Obrázok v notifikačnej lište

s05 - 2. kolo - osobná výzva - Školská desiata

V druhej časti obľúbenej šou Pečie celé Slovensko sa finalisti preniesli do svojich školských čias. Porotkyne Jožka a Petra si pre nich pripravili náročné skúšky. Tentoraz s témou, ktorá v mnohých prebudí spomienky na detstvo. Druhá epizóda patrila škole, a spolu s ňou aj poriadnej dávke kreativity, precíznosti a humoru.

Osobná výzva preverila, ako si súťažiaci poradia so školskou desiatou. Rýchlym, no chutným pečivom, ktoré by obstálo aj v desiatovej taške. Ako to zvládli si pozrite nižšie.
e02 Osobná výzva - obrázok 1

Pochúťka pre švagra od Gabiky

 

Ingrediencie

Cesto
  • 420 g celozrnnej múky
  • 165 g kryštálového cukru
  • 182 ml oleja
  • 220 ml polotučného mlieka
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 4 ks zrelých banánov
  • 50 g nasekanej mliečnej čokolády
  • 2 vajcia
Arašidové maslo
  • 100 g nepražených nesolených arašidov
  • 1 PL medu
  • 47 ml tekutého kokosového oleja
  • 1 PL kokosového mlieka
  • 1 štipka soli (voliteľné)
  • 1 PL vody
  • 10 ml rastlinného oleja
Ozdoba
  • lyofilizovaný banán (na posypanie)
  • nasekaná čokoláda (na posypanie)

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C a plech (alebo formu na chlieb) vystelieme papierom na pečenie.
  2. Vajcia vyšľaháme s cukrom a vanilkovým extraktom. Primiešame mlieko a olej, potom sypké suroviny (múku, prášok do pečiva, sódu, škoricu).
  3. Banány roztlačíme vidličkou a vmiešame do cesta. Nakoniec zapracujeme nasekanú čokoládu.
  4. Cesto nalejeme do pripravenej formy a pečieme pri 180 °C približne 50 minút (kontrolujeme špajdľou). Upečený chlieb vyberieme a necháme vychladnúť.
  5. Arašidové maslo: Arašidy nasucho krátko opražíme na panvici, necháme mierne vychladnúť a v mixéri rozmixujeme na „púder“. Pridáme med, kokosový olej, kokosové mlieko, rastlinný olej, vodu a štipku soli a mixujeme 1–2 minúty do hladka (konzistenciu doladíme podľa chuti). Preložíme do uzatvárateľnej sklenenej nádoby a skladujeme v chladničke.
  6. Servírovanie: Vychladnutý banánový chlieb nakrájame, natrieme arašidovým maslom a posypeme lyofilizovaným banánom a nasekanou čokoládou.
e02 Osobná výzva - obrázok 2

Sladké sushi od Janky

 

Ingrediencie

Ovocné sushi – ryža
  • 375 g sushi ryže
  • 375 g vody
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 225 g kokosového mlieka
  • 1–2 ČL vanilkovej pasty
  • štipka soli
  • 2 ČL medu
Na obalenie
  • 250 g strúhaného kokosu
  • 60 g lyofilizovaného jahodového prášku
Voda na ruky
  • 300 ml vody
  • citrónová šťava
Voda na nožík
  • 500 ml vody
Čerstvé ovocie – na plnenie
  • 2 ks manga
  • 4 ks kiwi
  • 250 g jahôd
  • 1 ks pitahaye
Matcha diamanty
  • 140 g masla
  • 60 g krupicového cukru
  • 6 g matcha čaju
  • 200 g hladkej múky
  • 60 g bielej čokolády (nadrobno)
  • 2 g soli
  • 120 g bielych sezamových semienok
  • 30 g roztopenej bielej čokolády (na dozdobenie)
Jahodový dip – omáčka
  • 250 g mrazených jahôd
  • 34 g kryštálového cukru
  • 4 g pektínu
  • šťava z BIO limetky
Ovocné smoothie
  • 70 g mrazeného ananásu
  • 70 g mrazeného manga
  • šťava z BIO citróna
  • 100 g kokosového mlieka
  • voda (podľa potreby)
  • kryštálový cukor (podľa chuti)

