Obrázok v notifikačnej lište

s05 - 3. kolo - kreatívna výzva - Rozprávkové torty

V kreatívnej výzve tretieho kola súťaže Pečie celé Slovensko vytvorili súťažiaci počas 240 minút nádherné torty inšpirované obľúbenými rozprávkami. Finalisti využili veselé farby, hravé tvary a postavičky z detských príbehov.
 

Po náročnom rozhodovaní porotkyne vyhlásili Lenku za pekárku týždňa. Porotkyňa Jožka zhodnotila jej pokrok slovami:
„V prvom kole, keď som ju videla, bola trochu stratená. Zrazu sa nám v druhom prebrala a v treťom je pekárkou.“

Tretia epizóda Pečie celé Slovensko tak priniesla nielen detskú hravosť, ale aj napätie, zábavu a dôkaz, že aj pár centimetrov pri tvorbe churros môže rozhodnúť o úspechu.

Rozprávková torta 1

Šípková Ruženka od Zuzky


Ingrediencie

Korpus
  • 5 vajcia (veľkosť L)
  • 300 g kryštálový cukor
  • 240 g oleja
  • 375 g hladkej múky
  • 1,2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 3 lyžičky škorice
  • 1 lyžička perníkového korenia
  • 375 g mrkvy
  • 150 g pekanové orechy
  • 120 g ananásu z konzervy
  • Vanilková pasta
Mandarinkový vklad
  • 350 g mandarinkové pyré
  • 120 g kryštálového cukru
  • 200 g 100% pomarančového džúsu
  • 50 g domácej zázvorovice
  • 50 g limetkovej šťavy
  • 60 g zlatého klasu
Krém
  • 1 kg mascarpone
  • 300 g smotana na šľahanie
  • 350 g práškového cukru
  • 2 lyžičky vanilkovej pasty
Krém na obter
  • 140 g bielok
  • 300 g kryštálového cukru
  • 400 g masla

Postup

  1. Vyšľaháme vajcia s cukrom, na slabých otáčkach do svetlej peny nalejeme olej so zázvorovicou. Postupne po lyžiciach pridáme suché prísady – bez orechov (predtým zmiešané).
  2. Nastrúhame mrkvu, pridáme pomleté orechy.
  3. Do cesta ručne vmiešame mrkvu a orechy.
  4. Rúru zohrejeme na 160 °C, cesto rozdelíme do dvoch foriem o priemere 20 cm a pečieme cca 40–50 minút. Skúšame pichnutím špáradla.
  5. MANDARINKOVÝ VKLAD: Do hrnca dáme mandarinky a kryštálový cukor, necháme zovrieť.
  6. Do misky nalejeme džús, zázvorovicu, limetkovú šťavu a zlatý klas, dôkladne premiešame.
  7. Zmes prilievame za stáleho miešania do mandariniek a necháme variť do hustého pudingu.
  8. KRÉM: Suroviny dáme do robota a necháme miešať do zhustnutia.
  9. KRÉM NA OBTER: Nad parou vymiešame bielka s cukrom, kým nedosiahnu teplotu 73 °C.
  10. Premiestnime do robota a šľaháme na stredných otáčkach.
  11. Po vychladnutí pridáme maslo izbovej teploty a necháme miešať do hladkého krému.
  12. SKLADANIE: Korpusy rozdelíme na 2 časti (aby sme mali 4 kusy).
  13. Skladáme: cesto, krém, mandarínkový vklad – na všetky poschodia.
  14. Nakoniec potrieme krémom na obter torty.
Rozprávková torta 2

Ferdinand od Gabiky


Ingrediencie

Korpus
  • 12 vajíčok
  • 495 g kryštálový cukor
  • 12 PL rastlinného oleja
  • 540 g hladká múka
  • štipka soli
Krém biela čokoláda
  • 500 g biela čokoláda Callebaut W2 28%
  • 500 g smotana na šľahanie 33%
  • 800 g mascarpone
  • 2 ČL vanilkový extrakt
Lesná zmes – ovocné želé
  • 600 g mrazená lesná zmes
  • 300 g kryštálový cukor
  • 12 ks želé pláty
Swiss krém
  • 6 bielka
  • 450 g kryštálový cukor
  • 600 g maslo
Ozdoby z čokolády
  • 100 g biela čokoláda
  • 10 g zmes orechov
  • 10 g sušené brusnice
  • 10 g lyofilizované ovocie – jahody
Na zdobenie
  • Gélové farby: hnedá, sivá, čierna, telová
  • 1 kg modelovacia hmota Saracino

