Obrázok v notifikačnej lište
Úvodná stranaTESCOMA blogPečie celé SlovenskoPečie celé Slovensko - recepty 5. séria 2025s05 - 7. kolo - kreatívna výzva - Torta v štýle znamení horoskopu

s05 - 7. kolo - kreatívna výzva - Torta v štýle znamení horoskopu

Kreatívnou výzvou siedmeho narodeninového kola súťaže Pečie celé Slovensko bola Torta v štýle znamení horoskopu. Na realizáciu získali súťažiaci 300 minút. Ako to dopadli si pozrite nižšie.
 

Pekárkou týždňa sa stala Janka, no súťaž musela opustiť Stanka, ktorá počas rozlúčky s divákmi neskrývala dojatie.

„Sú to veľmi zmiešané pocity, ale celý týždeň som mala pocit, že som v ohrození. Zuzke vyšla lepšie kreatívna výzva a mala zaujímavejšiu tortu,“ povedala po rozhodnutí.

Torta horoskop - obrázok 1

Tajomstvo škorpiónky od Janky

 

Ingrediencie

Hríbový korpus
  • 8 vajec
  • 400 g kryštálového cukru
  • 390 g hladkej múky
  • 10 g pomletých hríbov na prach
  • 1 prášok do pečiva
  • 4 PL oleja
  • 16 PL vriacej vody
Vklad z čiernych ríbezlí
  • 500 g pyré z čiernych ríbezlí
  • 10 g pektínu
  • 75 g kryštálového cukru
  • 2–3 PL citrónovej šťavy
Karamelový krém
  • 300 g kryštálového cukru
  • 6 PL vody
  • 450 ml smotany na šľahanie (33 %)
  • 638 g masla
  • štipka soli
Gaštanový krém
  • 250 g gaštanového pyré
  • 150 g karamelovej čokolády GOLD (Callebaut)
  • 150 g masla
  • 20 ml likéru Baileys
  • 50 ml smotany na šľahanie (33 %)
Dacquoise s vlašskými orechmi
  • 100 g mandľovej múky
  • 30 g mletých vlašských orechov
  • 130 g práškového cukru
  • 4 bielky
  • 60 g kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 20 g nasekaných vlašských orechov
Obterová ganache
  • 810 g horkej čokolády
  • 450 g masla
  • 40 g čierneho kakaa
  • 90 g kakaového masla

Postup

  1. Korpus: Žĺtky vyšľaháme s cukrom do nadýchanej peny. Bielky vyšľaháme do tuhého snehu. Suché suroviny preosejeme. Do žĺtkovej zmesi pridáme olej a vodu, potom vmiešame múku, pomleté hríby a prášok do pečiva. Nakoniec zľahka primiešame sneh. Cesto rozdelíme do 2 foriem s priemerom 23 cm a 2 foriem s priemerom 12 cm. Pečieme pri 170 °C asi 35–40 minút.
  2. Vklad z čiernych ríbezlí: Pyré zohrejeme na 40 °C, zmiešame s cukrom a pektínom, pridáme citrónovú šťavu a povaríme asi 2 minúty. Vlejeme do formy o 2–3 cm menšej, ako je torta, alebo necháme vychladnúť a neskôr nanášame do mantinelu pri plnení.
  3. Karamelový krém: Cukor s vodou varíme, kým nezíska farbu medu. Zalejeme smotanou, rozvaríme a pridáme 100 g masla. Po vychladnutí vyšľaháme zvyšné maslo so soľou a po lyžiciach pridávame karamel. Vyšľaháme do nadýchaného krému.
  4. Gaštanový krém: Smotanu privedieme do varu a nalejeme ju na čokoládu. Rozpustíme, pridáme gaštanové pyré a likér. Nakoniec zašľaháme zmäknuté maslo. Vyšľaháme hladký krém.
  5. Dacquoise s vlašskými orechmi: Orechy najprv opečieme. Bielky vyšľaháme so štipkou soli, postupne pridáme cukry a šľaháme do pevného snehu. Pridáme mandľovú múku a mleté orechy, jemne premiešame. Hmotu naplníme do vrecka a nastriekame kruhy (cca 19 cm a 8 cm). Posypeme nasekanými orechmi, jemne postriekame vodou a pečieme pri 160 °C asi 10 minút.
  6. Obterová ganache: Čokoládu a kakaové maslo rozpustíme, maslo vyšľaháme s kakaom a pridáme čokoládovú zmes. Prešľaháme do hladka a necháme mierne stuhnúť.
  7. Skladanie torty: Korpusy rozrežeme na 4 pláty. Na spodný plát dáme karamelový krém, dacquoise, znova karamelový krém, mantinel a ríbezľový vklad. Prikryjeme korpusom, pokračujeme vrstvou gaštanového krému a opakujeme postup. Takto naplníme obe torty a necháme vychladiť. Potom tortu obtrieme ganache.
  8. Modelovanie a dekor: Tvár vytvarujeme z modelovacej hmoty Saracino a tieňujeme jedlými farbami. Škorpióna modelujeme z čiernej hmoty. Z ryžového papiera vytvoríme lupene, kruh so znakom znamenia a dekoračné prvky. Isomalt zafarbíme na fialovo, po stuhnutí rozbijeme a použijeme ako dekor do „ryhy“ v torte. Finálne dotieňujeme prachovými farbami a zlatou farbou zvýrazníme detaily.
Torta horoskop - obrázok 2

