Úvodná strana/TESCOMA blog/Pečie celé Slovensko/Pečie celé Slovensko - recepty 5. séria 2025/s05 - 12. kolo - osobná výzva - Silvestrovské kanapky
s05 - 12. kolo - osobná výzva - Silvestrovské kanapky
Máme za sebou dlhoočakávané finále 5. série súťaže Pečie celé Slovensko.
O titul „Majster pekár“ v ňom zabojovala trojica finalistiek – Lenka Kaur, Jana Simová a Viktoria Kaniuk. Vo veľkom finále trojica amatérskych pekárok piekla dobroty na silvestrovský stôl.
V osobnej výzve finálového kola pripravila trojica finalistiek silvestrovská kanapky. Ako to dopadlo si pozrite v receptoch:
O titul „Majster pekár“ v ňom zabojovala trojica finalistiek – Lenka Kaur, Jana Simová a Viktoria Kaniuk. Vo veľkom finále trojica amatérskych pekárok piekla dobroty na silvestrovský stôl.
V osobnej výzve finálového kola pripravila trojica finalistiek silvestrovská kanapky. Ako to dopadlo si pozrite v receptoch:

Tradičné kanapky od Viki
Ingrediencie:
Cesto
- 400 g hladkej múky
- 200 g parmezánu
- 400 g masla
- 4 vajcia
- 4 kĺb soli
Lososová plnka
- Kapary
- Kôra z pomaranča
- Cesnak
- Červená cibuľka
- Avokádo
- Mango
Pomarančový sous
- 20 g pomarančovej kôry
- 1/2 ČL kukuričného škrobu
- 2 g rozmarínu
- 2 g talianskych byliniek
- 30 g citrónovej šťavy
- 20 g masla
- 20 g koňaku
- 30 g kryštálového cukru
- 270 g pomarančovej šťavy
- Soľ, čierne korenie
Plnka s hruškou
- Hruška
- Syr niva
- Prosciutto
- Vlašské orechy
- Hrozno
- Rukola
- Balsamico dressing
Baklažánová plnka
- 200 g baklažánu
- 200 g paradajok
- 2 PL tahini pasty
- 40 g čiernych olív
- Čerstvý kôpor
- Čerstvá petržlenová vňať
- Červená cibuľa
- Cesnak
- Citrónová šťava
- Soľ, čierne korenie
Postup:

Rusínske kanapky od Janky
Ingrediencie:
Parmezánové cesto na kanapky
- 150g hladká múka
- 75g parmezán
- 150g maslo
- 1,5 vajíčko
- 1,5 ČL soľ
Oškvarkové cesto na kanapky
- 250g hladká múka
- 250g mleté oškvarky
- 50g kyslá smotana
- 65g maslo
- 25g vajíčko
- 1,5 ČL soľ
- 2,5g sušené droždie (alebo 10g čerstvé)
Oškvarková plnka
- 250g mleté oškvarky
- 2 ks vajíčko na tvrdo
- 3 ks kyslá uhorka
- 1–2 PL horčica
- 200ml smotana na šľahanie 40%
- Soľ
- Čierne korenie
- Ozdoba: oškvarky, zelené klíčky
Hruškový džem
- 1 hruška
- 1–2 PL kryštálový cukor
- Voda
Oštiepková plnka
- 100g masla
- 100ml smotana na šľahanie
- 100g strúhaný oštiepok
- 100g cream cheese
- Soľ
- Čierne korenie
- Ozdoba: 50g sušených brusníc, zelené klíčky
Chrenová plnka
- 100g smotana na šľahanie 40%
- 2 PL strúhaného chrenu
- 1 PL gréckeho jogurtu
- 1 ČL kryštálový cukor
- 1 ČL citrónová šťava
- Soľ
- Čierne korenie
- Ozdoba: slaninový chips, petržlenová vňať
Postup:
- PARMEZÁNOVÉ CESTO na kanapky: Všetky suroviny spolu zmiešame do kompaktného cesta.
- Cesto vyvaľkáme medzi 2 papiermi na pečenie.
- Necháme vychladiť a potom vyrezávame požadované tvary.
- Pečieme na 180°C cca 15 minút.
- OŠKVARKOVÉ CESTO na kanapky: Všetky suroviny spolu zmiešame do kompaktného cesta.
- Cesto vyvaľkáme medzi 2 papiermi na pečenie.
- Necháme vychladiť a potom vyrezávame požadované tvary.
- Pečieme na 190°C cca 12 minút.
- OŠKVARKOVÁ PLNKA: Vajíčka uvaríme na tvrdo.
- Mleté oškvarky zmiešame s vyšľahanou smotanou.
- Pridáme najemno nastrúhané vajíčko a kyslú uhorku.
- Dochutíme horčicou, soľou a čiernym korením.
- Kanapky naplníme hruškovým pyré a následne nanesieme plnku zdobiacou špičkou.
- Dozdobíme oškvarkami a zelenými klíčkami.
- Hruškový džem: Hrušku ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
- Zalejeme trochou vody a pridáme cukor.
- Varíme a redukujeme do zmäknutia hrušiek.
- Rozmixujeme tyčovým mixérom.
- Vzniknutým pyré plníme kanapky.
- OŠTIEPKOVÁ PLNKA: Maslo, strúhaný oštiepok, cream cheese a vyšľahanú smotanu spolu dobre premiešame.
- Dochutíme soľou a čiernym korením.
- Plnku vložíme do zdobiaceho vrecka.
- Dozdobíme sušenými brusnicami a zelenými klíčkami.
- CHRENOVÁ PLNKA: Vyšľahanú smotanu zmiešame s jogurtom a strúhaným chrenom.
- Dochutíme cukrom, soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou.
- Plnku vložíme do zdobiaceho vrecka.
- Dozdobíme slaninovým chipsom a petržlenovou vňaťkou.
- Slaninový chips si pripravíme upečením plátkov slaniny v rúre alebo na panvici.
- Po upečení necháme odkvapkať na papierovej servítke, aby zostali chrumkavé.

