Úvodná strana/TESCOMA blog/Pečie celé Slovensko/Pečie celé Slovensko - recepty 5. séria 2025/s05 - 6. kolo - osobná výzva - Lokše s plnkou
s05 - 6. kolo - osobná výzva - Lokše s plnkou
V šiestej epizóde piatej série Pečie celé Slovensko sa kuchyňou niesla vôňa detstva, teplo babičkinej kuchyne a aj poriadna dávka emócií.
Súťažiaci čelili trom tradičným výzvam, ktoré preverili nielen ich techniku, ale aj srdce.
Návrat k receptom starých mám
Téma šiestej časti bola jednoduchá - babička. Jej kuchyňa, jej smiech a jej láska, ktorú bolo cítiť v každom kúsku cesta. Hlavní ochutnávači Juraj a Milan sa tešili na vône, ktoré im pripomenú domov.
Osobnou výzvou kola boli lokše s plnkou, ktoré mali súťažiaci pripraviť za 90 minút. Ako to dopadli si prečítajte nižšie:

Vegetariánske lokše od Zuzky
Ingrediencie
Lokše
- 750 g uvarených zemiakov v šupke
- 225 g hladkej múky
- štipka soli
- hladká múka (na podsypanie)
Bryndzová plnka
- 250 g bryndze
- 2 lyžice smotany
- korenie
- soľ
Cibuľovo-figové chutney
- 500 g červenej cibule
- 6–8 ks čerstvých fíg
- 25 ml olivového oleja
- 50 g balzamikového octu
- 50 g červeného vína
- 80 g trstinového cukru
- soľ, korenie, med (na dochutenie)
Postup
- Lokše: Z múky, nastrúhaných uvarených zemiakov a štipky soli vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na 8 častí, vytvarujeme guličky a vyvaľkáme ich na tenké placky v tvare lokše. Opekáme nasucho na rozohriatej panvici z oboch strán do zlatista.
- Bryndzová plnka: Bryndzu zmiešame so smotanou a podľa chuti dochutíme soľou a korením.
- Chutney: Červenú cibuľu očistíme a nakrájame na tenké prúžky. Na panvici ju orestujeme na olivovom oleji, zasypeme cukrom a necháme skaramelizovať. Pridáme na kocky nakrájané figy, premiešame a chvíľu podusíme. Prilejeme balzamikový ocot a červené víno, dochutíme soľou, korením a podľa potreby medom. Dusíme na miernom ohni približne 30 minút, kým chutney zhustne.
- Skladanie a servírovanie: Lokšu natrieme bryndzovou zmesou a na ňu rozotrieme pripravené cibuľovo-figové chutney. Lokšu zavinieme a podávame ešte teplú.

Lokše na sladko od Gagiky
Ingrediencie
Ingrediencie na cesto
- 1 kg zemiakov
- 300 g hladkej múky
- štipka soli
- 125 g masla
- 84 g hladkej múky (na spracovanie a rozvaľkanie)
Maková plnka
- 360 g mletého maku
- 250 ml vody
- 4 ks vanilkového cukru
- 50 g masla
- 200 g práškového cukru
- 1 pohár višňového kompótu
- rum (podľa chuti)
Dekorácia
- 15 g práškového cukru
- 15 g rozpusteného masla
- 15 g mletého maku
- višne (na ozdobu)
Postup
- Príprava cesta: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a popučíme. Zmiešame s múkou a štipkou soli a vypracujeme hladké cesto. Z neho vytvarujeme valček a nakrájame ho na rovnaké kúsky.
- Vaľkanie a pečenie: Každý kúsok cesta rozvaľkáme do tvaru kruhu, pričom dosku aj cesto dobre podsypávame múkou, aby sa nelepilo. Lokše pečieme nasucho na rozohriatej panvici z oboch strán. Prípadnú múku z povrchu zotrieme servítkou. Po upečení každú lokšu dôkladne potrieme rozpusteným maslom z oboch strán.
- Maková plnka: Vodu s práškovým cukrom a maslom privedieme do varu. Mletý mak zmiešame s vanilkovým cukrom a zalejeme horúcou sladkou vodou. Premiešame na hustú plnku. Podľa chuti môžeme pridať trochu rumu. Do plnky môžeme pridať aj scedené višne z kompótu.
- Plnenie a podávanie: Lokše naplníme makovou plnkou, zrolujeme ako palacinky a uložíme na tanier. Pred servírovaním polejeme rozpusteným maslom, posypeme mletým makom a práškovým cukrom. Ozdobíme višňami.

