V druhej časti obľúbenej šou Pečie celé Slovensko sa finalisti preniesli do svojich školských čias. Porotkyne Jožka a Petra si pre nich pripravili náročné skúšky. Tentoraz s témou, ktorá v mnohých prebudí spomienky na detstvo. Druhá epizóda patrila škole, a spolu s ňou aj poriadnej dávke kreativity, precíznosti a humoru.
Osobná výzva preverila, ako si súťažiaci poradia so školskou desiatou. Rýchlym, no chutným pečivom, ktoré by obstálo aj v desiatovej taške. Ako to zvládli si pozrite nižšie.

Pochúťka pre švagra od Gabiky
Ingrediencie
Cesto
- 420 g celozrnnej múky
- 165 g kryštálového cukru
- 182 ml oleja
- 220 ml polotučného mlieka
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL jedlej sódy
- 1 ČL mletej škorice
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 4 ks zrelých banánov
- 50 g nasekanej mliečnej čokolády
- 2 vajcia
Arašidové maslo
- 100 g nepražených nesolených arašidov
- 1 PL medu
- 47 ml tekutého kokosového oleja
- 1 PL kokosového mlieka
- 1 štipka soli (voliteľné)
- 1 PL vody
- 10 ml rastlinného oleja
Ozdoba
- lyofilizovaný banán (na posypanie)
- nasekaná čokoláda (na posypanie)
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 °C a plech (alebo formu na chlieb) vystelieme papierom na pečenie.
- Vajcia vyšľaháme s cukrom a vanilkovým extraktom. Primiešame mlieko a olej, potom sypké suroviny (múku, prášok do pečiva, sódu, škoricu).
- Banány roztlačíme vidličkou a vmiešame do cesta. Nakoniec zapracujeme nasekanú čokoládu.
- Cesto nalejeme do pripravenej formy a pečieme pri 180 °C približne 50 minút (kontrolujeme špajdľou). Upečený chlieb vyberieme a necháme vychladnúť.
- Arašidové maslo: Arašidy nasucho krátko opražíme na panvici, necháme mierne vychladnúť a v mixéri rozmixujeme na „púder“. Pridáme med, kokosový olej, kokosové mlieko, rastlinný olej, vodu a štipku soli a mixujeme 1–2 minúty do hladka (konzistenciu doladíme podľa chuti). Preložíme do uzatvárateľnej sklenenej nádoby a skladujeme v chladničke.
- Servírovanie: Vychladnutý banánový chlieb nakrájame, natrieme arašidovým maslom a posypeme lyofilizovaným banánom a nasekanou čokoládou.

Sladké sushi od Janky
Ingrediencie
Ovocné sushi – ryža
- 375 g sushi ryže
- 375 g vody
- 3 PL kryštálového cukru
- 225 g kokosového mlieka
- 1–2 ČL vanilkovej pasty
- štipka soli
- 2 ČL medu
Na obalenie
- 250 g strúhaného kokosu
- 60 g lyofilizovaného jahodového prášku
Voda na ruky
- 300 ml vody
- citrónová šťava
Voda na nožík
Čerstvé ovocie – na plnenie
- 2 ks manga
- 4 ks kiwi
- 250 g jahôd
- 1 ks pitahaye
Matcha diamanty
- 140 g masla
- 60 g krupicového cukru
- 6 g matcha čaju
- 200 g hladkej múky
- 60 g bielej čokolády (nadrobno)
- 2 g soli
- 120 g bielych sezamových semienok
- 30 g roztopenej bielej čokolády (na dozdobenie)
Jahodový dip – omáčka
- 250 g mrazených jahôd
- 34 g kryštálového cukru
- 4 g pektínu
- šťava z BIO limetky
Ovocné smoothie
- 70 g mrazeného ananásu
- 70 g mrazeného manga
- šťava z BIO citróna
- 100 g kokosového mlieka
- voda (podľa potreby)
- kryštálový cukor (podľa chuti)
Postup
- Sushi ryža: Ryžu veľmi dôkladne prepláchneme. Do hrnca dáme zovrieť vodu, prisypeme ryžu, cukor, vanilku, kokosové mlieko, med a štipku soli. Varíme na miernom ohni do zmäknutia a lepkavej konzistencie (cca 20–25 minút). Hotovú ryžu preložíme do misy a necháme úplne vychladnúť.
