Obrázok v notifikačnej lište

s05 - 1. kolo - kreatívna výzva - Rýchla torta

Kreatívna výzva prvého kola súťaže Pečie celé Slovensko sa niesla v znamení rýchlej torty. Súťažiaci sa snažili ohúriť netradičnými tvarmi, farbami a príchuťami, hoci na prípravu mali len minimum času.
​​​​​​

Hviezdy večera aj nečakané momenty

Pekárkou týždňa sa stala Janka, ktorá porotkyne Jožku Zaukolcovú a Petru Tóthovú ohúrila originálnou veľkou tortou s názvom Cibuľa. Jej výtvor zaujal nielen vzhľadom, ale aj chuťou.

O najnapätejší okamih sa postarala najmladšia súťažiaca Eliška. Počas pečenia jej totiž začali horieť šaty. „Horím. Cítim trošku pálenie na nohe,“ zakričala, no našťastie všetko dopadlo dobre a odniesol si to len spodok šiat.

Eliška situáciu odľahčila so smiechom: „To boli šaty na birmovku. Som teraz posvätená, pokrstená aj zhoretá“.

Rýchla torta 1

Sacher torta od Simi

Ingrediencie

Cesto
  • 260g bezlepkovej múky na koláče
  • 260g horkej čokolády na varenie
  • 260g masla
  • 220g práškového cukru
  • 6 vajcia
  • 380g kryštálového cukru
  • 700g marhuľového kompótu
  • Pektín
  • Marhuľový likér
Poleva
  • 250g čokolády na varenie
  • 250ml šľahačkovej smotany 33 %
  • 100g masla
Sušené marhule
  • 100g fondánu
  • Čierna fixa

Postup

  1. Čokoládu roztopíme nad parou a dáme ju bokom, aby vychladla.
  2. Z bielkov a kryštálového cukru vyšľaháme tuhý sneh.
  3. Maslo s práškovým cukrom vyšľaháme do peny a po jednom pridávame žĺtky. Keď je to pekne zmiešané, pridáme vychladnutú čokoládu a dobre premiešame.
  4. Do čokoládovej zmesi postupne vmiešame bielkový sneh.
  5. Na záver po tretinkách jemne primiešavame preosiatu múku.
  6. Tortovú formu vymastíme maslom, vysypeme bezlepkovou múkou a nalejeme do nej hotovú zmes.
  7. Dáme piecť na 180 °C zhruba 55 minút.
  8. Kým hotový korpus chladne, pripravíme polevu a marhuľový džem:
    • Smotanu privedieme do varu, odstavíme a nalámeme do nej kúsky čokolády. Počkáme minútku, dve, kým sa čokoláda nezačne topiť. Potom miešame, aby sa obe suroviny spojili do jednoliateho celku. Následne primiešavame zmäknuté maslo, aby vznikol hladký krém.
    • Marhuľový džem urobíme tak, že do šejkovacieho mixéru dáme marhule, ktoré sme vybrali z pohára. Vymixujeme ich na hladkú kašu. Kašu následne prelejeme do hrnca a dáme ju chvíľu povariť so 100g kryštálového cukru zmiešaného s pektínom. Povaríme za stáleho miešania asi 5 minút. Odstavíme zo sporáka a dáme vychladiť.
  9. Dokončenie Sacherovej torty:
    • Korpus po vychladnutí horizontálne rozrežeme na dve polovice.
    • Polejeme rozvarom z vody, cukru a marhuľového likéru.
    • Marhuľový džem natrieme na spodnú časť korpusu.
    • Teraz nalejeme polovicu čokoládového krému zvrchu, potrieme aj po bokoch a dáme na 40 minút tuhnúť do chladničky.
    • Po stuhnutí polejeme zvyškom polevy a pekne zahladíme.
    • Dáme ešte zatuhnúť do chladničky.
    • Pred podávaním ozdobíme hoblinami čokolády, sušenými marhuľami a odkazom napísaným na fondánovom kruhu.
Rýchla torta 2

