Obrázok v notifikačnej lište

s05 - 6. kolo - kreatívna výzva - Medovníkové kazety

Šiesta epizóda súťaže Pečie celé Slovensko bola plná napätia, krásy aj horúcich momentov. Doslova, keď Eliške pri pečení začala horieť servítka. „Eliška horí, Eliška horí!“ kričal moderátor Juraj Bača, tentoraz však našťastie išlo len o drobný incident.

Gabika sa rozhodla pre experiment. Jej medovníky mali byť zdravšou, fitness verziou, no cukru bolo napokon viac, než čakala.

Naopak, Viki zažiarila. Po prvýkrát sa stala Pekárkou týždňa.

„Po vyhodnotení som bola hotová. Nevedela som, či sa mám smiať alebo plakať. Som pekárka týždňa,“ povedala šťastná Viki, no zároveň priznala smútok z odchodu svojej kamarátky Elišky.

Z relácie totiž vypadla najmladšia súťažiaca Eliška, ktorá si získala srdcia divákov svojou spontánnosťou a energiou.

„V minulom aj terajšom kole Viki ukázala, že má na to byť pekárka týždňa. Vie veľmi dobre piecť,“ zhodnotila porotkyňa Petra.

Šiesty diel bol rekordný nielen sledovanosťou, ale aj počtom emócií. Vôňa vanilky a škorice sa miešala s dojatím, radosťou i nečakanými situáciami.

Pečie celé Slovensko opäť dokázalo, že pečenie spája generácie. Od babičiek až po mladé talenty.

Pozrite si medovníkové kazety so šiestej kreatívnej výzvy:

Medovníkové kazety 1

Mehndi kazeta od Lenky

 

Ingrediencie

Medovníky
  • 525 g hladkej múky
  • 225 g práškového cukru
  • 180 g medu
  • 3 vajcia
  • 1 ½ ČL sódy bikarbóny
  • 1 ½ ČL medovníkového korenia
  • nastrúhaná kôra z citróna
  • 1 ČL mletého kardamómu
Bielková poleva
  • 3 bielky
  • 600 g práškového cukru (na tuhšiu polevu)
  • 3 bielky
  • 450 g práškového cukru (na redšiu polevu)
  • červená gélová farba
  • žltá gélová farba

Postup

  1. Cesto: Zo surovín vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a uložíme do chladničky na minimálne 15 minút (ideálne však na 2–3 dni – bude sa s ním lepšie pracovať; niekedy sa pripravuje aj týždeň vopred).
  2. Po vybratí z chladničky cesto vyvaľkáme a vykrajujeme medovníky.
  3. Pečieme pri 175 °C približne 7–8 minút.
  4. Bielková poleva: Polevu miešame ručne alebo mixérom na najnižšom stupni. Pridáme gélové farby podľa potreby.
  5. Tuhšiu polevu (so 600 g cukru) používame na kontúry, okraje a jemné zdobenie – napríklad žltú. Redšiu polevu (so 450 g cukru) použijeme na výplň – napríklad červenú farbu.
  6. Pri výplni medovníkov ich necháme „vysušiť“ – buď v rúre na 40 °C, alebo ideálne cez noc. Výplň musí dobre zaschnúť, aby sme mohli medovníky ďalej dekorovať.
Medovníkové kazety 2

Sladkomat od Zuzky

 

Ingrediencie

Cesto
  • 1 kg hladkej múky
  • 400 g práškového cukru
  • 200 g zmäknutého masla
  • 6 vajec
  • 2 vajcia na potieranie
  • 6 PL lesného medu
  • 2 ČL sódy bikarbóny
  • 2 ČL perníkového korenia
  • 2 ČL mletej škorice
Poleva
  • 1 kg práškového cukru
  • 10 bielkov
  • 2 citróny

Postup

  1. Cesto: Zmiešame suché ingrediencie, následne pridáme vajcia, med a maslo.
  2. Vypracujeme mierne lepivé cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať v chladničke minimálne 1 hodinu.
  3. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku približne 5 mm.
  4. Vykrajujeme tvary podľa potreby a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
  5. Pečieme pri 180 °C približne 8–10 minút dozlatista.
  6. Po upečení potierame rozšľahaným vajíčkom.
  7. Poleva: Bielka vyšľaháme do peny a postupne pridávame práškový cukor, až kým nezískame požadovanú konzistenciu. Dochutíme čerstvou citrónovou šťavou.
Medovníkové kazety 3

