Obrázok v notifikačnej lište
Úvodná stranaTESCOMA blogPečie celé SlovenskoPečie celé Slovensko - recepty 5. séria 2025s05 - 1. kolo - osobná výzva - Rez podľa vlastného výberu

s05 - 1. kolo - osobná výzva - Rez podľa vlastného výberu

Obľúbená šou Pečie celé Slovensko sa vrátila na obrazovky už s piatou sériou a hneď úvodná epizóda ukázala, že v bernolákovskom kaštieli Theresia Chateau bude opäť poriadne horúco. A to nielen od rúr na pečenie.

Finalisti sa museli popasovať s trojicou úloh, ktoré preverili ich kreativitu aj schopnosť zvládnuť časový stres.

Osobná výzva priniesla možnosť predstaviť vlastný rez podľa výberu – dezert, ktorý reprezentuje ich štýl a fantáziu. Ako to dopadlo si môžete pozrieť v receptoch.
Rez podľa vlastného výberu 1

Mrkváče od Lenky


Ingrediencie

Mrkvový koláč
  • 140 ml oleja
  • 200 g hnedého cukru
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 80 ml rozšľahaných vajíčok (cca 1 a 1/2 vajíčka)
  • 100 g nasekaných pekanových orechov
  • 320 g nastrúhanej mrkvy
  • 280 g rozdrveného ananásu (odšťaveného od prebytočnej šťavy)
  • 290 g hladkej múky
  • ¾ ČL sódy bikarbóny
  • ¾ ČL prášku do pečiva
  • ¾ ČL mletej škorice
  • ¾ ČL mletého muškátového orieška
  • ½ ČL soli
Philadelphia krém
  • 225 g masla
  • 570 g práškového cukru
  • 335 g smotanového syra Philadelphia Original
  • 1 ½ ČL vanilkovej pasty
  • 1 ½ PL citrónovej šťavy
Na ozdobenie
  • mrkvové špirály
  • kúsky pekanových orechov

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.
  2. Pekanové orechy opražíme v rúre 5–10 minút a nasekáme nadrobno.
  3. Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemno. Ananás rozmixujeme, prepasírujeme a zbavíme šťavy.
  4. V mise vymiešame olej, cukor a vanilkovú pastu, postupne primiešame rozšľahané vajíčka.
  5. Pridáme mrkvu, ananás a orechy, premiešame. V druhej mise zmiešame suché suroviny a vmiešame do zmesi. Vylejeme na plech, uhladíme a pečieme 35–40 minút.
  6. Mrkvové špirály: Pásiky mrkvy povaríme 10 minút v sirupe z vody a cukru, osušíme, krátko dosušíme v Air Fryeri a stočíme na rúčku varechy. Necháme vychladnúť.
  7. Upečený koláč necháme vychladnúť a nakrájame na kocky (cca 7×7 cm).
  8. Philadelphia krém: Maslo vyšľaháme 2 minúty, pridáme cukor a šľaháme. Nakoniec zašľaháme studený smotanový syr, vanilku a citrónovú šťavu – len krátko, aby nevznikla riedka konzistencia.
  9. Krém dáme do zdobiaceho vrecka a ozdobíme jednotlivé kocky. Na záver pridáme mrkvové špirály a kúsky pekanov.
Rez podľa vlastného výberu 2

Tropické rezy od Elišky

Ingrediencie

Marakujový korpus
  • 150 g marcipánu
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • 2 vajcia
  • 45 g hladkej múky
  • 75 g marakujového pyré
Mangovo-marakujový konfit
  • 195 g mangového pyré
  • 105 g marakujového pyré
  • 37 g kryštálového cukru
  • 4,5 g pektínu NH
  • 3 plátky želatíny
Marakujová šľahaná ganache
  • 2 plátky želatíny
  • 100 g marakujového pyré
  • 60 g bielej čokolády
  • 240 ml smotany na šľahanie 33 % (120 ml horúcej, 120 ml studenej)
Limetkový mousse
  • 1 plátok želatíny
  • 85 g smotany na šľahanie 40 % (A)
  • 25 g limetkovej šťavy
  • 5 g limetkovej kôry
  • 1 žĺtok
  • 13 g kryštálového cukru
  • 105 g bielej čokolády
  • 100 g smotany na šľahanie 40% (B)
Ozdoba
  • malé kocky manga
  • kapucínka

