Obrázok v notifikačnej lište

s05 - 6. kolo - osobná výzva - Lokše s plnkou

V šiestej epizóde piatej série Pečie celé Slovensko sa kuchyňou niesla vôňa detstva, teplo babičkinej kuchyne a aj poriadna dávka emócií.

Súťažiaci čelili trom tradičným výzvam, ktoré preverili nielen ich techniku, ale aj srdce.

Návrat k receptom starých mám

Téma šiestej časti bola jednoduchá - babička. Jej kuchyňa, jej smiech a jej láska, ktorú bolo cítiť v každom kúsku cesta. Hlavní ochutnávači Juraj a Milan sa tešili na vône, ktoré im pripomenú domov.

Osobnou výzvou kola boli lokše s plnkou, ktoré mali súťažiaci pripraviť za 90 minút. Ako to dopadli si prečítajte nižšie:

Lokše s plnkou 1

Vegetariánske lokše od Zuzky

 

Ingrediencie

Lokše
  • 750 g uvarených zemiakov v šupke
  • 225 g hladkej múky
  • štipka soli
  • hladká múka (na podsypanie)
Bryndzová plnka
  • 250 g bryndze
  • 2 lyžice smotany
  • korenie
  • soľ
Cibuľovo-figové chutney
  • 500 g červenej cibule
  • 6–8 ks čerstvých fíg
  • 25 ml olivového oleja
  • 50 g balzamikového octu
  • 50 g červeného vína
  • 80 g trstinového cukru
  • soľ, korenie, med (na dochutenie)

Postup

  1. Lokše: Z múky, nastrúhaných uvarených zemiakov a štipky soli vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na 8 častí, vytvarujeme guličky a vyvaľkáme ich na tenké placky v tvare lokše. Opekáme nasucho na rozohriatej panvici z oboch strán do zlatista.
  2. Bryndzová plnka: Bryndzu zmiešame so smotanou a podľa chuti dochutíme soľou a korením.
  3. Chutney: Červenú cibuľu očistíme a nakrájame na tenké prúžky. Na panvici ju orestujeme na olivovom oleji, zasypeme cukrom a necháme skaramelizovať. Pridáme na kocky nakrájané figy, premiešame a chvíľu podusíme. Prilejeme balzamikový ocot a červené víno, dochutíme soľou, korením a podľa potreby medom. Dusíme na miernom ohni približne 30 minút, kým chutney zhustne.
  4. Skladanie a servírovanie: Lokšu natrieme bryndzovou zmesou a na ňu rozotrieme pripravené cibuľovo-figové chutney. Lokšu zavinieme a podávame ešte teplú.
Lokše s plnkou 2

Lokše na sladko od Gagiky

 

Ingrediencie

Ingrediencie na cesto
  • 1 kg zemiakov
  • 300 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 125 g masla
  • 84 g hladkej múky (na spracovanie a rozvaľkanie)
Maková plnka
  • 360 g mletého maku
  • 250 ml vody
  • 4 ks vanilkového cukru
  • 50 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 1 pohár višňového kompótu
  • rum (podľa chuti)
Dekorácia
  • 15 g práškového cukru
  • 15 g rozpusteného masla
  • 15 g mletého maku
  • višne (na ozdobu)

Postup

  1. Príprava cesta: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a popučíme. Zmiešame s múkou a štipkou soli a vypracujeme hladké cesto. Z neho vytvarujeme valček a nakrájame ho na rovnaké kúsky.
  2. Vaľkanie a pečenie: Každý kúsok cesta rozvaľkáme do tvaru kruhu, pričom dosku aj cesto dobre podsypávame múkou, aby sa nelepilo. Lokše pečieme nasucho na rozohriatej panvici z oboch strán. Prípadnú múku z povrchu zotrieme servítkou. Po upečení každú lokšu dôkladne potrieme rozpusteným maslom z oboch strán.
  3. Maková plnka: Vodu s práškovým cukrom a maslom privedieme do varu. Mletý mak zmiešame s vanilkovým cukrom a zalejeme horúcou sladkou vodou. Premiešame na hustú plnku. Podľa chuti môžeme pridať trochu rumu. Do plnky môžeme pridať aj scedené višne z kompótu.
  4. Plnenie a podávanie: Lokše naplníme makovou plnkou, zrolujeme ako palacinky a uložíme na tanier. Pred servírovaním polejeme rozpusteným maslom, posypeme mletým makom a práškovým cukrom. Ozdobíme višňami.
Lokše s plnkou 3

Lokše pre bosorky od Stanky

 

