Úvodná strana/TESCOMA blog/Pečie celé Slovensko/Pečie celé Slovensko - recepty 5. séria 2025/s05 - 4. kolo - kreatívna výzva - Linecká torta
s05 - 4. kolo - kreatívna výzva - Linecká torta
Rakúske kolo piatej série obľúbenej šou Pečie celé Slovensko bolo plné emócií. Od smiechu cez dojatie až po jeden nezabudnuteľný moment, keď sa počas nakrúcania zrodil nový život.
Rakúske kolo totiž prinieslo aj udalosť, ktorá prekonala všetky emócie. Juraj Bača počas nakrúcania opustil stan, pretože jeho partnerka práve rodila. O niekoľko hodín sa stal šťastným otcom malého Bruna a do šou sa vrátil. „Rodíme, rodíme, letím,“ povedal rozrušený, no šťastný Juraj, keď mu zavolala partnerka Dominika.
Súťažiaci sa počas nedeľného večera ocitli v srdci stredoeurópskej cukrárskej tradície. V Rakúsku, krajine lineckých koláčov, štrúdiel a precíznosti. A práve linecká torta bola aj témou kreatívnej výzvy.
Pekárkou týždňa sa stala Stanka, súťaž na druhej strane opustila Gabi. Pre mňa to nie je prehra. Už len to, že sme sa tu dostali, je výhra,“ povedala po vypadnutí.
Rakúske kolo totiž prinieslo aj udalosť, ktorá prekonala všetky emócie. Juraj Bača počas nakrúcania opustil stan, pretože jeho partnerka práve rodila. O niekoľko hodín sa stal šťastným otcom malého Bruna a do šou sa vrátil. „Rodíme, rodíme, letím,“ povedal rozrušený, no šťastný Juraj, keď mu zavolala partnerka Dominika.
Súťažiaci sa počas nedeľného večera ocitli v srdci stredoeurópskej cukrárskej tradície. V Rakúsku, krajine lineckých koláčov, štrúdiel a precíznosti. A práve linecká torta bola aj témou kreatívnej výzvy.
Pekárkou týždňa sa stala Stanka, súťaž na druhej strane opustila Gabi. Pre mňa to nie je prehra. Už len to, že sme sa tu dostali, je výhra,“ povedala po vypadnutí.

Jesenná Linzer Torte od Elišky
Ingrediencie
Orechové cesto
- 150g múka z lieskových orechov
- 150g maslo
- 100g kryštálový cukor
- 15g hnedý cukor
- 2 vajcia
- 10g škorice
- 300g hladnej múky
Hruškový džem
- 1kg hrušiek
- 2 limetky
- 150g želírovacieho cukru
- 30g vanilkového cukru
- 1čl mletej vanilky
- 10 lístkov medovky
- 1/2čl škorice
- 1/2čl muškátový orech
- 1 pepper long
Ozdoba
- listy z cesta
Postup
- Orechové cesto – Na plech vystlaný papierom vysypeme múku z orechov, pečieme ju v rúre vyhriatej na 180 stupňoch cca. 5–7 minút. Maslo, cukor, škoricu a vychladnuté lieskové orechy v kuchynskom robote vymiešame. Pridáme vajce, múku a vymiešame na cesto. Nemiešame príliš dlho. Zabalíme do fólie a necháme odležať v chladničke 30 minút.
- Hruškový džem – Hrušky očistíme, nakrájame na drobné kocky a vložíme do hrnca. K hruškám pridáme nastrúhanú kôru z biolimetiek a pokvapkáme limetkovou šťavou. Posypeme vanilkovým a želírovacím cukrom, škoricou, muškátovým orechom, premiešame a na strednom plameni privedieme do varu. Následne teplotu znížime a za pravidelného premiešavania varíme 15 minút. Ak je to potrebné, džem dosladíme. Na záver pridáme do džemu lístky medovky a mletú vanilku. Premiešame a varíme približne 10 minút.
- Cesto rozvaľkáme medzi pečiacim papierom na cca 3 mm. Valčekom prenesieme do formy vymastenej maslom. Jemne utlačíme a odstávajúce kraje odrežeme. Vložíme vychladnutý džem a rovnomerne ho rozotrieme. Na džem položíme tenkú vrstvu cesta, do ktorého sme vykrojili kruhy. Po okrajoch dozdobíme listami z cesta, pretrieme žĺtkom a dáme piecť na 180 stupňov 30 minút.