Postup

  1. Rúru zohrejeme na 180 °C a pripravíme si jednu väčšiu tortovú formu s papierom na pečenie a jednu menšiu formu tiež s papierom na pečenie.
  2. Oddelíme bielka od žĺtkov. Ku bielkam pridáme cukor a soľ a vyšľaháme do tuha. Medzitým žĺtka premiešame s olejom a postupne ich zašľaháme do snehu na nízkych otáčkach. Nakoniec pridáme preosiatu múku a jemne premiešame. Cesto vylejeme do ráfikov s priemerom 22 cm a 18 cm a pečieme 45 minút pri 180 °C.
  3. Ganache: Šľahačku zohrejeme (nie do varu – cca 90 °C), 170 ml nalejeme na čokoládu. Zamiešame do hladka a leskla, necháme vychladnúť v chladničke. Mascarpone vymiešame s vanilkovým extraktom a zvyšnou šľahačkou a nakoniec pridáme vychladnutú ganache.
  4. Swiss krém: Bielka s cukrom zahrievame nad parou do 70 °C za stáleho miešania. Potom šľaháme do hustej lesklej peny. Pridáme zmäknuté maslo a šľaháme ešte 15 minút.
  5. Ovocné želé: Želatínu namočíme do studenej vody. Ovocie s cukrom privedieme do varu, rozmixujeme a vmiešame želatínu. Necháme krátko vychladnúť a nalejeme do silikónovej formy. Dáme zamraziť na 10–20 minút.
  6. Upečené a vychladnuté korpusy rozrežeme na 3 pláty. Plníme: korpus – krém – ovocné želé – korpus – krém – želé – korpus. Menší korpus: korpus – krém – korpus – krém – korpus.
  7. Obe torty obtrieme swiss krémom. Menší korpus upravíme do tvaru gule (hlava býka). Dobre zachladíme.
  8. Čokoládové ozdoby: Bielu čokoládu roztopíme, nalejeme na papier, posypeme orechmi, lyofilizovaným ovocím a dáme zatuhnúť.
  9. Vychladené korpusy zdobíme. Menší korpus – hlava býka – obtiahneme modelovacou hmotou, zvyšok torty farbíme gélovými farbami, ozdobujeme vykrajovanými tvarmi a dotvárame dekorácie. Tortu dáme opäť zachladiť.
Rozprávková torta 3

Harry Potter od Simi

 

Ingrediencie

Korpus
  • 300g múka hladká
  • 300g cukor kryštálový
  • 2čl sódy bikarbóny
  • 3čl prášok do pečiva
  • 1čl škorica mletá
  • 300g pyré z hokkaido tekvice
  • 300g olej slnečnicový
  • 4ks vajcia
Krém zo slaného karamelu
  • 300g kryštálového cukru
  • 50g masla
  • 100ml smotany na šľahanie 33%
  • ½ až 1 čl soli
  • 500g mascarpone
  • 250g plnotučný jemný tvaroh
Pomarančový džem
  • 1,5kg pomaranče
  • 350g kryštálový cukor
  • 1 bal. pektín
Obter torty
  • 250g maslo
  • 100g práškový cukor
Zdobenie torty
  • 250g Saracino biele
  • 250g Saracino čierne
  • Saracino červené, žlté, hnedé
  • Potravinárske farby - červená, hnedá, čierna, zlatý
  • Jedlé fixy - červená, ružová
  • 0,1dcl Vodka
Pomôcky
  • Tortová forma 2x20cm
  • Tortový podnos priemer 30cm
  • Špáradlá 8ks
  • Modelovacie špachtle
  • Žiletka
  • Gumené rukavice
  • Nožnice
  • Valček
  • Cukrárske vrecko
  • Cukrárska špička

Postup

  1. Korpus: Suché suroviny zamiešame, pridáme všetky ostatné suroviny, najprv pomaly zmiešame a potom cesto robotom šľaháme asi 3 minúty. Cesto nalejeme do dvoch foriem s priemerom 20 cm, ktoré sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 30–40 minút.
  2. Krém zo slaného karamelu: 150g cukru roztopíme v hrnci na miernom ohni na karamel. Pridáme maslo, premiešame a varíme 2 minúty. Postupne prilejeme smotanu za stáleho miešania. Odstavíme z ohňa a pridáme soľ. Necháme vychladnúť. Zvyšný cukor vymixujeme spolu s mascarpone a tvarohom. Do tejto zmesi pridáme vychladnutý karamel (časť) a vymixujeme. Dáme chladiť.
  3. Pomarančový džem: Pomaranče ošúpeme, navážime kilo, nakrájame nadrobno. Zmiešame s pektínom a cukrom, dáme variť v širokom hrnci cca 5–10 minút. Zvyšné pomaranče si tiež nakrájame na jemno a odložíme na vrstvenie.
  4. Modelovanie postavičiek: Z modelovacej hmoty vymodelujeme Harryho Pottera – hlavu, trup, nohy, plášť, ruky, vlasy, okuliare a prútik. Na stabilizáciu použijeme špáradlo. Vymodelujeme aj ďalšie tematické prvky.
  5. Obter: Vyšľaháme maslo s práškovým cukrom do hladka a necháme bokom pripravené na potieranie torty.
  6. Zostavenie torty: Každý korpus rozrežeme pozdĺžne. Skladba:
    1. Korpus
    2. Pomarančový džem
    3. Krém zo slaného karamelu
    4. Korpus
    5. Pomarančový džem
    6. Krém zo slaného karamelu
    7. Najemno nakrájané čerstvé pomaranče
    8. Korpus
    9. Pomarančový džem
    10. Krém zo slaného karamelu
    11. Najemno nakrájané čerstvé pomaranče
  7. Tortu dáme schladiť. Následne ju potrieme obterovým krémom a dozdobíme tematicky postavičkami a fondánom.
Rozprávková torta 4

Krtko od Vladiho

 

Ingrediencie

Korpus
  • 250 g hladká múka
  • 250 g kryštálový cukor
  • 8 ks vajec
  • 50 g maslo
  • ½ lyžičky vanilky
Jahodový džem
  • 1 kg mrazených jahôd
  • 1 kg želírovací cukor
  • 1x citrónová šťava
Plnka tvarohová
  • 200 g jemný tvaroh
  • 180 g maslo izbovej teploty
  • 350 g práškový cukor
  • 400 g Philadelphia
  • 10 g vanilkový prach
Čokoládová ganache
  • 350 g maslo
  • 60 g kakaové maslo
  • 540 g biela čokoláda
Dekorácie
  • 250 g hnedej modelovacej hmoty
  • 100 g sivej modelovacej hmoty
  • 100 g bielej modelovacej hmoty
  • 100 g žltej modelovacej hmoty
  • 100 g červenej modelovacej hmoty
  • 100 g čiernej modelovacej hmoty
  • Zelená olejová farba