Citrusový obláčik od Gabiky

Ingrediencie

Citrónový korpus
  • 4 vajcia
  • 105 g kryštálového cukru
  • 20 g kryštálového cukru
  • 140 g hladkej múky
  • 35 g rastlinného oleja
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 20 ml Limoncella (citrónového alkoholu)
  • 20 ml vlažnej vody
Citrónový curd
  • 3 chemicky neošetrované citróny
  • 180 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 2 žĺtky
  • 100 g masla
Tvarohovo-citrónový krém
  • 500 g tučného hrudkovitého tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 80 g krupicového cukru
  • citrónová a limetková kôra (môže byť aj sušená, má výraznejšiu arómu)
  • 2–3 PL smotany na šľahanie 40% (podľa potreby)
Bielkový sneh
  • 60 g bielkov (cca z 3 vajec)
  • 90 g kryštálového cukru
  • 30 g kryštálového cukru
  • 40 g vody
Ozdoba
  • kandizované citróny
  • lyofilizované citróny / sušené jedlé kvety (podľa fantázie)

Postup

  1. Citrónový curd: Z umytých a osušených citrónov ostrúhame kôru a vytlačíme šťavu. Budeme potrebovať 100 ml, zvyšok odložíme na korpus a do plnky. Citrónovú šťavu, cukor a strúhanú kôru z dvoch citrónov dáme ohrievať do misy nad parou. Medzitým vidličkou rozšľaháme celé vajcia a žĺtky a primiešame k citrónovej zmesi. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Uvarenú hmotu prepasírujeme cez sito a primiešame maslo. Dôkladne premiešame a vychladíme. Celú prípravu môžeme urobiť aj v hrnci a za stáleho miešania uvariť do konzistencie pudingu.
  2. Korpus: Rúru predhrejeme na 180 °C, okrúhlu formu s priemerom 18 cm vystelieme papierom na pečenie. Bielky so štipkou soli šľaháme do bielej peny a postupne pridávame 105 g cukru. Vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka s 20 g cukru vyšľaháme do svetlej peny a postupne primiešame Limoncello, vlažnú vodu a vanilku. Nakoniec pridáme olej. Obe vaječné peny zľahka spojíme a primiešame preosiatu múku s 1 lyžičkou strúhanej citrónovej kôry. Rovnomerne rozotrieme do formy a pečieme 25–30 minút. Po upečení uvoľníme z formy a necháme vychladiť na mriežke.
  3. Tvarohovo-citrónový krém: Všetky suroviny spolu vyšľaháme. Ak je konzistencia veľmi hustá, môžeme ju zjemniť šľahačkovou smotanou. Podľa chuti dosladíme.
  4. Vrstvenie: Vychladený korpus prekrojíme na tri rovnaké časti. Prvý korpus potrieme krémom a navrstvíme citrónový curd. Priložíme druhý korpus a postup zopakujeme. Nakoniec dáme tretí korpus a celú tortu obtrieme vrstvou krému. Na vrch natrieme citrónový curd asi 2 cm od okraja a zachladíme.
  5. Bielkový sneh: Bielka so štipkou soli začneme šľahať na stredných otáčkach. Pridáme 30 g cukru a naďalej šľaháme. Medzitým pripravíme cukrový rozvar z vody a 120 g cukru do teploty 118 °C. Pripravený rozvar pomalým prúdom prilejeme za stáleho šľahania k snehu a šľaháme do vychladenia. Mali by sme dosiahnuť pevný, lesklý sneh.
  6. Záverečné zdobenie: Vychladenú tortu obtrieme bielkovým snehom a vytvoríme efekt obláčika. Tortu dozdobíme kandizovanými citrónmi alebo podľa vlastnej fantázie – suchými jedlými kvetmi či lyofilizovanými citrónmi.
Rýchla torta 3

Dievčenská narodeninová torta od Stanky

Ingrediencie

Cesto
  • 5 vajec
  • 140 g kryštálového cukru
  • 100 g bielej čokolády
  • 150 g hladkej múky
  • 60 ml oleja
  • 60 ml vody
  • ½ prášku do pečiva
  • soľ
Džem
  • 250 g mrazených malín
  • 125 g želírovacieho cukru
Krém na plnenie
  • 200 ml šľahačkovej smotany 33 %
  • 200 g bielej čokolády
  • 500 g mascarpone
  • 250 g jemného tvarohu
  • vanilkový struk
  • 250 g čerstvých malín
Krém na obtretie torty - iba v prípade, ak sa zdobí s marcipánom
  • 2 bielka
  • 120 g kryštálového cukru
  • 200 g masla
  • soľ
  • vanilková pasta
  • potravinárske farbivo - ružová
Ozdoba
  • Kvety a lienky z marcipánovej hmoty