Silvestrovské kanapky od Lenky
Ingrediencie
Krehké cesto (Short Crust Pastry)
- 370g hladká múka
- 2 ČL soli
- 230g masla (studené, nakrájané na kocky)
- 5 PL studenej vody
- + ½–1 ČL údenej papriky
- + ½–1 ČL drvenej rímskej rasce
- 1 vajíčko na potretie
Rajčinové confit
- 1 PL olivového oleja
- 125g cherry rajčín
- 1 PL tymianu
- 1 bobkový list
- 1 strúčik cesnaku
- Čierne korenie
- Soľ
Rajčinovo-olivová pasta
- 50g čiernych olív
- Zväzok čerstvej bazalky
- 8 zaváraných sušených rajčín v oleji
Servírovanie – rajčinové kanapky
- Čerstvé cherry rajčiny
- Olivy
- Bazalka
- Balsamico na pokvapkanie
Kanapky s kaviárom
- Crème fraîche alebo kyslá smotana
- Čerstvá pažítka
- Citrón (kôra a šťava)
- Kaviár
Španielske kanapky
- 150g krémového syra (ideálne Philadelphia)
- 150g kyslej smotany alebo crème fraîche
- 60g nastrúhaného tvrdého syra (napr. Manchego)
- 80g španielskej šunky (Serrano)
Na ozdobu
- Čerstvé figy
- Bazalka
- Med
- Kúsky šunky a syra
Postup
- Múku a soľ zmiešame, pridáme nakrájané maslo a rukami spracujeme na mrveničku.
- Pridáme studenú vodu a rýchlo vypracujeme hladké cesto (neprepracovať).
- Cesto rozdelíme na 3 časti – jednu časť necháme bez korenín, zvyšné dve spojíme a vmiešame papriku a rascu. Všetko vychladíme 30 minút v chladničke.
- Po vychladení cesto rozvaľkáme na 5 mm a vykrajujeme tvary.
- Na košíčky (pre kaviárové kanapky) vykrojíme dva kruhy – jeden plný, druhý s vykrojeným stredom – a zlepíme ich vajíčkom.
- Pečieme pri 180°C 10–15 min podľa veľkosti, pozorne sledujeme, aby sa nepripiekli.
- Rajčiny nakrájame na drobno, orestujeme na oleji.
- Pridáme roztlačený cesnak, tymian, bobkový list, soľ a korenie.
- Dusíme 5 minút za miešania. Necháme vychladnúť.
- S pomocou tyčového mixéra vymiešame olivy, sušené rajčiny a bazalku na hladkú pastu.
- Na upečené ochutené cesto nastriekame rajčinový confit.
- Do stredu nanesieme kopček rajčinovo-olivovej pasty.
- Ozdobíme kúskami cherry rajčín, olív, bazalky a pokvapkáme balsamicom.
- Crème fraîche alebo smotanu dochutíme pažítkou, citrónovou kôrou a šťavou.
- Do košíčkov z neochuteného cesta nastriekame ochutený krém.
- Na vrch pridáme lyžičkou kaviár podľa chuti.
- Dozdobíme kúskom pažítky a trochu citrónovej kôry.
- Vymiešame krémový syr so smotanou.
- Pridáme strúhaný syr a nadrobno nakrájanú šunku. Dobre premiešame.
- Nastriekame zmes na upečené korenené kanapky.
- Dozdobíme kúskami fíg, bazalky, šunky a syra.
- Na záver pokvapkáme trochou medu.
0