Lokše pre bosorky od Stanky
Ingrediencie
Cesto na lokše
- 600 g uvarených zemiakov
- 150 g hladkej múky
- štipka soli
- maslo (na potretie)
- práškový cukor (na posypanie)
- 50 g pekanových orechov
Karamelizované hrušky
- 200 g kryštálového cukru
- 4 žlté zrelé hrušky
- 4 klinčeky
- ¼ ČL mletej škorice
- 60 ml smotany na šľahanie
- 40 g masla
Čokoládová poleva
- 100 g horkej čokolády
- 20 g masla
- 50 ml smotany na šľahanie
- mätový olej (niekoľko kvapiek)
Postup
- Príprava lokší: Uvarené zemiaky postrúhame najemno, pridáme hladkú múku a štipku soli. Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na 8 rovnakých dielov. Každý diel vyvaľkáme do tvaru kruhu a pečieme nasucho na panvici z oboch strán, až kým sa na povrchu neobjavia zlatohnedé miesta. Hotové lokše potrieme roztopeným maslom a posypeme práškovým cukrom.
- Karamelizované hrušky: Cukor nasypeme do malého hrnca a necháme na miernom ohni rozpustiť na karamel. Pridáme maslo, ošúpané a na mesiačiky nakrájané hrušky, škoricu a klinčeky. Spolu varíme, kým hrušky nezmäknú a nepreberú chuť korenín. Na záver pridáme smotanu na šľahanie a ešte krátko povaríme.
- Čokoládová poleva: Horkú čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli spolu s maslom. Prilejeme smotanu a pridáme niekoľko kvapiek mätového oleja. Miešame do hladkej a lesklej polevy.
- Praženie orechov: Pekanové orechy nasucho opražíme na panvici dozlatista, aby uvoľnili vôňu a chuť. Necháme ich vychladnúť a môžeme ich nasekať na väčšie kúsky.
- Servírovanie: Lokše naplníme karamelizovanými hruškami, prelejeme karamelovou omáčkou z hrušiek a čokoládovou polevou. Na záver posypeme praženými pekanovými orechmi. Podávame ešte teplé ako dezert.

Kačacie lokše od Viki
Ingrediencie
Plnka do lokší
- 300 g oravskej slaniny
- 1 kg kyslej kapusty
- olej
- mleté čierne korenie
- mletá rasca
- voda (na podlievanie)
Kačacie prsia
- 3 ks kačacích pŕs (sous vide alebo čerstvé)
Marináda na kačicu
- sójová omáčka
- med
- čerstvý rozmarín
- čerstvý cesnak
Lokše
- 800 g uvarených zemiakov
- 240 g hladkej múky
- 8 g soli
- maslo (na potretie)
Karamelizovaná cibuľa
- 200 g masla
- 3 červené cibule
- cukor
- soľ
- ocot (podľa chuti)
Na podávanie
- poľníček
- rukola
Postup
- Kapustová plnka: Slaninu nakrájame na pásiky a opečieme na oleji. Pridáme nakrájanú kyslú kapustu, mleté korenie a rascu. Podlievame trochou vody a dusíme domäkka.
- Kačacie prsia:
- Čerstvé: Prsia ochutíme soľou, čiernym korením a rascou. Opečieme na panvici do zlatista, potom preložíme do rúry a pečieme 30–45 minút. Po upečení ich ešte raz opečieme na panvici a potrieme marinádou z medu, sójovej omáčky, rozmarínu a cesnaku.
- Sous vide: Vložíme do rúry na 30 minút, následne ich zprudka opečieme na panvici a potrieme marinádou.
- Karamelizovaná cibuľa: Cibuľu nakrájame na krúžky, opečieme na masle, osolíme, pridáme cukor a na záver dochutíme octom. Restujeme, kým cibuľa nezmäkne a nezíska karamelovú farbu.
- Príprava cesta na lokše: Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemno. Pridáme soľ a postupne prisypávame múku, kým nevznikne hladké cesto. Z cesta vytvarujeme valec a z neho odkrajujeme kúsky na jednotlivé lokše.
- Pečenie lokší: Každú lokšu rozvaľkáme na pomúčenej doske a upečieme nasucho na panvici z oboch strán. Hotové lokše potrieme maslom.
- Plnenie a podávanie: Na polovicu lokše navrstvíme kapustu so slaninkou, na ňu natrhané alebo nakrájané kačacie prsia a karamelizovanú cibuľu. Zavineme a ozdobíme lístkami poľníčka a rukoly. Podávame teplé.

