Deviaty večer bol o presnom meraní.
V nedeľu večer sa finalisti skutočne zapotili a nebolo to iba teplom v stane.
V deviatom kole šou Pečie celé Slovensko atmosféra hustla. V hre zostávalo už len šesť finalistov, ktorí bojovali o postup do desiateho kola. Rozhodovanie je čoraz náročnejšie, preto sa aj latka musí posúvať stále vyššie. Kto ju nepodliezol tentoraz?
Témou tohto kola bola geometria, takže súťažiacim by sa okrem cukrárskeho náradia určite hodilo aj pravítko, kružidlo alebo vodováha. Precíznosť a presnosť boli v tomto kole kľúčové. V osobnej výzve pripravili šťavnaté a farebné strechy, ktoré sú výnimočné tým, že ich korpusy sú vertikálne postavené.
Ak si chcete aj vy vyskúšať upiecť vlastnú strechu, tu sú recepty:
Donovalská strecha od Danky
Popis
Táto torta je nádherná kombinácia čokoládového korpusu, karamelovej náplne a elegantnej ozdoby z waflových kvetov. Technika prípravy zaručuje krásny výsledok, ktorý očarí každého na oslave.
Ingrediencie
Čokoládový korpus
- 54 g masla
- 62 g oleja
- 253 g smotany 30-36%
- 189 g vajcia (cca 4 malé)
- 23 g vínny alebo jablčný ocot
- 315 g hladkej múky
- 62 g kakaa
- 380 g krupicového cukru
- 15 g prášku do pečiva
- 3 g soli
Karamel
- 340 g krupicového cukru
- 240 g smotany 40%
- 150 g masla
- 5 g želatíny v prášku
- 60 g vody
Arašidová náplň
- 570 g karamel
- 200 g slané arašidy
Čokoládový krém
- 500 g smotanový syr
- 500 g smotana 40%
- 120 g práškového cukru
- 160 g kakaa
- 100 g mliečnej čokolády
Ganache z bielej čokolády
- 1300 g bielej čokolády
- 200 g kakaového masla
- 500 g smotany 30-35%
- Bordová farba do čokolády
Kvety
- Etanol 90%
- Voda
- 5 ks waflový papier
- Bordová gélová farba
- Floristické drôtiky
- Floristické pásky
Postup
- Maslo, olej, smotanu, vajíčka a ocot vyšľaháme 2-3 minúty. Zmiešame múku, kakao, cukor, prášok do pečiva a soľ. Pridáme do tekutej zmesi a šľaháme ďalšie 2-3 minúty. Pečieme v troch ráfikoch priemeru 16 cm pri 175 °C približne 35 minút.
- Pripravíme karamel. Želatínu namočíme. Cukor roztopíme na karamel, pridáme vychladené maslo, zahriatu smotanu a varíme 2-3 minúty. Po vychladnutí na 70 °C pridáme želatínu a rozmixujeme. Dáme zachladiť.
- Čokoládu roztopíme a schladíme. Smotanový syr vyšľaháme s cukrom, pridáme smotanu a kakao. Nakoniec vmiešame schladenú čokoládu.
- Korpusy rozkrájame na 6 rovnakých kusov, vrchy zrežeme.
- Arašidy zmiešame s karamelom.
- Tortu skladáme vrstvením korpusu, krému a arašidovo-karamelovej náplne. Obalíme acetátovou fóliou a zachladíme.
- Ganache pripravíme zmiešaním rozpustenej bielej čokolády, kakaového masla a smotany. Nanášame na tortu v dvoch vrstvách, najskôr bielu, potom zafarbenú bordovú ganáž.
- Z waflového papiera vyrobíme kvety. Papier zafarbíme, prilepíme na drôtiky a vytvarujeme lupene. Kvety pripevníme na tortu.