Postup

  1. Marakujový korpus: Marcipán nahrubo nastrúhame a vložíme do misky. Pridáme cukor a maslo a vyšľaháme do nadýchanej hmoty. Po jednom pridávame vajcia. Primiešame múku a pyré z marakuje. Vylejeme do ráfika s priemerom 16×18 cm. Pečieme 20 minút na 175 °C.
  2. Mangovo-marakujový konfit: Želatínu namočíme do studenej vody. Cukor zmiešame s pektínom. Obe pyré začneme variť, pridáme cukor s pektínom a varíme do zhustnutia. Odstavíme a primiešame želatínu.
  3. Marakujová šľahaná ganache: Želatínu namočíme na 5–10 minút. Čokoládu nasekáme do misky. V hrnci zohrejeme 120 ml smotany a pyré z marakuje. Odstavíme a vmiešame želatínu. Horúcu zmes nalejeme na čokoládu, necháme 1 minútu odstáť a rozmixujeme. Pridáme 120 ml studenej smotany, premiešame, zakryjeme fóliou a dáme chladiť aspoň 1 hodinu (ideálne cez noc). Následne vyšľaháme do hustej konzistencie a vložíme do cukrárskeho vrecka so špičkou Wilson 125.
  4. Limetkový mousse: Želatínu namočíme do vody. Žĺtok vyšľaháme s cukrom. V rajničke zohrejeme smotanu (A), primiešame ju k žĺtku a vlejeme späť do rajničky. Pri 82 °C zmes nalejeme na čokoládu, pridáme želatínu a rozmixujeme. Smotanu (B) vyšľaháme do polotuha a zľahka ju primiešame.
  5. Vrstvenie: Na vychladnutý korpus nalejeme konfit a dáme schladiť. Po stuhnutí pridáme limetkový mousse a zamrazíme. Ráfik opatrne odstránime, rezy nakrájame na 7×3 cm. Ozdobíme šľahanou ganache, kúskami manga a kapucínkou.
Rez podľa vlastného výberu 3

Babičkin rez od Gabiky


​​​​​​

Ingrediencie

Cesto
  • 250 g polohrubej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 150 g masla
  • 2–3 PL kakaa
  • 6 g prášku do pečiva
  • 1 ČL vanilkovej pasty
Tvarohová plnka
  • 250 g jemného tvarohu
  • 250 g hrudkoviteho tvarohu
  • 3 PL práškového cukru
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 1 žĺtok
  • 200 ml kyslej smotany 16–18 %
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 1 citrón – šťava a kôra
Orechové cesto
  • 2 vajcia
  • 150 g kryštálového cukru
  • 150 ml oleja
  • 75 ml vlažnej vody (5 PL)
  • 70 g mletých vlašských orechov
  • 200 g polohrubej múky
Na posypanie a dozdobenie
  • Nesavý práškový cukor
  • 30 g horkej čokolády
  • 200 g jemného tvarohu
  • 2–3 PL mascarpone
  • 30–50 ml smotany na šľahanie 33 %
  • 2–3 PL práškového cukru

Postup

  1. Sypké suroviny na cesto – múku, cukor, prášok do pečiva a kakao – preosejeme, pridáme vanilkovú pastu. Pridáme nastrúhané studené maslo a zapracujeme vajce.
  2. Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske a vložíme na vymastený a múkou vysypaný plech (25×35 cm). Boky cesta mierne vyvýšime (cca 1,5 cm). Zvyšné cesto odložíme na ozdobu.
  3. Tvarohová plnka: všetky suroviny spolu premiešame. Vylejeme na pripravené cesto. Predpečieme 15 minút pri 180 °C.
  4. Orechové cesto: vajcia vyšľaháme s cukrom a vanilkovou pastou do peny, postupne pridáme olej a vlažnú vodu. Nakoniec pridáme preosiatu múku, orechy a zľahka premiešame. Vylejeme na predpečený koláč a dopečieme ďalších 25 minút.
  5. Sušienky: zvyšné cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm, vykrajujeme malé keksíky a pečieme 7–10 minút pri 180 °C. Vychladnuté namáčame do rozpustenej čokolády, môžeme posypať orechmi.
  6. Tvarohový krém: tvaroh, šľahačku, mascarpone a cukor vyšľaháme. Dochutíme citrónovou kôrou podľa chuti. Krém nanášame na vychladnutý koláč malou lyžičkou alebo nastriekame špičkou.
  7. Po upečení necháme koláč vychladnúť. Pred podávaním nakrájame, posypeme práškovým cukrom a dozdobíme krémom a sušienkami zo zvyšného cesta.
Rez podľa vlastného výberu 4

