolády
Postup
- Pripravíme si želé srdiečka. Do čerešňového nektáru dáme cukor, agar, premiešame a privedieme do varu. Varíme cca 2 min. a potom nalejeme do silikónovej formy. Dáme do mrazničky.
- 150 g bielej čokolády roztopíme v mikrovlnke (miešame každých 30 sekúnd). Následne pridáme zvyšných 50 g a miešame, kým čokoláda nie je správne temperovaná. Formy vysypeme rozmrvenými sušenými ríbezľami a vylejeme čokoládou. Otočíme hore dnom a po 10 min. dáme do chladničky.
- Pripravíme lievance. Vajíčka rozdelíme. Bielka vyšľaháme s cukrom. Žĺtka zmiešame s mliekom, vanilkovým cukrom a pastou. Múku zmiešame s práškom do pečiva, soľou a pridáme vajíčkovej zmesi. Premiešame a na záver jemne vmiešame sneh. Pečieme na naolejovanej panvici v srdiečkových formách.
- Na krém si zmäknuté maslo vymiešame s cukrom. Pridáme tvaroh a smotanový syr a jemne vyšľaháme.
- Pri skladaní postupujeme nasledovne: Prvý lievanec ozdobíme krémom a čerstvým ovocím, do stredu dáme želé srdiečko. Takto postupujeme, až kým veža nebude mať viac ako 10 cm. Ukladanie ukončíme ozdobeným lievancom. Takto pripravíme 3 veže.
- Do nádoby na fondue dáme čokoládu s maslom a roztopíme pri 60°C. Po 10 minútach znížime teplotu na 40°C.
- Čokoládové pologule vyberieme z formy, naplníme drobným ovocím a zlepíme.
- Veže servírujeme s polevou, ktorú vylejeme tesne pred konzumáciou na čokoládovú pologuľu. Pri roztopení sa z nej vysypú bobuľky ovocia.
Lievancový lev od Tonky
Popis
Perfektná pochúťka pre deti, ktorá zábavne spája chuť lievancov a mandarínok s originálnym dizajnom leva!
Ingrediencie
Cesto
- 405 g hladkej múky
- 24 g kypriaceho prášku
- 1/4 ČL soli
- 72 g kryštálového cukru
- 570 g kokosového mlieka
- 3 vajcia L
- 102 g masla
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 180 g mlieka
- 2 dcl oleja
- 2 PL kakaa
- 2 PL strúhaného kokosu
- 2 hrste jemných ovsených vločiek
Krém
- 400 g mascarpone
- 120 g gréckeho jogurtu
- 30 g kokosu
- 4 PL práškového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 plechovka mandarínok v konzerve
Omáčka
- 1 plechovka mandarínok v konzerve
- 40 g kryštálového cukru
- 5 PL javorového sirupu
Mach
- 1 vajce
- 13 g kryštálového cukru
- 30 g medu
- 4 g prášku do pečiva
- 25 g hladkej múky
- Zelená gélová farba
Ozdoba
- 5 ks menších mandarínok
- 1 banán
- 1 hrsť čučoriedok
Postup
- Na prípravu lievancov zmiešame suché suroviny. V druhej miske zamiešame tekuté suroviny: maslo rozpustíme a vajíčko rozšľaháme.
- Následne pridáme mokré suroviny k suchým a premiešame (nie veľmi, môžu ostať hrudky) a necháme odpočívať 10 minút.
- Lievance pečieme na rozpálenej panvici potretej maslom a olejom dozlatista z oboch strán. Do jedného z lievancov pridáme kakao (uši a nos leva).
- Na prípravu omáčky varíme všetky suroviny do zmäknutia.
- Krém pripravíme zmiešaním všetkých surovín.
- Mach pripravíme vyšľahaním vajíčka s cukrom a medom do peny. Následne pridáme do misky aj ostatné suroviny, zakryjeme fóliou a dáme na 2 minúty do mikrovlnky.