Ingrediencie

Cesto na lokše
  • 600 g uvarených zemiakov
  • 150 g hladkej múky
  • štipka soli
  • maslo (na potretie)
  • práškový cukor (na posypanie)
  • 50 g pekanových orechov
Karamelizované hrušky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 4 žlté zrelé hrušky
  • 4 klinčeky
  • ¼ ČL mletej škorice
  • 60 ml smotany na šľahanie
  • 40 g masla
Čokoládová poleva
  • 100 g horkej čokolády
  • 20 g masla
  • 50 ml smotany na šľahanie
  • mätový olej (niekoľko kvapiek)

Postup

  1. Príprava lokší: Uvarené zemiaky postrúhame najemno, pridáme hladkú múku a štipku soli. Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na 8 rovnakých dielov. Každý diel vyvaľkáme do tvaru kruhu a pečieme nasucho na panvici z oboch strán, až kým sa na povrchu neobjavia zlatohnedé miesta. Hotové lokše potrieme roztopeným maslom a posypeme práškovým cukrom.
  2. Karamelizované hrušky: Cukor nasypeme do malého hrnca a necháme na miernom ohni rozpustiť na karamel. Pridáme maslo, ošúpané a na mesiačiky nakrájané hrušky, škoricu a klinčeky. Spolu varíme, kým hrušky nezmäknú a nepreberú chuť korenín. Na záver pridáme smotanu na šľahanie a ešte krátko povaríme.
  3. Čokoládová poleva: Horkú čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli spolu s maslom. Prilejeme smotanu a pridáme niekoľko kvapiek mätového oleja. Miešame do hladkej a lesklej polevy.
  4. Praženie orechov: Pekanové orechy nasucho opražíme na panvici dozlatista, aby uvoľnili vôňu a chuť. Necháme ich vychladnúť a môžeme ich nasekať na väčšie kúsky.
  5. Servírovanie: Lokše naplníme karamelizovanými hruškami, prelejeme karamelovou omáčkou z hrušiek a čokoládovou polevou. Na záver posypeme praženými pekanovými orechmi. Podávame ešte teplé ako dezert.
Lokše s plnkou 4

Kačacie lokše od Viki

 

Ingrediencie

Plnka do lokší
  • 300 g oravskej slaniny
  • 1 kg kyslej kapusty
  • olej
  • mleté čierne korenie
  • mletá rasca
  • voda (na podlievanie)
Kačacie prsia
  • 3 ks kačacích pŕs (sous vide alebo čerstvé)
Marináda na kačicu
  • sójová omáčka
  • med
  • čerstvý rozmarín
  • čerstvý cesnak
Lokše
  • 800 g uvarených zemiakov
  • 240 g hladkej múky
  • 8 g soli
  • maslo (na potretie)
Karamelizovaná cibuľa
  • 200 g masla
  • 3 červené cibule
  • cukor
  • soľ
  • ocot (podľa chuti)
Na podávanie
  • poľníček
  • rukola

Postup

  1. Kapustová plnka: Slaninu nakrájame na pásiky a opečieme na oleji. Pridáme nakrájanú kyslú kapustu, mleté korenie a rascu. Podlievame trochou vody a dusíme domäkka.
  2. Kačacie prsia:
    • Čerstvé: Prsia ochutíme soľou, čiernym korením a rascou. Opečieme na panvici do zlatista, potom preložíme do rúry a pečieme 30–45 minút. Po upečení ich ešte raz opečieme na panvici a potrieme marinádou z medu, sójovej omáčky, rozmarínu a cesnaku.
    • Sous vide: Vložíme do rúry na 30 minút, následne ich zprudka opečieme na panvici a potrieme marinádou.
  3. Karamelizovaná cibuľa: Cibuľu nakrájame na krúžky, opečieme na masle, osolíme, pridáme cukor a na záver dochutíme octom. Restujeme, kým cibuľa nezmäkne a nezíska karamelovú farbu.
  4. Príprava cesta na lokše: Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemno. Pridáme soľ a postupne prisypávame múku, kým nevznikne hladké cesto. Z cesta vytvarujeme valec a z neho odkrajujeme kúsky na jednotlivé lokše.
  5. Pečenie lokší: Každú lokšu rozvaľkáme na pomúčenej doske a upečieme nasucho na panvici z oboch strán. Hotové lokše potrieme maslom.
  6. Plnenie a podávanie: Na polovicu lokše navrstvíme kapustu so slaninkou, na ňu natrhané alebo nakrájané kačacie prsia a karamelizovanú cibuľu. Zavineme a ozdobíme lístkami poľníčka a rukoly. Podávame teplé.
Lokše s plnkou 5

