Úvodná strana/TESCOMA blog/Pečie celé Slovensko/Pečie celé Slovensko - recepty 5. séria 2025/s05 - 1. kolo - osobná výzva - Rez podľa vlastného výberu
s05 - 1. kolo - osobná výzva - Rez podľa vlastného výberu
Obľúbená šou Pečie celé Slovensko sa vrátila na obrazovky už s piatou sériou a hneď úvodná epizóda ukázala, že v bernolákovskom kaštieli Theresia Chateau bude opäť poriadne horúco. A to nielen od rúr na pečenie.
Finalisti sa museli popasovať s trojicou úloh, ktoré preverili ich kreativitu aj schopnosť zvládnuť časový stres.
Osobná výzva priniesla možnosť predstaviť vlastný rez podľa výberu – dezert, ktorý reprezentuje ich štýl a fantáziu. Ako to dopadlo si môžete pozrieť v receptoch.
Finalisti sa museli popasovať s trojicou úloh, ktoré preverili ich kreativitu aj schopnosť zvládnuť časový stres.
Osobná výzva priniesla možnosť predstaviť vlastný rez podľa výberu – dezert, ktorý reprezentuje ich štýl a fantáziu. Ako to dopadlo si môžete pozrieť v receptoch.

Mrkváče od Lenky
Ingrediencie
Mrkvový koláč
- 140 ml oleja
- 200 g hnedého cukru
- 1 ČL vanilkovej pasty
- 80 ml rozšľahaných vajíčok (cca 1 a 1/2 vajíčka)
- 100 g nasekaných pekanových orechov
- 320 g nastrúhanej mrkvy
- 280 g rozdrveného ananásu (odšťaveného od prebytočnej šťavy)
- 290 g hladkej múky
- ¾ ČL sódy bikarbóny
- ¾ ČL prášku do pečiva
- ¾ ČL mletej škorice
- ¾ ČL mletého muškátového orieška
- ½ ČL soli
Philadelphia krém
- 225 g masla
- 570 g práškového cukru
- 335 g smotanového syra Philadelphia Original
- 1 ½ ČL vanilkovej pasty
- 1 ½ PL citrónovej šťavy
Na ozdobenie
- mrkvové špirály
- kúsky pekanových orechov
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.
- Pekanové orechy opražíme v rúre 5–10 minút a nasekáme nadrobno.
- Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemno. Ananás rozmixujeme, prepasírujeme a zbavíme šťavy.
- V mise vymiešame olej, cukor a vanilkovú pastu, postupne primiešame rozšľahané vajíčka.
- Pridáme mrkvu, ananás a orechy, premiešame. V druhej mise zmiešame suché suroviny a vmiešame do zmesi. Vylejeme na plech, uhladíme a pečieme 35–40 minút.
- Mrkvové špirály: Pásiky mrkvy povaríme 10 minút v sirupe z vody a cukru, osušíme, krátko dosušíme v Air Fryeri a stočíme na rúčku varechy. Necháme vychladnúť.
- Upečený koláč necháme vychladnúť a nakrájame na kocky (cca 7×7 cm).
- Philadelphia krém: Maslo vyšľaháme 2 minúty, pridáme cukor a šľaháme. Nakoniec zašľaháme studený smotanový syr, vanilku a citrónovú šťavu – len krátko, aby nevznikla riedka konzistencia.
- Krém dáme do zdobiaceho vrecka a ozdobíme jednotlivé kocky. Na záver pridáme mrkvové špirály a kúsky pekanov.