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 170 °C, tortovú formu s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie.
  2. Bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a štipkou soli. Žĺtka s cukrom vyšľaháme do peny, opatrne pridáme vodu, olej a bielu čokoládu. Nakoniec pridáme sneh z bielkov a preosiatu múku s práškom do pečiva. Pečieme približne 45 minút.
  3. Mrazené maliny so želírovacím cukrom varíme do zhustnutia a precedíme cez sitko.
  4. Tvaroh so šľahačkovou smotanou a mascarpone vyšľaháme do polotuha. Pridáme vanilkový lusk a roztopenú bielu čokoládu. Vyšľaháme tuhý krém.
  5. Vychladnutý korpus rozrežeme na tri časti. Prvý korpus potrieme malinovým džemom, krémom a poukladáme čerstvé maliny. Prikryjeme druhým plátom a postup zopakujeme. Prikryjeme posledným plátom, pritlačíme a dáme stuhnúť do chladničky. Ak zdobíme tortu marcipánom, pripravíme si krém na obtretie torty.
  6. Bielky, štipku soli a cukor miešame nad parou iba do rozpustenia cukru. Následne bielka vyšľaháme do tuha a pridáme maslo izbovej teploty, vanilkovú pastu a potravinárske farbivo. Týmto krémom potrieme tortu a ozdobíme marcipánovými kvetmi a lienkami.
Rýchla torta 4

Svadobná torta od Elišky

Ingrediencie

Vanilkový korpus
  • 10 ks vajec
  • 250 g kryštálového cukru
  • 300 g hladkej múky
  • 3 PL oleja
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 400 ml mlieka
Čučoriedkové compotée
  • 400 g čučoriedkového pyré
  • 35 g kryštálového cukru
  • 7 g pektínu NH
Levanduľový krém
  • 1 PL levanduľovej pasty
  • 120 ml smotany na šľahanie 40 % (A)
  • 170 g bielej čokolády
  • 6 g sušenej levandule
  • 280 ml smotany na šľahanie (studená) (B)
  • 350 g mascarpone
  • 1 plátok želatíny
Švajčiarsky maslový krém
  • 360 g bielkov
  • 360 g kryštálového cukru
  • 750 g mäkkého masla
  • zelené olejové farbivo
Ozdoba
  • mašle

Postup

  1. Vanilkový korpus – Rúru si predhrejeme na 175 °C. Bielky s cukrom vyšľaháme do tuhého snehu. Vo vedľajšej miske si vyšľaháme žĺtky s olejom. Žĺtkovú penu zľahka primiešame ku snehu. Preosejeme múku a prášok do pečiva. Vylejeme do ráfika vystlaného alobalom s priemerom 18 cm. Pečieme 35–40 minút. Po upečení necháme vychladnúť a rozkrojíme na tri rovnomerné vrstvy.
  2. Čučoriedkové compotée – Pyré dáme variť. Primiešame cukor zmiešaný s pektínom. Varíme do zhustnutia cca 30 sekúnd. Rovnomerne rozlejeme do dvoch silikónových foriem s priemerom 16 cm a dáme zmraziť.
  3. Levanduľový krém – Plátok želatíny vložíme do studenej vody. Do rajničky vlejeme smotanu (A) spolu s levanduľou. Zohrejeme pod bod varu a necháme lúhovať cca 10 minút, primiešame plátok želatíny a preosejeme. Bielu čokoládu roztopíme a zmiešame s vylúhovanou smotanou. Premiešame, prilejeme smotanu (B). Celú zmes prejdeme ponorným mixérom, zakryjeme fóliou a dáme chladiť. Po stuhnutí dáme šľahať do robota spolu s mascarpone a pastou. Krém prenesieme do cukrárskeho vrecúška a na konci odrežeme 2 cm.
  4. Švajčiarsky maslový krém – Nad vodným kúpeľom za stáleho miešania zohrejeme bielky s cukrom na 55–60 °C. Prelejeme do robota a šľaháme do nadýchaného snehu. Postupne zašľahávame kúsky mäkkého masla. Polovicu krému zafarbíme zeleným farbivom.
  5. Vrstvenie – Korpus polejeme mliekom a navrstvíme 1/2 krému. Na korpus uložíme zmrazené compotée a položíme druhý korpus. Celý proces zopakujeme ešte raz. Zabalíme do fólie a dáme chladiť. Tortu po stuhnutí obmažeme maslovým krémom. Pomocou špičiek vytvoríme tzv. „vintage štýl“ a dáme schladiť.
Rýchla torta 5