Postup

  1. Rúru zohrejeme na 180 °C a vystelieme plechy papierom na pečenie.
  2. Korpus: Bielky s cukrom vyšľaháme mixérom na maximum, a to tak dlho, kým je naozaj veľmi pevný. Zistíte to skúškou, že do snehu namočíte špičku prsta a sneh vám pri otočení prsta stojí hore a nehne sa. Potom pridáme olej, žĺtok po žĺtku, stále pri tom mixujete – ale už nie na maximum, a nakoniec už len metličkou ručne primiešame múku. Pokiaľ chcete korpus orechový, dajte 180 g hladkej múky a 60 g mletých orechov. Ak chcete mať korpus taký dokonalý, musíte dodržať postup do bodky, aby sa podaril :) Piekol som na 180 °C cca 45 minút v okrúhlej forme s priemerom 24 cm. Po upečení som nechal 10 minút stáť v pokoji a potom vyklopil. Formu som poutierala olejom a vysypala polohrubou múkou. Je krásne nadýchaný a mäkučký.
  3. Jahody so želírovacím cukrom privedieme do varu a necháme variť, pokiaľ sa nám cukor nerozpustí. Pripravíme si šťavu z jedného citróna, ktorú pridáme do džemu. Ak máme džem uvarený, ponorným mixérom ho pomixujeme, prepasírujeme cez jemné sitko a dáme ho schladiť do chladničky.
  4. Ak máme korpusy vychladnuté, tak ich prekrojíme na polovicu pomocou dlhého cukrárenského noža (ja používam zúbkatý), vychladnutý jahodový džem nanesieme na korpusy a zlepíme ich na seba.
  5. Plnka: Maslo s práškovým cukrom šľaháme do hladka pomocou lopatkového nástavca v mixéri. Šľaháme cca 5 minút, potom pridáme tvaroh, Philadelphiu a vanilku. Miešame do hladka, pokiaľ sa nám to nespojí. Ak máme krém hotový, tak ho dáme schladiť.
  6. Čokoládová ganache: Maslo vyšľaháme do peny, v mikrovlnnej rúre si rozpustíme kakaové maslo spolu s bielou čokoládou (po 45 s premiešame). Čokoláda s maslom musia byť úplne rozpustené. Rozpustené maslo s čokoládou pomaly vlievame do vyšľahaného masla a miešame, pokiaľ nám nevznikne tuhá hmota.
  7. Ak máme korpusy spojené, tak začneme nanášať čokoládovú ganache, ktorú po nanesení a vyhladení dáme zmraziť.
  8. Zvyšnú čokoládovú ganache si dofarbíme zelenou olejovou farbou a pomocou hubky „naťapkáme“ na zamrazenú tortu.
  9. Z modelovacej hmoty si vymodelujeme krtka, plot, kvety a zvyšné dekorácie na tortu.
  10. Hotovú vychladenú a stuhnutú tortu ozdobíme pripravenými dekoráciami.
Rozprávková torta 5

Umka od Viki


Ingrediencie

Korpus
  • 6 vajcia
  • 200 g cukor kryštálový
  • 200 g múka hladká
  • 10 g prášok do pečiva
  • 60 g kakao
  • 150 ml mlieko plnotučné
  • 60 ml olej rastlinný
Plnka
  • 500 g hrušky
  • 200 g cukor kryštálový
  • Kôra citrónová
  • 112 ml bieleho vína
  • 2 čl škorica mletá
  • 1,5 pl škrob kukuričný
  • 30 ml voda
Krém
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smotana na šľahanie
  • 125 g práškový cukor
  • 3 pl Salko biele
  • 1 čl vanilka mletá
Sirup
  • 200 ml mlieko plnotučné
  • 4 pl salko karamelové
  • 1 pl koňak
Ozdoba
  • 500 g maslo
  • 500 g biela čokoláda
  • 100 g biela čokoláda
  • 100 g kakao maslo
  • 6 pl cukor kryštálový
  • 6 pl voda
  • 1 pl ocot
  • Farba (vlastne)
  • Jedlá fixka (vlastne)

Postup

  1. Korpus: Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme zohriate mlieko a olej a ručne zmiešame múku s práškom do pečiva a kakaom. Cesto dáme na plech veľkosť 24 a upečieme 40–45 minút na 180 °C. Upečený korpus necháme vychladnúť a nakrájame na 3 časti.
  2. Sirup: Do teplého mlieka pridáme Salko, uvaríme, aby sa rozpustilo, a nakoniec pridáme koňak.
  3. Plnka: Nakrájame hrušky na kocky. Na panvicu dáme polovicu cukru a necháme ho skaramelizovať. Pridáme hrušky, a keď sa cukor začne spájať s ovocím, pridáme zvyšný cukor a necháme variť pár minút. Pridáme biele víno, škoricu a citrónovú kôru. Po uvarení pridáme v studenej vode rozpustený škrob a varíme do zhustnutia. Prikryjeme fóliou v kontakte a necháme vychladnúť.
  4. Krém: V mise zmiešame mascarpone, smotanu na šľahanie a práškový cukor, vyšľaháme do hustej konzistencie. Pridáme Salko a vanilku mletú.
  5. Hanaš: Mäkké maslo vyšľaháme a pridáme rozpustenú bielu čokoládu.
  6. Ozdoba: Vytvarujeme medvedíkov a vločky z modelovacej hmoty. Rozpustíme cukor, ocot a vodu. Uvaríme do karamelovej farby, pridáme farbu a vylejeme na silikónový koberec, necháme vychladnúť. Kakao maslo a čokoládu spojíme a nastriekame kompresorom na tortu vyrovnanú hanašom.
Rozprávková torta 6