Starostlivý baran od Stanky

 

Ingrediencie

Korpus
  • 359 g polohrubej múky
  • 135 g mletého maku
  • 4 ČL prášku do pečiva
  • 6 vajec
  • 324 g kryštálového cukru
  • 178 g oleja
  • 359 g kyslej smotany
  • kôra z jedného citróna
Mangovo-marakujový krém
  • 170 g vajec
  • 110 g kryštálového cukru
  • 90 g mangového pyré
  • 190 g marakujového pyré
  • 200 g masla
  • 6 plátkov želatíny
Makový krém
  • 200 g bielej čokolády
  • 500 g mascarpone
  • 250 g creme cheese
  • 4 plátky želatíny
  • 200 ml smotany na šľahanie (33 %)
  • 2 PL mletého maku
Ovocný vklad
  • 200 g mangového pyré
  • 200 g marakujového pyré
  • 50 g kryštálového cukru
  • 6 plátkov želatíny
  • 140 g čerstvého zrelého manga
Chrumkavá zložka
  • 30 g sušených palaciniek
  • 20 g bielej čokolády
  • 30 g lyofilizovaného manga
Sušené palacinky
  • 50 g bielkov
  • 50 g práškového cukru
  • 50 g hladkej múky
  • 50 g masla
Krém na obtretie
  • 400 g masla
  • 200 g mliečnej čokolády
  • 200 g horkej čokolády
Velúrový efekt
  • 150 g mliečnej čokolády
  • 150 g kakaového masla
Na dekoráciu
  • 400 g modelovacej hmoty
  • potravinárske farby podľa potreby

Postup

  1. Korpus: Rúru predhrejeme na 160–170 °C. Pripravíme si 2 formy s priemerom 16 cm a 2 formy s priemerom 21 cm. Zmiešame mak, múku a prášok do pečiva. V mixéri vyšľaháme vajcia s cukrom do svetlej peny, pridáme olej, kyslú smotanu a citrónovú kôru. Spojíme so suchými ingredienciami a miešame len do spojenia. Pečieme približne 40 minút. Po vychladnutí korpusy rozrežeme.
  2. Mangovo-marakujový krém: Vajcia, cukor a ovocné pyré zohrejeme na 84 °C. Pridáme napučanú želatínu a rozmixujeme. Pri 50 °C primiešame maslo, zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
  3. Makový krém: Bielu čokoládu rozpustíme nad parou. Mascarpone a creme cheese vymiešame dohladka. Smotanu zohrejeme, rozpustíme v nej želatínu a spolu s čokoládou ju pridáme ku krému. Nakoniec vmiešame mletý mak.
  4. Ovocný vklad: Ovocné pyré s cukrom ohrejeme, pridáme želatínu, vlejeme do formičiek, posypeme čerstvým mangom a zmrazíme.
  5. Sušené palacinky: Zmiešame múku, cukor, bielky a roztopené maslo. Cesto rozotrieme na papier na pečenie a pečieme pri 200 °C (s ventilátorom) 5–8 minút dozlatista. Po vychladnutí polámeme na kúsky.
  6. Chrumkavá vrstva: Čokoládu rozpustíme a zmiešame so všetkými ingredienciami.
  7. Krém na obtretie: Čokolády rozpustíme vo vodnom kúpeli, maslo vymiešame do peny. Keď čokoláda mierne vychladne, zašľaháme ju do masla. Tortu potrieme a dáme stuhnúť do mrazničky. Pred nanesením velvet efektu musí byť dobre zatuhnutá.
  8. Velúrový efekt: Čokoládu s kakaovým maslom rozpustíme, pri 40 °C nalejeme do striekacej pištole a nastriekame na vychladenú tortu.
Torta horoskop - obrázok 3