Cibuľka od Janky


​​​​​​

Ingrediencie

Korpus kakaovo-perníkový
  • 7 vajec
  • 350 g kryštálového cukru
  • 300 g hladkej múky
  • 45 g kakaa
  • 3 PL oleja
  • 14 PL vriacej vody
  • štipka soli
  • 1 prášok do pečiva
Čokoládová ganache
  • 400 g horkej čokolády 54 %
  • 800 g smotany na šľahanie 36 %
  • 1 ČL instantnej kávy
Mangovo-marhuľový sirup s marhuľovým brandy
  • 150 g marhuľového kompótu
  • 150 g mangového pyré
  • 60 g marhuľového brandy
  • 20 g citrónovej šťavy
  • 30 g trstinového cukru
Mangové compotée
  • 600 g mrazeného manga
  • 90 g mangového pyré
  • 12 g pektínu
  • 90 g kryštálového cukru
  • kyselina citrónová (podľa potreby)
Obterová ganache
  • 150 g masla
  • 270 g horkej čokolády 54 %
  • 30 g kakaového masla
Mach
  • 1 ks vajce
  • 30 g medu
  • 12 g kryštálového cukru
  • 25 g hladkej múky
  • 5 g prášku do pečiva
  • zelená farba
Ozdoba
  • 8 ks jedlého papiera

Postup

  1. Korpus: Vyšľaháme žĺtky s cukrom do nadýchanej peny. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Suché suroviny preosejeme. Do žĺtkovej zmesi postupne pridávame olej a vodu. Opatrne vmiešame preosiatu múku, kakao a prášok do pečiva. Do tejto zmesi jemne vmiešame vyšľahaný sneh. Cesto rozdelíme do dvoch foriem (18 cm forma + 18 cm kovová miska). Pečieme pri 170 °C cca 30–35 min.
  2. Čokoládová ganache: Zohrejeme smotanu s kávou tesne pod bod varu. Nalejeme ju na čokoládu a necháme postáť. Premiešame ponorným mixérom, prikryjeme fóliou a necháme vychladiť. Pred použitím vyšľaháme (ručne, aby sme ju neprešľahali).
  3. Mangovo-marhuľový sirup: Marhule rozmixujeme, pridáme pyré, citrónovú šťavu a cukor, povaríme. Na záver pridáme marhuľové brandy.
  4. Mangové compotée: Mango a pyré zohrejeme na 40–45 °C. Pridáme pektín s cukrom, privedieme do varu a varíme 2 minúty. Nakoniec pridáme trochu kyseliny citrónovej a necháme vychladiť.
  5. Obterová ganache: Čokoládu a kakaové maslo roztopíme. Maslo vyšľaháme, a potom doň pomaly zašľaháme roztopenú čokoládu. Necháme stabilizovať pod fóliou.
  6. Mach: Vajce vyšľaháme s cukrom a medom do peny. Primiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a farbu. Nalejeme do nádoby a pečieme v mikrovlnke cca 2 minúty.
  7. Plnenie torty: Korpus potrieme sirupom, natrieme ganache, navrstvíme compotée, opäť ganache a prikryjeme ďalším plátom. Postup zopakujeme. Tortu vychladíme a obtrieme obterovou ganache.
  8. Finálne zdobenie: Zo zafarbeného jedlého papiera vytvoríme „šupiny cibule“. Zelený papier použijeme na listy, biely na okvetné lístky. Zo žltej hmoty a drôtika vytvoríme „srdiečko“. Kompletujeme tortu na podložke, dotieňujeme jedlými farbami. Zvyšný korpus rozdrobíme ako „pôdu“. Mach rozdrvíme a dozdobíme po obvode a vrchu torty.
Rýchla torta 6

Torta z lásky od Viki

Ingrediencie

Korpus
  • 5 ks vajec
  • 165 g kryštálového cukru
  • 165 g hladkej múky
  • 8 g prášku do pečiva
  • 33 g mlieka
  • 29 g oleja
  • 41 g mletého maku
Krém
  • 375 g tvarohu
  • 125 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 2–3 ČL salka
  • vanilka (podľa chuti)
Sirup
  • 200 g vody
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 PL rumu
Náplň
  • 350 g mrazených višní
  • 150 g kryštálového cukru
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 30–40 g vody
  • aróma (vlastná)
Ozdoba
  • 500 g mascarpone
  • 250 g smotany na šľahanie 33 %
  • 125 g práškového cukru
  • červená farba (potravinárska)