Postup

  1. Sushi ryža: Ryžu veľmi dôkladne prepláchneme. Do hrnca dáme zovrieť vodu, prisypeme ryžu, cukor, vanilku, kokosové mlieko, med a štipku soli. Varíme na miernom ohni do zmäknutia a lepkavej konzistencie (cca 20–25 minút). Hotovú ryžu preložíme do misy a necháme úplne vychladnúť.
  2. Príprava roliek: Na podložku (obalenú fóliou) rozotrieme vychladnutú ryžu navlhčenými rukami. Na povrch uložíme pásiky čerstvého ovocia a pevne zrolujeme. Zmiešame kokos so jahodovým práškom a rolku v zmesi obalíme. Vychladenú rolku krájame ostrým nožom vždy namočeným v studenej vode.
  3. Matcha diamanty: Maslo s cukrom vymiešame do peny, pridáme matchu, potom múku, soľ a nasekanú bielu čokoládu. Vypracujeme cesto, vytvarujeme 2 valčeky (Ø 3–4 cm) a obalíme v sezamových semienkach. Chladíme aspoň 10 minút, nakrájame na kolieska (cca 1 cm) a pečieme pri 160 °C asi 20 minút do jemne zlatista. Po vychladnutí môžeme zľahka preliať roztopenou bielou čokoládou.
  4. Jahodový dip: Jahody rozmixujeme tyčovým mixérom a prelejeme do hrnca. Pridáme limetkovú šťavu, zmes zohrejeme približne na 40 °C a za miešania prisypeme cukor premiešaný s pektínom. Krátko povaríme do zhustnutia, necháme vychladnúť.
  5. Ovocné smoothie: Všetky suroviny rozmixujeme dohladka, dochutíme cukrom a riedime vodou podľa chuti.
e02 Osobná výzva - obrázok 3

Babičkine žemle od Lenky

 

Ingrediencie

Kvások
  • 100 ml teplého plnotučného mlieka
  • 42 g čerstvého droždia
  • 1 PL hladkej múky
  • 1 ČL kryštálového cukru
Cesto
  • 500 g hladkej múky
  • 200 ml vody
  • 2 ČL soli
  • 1 PL sušeného mlieka
  • 100 ml oleja
  • 1 vaječný žĺtok
Na potretie
  • 1 vaječný bielok
Domáca horčica
  • 100 ml vriacej vody
  • 50 g mletých horčičných semien
  • 1 PL medu
  • 1 PL octu alebo citrónovej šťavy
  • 1 ČL soli
Náplň
  • 100 g salámy Vysočina
  • 4–6 zaváraných uhoriek
  • 100 g masla (izbovej teploty)
  • 2 PL domácej horčice
  • štipka soli

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 230 °C. Pripravíme plech na pečenie a na dno rúry vložíme ďalší plech na paru.
  2. Kvások: Teplé mlieko zmiešame s droždím, múkou a cukrom. Necháme 10 minút na teple nakysnúť.
  3. V mise spojíme múku, soľ a sušené mlieko. Pridáme kvások, olej, vodu a žĺtok a vypracujeme hladké, pružné cesto.
  4. Cesto rozdelíme na kúsky po cca 60 g, tvarujeme žemličky a ukladáme na plech s papierom na pečenie.
  5. Potrieme bielkom a necháme podkysnúť 25–30 minút.
  6. Horčica: Do vriacej vody vmiešame mleté horčičné semená, potom med, ocot/citrón a soľ. Vymiešame dohladka a necháme vychladiť v chladničke.
  7. Plech so žemľami vložíme do rúry. Do spodného plechu rýchlo vlejeme asi 100 ml vody a dvierka hneď zavrieme. Pečieme približne 12 minút do zlata.
  8. Upečené žemle necháme vychladnúť na mriežke.
  9. Maslová nátierka: Maslo vymiešame s 2 PL horčice a štipkou soli do krému.
  10. Uhorky nakrájame na tenké plátky, salámu na kolieska.
  11. Žemle rozkrojíme, natrieme nátierkou, pridáme 3 kolieska salámy a 3–4 plátky uhorky. Podávame.
e02 Osobná výzva - obrázok 4