Exotický rez od Simi

Ingrediencie

Cesto
  • 300 g kryštálového cukru
  • 330 g polohrubej múky
  • 15 g sódy bikarbóny
  • 1 prášok do pečiva
  • 565 g ananásu v konzerve
  • 2 vajcia
Krém
  • 500 g mascarpone
  • 1 balenie pudingového prášku
  • 1 vanilkový struk
  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 200 g práškového cukru
  • 100 g strúhaného kokosu
Ananás v rume a mede
  • 200 g ananásu v konzerve (nakrájaného na kocky)
  • 250 ml tuzemského rumu
  • 3 PL medu
Ozdoba
  • kokosové hobliny

Postup

  1. Luhovanie ananásu: 200 g na kocky nakrájaného ananásu zalejeme rumom a 2 PL medu. Necháme luhovať 45–50 minút.
  2. Cesto: Vajíčka vyšľaháme s cukrom do hustej peny. Postupne primiešame múku zmiešanú so sódou bikarbónou a práškom do pečiva.
  3. Celý obsah konzervy ananásu (565 g) krátko rozmixujeme ponorným mixérom a primiešame do cesta. Dobre premiešame.
  4. Cesto rozotrieme na pomúčený plech (30×40 cm) a pečieme pri 180 °C približne 15 minút. Necháme vychladnúť.
  5. Puding: Z pudingového prášku a mlieka uvaríme hustejší puding. Zakryjeme fóliou „na dotyk“ a necháme vychladnúť.
  6. Krém: Mascarpone vyšľaháme s práškovým cukrom. Do vychladnutého pudingu vmiešame semienka z vanilkového struku (prípadne aj struk na krátke lúhovanie a vyberieme) a po častiach zapracujeme do mascarpone. Pridáme strúhaný kokos a premiešame.
  7. Korpus jemne pokvapkáme šťavou z ananásového kompótu. Rovnomerne rozotrieme krém a dáme zachladiť.
  8. Ananás v rume a mede: Na panvici rozpustíme 1 PL medu, pridáme scedený luhovaný ananás s časťou rumovej zmesi. Za miešania varíme 10–15 minút, kým sa alkohol odparí a zmes mierne zhustne. Necháme vychladnúť.
  9. Podávanie: Zákusok krájame na kocky (cca 6×6 cm), na každý diel krížom nanesieme vychladnutú ananásovú zmes a dozdobíme kokosovými hoblinami.
Rez podľa vlastného výberu 5

Dvojfarebné rezy od Zuzky


Ingrediencie

Joconde korpus
  • 120 g vajec (celých)
  • 90 g kryštálového cukru
  • 90 g mandľovej múky
  • 50 g hladkej múky
  • 25 g roztopeného masla
  • 90 g bielok
  • 25 g kryštálového cukru (na sneh)
Malinový confit
  • 400 g malinového pyré
  • 120 g práškového cukru
  • 7 g pektínu
Marakujový crémeux
  • 120 g marakujového pyré
  • 4 plátky želatíny
  • 280 g bielej čokolády
  • 200 g smotany na šľahanie (33 %)
  • 30 g kryštálového cukru
  • 4 ks žĺtkov
  • 100 g lyofilizovanej marakuje (LYO)
Ruby ganache
  • 200 g ruby čokolády
  • 100 g smotany na šľahanie (33 %)
  • 15 g glukózového sirupu
Dozdobenie
  • 125 g