Levica od Zuzky

 

Ingrediencie

Korpus 1
  • 500 g mlieka (3,5 %)
  • 60 g mäty
  • 5 vajec
  • 600 g kryštálového cukru
  • 2 šálky oleja
  • 450 g hladkej múky
  • 1 ČL soli
  • 18 g prášku do pečiva
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 6 limetiek (šťava a nastrúhaná kôra)
Korpus 2
  • 6 vajec
  • 160 g kryštálového cukru
  • 2 PL oleja
  • 2 PL vody
  • 220 g hladkej múky
  • 6 g prášku do pečiva
Jahodový vklad
  • 450 g mrazených jahôd
  • 180 g kryštálového cukru
  • 450 g jahodového pyré
  • 60 g zlatého klasu
  • 20 g mäty
Jahodový krém
  • 400 g jahodového pyré
  • 600 g smotany na šľahanie
  • 6 plátkov želatíny
  • 240 g ruby čokolády
  • 280 g bielej čokolády
  • 1000 g mascarpone
  • 60 g glukózového sirupu
Čokoládový lev
  • 200 ml studenej vody
  • 25 g želatíny
  • 500 g bielej čokolády
  • 75 g smotany na šľahanie (33 %)
  • potravinárska farba podľa potreby
Obter torty
  • 400 g bielej čokolády
  • 400 g masla

Postup

  1. Korpus 1: Rúru predhrejeme na 190 °C. Zmixujeme mlieko s mätou. V miske zmiešame suché suroviny. V mixéri vyšľaháme vajcia, cukor a limetkovú kôru do hustej peny. Postupne pridávame olej, mätové mlieko a limetkovú šťavu. Nakoniec pridáme suché suroviny a miešame do spojenia. Cesto nalejeme do foriem (23 cm a 18 cm) a pečieme približne 40 minút.
  2. Korpus 2: Bielky vyšľaháme s cukrom. Do žĺtkov pridáme olej a vodu, premiešame a spojíme s bielkovou penou. Rukou primiešame preosiatu múku s práškom do pečiva. Pečieme pri 160 °C približne 40 minút.
  3. Jahodový vklad: Jahody, mätu, cukor, limetkovú šťavu a kôru dáme variť. Keď sú jahody mäkké, rozmixujeme ich tyčovým mixérom a vrátime na sporák. V pyré rozmiešame zlatý klas, vlejeme späť do zmesi a varíme do zhustnutia. Dáme schladiť.
  4. Jahodový krém: Želatínu necháme napučať v studenej vode. Zohrejeme smotanu, pyré a glukózu, pridáme želatínu a zalejeme bielu aj ruby čokoládu. Necháme rozpustiť, premiešame mixérom, pridáme mascarpone a znova premixujeme. Dáme schladiť a po stuhnutí vyšľaháme do pevného krému.
  5. Čokoládový lev: Želatínu namočíme do studenej vody. Roztopíme bielu čokoládu, želatínu mierne ohrejeme (cca 10 sekúnd v mikrovlnke) a pridáme ju k čokoláde spolu so smotanou a farbivom. Premiešame, nalejeme do formy a necháme stuhnúť v chladničke.
  6. Obter torty: Maslo vyšľaháme do peny a po častiach pridávame rozpustenú bielu čokoládu, kým nezískame hladký krém.
Torta horoskop - obrázok 4