Sestrin sladký svet od Gabiky


Ingrediencie

Cesto
  • 1 kg hladkej špaldovej múky
  • 300 g kokosového cukru
  • 200 g masla
  • 60 ml medu
  • 14 PL práškovej stévie
  • 8 PL vody
  • 2 vajcia
  • 2 vaječné žĺtka
  • 1 ČL sušeného zázvoru
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 1 ČL klinčekového korenia
  • 1 ČL rozdrveného feniklu
Poleva
  • 4 bielky
  • 800 g práškového cukru
  • šťava z 1 citróna
  • ružová gélová farba
Pomôcky
  • vykrajovačka v tvare srdca
  • veľká tortová forma v tvare srdca
  • zdobiace vrecko
  • jemný štetec

Postup

  1. Cesto: Maslo, kokosový cukor, med a vodu zohrejeme na platni, kým sa suroviny nespoja. Necháme vychladnúť. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme stéviu, zázvor, sódu, korenie a fenikel. Prilejeme vychladnutú zmes a pridáme vajcia a žĺtka. Vypracujeme kompaktné cesto, ktoré uložíme do vzduchotesnej nádoby a necháme na chladnom mieste odležať (ideálne cez noc).
  2. Cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 4 mm. Pomocou formičiek vykrajujeme malé srdiečka, zvyšné cesto použijeme na veľké diely (napr. 2 veľké srdcia ako základ a vrchnák krabičky). Pečieme pri 200 °C približne 4–6 minút. Po upečení môžeme vrch potrieť bielkami pre lesk.
  3. Poleva: Bielky vymiešame ručne s trikrát preosiatym práškovým cukrom do hustej polevy. Pridáme niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Časť polevy ponecháme bielu na kontúry a lepenie. Do zvyšnej polevy pridáme farbivo a ďalšie kvapky citrónovej šťavy, aby vznikla redšia poleva na vyplnenie plôch.
  4. Zdobenie: Vychladnuté medovníky najskôr obkreslíme hustou bielou polevou, potom vnútro vyplníme ružovou redšou polevou. Necháme zaschnúť (môžeme pomôcť sušením v rúre pri 40 °C). Po zaschnutí polevy pridáme kvety a detaily zdobiacim vreckom a štetcom.
  5. Zostavenie krabičky: Pomocou hustej bielej polevy zlepíme bočné časti srdcovej krabičky. Do vnútra vložíme malé zdobené srdiečka. Prikryjeme vrchným veľkým srdcom ako vekom. Krabička je pripravená na darovanie alebo servírovanie.
Medovníkové kazety 4

Ukrajinská výšivka od Viki

 

Ingrediencie

Cesto
  • 1200 g hladká múka
  • 510 g práškový cukor
  • 150 g maslo
  • 6 vajcia
  • 3 PL rum
  • 9 PL med
  • 3 ČL sóda bikarbóna
  • 3 ČL perníkove korenie
Poleva
  • 4 bielok
  • 800 g práškový cukor
  • 4 PL citrónová šťava
  • 1 vajce
  • farba

Postup

  1. Vajcia, práškový cukor, múku, rum a korenie dáme do misky.
  2. V hrnci zmiešame med, maslo, zohrievame a pridáme sódu bikarbónu. Rýchlo miešame, pretože začne rásť pena.
  3. Pridáme medovú zmes do múky a vypracujeme hladké cesto.
  4. Zabalíme do fólie a necháme v chladničke 1 hodinu.
  5. Po hodine vyvaľkáme cesto, vykrajujeme srdiečka veľké a malé, kruhy a vykrajujeme veľké a vnú menšie na steny kazety. Pečieme na 180 °C cca 10 minút.
  6. Ešte horúce medovníky natrieme vajcom.
  7. Urobíme polevu (ajsing): bielok spojíme s práškovým cukrom a citrónovou šťavou a vyšľaháme do husta. Rozdelíme na 3 časti: jedna biela hustá, do druhej pridáme pár kvapiek vody a do tretej pridáme modrú farbu.
  8. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
Medovníkové kazety 5

Modro-biela krása od Stanky

 