Pingu od Gabi

 

Ingrediencie

Kokosová bezé piškóta
  • 160 g bielka
  • 110 g kryštálový cukor
  • 1/2 ČL vinný kameň
  • 55 g hladká múka
  • 55 g strúhaný kokos
  • 30 g práškový cukor na posypanie
Kokosový korpus
  • 6 vajec
  • 150 g + 30 g kryštálový cukor
  • 120 g hladká múka
  • 80 g strúhaný kokos
  • 50 g rastlinný olej
  • 50 g vlažná voda
Kokosový krém
  • 500 ml šľahačková smotana 33%
  • 260 g biela čokoláda
  • 50 g strúhaný kokos
  • 500 g mascarpone
  • 4 ks plátková želatína
Čučoriedkový krém
  • 150 g čučoriedkové pyré
  • 2 ks plátková želatína
Švajčiarsky krém na obtretie torty
  • 80 g bielka
  • 165 g kryštálový cukor
  • 200 g maslo
Na dekorovanie a dokončenie
  • 500 g čerstvé čučoriedky
  • 250 g bielej poťahovej hmoty
  • 250 g modelovacej hmoty
  • 50 g čiernej poťahovej hmoty
  • Potravinárske gélové farby – oranžová, čierna, červená, hnedá, modrá

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 200 °C.
  2. Bezé piškóta: Bielky vyšľaháme, postupne pridávame cukor na trikrát. Do vyšľahaného snehu zľahka primiešame zmes múky a kokosu. Cesto rozotrieme na papier (30×40 cm), posypeme práškovým cukrom a pečieme 7–10 minút.
  3. Po upečení opäť posypeme cukrom a preklopíme na druhý papier. Necháme vychladnúť.
  4. Základ na krém: Smotanu zohrejeme pod bod varu, pridáme kokos a necháme luhovať. Želatínu namočíme do studenej vody.
  5. Bielu čokoládu nalámeme do misy, prelejeme kokosovou smotanou, premiešame, pridáme vyžmýkanú želatínu a prešľaháme ponorným mixérom. Zakryjeme fóliou na kontakt a necháme vychladnúť.
  6. Kokosový korpus: Bielky vyšľaháme s 150 g cukru do snehu. Žĺtky s 30 g cukru vyšľaháme do peny, pridáme olej, vodu a nakoniec múku s kokosom. Spojíme so snehom.
  7. Cesto vylejeme do formy 20×20 cm a pečieme 35–40 minút pri 180 °C. Po upečení necháme vychladnúť a korpus rozrežeme na tri časti.
  8. Čučoriedkový základ: Želatínu namočíme. Pyré ohrejeme na 65 °C, vmiešame želatínu, premiešame, prelejeme do misky a zakryjeme fóliou na kontakt.
  9. Švajčiarsky krém: Bielka s cukrom miešame nad parou do 60 °C. Prelejeme do mixéra a šľaháme do vychladnutia (cca 6–7 min), potom pridáme maslo a vyšľaháme krém.
  10. Kokosový krém: Vychladený základ zo smotany a čokolády vyšľaháme s mascarpone. Časť krému zmiešame s čučoriedkovým základom.
  11. Bezé piškótu naplníme čučoriedkovým krémom, pevne zarolujeme a necháme chladiť. Nakrájame na rovnaké kúsky.
  12. Zostavenie: Kokosové korpusy naplníme kokosovým krémom, pridáme čučoriedky a uložíme do základnej torty. Zachladíme.
  13. Misku vystlanú fóliou vyložíme kúskami bezé rolády, potrieme krémom a vrstvíme do tvaru pologule (iglu). Zachladíme.
  14. Základ torty aj pologuľu obtrieme švajčiarskym krémom, zachladíme.
  15. Pologuľu potiahneme poťahovou hmotou a ozdobíme. Osadíme postavičky pripravené z modelovacej hmoty.

Tip: Pre výraznejšiu čučoriedkovú chuť odporúčame použiť lesné alebo kanadské čučoriedky.

Rozprávková torta 7

Rapunzel od Elišky


Ingrediencie

Orechový korpus
  • 480 g bielky
  • 420 g kryštálový cukor
  • 200 g žĺtka
  • 340 g hladká múka
  • 220 g múka z lieskových orechov
  • 40 g plnotučné mlieko
  • 45 g olej
Karamel
  • 500 g kryštálový cukor
  • 225 g maslo
  • 300 ml smotana na šľahanie
Karamelový krém
  • 800 g mascarpone
  • 200 g polotučný tvaroh
  • 170 g smotana na šľahanie 33%
  • 400 g karamel
Jablkové compotée
  • 100 g kocky jabĺk
  • 200 g jablkové pyré
  • 20 g kryštálový cukor
  • 4 g pektín NH
Maslový krém
  • 360 g bielky
  • 360 g kryštálový cukor
  • 750 g maslo
  • modré farbivo olejové
  • fialové farbivo olejové
Ozdoba
  • kvet z jedlého papiera
  • postavičky z fondánu
  • maketa