Postup

  1. Joconde korpus: Vajíčka, 90 g cukru a mandľovú múku vyšľaháme do peny. Primiešame preosiatu hladkú múku a roztopené maslo.
  2. Z bielkov a 25 g cukru vyšľaháme tuhý sneh a jemne ho zapracujeme do cesta.
  3. Cesto rozotrieme na plech (30×30 cm) a pečieme pri 180 °C približne 15 minút. Necháme vychladnúť a plát rozrežeme na 3 rovnaké časti.
  4. Malinový confit: Pyré zohrejeme. Pektín premiešame s práškovým cukrom a za miešania vsypeme do teplého pyré. Varíme do zhustnutia, necháme vychladnúť a premixujeme tyčovým mixérom.
  5. Marakujový crémeux: Želatínu namočíme do studenej vody. Žĺtky vyšľaháme s cukrom. Smotanu s marakujovým pyré zohrejeme, tenkým prúdom zašľaháme do žĺtkov, vrátime na sporák a varíme do 80–82 °C. Odstavíme, vmiešame vyžmýkanú želatínu, zmes nalejeme na bielu čokoládu a emulgujeme tyčovým mixérom. Primiešame LYO marakuju, prepasírujeme a necháme schladiť.
  6. Ruby ganache: Smotanu s glukózovým sirupom zohrejeme tesne pod bod varu, nalejeme na ruby čokoládu a emulgujeme tyčovým mixérom. Dáme schladiť do chladničky (polotekutá konzistencia na zdobenie).
  7. Vrstvenie: Na prvý plát korpusu rozotrieme vrstvu malinového confitu, na ňu crémeux. Prikryjeme druhým plátom a postup zopakujeme. Uzavrieme tretím plátom a dáme dobre zachladiť.
  8. Dozdobenie: Povrch ozdobíme ruby ganache a čerstvými malinami, dozdobíme mikrobylinkami. Podávame vychladené.
Rez podľa vlastného výberu 6

Ovocná kocka od Janky

Ingrediencie

Korpus
  • 4 vajcia
  • 90 g cukru krupica
  • 30 g mandľovej múky
  • 70 g hladkej múky
  • Kôra z 1 BIO citróna
Krém – Lesná zmes
  • 140 g pyré lesná zmes
  • 1 PL cukru krupica
  • 300 g kyslej smotany
  • 150 g smotany na šľahanie 33 %
  • 1–2 PL práškového cukru
  • 6 g prášková želatína
  • 30 ml studenej vody
Coulis – Lesná zmes
  • 400 g pyré lesná zmes
  • 40 g kryštálového cukru
  • 10 g pektínu
Ozdoba
  • 250 ml smotany na šľahanie 40 %
  • 250 g čerstvých čučoriedok
  • 20 g lyofilizovaných čučoriedok (LYO)

Postup

  1. Korpus: Žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru a citrónovou kôrou do peny. Bielky vyšľaháme so zvyškom cukru na tuhý sneh. Spojíme a opatrne primiešame múky. Hmotu rozotrieme na plech (40×30 cm) a pečieme 8–10 minút pri 195 °C.
  2. Krém: Pyré s cukrom prevaríme a necháme vychladnúť. Želatínu necháme nabobtnať a rozpustíme. Zmiešame s časťou ovocnej zmesi a následne vmiešame do celej. Kyslú smotanu spojíme s pyré, nakoniec zľahka primiešame vyšľahanú smotanu s cukrom.
  3. Coulis: Pyré zohrejeme na 40 °C, pridáme cukor zmiešaný s pektínom a miešame do zhustnutia. Necháme mierne vychladnúť.
  4. Korpus rozdelíme na polovicu (30×20 cm). Do ráfika vložíme prvú časť, nalejeme polovicu krému, prikryjeme druhou časťou korpusu a navrstvíme zvyšok krému. Dezert zachladíme.
  5. Na stuhnutý krém nalejeme coulis a opäť zachladíme. Po stuhnutí vyberieme z ráfika, nakrájame na rezy a dozdobíme šľahačkou, čerstvými čučoriedkami a poprášime LYO čučoriedkami.
Rez podľa vlastného výberu 7

Zamatový rez od Gabi


Ingrediencie

Zamatový korpus
  • 6 ks vajcia
  • 5 PL kopcovité kryštálového cukru
  • 1 PL polohrubej múky
  • 2,5 PL kakaa
  • 1 ČL sódy bikarbóny
Plnka
  • 2 dl mlieka
  • 1 žĺtok
  • 3 PL polohrubej múky
  • 250 g masla
  • 2 bal. vanilkového cukru
  • 4 PL práškového cukru
  • 2 PL kakaa
Poleva
  • 150 g horkej čokolády (54,5 %)
  • 20 ml rastlinného oleja
Ozdoba
  • 50 g bielej čokolády (28 %)

