Úvodná strana/TESCOMA blog/Pečie celé Slovensko/Pečie celé Slovensko - recepty 5. séria 2025/s05 - 3. kolo - kreatívna výzva - Rozprávkové torty
s05 - 3. kolo - kreatívna výzva - Rozprávkové torty
V kreatívnej výzve tretieho kola súťaže Pečie celé Slovensko vytvorili súťažiaci počas 240 minút nádherné torty inšpirované obľúbenými rozprávkami. Finalisti využili veselé farby, hravé tvary a postavičky z detských príbehov.
Po náročnom rozhodovaní porotkyne vyhlásili Lenku za pekárku týždňa. Porotkyňa Jožka zhodnotila jej pokrok slovami:
„V prvom kole, keď som ju videla, bola trochu stratená. Zrazu sa nám v druhom prebrala a v treťom je pekárkou.“
Tretia epizóda Pečie celé Slovensko tak priniesla nielen detskú hravosť, ale aj napätie, zábavu a dôkaz, že aj pár centimetrov pri tvorbe churros môže rozhodnúť o úspechu.

Šípková Ruženka od Zuzky
Ingrediencie
Korpus
- 5 vajcia (veľkosť L)
- 300 g kryštálový cukor
- 240 g oleja
- 375 g hladkej múky
- 1,2 lyžičky sódy bikarbóny
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 3 lyžičky škorice
- 1 lyžička perníkového korenia
- 375 g mrkvy
- 150 g pekanové orechy
- 120 g ananásu z konzervy
- Vanilková pasta
Mandarinkový vklad
- 350 g mandarinkové pyré
- 120 g kryštálového cukru
- 200 g 100% pomarančového džúsu
- 50 g domácej zázvorovice
- 50 g limetkovej šťavy
- 60 g zlatého klasu
Krém
- 1 kg mascarpone
- 300 g smotana na šľahanie
- 350 g práškového cukru
- 2 lyžičky vanilkovej pasty
Krém na obter
- 140 g bielok
- 300 g kryštálového cukru
- 400 g masla
Postup
- Vyšľaháme vajcia s cukrom, na slabých otáčkach do svetlej peny nalejeme olej so zázvorovicou. Postupne po lyžiciach pridáme suché prísady – bez orechov (predtým zmiešané).
- Nastrúhame mrkvu, pridáme pomleté orechy.
- Do cesta ručne vmiešame mrkvu a orechy.
- Rúru zohrejeme na 160 °C, cesto rozdelíme do dvoch foriem o priemere 20 cm a pečieme cca 40–50 minút. Skúšame pichnutím špáradla.
- MANDARINKOVÝ VKLAD: Do hrnca dáme mandarinky a kryštálový cukor, necháme zovrieť.
- Do misky nalejeme džús, zázvorovicu, limetkovú šťavu a zlatý klas, dôkladne premiešame.
- Zmes prilievame za stáleho miešania do mandariniek a necháme variť do hustého pudingu.
- KRÉM: Suroviny dáme do robota a necháme miešať do zhustnutia.
- KRÉM NA OBTER: Nad parou vymiešame bielka s cukrom, kým nedosiahnu teplotu 73 °C.
- Premiestnime do robota a šľaháme na stredných otáčkach.
- Po vychladnutí pridáme maslo izbovej teploty a necháme miešať do hladkého krému.
- SKLADANIE: Korpusy rozdelíme na 2 časti (aby sme mali 4 kusy).
- Skladáme: cesto, krém, mandarínkový vklad – na všetky poschodia.
- Nakoniec potrieme krémom na obter torty.

Ferdinand od Gabiky
Ingrediencie
Korpus
- 12 vajíčok
- 495 g kryštálový cukor
- 12 PL rastlinného oleja
- 540 g hladká múka
- štipka soli
Krém biela čokoláda
- 500 g biela čokoláda Callebaut W2 28%
- 500 g smotana na šľahanie 33%
- 800 g mascarpone
- 2 ČL vanilkový extrakt
Lesná zmes – ovocné želé
- 600 g mrazená lesná zmes
- 300 g kryštálový cukor
- 12 ks želé pláty
Swiss krém
- 6 bielka
- 450 g kryštálový cukor
- 600 g maslo
Ozdoby z čokolády
- 100 g biela čokoláda
- 10 g zmes orechov
- 10 g sušené brusnice
- 10 g lyofilizované ovocie – jahody
Na zdobenie
- Gélové farby: hnedá, sivá, čierna, telová
- 1 kg modelovacia hmota Saracino
Postup
- Rúru zohrejeme na 180 °C a pripravíme si jednu väčšiu tortovú formu s papierom na pečenie a jednu menšiu formu tiež s papierom na pečenie.
- Oddelíme bielka od žĺtkov. Ku bielkam pridáme cukor a soľ a vyšľaháme do tuha. Medzitým žĺtka premiešame s olejom a postupne ich zašľaháme do snehu na nízkych otáčkach. Nakoniec pridáme preosiatu múku a jemne premiešame. Cesto vylejeme do ráfikov s priemerom 22 cm a 18 cm a pečieme 45 minút pri 180 °C.
- Ganache: Šľahačku zohrejeme (nie do varu – cca 90 °C), 170 ml nalejeme na čokoládu. Zamiešame do hladka a leskla, necháme vychladnúť v chladničke. Mascarpone vymiešame s vanilkovým extraktom a zvyšnou šľahačkou a nakoniec pridáme vychladnutú ganache.