Postup

  1. Vajcia šľaháme s cukrom do peny, pridáme múku a prášok do pečiva, teplé mlieko, ktoré zohrejeme s olejom, a nakoniec ručne pridáme mak.
  2. Cesto dáme do formy (ja som použila veľkosť 18 cm) a pečieme pri 160 °C približne 1 hodinu.
  3. Uvaríme sirup – všetko zmiešame a varíme 3–4 minúty, kým nezačne vrieť. Necháme ochladiť.
  4. Uvaríme náplň: višne s cukrom varíme, kým sa neuvaria, pridáme rozpustený škrob v studenej vode a varíme, kým necítiť chuť škrobu. Odstavíme a necháme vychladnúť.
  5. Pripravíme krém: tvaroh prepasírujeme cez sitko. Mäkké maslo vyšľaháme s práškovým cukrom a salkom, potom po lyžiciach pridávame tvaroh. Nakoniec pridáme vanilkový lusk.
  6. Vychladnutý korpus nakrájame na tri časti, potrieme sirupom a striedame vrstvy korpusu, krému a višní. Obtiahneme fóliou a dáme do chladničky.
  7. Kým torta chladne, pripravíme krém na dekoráciu: šľaháme mascarpone so smotanou a práškovým cukrom, malú časť zafarbenú červenou farbou odložíme bokom.
  8. Tortu zarovnáme krémom a červeným krémom vytvoríme nápisy a srdiečka.
Rýchla torta 7

Torta pre priateľov od Lenky


Ingrediencie

Korpus
  • 260 g pistácií (nepražené, bez soli)
  • 245 g hladkej múky
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 ČL soli
  • 170 g masla
  • 350 g kryštálového cukru
  • 5 bielkov
  • 120 g kyslej smotany
  • 240 ml plnotučného mlieka
  • 2 čajové lyžičky vanilkovej pasty
  • 1 čajová lyžička mandľového extraktu
Mascarpone krém
  • 300 g mascarpone krému
  • 150 ml šľahačky 33 %
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 2 lyžice cukru
Taliansky meringuový maslový krém
  • 112,5 g kryštálového cukru
  • 30 ml vody
  • 92,5 g bielkov
  • 28 g kryštálového cukru
  • 225 g masla (izbovej teploty)
  • 200 g pistáciovej pasty
Čerstvé ovocie
  • 500 g černíc
Na ozdobenie
  • Fondantové lupene/srdiečka: 750 g bieleho fondantu zmiešané s jade farbou
  • Fondantové motýle: 50 g bielej flower modelling paste/florist paste zmiešané s červenou farbou
  • Cera: používaná pri modelovaní motýľov

Postup

  1. Rúru zohrejeme na 175 °C a pripravíme tri 20 cm okrúhle tortové formy.
  2. V mixéri vymiešame maslo s cukrom (3 min) a pridáme rozmiešané bielka, kyslú smotanu, vanilkovú pastu a mandľový extrakt.
  3. V miske zmiešame suché suroviny, ktoré pomaly pridávame k maslovej hmote spolu s mliekom (striedavo sypké a tekuté suroviny), až kým všetko nevymiešame.
  4. Cesto vylejeme na plech a stierkou uhladíme. Pečieme 20–25 min.
  5. Kým sa cesto pečie, pripravíme flower modelling paste a vykrojíme motýle. Krídla podložíme papierom na pečenie a necháme usušiť (vytvoríme 3D efekt).
  6. Upečené tortové pláty necháme vychladnúť.
  7. Kým čakáme na vychladnutie, pripravíme mascarpone krém a potom taliansky meringuový maslový krém.
  8. V mixéri vyšľaháme mascarpone krém so šľahačkou a cukrom na hladký krém (1–2 min) a odložíme do chladničky.
  9. Taliansky krém pripravíme varením sirupu (112,5 g cukru + 30 ml vody) do teploty 125 °C. Bielky s 28 g cukru vyšľaháme a pomaly prilievame horúci sirup (šľaháme 10 min, kým zmes nevychladne). Pridáme maslo a pistáciovú pastu, šľaháme dohladka.
  10. Tortu naplníme mascarpone krémom a černicami, zvonku ju obalíme meringuovým krémom.
  11. Necháme stuhnúť v chladničke.
  12. Pripravíme fondant a vykrojíme srdiečka.
  13. Tortu ozdobíme fondantovými srdiečkami, ktorými zakryjeme krém, a nakoniec doplníme motýľmi.
Rýchla torta 8