- Príprava roliek: Na podložku (obalenú fóliou) rozotrieme vychladnutú ryžu navlhčenými rukami. Na povrch uložíme pásiky čerstvého ovocia a pevne zrolujeme. Zmiešame kokos so jahodovým práškom a rolku v zmesi obalíme. Vychladenú rolku krájame ostrým nožom vždy namočeným v studenej vode.
- Matcha diamanty: Maslo s cukrom vymiešame do peny, pridáme matchu, potom múku, soľ a nasekanú bielu čokoládu. Vypracujeme cesto, vytvarujeme 2 valčeky (Ø 3–4 cm) a obalíme v sezamových semienkach. Chladíme aspoň 10 minút, nakrájame na kolieska (cca 1 cm) a pečieme pri 160 °C asi 20 minút do jemne zlatista. Po vychladnutí môžeme zľahka preliať roztopenou bielou čokoládou.
- Jahodový dip: Jahody rozmixujeme tyčovým mixérom a prelejeme do hrnca. Pridáme limetkovú šťavu, zmes zohrejeme približne na 40 °C a za miešania prisypeme cukor premiešaný s pektínom. Krátko povaríme do zhustnutia, necháme vychladnúť.
- Ovocné smoothie: Všetky suroviny rozmixujeme dohladka, dochutíme cukrom a riedime vodou podľa chuti.

Babičkine žemle od Lenky
Ingrediencie
Kvások
- 100 ml teplého plnotučného mlieka
- 42 g čerstvého droždia
- 1 PL hladkej múky
- 1 ČL kryštálového cukru
Cesto
- 500 g hladkej múky
- 200 ml vody
- 2 ČL soli
- 1 PL sušeného mlieka
- 100 ml oleja
- 1 vaječný žĺtok
Na potretie
Domáca horčica
- 100 ml vriacej vody
- 50 g mletých horčičných semien
- 1 PL medu
- 1 PL octu alebo citrónovej šťavy
- 1 ČL soli
Náplň
- 100 g salámy Vysočina
- 4–6 zaváraných uhoriek
- 100 g masla (izbovej teploty)
- 2 PL domácej horčice
- štipka soli
Postup
- Rúru predhrejeme na 230 °C. Pripravíme plech na pečenie a na dno rúry vložíme ďalší plech na paru.
- Kvások: Teplé mlieko zmiešame s droždím, múkou a cukrom. Necháme 10 minút na teple nakysnúť.
- V mise spojíme múku, soľ a sušené mlieko. Pridáme kvások, olej, vodu a žĺtok a vypracujeme hladké, pružné cesto.
- Cesto rozdelíme na kúsky po cca 60 g, tvarujeme žemličky a ukladáme na plech s papierom na pečenie.
- Potrieme bielkom a necháme podkysnúť 25–30 minút.
- Horčica: Do vriacej vody vmiešame mleté horčičné semená, potom med, ocot/citrón a soľ. Vymiešame dohladka a necháme vychladiť v chladničke.
- Plech so žemľami vložíme do rúry. Do spodného plechu rýchlo vlejeme asi 100 ml vody a dvierka hneď zavrieme. Pečieme približne 12 minút do zlata.
- Upečené žemle necháme vychladnúť na mriežke.
- Maslová nátierka: Maslo vymiešame s 2 PL horčice a štipkou soli do krému.
- Uhorky nakrájame na tenké plátky, salámu na kolieska.
- Žemle rozkrojíme, natrieme nátierkou, pridáme 3 kolieska salámy a 3–4 plátky uhorky. Podávame.

Shrekové palacinky od Simi
Ingrediencie
Cesto
- 2 vajcia
- 500 ml plnotučného mlieka
- 160 g hladkej múky
- 100 g špenátového pretlaku
- štipka soli
- 50 g rozpusteného masla (na potieranie panvice)
- zelené potravinárske farbivo (podľa potreby)
Plnka
- 250 g plnotučného hladkého tvarohu
- 250 g mascarpone
- 2 PL kvetového medu
Na ozdobu
- 250 g čerstvých jahôd
- 125 g čerstvých čučoriedok
Rýchly ovocný džem (na vrstvenie)
- zvyšné ovocie (jahody/čučoriedky)
- kryštálový cukor (podľa chuti)
- pektín (podľa potreby)
Pomôcky
- plniace vrecko
- cukrárenská špička
Postup
- Cesto: V odmerke ponorným mixérom rozšľaháme vajcia, špenátový pretlak, mlieko a múku so štipkou soli. Podľa odtieňa pridáme (alebo vynecháme) zelené farbivo. Cesto necháme odpočívať aspoň 30 minút.