- Swiss krém: Bielka s cukrom zahrievame nad parou do 70 °C za stáleho miešania. Potom šľaháme do hustej lesklej peny. Pridáme zmäknuté maslo a šľaháme ešte 15 minút.
- Ovocné želé: Želatínu namočíme do studenej vody. Ovocie s cukrom privedieme do varu, rozmixujeme a vmiešame želatínu. Necháme krátko vychladnúť a nalejeme do silikónovej formy. Dáme zamraziť na 10–20 minút.
- Upečené a vychladnuté korpusy rozrežeme na 3 pláty. Plníme: korpus – krém – ovocné želé – korpus – krém – želé – korpus. Menší korpus: korpus – krém – korpus – krém – korpus.
- Obe torty obtrieme swiss krémom. Menší korpus upravíme do tvaru gule (hlava býka). Dobre zachladíme.
- Čokoládové ozdoby: Bielu čokoládu roztopíme, nalejeme na papier, posypeme orechmi, lyofilizovaným ovocím a dáme zatuhnúť.
- Vychladené korpusy zdobíme. Menší korpus – hlava býka – obtiahneme modelovacou hmotou, zvyšok torty farbíme gélovými farbami, ozdobujeme vykrajovanými tvarmi a dotvárame dekorácie. Tortu dáme opäť zachladiť.

Harry Potter od Simi
Ingrediencie
Korpus
- 300g múka hladká
- 300g cukor kryštálový
- 2čl sódy bikarbóny
- 3čl prášok do pečiva
- 1čl škorica mletá
- 300g pyré z hokkaido tekvice
- 300g olej slnečnicový
- 4ks vajcia
Krém zo slaného karamelu
- 300g kryštálového cukru
- 50g masla
- 100ml smotany na šľahanie 33%
- ½ až 1 čl soli
- 500g mascarpone
- 250g plnotučný jemný tvaroh
Pomarančový džem
- 1,5kg pomaranče
- 350g kryštálový cukor
- 1 bal. pektín
Obter torty
- 250g maslo
- 100g práškový cukor
Zdobenie torty
- 250g Saracino biele
- 250g Saracino čierne
- Saracino červené, žlté, hnedé
- Potravinárske farby - červená, hnedá, čierna, zlatý
- Jedlé fixy - červená, ružová
- 0,1dcl Vodka
Pomôcky
- Tortová forma 2x20cm
- Tortový podnos priemer 30cm
- Špáradlá 8ks
- Modelovacie špachtle
- Žiletka
- Gumené rukavice
- Nožnice
- Valček
- Cukrárske vrecko
- Cukrárska špička
Postup
- Korpus: Suché suroviny zamiešame, pridáme všetky ostatné suroviny, najprv pomaly zmiešame a potom cesto robotom šľaháme asi 3 minúty. Cesto nalejeme do dvoch foriem s priemerom 20 cm, ktoré sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 30–40 minút.
- Krém zo slaného karamelu: 150g cukru roztopíme v hrnci na miernom ohni na karamel. Pridáme maslo, premiešame a varíme 2 minúty. Postupne prilejeme smotanu za stáleho miešania. Odstavíme z ohňa a pridáme soľ. Necháme vychladnúť. Zvyšný cukor vymixujeme spolu s mascarpone a tvarohom. Do tejto zmesi pridáme vychladnutý karamel (časť) a vymixujeme. Dáme chladiť.
- Pomarančový džem: Pomaranče ošúpeme, navážime kilo, nakrájame nadrobno. Zmiešame s pektínom a cukrom, dáme variť v širokom hrnci cca 5–10 minút. Zvyšné pomaranče si tiež nakrájame na jemno a odložíme na vrstvenie.
- Modelovanie postavičiek: Z modelovacej hmoty vymodelujeme Harryho Pottera – hlavu, trup, nohy, plášť, ruky, vlasy, okuliare a prútik. Na stabilizáciu použijeme špáradlo. Vymodelujeme aj ďalšie tematické prvky.
- Obter: Vyšľaháme maslo s práškovým cukrom do hladka a necháme bokom pripravené na potieranie torty.
- Zostavenie torty: Každý korpus rozrežeme pozdĺžne. Skladba:
- Korpus
- Pomarančový džem
- Krém zo slaného karamelu
- Korpus
- Pomarančový džem
- Krém zo slaného karamelu
- Najemno nakrájané čerstvé pomaranče
- Korpus
- Pomarančový džem
- Krém zo slaného karamelu
- Najemno nakrájané čerstvé pomaranče
- Tortu dáme schladiť. Následne ju potrieme obterovým krémom a dozdobíme tematicky postavičkami a fondánom.

