Úvodná strana/TESCOMA blog/Pečie celé Slovensko/Pečie celé Slovensko - recepty 5. séria 2025/s05 - 7. kolo - osobná výzva - Darčekový kôš
s05 - 7. kolo - osobná výzva - Darčekový kôš
Siedme kolo obľúbenej pekárskej šou, ktoré sa nieslo v znamení osláv, veľkých výziev a ešte väčších emócií, opäť žiarilo všetkými farbami.
Témou epizódy boli narodeniny, pričom súťažiaci predviedli nielen svoje cukrárske zručnosti, ale aj kúsok zo svojho vnútra.
Témou osobnej výzvy bol darčekový kôš, na prípravu ktorého mali súťažiaci 120 minút. Kto si s ním poradil najlepšie sa môžete pozrieť v receptoch nižšie.

Meninový box pre brata od Gabiky
Ingrediencie
Syrové praclíky
- 250 g polohrubej múky
- 100 g tvrdého syra (min. 40% tuku)
- 125 g rastlinného tuku HERA
- 15 g soli
- 6 g prášku do pečiva
- 100 ml smotany na šľahanie
- 1 vajíčko (na potretie)
- 50 g strúhaného syra (40% tuku, na posyp)
Perníkový sirup
- 500 ml vody
- 250 g trstinového cukru
- 200 g bieleho cukru
- 50 g vanilkového cukru
- 4 ks badiánu
- 4 ks celej škorice
- 5 ks klinčekov
- 1 g sušenej citrónovej kôry
- 1 g muškátového orieška
- štipka čierneho korenia
- 5 g zázvoru
Linecké koláče
- 300 g hladkej múky
- 200 g masla
- 1 žĺtok
- 100 g práškového cukru
- 1/2 kôry z citróna
- štipka soli
Džem z lesnej zmesi
- 250 g mrazenej lesnej zmesi
- 175 g kryštálového cukru
- 7,5 g pektínu
- 7,5 g citrónovej šťavy
Tabuľková čokoláda
- 200 g horkej čokolády Callebaut 811 (54,5%)
- 20 g zmesi orechov s brusnicami
- 20 g kandizovaného zázvoru
- 10 g sušených malín
- 10 g kúskov horkej čokolády
- 10 g pekanových orechov
Mandle v čokoláde
- 50 g mandľových lupienkov
- 100 g mliečnej čokolády
Orechy v čokoláde
- 15 ks vlašských orechov
- 40 g mliečnej čokolády
Brusnice v čokoláde
- 10 g sušených brusníc
- 50 g bielej čokolády
Postup
- Perníkový sirup: Všetky suroviny vložíme do hrnca, dobre premiešame a privedieme do varu. Necháme vychladnúť, prelejeme cez sitko do fliaš a skladujeme v chladničke.
- Syrové praclíky: Najemno nastrúhaný syr zmiešame s ostatnými surovinami a vypracujeme cesto. Necháme ho odležať v chladničke. Z vychladnutého a rozvaľkaného cesta vykrajujeme pomocou vykrajovátka praclíky a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 15 minút.
- Linecké cesto: Všetky suroviny spracujeme na cesto, ktoré necháme odležať v chladničke. Potom ho rozvaľkáme a vykrajujeme tvary, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme pri 170 °C cca 10–15 minút a priebežne kontrolujeme.
- Džem z lesnej zmesi: Lesnú zmes, cukor a citrónovú šťavu privedieme do varu. Keď ovocie pustí šťavu a zmäkne, rozmixujeme ho ponorným mixérom. Pridáme pektín a ešte krátko povaríme do zhustnutia. Necháme vychladnúť a vychladnutým džemom plníme linecké koláčiky.
- Tabuľková čokoláda: Horkú čokoládu roztopíme v mikrovlnke. Časť nalejeme do formy, pridáme zmes orechov s brusnicami a zalejeme zvyšnou čokoládou. Vrch ozdobíme pekanovými orechmi, brusnicami, sušenými malinami a ďalšími prísadami. Dáme do chladničky stuhnúť.
- Mandle v čokoláde: Mliečnu čokoládu roztopíme, zmiešame s mandľovými lupienkami a tvarujeme do kruhov. Necháme stuhnúť.