Postup

  1. Orechový korpus: Zmiešame suché suroviny – preosiatu múku, na jemno pomleté vlašské orechy a kypriaci prášok. Zmiešame tekuté suroviny izbovej teploty – olej a mlieko. Začneme šľahať bielky, postupne pridávame cukor a vyšľaháme do pevného snehu. Nalejeme žĺtka a na veľmi krátku dobu – cca 5 sekúnd – všetko spolu premiešame. Do pripraveného snehu pridáme suché suroviny, následne tekutiny a zľahka zamiešame už len pomocou stierky. Hmotu rozdelíme na polovicu a vylejeme do troch vopred pripravených ráfikov o priemere 16, 18, 18 cm. Pečieme pri teplote 160 °C s ventilátorom po dobu 35–40 minút.
  2. Karamel: Rozpustíme cukor, primiešame maslo a smotanu, následne precedíme.
  3. Karamelový krém: Všetky ingrediencie spolu vyšľaháme.
  4. Jablkové compotée: Osobitne zmiešame pektín NH spolu s cukrom a pridáme do hrnca k pyré. Varíme do zovretia. Pridáme jablká nakrájané na kocky. Pripravené compotée dáme do mrazničky.
  5. Maslový krém: Nad vodným kúpeľom miešame cukor s bielkami, kým nedosiahneme teplotu 55 °C. Začneme šľahať. Do vyšľahaného snehu primiešame maslo izbovej teploty, farbu a šľaháme ďalších 5 minút.
  6. Vrstvenie: Na prvú časť orechového korpusu natrieme krém. Dnu vložíme jablkové compotée, ktoré obmažeme krémom. Na krém položíme ďalšiu časť korpusu, natrieme krémom, urobíme hrany, vylejeme karamel a prikryjeme posledným korpusom. Tortu dáme chladiť. Obtrieme maslovým krémom a dozdobíme.
Rozprávková torta 8

No počkaj, zajac! od Janky

 

Ingrediencie

Malinový korpus 23 cm
  • 395 g hladkej múky
  • 345 g kryštálový cukor
  • 108 g slnečnicový olej
  • 6 ks vajcia
  • 17 g prášok do pečiva
  • 144 g mlieko
  • 186 g malinové pyré
Na potretie korpusu
  • 100 ml mlieko
  • vanilková pasta
Malinové crémeux (2 ks)
  • 160 g malinové pyré
  • 2 ks vaječný žĺtok
  • 100 g vajcia
  • 72 g kryštálový cukor
  • 96 g maslo
  • 4 g želatíny
  • 100 g mrazené maliny
Chrumkavá vrstva
  • 50 g mandľové praliné
  • 14 g chrumkavé palacinky
  • 36 g nasekané pistácie
  • 22 g biela čokoláda
  • 14 g lyofilizované maliny
Chrumkavé palacinky
  • 50 g práškový cukor
  • 50 g maslo
  • 50 g hladká múka
  • 50 g bielka
Pistáciový krém
  • 466 g mascarpone
  • 288 g smotana na šľahanie
  • 216 g práškový cukor
  • 718 g cream cheese
  • 144 g pistáciová pasta
Obterová ganache
  • 900 g biela čokoláda
  • 104 g glukóza
  • 315 g smotana na šľahanie
  • 405 g maslo
  • limetkovo zelená farba

Postup

  1. Malinový korpus: Preosiatu múku s práškom do pečiva premiešame v miske. Vajíčka spolu s cukrom vyšľaháme na vysokej rýchlosti do ľahkej peny (cca 5–7 minút). Zmiešame mlieko, olej a malinové pyré. Do vajíčkovej peny na znížených otáčkach striedavo pridávame 1/3 tekutého mixu a 1/3 suchého mixu – trikrát opakujeme. Cesto nalejeme do dvoch ráfikov (priemer 23 cm) a pečieme pri 170 °C cca 30–45 minút. Všetky suroviny majú byť izbovej teploty.
  2. Malinové crémeux: Malinové pyré zohrejeme na cca 50 °C. Zmiešame žĺtok, vajcia a cukor. Mimo ohňa pridáme pyré, premiešame a vrátime na oheň. Miešame do 82 °C. Precedíme cez sitko. Po odparení pary vmiešame aktivovanú želatínu (1:6 so studenou vodou). Maslo pridáme pri 40 °C. Premixujeme ponorným mixérom. Nalejeme do 2 silikónových foriem alebo ráfikov (15 cm), posypeme malinami a mrazíme.
  3. Chrumkavá vrstva: Zmiešame suroviny na palacinky, natrieme na papier na pečenie a pečieme do zlata (170 °C). Roztopíme praliné s čokoládou, pridáme nasekané pistácie, lyo maliny a upečené palacinky.
  4. Pistáciový krém: Všetky suroviny najprv premixujeme ponorným mixérom a následne vyšľaháme metličkou.
  5. Obterová ganache: Smotanu s glukózou zohrejeme pod bod varu a nalejeme na čokoládu. Necháme roztopiť, premiešame a rozmixujeme. Pri 35–40 °C primiešame maslo a opäť rozmixujeme. Prikryjeme fóliou a necháme kryštalizovať pri izbovej teplote.
  6. Plnenie torty: Do prvej vrstvy vložíme chrumkavú vrstvu, do zvyšných zamrazené malinové crémeux. Korpusy môžeme potrieť mliekom s vanilkou alebo malinovým pyré. Nakoniec vychladenú tortu obtrieme maslovým krémom a dozdobíme postavičkami a kvetmi z jedlého papiera.
Rozprávková torta 9