Krtko od Vladiho
Ingrediencie
Korpus
- 250 g hladká múka
- 250 g kryštálový cukor
- 8 ks vajec
- 50 g maslo
- ½ lyžičky vanilky
Jahodový džem
- 1 kg mrazených jahôd
- 1 kg želírovací cukor
- 1x citrónová šťava
Plnka tvarohová
- 200 g jemný tvaroh
- 180 g maslo izbovej teploty
- 350 g práškový cukor
- 400 g Philadelphia
- 10 g vanilkový prach
Čokoládová ganache
- 350 g maslo
- 60 g kakaové maslo
- 540 g biela čokoláda
Dekorácie
- 250 g hnedej modelovacej hmoty
- 100 g sivej modelovacej hmoty
- 100 g bielej modelovacej hmoty
- 100 g žltej modelovacej hmoty
- 100 g červenej modelovacej hmoty
- 100 g čiernej modelovacej hmoty
- Zelená olejová farba
Postup
- Rúru zohrejeme na 180 °C a vystelieme plechy papierom na pečenie.
- Korpus: Bielky s cukrom vyšľaháme mixérom na maximum, a to tak dlho, kým je naozaj veľmi pevný. Zistíte to skúškou, že do snehu namočíte špičku prsta a sneh vám pri otočení prsta stojí hore a nehne sa. Potom pridáme olej, žĺtok po žĺtku, stále pri tom mixujete – ale už nie na maximum, a nakoniec už len metličkou ručne primiešame múku. Pokiaľ chcete korpus orechový, dajte 180 g hladkej múky a 60 g mletých orechov. Ak chcete mať korpus taký dokonalý, musíte dodržať postup do bodky, aby sa podaril :) Piekol som na 180 °C cca 45 minút v okrúhlej forme s priemerom 24 cm. Po upečení som nechal 10 minút stáť v pokoji a potom vyklopil. Formu som poutierala olejom a vysypala polohrubou múkou. Je krásne nadýchaný a mäkučký.
- Jahody so želírovacím cukrom privedieme do varu a necháme variť, pokiaľ sa nám cukor nerozpustí. Pripravíme si šťavu z jedného citróna, ktorú pridáme do džemu. Ak máme džem uvarený, ponorným mixérom ho pomixujeme, prepasírujeme cez jemné sitko a dáme ho schladiť do chladničky.
- Ak máme korpusy vychladnuté, tak ich prekrojíme na polovicu pomocou dlhého cukrárenského noža (ja používam zúbkatý), vychladnutý jahodový džem nanesieme na korpusy a zlepíme ich na seba.
- Plnka: Maslo s práškovým cukrom šľaháme do hladka pomocou lopatkového nástavca v mixéri. Šľaháme cca 5 minút, potom pridáme tvaroh, Philadelphiu a vanilku. Miešame do hladka, pokiaľ sa nám to nespojí. Ak máme krém hotový, tak ho dáme schladiť.
- Čokoládová ganache: Maslo vyšľaháme do peny, v mikrovlnnej rúre si rozpustíme kakaové maslo spolu s bielou čokoládou (po 45 s premiešame). Čokoláda s maslom musia byť úplne rozpustené. Rozpustené maslo s čokoládou pomaly vlievame do vyšľahaného masla a miešame, pokiaľ nám nevznikne tuhá hmota.
- Ak máme korpusy spojené, tak začneme nanášať čokoládovú ganache, ktorú po nanesení a vyhladení dáme zmraziť.
- Zvyšnú čokoládovú ganache si dofarbíme zelenou olejovou farbou a pomocou hubky „naťapkáme“ na zamrazenú tortu.
- Z modelovacej hmoty si vymodelujeme krtka, plot, kvety a zvyšné dekorácie na tortu.
- Hotovú vychladenú a stuhnutú tortu ozdobíme pripravenými dekoráciami.

Umka od Viki
Ingrediencie
Korpus
- 6 vajcia
- 200 g cukor kryštálový
- 200 g múka hladká
- 10 g prášok do pečiva
- 60 g kakao
- 150 ml mlieko plnotučné
- 60 ml olej rastlinný
Plnka
- 500 g hrušky
- 200 g cukor kryštálový
- Kôra citrónová
- 112 ml bieleho vína
- 2 čl škorica mletá
- 1,5 pl škrob kukuričný
- 30 ml voda
Krém
- 500 g mascarpone
- 250 ml smotana na šľahanie
- 125 g práškový cukor
- 3 pl Salko biele
- 1 čl vanilka mletá
Sirup
- 200 ml mlieko plnotučné
- 4 pl salko karamelové
- 1 pl koňak
Ozdoba
- 500 g maslo
- 500 g biela čokoláda
- 100 g biela čokoláda
- 100 g kakao maslo
- 6 pl cukor kryštálový
- 6 pl voda
- 1 pl ocot
- Farba (vlastne)
- Jedlá fixka (vlastne)
Postup
- Korpus: Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme zohriate mlieko a olej a ručne zmiešame múku s práškom do pečiva a kakaom. Cesto dáme na plech veľkosť 24 a upečieme 40–45 minút na 180 °C. Upečený korpus necháme vychladnúť a nakrájame na 3 časti.
- Sirup: Do teplého mlieka pridáme Salko, uvaríme, aby sa rozpustilo, a nakoniec pridáme koňak.
- Plnka: Nakrájame hrušky na kocky. Na panvicu dáme polovicu cukru a necháme ho skaramelizovať. Pridáme hrušky, a keď sa cukor začne spájať s ovocím, pridáme zvyšný cukor a necháme variť pár minút. Pridáme biele víno, škoricu a citrónovú kôru. Po uvarení pridáme v studenej vode rozpustený škrob a varíme do zhustnutia. Prikryjeme fóliou v kontakte a necháme vychladnúť.
