Úvodná stranaTESCOMA blogPečie celé SlovenskoPečie celé Slovensko - recepty 5. séria 2025s05 - 12. kolo - kreatívna výzva - Torty so svetelnými a pyrotechnickými efektami

s05 - 12. kolo - kreatívna výzva - Torty so svetelnými a pyrotechnickými efektami

Poznáme Majsterku pekárku piatej série Pečie celé Slovensko. Je ňou Janka Simová z Bardejova, ktorej víťazstvo má silný príbeh. Ešte pred rokom sa hlásila do štvrtej série súťaže, no skončila už pri kamerových skúškach. Tentoraz však prešla celou cestou až do finále a vyhrala.

Bezprostredne po vyhlásení víťazstva priznala, že emócie ju ešte len dobiehajú.

„Cítim sa skvelo, ale aj veľmi unavene. Asi mi to celé dôjde až zajtra. Bol to deň plný vnemov a emócií. Momentálne cítim veľkú únavu, ale som šťastná,“ povedala krátko po finále.

Jej úžasné výtvory ohúrili porotkyne Jožku a Petru natoľko, že si právom odnáša titul. Na finále sa spolu s ňou tešili súťažiaci, rodina a blízki. Finále bolo krásne, veľkolepé, elegantné aj hravé. Prišli finalisti a víťazi predošlých sérií, finalistky tam mali ako podporu rodinu a kamarátov. Všetci sa odeli do pestrých farieb, keďže kým súťažiace piekli a potili krv v stane, oni sa zabávali a mali pri kaštieli v Bernolákove záhradnú párty.

A ako zvládli finalistky poslednú tohtoročnú kreatívnu výzvu? Pozrite si ich torty so svetelnými a pyrotechnickými efektami:

Silvestrovskák torta 1

Čínsky Nový rok od Janky


Ingrediencie

 
Mangový korpus 16 cm
  • 4 vajcia
  • 240 g kryštálového cukru
  • 275 g hladkej múky
  • 12 g prášku do pečiva
  • 100 ml mlieka
  • 70 ml oleja
  • 130 ml mangového pyré
Mangový korpus 22 cm
  • 6 vajec
  • 360 g kryštálového cukru
  • 413 g hladkej múky
  • 18 g prášku do pečiva
  • 150 ml mlieka
  • 105 ml oleja
  • 195 ml mangového pyré
Mangovo-marakujové kompóte
  • 275 g mangového pyré
  • 275 g passion pyré
  • 125 g kryštálového cukru
  • 11 g pektínu
  • 150 g mrazeného manga
  • 2 marakuje
Mangovo-marakujové crémeux
  • 350 g mangového pyré
  • 100 g passion pyré
  • 125 g kryštálového cukru
  • 180 g vajec
  • 7,5 g plátkovej želatíny
  • 275 g masla
Chrumkavá vrstva
  • 100 g chrumkavých palaciniek
  • 50 g strúhaného kokosu
  • 150 g bielej čokolády
  • 100 g mandľovej pasty
  • 30 g lyofilizovaného manga
Chrumkavé palacinky
  • 50 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 50 g bielka
  • 50 g hladkej múky
Sirup
  • 100 ml vody
  • 30 ml passion pyré
  • 30 g kryštálového cukru
  • Malibu likér
Kokosová plnka
  • 800 g bielej čokolády
  • 200 g kokosového pyré
  • 800 ml smotany na šľahanie (40%)
  • 600 g mascarpone
Obterová ganache
Biela:
  • 480 g bielej čokolády
  • 250 g masla
Červená:
  • 480 g bielej čokolády
  • 250 g masla
  • červené farbivo