- Plnka: Tvaroh, mascarpone a med vyšľaháme do hladkého krému a dáme chladiť.
- Jahody nakrájame nadrobno. Maslo rozpustíme a rozohrejeme panvicu.
- Panvicu zľahka potrieme rozpusteným maslom, nalejeme cesto a tvarujeme do siluety Shrekovej hlavy. Opečieme z oboch strán. Takto pripravíme aspoň štyri palacinky.
- Rýchly džem: Zvyšné ovocie dáme na panvicu, pridáme cukor a pektín a krátko povaríme do zahustenia. Necháme vychladnúť.
- Vrstvenie: Palacinku naplníme krémom, nasekanými jahodami a džemom. Prikryjeme druhou palacinkou a postup zopakujeme ešte dvakrát.
- Ozdoba: Krém preložíme do vrecka so špičkou a vytvarujeme oči, uši a ústa. Dozdobíme čučoriedkami a jahodami.
- Tip do boxu: Zvyšné čučoriedky premiešame s lyžicou krému na rýchly „jogurtový“ pohárik a priložíme k palacinkám.

Proteinový uzlík od Gabi
Ingrediencie
Uzlíky
- 100 g cottage syra (izbovej teploty)
- 160 ml vlažnej vody
- 15 ml extra panenského olivového oleja
- 375 g chlebovej múky (hladkej T650)
- 5 ml sušeného oregána (1 ČL)
- 6–7 g soli
- 7,5 ml kryštálového cukru (1 a 1/2 ČL)
- 20 g čerstvého droždia alebo 5 ml (1 ČL) sušeného droždia
- 25 g nadrobno nakrájanej papriky (voliteľné)
- 1 jarná cibuľka, nasekaná (voliteľné)
- mleté čierne korenie (na posypanie)
- 1 žĺtok (na potretie)
Mrkvová pomazánka
- 3 mrkvy
- 1 menšia cibuľa
- 2–3 strúčiky cesnaku
- 30 ml olivového oleja
- 150 g jemného hrudkovitého tvarohu
- 2–3 PL neochutenej smotanovej nátierky
- soľ
- mleté čierne korenie, koriander (voliteľné), kurkuma
- citrónová šťava na dochutenie
Na dokončenie
- 1 vajce uvarené na tvrdo
- zelený šalát (rukola) a zelenina podľa chuti
Čokoládová bodka
- 50 g horkej čokolády 74 %
- 50 g kešu alebo makadamiových orechov
- 50 g sušených višní
Postup
- Kvások a cesto: Do vlažnej vody rozmiešame cukor a čerstvé droždie a necháme vzísť (ak používame sušené, primiešame ho priamo k múke). Múku preosejeme, pridáme soľ a oregáno. Pridáme kvások, cottage syr a olej a vypracujeme kompaktné cesto (3–5 minút v mixéri s hákom). Na záver, ak chceme, zľahka vmiešame papriku a jarnú cibuľku.
- Cesto krátko prehnetieme rukou, vložíme do vyolejovanej misy, prikryjeme a necháme 20 minút podkysnúť.
- Vyklopíme, ľahko prehnetieme a rozdelíme na 6 rovnakých kúskov. Z každého vyvaľkáme cca 20 cm dlhý valček a uviažeme uzlík.
- Preložíme na plech s papierom na pečenie, prikryjeme a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Medzitým rúru predhrejeme na 180–200 °C.
- Uzlíky potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme mletým čiernym korením a pečieme 15–18 minút do zlatohneda. Necháme vychladnúť na mriežke.
- Mrkvová pomazánka: Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na hrubšie slížiky. Cibuľu a cesnak nasekáme najemno, na oleji orestujeme dosklovita, pridáme mrkvu a krátko opekáme do polomäkka (podlejeme troškou vody podľa potreby). Dochutíme koriandrom a kurkumou, odstavíme a necháme vychladnúť. Zmes rozmixujeme s tvarohom a smotanovou nátierkou, osolíme, okoreníme a zjemníme citrónovou šťavou.
- Plnenie: Vychladený uzlík prekrojíme, obe časti natrieme pomazánkou, pridáme na plátky vajíčko a listy šalátu/zeleninu. Vhodne zabalíme na desiatu.