Tropické rezy od Elišky
Ingrediencie
Marakujový korpus
- 150 g marcipánu
- 150 g práškového cukru
- 150 g masla
- 2 vajcia
- 45 g hladkej múky
- 75 g marakujového pyré
Mangovo-marakujový konfit
- 195 g mangového pyré
- 105 g marakujového pyré
- 37 g kryštálového cukru
- 4,5 g pektínu NH
- 3 plátky želatíny
Marakujová šľahaná ganache
- 2 plátky želatíny
- 100 g marakujového pyré
- 60 g bielej čokolády
- 240 ml smotany na šľahanie 33 % (120 ml horúcej, 120 ml studenej)
Limetkový mousse
- 1 plátok želatíny
- 85 g smotany na šľahanie 40 % (A)
- 25 g limetkovej šťavy
- 5 g limetkovej kôry
- 1 žĺtok
- 13 g kryštálového cukru
- 105 g bielej čokolády
- 100 g smotany na šľahanie 40% (B)
Ozdoba
- malé kocky manga
- kapucínka
Postup
- Marakujový korpus: Marcipán nahrubo nastrúhame a vložíme do misky. Pridáme cukor a maslo a vyšľaháme do nadýchanej hmoty. Po jednom pridávame vajcia. Primiešame múku a pyré z marakuje. Vylejeme do ráfika s priemerom 16×18 cm. Pečieme 20 minút na 175 °C.
- Mangovo-marakujový konfit: Želatínu namočíme do studenej vody. Cukor zmiešame s pektínom. Obe pyré začneme variť, pridáme cukor s pektínom a varíme do zhustnutia. Odstavíme a primiešame želatínu.
- Marakujová šľahaná ganache: Želatínu namočíme na 5–10 minút. Čokoládu nasekáme do misky. V hrnci zohrejeme 120 ml smotany a pyré z marakuje. Odstavíme a vmiešame želatínu. Horúcu zmes nalejeme na čokoládu, necháme 1 minútu odstáť a rozmixujeme. Pridáme 120 ml studenej smotany, premiešame, zakryjeme fóliou a dáme chladiť aspoň 1 hodinu (ideálne cez noc). Následne vyšľaháme do hustej konzistencie a vložíme do cukrárskeho vrecka so špičkou Wilson 125.
- Limetkový mousse: Želatínu namočíme do vody. Žĺtok vyšľaháme s cukrom. V rajničke zohrejeme smotanu (A), primiešame ju k žĺtku a vlejeme späť do rajničky. Pri 82 °C zmes nalejeme na čokoládu, pridáme želatínu a rozmixujeme. Smotanu (B) vyšľaháme do polotuha a zľahka ju primiešame.
- Vrstvenie: Na vychladnutý korpus nalejeme konfit a dáme schladiť. Po stuhnutí pridáme limetkový mousse a zamrazíme. Ráfik opatrne odstránime, rezy nakrájame na 7×3 cm. Ozdobíme šľahanou ganache, kúskami manga a kapucínkou.

Babičkin rez od Gabiky
Ingrediencie
Cesto
- 250 g polohrubej múky
- 100 g práškového cukru
- 1 vajce
- 150 g masla
- 2–3 PL kakaa
- 6 g prášku do pečiva
- 1 ČL vanilkovej pasty
Tvarohová plnka
- 250 g jemného tvarohu
- 250 g hrudkoviteho tvarohu
- 3 PL práškového cukru
- 1 ČL vanilkovej pasty
- 1 žĺtok
- 200 ml kyslej smotany 16–18 %
- 1 PL kukuričného škrobu
- 1 citrón – šťava a kôra
Orechové cesto
- 2 vajcia
- 150 g kryštálového cukru
- 150 ml oleja
- 75 ml vlažnej vody (5 PL)
- 70 g mletých vlašských orechov
- 200 g polohrubej múky
Na posypanie a dozdobenie
- Nesavý práškový cukor
- 30 g horkej čokolády
- 200 g jemného tvarohu
- 2–3 PL mascarpone
- 30–50 ml smotany na šľahanie 33 %
- 2–3 PL práškového cukru
Postup
- Sypké suroviny na cesto – múku, cukor, prášok do pečiva a kakao – preosejeme, pridáme vanilkovú pastu. Pridáme nastrúhané studené maslo a zapracujeme vajce.
- Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske a vložíme na vymastený a múkou vysypaný plech (25×35 cm). Boky cesta mierne vyvýšime (cca 1,5 cm). Zvyšné cesto odložíme na ozdobu.
- Tvarohová plnka: všetky suroviny spolu premiešame. Vylejeme na pripravené cesto. Predpečieme 15 minút pri 180 °C.