- Krém: V mise zmiešame mascarpone, smotanu na šľahanie a práškový cukor, vyšľaháme do hustej konzistencie. Pridáme Salko a vanilku mletú.
- Hanaš: Mäkké maslo vyšľaháme a pridáme rozpustenú bielu čokoládu.
- Ozdoba: Vytvarujeme medvedíkov a vločky z modelovacej hmoty. Rozpustíme cukor, ocot a vodu. Uvaríme do karamelovej farby, pridáme farbu a vylejeme na silikónový koberec, necháme vychladnúť. Kakao maslo a čokoládu spojíme a nastriekame kompresorom na tortu vyrovnanú hanašom.

Pingu od Gabi
Ingrediencie
Kokosová bezé piškóta
- 160 g bielka
- 110 g kryštálový cukor
- 1/2 ČL vinný kameň
- 55 g hladká múka
- 55 g strúhaný kokos
- 30 g práškový cukor na posypanie
Kokosový korpus
- 6 vajec
- 150 g + 30 g kryštálový cukor
- 120 g hladká múka
- 80 g strúhaný kokos
- 50 g rastlinný olej
- 50 g vlažná voda
Kokosový krém
- 500 ml šľahačková smotana 33%
- 260 g biela čokoláda
- 50 g strúhaný kokos
- 500 g mascarpone
- 4 ks plátková želatína
Čučoriedkový krém
- 150 g čučoriedkové pyré
- 2 ks plátková želatína
Švajčiarsky krém na obtretie torty
- 80 g bielka
- 165 g kryštálový cukor
- 200 g maslo
Na dekorovanie a dokončenie
- 500 g čerstvé čučoriedky
- 250 g bielej poťahovej hmoty
- 250 g modelovacej hmoty
- 50 g čiernej poťahovej hmoty
- Potravinárske gélové farby – oranžová, čierna, červená, hnedá, modrá
Postup
- Rúru predhrejeme na 200 °C.
- Bezé piškóta: Bielky vyšľaháme, postupne pridávame cukor na trikrát. Do vyšľahaného snehu zľahka primiešame zmes múky a kokosu. Cesto rozotrieme na papier (30×40 cm), posypeme práškovým cukrom a pečieme 7–10 minút.
- Po upečení opäť posypeme cukrom a preklopíme na druhý papier. Necháme vychladnúť.
- Základ na krém: Smotanu zohrejeme pod bod varu, pridáme kokos a necháme luhovať. Želatínu namočíme do studenej vody.
- Bielu čokoládu nalámeme do misy, prelejeme kokosovou smotanou, premiešame, pridáme vyžmýkanú želatínu a prešľaháme ponorným mixérom. Zakryjeme fóliou na kontakt a necháme vychladnúť.
- Kokosový korpus: Bielky vyšľaháme s 150 g cukru do snehu. Žĺtky s 30 g cukru vyšľaháme do peny, pridáme olej, vodu a nakoniec múku s kokosom. Spojíme so snehom.
- Cesto vylejeme do formy 20×20 cm a pečieme 35–40 minút pri 180 °C. Po upečení necháme vychladnúť a korpus rozrežeme na tri časti.
- Čučoriedkový základ: Želatínu namočíme. Pyré ohrejeme na 65 °C, vmiešame želatínu, premiešame, prelejeme do misky a zakryjeme fóliou na kontakt.
- Švajčiarsky krém: Bielka s cukrom miešame nad parou do 60 °C. Prelejeme do mixéra a šľaháme do vychladnutia (cca 6–7 min), potom pridáme maslo a vyšľaháme krém.
- Kokosový krém: Vychladený základ zo smotany a čokolády vyšľaháme s mascarpone. Časť krému zmiešame s čučoriedkovým základom.
- Bezé piškótu naplníme čučoriedkovým krémom, pevne zarolujeme a necháme chladiť. Nakrájame na rovnaké kúsky.
- Zostavenie: Kokosové korpusy naplníme kokosovým krémom, pridáme čučoriedky a uložíme do základnej torty. Zachladíme.
- Misku vystlanú fóliou vyložíme kúskami bezé rolády, potrieme krémom a vrstvíme do tvaru pologule (iglu). Zachladíme.
- Základ torty aj pologuľu obtrieme švajčiarskym krémom, zachladíme.
- Pologuľu potiahneme poťahovou hmotou a ozdobíme. Osadíme postavičky pripravené z modelovacej hmoty.
Tip: Pre výraznejšiu čučoriedkovú chuť odporúčame použiť lesné alebo kanadské čučoriedky.