Shrekové palacinky od Simi

 

Ingrediencie

Cesto
  • 2 vajcia
  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 160 g hladkej múky
  • 100 g špenátového pretlaku
  • štipka soli
  • 50 g rozpusteného masla (na potieranie panvice)
  • zelené potravinárske farbivo (podľa potreby)
Plnka
  • 250 g plnotučného hladkého tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 2 PL kvetového medu
Na ozdobu
  • 250 g čerstvých jahôd
  • 125 g čerstvých čučoriedok
Rýchly ovocný džem (na vrstvenie)
  • zvyšné ovocie (jahody/čučoriedky)
  • kryštálový cukor (podľa chuti)
  • pektín (podľa potreby)
Pomôcky
  • plniace vrecko
  • cukrárenská špička

Postup

  1. Cesto: V odmerke ponorným mixérom rozšľaháme vajcia, špenátový pretlak, mlieko a múku so štipkou soli. Podľa odtieňa pridáme (alebo vynecháme) zelené farbivo. Cesto necháme odpočívať aspoň 30 minút.
  2. Plnka: Tvaroh, mascarpone a med vyšľaháme do hladkého krému a dáme chladiť.
  3. Jahody nakrájame nadrobno. Maslo rozpustíme a rozohrejeme panvicu.
  4. Panvicu zľahka potrieme rozpusteným maslom, nalejeme cesto a tvarujeme do siluety Shrekovej hlavy. Opečieme z oboch strán. Takto pripravíme aspoň štyri palacinky.
  5. Rýchly džem: Zvyšné ovocie dáme na panvicu, pridáme cukor a pektín a krátko povaríme do zahustenia. Necháme vychladnúť.
  6. Vrstvenie: Palacinku naplníme krémom, nasekanými jahodami a džemom. Prikryjeme druhou palacinkou a postup zopakujeme ešte dvakrát.
  7. Ozdoba: Krém preložíme do vrecka so špičkou a vytvarujeme oči, uši a ústa. Dozdobíme čučoriedkami a jahodami.
  8. Tip do boxu: Zvyšné čučoriedky premiešame s lyžicou krému na rýchly „jogurtový“ pohárik a priložíme k palacinkám.
e02 Osobná výzva - obrázok 5

Proteinový uzlík od Gabi

 

Ingrediencie

Uzlíky
  • 100 g cottage syra (izbovej teploty)
  • 160 ml vlažnej vody
  • 15 ml extra panenského olivového oleja
  • 375 g chlebovej múky (hladkej T650)
  • 5 ml sušeného oregána (1 ČL)
  • 6–7 g soli
  • 7,5 ml kryštálového cukru (1 a 1/2 ČL)
  • 20 g čerstvého droždia alebo 5 ml (1 ČL) sušeného droždia
  • 25 g nadrobno nakrájanej papriky (voliteľné)
  • 1 jarná cibuľka, nasekaná (voliteľné)
  • mleté čierne korenie (na posypanie)
  • 1 žĺtok (na potretie)
Mrkvová pomazánka
  • 3 mrkvy
  • 1 menšia cibuľa
  • 2–3 strúčiky cesnaku
  • 30 ml olivového oleja
  • 150 g jemného hrudkovitého tvarohu
  • 2–3 PL neochutenej smotanovej nátierky
  • soľ
  • mleté čierne korenie, koriander (voliteľné), kurkuma
  • citrónová šťava na dochutenie
Na dokončenie
  • 1 vajce uvarené na tvrdo
  • zelený šalát (rukola) a zelenina podľa chuti
Čokoládová bodka
  • 50 g horkej čokolády 74 %
  • 50 g kešu alebo makadamiových orechov
  • 50 g sušených višní