Ingrediencie

Cesto
  • 160 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 120 g medu
  • 1 KL sódy bikarbóny
  • 1 PL perníkového korenia
  • 60 g Palmarínu
  • 500 g hladkej múky T650
Na potretie
  • 1 žĺtok
  • 1–2 PL mlieka
Poleva
  • 30 g bielka
  • 150 g práškového púdrového cukru (Považský cukor)
  • citrónová šťava (pár kvapiek)

Postup

  1. Cesto: V mise zmiešame cukor, vajcia, med, sódu bikarbónu a perníkové korenie. Pridáme roztopený tuk a nakoniec aj preosiatu múku. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a uložíme do chladničky aspoň na 15 minút (ideálne 24 hodín pred pečením).
  2. Vykrajovanie: Cesto po odležaní vyvaľkáme na pomúčenej podložke na hrúbku cca 3 mm a vykrajujeme požadované tvary.
  3. Pečenie: Vykrojené medovníky preložíme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C približne 8 minút, kým nezačnú intenzívne voňať.
  4. Potieranie: Ihneď po vytiahnutí z rúry potrieme horúce medovníky zmesou žĺtka a mlieka. Dosiahneme tým lesklý povrch.
  5. Poleva: Bielka vyšľaháme s cukrom a pár kvapkami citrónovej šťavy ručným mixérom (metličky na kysnuté cesto). Preložíme do zdobiaceho vrecka a používame na dekorovanie – či už jemné vzory, alebo plné plošné zabielenie.
  6. Sušenie a zdobenie: Zabielené medovníky sušíme v rúre na 40 °C s ventilátorom cca 20 minút. Po zaschnutí môžeme na bielkový povrch kresliť ornamenty pomocou pierka a potravinárskej farby (napr. „cibulákový“ motív).
Medovníkové kazety 6

Medovníkové prekvapenie od Elišky

 

Ingrediencie

Medovníkové cesto
  • 500 g hladkej múky
  • 250 g práškového cukru
  • 30 g kakaa
  • 1 ČL prášku do perníka
  • 1 PL perníkového korenia
  • 140 g vajec (cca 2–3 ks)
  • 100 g tekutého Palmarínu
  • 50 g medu
  • 100 g izomaltu
Snehová poleva (A)
  • 3 bielky
  • 600 g práškového cukru (pudrového typu)
  • 4 kvapky citrónovej šťavy

Postup

  1. Medovníkové cesto: V mise zmiešame všetky preosiate suché suroviny (múku, cukor, kakao, prášok do perníka a perníkové korenie). Pridáme rozšľahané vajcia, tekutý Palmarín a med. Vypracujeme tuhšie, hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme aspoň 30 minút odpočívať v chladničke (ideálne cez noc).
  2. Cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm. Vykrojíme 4 obdĺžniky s rozmerom 9 × 15 cm a 2 veľké štvorce s rozmerom 18 × 18 cm. Zvyšné cesto použijeme na malé medovníčky podľa formičiek.
  3. Pečieme na plechu s papierom na pečenie v rúre predhriatej na 150 °C približne 8 minút. Necháme úplne vychladnúť.
  4. Snehová poleva: Bielky vyšľaháme s práškovým cukrom do tuhého snehu. Pridáme citrónovú šťavu a premiešame. Hmotu preložíme do cukrárskeho vrecka so špičkou.
  5. Medovníky zdobíme snehovou polevou a sušíme v rúre pri 50 °C s ventilátorom, kým nie sú polevy suché a pevné.
  6. Zostavenie kazety: Pomocou roztopeného izomaltu zlepíme upečené diely do tvaru kazety. Dozdobíme podľa fantázie zvyšnou snehovou polevou. Do kazety vložíme malé zdobené medovníčky a môžeme servírovať alebo darovať.
Medovníkové kazety 7

Kazeta pre Mafku od Janky

 

Ingrediencie

Medovníkové cesto
  • 1300 g hladkej pšeničnej múky (T-650, chlebová)
  • 520 g práškového cukru (Považský!)
  • 195 g tekutého medu (ak je skryštalizovaný, rozpustíme)
  • 455 g vajec (cca 9 ks M)
  • 1 ⅓ balenia kypriaceho prášku do perníkov
  • ¾ ČL sódy bikarbóny
  • 3–4 ČL perníkového korenia
  • 2–3 ČL mletej škorice
Krakelovanie
  • tekutá beloba
  • vodka
  • krakelovací prášok
Bielková poleva
  • 2 bielky
  • 20–30 kvapiek citrónovej šťavy
  • 700 g práškového cukru (Považský!)
Vitrážová poleva
  • 150 g práškového cukru (Považský!)
  • 1 ČL zlatej jedlej farby
  • vodka
Na farbenie
  • glukóza
  • gélové farby: žltá, hnedá, fialová, zelená, červená
  • lieh 80 %