Rapunzel od Elišky
Ingrediencie
Orechový korpus
- 480 g bielky
- 420 g kryštálový cukor
- 200 g žĺtka
- 340 g hladká múka
- 220 g múka z lieskových orechov
- 40 g plnotučné mlieko
- 45 g olej
Karamel
- 500 g kryštálový cukor
- 225 g maslo
- 300 ml smotana na šľahanie
Karamelový krém
- 800 g mascarpone
- 200 g polotučný tvaroh
- 170 g smotana na šľahanie 33%
- 400 g karamel
Jablkové compotée
- 100 g kocky jabĺk
- 200 g jablkové pyré
- 20 g kryštálový cukor
- 4 g pektín NH
Maslový krém
- 360 g bielky
- 360 g kryštálový cukor
- 750 g maslo
- modré farbivo olejové
- fialové farbivo olejové
Ozdoba
- kvet z jedlého papiera
- postavičky z fondánu
- maketa
Postup
- Orechový korpus: Zmiešame suché suroviny – preosiatu múku, na jemno pomleté vlašské orechy a kypriaci prášok. Zmiešame tekuté suroviny izbovej teploty – olej a mlieko. Začneme šľahať bielky, postupne pridávame cukor a vyšľaháme do pevného snehu. Nalejeme žĺtka a na veľmi krátku dobu – cca 5 sekúnd – všetko spolu premiešame. Do pripraveného snehu pridáme suché suroviny, následne tekutiny a zľahka zamiešame už len pomocou stierky. Hmotu rozdelíme na polovicu a vylejeme do troch vopred pripravených ráfikov o priemere 16, 18, 18 cm. Pečieme pri teplote 160 °C s ventilátorom po dobu 35–40 minút.
- Karamel: Rozpustíme cukor, primiešame maslo a smotanu, následne precedíme.
- Karamelový krém: Všetky ingrediencie spolu vyšľaháme.
- Jablkové compotée: Osobitne zmiešame pektín NH spolu s cukrom a pridáme do hrnca k pyré. Varíme do zovretia. Pridáme jablká nakrájané na kocky. Pripravené compotée dáme do mrazničky.
- Maslový krém: Nad vodným kúpeľom miešame cukor s bielkami, kým nedosiahneme teplotu 55 °C. Začneme šľahať. Do vyšľahaného snehu primiešame maslo izbovej teploty, farbu a šľaháme ďalších 5 minút.
- Vrstvenie: Na prvú časť orechového korpusu natrieme krém. Dnu vložíme jablkové compotée, ktoré obmažeme krémom. Na krém položíme ďalšiu časť korpusu, natrieme krémom, urobíme hrany, vylejeme karamel a prikryjeme posledným korpusom. Tortu dáme chladiť. Obtrieme maslovým krémom a dozdobíme.

No počkaj, zajac! od Janky
Ingrediencie
Malinový korpus 23 cm
- 395 g hladkej múky
- 345 g kryštálový cukor
- 108 g slnečnicový olej
- 6 ks vajcia
- 17 g prášok do pečiva
- 144 g mlieko
- 186 g malinové pyré
Na potretie korpusu
- 100 ml mlieko
- vanilková pasta
Malinové crémeux (2 ks)
- 160 g malinové pyré
- 2 ks vaječný žĺtok
- 100 g vajcia
- 72 g kryštálový cukor
- 96 g maslo
- 4 g želatíny
- 100 g mrazené maliny
Chrumkavá vrstva
- 50 g mandľové praliné
- 14 g chrumkavé palacinky
- 36 g nasekané pistácie
- 22 g biela čokoláda
- 14 g lyofilizované maliny
Chrumkavé palacinky
- 50 g práškový cukor
- 50 g maslo
- 50 g hladká múka
- 50 g bielka
Pistáciový krém
- 466 g mascarpone
- 288 g smotana na šľahanie
- 216 g práškový cukor
- 718 g cream cheese
- 144 g pistáciová pasta
Obterová ganache
- 900 g biela čokoláda
- 104 g glukóza
- 315 g smotana na šľahanie
- 405 g maslo
- limetkovo zelená farba
Postup
- Malinový korpus: Preosiatu múku s práškom do pečiva premiešame v miske. Vajíčka spolu s cukrom vyšľaháme na vysokej rýchlosti do ľahkej peny (cca 5–7 minút). Zmiešame mlieko, olej a malinové pyré. Do vajíčkovej peny na znížených otáčkach striedavo pridávame 1/3 tekutého mixu a 1/3 suchého mixu – trikrát opakujeme. Cesto nalejeme do dvoch ráfikov (priemer 23 cm) a pečieme pri 170 °C cca 30–45 minút. Všetky suroviny majú byť izbovej teploty.
- Malinové crémeux: Malinové pyré zohrejeme na cca 50 °C. Zmiešame žĺtok, vajcia a cukor. Mimo ohňa pridáme pyré, premiešame a vrátime na oheň. Miešame do 82 °C. Precedíme cez sitko. Po odparení pary vmiešame aktivovanú želatínu (1:6 so studenou vodou). Maslo pridáme pri 40 °C. Premixujeme ponorným mixérom. Nalejeme do 2 silikónových foriem alebo ráfikov (15 cm), posypeme malinami a mrazíme.
- Chrumkavá vrstva: Zmiešame suroviny na palacinky, natrieme na papier na pečenie a pečieme do zlata (170 °C). Roztopíme praliné s čokoládou, pridáme nasekané pistácie, lyo maliny a upečené palacinky.
- Pistáciový krém: Všetky suroviny najprv premixujeme ponorným mixérom a následne vyšľaháme metličkou.
- Obterová ganache: Smotanu s glukózou zohrejeme pod bod varu a nalejeme na čokoládu. Necháme roztopiť, premiešame a rozmixujeme. Pri 35–40 °C primiešame maslo a opäť rozmixujeme. Prikryjeme fóliou a necháme kryštalizovať pri izbovej teplote.