- Čokoládová bodka: Čokoládu rozpustíme. Na papier na pečenie lyžicou robíme tenké placky, posypeme nasekanými orechmi a nakrájanými sušenými višňami. Necháme stuhnúť, odlepíme a vložíme do desiatnika.

Vitamínová dobrota od Stanky
Ingrediencie
Cesto
- 300 g polohrubej múky
- 2 PL kryštálového cukru
- 1 vajce
- 150 ml vlažného plnotučného mlieka
- 50 ml oleja
- 20 g čerstvého droždia
- soľ
- 1 kg čučoriedok (na posypanie)
Posýpka
- 2 PL masla
- 3 PL polohrubej múky
- 4 PL kryštálového cukru
Vitamínové želé cukríky
- 250 ml čerstvej ovocnej šťavy (pomarančovej, grepovej, citrónovej alebo mandarínkovej)
- kúsok zázvoru
- med (podľa chuti)
- 1 balenie želatíny
Ovocie na paličke
- 100 g jahôd
- 100 g malín
- 50 g čučoriedok
- 100 g hrozna (bieleho a červeného)
Postup
- Kvások a cesto: Do misy nasypeme preosiatu múku, v strede urobíme jamku a nalejeme vlažné mlieko, cukor a rozdrobené droždie. Necháme 10 minút aktivovať kvások. Pridáme vajce, olej, štipku soli a varechou premiešame. Zakryjeme a necháme 10 minút kysnúť, znova premiešame a necháme ďalších 10 minút odpočívať.
- Posýpka: Maslo, múku a cukor prstami rozdrobíme na mrveničku.
- Tvarovanie a kysnutie: Cesto preložíme na vymastený plech, rukami ho roztiahneme po celej ploche. Posypeme čučoriedkami a mrveničkou. Plech vložíme do vypnutej rúry predhriatej na 50 °C a necháme 15 minút dokysnúť.
- Pečenie: Rúru zapneme na 180 °C a pečieme približne 25 minút do zlatistej farby. Necháme vychladnúť.
- Vitamínové želé: Ovocie a zázvor odšťavíme. Šťavu s medom zohrejeme k varu, vmiešame napučanú želatínu a miešame do rozpustenia. Nalejeme do silikónových formičiek a necháme stuhnúť v chladničke.
- Ovocie na paličke: Jahody, maliny, čučoriedky a bobuľky hrozna napichujeme podľa chuti na špajdle.

Jablká v župane od Pavla
Ingrediencie
Tvarohové cesto
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 250 g zmäknutého masla
- 250 g hladkej múky
- 50 g práškového cukru
- 1 vaječný žĺtok
Plnka
- 6 stredne veľkých jabĺk
- 30 g mletej škorice
- 100 g hrozienok
- 100 g kryštálového cukru
- 100 g mandľových lupienkov
Na dokončenie
- 1 celé vajce (na potretie)
- 100 g práškového cukru na posypanie alebo 100 g medu na poliatie
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 °C.
- Cesto: Tvaroh, múku, práškový cukor, žĺtok a zmäknuté maslo spojíme a vymiesime hladké cesto. Zabalíme a necháme v chladničke aspoň 30 minút odležať.
- Náplň: Jablká ošúpeme, vyberieme jadrovníky a prekrojíme na polovice. Na panvici ich krátko a zprudka orestujeme. Mandľové lupienky nasucho jemne opražíme a necháme vychladnúť.
- Cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 3 mm a vykrojíme štvorce (približne 15×15 cm na „dobrú desiatu“).
- Na každý štvorec položíme polovicu jablka (dutinkou nahor), dutinku naplníme hrozienkami, posypeme škoricou a kryštálovým cukrom, pridáme mandľové lupienky.
- Štvorec zložíme do batôžteka (protiľahlé rohy spojíme a pritlačíme). Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme 20–30 minút do zlatistej farby.
- Po upečení necháme krátko vychladnúť a batôžteky posypeme práškovým cukrom alebo prelejeme medom.

