s05 - 12. kolo - osobná výzva - Silvestrovské kanapky

Máme za sebou dlhoočakávané finále 5. série súťaže Pečie celé Slovensko.

O titul „Majster pekár“ v ňom zabojovala trojica finalistiek – Lenka Kaur, Jana Simová a Viktoria Kaniuk. Vo veľkom finále trojica amatérskych pekárok piekla dobroty na silvestrovský stôl.

V osobnej výzve finálového kola pripravila trojica finalistiek silvestrovská kanapky. Ako to dopadlo si pozrite v receptoch:
Silvestrovské kanapky 1

Tradičné kanapky od Viki

 

Ingrediencie:

Cesto

  • 400 g hladkej múky
  • 200 g parmezánu
  • 400 g masla
  • 4 vajcia
  • 4 kĺb soli

Lososová plnka

  • Kapary
  • Kôra z pomaranča
  • Cesnak
  • Červená cibuľka
  • Avokádo
  • Mango

Pomarančový sous

  • 20 g pomarančovej kôry
  • 1/2 ČL kukuričného škrobu
  • 2 g rozmarínu
  • 2 g talianskych byliniek
  • 30 g citrónovej šťavy
  • 20 g masla
  • 20 g koňaku
  • 30 g kryštálového cukru
  • 270 g pomarančovej šťavy
  • Soľ, čierne korenie

Plnka s hruškou

  • Hruška
  • Syr niva
  • Prosciutto
  • Vlašské orechy
  • Hrozno
  • Rukola
  • Balsamico dressing

Baklažánová plnka

  • 200 g baklažánu
  • 200 g paradajok
  • 2 PL tahini pasty
  • 40 g čiernych olív
  • Čerstvý kôpor
  • Čerstvá petržlenová vňať
  • Červená cibuľa
  • Cesnak
  • Citrónová šťava
  • Soľ, čierne korenie

Postup:

Silvestrovské kanapky 2

 

Rusínske kanapky od Janky


Ingrediencie:
 

Parmezánové cesto na kanapky
  • 150g hladká múka
  • 75g parmezán
  • 150g maslo
  • 1,5 vajíčko
  • 1,5 ČL soľ
Oškvarkové cesto na kanapky
  • 250g hladká múka
  • 250g mleté oškvarky
  • 50g kyslá smotana
  • 65g maslo
  • 25g vajíčko
  • 1,5 ČL soľ
  • 2,5g sušené droždie (alebo 10g čerstvé)
Oškvarková plnka
  • 250g mleté oškvarky
  • 2 ks vajíčko na tvrdo
  • 3 ks kyslá uhorka
  • 1–2 PL horčica
  • 200ml smotana na šľahanie 40%
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Ozdoba: oškvarky, zelené klíčky
Hruškový džem
  • 1 hruška
  • 1–2 PL kryštálový cukor
  • Voda
Oštiepková plnka
  • 100g masla
  • 100ml smotana na šľahanie
  • 100g strúhaný oštiepok
  • 100g cream cheese
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Ozdoba: 50g sušených brusníc, zelené klíčky
Chrenová plnka
  • 100g smotana na šľahanie 40%
  • 2 PL strúhaného chrenu
  • 1 PL gréckeho jogurtu
  • 1 ČL kryštálový cukor
  • 1 ČL citrónová šťava
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Ozdoba: slaninový chips, petržlenová vňať

Postup:

  1. PARMEZÁNOVÉ CESTO na kanapky: Všetky suroviny spolu zmiešame do kompaktného cesta.
  2. Cesto vyvaľkáme medzi 2 papiermi na pečenie.
  3. Necháme vychladiť a potom vyrezávame požadované tvary.
  4. Pečieme na 180°C cca 15 minút.
  5. OŠKVARKOVÉ CESTO na kanapky: Všetky suroviny spolu zmiešame do kompaktného cesta.
  6. Cesto vyvaľkáme medzi 2 papiermi na pečenie.
  7. Necháme vychladiť a potom vyrezávame požadované tvary.
  8. Pečieme na 190°C cca 12 minút.
  9. OŠKVARKOVÁ PLNKA: Vajíčka uvaríme na tvrdo.
  10. Mleté oškvarky zmiešame s vyšľahanou smotanou.
  11. Pridáme najemno nastrúhané vajíčko a kyslú uhorku.
  12. Dochutíme horčicou, soľou a čiernym korením.
  13. Kanapky naplníme hruškovým pyré a následne nanesieme plnku zdobiacou špičkou.
  14. Dozdobíme oškvarkami a zelenými klíčkami.
  15. Hruškový džem: Hrušku ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
  16. Zalejeme trochou vody a pridáme cukor.
  17. Varíme a redukujeme do zmäknutia hrušiek.
  18. Rozmixujeme tyčovým mixérom.
  19. Vzniknutým pyré plníme kanapky.
  20. OŠTIEPKOVÁ PLNKA: Maslo, strúhaný oštiepok, cream cheese a vyšľahanú smotanu spolu dobre premiešame.
  21. Dochutíme soľou a čiernym korením.
  22. Plnku vložíme do zdobiaceho vrecka.
  23. Dozdobíme sušenými brusnicami a zelenými klíčkami.
  24. CHRENOVÁ PLNKA: Vyšľahanú smotanu zmiešame s jogurtom a strúhaným chrenom.
  25. Dochutíme cukrom, soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou.
  26. Plnku vložíme do zdobiaceho vrecka.
  27. Dozdobíme slaninovým chipsom a petržlenovou vňaťkou.
  28. Slaninový chips si pripravíme upečením plátkov slaniny v rúre alebo na panvici.
  29. Po upečení necháme odkvapkať na papierovej servítke, aby zostali chrumkavé.
Silvestrovské kanapky 3