(Ne)tradičné strechy od Evky
Popis
Kombinácia sladkého karamelu a sviežej chuti citrónu je skvelou voľbou na tento nevšedný zákusok.Ingrediencie
Cesto
- 5 ks vajec
- 260 g kryštálového cukru
- 260 g hladkej múky
- 10 PL oleja
- 8 PL teplej vody
- ½ prášku do pečiva
- 2 PL kakaa
Karamelová plnka
- ½ litra mlieka
- 100 g hladkej múky
- 100 g kryštálového cukru
- 250 g masla
- 200 g práškového cukru
Citrónová plnka
- 250 g mascarpone
- 400 g kyslej smotany (16 %)
- Šťava z jedného citróna
Poleva
- 200 g čokolády
- 50 g kakaového masla
Postup
- Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, postupne pridávame olej a teplú vodu. Bielka vyšľaháme a opatrne pridáme k žĺtkovej zmesi. Nakoniec primiešame múku s práškom do pečiva.
- Cesto rozdelíme na dve časti. Do jednej vmiešame kakao. Upečieme dva pláty (svetlý a kakaový) pri 160 °C približne 15 minút.
- Kryštálový cukor upálime na karamel, zalejeme ho 0,2 l mlieka a miešame, kým sa karamel nerozpustí. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame múku, vlejeme do karamelovej zmesi a uvaríme hustý puding. Po vychladnutí vyšľaháme maslo s práškovým cukrom a postupne doň vmiešame karamelový puding.
- Mascarpone zmiešame s kyslou smotanou a citrónovou šťavou.
- Pláty nakrájame na približne 10 cm široké pásy (2x svetlý plát, 2x tmavý plát, zvyšok ponecháme na spodok). Vrstvíme striedavo: tmavý plát, karamelová plnka, citrónová plnka, svetlý plát. Hotovú vrstvu zaťažíme a necháme vychladiť.
- Po vychladení pásy rozrežeme po uhlopriečke a spojíme do tvaru strechy. Strechu položíme na zvyšný plát, ktorý natrieme zvyšným krémom podľa preferencie. Vrch strechy potrieme jemnou vrstvou krému a polejeme čokoládovou polevou.
Strecha „Opitý Izidor“ od Tonky
Popis
Opitého Izidora poznajú asi všetci. U nás je to jednoznačne koláč, ktorý nesmie chýbať na sviatočnom stole, najmä počas Vianoc. Tento, vo forme strechy, však vyzerá absolútne luxusne a pozdvihne tento dezert na úplne inú úroveň. A kombinácia vlašských orechov, rumu a kakaa zaručene ulahodí každému mlsnému jazýčku.Ingrediencie
Korpus
- 150 g masla
- 150 g práškového cukru
- 120 g vlašských orechov
- 80 g polohrubej múky
- 4 vajcia
- 1 PL kakaa
- 12 g kypriaceho prášku
- Štipka soli
Orechová náplň
- 200 g vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 150 ml rumu
- 1 ČL vanilkového extraktu
Krém
- 40 g pudingového prášku
- 300 ml mlieka
- 30 g mliečnej čokolády (33 %)
- 2 PL kakaa
- 80 g práškového cukru
- 300 g masla
Čokoládová poleva
- 150 g mliečnej čokolády (33 %)
- 70 g šľahačkovej smotany (33 %)
- 10 g masla
Zdobenie
- Prášková zlatá farba
- 2 cl vodky
- Plátkové jedlé zlato
Postup
- Na prípravu korpusu zomelieme vlašské orechy. Bielky vyšľaháme so štipkou soli dotuha. Maslo vyšľaháme s cukrom a žĺtkami do peny. Do žĺtkovej masy pridáme pomleté orechy, múku zmiešanú s kypriacim práškom, kakaom a nakoniec zľahka primiešame bielkový sneh. Korpus pečieme vo dvoch formách (27 × 31 cm) pri 180 °C (horkovzduch) približne 20 minút. Po upečení rozdelíme korpusy na 6 pásov o rozmere 10 × 27 cm.
- Orechovú náplň pripravíme zomletím vlašských orechov a zmiešaním s cukrom, rumom a vanilkovým extraktom.