Cézar tortilla od Vladiho
Ingrediencie
Kuracie krokety a bešamel
- 250 g kuracích stehien (spodných)
- 500 ml vody
- 10 g masla
- 50 g hladkej múky
- 25 g strúhaného parmezánu
- 15 g nasekaných ančovičiek
- 1 strúčik cesnaku, rozdrvený
- 10 g nasekanej petržlenovej vňate
- 1 mrkva
- 200 g zeleru
- 1 cibuľa
- soľ, mleté čierne korenie
- rastlinný olej (na vyprážanie)
Obaľovanie na krokety
- hladká múka
- vajcia (rozšľahané)
- strúhanka
Cézar dresing
- 1 vajce, uvarené na mäkko
- 1 PL bieleho vínneho octu
- 1 a ½ PL dijonskej horčice
- 1 ančovička
- 50 ml olivového oleja
- 75 g jemne nastrúhaného parmezánu
- worcesterská omáčka (podľa chuti)
- citrónová šťava (na dochutenie)
Tortilla
- 220 g hladkej pšeničnej múky (prípadne hladkej celozrnnej)
- 55 g masla
- ½ ČL soli
- 25 g vlažnej vody
Na podávanie
- rímsky šalát (lettuce)
- parmezánové hobliny
- mikro žerucha
Postup
- Kuracie mäso a vývar: Do hrnca nalejeme vodu, pridáme cibuľu, mrkvu, zeler a osolíme. Vložíme kuracie stehná, privedieme k varu a varíme 12–14 minút do mäkka. Necháme vychladnúť vo vývare. Mäso nasekáme nadrobno a vývar odložíme na bešamel.
- Bešamel a plnka: Z masla a múky urobíme zápražku, postupne zašľaháme horúci vývar do hustého bešamelu. Vmiešame parmezán, ančovičky a cesnak, rozmixujeme dohladka, potom pridáme petržlen a nasekané mäso. Dochutíme soľou a korením, preložíme do misky a necháme v chladničke stuhnúť.
- Tvarovanie a obaľovanie: Zo studenej hmoty vytvarujeme 12 guľôčok. Obaľujeme postupne v múke, vajci a strúhanke. Odložíme do chladničky.
- Vyprážanie krokiet: Olej rozohrejeme na 180 °C a krokety smažíme 2–3 minúty dozlatista. Necháme odkvapkať.
- Cézar dresing: Vajce, ocot a horčicu rozmixujeme dohladka. Pridáme ančovičku a za mixovania postupne prilievame olivový olej (ako majonézu). Vmiešame parmezán, dochutíme worcesterskou a citrónovou šťavou, podľa potreby zriedime teplou vodou na ľahko tečúcu konzistenciu.
- Tortilly: Všetky suroviny spojíme a vymiesime hladké cesto. Necháme 15 minút odpočinúť. Rozdelíme na 6 menších (alebo 4 väčšie) diely, vytvarujeme guličky a natenko rozvaľkáme. Pečieme nasucho na panvici z oboch strán 30–60 sekúnd, až sa nafúknu a miestami zhnednú. Hotové prikrývame mierne navlhčenou utierkou.
- Servírovanie: Tortilly plníme rímskym šalátom, horúcimi kroketami a pokvapkáme cézar dresingom. Posypeme parmezánovými hoblinami a dozdobíme mikro žeruchou. Podávame ihneď.

Desiata pre babičku od Elišky
Ingrediencie
Mini tacos – cesto
- 60 g kukuričná múka
- 30 g hladká múka
- 55 ml teplá voda
- 1 PL slnečnicový olej
- soľ
- čili
- kurkuma
- mletá sladká paprika
Plnka
- 2 PL slnečnicový olej
- ½ malej cibule, najemno
- 90 g hovädzie mleté mäso
- 3 PL rajčinový pretlak
- ½ strúčika cesnaku, najemno
- kurkuma, čili, soľ, mleté čierne korenie (podľa chuti)
- 150 g strúhaný cheddar (A)
- 50 g cheddar (B)
- 100 ml mlieko
Guacamole
- ½ avokáda
- ½ malej cibule, najemno
- ½ strúčika cesnaku, najemno
- 4 ks cherry paradajky, na malé kocky
- soľ, mleté čierne korenie
- šťava z limetky (podľa chuti)
Čili truffles
- 135 g horká čokoláda 55 %
- 50 g smotana na šľahanie 33 %
- 2 kvapky čili extraktu
- ½ ČL mletá škorica
- 50 g kakao (na obalenie)
Ozdoba
Postup
- Čili truffles: Smotanu so škoricou a čili zohrejeme tesne pod bod varu, odstavíme a pridáme nasekanú čokoládu. Prelejeme do misky, zakryjeme fóliou a necháme vychladiť v chladničke. Zo stuhnutej hmoty tvarujeme malé guľôčky, obaľujeme v kakau a odložíme do boxu.