Postup

  1. Kvások a cesto: Do vlažnej vody rozmiešame cukor a čerstvé droždie a necháme vzísť (ak používame sušené, primiešame ho priamo k múke). Múku preosejeme, pridáme soľ a oregáno. Pridáme kvások, cottage syr a olej a vypracujeme kompaktné cesto (3–5 minút v mixéri s hákom). Na záver, ak chceme, zľahka vmiešame papriku a jarnú cibuľku.
  2. Cesto krátko prehnetieme rukou, vložíme do vyolejovanej misy, prikryjeme a necháme 20 minút podkysnúť.
  3. Vyklopíme, ľahko prehnetieme a rozdelíme na 6 rovnakých kúskov. Z každého vyvaľkáme cca 20 cm dlhý valček a uviažeme uzlík.
  4. Preložíme na plech s papierom na pečenie, prikryjeme a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Medzitým rúru predhrejeme na 180–200 °C.
  5. Uzlíky potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme mletým čiernym korením a pečieme 15–18 minút do zlatohneda. Necháme vychladnúť na mriežke.
  6. Mrkvová pomazánka: Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na hrubšie slížiky. Cibuľu a cesnak nasekáme najemno, na oleji orestujeme dosklovita, pridáme mrkvu a krátko opekáme do polomäkka (podlejeme troškou vody podľa potreby). Dochutíme koriandrom a kurkumou, odstavíme a necháme vychladnúť. Zmes rozmixujeme s tvarohom a smotanovou nátierkou, osolíme, okoreníme a zjemníme citrónovou šťavou.
  7. Plnenie: Vychladený uzlík prekrojíme, obe časti natrieme pomazánkou, pridáme na plátky vajíčko a listy šalátu/zeleninu. Vhodne zabalíme na desiatu.
  8. Čokoládová bodka: Čokoládu rozpustíme. Na papier na pečenie lyžicou robíme tenké placky, posypeme nasekanými orechmi a nakrájanými sušenými višňami. Necháme stuhnúť, odlepíme a vložíme do desiatnika.
e02 Osobná výzva - obrázok 6

Vitamínová dobrota od Stanky

 

Ingrediencie

Cesto
  • 300 g polohrubej múky
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • 150 ml vlažného plnotučného mlieka
  • 50 ml oleja
  • 20 g čerstvého droždia
  • soľ
  • 1 kg čučoriedok (na posypanie)
Posýpka
  • 2 PL masla
  • 3 PL polohrubej múky
  • 4 PL kryštálového cukru
Vitamínové želé cukríky
  • 250 ml čerstvej ovocnej šťavy (pomarančovej, grepovej, citrónovej alebo mandarínkovej)
  • kúsok zázvoru
  • med (podľa chuti)
  • 1 balenie želatíny
Ovocie na paličke
  • 100 g jahôd
  • 100 g malín
  • 50 g čučoriedok
  • 100 g hrozna (bieleho a červeného)

Postup

  1. Kvások a cesto: Do misy nasypeme preosiatu múku, v strede urobíme jamku a nalejeme vlažné mlieko, cukor a rozdrobené droždie. Necháme 10 minút aktivovať kvások. Pridáme vajce, olej, štipku soli a varechou premiešame. Zakryjeme a necháme 10 minút kysnúť, znova premiešame a necháme ďalších 10 minút odpočívať.
  2. Posýpka: Maslo, múku a cukor prstami rozdrobíme na mrveničku.
  3. Tvarovanie a kysnutie: Cesto preložíme na vymastený plech, rukami ho roztiahneme po celej ploche. Posypeme čučoriedkami a mrveničkou. Plech vložíme do vypnutej rúry predhriatej na 50 °C a necháme 15 minút dokysnúť.
  4. Pečenie: Rúru zapneme na 180 °C a pečieme približne 25 minút do zlatistej farby. Necháme vychladnúť.
  5. Vitamínové želé: Ovocie a zázvor odšťavíme. Šťavu s medom zohrejeme k varu, vmiešame napučanú želatínu a miešame do rozpustenia. Nalejeme do silikónových formičiek a necháme stuhnúť v chladničke.
  6. Ovocie na paličke: Jahody, maliny, čučoriedky a bobuľky hrozna napichujeme podľa chuti na špajdle.
e02 Osobná výzva - obrázok 7