- Krém pripravíme uvarením pudingu z pudingového prášku a mlieka. Do teplého pudingu pridáme čokoládu a necháme vychladnúť pod fóliou. Maslo šľaháme s cukrom do peny, pridáme kakao a prešľahaný vychladnutý puding. Všetko spolu dôkladne zmiešame.
- Na korpusový plát nanesieme orechovú náplň, následne krém, a tento proces opakujeme štyrikrát. Jeden plát necháme nepotretý – poslúži ako podstava. Dezert dáme zachladiť.
- Po vychladení kváder prerežeme diagonálne po dĺžke. Obidve časti spojíme do tvaru strechy. Nepotretý plát umiestnime naspodok. Spoje potrieme krémom a strechu zvonka potrieme zvyšným krémom. Zachladíme.
- Pripravíme polevu: zahrejeme šľahačkovú smotanu pod bod varu a zalejeme čokoládu. Dôkladne vymiešame hladký krém a pridáme maslo pre lesk. Polevu nalejeme na strechu, postriekame čokoládou a zlatým práškom rozmiešaným v alkohole. Dozdobíme jedlým zlatom.
- Kraje orežeme a strechu rozdelíme na 8 rovnakých kúskov.
Letné strechy od Paliho
Popis
Letné strechy farebnosťou aj chuťami. Také budú tie moje. Spájam obľúbené chute pistácií a možno netradične marhúľ. Táto kombinácia je fantastická a veľmi chutí mojej mame, ktorá nástupom leta oslavuje narodeniny. Preto tieto letné strechy venujem práve jejIngrediencie
Bielkový korpus s pistáciami
- 240 g vaječných bielkov (môžu byť aj pasterizované)
- 180 g krupicového cukru
- 100 g mletých pistácií
- 100 g hladkej múky
- 25 g kukuričného škrobu
- 55 g slnečnicového oleja
Pistáciový krém
- 300 ml plnotučného mlieka
- 2 žĺtky
- 30 g hladkej múky
- 80 g krupicového cukru
- 120 g pistáciovej pasty (100 %)
- 250 g masla
Marhuľový gél
- 300 g marhuľového pyré
- 80 g krupicového cukru
- 10 g pektínu
- 100 g sušených marhúľ
Dokončenie
- 400 g bielej čokolády
- 50 g kokosového oleja
- 70 g sekaných pistácií
- 200 g sušených marhúľ
Postup
- Z bielkov a cukru si pripravíme pevný sneh. Stierkou zľahka zapracujeme preosiate sypké suroviny a nakoniec delikátne zapracujeme olej. Pečieme vo vyhriatej rúre na statickom pečení na 220 °C približne 9-10 minút. Plech by mal mať rozmer 42 × 35 cm. Po upečení necháme vychladnúť.
- Na pistáciový krém zahrejeme mlieko a prilejeme k vopred vymiešanému cukru so žĺtkami a múkou. Zmes prelejeme späť do hrnca a na miernom plameni uvaríme pevný krém cca 8-10 minút, aby sme prevarili múku. Stiahneme z plameňa, primiešame pistáciovú pastu, prikryjeme fóliou na kontakt a necháme schladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme a postupne pridávame vychladnutý krém, vyšľaháme do nadýchaného krému.
- Na marhuľový gél zahrejeme marhuľové pyré na 40 °C, postupne prisypeme zmes cukru a pektínu a krátko povaríme. Odstavíme, prenesieme do čistej nádoby a prikryjeme fóliou na kontakt. Pred použitím gél premixujeme ponorným mixérom do hladka a zamiešame nakrájané sušené marhule.
- Pre zostavenie dezertu si narežeme cesto na 4 pásy široké 7 cm. Zvyšný plát použijeme ako spodnú vrstvu. Pistáciový krém rozdelíme na polovicu. Plát cesta natrieme krémom, ďalší plát marhuľovým gélom a spojíme ich natretými stranami. Opakujeme so všetkými plátmi. Dezert dáme stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí rez priečne prerežeme a vytvoríme tvar strechy.