- Vežu staviame vrstvením nasledovne: lievanec, krém, mandarínky z konzervy a opakujeme. Na vrch veže vytvoríme podobu leva a okolo veže rozdrvíme mach.
Vianočný stromček od Janky
Popis
Pre našu Hanku a zrejme pre všetky deti je naj naj obdobím zima a Vianoce. Hanka sa nevie dočkať momentu, keď sa rozžiari stromček, príde Ježiško s náložou darčekov a samozrejme keď sa stretne celá rodina, čo si skôr užívame hlavne my starší.
Ingrediencie
Kvások
- 300 ml vlažného mlieka
- 2 čajové lyžičky cukru
- ½ kocky čerstvého droždia
Cesto
- 300 ml vlažného mlieka
- 250 ml špenátového pretlaku
- 450 g polohrubej múky
- ½ čajovej lyžičky soli
- 2 vajcia
- 100 g hnedého cukru
- 1 PL perníkového korenia
- Kôra z 1 pomaranča
Višňová omáčka
- 300 g višňového kompótu/mrazených višní
- 200 ml griotky
- Šťava z polovice pomaranča
- 200 g želírovacieho cukru
Krém
- 250 g jemného plnotučného tvarohu
- 250 g mascarpone
- 200 ml smotany na šľahanie min. 33%
- Kôra z ½ bio citróna alebo ½ balenia citrónovej kôry
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 30 g práškového cukru
Na ozdobenie
- 30 g práškového cukru
- 100 g jahôd
- 50 g čučoriedok
- 1 banán
- 50 g ríbezlí
- 100 g bielej čokolády
Postup
- Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme v pohári alebo malom hrnci kvások.
- Do veľkej misky zatiaľ pridáme múku, do ktorej spravíme jamku a do nej pridáme soľ, vajíčka, hnedý a vanilkový cukor.
- Mlieko so špenátovým pretlakom rozmixujeme pomocou tyčového mixéra.
- Následne zmiešame vo veľkej miske všetky suroviny a vypracujeme hladké cesto, pridáme kvások a zvyšok mlieka. Cesto bude hustejšie než palacinkové.
- Cesto necháme kysnúť na teplom mieste zhruba 30 minút.
- Lievance pečieme na oleji alebo masle dozlatista z oboch strán.
- Pre vytvorenie pravidelných koliesok postupných veľkostí od priemeru 2 cm po 20 cm potrebujeme dávkovač.
- Višne spolu so šťavou z kompótu, pomarančovou šťavou a cukrom dáme variť do hrnca. Pridáme cukor, likér a privedieme do varu.
- Šľahačku poriadne schladíme. Následne ju rozmixujeme spolu s vanilkovým extraktom, práškovým cukrom do polotuha, pridáme mascarpone, tvaroh, citrónovú kôru a mixujeme ďalej do tuhého krému.
- Pripravíme si pomocou formičiek rôzne tvary ovocia na ozdobenie stromčeka.
- Roztopíme si bielu čokoládu vo vodnom kúpeli na dozdobenie ovocia, prípadne prilepenie k stromčeku.
- Kompletizácia stromčeka: Na podnos položíme najväčší lievanec, na ktorý pomocou lyžice natrieme krém a prikryjeme menším lievancom. Opäť natrieme a prikryjeme. Postup opakujeme, až kým nemáme pripravený stromček. Ten ozdobíme zbytkom krému pomocou zdobiaceho vrecúška, prilepíme ovocie a celý stromček pocukrujeme práškovým cukrom.
- Višňovú omáčku servírujeme k stromčeku.