Jablká v župane od Pavla


Ingrediencie

Tvarohové cesto
  • 250 g hrudkovitého tvarohu
  • 250 g zmäknutého masla
  • 250 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 1 vaječný žĺtok
Plnka
  • 6 stredne veľkých jabĺk
  • 30 g mletej škorice
  • 100 g hrozienok
  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 g mandľových lupienkov
Na dokončenie
  • 1 celé vajce (na potretie)
  • 100 g práškového cukru na posypanie alebo 100 g medu na poliatie

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C.
  2. Cesto: Tvaroh, múku, práškový cukor, žĺtok a zmäknuté maslo spojíme a vymiesime hladké cesto. Zabalíme a necháme v chladničke aspoň 30 minút odležať.
  3. Náplň: Jablká ošúpeme, vyberieme jadrovníky a prekrojíme na polovice. Na panvici ich krátko a zprudka orestujeme. Mandľové lupienky nasucho jemne opražíme a necháme vychladnúť.
  4. Cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 3 mm a vykrojíme štvorce (približne 15×15 cm na „dobrú desiatu“).
  5. Na každý štvorec položíme polovicu jablka (dutinkou nahor), dutinku naplníme hrozienkami, posypeme škoricou a kryštálovým cukrom, pridáme mandľové lupienky.
  6. Štvorec zložíme do batôžteka (protiľahlé rohy spojíme a pritlačíme). Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme 20–30 minút do zlatistej farby.
  7. Po upečení necháme krátko vychladnúť a batôžteky posypeme práškovým cukrom alebo prelejeme medom.
e02 Osobná výzva - obrázok 8

Cézar tortilla od Vladiho

 

Ingrediencie

Kuracie krokety a bešamel
  • 250 g kuracích stehien (spodných)
  • 500 ml vody
  • 10 g masla
  • 50 g hladkej múky
  • 25 g strúhaného parmezánu
  • 15 g nasekaných ančovičiek
  • 1 strúčik cesnaku, rozdrvený
  • 10 g nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 mrkva
  • 200 g zeleru
  • 1 cibuľa
  • soľ, mleté čierne korenie
  • rastlinný olej (na vyprážanie)
Obaľovanie na krokety
  • hladká múka
  • vajcia (rozšľahané)
  • strúhanka
Cézar dresing
  • 1 vajce, uvarené na mäkko
  • 1 PL bieleho vínneho octu
  • 1 a ½ PL dijonskej horčice
  • 1 ančovička
  • 50 ml olivového oleja
  • 75 g jemne nastrúhaného parmezánu
  • worcesterská omáčka (podľa chuti)
  • citrónová šťava (na dochutenie)
Tortilla
  • 220 g hladkej pšeničnej múky (prípadne hladkej celozrnnej)
  • 55 g masla
  • ½ ČL soli
  • 25 g vlažnej vody
Na podávanie
  • rímsky šalát (lettuce)
  • parmezánové hobliny
  • mikro žerucha