Linzer Torte pre Mirku od Vladiho
Ingrediencie
Cesto
- 200 g kryštálového cukru
- 250 g mletých mandlí
- 200 g hladkej múky
- 1 ČL škorice
- 1 bal. vanilkového cukru
- 250 g masla
- 1 vajce
Višňový džem
- 400 g mrazených višní
- 400 g želírovacieho cukru
- 1 ks šťavy z citróna
- 10 g assamského dlhého korenia
Mandľová pasta
- 125 g masla
- 125 g kryštálového cukru
- 125 g mletých mandlí
- 125 g vajec
- 0,5 PL hnedého rumu
Flambované višne
- 200 g mrazených višní
- 2 dl višňového likéru
- 20 g kryštálového cukru
Postup:

Vianočná Linzer Torte od Simi
Ingrediencie
Cesto
- 200 g masla izbovej teploty
- 125 g práškového cukru
- 1 celé vajce
- 1 žĺtok
- 2 čajové lyžičky mletej škorice
- kôra z 1 citróna
- 250 g hladkej múky
- 150 g múky z mletých mandlí
- štipka soli
- 1 bielko na potretie
Maková plnka
- 100 g mletého maku
- 40 g kryštálového cukru
- 75 ml horúceho mlieka
- sneh z 1 bielka
- kôra z polovice citróna
Tvarohová plnka
- 100 g jemného plnotučného tvarohu
- 40 g práškového cukru
- ½ balenia Zlatého klasu
- 1 žĺtok
- ½ balenia vanilínového cukru
Lekvárová plnka
- 300 g sliviek
- 150 g kryštálového cukru
- pektín podľa potreby
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 5 dl tuzemského rumu
Orechová plnka
- 100 g vlašských pomletých orechov
- 25 g práškového cukru
- 50 ml horúceho plnotučného mlieka
- ½ balenia vanilínového cukru
- kôra z polovice citróna
- sneh z 1 bielka
Postup
- Maslo s práškovým cukrom vyšľaháme do peny. Pridáme vajce, žĺtok, mletú škoricu, citrónovú kôru, hladkú múku, mleté orechy a štipku soli. Vymiešame na mokré, ale pri dotyku nelepivé cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme zachladiť.
- Medzitým si pripravíme jednotlivé plnky. Makovú, tvarohovú a orechovú si každú zvlášť vymiešame a dáme do cukrárskych vreciek.
- Slivkový džem pripravíme varením odkôstkovaných sliviek s cukrom, škoricou a pektínom. Po zovretí a zhustnutí odstavíme a vmiešame rum. Vymixujeme dohladka a necháme vychladnúť.
- Vychladené cesto rozdelíme na 1/3 a 2/3. Väčšiu časť vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm, prenesieme do vymasteného a múkou vysypaného guľatého pekáča a zarovnáme okraje.
- Na dno rovnomerne natrieme slivkový lekvár. Potom pomocou cukrárskych vreciek nanášame plnky vedľa seba – mak, orechy, tvaroh – a opakujeme, kým nie je forma zaplnená.
- Zo zvyšného cesta vyvaľkáme plát, z ktorého vykrojíme vianočné tvary (stromčeky, jeleňa, hviezdy, srdcia, lístky atď.). Uložíme ich na vrch koláča.
- Povrch jemne potrieme rozšľahaným bielkom a pečieme v predhriatej rúre na 170 °C približne 40–50 minút.
- Po upečení necháme vychladnúť a pred podávaním môžeme poprášiť práškovým cukrom.