Postup

  1. Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny. Mlieko zohrejeme na 30 °C a zmiešame s olejom. Múku zmiešame s práškom do pečiva. Do vyšľahaných vajec na trikrát prilievame mlieko, olej, mangové pyré a striedavo pridávame múku. Pečieme na 160 °C približne 40 minút.
  2. Na mangovo-marakujové kompóte zohrejeme pyré na 50 °C. Cukor zmiešame s pektínom a pridáme do pyré. Varíme do zhustnutia a pridáme mango a marakuju. Nalejeme do foriem a zamrazíme.
  3. Na crémeux zohrejeme pyré na 50 °C. Vajcia vymiešame s cukrom a za stáleho miešania ich spojíme s pyré. Varíme do 83 °C. Precedíme, pridáme želatínu a po vychladnutí na 40 °C aj maslo. Premixujeme a nalejeme na zamrznuté kompóte.
  4. Chrumkavé palacinky pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Cesto rozotrieme na plech a pečieme pri 180 °C cca 5 minút. Po upečení ich rozdrvíme a zmiešame so zvyškom surovín na chrumkavú vrstvu.
  5. Sirup pripravíme z vody, pyré a cukru, ktoré povaríme. Po odstavení pridáme Malibu.
  6. Kokosovú plnku pripravíme tak, že zohrejeme smotanu a kokosové pyré, zalejeme nimi čokoládu, necháme postáť a premiešame. Pridáme mascarpone a rozmixujeme. Vychladíme a vyšľaháme.
  7. Na obter vyšľaháme maslo do peny a po častiach zašľaháme roztopenú čokoládu. Pripravíme bielu aj červenú ganache a necháme stabilizovať.
  8. Vychladené korpusy rozrežeme a každý navlhčíme sirupom. Striedavo plníme kokosovou plnkou, chrumkavou vrstvou a kompótom s crémeux. Zloženú tortu zachladíme.
  9. Po stuhnutí tortu obtrieme bielou ganache a následne červenou. Z plastickej čokolády modelujeme koňa a hada, ktoré dofarbíme. Z jedlého papiera a floristických drôtikov vytvoríme dekorácie. Tortu dokončíme zlatými fŕkancami a vetvičkami.
Silvestrovskák torta 2

Silvester na Times Square od Lenky


Ingrediencie

 
Vláčny čokoládový korpus s whisky (4 plechy)
  • 1000.5 g hladkej múky
  • 2400 g kryštálového cukru
  • 340 g kakaa
  • 4 PL sódy bikarbóny
  • 8 ČL prášku do pečiva
  • 4 ČL soli
  • 580 g vajec (cca 9–12 vajec)
  • 1000.5 g kefíru
  • 800 ml kávy
  • 560 ml whisky
  • 640 g oleja
  • 8 ČL vanilkovej pasty
  • + 150–200 ml whisky na obliatie korpusov
Mandarínková marmeláda
  • 500 ml mandarínkového pyré
  • 250 g cukru
  • ½ sáčku Gelfixu
Taliansky meringuový maslový krém (3 dávky)
  • 3 × 250 g kryštálového cukru
  • 3 × 60 ml vody
  • 3 × 5 bielkov
  • 3 × 60 g kryštálového cukru
  • 3 × 2 maslá (izbovej teploty)
  • 3 × 3 PL whisky
  • Kôra z pomaranča
Insert – višňové želé s vermútom
  • 400 g mrazených višní
  • 150 g vermútu
  • 20 g citrónovej šťavy
  • 50 g cukru
  • 8 g pektínu
  • 8 plátkov želatíny
Chrumkavá vložka
  • 300 g tmavej čokolády
  • 100 g mandľových hoblín
Čokoládová ganache
  • 750 g masla
  • 750 g bielej čokolády
  • čierna farba
Na ozdobu
  • 2 kg fondánu
  • Airbrush farby: žltá, fialová, tmavomodrá, čierna
  • Čierna jedlá fixka
  • Šablóny: New York Skyline

Postup

  1. Predhrej rúru na 175 °C s ventilátorom. Plechy 30×40 cm vystli papierom na pečenie – budeš piecť 4 kusy.
  2. V mixéri premiešaj suché ingrediencie. V miske ručne zmiešaj mokré ingrediencie a postupne ich prilievaj do mixéra k suchým. Dôkladne premiešaj a stierkou prejdi okraje. Nalej na plechy a peč cca 25 minút. Nechaj vychladnúť.
  3. Na krém uvar cukrový sirup (250 g cukru + 60 ml vody) do 125 °C. Medzitým vyšľahaj bielky so 60 g cukru. Do snehu pomaly vlievaj horúci sirup a šľahaj kým nevychladne (cca 10 minút). Pridaj maslo, vyšľahaj hladký krém, nakoniec whisky a pomarančovú kôru.
  4. Na višňové želé: Želatínu daj hydratovať. Višne s vermútom povar, premixuj, pridaj citrónovú šťavu a cukor s pektínom, krátko povar. Odstav, primiešaj želatínu a nalej do štvorcových foriem 20×20 cm. Zamraz.
  5. Čokoládu temperuj: ¾ roztop do 46–48 °C, odstav, primiešaj zvyšok a miešaj do 28 °C. Zohrej na 31–32 °C a nalej na fóliu, posyp mandľami a nechaj stuhnúť.
  6. Mandarínkovú marmeládu uvar zo všetkých surovín cca 3–5 minút, nechaj úplne vychladnúť.
  7. Korpusy nakrájaj na 24×24 cm a 2 kusy 12×24 cm. Na jednu vrstvu potrebuješ 3 pláty – obdĺžniky dávaj do stredu, aby mala torta stabilitu.
  8. Skladanie torty: Korpus – krém – višňové želé – krém – korpus – krém – chrumkavá vložka – korpus. Medzi vrstvy vkladaj výstuže, nechaj dobre zachladiť.
  9. Ganache: vyšľahaj maslo, po častiach primiešaj roztopenú bielu čokoládu s čiernou farbou. Torte robíme viac vrstiev ganache – medzi vrstvami chlaď, hrany uhladzuj pomocou dvoch stierok.
  10. Fondán rozvaľkaj, podľa šablón vyrež siluety (Socha slobody, Brooklynský most, Empire State, Time Square) a nechaj vyschnúť. Dozdob čiernou fixkou, pridaj zelené nápisy typické pre NYC.
  11. Potiahnutú tortu postriekaj airbrushom v 3 vrstvách (fialová, tmavomodrá, čierna), aby si vytvorila nočnú atmosféru New Yorku. Nakoniec pridaj pripravené fondánové ozdoby a žltou farbou nastriekaj svetelné efekty.
Silvestrovskák torta 3