Postup

  1. Kuracie mäso a vývar: Do hrnca nalejeme vodu, pridáme cibuľu, mrkvu, zeler a osolíme. Vložíme kuracie stehná, privedieme k varu a varíme 12–14 minút do mäkka. Necháme vychladnúť vo vývare. Mäso nasekáme nadrobno a vývar odložíme na bešamel.
  2. Bešamel a plnka: Z masla a múky urobíme zápražku, postupne zašľaháme horúci vývar do hustého bešamelu. Vmiešame parmezán, ančovičky a cesnak, rozmixujeme dohladka, potom pridáme petržlen a nasekané mäso. Dochutíme soľou a korením, preložíme do misky a necháme v chladničke stuhnúť.
  3. Tvarovanie a obaľovanie: Zo studenej hmoty vytvarujeme 12 guľôčok. Obaľujeme postupne v múke, vajci a strúhanke. Odložíme do chladničky.
  4. Vyprážanie krokiet: Olej rozohrejeme na 180 °C a krokety smažíme 2–3 minúty dozlatista. Necháme odkvapkať.
  5. Cézar dresing: Vajce, ocot a horčicu rozmixujeme dohladka. Pridáme ančovičku a za mixovania postupne prilievame olivový olej (ako majonézu). Vmiešame parmezán, dochutíme worcesterskou a citrónovou šťavou, podľa potreby zriedime teplou vodou na ľahko tečúcu konzistenciu.
  6. Tortilly: Všetky suroviny spojíme a vymiesime hladké cesto. Necháme 15 minút odpočinúť. Rozdelíme na 6 menších (alebo 4 väčšie) diely, vytvarujeme guličky a natenko rozvaľkáme. Pečieme nasucho na panvici z oboch strán 30–60 sekúnd, až sa nafúknu a miestami zhnednú. Hotové prikrývame mierne navlhčenou utierkou.
  7. Servírovanie: Tortilly plníme rímskym šalátom, horúcimi kroketami a pokvapkáme cézar dresingom. Posypeme parmezánovými hoblinami a dozdobíme mikro žeruchou. Podávame ihneď.
e02 Osobná výzva - obrázok 9

Desiata pre babičku od Elišky


Ingrediencie

Mini tacos – cesto
  • 60 g kukuričná múka
  • 30 g hladká múka
  • 55 ml teplá voda
  • 1 PL slnečnicový olej
  • soľ
  • čili
  • kurkuma
  • mletá sladká paprika
Plnka
  • 2 PL slnečnicový olej
  • ½  malej cibule, najemno
  • 90 g hovädzie mleté mäso
  • 3 PL rajčinový pretlak
  • ½ strúčika cesnaku, najemno
  • kurkuma, čili, soľ, mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • 150 g strúhaný cheddar (A)
  • 50 g cheddar (B)
  • 100 ml mlieko
Guacamole
  • ½ avokáda
  • ½ malej cibule, najemno
  • ½ strúčika cesnaku, najemno
  • 4 ks cherry paradajky, na malé kocky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • šťava z limetky (podľa chuti)
Čili truffles
  • 135 g horká čokoláda 55 %
  • 50 g smotana na šľahanie 33 %
  • 2 kvapky čili extraktu
  • ½ ČL mletá škorica
  • 50 g kakao (na obalenie)
Ozdoba
  • čierne sezamové semienka

Postup

  1. Čili truffles: Smotanu so škoricou a čili zohrejeme tesne pod bod varu, odstavíme a pridáme nasekanú čokoládu. Prelejeme do misky, zakryjeme fóliou a necháme vychladiť v chladničke. Zo stuhnutej hmoty tvarujeme malé guľôčky, obaľujeme v kakau a odložíme do boxu.
  2. Mini tacos – cesto: Všetky suroviny vymiešame na jemne lepkavé cesto. Na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku cca 0,3 mm, vykrojíme kruhy (Ø 8 cm) a uložíme na plech s papierom na pečenie.
  3. Plnka: Na oleji zľahka opečieme cibuľu a cesnak. Pridáme mleté mäso a miešame, kým sa prepečie. Primiešame rajčinový pretlak, koreniny a minútu prehrejeme.
  4. Do stredu každého kruhu dáme trochu plnky (len málo, aby nevytekala), posypeme časťou cheddaru (A) a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C na 1 minútu, aby sa syr začal topiť. Vyberieme, preložíme na polovicu (pomôžeme si nožom), jemne pritlačíme pohárom a dopečieme ďalšie 4 minúty.
  5. Syrová omáčka: Zohrejeme mlieko s cheddarom (B) a miešame do hladka. Hotové mini tacos v boxe ľahko prelejeme omáčkou.
  6. Guacamole: Avokádo roztlačíme vidličkou, pridáme cibuľu, paradajky, cesnak, osolíme, okoreníme a dochutíme limetkou. Natlačíme do prázdnej šupky z avokáda, posypeme čiernym sezamom a vložíme do boxu.
e02 Osobná výzva - obrázok 10