Voňavá Linzer Torte od Stanky
Ingrediencie
Cesto
- 250 g masla
- 250 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 250 g mandľovej múky
- 300 g hladkej múky
- 1 polievková lyžica rumu
- 1 čajová lyžička škorice
- 1 polievková lyžica vanilkovej pasty
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1 polievková lyžica kakaa
- kôra z citróna
- štipka soli
Čučoriedkový rozvar
- 350 g čerstvých čučoriedok
- 100 g kryštálového cukru
- 20 g citrónovej šťavy
- 5 g pektínu
Kaviár z fialiek
- 100 g vody
- 45 g kryštálového cukru
- 30 g citrónovej šťavy
- 3 g agaru
- pár kvapiek fialkovej esencie
- potravinárske farbivo – fialové
Na dozdobenie
- mix jedlých kvetov
Postup
- Maslo, práškový cukor a soľ vyšľaháme šľahačom. Postupne pridáme vajcia a miešame. Preosejeme obe múky, pridáme ich spolu s rumom, vanilkovou pastou, škoricou, kakaom, práškom do pečiva a citrónovou kôrou. Miešame, kým sa ingrediencie nespoja. Cesto zabalíme do fólie a necháme v chladničke odpočívať aspoň 30 minút.
- Čučoriedky dáme do hrnca, pridáme cukor, pektín a premiešame. Varíme, pridáme citrónovú šťavu a znova privedieme k varu. Odstavíme a necháme vychladnúť. Môžeme rozmixovať tyčovým mixérom, ak nechceme kúsky ovocia.
- Rúru zapneme na 180 °C. Cesto vyberieme z chladničky a ¼ odložíme bokom. Zvyšné ¾ vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na 8 mm hrúbku a prenesieme do formy s priemerom 28 cm. Cesto dáme aj po bokoch formy. Dno popicháme vidličkou a natrieme čučoriedkovým rozvarom. Zo zvyšného cesta narežeme pásiky a uložíme ich na vrch. Pečieme 40 minút.
- Do mrazničky dáme slnečnicový olej, aby dosiahol teplotu -10 °C. V hrnci zohrejeme vodu, cukor a agar, privedieme do varu. Odstavíme, vmiešame citrónovú šťavu, fialkovú esenciu a farbivo. Po miernom vychladnutí (na cca 50 °C) kvapkáme sirup do studeného oleja. Necháme zatuhnúť a následne prepláchneme studenou vodou.
- Hotovú tortu ozdobíme kaviárom z fialiek a jedlými kvetmi.

Zimná Linzen Torte od Viki
Ingrediencie
Cesto
- 200 g masla
- 125 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 2 PL mletej škorice
- 250 g hladkej múky
- 150 g pražených mletých vlašských orechov
Orechová plnka
- 300 g pražených mletých vlašských orechov
- 150 ml plnotučného mlieka
- 150 g kryštálového cukru
Malinová náplň
- 300 g mrazených malín
- 80 g kryštálového cukru
- 15 g kukuričného škrobu
- 30 ml vody
Na ozdobu
- polovičky vlašských orechov
- cukor a voda na karamel
Postup
- Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do peny. Pridáme vajce, žĺtok, mletú škoricu, hladkú múku a mleté orechy. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 30 minút.
- Medzitým si pripravíme **orechovú plnku**: v hrnci ohrejeme mlieko s cukrom, potom ho nalejeme na mleté orechy a premiešame. Necháme vychladnúť.
- **Malinovú náplň** pripravíme tak, že maliny s cukrom ohrejeme, pridáme škrob rozpustený vo vode a povaríme do zhustnutia. Zakryjeme fóliou v kontakte a necháme vychladnúť.
- Rúru predhrejeme na 170 °C. Z cesta odoberieme 2/3, rozvaľkáme ich na kruh s priemerom 27 cm a vložíme do formy. Na spodok rovnomerne rozotrieme orechovú plnku a následne malinovú náplň.
- Zo zvyšného cesta vykrojíme pásiky a ozdoby (napr. paličky, kvetinky), ktoré poukladáme na vrch koláča. Povrch potrieme rozšľahaným žĺtkom.
- Pečieme pri 170 °C približne 40–50 minút, kým koláč získa zlatistú farbu.
- Na **ozdobu** si na panvici nasucho opražíme polovičky orechov. Osobitne si pripravíme karamel z cukru a vody. Keď získa jantárovú farbu, pridáme orechy a premiešame, aby sa obalili karamelom. Necháme vychladnúť.
- Vychladnutý koláč ozdobíme karamelizovanými orechmi a podľa chuti poprášime práškovým cukrom.