Indické lokše od Lenky

 

Ingrediencie

Lokše
  • 1 kg varených zemiakov
  • 300 g hladkej múky
  • 1 kávová lyžička soli
  • 1 PL oleja
  • 100 g masla (na potieranie)
Tandoori kurča
  • 400 g kuracích stehien (bez kosti, nakrájané)
  • 150 g gréckeho jogurtu
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • 1 PL čerstvého mletého zázvoru
  • šťava z ½ citróna
  • 1 KL soli
  • 1 KL čili prášku
  • ½ ČL sušených drvených čili
  • 1 ČL kurkumy
  • 1 ČL sladkej papriky
  • 1 ČL mletého koriandra
  • 1 ČL mletej rímskej rasce
  • 1 ČL cibuľového prášku
  • 1 PL garam masala
  • 3 PL oleja
  • 2–3 PL nasekaného čerstvého koriandra
Mätovo-jogurtovo-koriandrová omáčka
  • 1 šálka nasekaného koriandra
  • ½ šálky nasekanej mäty
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 palec zázvoru
  • ¼ ČL soli
  • 200 ml gréckeho jogurtu
  • ½ ČL mletej rímskej rasce
  • ½ ČL garam masala
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 50 ml plnotučného mlieka
Mango lassi
  • 250 ml mangového pyré
  • 190 g bieleho jogurtu
  • 190 ml studenej vody alebo mlieka
  • ¼ ČL mletého kardamónu
  • ľad
Na ozdobu
  • čerstvý koriander
  • 1 paprika
  • 1 paradajka

Postup

  1. Marinovanie kurčaťa: Kuracie mäso zmiešame s jogurtom, paradajkovým pretlakom, koreninami, zázvorom, citrónovou šťavou, olejom a nasekaným koriandrom. Necháme marinovať aspoň 20 minút.
  2. Príprava cesta na lokše: Uvarené zemiaky postrúhame, pridáme múku, soľ a olej. Vypracujeme cesto, z ktorého vytvarujeme šúľok a nakrájame na menšie diely. Každý vyvaľkáme do tvaru lokše a pečieme na suchej panvici z oboch strán. Hotové lokše potierame roztopeným maslom a ukladáme pod utierku alebo alobal, aby zostali teplé.
  3. Príprava tandoori kurčaťa: Marinované kurča pomaly varíme na panvici (alebo vo woku) 25–30 minút na miernom ohni, občas premiešame. Mäso by malo byť mäkké a obalené v aromatickej omáčke.
  4. Mätovo-jogurtová omáčka: Všetky suroviny vložíme do mixéra a rozmixujeme dohladka. Omáčku necháme zachladiť do momentu podávania.
  5. Mango lassi: Mangové pyré, jogurt, studenú vodu alebo mlieko, kardamón a ľad rozmixujeme na osviežujúci nápoj. Podávame vychladené.
  6. Servírovanie: Lokše naplníme hotovým tandoori kurčaťom, prelejeme jogurtovou omáčkou, a ozdobíme kúskami paradajky, papriky a čerstvým koriandrom. Podávame s mango lassi.
Lokše s plnkou 6

Streetfoodové lokše od Vladiho

 

Ingrediencie

Lokše
  • 500 g uvarených zemiakov v šupke
  • 150 g hladkej alebo polohrubej múky
  • 1 lyžica soli
  • olej (na potretie)
Hovädzie mäso Pad Kaprow
  • 4 PL oleja
  • 600 g hovädzieho steaku RUMP (nakrájaný na tenké plátky proti smeru vlákien a zmiešaný s 1 ČL oleja a 2 ČL kukuričného škrobu)
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2 červené papriky
  • 2 malé cibule
  • 4 ČL sójovej omáčky
  • 2 ČL tmavej sójovej omáčky
  • 2 ČL ustricovej omáčky
  • 2 PL rybacej omáčky
  • 1 ČL cukru
  • 2 šálky thajských bazalkových listov (balených)
  • 1 ČL thajskej čili (voliteľné)
Na podávanie
  • čerstvá thajská bazalka