- Odložený plát natrieme krémom, priložíme naň rozrezanú časť tak, aby sme vytvorili strechu. Strechu potrieme pistáciovým krémom a druhú polovicu gélom, zlepíme. Celý tvar potrieme zvyšným pistáciovým krémom a poriadne vychladíme.
- Na dokončenie rozpustíme 2/3 bielej čokolády, pridáme zvyšok a domiešame do hladka. Primiešame rozpustený kokosový olej a polejeme dezert na mriežke. Posypeme sekanými pistáciami a nasekanými sušenými marhuľami.
Bazalkovo-jahodová strecha od Janky
Popis
Bazalkovo-jahodovú strechu som zostavila pre moju svokru a svokra. Svokra je veľmi šikovná pestovateľka, má rada kvety, bylinky a každý rok ma zavolá na ríbezle, cuketu, cviklu alebo inú zeleninu či ovocie, ktoré sa jej podarí spolu so svokrom vypestovať. Ten má zas rád zákusky s ovocnou zložkou. Svokrovcov mám veľmi rada, preto táto strecha bude veľká a plná tradično-netradičných chutí.
Ingrediencie
Na dva plechy cesta potrebujeme:
- 12 vajec
- 12 PL kryštálového cukru
- 1 rastlina bazalky
- 4 PL oleja
- 4 PL vody
- 12 PL hladkej múky
- 12 PL polohrubej múky
- 1 ČL soli
- 2 ks kypriaceho prášku
Egrešový džem
- 400 g egrešov
- 200 g želírovacieho cukru
Jahodový krém
- 100 g lyofilizovaných jahôd
- 1 L mlieka
- 100 g zlatého klasu
- 6 PL kryštálového cukru
- 1 PL vanilkovej pasty
- 3 PL práškového cukru
- 400 g masla
Na ozdobenie
- 300 g bielej čokolády
- 100 g kakaového masla
- 100 g cukru
- 8 lístkov bazalky
Postup
- Pripravíme puding na krém. Do mlieka pridáme zlatý klas, cukor, vanilkovú pastu, dobre rozmiešame a uvaríme hustý puding. Puding prikryjeme fóliou a necháme vychladiť.
- Vyšľaháme dva korpusy. Rúru predhrejeme na 200 °C. Suroviny rozdelíme na polovicu. Bielka vyšľaháme s cukrom a soľou na tuhý sneh. Žĺtka rozmixujeme s bazalkou, olejom a vodou. K bazalkovej zmesi pridáme preosiatu múku, kypriaci prášok a postupne zapracujeme sneh. Hmotu vylejeme na plech s papierom na pečenie a rovnaký postup zopakujeme aj pri druhom korpuse. Pečieme pri 180 °C približne 20 minút.
- Pripravíme egrešový džem. Egreše umyjeme, varíme s želírovacím cukrom, kým sa nerozvaria. Prepasírujeme cez sitko, povaríme ďalších 5 minút a necháme vychladiť.
- Pripravíme prach z lyofilizovaných jahôd. Kúsky rozmixujeme na jemný prášok v sekacom mixéri.
- Na jahodový krém vyšľaháme vychladnutý puding. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom a jahodovým práškom, následne po lyžiciach pridávame puding a miešame, kým nevznikne jemný krém.
- Korpus rozdelíme na 3 dlhé pásy po kratšej strane. Tento proces zopakujeme aj s druhým korpusom.
- Plníme nasledovne: Na dlhý plát nanesieme egrešový džem a krém, prikryjeme ďalším plátom a postup opakujeme. Jeden plát korpusu necháme suchý – použijeme ho ako základňu. Kváder obtrieme krémom a necháme stuhnúť v chladničke aspoň 3 hodiny.
- Pripravíme základňu, jemne ju natrieme krémom. Kváder prerežeme po uhlopriečke a umiestnime polovice strechy na základňu. Spoje a povrch strechy obtrieme krémom a opäť necháme stuhnúť v chladničke.
- Bielu čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli s kakaovým maslom. Cukor a bazalku podrvíme v mažiari na bazalkový cukor.
- Stuhnutú strechu oblejeme čokoládou a dolnú hranu obalíme bazalkovým cukrom.