Ariho vesmír od Lenky


Ingrediencie

Brownie korpus
  • 550 g masla
  • 192 g čokolády (tmavej alebo mliečnej)
  • 500 g kryštálového cukru
  • 333 g hnedého cukru
  • 12 vajíčok
  • 2 ČL vanilkovej pasty
  • 213 g múky
  • 166 g kakaa
  • 1½ ČL soli
Hroznový vklad
  • 500 g červeného hrozna (bez jadierok)
  • 1 citrón
  • 50 g kryštálového cukru
  • 5 g pektínu
  • 6 plátkov želatíny
Krém z arašidového masla
  • 562,5 g práškového cukru
  • 367,5 g jemného arašidového masla
  • 339 g masla
  • 1½ ČL vanilkovej pasty
  • 1 ČL soli
  • 3 PL mlieka
Karamelizované arašidy
  • 140 g neslaných arašidov
  • 100 g kryštálového cukru
  • 37,5 ml vody
  • morská soľ podľa chuti
Čokoládová ganache
  • 500 g mliečnej čokolády
  • 500 g masla
Velvet sprej
  • 150 g kakaového masla
  • 150 g mliečnej čokolády
  • tmavomodrá farba
Čoko poleva
  • 450 g bielej čokolády
  • 30 g kakaového masla
  • 60 g slnečnicového oleja
  • jedlé farby na čokoládu
Na zdobenie
  • 500 g fondánu na modelovanie
  • fondánové farby
  • svetielka

Postup

  1. Brownie korpus: Rúru predhrejeme na 175 °C a formy vystelieme papierom na pečenie (5 × 20 cm). Čokoládu a maslo rozpustíme nad parou alebo v mikrovlnke a necháme vychladnúť. Múku, kakao a soľ zmiešame v miske. Vajcia, cukor a vanilku šľaháme nad parou, kým sa cukor nerozpustí a zmes nezosvetlie (cca 10 minút). Potom pomaly prilievame rozpustenú čokoládu s maslom a nakoniec zapracujeme suché suroviny. Pečieme 30–35 minút. Po upečení necháme úplne vychladnúť.
  2. Hroznový vklad: Hrozno varíme asi 5 minút, potom ho popučíme a varíme ešte 10 minút. Zmes rozmixujeme tyčovým mixérom, pridáme citrónovú šťavu, cukor s pektínom a varíme 2–3 minúty. Želatínu necháme napučať vo vode, primiešame do horúcej zmesi, nalejeme do foriem a zamrazíme.
  3. Krém z arašidového masla: Maslo, arašidové maslo, cukor, vanilku a soľ vyšľaháme do hladkého krému. Pomaly pridáme mlieko a premiešame.
  4. Karamelizované arašidy: Arašidy s cukrom a vodou varíme na panvici, kým sa obalia karamelom a získajú zlatistú farbu. Dochutíme morskou soľou.
  5. Ganache: Maslo a čokoládu rozpustíme spolu a premiešame dohladka. Použijeme na potretie torty pred chladením.
  6. Velvet sprej: Kakaové maslo a čokoládu rozpustíme na 40 °C, pridáme farbu a nalejeme do striekacej pištole. Nastriekame na vychladenú tortu, aby vznikol zamatový efekt.
  7. Čoko poleva: Všetky suroviny roztopíme nad parou na cca 30 °C. Zafarbíme jedlými farbami podľa želania a použijeme na cake popsy.
  8. Skladanie torty: Korpusy striedavo plníme krémom, hroznovým vkladom a karamelizovanými arašidmi (celkom 4 vrstvy). Nakoniec potrieme ganache a dáme vychladiť. Po stuhnutí nastriekame velvet sprej. Z odrezkov pripravíme cake popsy ako planéty, ktoré dozdobíme čoko polevou. Tortu ozdobíme fondánovou postavičkou chlapca v kostýme raka, planétami a svetielkami v tvare súhvezdia.
Torta horoskop - obrázok 5