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 200 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.
  2. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a postupne pridávame cukor. Po jednom zašľaháme žĺtky. Nakoniec zľahka primiešame múku, kakao a sódu bikarbónu.
  3. Cesto nalejeme na plech a pečieme pri 200 °C približne 10 minút. Po upečení cesto prevrátime, stiahneme papier na pečenie a necháme vychladiť. Vrchnú šupku cesta jemne stiahneme nožom.
  4. Plnka: z mlieka, múky a žĺtka uvaríme hustú kašu. Po vychladnutí zašľaháme do vyšľahaného masla. Krém rozdelíme na polovicu – do jednej pridáme vanilkový cukor, do druhej práškový cukor a kakao.
  5. Vychladnutý korpus rozrežeme na 3 pláty. Plníme nasledovne: svetlý krém, tmavý krém, druhý plát, svetlý krém, tmavý krém a nakoniec vrchný plát.
  6. Vrchný plát polejeme roztopenou horkou čokoládou s olejom a necháme stuhnúť v chladničke.
  7. Stuhnutý koláč nakrájame na cca 3 cm široké rezy. Ozdobíme bielou čokoládou pomocou vrecka a vytvoríme husľové kľúče.
Rez podľa vlastného výberu 8

Voňavé povzbudenie od Stanky


Ingrediencie

Cesto
  • 4 vajcia
  • 80 g kryštálového cukru
  • 20 g medu
  • 45 g hladkej múky
  • 30 g kakaa
  • kávový likér (na pokropenie)
Ganache
  • 190 g smotany na šľahanie 33 %
  • 230 g horkej čokolády 54 %
  • 20 g medu
  • 40 g masla
  • 30 g kávového likéru
  • 1 ČL instantnej kávy
Krém na dozdobenie
  • 75 g mascarpone
  • 100 g smotany na šľahanie 33 %
  • 1 ČL instantnej kávy
  • kávový likér (podľa chuti)

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 220 °C. Plech (38×30 cm) vystelieme papierom na pečenie.
  2. 2 bielky, med a 40 g cukru vyšľaháme do tuhého snehu.
  3. 2 žĺtky vyšľaháme so 40 g cukru do peny, pridáme 2 celé vajcia a vymiešame. Jemne primiešame sneh z bielkov a preosiatu múku s kakaom.
  4. Cesto rozotrieme na plech a pečieme 6–7 minút. Necháme vychladnúť a plát rozdelíme na 3 časti (cca 18×18 cm).
  5. Ganache: Smotanu s medom a instantnou kávou zohrejeme tesne pod bod varu, nalejeme na nasekanú čokoládu. Prilejeme kávový likér, vymiešame dohladka, pridáme maslo a emulgujeme tyčovým mixérom.
  6. Vrstvenie: Prvý plát upevníme v štvorcovom ráfiku a jemne pokropíme kávovým likérom. Rozotrieme polovicu ganache a dáme na 5 minút stuhnúť do mrazničky. Priložíme druhý plát, zopakujeme postup a prikryjeme tretím plátom. Necháme stuhnúť v mrazničke/chladničke.
  7. Krém na dozdobenie: Mascarpone, smotanu, instantnú kávu a trochu likéru krátko vyšľaháme do hladkého krému.
  8. Stuhnutý dezert nakrájame na rezy, ozdobíme krémom a podľa želania priložíme pipetu s kávovým likérom.
Rez podľa vlastného výberu 9

Čierny les od Pavla

 

Ingrediencie

Korpus – kakaová piškóta
  • 140 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 4 g soli
  • 220 g krupicového cukru
  • 250 g jogurtu
  • 35 g kakaa
  • 2 g kypriaceho prášku
  • 4 g jedlej sódy
  • 2 g mletej škorice
Na zdobenie – šľahačka s mascarpone
  • 350 ml smotany na šľahanie (min. 33 %)
  • 350 g mascarpone
Plnka – višne
  • 600 g odkôstkovaných višní
  • 350 ml višňovej šťavy
  • 2 PL krupicového cukru
  • 90 g kukuričného škrobu
  • 80 ml griotky
Na obalenie višní
  • 100 g višní
  • 100 g horkej čokolády