- Mini tacos – cesto: Všetky suroviny vymiešame na jemne lepkavé cesto. Na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku cca 0,3 mm, vykrojíme kruhy (Ø 8 cm) a uložíme na plech s papierom na pečenie.
- Plnka: Na oleji zľahka opečieme cibuľu a cesnak. Pridáme mleté mäso a miešame, kým sa prepečie. Primiešame rajčinový pretlak, koreniny a minútu prehrejeme.
- Do stredu každého kruhu dáme trochu plnky (len málo, aby nevytekala), posypeme časťou cheddaru (A) a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C na 1 minútu, aby sa syr začal topiť. Vyberieme, preložíme na polovicu (pomôžeme si nožom), jemne pritlačíme pohárom a dopečieme ďalšie 4 minúty.
- Syrová omáčka: Zohrejeme mlieko s cheddarom (B) a miešame do hladka. Hotové mini tacos v boxe ľahko prelejeme omáčkou.
- Guacamole: Avokádo roztlačíme vidličkou, pridáme cibuľu, paradajky, cesnak, osolíme, okoreníme a dochutíme limetkou. Natlačíme do prázdnej šupky z avokáda, posypeme čiernym sezamom a vložíme do boxu.

Sýta desiata od Zuzky
Ingrediencie
Bagel
- 500 g hladkej múky
- 7 g sušeného droždia
- 300 ml vlažnej vody
- 30 g kryštálového cukru
- 1 ČL medu
- 15 g soli
- biely sezam (na posyp)
- čierny sezam (na posyp)
- vločková soľ (na posyp)
- 1 vajce (na potretie)
Cviklová pomazánka
- 100 g uvarenej červenej cvikly
- 100 g pomazánkového masla
- 50 g gréckeho jogurtu
- 50 g syru feta
- ½ ČL čerstvého chrenu
- soľ, mleté čierne korenie
- mikrobylinky (hrášok, cvikla…)
Mini citrusové lievančeky
- 1 vajce
- 100 g hladkej múky
- ½ ČL prášku do pečiva
- 100 ml cmaru
- 100 ml plnotučného mlieka
- 1 PL práškového cukru
- 1 PL roztopeného masla
- štipka soli
- kôra z ½ pomaranča
Citrusové želé
- 200 ml pomarančovej šťavy
- 40 g pudingového prášku
- 1 ČL kryštálového cukru
Ricottový krém
- 100 g ricotty
- 2 PL smotanového syru
- 4 ČL práškového cukru
- 1 citrón (kôra a šťava podľa chuti)
Na dozdobenie
- ovocie podľa chuti (na napichovanie k lievančekom)
- práškový cukor (voliteľne, na posypanie)
Postup
- Bagel – kvások a cesto: Zo sušeného droždia, lyžičky cukru, lyžičky múky a trošky vlažnej vody pripravíme kvások (10–15 minút pod pokrievkou). V mise spojíme múku, zvyšný cukor, soľ, kvások a vlažnú vodu, miesime do hladkého cesta. Zakryjeme a necháme kysnúť do zdvojnásobenia objemu.
- Tvarovanie a var: Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 dielov (~100 g), vyformujeme bochníčky a po 15 min odpočinku vytvoríme bagely. Vo veľkom hrnci privedieme k varu vodu s 1 ČL medu, bagely varíme 1 minútu z každej strany. Necháme odkvapkať, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamom a vločkovou soľou.
- Pečenie: Pečieme pri 220 °C približne 20 minút do zlatistej farby. Necháme vychladnúť.
- Cviklová pomazánka: Cviklu nastrúhame na jemné slížiky, pridáme pomazánkové maslo, jogurt, fetu a chren. Premiešame, dochutíme soľou a korením. Primiešame mikrobylinky.
- Mini citrusové lievančeky: Všetky suroviny vymiešame do hladka a cesto prelejeme do nádoby so špičkou. Na rozohriatu panvicu s kvapkou oleja dávkujeme mini lievančeky, pečieme ~20 sekúnd z každej strany (podľa veľkosti).
- Ricottový krém: Ricottu, smotanový syr, cukor a citrónovú kôru/šťavu vyšľaháme do hladkého krému.