Jarná torta od Vladiho

Ingrediencie

Korpus
  • 250 g hladkej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • ½ ČL mletej škorice
  • ½ ČL mletého zázvoru
  • ¼ ČL mletého muškátového orieška
  • ½ ČL soli
  • 180 ml mrkvového oleja
  • 4 ks vajec (izbovej teploty)
  • 300 g hnedého cukru
  • 100 g kryštálového cukru
  • 125 g nastrúhaných jabĺk
  • 300 g mrkvy
  • 1 vanilkový lusk
Krém
  • 230 g masla
  • 230 g smotanoveho syra
  • 600 g práškového cukru
Kakaová hlina
  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 g mletých mandlí
  • 60 g hladkej múky
  • 50 g kakaa
  • 67 g masla
Na chips
  • čerstvá mrkva
Na ozdobu
  • čerstvá mäta

Postup

  1. Rúru zohrejeme na 180 °C a vystelieme plech papierom na pečenie.
  2. Korpus: V miske zamiešame suché ingrediencie. V druhej miske rozmiešame olej, vajcia, oba cukry a vanilku. Po vymiešaní pridáme nastrúhané jablká a mrkvu. Keď sú suroviny spojené, prisypeme suché ingrediencie. Vypracujeme cesto, ktoré nalejeme do formy a pečieme 30–45 minút pri 180 °C.
  3. Krém: Maslo vyšľaháme do jemna, pridáme smotanový syr a postupne prisypávame práškový cukor. Šľaháme, kým nevznikne hladká konzistencia.
  4. Kakaová hlina: Rozpustíme maslo. Suché ingrediencie zmiešame, zalejeme maslom a premiešame. Zmes rozložíme na plech s papierom a pečieme pri 160 °C cca 20 minút.
  5. Mrkvové čipsy: Mrkvu ošúpeme škrabkou na dlhé pásy. Poukladáme ich na plech, okvapkáme olivovým olejom a posypeme cukrom. Pečieme pri 250 °C približne 12 minút.
  6. Vychladené korpusy prekrojíme napoly a plníme krémom. Zvyšný krém natrieme po obvode torty na štýl „nahá torta“.
  7. Tortu zdobíme kakaovou hlinou, mrkvovými čipsami a čerstvou mätou.
Rýchla torta 9

Torta moje zlatko od Gabi

Ingrediencie

Cesto
  • 6 vajec
  • 190 g kryštálového cukru
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 PL kakaa
  • 4 PL mandľovej múky
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • 10 PL vody z vodovodu
  • ½ ČL sódy bikarbóny
Plnka
  • 400 ml mlieka
  • 2 žĺtky
  • 60 g pudingového práškuu
  • 150 g kryštálového cukru
  • 250 g masla
  • 300 g mliečnej čokolády  (33,6 %)
Feulettine
  • 50 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 50 g bielkov
  • 50 g rozpusteného masla
Chrumkavá zložka
  • 150 g mliečnej čokolády  (33,6 %)
  • 80 g pražených mandlí
  • 80 g feulettine
  • 80 g mandľových lupienkov
  • 30 g rastlinného oleja
Na zdobenie
  • 800 g mascarpone
  • 300 ml smotany na šľahanie (33 %)
  • 2 PL 100 % mandľovej pasty
  • 2 PL práškového cukru
  • 2 PL kakaa
Ozdoba
  • zlatá prášková farba
  • celé mandle
  • 10 g mandľových lupienkov