- Orechové cesto: vajcia vyšľaháme s cukrom a vanilkovou pastou do peny, postupne pridáme olej a vlažnú vodu. Nakoniec pridáme preosiatu múku, orechy a zľahka premiešame. Vylejeme na predpečený koláč a dopečieme ďalších 25 minút.
- Sušienky: zvyšné cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm, vykrajujeme malé keksíky a pečieme 7–10 minút pri 180 °C. Vychladnuté namáčame do rozpustenej čokolády, môžeme posypať orechmi.
- Tvarohový krém: tvaroh, šľahačku, mascarpone a cukor vyšľaháme. Dochutíme citrónovou kôrou podľa chuti. Krém nanášame na vychladnutý koláč malou lyžičkou alebo nastriekame špičkou.
- Po upečení necháme koláč vychladnúť. Pred podávaním nakrájame, posypeme práškovým cukrom a dozdobíme krémom a sušienkami zo zvyšného cesta.

Exotický rez od Simi
Ingrediencie
Cesto
- 300 g kryštálového cukru
- 330 g polohrubej múky
- 15 g sódy bikarbóny
- 1 prášok do pečiva
- 565 g ananásu v konzerve
- 2 vajcia
Krém
- 500 g mascarpone
- 1 balenie pudingového prášku
- 1 vanilkový struk
- 500 ml plnotučného mlieka
- 200 g práškového cukru
- 100 g strúhaného kokosu
Ananás v rume a mede
- 200 g ananásu v konzerve (nakrájaného na kocky)
- 250 ml tuzemského rumu
- 3 PL medu
Ozdoba
- kokosové hobliny
Postup
- Luhovanie ananásu: 200 g na kocky nakrájaného ananásu zalejeme rumom a 2 PL medu. Necháme luhovať 45–50 minút.
- Cesto: Vajíčka vyšľaháme s cukrom do hustej peny. Postupne primiešame múku zmiešanú so sódou bikarbónou a práškom do pečiva.
- Celý obsah konzervy ananásu (565 g) krátko rozmixujeme ponorným mixérom a primiešame do cesta. Dobre premiešame.
- Cesto rozotrieme na pomúčený plech (30×40 cm) a pečieme pri 180 °C približne 15 minút. Necháme vychladnúť.
- Puding: Z pudingového prášku a mlieka uvaríme hustejší puding. Zakryjeme fóliou „na dotyk“ a necháme vychladnúť.
- Krém: Mascarpone vyšľaháme s práškovým cukrom. Do vychladnutého pudingu vmiešame semienka z vanilkového struku (prípadne aj struk na krátke lúhovanie a vyberieme) a po častiach zapracujeme do mascarpone. Pridáme strúhaný kokos a premiešame.
- Korpus jemne pokvapkáme šťavou z ananásového kompótu. Rovnomerne rozotrieme krém a dáme zachladiť.
- Ananás v rume a mede: Na panvici rozpustíme 1 PL medu, pridáme scedený luhovaný ananás s časťou rumovej zmesi. Za miešania varíme 10–15 minút, kým sa alkohol odparí a zmes mierne zhustne. Necháme vychladnúť.
- Podávanie: Zákusok krájame na kocky (cca 6×6 cm), na každý diel krížom nanesieme vychladnutú ananásovú zmes a dozdobíme kokosovými hoblinami.

Dvojfarebné rezy od Zuzky
Ingrediencie
Joconde korpus
- 120 g vajec (celých)
- 90 g kryštálového cukru
- 90 g mandľovej múky
- 50 g hladkej múky
- 25 g roztopeného masla
- 90 g bielok
- 25 g kryštálového cukru (na sneh)
Malinový confit
- 400 g malinového pyré
- 120 g práškového cukru
- 7 g pektínu
Marakujový crémeux
- 120 g marakujového pyré
- 4 plátky želatíny
- 280 g bielej čokolády
- 200 g smotany na šľahanie (33 %)
- 30 g kryštálového cukru
- 4 ks žĺtkov
- 100 g lyofilizovanej marakuje (LYO)
Ruby ganache
- 200 g ruby čokolády
- 100 g smotany na šľahanie (33 %)
- 15 g glukózového sirupu
Dozdobenie
- 125 g
Postup
- Joconde korpus: Vajíčka, 90 g cukru a mandľovú múku vyšľaháme do peny. Primiešame preosiatu hladkú múku a roztopené maslo.