- Citrusové želé: Pomarančovú šťavu zohrejeme s cukrom, vmiešame Zlatý klas a uvaríme hustý krém. Necháme vychladnúť.
- Servírovanie: Bagel rozrežeme, naplníme cviklovou pomazánkou a dozdobíme mikrobylinkami. Mini lievančeky napichujeme s kúskami ovocia na špáradlá, podávame s ricottovým krémom a lyžičkou citrusového „želé“. Môžeme zľahka poprášiť práškovým cukrom.

Syrniki od Viki
Ingrediencie
Cesto na syrniki
- 900 g hrudkovitého tvarohu (25 % tuku)
- 3 vajcia
- 3 PL kryštálového cukru
- 9 PL hladkej múky
- olej na vyprážanie
Malinová omáčka
- 400 g mrazených malín
- 180 g kryštálového cukru
- 3 PL kukuričného škrobu
- 50 ml vody
Na dozdobenie
- čerstvé ovocie (maliny, čučoriedky)
- kyslá smotana
Postup
- Príprava tvarohu: Tvaroh zabalíme do čistej utierky a poriadne vyžmýkame, aby sme odstránili prebytočnú tekutinu.
- Cesto: Tvaroh dáme do misy, pridáme vajcia, cukor a múku a vypracujeme mäkké, mierne lepkavé cesto.
- Cesto vytvarujeme do valčeka, rozdelíme na 6–7 rovnakých dielov a z každého vytvoríme okrúhly koláčik (hrúbka cca 1,5–2 cm). Podľa potreby povrch zľahka poprášime múkou.
- Na panvici rozohrejeme olej a syrniki vyprážame z oboch strán do zlatistej farby.
- Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dopečieme pri 180 °C približne 5 minút.
- Omáčka: Maliny s cukrom privedieme k varu. Škrob rozmiešame v studenej vode, vlejeme k malinám a krátko povaríme do zhustnutia. Necháme vychladnúť.
- Servírovanie: Syrniki podávame s malinovou omáčkou, čerstvým ovocím a lyžicou kyslej smotany.

Dievčenské madlenky od Stanka
Ingrediencie
Piškótové cesto na madlenky
- 150 g vajec
- 150 g kryštálového cukru
- 30 g medu
- 150 g hladkej múky
- 6 g prášku do pečiva
- 165 g roztopeného vychladeného masla
- kôra z 2 väčších citrónov
Citrónová plnka
- 100 g kryštálového cukru
- kôra z 1 citróna
- 50 ml citrónovej šťavy
- 3 žĺtky
- 56 g masla
Čokoládová dekorácia
- 300 g ružovej (Ruby) čokolády
- biela čokoláda (podľa potreby)
Postup
- Citrónová plnka: Cukor rozmixujeme s citrónovou kôrou. Zmiešame so žĺtkami a citrónovou šťavou a na miernom ohni varíme, kým krém nezhustne.
- Horúcu hmotu prepasírujeme cez sitko na maslo a miešame do jeho rozpustenia. Zakryjeme fóliou „na dotyk“ a necháme stuhnúť v chladničke.
- Cesto: Maslo roztopíme a necháme vychladnúť. Vajíčka, cukor a med vyšľaháme do bleda. Primiešame citrónovú kôru, preosiatu múku s práškom do pečiva a nakoniec jemne zapracujeme vychladené maslo.
- Cesto necháme odpočívať cca 2 hodiny pri izbovej teplote (alebo v chladničke; pred pečením temperujeme 60 minút na izbovú teplotu).
- Rúru predhrejeme na 220 °C s ventilátorom. Silikónové formy na madlenky vytrieme maslom.
- Formy naplníme zhruba do 1/3 cestom, pridáme malé množstvo citrónovej plnky a zakryjeme ďalšou 1/3 cestom.
- Pečieme 2 minúty pri 220 °C, potom znížime na 170 °C a dopekáme približne 8–10 minút, kým sú madlenky pružné a zlatisté. Vyklopíme a necháme vychladnúť.
- Dekorovanie: Bielu čokoládu roztopíme a do formičiek nakvapkáme vzor. Krátko stuhneme v chladničke. Potom nalejeme tenkú vrstvu roztopenej ružovej (Ruby) čokolády a ešte teplé madlenky zatlačíme späť do formy. Necháme stuhnúť a vyberieme.