Postup

  1. Rúru zohrejeme na 190 °C a pripravíme si tortovú formu s papierom na pečenie.
  2. Zo žĺtkov s kryštálovým cukrom, vanilkovým cukrom a vodou vyšľaháme tuhú nadýchanú penu na najvyšších otáčkach. Medzitým z bielkov so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh. Do žĺtkovej peny pridáme preosiatu múku, mandľovú múku, kakao, sódu bikarbónu a pomaly ručne premiešame, potom pridáme bielka a následne opäť zľahka premiešame.
  3. Cesto vylejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie a dáme upiecť do vyhriatej rúry na 190 °C s ventilátorom na 45 minút. Cesto priebežne kontrolujeme.
  4. Upečené cesto prevrátime na pracovnú dosku. Z cesta stiahneme papier na pečenie a necháme asi 10 minút na chladnom mieste vychladiť. Následne vychladnuté cesto opäť prevrátime a vrchnú „šupku“ pomaly s nožom stiahneme. Pripravené cesto rozrežeme na 3 pláty.
  5. Plnka: Polovicu mlieka s cukrom dáme variť. Medzitým druhú polovicu mlieka so žĺtkami a pudingovým práškom rozmiešame a pomaly za stáleho miešania prilejeme do vriaceho mlieka. Uvaríme hustý puding. Roztopíme si čokoládu, necháme ju vychladnúť len na vlažnú teplotu a pomaly zašľaháme do pudingu. Uvarený puding necháme vychladnúť za občasného premiešania. Potom ho trošku prešľaháme a postupne doň zašľaháme maslo.
  6. Feulettine: Múku a práškový cukor preosejeme. Pridáme bielky a nakoniec maslo. Cesto natierame na papier na pečenie v tenkej vrstve. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C cca 4–5 minút. Po upečení a vychladnutí polámeme na drobno.
  7. Chrumkavá zložka: Nasekané mandle popražíme na panvici, necháme trošku vychladnúť. Popražené mandle, feulettine a roztopenú čokoládu s olejom pomiešame. Rozotrieme na plech a dáme zachladiť. Po zatuhnutí polámeme na malé kúsky.
  8. Upečený a vychladnutý plát plníme nasledovne: nanesieme krém, na stred krému chrumkavú zložku, potom druhý plát, znova krém a tretí plát. Do zvyšného krému pridáme 50 g masla, vyšľaháme a obtrieme tortu.
  9. Na vrch vyšľaháme mascarpone, práškový cukor, mandľovú pastu. Následne pridáme smotanu na šľahanie a zmiešame. V druhej miske vyšľaháme mascarpone, smotanu a kakao. Dáme do zdobiaceho vrecka a pomocou dvoch krémov ozdobíme vrch – najprv pásy zo svetlého krému, medzi ne tmavý krém s kakaom.
  10. Mandle a mandľové lupienky zmiešame so zlatou práškovou farbou. Mandľové lupienky posypeme po ľavej strane torty z vrchu a pridáme pár celých mandlí na ozdobu.
Rýchla torta 10

Victoria Sponge od Stanka

Ingrediencie

Korpus
  • 220 g mäkkého masla
  • 220 g kryštálového cukru
  • 4 ks vajec
  • 220 g hladkej múky
  • 1,5 ČL prášku do pečiva
  • vanilkový extrakt
  • štipka soli
Džem
  • 300 g jahôd
  • 300 g kryštálového cukru
  • čerstvá mäta
Krém
  • 150 g masla
  • 300 g práškového cukru
  • 3 ČL mlieka
  • vanilková pasta
Ozdoba
  • extra jahody na ozdobenie

Postup

  1. Zohrejeme rúru na 170 stupňov. Pripravíme si tortové formy s priemerom 20 cm.
  2. Zmäknuté maslo a cukor poriadne do biela vyšľaháme.
  3. Po jednom pridávame vajcia a poriadne zašľaháme do masla s cukrom.
  4. Pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom a troškou soli. Toto už len jemne primiešame špachtľou, aby sme cesto neprešľahali. Malo by mať takú tekutejšiu konzistenciu, že zo špachtle pomaly steká. Nakoniec primiešame trošku vanilkového extraktu.
  5. Cesto rovnomerne rozdelíme do pripravených foriem na tortu a dáme piecť na 20–25 minút.
  6. Cesto je hotové, keď je upečené dozlatista a pri dotyku sa vracia späť.
  7. Kým sa cesto pečie, jahody dáme do hrnca a rozpučíme ich. Pridáme cukor a varíme, kým nám to nezačne vrieť. Potom varíme ďalšie cca 4 minúty a pridáme trošku mäty nakrájanej na drobné kúsky. Prelejeme do nádobky a necháme vychladnúť.
  8. Na krém vyšľaháme maslo s polovicou cukru. Keď je to vyšľahané, pridáme zvyšok cukru a 2 lyžice mlieka. Ak je krém príliš hustý, pridáme aj tretiu lyžicu mlieka. Taktiež pridáme 2 lyžičky vanilkovej pasty.
  9. Na vrch jedného korpusu nanesieme krém a po krajoch korpusu dáme polky jahôd. Na spodnú stranu druhého korpusu dáme džem a položíme touto stranou na prvý korpus.
  10. Zarovnáme vrchný korpus, natrieme džemom.
  11. Ozdobíme jahodami, krémom a troškou mäty.
Rýchla torta 11