Včielka Maja od Pavla

 

Ingrediencie

Korpus
  • 6 vajec veľkosť M
  • 200 g hladkej múky
  • 50 g kukuričného škrobu
  • 250 g kryštálového cukru
  • 6 g prášku do pečiva
  • 50 g tekvicovej múky
  • 100 g rozpusteného masla
  • 100 g cmaru
  • 2 g soli
Mangový krém
  • 500 g mascarpone
  • 500 g jemného tvarohu
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 200 g bielej čokolády
  • 100 g mango pyré
  • 30 g lyofilizovaného manga
Chrumkavá zložka
  • 100 g bielej čokolády 70%
  • 150 g opraženej posýpky (50 g maslo, 50 g polohrubá múka, 50 g kryštálový cukor)
Krém na zdobenie
  • 2 bielka
  • 150 g krupicového cukru
  • 200 g maslo izbovej teploty
  • 50 ml vody
  • potravinárske farbivá – modré, žlté, červené, zelené
Hmota na 3D objekt
  • 150 g žltý fondán
  • 50 g čierny fondán
  • 50 g biely fondán

Postup

  1. Korpus: Rúru rozohrejeme na 180 °C. Pripravíme si ráfik 25 × 30 cm, vyložíme papierom na pečenie. Bielky vyšľaháme s cukrom na sneh, dávame pozor, aby sme ich neprešľahali. Do snehu ručne vmiešame žĺtky, rozpustené maslo a cmar. Nakoniec opatrne, ale rýchlo, vmiešame múky s práškom do pečiva a soľou. Cesto nalejeme na pripravený plech. Teplotu stiahneme na 160 °C a pečieme cca 20 minút.
  2. Mangový krém: Mascarpone so šľahačkou vyšľaháme do hustého krému, pridáme tvaroh a jemne vymiešame. Potom primiešame ešte teplú roztopenú bielu čokoládu. Vymiešame hustý krém. Do polovice krému, ktorá bude ako plnka, pridáme mangové pyré a lyofilizované mango. Druhú polovicu použijeme na potretie torty.
  3. Chrumkavá zložka: Pripravíme si posýpku zmiešaním všetkých surovín s maslom, rozmrvíme a opražíme na panvici. Primiešame do roztopenej čokolády. Necháme vychladnúť a pred použitím rozdrobíme.
  4. Krém na zdobenie: Z vody a 100 g cukru si uvaríme sirup. Bielky s 50 g cukru vyšľaháme na tuhý sneh. Horúci rozvar vlejeme do snehu a vyšľaháme na pevnú hmotu. Miešaním vychladíme na izbovú teplotu a postupne zapracujeme maslo. Hotový krém zafarbíme podľa potreby.
  5. Model – objekt: Z fondánu vymodelujeme objekt – včielku Máju.
  6. Skladanie: Korpus rozdelíme na tri časti. Spodnú nasiakneme zriedeným mangovým pyré, potrieme tenkou vrstvou krému, posypeme podrvenou chrumkavou zložkou a opäť potrieme krémom. Navrch poukladáme kúsky lyofilizovaného manga. Druhý plát tiež nasiakneme pyré, potrieme krémom a posypeme lyofilizovaným mangom. Tretí vrchný plát nasiakneme pyré a nanesieme vrstvu krému, potrieme aj boky torty. Hotovú tortu necháme schladiť v chladničke.
Rozprávková torta 10

Maková panenka od Lenky


Ingrediencie

Torta
  • 5 vajíčok
  • 406 g hladkej múky
  • 387 g kryštálového cukru
  • 150 ml oleja
  • 225 ml plnotučného mlieka
  • 140 g masla
  • 150 ml citrónovej šťavy
  • 3 PL maku (semienka)
  • 2 ½ PL citrónovej kôry
  • 2 ¼ ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • ¾ ČL soli
  • ¾ ČL vanilkovej pasty
  • čerstvá mäta
Mascarpone krém
  • 600 g mascarpone krému
  • 300 ml šľahačky 33%
  • 2 ČL vanilkovej pasty
  • 4 PL cukru
Taliansky meringuový maslový krém
  • 250 g kryštálového cukru
  • 60 ml vody
  • 5 bielkov
  • 60 g kryštálového cukru
  • 2 maslá (izbovej teploty)
Citrónový sirup
  • 100 g kryštálového cukru
  • 20 ml citrónovej šťavy
  • 100 ml vody
Višňový insert
  • 400 g mrazené višne
  • 15 g citrónová šťava
  • 50 g kryštálového cukru
  • 5 g pektín PNH
  • 4 plátky želatíny Dr. Oetker
Citrónový mousse
  • 2 ½ plátky želatíny
  • 75 g citrónovej šťavy
  • 200 g šľahačky 40%
  • 1 vanilkový lusk (semienka)
  • 25 g bielok
  • 45 g žĺtka
  • 35 g práškový cukor
  • lyofilizované čerešne
  • mäta
Na ozdobenie – Maková panenka
  • 50 g bieleho modelovacieho fondánu
  • 50 g červeného fondánu (maková farba)
  • 50 g zeleného fondánu
  • 5 g modrého fondánu (na oči)
  • 50 g čierneho fondánu
  • gélové farby na krém: červená, modrá, zelená, fialová, žltá