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 160 °C.
  2. Korpus: V mise zmiešame suché suroviny, pridáme jogurt, olej a vajcia. Vymiešame hladké cesto a nalejeme ho na plech (30×25 cm) vystlaný papierom na pečenie. Pečieme približne 15 minút.
  3. Krém: Smotanu vyšľaháme do tuha a pri nízkych otáčkach zašľaháme mascarpone.
  4. Višňová plnka: V šťave rozmiešame škrob, pridáme cukor a privedieme do varu. Za miešania varíme do zhustnutia, pridáme višne a nakoniec griotku. Necháme vychladnúť.
  5. Upečený korpus necháme vychladnúť, odstránime papier a jemne pokropíme griotkou. Natrieme višňovú plnku a necháme stuhnúť.
  6. Na povrch nanesieme šľahačku s mascarpone a dozdobíme višňami obalenými v čokoláde.
Rez podľa vlastného výberu 10

Sticky Toffee od Stanka

Ingrediencie

Korpus
  • 125 g sušených datlí bez kôstok, nasekaných
  • 3 g sódy bikarbóny
  • 190 ml vriacej vody
  • 55 g masla
  • 65 g kryštálového cukru
  • 65 g tmavého cukru
  • 1 vajce
  • 225 g hladkej múky
  • 4 g prášku do pečiva
  • štipka soli
Toffee omáčka
  • 95 g tmavého cukru
  • 30 g kryštálového cukru
  • 125 g masla
  • 125 ml smotany na šľahanie
  • štipka soli
Pri servírovaní
  • smotana na šľahanie
  • kyslá smotana

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 170 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
  2. Datle nasekáme, posypeme sódou bikarbónou a zalejeme vriacou vodou. Prelejeme do hrnca, 2–3 minúty povaríme, odstavíme a necháme 7 minút stáť.
  3. Maslo vyšľaháme s bielym aj tmavým cukrom do peny. Zašľaháme vajce. Primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli.
  4. Datľovú zmes krátko premixujeme (nie úplne dohladka) a primiešame do cesta. Dobre premiešame.
  5. Cesto nalejeme do plechu a pečieme približne 25 minút (skúška špajdľou).
  6. Toffee omáčka: V hrnci spojíme oba cukre, maslo, smotanu a štipku soli. Na miernom ohni miešame, kým sa cukor a maslo nerozpustia, potom mierne zvýšime teplotu a varíme asi 5 minút do zhustnutia.
  7. Upečený korpus popicháme špajdľou a ešte horúci rovnomerne polejeme časťou toffee omáčky, aby vsiakla.
  8. Servírovanie: Porcie prelejeme ďalšou toffee omáčkou a podávame so šľahačkou a lyžicou kyslej smotany.
Rez podľa vlastného výberu 11

Chrumkavá dobrota od Viki

Ingrediencie

Cesto
  • 420 g pšeničnej múky
  • 200 g masla
  • 250 g kryštálového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 2 ks vajec
  • 10 g prášku do pečiva
  • štipka soli
Náplň – čierne ríbezle a bazalka
  • 400 g čiernych ríbezlí (čerstvých alebo mrazených)
  • 200 g kryštálového cukru
  • 5 vetvičiek fialovej bazalky (iba lístky)