Postup

  1. Príprava lokší: Uvarené zemiaky necháme vychladnúť, ošúpeme ich a postrúhame. Zmiešame s múkou a soľou a vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme na rovnaké časti a z každej vyvaľkáme placku podľa veľkosti panvice. Opekáme nasucho na rozohriatej panvici z oboch strán, až kým sa nevytvoria hnedé oká. Hotové lokše môžeme potrieť olejom.
  2. Hovädzie Pad Kaprow: Rozohrejeme wok na vysokú teplotu, pridáme olej a opečieme mäso dozlatista. Vyberieme ho z woku a odložíme bokom. Do woku pridáme nasekaný cesnak a červenú papriku a krátko opekáme (cca 20 sekúnd). Pridáme cibuľu a pokračujeme, kým nezhnedne a nezačne karamelizovať. Vrátime mäso späť do woku, pridáme sójové omáčky, ustricovú omáčku, rybaciu omáčku a cukor. Opekáme niekoľko sekúnd a na záver pridáme thajskú bazalku. Miešame, kým lístky nezmäknú.
  3. Servírovanie: Hotové lokše plníme horúcou zmesou hovädzieho mäsa a zeleniny. Podávame posypané čerstvou thajskou bazalkou. Ideálne podávať ihneď.
Lokše s plnkou 7

Slivkové lokše od Elišky

 

Ingrediencie

Lokše
  • 500 g zemiakov (predvarených)
  • 150 g hladká múka
  • ½ ČL soľ
Čokoládová nátierka
  • 800 g slivky
  • 125 g trstinový cukor
  • 37 g kakao
  • 25 g horká čokoláda
Crumble
  • 60 g hladká múka
  • 60 g mleté lieskové oriešky (pražené)
  • 60 g trstinový alebo kryštálový cukor
  • 60 g studené maslo (nakrájané na kocky)
Flambované slivky
  • 3 ks slivky
  • 100 g cukor
  • 15 g maslo
  • 50 ml brandy
Ozdoba
  • flambované slivky

Postup

  1. Lokše – Predvarené zemiaky nastrúhame, pridáme múku a soľ. Rozdelíme na 6 častí a vyvaľkáme na kruh. Pečieme na panvici cca 1 minútu z každej strany.
  2. Slivková nátierka – Slivky nakrájame na kocky a povaríme. Pridáme cukor, kakao a horkú čokoládu. Po vychladnutí počkáme, kým zmes stuhne a použijeme ako plnku.
  3. Crumble – Všetky suroviny zmiešame, rozmrvíme na papier na pečenie a pečieme 8 minút na 170 °C.
  4. Flambované slivky – Slivky rozrežeme na polovice. Na panvici roztopíme cukor s maslom, pridáme slivky a obalíme ich v karameli. Prilejeme brandy, zapálime a flambujeme.
  5. Plnenie – Každú lokšu naplníme slivkovou nátierkou a posypeme crumble. Zložíme na polovicu a ozdobíme flambovanými slivkami.
Lokše s plnkou 8

Hadzimky od Janky


Ingrediencie

Lokše
  • 1 kg uvarených zemiakov
  • 300 g hladkej múky
  • soľ
  • 250 g rozpusteného masla (na potretie)
Kapustová plnka
  • 1,5 kg čerstvej kapusty
  • 1–2 stredne veľké cibule
  • rasca
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • olej
Ostatné
  • 250 g slaniny (na kocky)
  • 250 g anglickej slaniny (plátky)
  • 250 g kyslej smotany
  • pažítka (na ozdobu)

Postup

  1. Príprava cesta na lokše: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame najemno. Pridáme múku a soľ a vypracujeme hladké cesto. Vytvarujeme valček, ktorý pokrájame na približne 4 cm kúsky. Každý kúsok rozvaľkáme do tvaru placky a pečieme nasucho na panvici z oboch strán. Po upečení každú lokšu štedro potrieme roztopeným maslom a jemne posolíme.
  2. Kapustová plnka: Kapustu nastrúhame najemno, osolíme a necháme chvíľu odstáť, aby pustila vodu. Vodu zlejeme. Cibuľu nakrájame na plátky a opražíme do zlatista na oleji vo väčšom hrnci. Pridáme kapustu, okoreníme, pridáme rascu a pomaly dusíme, kým nie je mäkká a chutná.
  3. Slanina: Slaninu nakrájanú na kocky opražíme na panvici dozlatista. Plátky anglickej slaniny pečieme v rúre do chrumkava – vzniknú z nich chipsy na ozdobu.
  4. Plnenie a servírovanie: Lokše potrieme maslom, navrstvíme dusenú kapustu a opraženú slaninu. Lokšu zložíme na štvrtiny alebo zrolujeme. Povrch ešte raz potrieme maslom. Podávame s lyžicou kyslej smotany a ozdobíme pažítkou. Na vrch môžeme položiť chrumkavý chips z anglickej slaniny.
ShopSys