Postup

  1. Cesto: V mise zmiešame práškový cukor, med, vajcia, perníkové korenie, sódu a kypriaci prášok. Vznikne riedka zmes, do ktorej postupne zapracujeme preosiatu múku. Vypracujeme hladké cesto, zabalíme ho do fólie a necháme minimálne 15 minút odpočívať v chladničke (ideálne dlhšie).
  2. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 4–5 mm, vykrojíme potrebné tvary a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri 180 °C približne 7–10 minút.
  3. Krakelovanie: Ak chceme krakelovací efekt, medovníky ešte pred pečením potrieme tekutou belobou. Ak ju nemáme, zmiešame práškovú belobu s alkoholom a troškou krakelovacieho prášku. Takto upravené medovníky upečieme bežným spôsobom.
  4. Bielková poleva: Zvážime si bielky a pridáme 10–15 kvapiek citrónovej šťavy. K nim pridáme 5- až 5,3-násobok ich hmotnosti preosiaty Považský cukor. Miešame pomocou hnetacích hákov na rôznych rýchlostiach cca 10–12 minút. Hotovú polevu udržiavame prikrytú, aby neoschla. Riedime citrónovou šťavou, prípadne zhustíme ďalším cukrom.
  5. Vitrážová zlatá poleva: Zmiešame preosiaty cukor so zlatou farbou a pridáme pár kvapiek alkoholu na požadovanú hustotu. Touto polevou kreslíme kontúry na vychladnuté medovníky. Po zaschnutí ich vyplníme glukózou zriedenou s alkoholom a zafarbenou gélovými farbami podľa potreby.
Medovníkové kazety 8

Medová presilovka od Vladiho

 

Ingrediencie

Medovníkové cesto
  • 1/2 ČL sóda bikarbóna
  • 8 vrchovatých PL perníkové korenie
  • 200 g kakao
  • 900 g práškový cukor (múčka)
  • 970 g hladká múka
  • 350 g med
  • 6 vajec
Bielková poleva
  • 3 bielky
  • 450 g super jemný práškový cukor
Na dekorovanie
  • 500 g isomalt
  • práškové farbivo – biele
  • gélové farby – modrá, červená, čierna
  • zlatý sprej

Postup

  1. Rúra: Predhrejeme na 180 °C a plechy vystelieme papierom na pečenie.
  2. Cesto: Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto. Vyvaľkáme na 0,5 cm, vykrojíme časti kazety a pečieme 8–10 minút. Zvyšné cesto rozvaľkáme na 1 cm a vykrojíme „medaile“, ktoré pečieme 10–12 minút. Ešte horúce potrieme zmesou žĺtka s mliekom. Bielky si odložíme na polevu.
  3. Poleva: Bielko (bez končeka) zmiešame s preosiatym cukrom a pomaly miešame vareškou alebo habarkou, kým poleva nezíska lesk a požadovanú konzistenciu (trvá to 1–2 minúty). Poleva by sa mala skôr „trhať“ než liať. V prípade potreby zriedime bielkom alebo zahustíme cukrom.
  4. Ľadová plocha: V hrnci na miernom ohni rozpustíme isomalt, pridáme biele práškové farbivo a premiešame do „mliečnej“ farby. Hmotu nalejeme na plech (28×48 cm) a necháme vychladiť. Na stuhnutú plochu namaľujeme obrysy hokejového ihriska a iné prvky, necháme zaschnúť.
  5. Lepenie a zdobenie: Medovníkovú kazetu ozdobíme slovenskými ľudovými vzormi a zlepíme. Medaile dozdobíme cukrovou polevou, necháme zaschnúť a prestriekame zlatým sprejom. Doplníme stužky ako na ozajstné medaile.
  6. Finalizácia: Do stredu ľadovej plochy uložíme kazetu a naplníme ju medailami.
ShopSys