Postup

  1. Rúru zohrejeme na 175 °C a pripravíme dve 20 cm okrúhle tortové formy.
  2. V miske vymiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. V druhej nádobe zmiešame mlieko a citrónovú šťavu a odložíme bokom.
  3. V mixéri vymiešame maslo, olej, cukor a vanilku (1–2 min), pridáme vajíčka (po jednom).
  4. Pridáme polovicu suchej zmesi, vymiešame, a pomaly vmiešame mliečnu zmes. Potom pridáme zvyšok suchej zmesi, citrónovú kôru a mak. Vlejeme do foriem.
  5. Pečieme 35–40 minút.
  6. Kým sa cesto pečie, pripravíme čerešňový insert a citrónový mousse.
  7. Želatínu hydratujeme v studenej vode. Višne rozmixujeme na pyré, pridáme citrónovú šťavu, cukor a pektín. Zavaríme, pridáme želatínu a nalejeme do dvoch 15 cm foriem. Zamrazíme.
  8. Citrónový mousse: želatínu hydratujeme, zavárime citrónovú šťavu a v nej rozpustíme želatínu. Pridáme nasekanú mätu a ochladíme. Vajcia s cukrom vyšľaháme, šľahačku vyšľaháme ručne. Spojíme všetky zložky a vlejeme do formy (15 cm). Dáme zamraziť.
  9. Z modelovacej hmoty vytvoríme Makovú Panenku. Použijeme polystyrénovú guľku ako základ hlavy.
  10. Upečené pláty necháme vychladnúť.
  11. Pripravíme mascarpone krém: mascarpone, šľahačku a cukor vyšľaháme na hladký krém. Dáme do chladničky.
  12. Taliansky meringuový maslový krém: cukor s vodou varíme do 125 °C. Bielky s cukrom vyšľaháme, pomaly prilievame sirup a šľaháme do vychladnutia. Pridáme maslo a vyšľaháme.
  13. Citrónový sirup: všetky suroviny povaríme 5 minút. Pláty potrieme sirupom.
  14. Pláty rozkrojíme napoly (budeme mať 4) a plníme: korpus, mascarpone krém, višňový insert, mascarpone krém, korpus, mascarpone krém, citrónový mousse, mascarpone krém, korpus, mascarpone krém, višňový insert, mascarpone krém, posledný korpus. Tortu obalíme zeleným meringuovým krémom.
  15. Necháme stuhnúť v chladničke.
  16. Zvyšný krém zafarbíme v miskách a nastriekame kvety v odtieňoch fialovej, červenej, modrej, ružovej, žltej a zelenej.
  17. Tortu dozdobíme a posadíme Makovú Panenku na vrch.
Rozprávková torta 11

Mimoni od Stanky

 

Ingrediencie

Ingrediencie

Cesto
  • 350 g kryštálového cukru
  • 300 g zrelých banánov
  • 15g masla
  • 3 vajcia
  • 250 ml rastlinného oleja
  • 220 g hladkej múky
  • 100 g špaldovej celozrnnej múky
  • 1 ČL mletej škorice
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 75 ml bieleho jogurtu 3%
  • Vanilková pasta
Banánový vklad
  • 3 banány
  • 2 ČL citrónovej šťavy
  • 1 a ½ PL medu
  • 2 ks plátkovej želatíny
Ganache z horkej čokolády
  • 250 g horkej čokolády
  • 200 g šľahačkovej smotany 33%
Lieskovcovo-čokoládový krém
  • 150 g mliečnej čokolády
  • 80 g lieskovcová pasta
  • 1 ČL kakaa
  • vanilková pasta
  • 200 g mascarpone
  • 300 g Créme Cheese
Chrumkavá vrstva
  • 35 g lieskovcové pasta
  • 50 g mliečna čokoláda
  • 50 g pražených lieskovcov
Krém na obtretie torty
  • 300 g masla
  • 300 g biela čokoláda
  • Žlté potravinárske farbivo
Ostatné suroviny
  • 300 g modelovacia hmota
  • Potravinárske gélové farby (žltá, modrá, hnedá, čierna)