Indické lokše od Lenky
Ingrediencie
Lokše
- 1 kg varených zemiakov
- 300 g hladkej múky
- 1 kávová lyžička soli
- 1 PL oleja
- 100 g masla (na potieranie)
Tandoori kurča
- 400 g kuracích stehien (bez kosti, nakrájané)
- 150 g gréckeho jogurtu
- 1 PL paradajkového pretlaku
- 1 PL čerstvého mletého zázvoru
- šťava z ½ citróna
- 1 KL soli
- 1 KL čili prášku
- ½ ČL sušených drvených čili
- 1 ČL kurkumy
- 1 ČL sladkej papriky
- 1 ČL mletého koriandra
- 1 ČL mletej rímskej rasce
- 1 ČL cibuľového prášku
- 1 PL garam masala
- 3 PL oleja
- 2–3 PL nasekaného čerstvého koriandra
Mätovo-jogurtovo-koriandrová omáčka
- 1 šálka nasekaného koriandra
- ½ šálky nasekanej mäty
- 1 strúčik cesnaku
- 1 palec zázvoru
- ¼ ČL soli
- 200 ml gréckeho jogurtu
- ½ ČL mletej rímskej rasce
- ½ ČL garam masala
- 2 PL citrónovej šťavy
- 50 ml plnotučného mlieka
Mango lassi
- 250 ml mangového pyré
- 190 g bieleho jogurtu
- 190 ml studenej vody alebo mlieka
- ¼ ČL mletého kardamónu
- ľad
Na ozdobu
- čerstvý koriander
- 1 paprika
- 1 paradajka
Postup
- Marinovanie kurčaťa: Kuracie mäso zmiešame s jogurtom, paradajkovým pretlakom, koreninami, zázvorom, citrónovou šťavou, olejom a nasekaným koriandrom. Necháme marinovať aspoň 20 minút.
- Príprava cesta na lokše: Uvarené zemiaky postrúhame, pridáme múku, soľ a olej. Vypracujeme cesto, z ktorého vytvarujeme šúľok a nakrájame na menšie diely. Každý vyvaľkáme do tvaru lokše a pečieme na suchej panvici z oboch strán. Hotové lokše potierame roztopeným maslom a ukladáme pod utierku alebo alobal, aby zostali teplé.
- Príprava tandoori kurčaťa: Marinované kurča pomaly varíme na panvici (alebo vo woku) 25–30 minút na miernom ohni, občas premiešame. Mäso by malo byť mäkké a obalené v aromatickej omáčke.
- Mätovo-jogurtová omáčka: Všetky suroviny vložíme do mixéra a rozmixujeme dohladka. Omáčku necháme zachladiť do momentu podávania.
- Mango lassi: Mangové pyré, jogurt, studenú vodu alebo mlieko, kardamón a ľad rozmixujeme na osviežujúci nápoj. Podávame vychladené.
- Servírovanie: Lokše naplníme hotovým tandoori kurčaťom, prelejeme jogurtovou omáčkou, a ozdobíme kúskami paradajky, papriky a čerstvým koriandrom. Podávame s mango lassi.

Streetfoodové lokše od Vladiho
Ingrediencie
Lokše
- 500 g uvarených zemiakov v šupke
- 150 g hladkej alebo polohrubej múky
- 1 lyžica soli
- olej (na potretie)
Hovädzie mäso Pad Kaprow
- 4 PL oleja
- 600 g hovädzieho steaku RUMP (nakrájaný na tenké plátky proti smeru vlákien a zmiešaný s 1 ČL oleja a 2 ČL kukuričného škrobu)
- 5 strúčikov cesnaku
- 2 červené papriky
- 2 malé cibule
- 4 ČL sójovej omáčky
- 2 ČL tmavej sójovej omáčky
- 2 ČL ustricovej omáčky
- 2 PL rybacej omáčky
- 1 ČL cukru
- 2 šálky thajských bazalkových listov (balených)
- 1 ČL thajskej čili (voliteľné)
Na podávanie
- čerstvá thajská bazalka
Postup
- Príprava lokší: Uvarené zemiaky necháme vychladnúť, ošúpeme ich a postrúhame. Zmiešame s múkou a soľou a vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme na rovnaké časti a z každej vyvaľkáme placku podľa veľkosti panvice. Opekáme nasucho na rozohriatej panvici z oboch strán, až kým sa nevytvoria hnedé oká. Hotové lokše môžeme potrieť olejom.
- Hovädzie Pad Kaprow: Rozohrejeme wok na vysokú teplotu, pridáme olej a opečieme mäso dozlatista. Vyberieme ho z woku a odložíme bokom. Do woku pridáme nasekaný cesnak a červenú papriku a krátko opekáme (cca 20 sekúnd). Pridáme cibuľu a pokračujeme, kým nezhnedne a nezačne karamelizovať. Vrátime mäso späť do woku, pridáme sójové omáčky, ustricovú omáčku, rybaciu omáčku a cukor. Opekáme niekoľko sekúnd a na záver pridáme thajskú bazalku. Miešame, kým lístky nezmäknú.
- Servírovanie: Hotové lokše plníme horúcou zmesou hovädzieho mäsa a zeleniny. Podávame posypané čerstvou thajskou bazalkou. Ideálne podávať ihneď.

