s05 - 11. kolo - technická výzva - Soufflé
Táto výzva ani náhodou nevyšla tak, ako si súťažiace priali. Súťažiace nesmeli začať piecť naraz, ale postupne. Ako má vyzerať soufflé? Keď sa vyberie z rúry po dopečení, začne klesať. Chladne a prepadáva sa.
„Je to technologicky veľmi náročný dezert. Je to najmä o teplote v rúre. Ideme na nižšiu teplotu na začiatku, aby sa stabilizovalo vnútro a potom ju pridáme, aby krásne narástlo. Kľúčová je teplota,“ povedali porotkyne.
Viki mala soufflé nedopečené a šľahačku prešľahanú. Podľa porotkýň by to nemohla podávať.
Gabika mala na okrajoch soufflé dopečené, ale chýbalo mu trochu viac času. Šľahačka bola v poriadku.
Lenka mala soufflé dobré, možno by chcelo ešte málinko dopiecť. Šľahačku mala výbornú.
Kráľovnou soufflé sa stala Janka, ktorá ho mala dokonalé.
Skúsite si aj vy pripraviť Soufflé podľa receptu porotkyne Petry Tóthovej?

Čokoládové soufflé od Petry
Ingrediencie
Čokoládové soufflé (4 porcie)
- 60 g masla
- 110 g horkej čokolády (70 %)
- 4 vajcia veľkosti L
- ¼ ČL soli
- 60 g cukru
- 30 ml brandy
- maslo na vytretie formičiek
- cukor krupica na vysypanie formičiek
- 200 ml šľahačkovej smotany (40 %)
Postup
- Zapnite si vopred rúru na 100 °C.
- Nad vodným kúpeľom rozpustite čokoládu s maslom, pridajte brandy a cukor. Nechajte mierne vychladnúť, potom primiešajte žĺtky.
- Bielky vyšľahajte so soľou do krémovej konzistencie a opatrne ich zapracujte do čokoládovej zmesi. Vložte do chladničky jemne zatuhnúť.
- Vymažte ich roztopeným maslom a vysypte cukrom.
- Cukrárskym vreckom naplňte formičky skoro doplna a zarovnajte. Prstom urobte ryhu medzi cestom a okrajom formičky.
- Položte formičky na plech a zalejte horúcou vodou do výšky cca 2 cm. Pečte v rúre pri 100 °C asi 15 minút, kým sa povrch soufflé neprestane lesknúť.
- Vyberte soufflé z vody, zvyšujte teplotu na 170 °C a dopekajte 10–15 minút. Soufflé musí narásť nad okraj formičky.
- Počas pečenia vyšľahajte smotanu do krémova.
- Podávajte soufflé okamžite po vybratí z rúry so šľahačkou.
Rada: Soufflé je veľmi citlivé na teplotu a čas pečenia. Odporúča sa odskúšať pečenie vo vlastnej rúre a prispôsobiť si časy a teploty podľa potreby.