- Plnenie torty: Do prvej vrstvy vložíme chrumkavú vrstvu, do zvyšných zamrazené malinové crémeux. Korpusy môžeme potrieť mliekom s vanilkou alebo malinovým pyré. Nakoniec vychladenú tortu obtrieme maslovým krémom a dozdobíme postavičkami a kvetmi z jedlého papiera.

Včielka Maja od Pavla
Ingrediencie
Korpus
- 6 vajec veľkosť M
- 200 g hladkej múky
- 50 g kukuričného škrobu
- 250 g kryštálového cukru
- 6 g prášku do pečiva
- 50 g tekvicovej múky
- 100 g rozpusteného masla
- 100 g cmaru
- 2 g soli
Mangový krém
- 500 g mascarpone
- 500 g jemného tvarohu
- 250 ml smotany na šľahanie
- 200 g bielej čokolády
- 100 g mango pyré
- 30 g lyofilizovaného manga
Chrumkavá zložka
- 100 g bielej čokolády 70%
- 150 g opraženej posýpky (50 g maslo, 50 g polohrubá múka, 50 g kryštálový cukor)
Krém na zdobenie
- 2 bielka
- 150 g krupicového cukru
- 200 g maslo izbovej teploty
- 50 ml vody
- potravinárske farbivá – modré, žlté, červené, zelené
Hmota na 3D objekt
- 150 g žltý fondán
- 50 g čierny fondán
- 50 g biely fondán
Postup
- Korpus: Rúru rozohrejeme na 180 °C. Pripravíme si ráfik 25 × 30 cm, vyložíme papierom na pečenie. Bielky vyšľaháme s cukrom na sneh, dávame pozor, aby sme ich neprešľahali. Do snehu ručne vmiešame žĺtky, rozpustené maslo a cmar. Nakoniec opatrne, ale rýchlo, vmiešame múky s práškom do pečiva a soľou. Cesto nalejeme na pripravený plech. Teplotu stiahneme na 160 °C a pečieme cca 20 minút.
- Mangový krém: Mascarpone so šľahačkou vyšľaháme do hustého krému, pridáme tvaroh a jemne vymiešame. Potom primiešame ešte teplú roztopenú bielu čokoládu. Vymiešame hustý krém. Do polovice krému, ktorá bude ako plnka, pridáme mangové pyré a lyofilizované mango. Druhú polovicu použijeme na potretie torty.
- Chrumkavá zložka: Pripravíme si posýpku zmiešaním všetkých surovín s maslom, rozmrvíme a opražíme na panvici. Primiešame do roztopenej čokolády. Necháme vychladnúť a pred použitím rozdrobíme.
- Krém na zdobenie: Z vody a 100 g cukru si uvaríme sirup. Bielky s 50 g cukru vyšľaháme na tuhý sneh. Horúci rozvar vlejeme do snehu a vyšľaháme na pevnú hmotu. Miešaním vychladíme na izbovú teplotu a postupne zapracujeme maslo. Hotový krém zafarbíme podľa potreby.
- Model – objekt: Z fondánu vymodelujeme objekt – včielku Máju.
- Skladanie: Korpus rozdelíme na tri časti. Spodnú nasiakneme zriedeným mangovým pyré, potrieme tenkou vrstvou krému, posypeme podrvenou chrumkavou zložkou a opäť potrieme krémom. Navrch poukladáme kúsky lyofilizovaného manga. Druhý plát tiež nasiakneme pyré, potrieme krémom a posypeme lyofilizovaným mangom. Tretí vrchný plát nasiakneme pyré a nanesieme vrstvu krému, potrieme aj boky torty. Hotovú tortu necháme schladiť v chladničke.

Maková panenka od Lenky
Ingrediencie
Torta
- 5 vajíčok
- 406 g hladkej múky
- 387 g kryštálového cukru
- 150 ml oleja
- 225 ml plnotučného mlieka
- 140 g masla
- 150 ml citrónovej šťavy
- 3 PL maku (semienka)
- 2 ½ PL citrónovej kôry
- 2 ¼ ČL prášku do pečiva
- ½ ČL sódy bikarbóny
- ¾ ČL soli
- ¾ ČL vanilkovej pasty
- čerstvá mäta
Mascarpone krém
- 600 g mascarpone krému
- 300 ml šľahačky 33%
- 2 ČL vanilkovej pasty
- 4 PL cukru
Taliansky meringuový maslový krém
- 250 g kryštálového cukru
- 60 ml vody
- 5 bielkov
- 60 g kryštálového cukru
- 2 maslá (izbovej teploty)
Citrónový sirup
- 100 g kryštálového cukru
- 20 ml citrónovej šťavy
- 100 ml vody
Višňový insert
- 400 g mrazené višne
- 15 g citrónová šťava
- 50 g kryštálového cukru
- 5 g pektín PNH
- 4 plátky želatíny Dr. Oetker
Citrónový mousse
- 2 ½ plátky želatíny
- 75 g citrónovej šťavy
- 200 g šľahačky 40%
- 1 vanilkový lusk (semienka)
- 25 g bielok
- 45 g žĺtka
- 35 g práškový cukor
- lyofilizované čerešne
- mäta
Na ozdobenie – Maková panenka
- 50 g bieleho modelovacieho fondánu
- 50 g červeného fondánu (maková farba)
- 50 g zeleného fondánu
- 5 g modrého fondánu (na oči)
- 50 g čierneho fondánu
- gélové farby na krém: červená, modrá, zelená, fialová, žltá
Postup
- Rúru zohrejeme na 175 °C a pripravíme dve 20 cm okrúhle tortové formy.