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C, 2 ks formy/rafiky s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie/alobalom.
  2. Cesto: Banány pokrájame na 2 cm kúsky. Do menšieho hrnca dáme 200 g cukru, 30 ml vody a dáme variť. Nemiešame, iba občas pohýbeme hrncom. Keď sa cukor zmení na karamel, pridáme maslo, premiešame vareškou a pridáme banány. Necháme ich spolu prevariť, aby zmäkli a dáme vychladnúť. V mise zmiešame obe múky, škoricu, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Vajíčka a 150g cukru vyšľaháme do peny, pomaly pridáme olej a karamelizované banány. Prisypeme suchú zmes a dobre premiešame šľahačom. Na záver pridáme jogurt. Cesto vylejeme do foriem a pečieme 45 - 50 minút.
  3. Banánový vklad: plátkovú želatínu namočíme do vody. 3 banány rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme citrónovú šťavu a med a opäť premixujeme. Plátkovú želatínu dáme do malého hrnčeka a na miernom ohni ohrievame, kým sa nerozpustí. Pridáme 2 lyžice banánového pyré, dobre premiešame a pridáme za stáleho miešania do zbytku banánového pyré. Rovnomerne nalejeme do 2 silikónových foriem s priemerom 14 cm a dáme do mrazničky.
  4. Lieskovcovo-čokoládový krém: čokoládu roztopíme nad parou, pridáme lieskovcovú pastu, kakao a vanilkovú pastu. Všetko spolu premiešame. Mascarpone s cukrom vyšľaháme, pridáme Créme Cheese a nakoniec pastu. Vymiešame mixérom hladký krém.
  5. Ganache z horkej čokolády: horkú čokoládu nalámeme do misky a zalejeme ½ množstva šľahačkovej smotany, ktorú sme zohriali tesne pod bod varu. Premiešame a pridáme zvyšnú časť studenej šľahačkovej smotany. Premixujeme ponorným mixérom a necháme prikryté potravinárskou fóliou odpočívať.
  6. Chrumkavá vrstva: čokoládu roztopíme a zmiešame spolu všetky suroviny.
  7. Krém na obtretie torty: Čokoládu roztopíme, necháme ju chvíľu postáť, vyšľaháme mäkké maslo a spojíme šľahaním s čokoládou.
  8. Skladanie torty: korpusy prekrojíme na polovicu. Prvý plát potrieme ganache, na to poukladáme chrumkavú vrstvu, lieskovcovo-čokoládový krém a prikryjeme druhým plátom. Ten potrieme ganache, banánový vklad, lieskovcovo-čokoládový krém a položíme tretí plát cesta. Postup zopakujeme.
  9. Tortu dáme zachladnúť a na záver potrieme krémom na obtretie torty a dozdobíme.xv
Cesto
  • 350 g kryštálového cukru
  • 300 g zrelých banánov
  • 15g masla
  • 3 vajcia
  • 250 ml rastlinného oleja
  • 220 g hladkej múky
  • 100 g špaldovej celozrnnej múky
  • 1 ČL mletej škorice
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 75 ml bieleho jogurtu 3%
  • Vanilková pasta
Banánový vklad
  • 3 banány
  • 2 ČL citrónovej šťavy
  • 1 a ½ PL medu
  • 2 ks plátkovej želatíny
Ganache z horkej čokolády
  • 250 g horkej čokolády
  • 200 g šľahačkovej smotany 33%
Lieskovcovo-čokoládový krém
  • 150 g mliečnej čokolády
  • 80 g lieskovcová pasta
  • 1 ČL kakaa
  • vanilková pasta
  • 200 g mascarpone
  • 300 g Créme Cheese
Chrumkavá vrstva
  • 35 g lieskovcové pasta
  • 50 g mliečna čokoláda
  • 50 g pražených lieskovcov
Krém na obtretie torty
  • 300 g masla
  • 300 g biela čokoláda
  • Žlté potravinárske farbivo
Ostatné suroviny
  • 300 g modelovacia hmota
  • Potravinárske gélové farby (žltá, modrá, hnedá, čierna)

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C, 2 ks formy/rafiky s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie/alobalom.
  2. Cesto: Banány pokrájame na 2 cm kúsky. Do menšieho hrnca dáme 200 g cukru, 30 ml vody a dáme variť. Nemiešame, iba občas pohýbeme hrncom. Keď sa cukor zmení na karamel, pridáme maslo, premiešame vareškou a pridáme banány. Necháme ich spolu prevariť, aby zmäkli a dáme vychladnúť. V mise zmiešame obe múky, škoricu, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Vajíčka a 150g cukru vyšľaháme do peny, pomaly pridáme olej a karamelizované banány. Prisypeme suchú zmes a dobre premiešame šľahačom. Na záver pridáme jogurt. Cesto vylejeme do foriem a pečieme 45 - 50 minút.
  3. Banánový vklad: plátkovú želatínu namočíme do vody. 3 banány rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme citrónovú šťavu a med a opäť premixujeme. Plátkovú želatínu dáme do malého hrnčeka a na miernom ohni ohrievame, kým sa nerozpustí. Pridáme 2 lyžice banánového pyré, dobre premiešame a pridáme za stáleho miešania do zbytku banánového pyré. Rovnomerne nalejeme do 2 silikónových foriem s priemerom 14 cm a dáme do mrazničky.
  4. Lieskovcovo-čokoládový krém: čokoládu roztopíme nad parou, pridáme lieskovcovú pastu, kakao a vanilkovú pastu. Všetko spolu premiešame. Mascarpone s cukrom vyšľaháme, pridáme Créme Cheese a nakoniec pastu. Vymiešame mixérom hladký krém.
  5. Ganache z horkej čokolády: horkú čokoládu nalámeme do misky a zalejeme ½ množstva šľahačkovej smotany, ktorú sme zohriali tesne pod bod varu. Premiešame a pridáme zvyšnú časť studenej šľahačkovej smotany. Premixujeme ponorným mixérom a necháme prikryté potravinárskou fóliou odpočívať.
  6. Chrumkavá vrstva: čokoládu roztopíme a zmiešame spolu všetky suroviny.
  7. Krém na obtretie torty: Čokoládu roztopíme, necháme ju chvíľu postáť, vyšľaháme mäkké maslo a spojíme šľahaním s čokoládou.
  8. Skladanie torty: korpusy prekrojíme na polovicu. Prvý plát potrieme ganache, na to poukladáme chrumkavú vrstvu, lieskovcovo-čokoládový krém a prikryjeme druhým plátom. Ten potrieme ganache, banánový vklad, lieskovcovo-čokoládový krém a položíme tretí plát cesta. Postup zopakujeme.
  9. Tortu dáme zachladnúť a na záver potrieme krémom na obtretie torty a dozdobíme.