Silvestrovské kanapky od Lenky


​​​​​​Ingrediencie
Krehké cesto (Short Crust Pastry)
  • 370g hladká múka
  • 2 ČL soli
  • 230g masla (studené, nakrájané na kocky)
  • 5 PL studenej vody
  • + ½–1 ČL údenej papriky
  • + ½–1 ČL drvenej rímskej rasce
  • 1 vajíčko na potretie
Rajčinové confit
  • 1 PL olivového oleja
  • 125g cherry rajčín
  • 1 PL tymianu
  • 1 bobkový list
  • 1 strúčik cesnaku
  • Čierne korenie
  • Soľ
Rajčinovo-olivová pasta
  • 50g čiernych olív
  • Zväzok čerstvej bazalky
  • 8 zaváraných sušených rajčín v oleji
Servírovanie – rajčinové kanapky
  • Čerstvé cherry rajčiny
  • Olivy
  • Bazalka
  • Balsamico na pokvapkanie
Kanapky s kaviárom
  • Crème fraîche alebo kyslá smotana
  • Čerstvá pažítka
  • Citrón (kôra a šťava)
  • Kaviár
Španielske kanapky
  • 150g krémového syra (ideálne Philadelphia)
  • 150g kyslej smotany alebo crème fraîche
  • 60g nastrúhaného tvrdého syra (napr. Manchego)
  • 80g španielskej šunky (Serrano)
Na ozdobu
  • Čerstvé figy
  • Bazalka
  • Med
  • Kúsky šunky a syra

Postup

  1. Múku a soľ zmiešame, pridáme nakrájané maslo a rukami spracujeme na mrveničku.
  2. Pridáme studenú vodu a rýchlo vypracujeme hladké cesto (neprepracovať).
  3. Cesto rozdelíme na 3 časti – jednu časť necháme bez korenín, zvyšné dve spojíme a vmiešame papriku a rascu. Všetko vychladíme 30 minút v chladničke.
  4. Po vychladení cesto rozvaľkáme na 5 mm a vykrajujeme tvary.
  5. Na košíčky (pre kaviárové kanapky) vykrojíme dva kruhy – jeden plný, druhý s vykrojeným stredom – a zlepíme ich vajíčkom.
  6. Pečieme pri 180°C 10–15 min podľa veľkosti, pozorne sledujeme, aby sa nepripiekli.
  7. Rajčiny nakrájame na drobno, orestujeme na oleji.
  8. Pridáme roztlačený cesnak, tymian, bobkový list, soľ a korenie.
  9. Dusíme 5 minút za miešania. Necháme vychladnúť.
  10. S pomocou tyčového mixéra vymiešame olivy, sušené rajčiny a bazalku na hladkú pastu.
  11. Na upečené ochutené cesto nastriekame rajčinový confit.
  12. Do stredu nanesieme kopček rajčinovo-olivovej pasty.
  13. Ozdobíme kúskami cherry rajčín, olív, bazalky a pokvapkáme balsamicom.
  14. Crème fraîche alebo smotanu dochutíme pažítkou, citrónovou kôrou a šťavou.
  15. Do košíčkov z neochuteného cesta nastriekame ochutený krém.
  16. Na vrch pridáme lyžičkou kaviár podľa chuti.
  17. Dozdobíme kúskom pažítky a trochu citrónovej kôry.
  18. Vymiešame krémový syr so smotanou.
  19. Pridáme strúhaný syr a nadrobno nakrájanú šunku. Dobre premiešame.
  20. Nastriekame zmes na upečené korenené kanapky.
  21. Dozdobíme kúskami fíg, bazalky, šunky a syra.
  22. Na záver pokvapkáme trochou medu.