Bardejovská pocta pre Sissi od Janky
Ingrediencie
Cesto
- 350 g hladkej múky
- 140 g práškového cukru
- 53 g arašidovej múky
- 3 g soli
- 53 g vajec
- 210 g masla
- 4 g škorice
Čokoládová náplň
- 320 g horkej čokolády 70%
- 280 g smotany na šľahanie 33%
- 160 g silnej kávy
- 120 g arašidového masla
- 120 g vajec
- 2 g soli
- 250 g broskýň
Broskyňový džem
- 500 g broskyňového pyré
- 167 g kryštálového cukru
- kôra z 1 bio citróna
- 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 50 g kukuričného škrobu
- ¾ čajovej lyžičky soli
Glazúra
- 50 g žĺtkov
- 12 g smotany
- hnedá potravinárska farba
Postup
- Cesto: Hladkú a arašidovú múku zmiešame s cukrom a pridáme na kocky nakrájané studené maslo. V kuchynskom robote vymiešame do pieskovej konzistencie. Pridáme vajce a cesto zachladíme v chladničke na 15 – 20 minút. Vyvaľkáme na cca 5 mm a vložíme do formy (25 cm). Vytvoríme aj 4 cm vysoký okraj. Dáme do mrazničky.
- Čokoládová náplň: Smotanu privedieme k varu, vylejeme na čokoládu a vymiešame dohladka. Pridáme kávu, arašidové maslo, vajcia, soľ a premixujeme ponorným mixérom na emulziu.
- Broskyňový džem: Broskyne nakrájame na kocky, pridáme cukor, citrónovú kôru, šťavu, škrob, soľ a premiešame. Dáme variť, kým zmes nezhustne. Necháme vychladnúť a rozmixujeme tyčovým mixérom.
- Pečenie korpusu: Predpečieme samotné cesto pri 160 °C cca 5 minút. Potom do formy nalejeme čokoládovú náplň, pridáme kúsky broskýň a pečieme 15 – 20 minút pri 160 °C.
- Ozdoby: Zo zvyšného cesta vyrežeme obrys Baziliky sv. Egídia, profil cisárovnej Sissi a ďalšie ozdoby. Dáme ich zmraziť.
- Na predpečenú čokoládovú náplň opatrne nanesieme broskyňový džem. Na vrch umiestnime dekorácie (bazilika, ornamenty) a dopečieme pri 160 °C.
- Glazúra: Vymiešame žĺtky so smotanou a časť zafarbíme hnedou. Po dopečení ňou potrieme dekorácie a dotieňujeme podľa potreby.

Poker torta od Gabi
Ingrediencie
Cesto
- 250 g hladkej múky
- 200 g masla
- 125 g krupicového cukru
- 150 g mletých pekanových orechov
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
- 1 čajová lyžička mletého kardamómu
- 1 čajová lyžička čierneho kakaa
- soľ
Náplň
- 350 g pyré z čiernych ríbezlí
- 100 g kryštálového cukru
- 7,5 g gelfixu
- 1/2 čajovej lyžičky mletých klinčekov
- 1/2 čajovej lyžičky mletého kardamómu
- 150 g marcipánu
Na potretie
- 1 bielok
Postup
- Cesto: maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Postupne pridáme vajce a žĺtok, dobre premiešame.
- Nakoniec pridáme múku, mleté orechy a korenie. Spracujeme cesto – len krátko.
- Cesto rozdelíme na dve časti, rozvaľkáme medzi papierom a dáme schladiť aspoň na 30 minút.
- Z časti cesta, ktorým budeme prekrývať koláč, odoberieme asi 2 polievkové lyžice cesta a zmiešame ich s čiernym kakaom. Tiež rozvaľkáme medzi papiermi a dáme zachladiť.
- Náplň: ovocné pyré v hrnci ohrejeme a primiešame gelfix rozmiešaný v dvoch lyžiciach cukru. Povaríme asi 1 minútu a pridáme zvyšný cukor. Za stáleho miešania 4–5 minút varíme na požadovanú hustotu.
- Nakoniec primiešame mleté klinčeky a kardamóm, dobre vychladíme.
- Rozvaľkané cesto na základ prenesieme do formy a upravíme, prebytočné cesto orežeme.
- Na dno nastrúhame marcipán a navrstvíme vychladený ríbezľový džem.
- Vyrežeme cesto na ozdobu a opatrne prenesieme na vrch koláča.
- Vrch potrieme rozšľahaným bielkom a pečieme v dobre vyhriatej rúre pri teplote 170 °C 30–40 minút.
- Z kakaového cesta si vykrojíme ozdobu, ktorú potrieme bielkom a samostatne upečieme.
- Koláč po upečení necháme vo forme vychladiť.
- Vychladený koláč uvoľníme z formy a dozdobíme kakaovými kúskami.
- Môžeme posypať práškovým cukrom.