Škorpión od Vladiho

 

Ingrediencie

Čokoládový koláč
  • 400 g horkej čokolády (66 %)
  • 200 g masla
  • 400 g pudingového cukru
  • 8 vajec
Ganache z mliečnej čokolády
  • 540 g mliečnej čokolády (40 %)
  • 300 g masla
  • 60 g kakaového masla
  • 250 ml írskej smotany Baileys
  • 2 porcie espresso sirupu
Čokoládový brownie
  • 240 g horkej čokolády (66 %)
  • 120 g masla
  • 4 vajcia
  • 360 g pudingového cukru
  • 60 g viacúčelovej múky
  • 20 g kakaového prášku
  • 1 ČL vločkovej soli
Chrumkavé pistácie
  • 200 g pudingového cukru
  • 200 g zelených pistácií
  • 100 g bielej čokolády (35 %)
  • vloçková soľ podľa chuti
Maslový taliansky meringue krém
  • 250 g jemného kryštálového cukru
  • 100 ml vody
  • 50 g kryštálového cukru
  • 5 bielkov
  • 500 g masla
Zrkadlová poleva
  • 300 ml vody
  • 300 g pudingového cukru
  • 1 plechovka (395 g) sladeného kondenzovaného mlieka
  • 15 plátkov želatíny
  • 740 g bielej čokolády (min. 30 % kakaa)
  • gélové farbivá – červené, okrové, čierne, biele

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 175 °C a plechy vystelieme papierom na pečenie.
  2. Čokoládový koláč: Nad parou roztopíme čokoládu s maslom. Odstavíme, pridáme cukor a po jednom zašľaháme vajcia. Cesto nalejeme do formy (18 cm) a pečieme 25 minút. Necháme úplne vychladnúť.
  3. Ganache z mliečnej čokolády: Kakaové maslo a mliečnu čokoládu rozpustíme. Maslo vyšľaháme do peny a po častiach doň zašľaháme čokoládu. Nakoniec pridáme Baileys a espresso sirup. Zakryjeme fóliou a necháme odpočívať.
  4. Čokoládový brownie: Nad parou roztopíme čokoládu s maslom. V inej miske rozšľaháme vajcia s cukrom, pridáme čokoládu, múku, kakao a soľ. Cesto nalejeme do formy (18 cm) a pečieme 30 minút pri 175 °C. Po upečení necháme vychladnúť.
  5. Chrumkavé pistácie: Cukor skaramelizujeme dozlatista, pridáme pistácie a premiešame. Necháme vychladnúť. 200 g karamelizovaných pistácií rozmixujeme na pralinku, zvyšok nasekáme nadrobno. V čokoláde rozpustenej v mikrovlnke premiešame pistácie, pralinku a sekané oriešky, osolíme podľa chuti.
  6. Maslový taliansky meringue krém: Cukor (250 g) s vodou varíme na 120 °C. Medzitým šľaháme bielky s 50 g cukru do peny. Do bielkov pomaly prilievame horúci sirup a šľaháme, kým zmes nevychladne. Po častiach pridávame zmäknuté maslo a šľaháme do hladkého krému.
  7. Skladanie torty: Na spodok dáme brownie, natrieme chrumkavými pistáciami, potom vrstvu ganache, maslový krém, čokoládový koláč, znova ganache a meringue krém. Torta sa vystuží slamkami. Na obtretie použijeme zvyšný maslový meringue krém. Po zatuhnutí nanesieme zrkadlovú polevu.
  8. Zrkadlová poleva: Vodu, cukor a kondenzované mlieko varíme 1 minútu. Nabobtnanú želatínu vyžmýkame a vmiešame do horúcej zmesi. Nalejeme na bielu čokoládu, necháme 2–3 minúty odstáť, potom rozmixujeme ponorným mixérom bez vzduchových bublín a precedíme cez sitko. Polevu rozdelíme do troch misiek a zafarbíme červenou, okrovou a čiernou. Glazúry necháme vychladnúť na 32–35 °C. Tortu polejeme červenou a okrovou glazúrou, jemne premiešame a na záver „sem-tam“ prelejeme čiernou. Biele farbivo použijeme na vytvorenie hviezd a posypeme trblietkami.
  9. Dokončenie: Tortu dozdobíme vzormi znamenia a hviezdami.
Torta horoskop - obrázok 6