- Orechy a brusnice v čokoláde: Vlašské orechy a sušené brusnice obaľujeme v roztopenej čokoláde (mliečna alebo biela podľa suroviny) a necháme stuhnúť.

Zásnubný kôš pre Olivku od Janky
Ingrediencie
Višňové Truffle
- 120 g višňové pyré
- 30 g krupicový cukor
- 40 g glukózový cukor
- 60 g smotana na šľahanie (33 %)
- 400 g horká čokoláda (70 %)
- 20 g maslo
- 15 g griotka
- 30 g lyofilizovaný višňový prášok
- 30 g práškový cukor
Cookies
- 40 g maslo
- 70 g trstinový cukor
- 20 g 100% lieskovooriešková pasta
- 90 g hladká múka
- 2 g soľ
- 20 g vajce
- 30 g čokoládové drops na pečenie
Viedenské sušienky s lieskovými orieškami
- 90 g mäkké maslo
- 35 g práškový cukor
- 20 g žĺtka
- 15 g rum
- 100 g hladká múka
- 35 g lieskovo oriešková múka
- 1 g soľ
- 1 g mletá škorica
- 100 g horká čokoláda
- 10 g kakaové maslo
Višňové paté
- 15 g lyofilizovaný višňový prášok
- ½ fazuľka tonka
- 20 g rastlinný olej
- 110 g biela čokoláda
- 160 g kešu pasta
Karamelizované mandle v čokoláde
- 50 g kryštálový cukor
- 20 g voda
- 100 g mandle hranolky, opražené
- 0,5 g soľ
- 70 g mliečna čokoláda
- 5 g kakaové maslo
Vaječný likér
- 4 žĺtky
- 25 g krupicový cukor
- 250 ml mlieko
- 250 ml smotana na šľahanie (33 %)
- 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka (397 g)
- 1 vanilkový lusk
- fazuľka tonka
- 300 ml kvalitný rum (neodporúča sa tuzemák)
Postup
- Višňové Truffle: Višňové pyré, krupicový cukor a glukózový cukor povaríme cca 1 minútu. Smotanu privedieme k varu. Obe horúce zmesi vylejeme na čokoládu a tyčovým mixérom vymixujeme do hladka. Pridáme maslo a griotku, opäť premiešame. Hmotu nalejeme do ráfika a necháme stuhnúť. Krájame nožom nahriatym v horúcej vode a obaľujeme v kakau alebo v zmesi práškového a višňového lyofilizovaného prášku (1:1).
- Cookies: Maslo, cukor a vajce vyšľaháme do peny. Pridáme orieškovú pastu, soľ, múku a čokoládové drops. Vytvarujeme 35 g guličky a pečieme 10–12 minút pri 160 °C. Po vychladnutí môžeme ozdobiť roztopenou čokoládou.
- Viedenské sušienky: Maslo, práškový cukor a žĺtka vyšľaháme do hladka. Pridáme rum a krátko premiešame so suchými ingredienciami. Cesto nastriekame do vlniek na plech pomocou vrecka so špičkou. Pečieme 12–15 minút pri 170 °C. Po vychladnutí namáčame do roztopenej horkej čokolády s kakaovým maslom.
- Višňové paté: Olej s nastrúhanou tonka fazuľkou zohrejeme na 50–60 °C a necháme vychladnúť. Čokoládu rozpustíme, pridáme višňový prášok, kešu pastu a precedený olej. Všetko vymixujeme do hladka. Hmotu nalejeme do nádoby a necháme vykryštalizovať.
- Karamelizované mandle: Vodu s cukrom privedieme k varu, pridáme mandle a miešame, kým sa nevysušia a nezačnú karamelizovať. Vysypeme na papier a necháme vychladnúť na 25 °C. Čokoládu vytemperujeme s kakaovým maslom (29–30 °C) a premiešame s mandľami. Pomocou lyžičky vytvarujeme hrudky a necháme skryštalizovať pri izbovej teplote.
- Vaječný likér: Žĺtky s cukrom vyšľaháme do svetlej peny. Pridáme mlieko, smotanu, kondenzované mlieko, vanilkové zrnká a nastrúhanú tonka fazuľku. Zmes pomaly zahrievame na 80–85 °C za stáleho miešania, kým nezačne hustnúť. Následne ju schladíme, vmiešame rum a prelejeme cez sitko do fľaše.