Sýta desiata od Zuzky

 

Ingrediencie

Bagel
  • 500 g hladkej múky
  • 7 g sušeného droždia
  • 300 ml vlažnej vody
  • 30 g kryštálového cukru
  • 1 ČL medu
  • 15 g soli
  • biely sezam (na posyp)
  • čierny sezam (na posyp)
  • vločková soľ (na posyp)
  • 1 vajce (na potretie)
Cviklová pomazánka
  • 100 g uvarenej červenej cvikly
  • 100 g pomazánkového masla
  • 50 g gréckeho jogurtu
  • 50 g syru feta
  • ½  ČL čerstvého chrenu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • mikrobylinky (hrášok, cvikla…)
Mini citrusové lievančeky
  • 1 vajce
  • 100 g hladkej múky
  • ½  ČL prášku do pečiva
  • 100 ml cmaru
  • 100 ml plnotučného mlieka
  • 1 PL práškového cukru
  • 1 PL roztopeného masla
  • štipka soli
  • kôra z ½ pomaranča
Citrusové želé
  • 200 ml pomarančovej šťavy
  • 40 g pudingového prášku
  • 1 ČL kryštálového cukru
Ricottový krém
  • 100 g ricotty
  • 2 PL smotanového syru
  • 4 ČL práškového cukru
  • 1 citrón (kôra a šťava podľa chuti)
Na dozdobenie
  • ovocie podľa chuti (na napichovanie k lievančekom)
  • práškový cukor (voliteľne, na posypanie)

Postup

  1. Bagel – kvások a cesto: Zo sušeného droždia, lyžičky cukru, lyžičky múky a trošky vlažnej vody pripravíme kvások (10–15 minút pod pokrievkou). V mise spojíme múku, zvyšný cukor, soľ, kvások a vlažnú vodu, miesime do hladkého cesta. Zakryjeme a necháme kysnúť do zdvojnásobenia objemu.
  2. Tvarovanie a var: Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 dielov (~100 g), vyformujeme bochníčky a po 15 min odpočinku vytvoríme bagely. Vo veľkom hrnci privedieme k varu vodu s 1 ČL medu, bagely varíme 1 minútu z každej strany. Necháme odkvapkať, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamom a vločkovou soľou.
  3. Pečenie: Pečieme pri 220 °C približne 20 minút do zlatistej farby. Necháme vychladnúť.
  4. Cviklová pomazánka: Cviklu nastrúhame na jemné slížiky, pridáme pomazánkové maslo, jogurt, fetu a chren. Premiešame, dochutíme soľou a korením. Primiešame mikrobylinky.
  5. Mini citrusové lievančeky: Všetky suroviny vymiešame do hladka a cesto prelejeme do nádoby so špičkou. Na rozohriatu panvicu s kvapkou oleja dávkujeme mini lievančeky, pečieme ~20 sekúnd z každej strany (podľa veľkosti).
  6. Ricottový krém: Ricottu, smotanový syr, cukor a citrónovú kôru/šťavu vyšľaháme do hladkého krému.
  7. Citrusové želé: Pomarančovú šťavu zohrejeme s cukrom, vmiešame Zlatý klas a uvaríme hustý krém. Necháme vychladnúť.
  8. Servírovanie: Bagel rozrežeme, naplníme cviklovou pomazánkou a dozdobíme mikrobylinkami. Mini lievančeky napichujeme s kúskami ovocia na špáradlá, podávame s ricottovým krémom a lyžičkou citrusového „želé“. Môžeme zľahka poprášiť práškovým cukrom.
e02 Osobná výzva - obrázok 11