Rodinný horoskop od Viki

 

Ingrediencie

Korpus
  • 255 g mrkvy (nastrúhanej najemno)
  • 240 g vajec
  • 320 g kryštálového cukru
  • 280 g hladkej múky
  • 255 ml oleja
  • 53 ml vody
  • 80 g vlašských orechov (nahrubo nasekaných)
  • 5 g sódy bikarbóny
  • 7 g prášku do pečiva
  • 3,5 g soli
  • 5 g mletej škorice
Karamel
  • 330 g kryštálového cukru
  • 45 g glukózového sirupu
  • 90 ml vody
  • 105 g masla
  • 110 ml smotany na šľahanie
  • 110 ml pomarančovej šťavy
  • kôra z jedného pomaranča
Krém
  • 1000 g mascarpone
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 250 g práškového cukru
Ganáš
  • 500 g bielej čokolády
  • 500 g masla (82 %)
  • potravinárska farba podľa želania
Sirup
  • 200 ml vody
  • 100 g kryštálového cukru
  • aróma podľa chuti
Linecké cesto
  • 150 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
Ozdoba
  • 1 bielok
  • 200 g práškového cukru
  • potravinárska farba
  • 100 g fondánu
  • zlatá farba
Chrumkavá zložka
  • 150 g para orechov
  • 200 g kryštálového cukru
  • 50 g vody
  • štipka soli
  • vanilka podľa chuti

Postup

  1. Korpus: Vajcia vyšľaháme s cukrom približne 10 minút. Pridáme olej a pomaly prilievame horúcu vodu. Pridáme nastrúhanú mrkvu a ručne vmiešame múku s práškom do pečiva, sódou, škoricou a soľou. Na záver pridáme nasekané orechy.
  2. Cesto rozdelíme do dvoch foriem s priemerom 24 cm a pečieme pri 170 °C približne 45 minút.
  3. Vychladnutý korpus rozrežeme na dve časti. Každý plát potrieme sirupom, natrieme krémom a karamelom. Postup opakujeme so všetkými štyrmi vrstvami. Tortu necháme v chladničke stuhnúť.
  4. Tortu potrieme ganášom – prvú vrstvu necháme bielu, druhú môžeme zafarbiť do modra. Na vrch pridáme linecké pečivo, zlaté guličky a ozdobný kruh.
  5. Karamel: V troch hrncoch si pripravíme jednotlivé zložky – do prvého smotanu, do druhého pomarančovú šťavu, do tretieho cukor s vodou a glukózovým sirupom. Cukor varíme do zlatista, pridáme maslo a postupne prilievame horúcu smotanu aj šťavu. Varíme ešte 5 minút, pridáme pomarančovú kôru a necháme vychladnúť.
  6. Sirup: Vodu, cukor a arómu uvaríme, necháme vychladnúť.
  7. Krém: Mascarpone, smotanu na šľahanie a práškový cukor vyšľaháme do hladkého krému.
  8. Ganáš: Maslo vyšľaháme do peny, pridáme rozpustenú bielu čokoládu a podľa potreby zafarbíme.
  9. Linecké cesto: Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto, necháme 15–20 minút odpočívať v chladničke. Rozvaľkáme a vykrajujeme tvary (napr. kolieska alebo znamenia). Pečieme do zlatista a po vychladnutí zdobíme polevou.
  10. Chrumkavá zložka: Orechy opražíme a zalejeme sirupom uvareným z vody, cukru a vanilky. Necháme vychladnúť.
Torta horoskop - obrázok 7

Astrologické spojenie od Gabiky

 