- Z bielkov a 25 g cukru vyšľaháme tuhý sneh a jemne ho zapracujeme do cesta.
- Cesto rozotrieme na plech (30×30 cm) a pečieme pri 180 °C približne 15 minút. Necháme vychladnúť a plát rozrežeme na 3 rovnaké časti.
- Malinový confit: Pyré zohrejeme. Pektín premiešame s práškovým cukrom a za miešania vsypeme do teplého pyré. Varíme do zhustnutia, necháme vychladnúť a premixujeme tyčovým mixérom.
- Marakujový crémeux: Želatínu namočíme do studenej vody. Žĺtky vyšľaháme s cukrom. Smotanu s marakujovým pyré zohrejeme, tenkým prúdom zašľaháme do žĺtkov, vrátime na sporák a varíme do 80–82 °C. Odstavíme, vmiešame vyžmýkanú želatínu, zmes nalejeme na bielu čokoládu a emulgujeme tyčovým mixérom. Primiešame LYO marakuju, prepasírujeme a necháme schladiť.
- Ruby ganache: Smotanu s glukózovým sirupom zohrejeme tesne pod bod varu, nalejeme na ruby čokoládu a emulgujeme tyčovým mixérom. Dáme schladiť do chladničky (polotekutá konzistencia na zdobenie).
- Vrstvenie: Na prvý plát korpusu rozotrieme vrstvu malinového confitu, na ňu crémeux. Prikryjeme druhým plátom a postup zopakujeme. Uzavrieme tretím plátom a dáme dobre zachladiť.
- Dozdobenie: Povrch ozdobíme ruby ganache a čerstvými malinami, dozdobíme mikrobylinkami. Podávame vychladené.

Ovocná kocka od Janky
Ingrediencie
Korpus
- 4 vajcia
- 90 g cukru krupica
- 30 g mandľovej múky
- 70 g hladkej múky
- Kôra z 1 BIO citróna
Krém – Lesná zmes
- 140 g pyré lesná zmes
- 1 PL cukru krupica
- 300 g kyslej smotany
- 150 g smotany na šľahanie 33 %
- 1–2 PL práškového cukru
- 6 g prášková želatína
- 30 ml studenej vody
Coulis – Lesná zmes
- 400 g pyré lesná zmes
- 40 g kryštálového cukru
- 10 g pektínu
Ozdoba
- 250 ml smotany na šľahanie 40 %
- 250 g čerstvých čučoriedok
- 20 g lyofilizovaných čučoriedok (LYO)
Postup
- Korpus: Žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru a citrónovou kôrou do peny. Bielky vyšľaháme so zvyškom cukru na tuhý sneh. Spojíme a opatrne primiešame múky. Hmotu rozotrieme na plech (40×30 cm) a pečieme 8–10 minút pri 195 °C.
- Krém: Pyré s cukrom prevaríme a necháme vychladnúť. Želatínu necháme nabobtnať a rozpustíme. Zmiešame s časťou ovocnej zmesi a následne vmiešame do celej. Kyslú smotanu spojíme s pyré, nakoniec zľahka primiešame vyšľahanú smotanu s cukrom.
- Coulis: Pyré zohrejeme na 40 °C, pridáme cukor zmiešaný s pektínom a miešame do zhustnutia. Necháme mierne vychladnúť.
- Korpus rozdelíme na polovicu (30×20 cm). Do ráfika vložíme prvú časť, nalejeme polovicu krému, prikryjeme druhou časťou korpusu a navrstvíme zvyšok krému. Dezert zachladíme.
- Na stuhnutý krém nalejeme coulis a opäť zachladíme. Po stuhnutí vyberieme z ráfika, nakrájame na rezy a dozdobíme šľahačkou, čerstvými čučoriedkami a poprášime LYO čučoriedkami.