Linecké objatie od Gabiky
Ingrediencie
- 200 g masla izbovej teploty
- 125 g práškového cukru
- 1 celé vajce
- 1 žĺtok
- 2 čajové lyžičky mletej škorice
- kôra z 1 citróna
- 250 g hladkej špaldovej múky
- 150 g múky z mandlí
- štipka soli
- 1 bielko na potretie
- 50 g mandľových lupienkov (posyp na okraj)
Džem
- 500 g mrazenej lesnej zmesi
- 350 g kryštálového cukru
- 15 g pektínu
- 15 g citrónovej šťavy
Plnka
- 100 g masla izbovej teploty
- 80 g krupicového cukru
- 100 g múky z mandlí
- 2 vajcia
Postup
- Maslo s práškovým cukrom vyšľaháme do hladkej nadýchanej peny. Pridáme vajce, žĺtok, mletú škoricu, citrónovú kôru, hladkú múku, mandľovú múku, štipku soli a opäť šľaháme.
- Cesto preložíme na pracovnú dosku a zabalíme do potravinovej fólie. Necháme v chladničke zachladiť 30 minút.
- Zachladené cesto rozdelíme tak, že 1/3 odoberieme z neho a odložíme do chladničky – toto cesto bude slúžiť na vrchnú časť. 2/3 cesta rozvaľkáme alebo potlačíme ručne do formy na koláč.
- Džem: Lesnú zmes s cukrom a s citrónovou šťavou privedieme do varu, necháme rozpustiť cukor a následne ponorným mixérom pomixujeme. Vrátime na oheň a za stáleho miešania primiešame pektín, varíme 5 minút a necháme trošku vychladnúť.
- Zapneme rúru na 170 °C.
- Plnka: vymiešame maslo s cukrom do peny, potom po jednom vmiešame vajíčka a nakoniec mandľovú múku.
- Do cesta rozotrieme plnku, na to dáme džem a rovnomerne ho rozotrieme. Z odloženého cesta bude ozdoba na koláč – rozvaľkáme cesto a zakryjeme s ním celý koláč. Vykrojíme tvary podľa želania alebo urobíme mriežku. Zvyšné cesto rozvaľkáme a nakrájame na tenké pásky, ktoré položíme po okrajoch koláča ako X-ka.
- Vrch koláča potrieme jemne našľahaným bielkom a obvod posypeme mandľovými lupienkami.
- Pečieme pri teplote 170 °C 40 – 50 minút.
- Po upečení necháme vychladnúť. Pred podávaním môžeme poprášiť práškovým cukrom.

Rakúsko-anglické kombo od Lenky
Ingrediencie
Cesto
- 262,5 g hladkej múky
- 112,5 g mletých lieskových orechov
- 75 g práškového cukru
- ½ čajovej lyžičky škorice
- ½ čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
- 165 g studeného masla
- 3 väčšie vaječné žĺtky
- 20 g masla na vymastenie formy
Domáca brusnicová omáčka
- 300 g mrazených brusníc
- 175 g hnedého cukru
- 4 polievkové lyžice mandľového likéru
Plnka
- 100 g masla
- 100 g kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 100 g mandľových hoblín
- 1 polievková lyžica mandľového likéru
- 25 g lúpaných mandlí
- štipka soli
Príloha
- 1 porcia smotany
Ryža
- na pečenie naslepo
Postup
- Začneme s cestom. Zmiešame všetky suché ingrediencie, ku ktorým nastrúhame studené maslo a zapracujeme ho, kým zmes nebude pripomínať mrveničku. Pridáme vymiešané žĺtky a spracujeme na kompaktné cesto.
- Cesto necháme 20 minút odležať v chladničke.
- Medzitým si pripravíme okrúhlu formu s priemerom 23 cm (s voľným dnom), ktorú vytrieme maslom.
- Na brusnicovú omáčku v hrnci zohrejeme brusnice, pridáme cukor a rozmixujeme ponorným mixérom. Varíme asi 15 minút, kým zmes nezhustne ako džem. Odstavíme a necháme vychladnúť.
- Rúru predhrejeme na 180 °C.
- Z odpočinutého cesta odvážime 400 g, ktoré si odložíme na výzdobu vrchu. Zvyšné cesto vyvaľkáme na jemne pomúčenej ploche na priemer 25 – 26 cm. Prenesieme do formy a pomocou prstov vytlačíme aj okraje (asi 5 mm pod okraj formy).
- Formu vystelieme papierom na pečenie a nasypeme do nej ryžu. Pečieme „naslepo“ 15 minút. Potom papier s ryžou odstránime a necháme korpus vychladnúť.
- Na plnku vyšľaháme maslo s cukrom. Po jednom pridáme vajcia, následne mandľové hobliny a mandľový likér. Vymiešame do hladkej hmoty.
- Plnku rozotrieme na predpečený korpus a posypeme lúpanými mandľami.
- Brusnicovú omáčku vložíme do cukrárskeho vrecka a jemne nastriekame na plnku.
- Zo zvyšného cesta vytvarujeme dekorácie na vrch koláča (mriežky, listy, apod.).
- Pečieme 45 minút. Po 25 minútach zakryjeme vrch alobalom, ktorý odstránime 5 minút pred koncom pečenia.
- Po upečení necháme koláč vychladnúť a servírujeme so smotanou.
0