Námornícke lievance od Dávida
Popis
Keďže toto kolo patrí deťom, tak som sa rozhodol pripraviť prekvapenie pre nášho malého suseda Noela k jeho 1. narodeninám. Keďže má veľmi rád vodu, tak som sa rozhodol pre neho pripraviť lievance, ktoré budú symbolizovať vodu a námornícky štýl.Ingrediencie
Cesto:
- 250 g hladkej múky
- 2 ks vajce
- 450 g plnotučné acidko
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- ½ ČL sódy bikarbóny
- ½ ČL škorica (mletá)
- 2 balenia modré potravinárske farbivo
Plnka:
- 250 g jemný tvaroh
- 150 g biela čokoláda
- 50 g smotana na šľahanie
- 250 g maliny (čerstvé)
Poleva:
- 100 g krupicový cukor
- 50 g limetkovej šťavy
- 100 g voda
- strieborné práškové farbivo
- 300 g maliny (mrazené)
- 15 g pektín
Ozdoba:
- Modelovacia hmota – červená, biela, hnedá
Postup
- Všetky suroviny na cesto vymiešame dokopy metličkou.
- Necháme cesto odpočívať 10 minút.
- Časť cesta odoberieme a postupne zafarbíme farbivom, začíname od najmenšej intenzity farby po najvyššiu.
- Opekáme lievance na panvici, ktorú na začiatok potrieme olejom. Pečieme na miernom ohni. Keď sa na vrchu začnú tvoriť bublinky, lievance otočíme.
- Pripravíme krém:
- Vo vodnom kúpeli roztopíme bielu čokoládu.
- Vymiešame tvaroh so smotanou na šľahanie.
- Postavíme vežu:
- Vrstvíme lievance od najtmavších po najsvetlejšie.
- Medzi jednotlivé vrstvy dávame pripravený krém a maliny.
Lievancová veža Hello Kitty od Martiny
Popis
Ružové lievance s jahodovo-dračím coulis a krémom na spájanie sú dokonalou kombináciou jemnej sladkosti a krémovej konzistencie. Kreslené lievance navyše prinášajú zábavu pri pečení a krásny vizuálny efekt.
Ingrediencie
Ružové lievance
- 150 g hladkej múky
- 50 g polohrubej múky
- 50 g mandľovej múky
- 2 ČL kypriaceho prášku
- 3 PL lyofilizovaného dračieho ovocia
- 4-5 PL kryštálového cukru
- 1/4 ČL soli
- 1 kokosovéo mlieko (400 ml)
- 1 vajce
- 2 PL oleja
- 1/2 PL vanilkovej esencie
Jahodovo-dračie coulis – poleva
- 350 g jahodového pyré
- 60 g kryštálového cukru
- Šťava z 1/2 citróna
- 5 PL lyofilizovaného dračieho ovocia
Krém na spájanie lievancov
- 250 g mascarpone
- 250 ml šľahačkovej smotany 40%
- 1 ČL mletej vanilky
- 3 ks vanilkový cukor bourbon
Kreslené lievance
- 45 g bielok
- 1/4 ČL soli
- 2 PL kryštálového cukru
- 200 ml šľahačkovej smotany
- 1 PL oleja
- 1 ČL vanilkovej esencie
- 100 g hladkej múky
- 25 g polohrubej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku
Postup
- Na ružové lievance zmiešame mokré suroviny s cukrom v mixéri. Prelejeme do misy a pridáme preosiate suché suroviny. Cesto nalejeme do silikónových obručí na mierne nahriatu panvicu a pečieme na najslabšom plameni. Lievance otočíme a z druhej strany dopečieme iba krátko. Táto strana zostane pekne ružová.
- Na polevu všetky suroviny spolu prevaríme a rozmixujeme ponorným mixérom.
- Krém pripravíme vyšľahaním mascarpone, šľahačkovej smotany, vanilky a cukru do nadýchanej peny.
- Na kreslené lievance vyšľaháme bielka so soľou na penu. Zmiešame obe múky s práškom do pečiva a preosejeme do bielok. Farbiť môžeme potravinárskymi farbivami podľa fantázie. Cestom kreslíme na teflónové podložky a upečieme priamo na panvici s podložkou.
- Lievančeky spájame krémom, podávame s polevou a zdobíme podľa želania.