Zamatový rez od Gabi
Ingrediencie
Zamatový korpus
- 6 ks vajcia
- 5 PL kopcovité kryštálového cukru
- 1 PL polohrubej múky
- 2,5 PL kakaa
- 1 ČL sódy bikarbóny
Plnka
- 2 dl mlieka
- 1 žĺtok
- 3 PL polohrubej múky
- 250 g masla
- 2 bal. vanilkového cukru
- 4 PL práškového cukru
- 2 PL kakaa
Poleva
- 150 g horkej čokolády (54,5 %)
- 20 ml rastlinného oleja
Ozdoba
- 50 g bielej čokolády (28 %)
Postup
- Rúru predhrejeme na 200 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.
- Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a postupne pridávame cukor. Po jednom zašľaháme žĺtky. Nakoniec zľahka primiešame múku, kakao a sódu bikarbónu.
- Cesto nalejeme na plech a pečieme pri 200 °C približne 10 minút. Po upečení cesto prevrátime, stiahneme papier na pečenie a necháme vychladiť. Vrchnú šupku cesta jemne stiahneme nožom.
- Plnka: z mlieka, múky a žĺtka uvaríme hustú kašu. Po vychladnutí zašľaháme do vyšľahaného masla. Krém rozdelíme na polovicu – do jednej pridáme vanilkový cukor, do druhej práškový cukor a kakao.
- Vychladnutý korpus rozrežeme na 3 pláty. Plníme nasledovne: svetlý krém, tmavý krém, druhý plát, svetlý krém, tmavý krém a nakoniec vrchný plát.
- Vrchný plát polejeme roztopenou horkou čokoládou s olejom a necháme stuhnúť v chladničke.
- Stuhnutý koláč nakrájame na cca 3 cm široké rezy. Ozdobíme bielou čokoládou pomocou vrecka a vytvoríme husľové kľúče.

Voňavé povzbudenie od Stanky
Ingrediencie
Cesto
- 4 vajcia
- 80 g kryštálového cukru
- 20 g medu
- 45 g hladkej múky
- 30 g kakaa
- kávový likér (na pokropenie)
Ganache
- 190 g smotany na šľahanie 33 %
- 230 g horkej čokolády 54 %
- 20 g medu
- 40 g masla
- 30 g kávového likéru
- 1 ČL instantnej kávy
Krém na dozdobenie
- 75 g mascarpone
- 100 g smotany na šľahanie 33 %
- 1 ČL instantnej kávy
- kávový likér (podľa chuti)
Postup
- Rúru predhrejeme na 220 °C. Plech (38×30 cm) vystelieme papierom na pečenie.
- 2 bielky, med a 40 g cukru vyšľaháme do tuhého snehu.
- 2 žĺtky vyšľaháme so 40 g cukru do peny, pridáme 2 celé vajcia a vymiešame. Jemne primiešame sneh z bielkov a preosiatu múku s kakaom.
- Cesto rozotrieme na plech a pečieme 6–7 minút. Necháme vychladnúť a plát rozdelíme na 3 časti (cca 18×18 cm).
- Ganache: Smotanu s medom a instantnou kávou zohrejeme tesne pod bod varu, nalejeme na nasekanú čokoládu. Prilejeme kávový likér, vymiešame dohladka, pridáme maslo a emulgujeme tyčovým mixérom.
- Vrstvenie: Prvý plát upevníme v štvorcovom ráfiku a jemne pokropíme kávovým likérom. Rozotrieme polovicu ganache a dáme na 5 minút stuhnúť do mrazničky. Priložíme druhý plát, zopakujeme postup a prikryjeme tretím plátom. Necháme stuhnúť v mrazničke/chladničke.
- Krém na dozdobenie: Mascarpone, smotanu, instantnú kávu a trochu likéru krátko vyšľaháme do hladkého krému.
- Stuhnutý dezert nakrájame na rezy, ozdobíme krémom a podľa želania priložíme pipetu s kávovým likérom.

Čierny les od Pavla
Ingrediencie
Korpus – kakaová piškóta
- 140 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 4 g soli
- 220 g krupicového cukru
- 250 g jogurtu
- 35 g kakaa
- 2 g kypriaceho prášku
- 4 g jedlej sódy
- 2 g mletej škorice
Na zdobenie – šľahačka s mascarpone
- 350 ml smotany na šľahanie (min. 33 %)
- 350 g mascarpone
Plnka – višne
- 600 g odkôstkovaných višní
- 350 ml višňovej šťavy
- 2 PL krupicového cukru
- 90 g kukuričného škrobu
- 80 ml griotky
Na obalenie višní
- 100 g višní
- 100 g horkej čokolády
Postup
- Rúru predhrejeme na 160 °C.