Ingrediencie

Korpus
  • 440 g hladkej múky
  • 100 g kakaa
  • 520 g kryštálového cukru
  • 480 g vajec (cca 9 ks)
  • 128 g oleja
  • 340 g mlieka
  • 16 g prášku do pečiva
  • 8 g sódy bikarbóny
  • 8 g soli
Sušené palacinky
  • 50 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 50 g vaječných bielkov
  • 50 g masla
Čokoládové crémeux
  • 120 g mlieka
  • 160 g smotany na šľahanie (33 %)
  • 60 g vaječných žĺtkov
  • 12 g kryštálového cukru
  • 140 g čokolády na varenie (52 %)
Čokoládový krém
  • 800 ml mlieka
  • 4 žĺtky
  • 120 g zlatého klasu
  • 300 g kryštálového cukru
  • 300 g masla
  • 600 g mliečnej čokolády Callebaut 823 (33,6 %)
Na potretie korpusu
  • 100 g polotučného mlieka
Čokoládový obter
  • 250 g masla
  • 200 g horkej čokolády (54 %)
Poťahová hmota
  • 1 kg Saracino poťahová hmota
Ozdoby
  • 500 g Saracino na modelovanie
  • 1 jedlý papier na ozdoby
  • zlatá farba
  • 4 drôty
  • nožnice, štetec, zdobiace vrecko
  • modrá, čierna a biela airbrush farba
  • hubka
  • čierna prášková farba

Postup

  1. Korpus: Rúru predhrejeme na 160 °C a pripravíme si formy s papierom na pečenie. Vajcia, soľ a cukor vyšľaháme do peny, pridáme preosiatu múku, kakao, prášok do pečiva a sódu. Tekuté suroviny (olej a mlieko) jemne po častiach primiešame. Cesto rozdelíme do dvoch foriem s priemerom 22 cm. Pečieme približne 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť a korpusy rozrežeme na dve vrstvy.
  2. Sušené palacinky: Zmiešame múku, cukor, bielky a maslo do hladkej hmoty. Cesto natrieme v tenkej vrstve na papier na pečenie a pečieme pri 200 °C asi 5–8 minút dozlatista. Po vychladnutí polámeme na drobné kúsky.
  3. Čokoládové crémeux: Mlieko so smotanou zohrejeme, žĺtky s cukrom rozmiešame a horúce mlieko k nim pomaly prilievame. Vrátime na oheň a miešame do 82 °C. Zmes precedíme cez sitko na čokoládu, premiešame a pomixujeme. Vylejeme do foriem (14 cm) a zamrazíme.
  4. Čokoládový krém: Polovicu mlieka s cukrom zohrejeme, druhú polovicu rozmiešame so žĺtkami a zlatým klasom. Za stáleho miešania vlejeme do horúceho mlieka a uvaríme hustý puding. Roztopíme čokoládu, necháme ju mierne vychladnúť a zašľaháme do pudingu. Po vychladnutí postupne zašľaháme maslo a vytvoríme hladký krém.
  5. Skladanie torty: Každý korpus rozrežeme na dva pláty (dokopy 4). Prvý plát pokropíme mliekom, po bokoch nastriekame krém ako mantinel a do stredu natrieme tretinu krému. Na krém rozotrieme chrumkavú vrstvu z palaciniek, prikryjeme krémom a položíme druhý plát. Opakujeme vrstvenie s crémeux vložkami. Po poskladaní tortu zabalíme do fólie a dáme zachladiť.
  6. Čokoládový obter: Roztopenú čokoládu necháme mierne vychladnúť, potom ju vyšľaháme s maslom do hladkého krému. Potrieme s ňou celú vychladenú tortu a opäť dáme zachladiť.
  7. Poťahovanie a dekorovanie: Tortu potiahneme hmotou Saracino. Pomocou hubky nanesieme airbrush farby (modrú, čiernu, bielu) a necháme zachladiť. Vymodelujeme luk, 4 šípy a znamenie Strelca, natrieme zlatou farbou a necháme vyschnúť. Z jedlého papiera vytvoríme pierka, zafarbíme ich zlatou farbou a spolu s modelmi nimi ozdobíme tortu.
ShopSys