Slivkové lokše od Elišky
Ingrediencie
Lokše
- 500 g zemiakov (predvarených)
- 150 g hladká múka
- ½ ČL soľ
Čokoládová nátierka
- 800 g slivky
- 125 g trstinový cukor
- 37 g kakao
- 25 g horká čokoláda
Crumble
- 60 g hladká múka
- 60 g mleté lieskové oriešky (pražené)
- 60 g trstinový alebo kryštálový cukor
- 60 g studené maslo (nakrájané na kocky)
Flambované slivky
- 3 ks slivky
- 100 g cukor
- 15 g maslo
- 50 ml brandy
Ozdoba
- flambované slivky
Postup
- Lokše – Predvarené zemiaky nastrúhame, pridáme múku a soľ. Rozdelíme na 6 častí a vyvaľkáme na kruh. Pečieme na panvici cca 1 minútu z každej strany.
- Slivková nátierka – Slivky nakrájame na kocky a povaríme. Pridáme cukor, kakao a horkú čokoládu. Po vychladnutí počkáme, kým zmes stuhne a použijeme ako plnku.
- Crumble – Všetky suroviny zmiešame, rozmrvíme na papier na pečenie a pečieme 8 minút na 170 °C.
- Flambované slivky – Slivky rozrežeme na polovice. Na panvici roztopíme cukor s maslom, pridáme slivky a obalíme ich v karameli. Prilejeme brandy, zapálime a flambujeme.
- Plnenie – Každú lokšu naplníme slivkovou nátierkou a posypeme crumble. Zložíme na polovicu a ozdobíme flambovanými slivkami.

Hadzimky od Janky
Ingrediencie
Lokše
- 1 kg uvarených zemiakov
- 300 g hladkej múky
- soľ
- 250 g rozpusteného masla (na potretie)
Kapustová plnka
- 1,5 kg čerstvej kapusty
- 1–2 stredne veľké cibule
- rasca
- mleté čierne korenie
- soľ
- olej
Ostatné
- 250 g slaniny (na kocky)
- 250 g anglickej slaniny (plátky)
- 250 g kyslej smotany
- pažítka (na ozdobu)
Postup
- Príprava cesta na lokše: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame najemno. Pridáme múku a soľ a vypracujeme hladké cesto. Vytvarujeme valček, ktorý pokrájame na približne 4 cm kúsky. Každý kúsok rozvaľkáme do tvaru placky a pečieme nasucho na panvici z oboch strán. Po upečení každú lokšu štedro potrieme roztopeným maslom a jemne posolíme.
- Kapustová plnka: Kapustu nastrúhame najemno, osolíme a necháme chvíľu odstáť, aby pustila vodu. Vodu zlejeme. Cibuľu nakrájame na plátky a opražíme do zlatista na oleji vo väčšom hrnci. Pridáme kapustu, okoreníme, pridáme rascu a pomaly dusíme, kým nie je mäkká a chutná.
- Slanina: Slaninu nakrájanú na kocky opražíme na panvici dozlatista. Plátky anglickej slaniny pečieme v rúre do chrumkava – vzniknú z nich chipsy na ozdobu.
- Plnenie a servírovanie: Lokše potrieme maslom, navrstvíme dusenú kapustu a opraženú slaninu. Lokšu zložíme na štvrtiny alebo zrolujeme. Povrch ešte raz potrieme maslom. Podávame s lyžicou kyslej smotany a ozdobíme pažítkou. Na vrch môžeme položiť chrumkavý chips z anglickej slaniny.
0