- Korpus: V mise zmiešame suché suroviny, pridáme jogurt, olej a vajcia. Vymiešame hladké cesto a nalejeme ho na plech (30×25 cm) vystlaný papierom na pečenie. Pečieme približne 15 minút.
- Krém: Smotanu vyšľaháme do tuha a pri nízkych otáčkach zašľaháme mascarpone.
- Višňová plnka: V šťave rozmiešame škrob, pridáme cukor a privedieme do varu. Za miešania varíme do zhustnutia, pridáme višne a nakoniec griotku. Necháme vychladnúť.
- Upečený korpus necháme vychladnúť, odstránime papier a jemne pokropíme griotkou. Natrieme višňovú plnku a necháme stuhnúť.
- Na povrch nanesieme šľahačku s mascarpone a dozdobíme višňami obalenými v čokoláde.

Sticky Toffee od Stanka
Ingrediencie
Korpus
- 125 g sušených datlí bez kôstok, nasekaných
- 3 g sódy bikarbóny
- 190 ml vriacej vody
- 55 g masla
- 65 g kryštálového cukru
- 65 g tmavého cukru
- 1 vajce
- 225 g hladkej múky
- 4 g prášku do pečiva
- štipka soli
Toffee omáčka
- 95 g tmavého cukru
- 30 g kryštálového cukru
- 125 g masla
- 125 ml smotany na šľahanie
- štipka soli
Pri servírovaní
- smotana na šľahanie
- kyslá smotana
Postup
- Rúru predhrejeme na 170 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
- Datle nasekáme, posypeme sódou bikarbónou a zalejeme vriacou vodou. Prelejeme do hrnca, 2–3 minúty povaríme, odstavíme a necháme 7 minút stáť.
- Maslo vyšľaháme s bielym aj tmavým cukrom do peny. Zašľaháme vajce. Primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli.
- Datľovú zmes krátko premixujeme (nie úplne dohladka) a primiešame do cesta. Dobre premiešame.
- Cesto nalejeme do plechu a pečieme približne 25 minút (skúška špajdľou).
- Toffee omáčka: V hrnci spojíme oba cukre, maslo, smotanu a štipku soli. Na miernom ohni miešame, kým sa cukor a maslo nerozpustia, potom mierne zvýšime teplotu a varíme asi 5 minút do zhustnutia.
- Upečený korpus popicháme špajdľou a ešte horúci rovnomerne polejeme časťou toffee omáčky, aby vsiakla.
- Servírovanie: Porcie prelejeme ďalšou toffee omáčkou a podávame so šľahačkou a lyžicou kyslej smotany.

Chrumkavá dobrota od Viki
Ingrediencie
Cesto
- 420 g pšeničnej múky
- 200 g masla
- 250 g kryštálového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 2 ks vajec
- 10 g prášku do pečiva
- štipka soli
Náplň – čierne ríbezle a bazalka
- 400 g čiernych ríbezlí (čerstvých alebo mrazených)
- 200 g kryštálového cukru
- 5 vetvičiek fialovej bazalky (iba lístky)
Postup
- Náplň: Ríbezle a cukor dáme do hrnca, na silnom ohni 2–3 minúty miešame, kým sa uvoľní šťava a cukor sa začne rozpúšťať. Znížime teplotu tesne pod strednú a varíme 15–20 minút, občas premiešame.
- Na „tanierový test“ si pred varením dáme tanier do mrazničky. Keď je džem hustý, kápneme trochu na studený tanier a nakloníme – ak kvapka drží tvar a nesteká, je hotový. Vtedy vmiešame najemno nasekané lístky bazalky a odstavíme. Necháme chladiť.
- Cesto: Maslo nakrájame na kocky a necháme mierne zmäknúť. Pridáme vanilkový cukor, soľ a cukor a šľaháme do nadýchanej hmoty. Po jednom zašľaháme vajcia.