Syrniki od Viki

 

Ingrediencie

Cesto na syrniki
  • 900 g hrudkovitého tvarohu (25 % tuku)
  • 3 vajcia
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 9 PL hladkej múky
  • olej na vyprážanie
Malinová omáčka
  • 400 g mrazených malín
  • 180 g kryštálového cukru
  • 3 PL kukuričného škrobu
  • 50 ml vody
Na dozdobenie
  • čerstvé ovocie (maliny, čučoriedky)
  • kyslá smotana

Postup

  1. Príprava tvarohu: Tvaroh zabalíme do čistej utierky a poriadne vyžmýkame, aby sme odstránili prebytočnú tekutinu.
  2. Cesto: Tvaroh dáme do misy, pridáme vajcia, cukor a múku a vypracujeme mäkké, mierne lepkavé cesto.
  3. Cesto vytvarujeme do valčeka, rozdelíme na 6–7 rovnakých dielov a z každého vytvoríme okrúhly koláčik (hrúbka cca 1,5–2 cm). Podľa potreby povrch zľahka poprášime múkou.
  4. Na panvici rozohrejeme olej a syrniki vyprážame z oboch strán do zlatistej farby.
  5. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dopečieme pri 180 °C približne 5 minút.
  6. Omáčka: Maliny s cukrom privedieme k varu. Škrob rozmiešame v studenej vode, vlejeme k malinám a krátko povaríme do zhustnutia. Necháme vychladnúť.
  7. Servírovanie: Syrniki podávame s malinovou omáčkou, čerstvým ovocím a lyžicou kyslej smotany.
e02 Osobná výzva - obrázok 12

Dievčenské madlenky od Stanka


Ingrediencie

Piškótové cesto na madlenky
  • 150 g vajec
  • 150 g kryštálového cukru
  • 30 g medu
  • 150 g hladkej múky
  • 6 g prášku do pečiva
  • 165 g roztopeného vychladeného masla
  • kôra z 2 väčších citrónov
Citrónová plnka
  • 100 g kryštálového cukru
  • kôra z 1 citróna
  • 50 ml citrónovej šťavy
  • 3 žĺtky
  • 56 g masla
Čokoládová dekorácia
  • 300 g ružovej (Ruby) čokolády
  • biela čokoláda (podľa potreby)

Postup

  1. Citrónová plnka: Cukor rozmixujeme s citrónovou kôrou. Zmiešame so žĺtkami a citrónovou šťavou a na miernom ohni varíme, kým krém nezhustne.
  2. Horúcu hmotu prepasírujeme cez sitko na maslo a miešame do jeho rozpustenia. Zakryjeme fóliou „na dotyk“ a necháme stuhnúť v chladničke.
  3. Cesto: Maslo roztopíme a necháme vychladnúť. Vajíčka, cukor a med vyšľaháme do bleda. Primiešame citrónovú kôru, preosiatu múku s práškom do pečiva a nakoniec jemne zapracujeme vychladené maslo.
  4. Cesto necháme odpočívať cca 2 hodiny pri izbovej teplote (alebo v chladničke; pred pečením temperujeme 60 minút na izbovú teplotu).
  5. Rúru predhrejeme na 220 °C s ventilátorom. Silikónové formy na madlenky vytrieme maslom.
  6. Formy naplníme zhruba do 1/3 cestom, pridáme malé množstvo citrónovej plnky a zakryjeme ďalšou 1/3 cestom.
  7. Pečieme 2 minúty pri 220 °C, potom znížime na 170 °C a dopekáme približne 8–10 minút, kým sú madlenky pružné a zlatisté. Vyklopíme a necháme vychladnúť.
  8. Dekorovanie: Bielu čokoládu roztopíme a do formičiek nakvapkáme vzor. Krátko stuhneme v chladničke. Potom nalejeme tenkú vrstvu roztopenej ružovej (Ruby) čokolády a ešte teplé madlenky zatlačíme späť do formy. Necháme stuhnúť a vyberieme.