Postup

  1. Náplň: Ríbezle a cukor dáme do hrnca, na silnom ohni 2–3 minúty miešame, kým sa uvoľní šťava a cukor sa začne rozpúšťať. Znížime teplotu tesne pod strednú a varíme 15–20 minút, občas premiešame.
  2. Na „tanierový test“ si pred varením dáme tanier do mrazničky. Keď je džem hustý, kápneme trochu na studený tanier a nakloníme – ak kvapka drží tvar a nesteká, je hotový. Vtedy vmiešame najemno nasekané lístky bazalky a odstavíme. Necháme chladiť.
  3. Cesto: Maslo nakrájame na kocky a necháme mierne zmäknúť. Pridáme vanilkový cukor, soľ a cukor a šľaháme do nadýchanej hmoty. Po jednom zašľaháme vajcia.
  4. Múku zmiešame s práškom do pečiva a zapracujeme do maslovej zmesi. Vymiesime mäkké, vláčne cesto. Rozdelíme ho v pomere 2/3 a 1/3. Menšiu časť dáme na 30 minút do mrazničky, väčšiu do chladničky.
  5. Rúru predhrejeme na 180 °C. Väčšiu časť cesta rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku 3–4 mm a prenesieme na plech.
  6. Na cesto rovnomerne rozotrieme vychladnutú ríbezľovú náplň. Menšiu (zamrznutú) časť cesta nastrúhame na hrubom strúhadle po povrchu (alebo vytvoríme pásiky na mriežku).
  7. Pečieme 25–30 minút pri 180 °C do zlatistej farby. Necháme vychladnúť, nakrájame a podávame.
Rez podľa vlastného výberu 12

Fraisier od Vladiho


Ingrediencie

Korpus (na 1 plát) – pripravíme 2×
  • 120 g bielkov
  • 80 g kryštálového cukru
  • 4 vajcia
  • 130 g mletých mandlí
  • 75 g práškového cukru
  • 40 g hladkej múky
  • 2 PL vychladeného rozpusteného masla
  • 50 g drvených pistácií
Crème pâtissière
  • 1 vanilkový lusk
  • 500 ml mlieka
  • 100 g kryštálového cukru
  • 4 žĺtky
  • 50 g kukuričného škrobu
  • 2 PL masla
Diplomat krém
  • 500 ml smotany na šľahanie 33 %
Krém z mascarpone a bielej čokolády
  • 500 g mascarpone
  • 200 g bielej čokolády
  • 200 g práškového cukru
Korál
  • 35 g bielkov
  • 35 g masla
  • 35 g práškového cukru
  • 35 g hladkej múky
  • gélové farbivo – červené
Ozdoba
  • jahody
  • pistácie (drvené)

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 190 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
  2. Korpus (pripravíme 2×): Bielky s kryštálovým cukrom vyšľaháme na pevné špičky, prišľaháme celé vajcia. Jemne vmiešame mleté mandle, práškový cukor a múku, nakoniec rozpustené maslo a drvené pistácie. Nanesieme na plech do roviny a pečieme 5–10 minút do pružna a zlata. Plát necháme vychladnúť a upečieme druhý.
  3. Crème pâtissière: Vanilkový lusk pozdĺžne rozrežeme a semienka stiahneme. Mlieko s luskom zohrejeme k varu. Žĺtky, cukor a škrob vymiešame dohladka, zalejeme polovicou horúceho mlieka, prešľaháme a vrátime do hrnca. Varíme na miernom ohni do zhustnutia (krátko prebublá), vyberieme lusk, pridáme maslo a vymiešame. Preložíme do misky, prikryjeme fóliou „na dotyk“ a necháme vychladnúť.
  4. Diplomat krém: Smotanu vyšľaháme na mäkké vlny (neprešľahať). Po etapách ju jemne zapracujeme do vychladnutého crème pâtissière, kým je krém hladký a nadýchaný. (Podľa potreby vmiešame na kocky nakrájané jahody.)
  5. Krém z mascarpone a bielej čokolády: Mascarpone s práškovým cukrom vyšľaháme. Bielu čokoládu rozpustíme nad parou, necháme mierne vychladnúť a vmiešame do mascarpone.
  6. Korál: Bielky, maslo, práškový cukor a múku vyšľaháme do hladka, zafarbíme gélovým farbivom. Hmotu rozotrieme do silikónových foriem (alebo tenko na plech) a pečieme 8 minút pri 150 °C. Necháme vychladnúť.
  7. Vrstvenie: Korpusy zrežeme do rovna a rozdelíme na rovnaké diely podľa formy. Do formy ukladáme: korpus – diplomat krém s jahodami – korpus – diplomat krém s jahodami – korpus – diplomat krém s jahodami – korpus. Vrch uhladíme krémom z mascarpone a bielej čokolády a dáme stuhnúť do chladničky.
  8. Dozdobenie: Stuhnutý koláč vyberieme z formy, dozdobíme korálom a drvenými pistáciami. Nakrájame a servírujeme s čerstvými jahodami.