- V miske vymiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. V druhej nádobe zmiešame mlieko a citrónovú šťavu a odložíme bokom.
- V mixéri vymiešame maslo, olej, cukor a vanilku (1–2 min), pridáme vajíčka (po jednom).
- Pridáme polovicu suchej zmesi, vymiešame, a pomaly vmiešame mliečnu zmes. Potom pridáme zvyšok suchej zmesi, citrónovú kôru a mak. Vlejeme do foriem.
- Pečieme 35–40 minút.
- Kým sa cesto pečie, pripravíme čerešňový insert a citrónový mousse.
- Želatínu hydratujeme v studenej vode. Višne rozmixujeme na pyré, pridáme citrónovú šťavu, cukor a pektín. Zavaríme, pridáme želatínu a nalejeme do dvoch 15 cm foriem. Zamrazíme.
- Citrónový mousse: želatínu hydratujeme, zavárime citrónovú šťavu a v nej rozpustíme želatínu. Pridáme nasekanú mätu a ochladíme. Vajcia s cukrom vyšľaháme, šľahačku vyšľaháme ručne. Spojíme všetky zložky a vlejeme do formy (15 cm). Dáme zamraziť.
- Z modelovacej hmoty vytvoríme Makovú Panenku. Použijeme polystyrénovú guľku ako základ hlavy.
- Upečené pláty necháme vychladnúť.
- Pripravíme mascarpone krém: mascarpone, šľahačku a cukor vyšľaháme na hladký krém. Dáme do chladničky.
- Taliansky meringuový maslový krém: cukor s vodou varíme do 125 °C. Bielky s cukrom vyšľaháme, pomaly prilievame sirup a šľaháme do vychladnutia. Pridáme maslo a vyšľaháme.
- Citrónový sirup: všetky suroviny povaríme 5 minút. Pláty potrieme sirupom.
- Pláty rozkrojíme napoly (budeme mať 4) a plníme: korpus, mascarpone krém, višňový insert, mascarpone krém, korpus, mascarpone krém, citrónový mousse, mascarpone krém, korpus, mascarpone krém, višňový insert, mascarpone krém, posledný korpus. Tortu obalíme zeleným meringuovým krémom.
- Necháme stuhnúť v chladničke.
- Zvyšný krém zafarbíme v miskách a nastriekame kvety v odtieňoch fialovej, červenej, modrej, ružovej, žltej a zelenej.
- Tortu dozdobíme a posadíme Makovú Panenku na vrch.

Mimoni od Stanky
Ingrediencie
Ingrediencie
Cesto
- 350 g kryštálového cukru
- 300 g zrelých banánov
- 15g masla
- 3 vajcia
- 250 ml rastlinného oleja
- 220 g hladkej múky
- 100 g špaldovej celozrnnej múky
- 1 ČL mletej škorice
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 75 ml bieleho jogurtu 3%
- Vanilková pasta
Banánový vklad
- 3 banány
- 2 ČL citrónovej šťavy
- 1 a ½ PL medu
- 2 ks plátkovej želatíny
Ganache z horkej čokolády
- 250 g horkej čokolády
- 200 g šľahačkovej smotany 33%
Lieskovcovo-čokoládový krém
- 150 g mliečnej čokolády
- 80 g lieskovcová pasta
- 1 ČL kakaa
- vanilková pasta
- 200 g mascarpone
- 300 g Créme Cheese
Chrumkavá vrstva
- 35 g lieskovcové pasta
- 50 g mliečna čokoláda
- 50 g pražených lieskovcov
Krém na obtretie torty
- 300 g masla
- 300 g biela čokoláda
- Žlté potravinárske farbivo
Ostatné suroviny
- 300 g modelovacia hmota
- Potravinárske gélové farby (žltá, modrá, hnedá, čierna)
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 °C, 2 ks formy/rafiky s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie/alobalom.
- Cesto: Banány pokrájame na 2 cm kúsky. Do menšieho hrnca dáme 200 g cukru, 30 ml vody a dáme variť. Nemiešame, iba občas pohýbeme hrncom. Keď sa cukor zmení na karamel, pridáme maslo, premiešame vareškou a pridáme banány. Necháme ich spolu prevariť, aby zmäkli a dáme vychladnúť. V mise zmiešame obe múky, škoricu, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Vajíčka a 150g cukru vyšľaháme do peny, pomaly pridáme olej a karamelizované banány. Prisypeme suchú zmes a dobre premiešame šľahačom. Na záver pridáme jogurt. Cesto vylejeme do foriem a pečieme 45 - 50 minút.
- Banánový vklad: plátkovú želatínu namočíme do vody. 3 banány rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme citrónovú šťavu a med a opäť premixujeme. Plátkovú želatínu dáme do malého hrnčeka a na miernom ohni ohrievame, kým sa nerozpustí. Pridáme 2 lyžice banánového pyré, dobre premiešame a pridáme za stáleho miešania do zbytku banánového pyré. Rovnomerne nalejeme do 2 silikónových foriem s priemerom 14 cm a dáme do mrazničky.