- Múku zmiešame s práškom do pečiva a zapracujeme do maslovej zmesi. Vymiesime mäkké, vláčne cesto. Rozdelíme ho v pomere 2/3 a 1/3. Menšiu časť dáme na 30 minút do mrazničky, väčšiu do chladničky.
- Rúru predhrejeme na 180 °C. Väčšiu časť cesta rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku 3–4 mm a prenesieme na plech.
- Na cesto rovnomerne rozotrieme vychladnutú ríbezľovú náplň. Menšiu (zamrznutú) časť cesta nastrúhame na hrubom strúhadle po povrchu (alebo vytvoríme pásiky na mriežku).
- Pečieme 25–30 minút pri 180 °C do zlatistej farby. Necháme vychladnúť, nakrájame a podávame.

Fraisier od Vladiho
Ingrediencie
Korpus (na 1 plát) – pripravíme 2×
- 120 g bielkov
- 80 g kryštálového cukru
- 4 vajcia
- 130 g mletých mandlí
- 75 g práškového cukru
- 40 g hladkej múky
- 2 PL vychladeného rozpusteného masla
- 50 g drvených pistácií
Crème pâtissière
- 1 vanilkový lusk
- 500 ml mlieka
- 100 g kryštálového cukru
- 4 žĺtky
- 50 g kukuričného škrobu
- 2 PL masla
Diplomat krém
- 500 ml smotany na šľahanie 33 %
Krém z mascarpone a bielej čokolády
- 500 g mascarpone
- 200 g bielej čokolády
- 200 g práškového cukru
Korál
- 35 g bielkov
- 35 g masla
- 35 g práškového cukru
- 35 g hladkej múky
- gélové farbivo – červené
Ozdoba
- jahody
- pistácie (drvené)
Postup
- Rúru predhrejeme na 190 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
- Korpus (pripravíme 2×): Bielky s kryštálovým cukrom vyšľaháme na pevné špičky, prišľaháme celé vajcia. Jemne vmiešame mleté mandle, práškový cukor a múku, nakoniec rozpustené maslo a drvené pistácie. Nanesieme na plech do roviny a pečieme 5–10 minút do pružna a zlata. Plát necháme vychladnúť a upečieme druhý.
- Crème pâtissière: Vanilkový lusk pozdĺžne rozrežeme a semienka stiahneme. Mlieko s luskom zohrejeme k varu. Žĺtky, cukor a škrob vymiešame dohladka, zalejeme polovicou horúceho mlieka, prešľaháme a vrátime do hrnca. Varíme na miernom ohni do zhustnutia (krátko prebublá), vyberieme lusk, pridáme maslo a vymiešame. Preložíme do misky, prikryjeme fóliou „na dotyk“ a necháme vychladnúť.
- Diplomat krém: Smotanu vyšľaháme na mäkké vlny (neprešľahať). Po etapách ju jemne zapracujeme do vychladnutého crème pâtissière, kým je krém hladký a nadýchaný. (Podľa potreby vmiešame na kocky nakrájané jahody.)
- Krém z mascarpone a bielej čokolády: Mascarpone s práškovým cukrom vyšľaháme. Bielu čokoládu rozpustíme nad parou, necháme mierne vychladnúť a vmiešame do mascarpone.
- Korál: Bielky, maslo, práškový cukor a múku vyšľaháme do hladka, zafarbíme gélovým farbivom. Hmotu rozotrieme do silikónových foriem (alebo tenko na plech) a pečieme 8 minút pri 150 °C. Necháme vychladnúť.
- Vrstvenie: Korpusy zrežeme do rovna a rozdelíme na rovnaké diely podľa formy. Do formy ukladáme: korpus – diplomat krém s jahodami – korpus – diplomat krém s jahodami – korpus – diplomat krém s jahodami – korpus. Vrch uhladíme krémom z mascarpone a bielej čokolády a dáme stuhnúť do chladničky.
- Dozdobenie: Stuhnutý koláč vyberieme z formy, dozdobíme korálom a drvenými pistáciami. Nakrájame a servírujeme s čerstvými jahodami.
0