Silvestrovské prekvapenie od Viki


Ingrediencie

 
Korpus
  • 22 vajec
  • 732 g kryštálový cukor
  • 952 g hladká múka
  • 36 g prášok do pečiva
  • 220 g olej
  • 550 g mlieko
  • vanilka mletá
  • liofilizované jahody
Sirup
  • 450 g šampanské
  • 300 g kryštálový cukor
  • 3 ČL mletá vanilka
  • 3 ČL citrónová šťava
Vklad
  • 250 g pyré z liči
  • 250 g jahodové pyré
  • 60 g kryštálový cukor
  • 8 g pektín
  • kompót z liči
  • čerstvé jahody
  • 15 g citrónová šťava
Chrumkavá zložka
  • 150 g biela čokoláda
  • 30 g olej
  • 25 g liofilizované jahody
  • 30 g sušená palacinka
Sušená palacinka
  • 50 g hladká múka
  • 50 g práškový cukor
  • 50 g rozpustené maslo
  • 50 g bielok
Krém
  • 12 vajec
  • 192 g kryštálový cukor
  • 1200 g maslo
  • 540 g biela čokoláda
  • liofilizované jahody
Krém na obtier
  • 1 kg maslo
  • 1 kg biela čokoláda
  • 200 g biela čokoláda (na velúr)
  • 200 g kakaové maslo (na velúr)
  • farba podľa potreby
Dekor
  • izomalt
  • fondán

Postup

  1. Vajcia vyšľaháme s cukrom.
  2. Múku preosejeme s práškom do pečiva.
  3. Olej a mlieko zohrejeme na ohni.
  4. Do vyšľahaných vajec pridáme polovicu múky, potom zalejeme olejom s mliekom a ručne vmiešame zvyšnú múku.
  5. Cesto rozdelíme do foriem podľa potreby – ja som použila 3×22 cm, 2×16 cm a 2×12 cm. Pečieme pri 180 °C, čas pečenia prispôsobíme veľkosti foriem.
  6. Na sirup spojíme všetky suroviny, uvaríme a necháme schladiť.
  7. Na vklad: jahody a liči uvaríme, pridáme cukor s pektínom, zohrejeme, aby zmes zovrela. Zlejeme do foriem, do ktorých pridáme na kúsky nakrájaný kompót z liči a čerstvé jahody. Dáme schladiť do chladničky alebo zamraziť. Ja som použila jednu formu veľkosti 20 cm a dve formy 15 cm. Z jednej pätnásťky som vykrojila krúžok s priemerom 10 cm.
  8. Sušenú palacinku pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Cesto natrieme na papier na pečenie a pečieme pri 200 °C cca 7 minút. Po vychladnutí palacinku rozdrobíme na malé kúsky.
  9. Na chrumkavú zložku rozpustíme čokoládu s olejom, pridáme sušenú palacinku a liofilizované jahody. Natrieme na papier a necháme vychladnúť.
  10. Na krém vyšľaháme vajcia s cukrom nad parou do 74 °C. Pridáme bielu čokoládu. Ochladenú hmotu pridáme k vyšľahanému maslu. Do polovice krému pridáme liofilizované jahody.
  11. Na krém na obtier vyšľaháme maslo, pridáme rozpustenú bielu čokoládu, zafarbíme podľa potreby a potrieme tortu.
  12. Na velúr: 200 g bielej čokolády a 200 g kakaového masla rozpustíme do 40 °C a nastriekame na tortu pomocou velúrovacej pištole.
  13. Z rozpusteného izomaltu nalejeme do polgúľ, roztočíme a vytvoríme guličky ako šampanské bublinky. Dozdobíme fondánom.
Víťazka Pečie celé Slovensko - obrázok