- Lieskovcovo-čokoládový krém: čokoládu roztopíme nad parou, pridáme lieskovcovú pastu, kakao a vanilkovú pastu. Všetko spolu premiešame. Mascarpone s cukrom vyšľaháme, pridáme Créme Cheese a nakoniec pastu. Vymiešame mixérom hladký krém.
- Ganache z horkej čokolády: horkú čokoládu nalámeme do misky a zalejeme ½ množstva šľahačkovej smotany, ktorú sme zohriali tesne pod bod varu. Premiešame a pridáme zvyšnú časť studenej šľahačkovej smotany. Premixujeme ponorným mixérom a necháme prikryté potravinárskou fóliou odpočívať.
- Chrumkavá vrstva: čokoládu roztopíme a zmiešame spolu všetky suroviny.
- Krém na obtretie torty: Čokoládu roztopíme, necháme ju chvíľu postáť, vyšľaháme mäkké maslo a spojíme šľahaním s čokoládou.
- Skladanie torty: korpusy prekrojíme na polovicu. Prvý plát potrieme ganache, na to poukladáme chrumkavú vrstvu, lieskovcovo-čokoládový krém a prikryjeme druhým plátom. Ten potrieme ganache, banánový vklad, lieskovcovo-čokoládový krém a položíme tretí plát cesta. Postup zopakujeme.
- Tortu dáme zachladnúť a na záver potrieme krémom na obtretie torty a dozdobíme.xv
Cesto
- 350 g kryštálového cukru
- 300 g zrelých banánov
- 15g masla
- 3 vajcia
- 250 ml rastlinného oleja
- 220 g hladkej múky
- 100 g špaldovej celozrnnej múky
- 1 ČL mletej škorice
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 75 ml bieleho jogurtu 3%
- Vanilková pasta
Banánový vklad
- 3 banány
- 2 ČL citrónovej šťavy
- 1 a ½ PL medu
- 2 ks plátkovej želatíny
Ganache z horkej čokolády
- 250 g horkej čokolády
- 200 g šľahačkovej smotany 33%
Lieskovcovo-čokoládový krém
- 150 g mliečnej čokolády
- 80 g lieskovcová pasta
- 1 ČL kakaa
- vanilková pasta
- 200 g mascarpone
- 300 g Créme Cheese
Chrumkavá vrstva
- 35 g lieskovcové pasta
- 50 g mliečna čokoláda
- 50 g pražených lieskovcov
Krém na obtretie torty
- 300 g masla
- 300 g biela čokoláda
- Žlté potravinárske farbivo
Ostatné suroviny
- 300 g modelovacia hmota
- Potravinárske gélové farby (žltá, modrá, hnedá, čierna)
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 °C, 2 ks formy/rafiky s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie/alobalom.
- Cesto: Banány pokrájame na 2 cm kúsky. Do menšieho hrnca dáme 200 g cukru, 30 ml vody a dáme variť. Nemiešame, iba občas pohýbeme hrncom. Keď sa cukor zmení na karamel, pridáme maslo, premiešame vareškou a pridáme banány. Necháme ich spolu prevariť, aby zmäkli a dáme vychladnúť. V mise zmiešame obe múky, škoricu, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Vajíčka a 150g cukru vyšľaháme do peny, pomaly pridáme olej a karamelizované banány. Prisypeme suchú zmes a dobre premiešame šľahačom. Na záver pridáme jogurt. Cesto vylejeme do foriem a pečieme 45 - 50 minút.
- Banánový vklad: plátkovú želatínu namočíme do vody. 3 banány rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme citrónovú šťavu a med a opäť premixujeme. Plátkovú želatínu dáme do malého hrnčeka a na miernom ohni ohrievame, kým sa nerozpustí. Pridáme 2 lyžice banánového pyré, dobre premiešame a pridáme za stáleho miešania do zbytku banánového pyré. Rovnomerne nalejeme do 2 silikónových foriem s priemerom 14 cm a dáme do mrazničky.
- Lieskovcovo-čokoládový krém: čokoládu roztopíme nad parou, pridáme lieskovcovú pastu, kakao a vanilkovú pastu. Všetko spolu premiešame. Mascarpone s cukrom vyšľaháme, pridáme Créme Cheese a nakoniec pastu. Vymiešame mixérom hladký krém.
- Ganache z horkej čokolády: horkú čokoládu nalámeme do misky a zalejeme ½ množstva šľahačkovej smotany, ktorú sme zohriali tesne pod bod varu. Premiešame a pridáme zvyšnú časť studenej šľahačkovej smotany. Premixujeme ponorným mixérom a necháme prikryté potravinárskou fóliou odpočívať.
- Chrumkavá vrstva: čokoládu roztopíme a zmiešame spolu všetky suroviny.
- Krém na obtretie torty: Čokoládu roztopíme, necháme ju chvíľu postáť, vyšľaháme mäkké maslo a spojíme šľahaním s čokoládou.
- Skladanie torty: korpusy prekrojíme na polovicu. Prvý plát potrieme ganache, na to poukladáme chrumkavú vrstvu, lieskovcovo-čokoládový krém a prikryjeme druhým plátom. Ten potrieme ganache, banánový vklad, lieskovcovo-čokoládový krém a položíme tretí plát cesta. Postup zopakujeme.
- Tortu dáme zachladnúť a na záver potrieme krémom na obtretie torty a dozdobíme.
0