Torta pre dcéru od Pavla


Ingrediencie

Korpus – torty
  • 180 g zmäknutého masla
  • 210 g krupicového cukru
  • 4 vajcia
  • 375 g hladkej múky
  • 18 g kakao
  • 9 g soli
  • 1 čl červeného potravinárskeho farbiva
  • 360 ml acidofilné mlieko
  • 2 čl vínneho octu
  • 10 g sódy bikarbóny
Krém
  • 180 g masla
  • 300 g syrového krému Philadelphia
  • 3 g soli
  • 1 ČL mandľového extraktu
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 3–4 PL práškového cukru
Na ozdobenie
  • 300 g čerstvých malín

Postup

  1. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Maslo dobre zmäknuté vymiešame s cukrom do úplne hladkej peny – je dôležité, aby sa cukor úplne rozpustil. Po jednom zašľahávame vajíčka.
  2. Pripravíme si zmes múky, soli a kakaa, aj trikrát preosejeme, aby bola zmes prevzdušnená.
  3. Do acidofilného mlieka zamiešame červené potravinárske farbivo – ak nie je tekutina dosť červená, pridáme pár kvapiek navyše.
  4. K maslovej zmesi postupne na striedačku pridávame preosiatu sypkú zmes a zafarbené acidofilné mlieko.
  5. Sódu bikarbónu zalejeme octom, zamiešame a keď zmes zapení, ručne ju vmiešame do cesta.
  6. Pripravíme si dve tortové formy s priemerom 20 cm, na dno dáme papier na pečenie. Cesto rozdelíme na polovicu a vlejeme do foriem. Pečieme približne 30 minút.
  7. Pripravíme si krém z masla a syrového krému (obe suroviny musia mať rovnakú teplotu), dobre vyšľaháme, pridáme cukor, extrakty a na zvýraznenie chutí aj soľ.
  8. Na spodný plát korpusu nastriekame zdobiacim vrecúškom s hladkou špičkou pripravený krém – nešetríme, od množstva krému závisí výška torty. Priložíme druhý korpus tak, aby spodná časť bola na vrchu. Vrch potrieme krémom a uhladíme povrch. Dozdobíme malinami.
Rýchla torta 12

Pánska torta od Zuzky

Ingrediencie

Korpus
  • 310 g hladkej múky
  • 500 g kryštálového cukru
  • 100 g kakaa
  • 10 g prášku do pečiva
  • 12 g sódy bikarbóny
  • 6 g soli
  • 300 g teplej vody
  • 300 g acidofilného mlieka
  • 150 g oleja
  • 3 vajcia
  • vanilka
Slaný karamel s arašidami
  • 300 g cukru
  • 100 g masla
  • 200 g smotany
  • 110 g arašidov
  • morská soľ
Arašidový krém
  • 340 g masla
  • 250 g arašídovej 100% pasty
  • 400 g práškového cukru
  • vanilka
  • soľ
  • 160 g smotany
Čokoládová ganache
  • 200 g mliečnej čokolády
  • 200 g smotany na šľahanie
Ozdoba
  • 200 g čokolády na temperovanie
  • zlatá prášková farba
  • velvet sprej čierny Martellato
  • chladiaci sprej

Postup

  1. Rúru zohrejeme na 175 °C a formy vystelieme papierom na pečenie.
  2. Mokré suroviny zmiešame spolu, suché zvlášť. Nakoniec všetko spolu premiešame do hladkej zmesi.
  3. Vylejeme do troch tortových foriem. Pečieme 35 minút.
  4. Na krém vyšľaháme maslo s arašidovým maslom (lopatkovým nadstavcom) a na striedačku pridávame cukor a smotanu.
  5. Smotanu zohrejeme a zalejeme ňou čokoládu, vymiešame a dáme vychladiť.
  6. Skaramelizujeme cukor, pridáme maslo a nakoniec smotanu. Povaríme, pridáme soľ. Po vychladnutí vyšľaháme a pridáme nasekané arašidy.
  7. Tortu navrstvíme a dáme stuhnúť. Vytemperujeme si čokoládu a vyrežeme požadované tvary, ktoré zafarbíme zlatou prachovou farbou.
  8. Schladenú tortu obmažeme vyšľahanou čokoládovou ganachou, dáme stuhnúť a následne postriekame velvet sprejom. Dozdobíme čokoládovými ozdobami.