Darčekový kôš pre synovca od Zuzky
Ingrediencie
Brownie nanuky + cake pops
- 3 ks vajec
- 200 g kryštálového cukru
- 200 g horkej čokolády (52 %)
- 200 g masla
- 3 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice kakaa
- 6 g prášku do pečiva
- 250 g jahôd
- 300 g bielej čokolády
Marshmallow
- 30 g želatíny
- 120 ml studenej vody
- 250 g kryštálového cukru
- 100 ml vody
- 20 ml citrónovej šťavy
- olej (na vymastenie formy)
- vanilková pasta (podľa chuti)
- 15 g kukuričného škrobu
- 15 g práškového cukru
Tartaletky
- 250 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 140 g masla
- 1 vajce
- štipka soli
- 2 lyžice kakaa
Slaný karamel
- 300 g kryštálového cukru
- 100 g masla
- 200 g smotany na šľahanie
- soľ (podľa chuti)
Ganache
- 150 g mliečnej čokolády
- 75 g smotany na šľahanie
Postup
- Brownie nanuky: Čokoládu roztop s maslom. Vajcia vyšľahaj s cukrom do hustej peny, primiešaj roztopenú čokoládu s maslom a preosiatu múku, kakao a prášok do pečiva. Cesto vlej do formy a peč pri 180 °C približne 30 minút. Upečený korpus po vychladnutí rozdrob na hmotu, pridaj nasekané jahody a natlač do nanukových foriem. Zamraz a po stuhnutí namáčaj do roztopenej bielej čokolády.
- Marshmallow: Želatínu nasoť v 120 ml studenej vody. V hrnci uvar sirup z cukru, 100 ml vody a citrónovej šťavy (10–15 minút). Odstav, vmiešaj napučanú želatínu a šľahaj v robote do hustej peny; dochuť vanilkovou pastou. Plech vymaž olejom, vylej hmotu a daj na 5 minút chladiť. Zmiešaj škrob s práškovým cukrom a hotový blok marshmallow z oboch strán popraš touto zmesou.
- Tartaletky – korpus: Zo surovín vypracuj cesto, schlaď, vyvaľkaj a vystel formičky na tartaletky. Peč pri 180 °C asi 18 minút.
- Slaný karamel: Cukor roztop na karamel, primiešaj maslo a potom smotanu. Na záver dochuť soľou.
- Ganache: Čokoládu roztop so smotanou a vymiešaj dohladka.
- Plnenie tartaletiek: Korpusy naplň do 3/4 slaným karamelom a zalej čokoládovou ganache. Nechaj stuhnúť.

Darčekový box pre mamku od Vladiho
Ingrediencie
Mandľový likér
- 1 balenie pudingu s príchuťou mandle
- 700 ml polotučného mlieka
- 30 g kryštálového cukru
- 2 plechovky karamelového Salka
- 250 ml rumu
- 1 ČL mandľovej arómy
Matcha sušienky
- 260 g hladkej múky
- 34 g mandľovej múky
- 105 g práškového cukru
- 10 g matcha prášku
- 135 g masla
- 2 g soli
- 60 g vajca
- 200 g bielej čokolády (na polevu)
Malinové truffles
- 250 g tmavej čokolády
- 200 g malinového pyré
- 1 citrón (šťava)
- 1 PL práškového cukru
- 350 g lyofilizovaných malín (na obalenie)
- 3 PL vodky
Truffle ganache
- štipka soli
- 1 PL olivového oleja
- 200 g horkej čokolády
Postup
- Mandľový likér: Uvar puding podľa návodu, ale so 700 ml mlieka a 30 g cukru. Redší puding za občasného miešania vychlaď. Vmiešaj karamelové Salko a vyšľahaj dohladka. Prilej rum a mandľovú arómu, krátko prešľahaj. Prelej do fliaš a uchovávaj v chladničke.
- Matcha sušienky: Zmiešaj hladkú múku, mandľovú múku, matchu, práškový cukor, soľ a maslo na „piesok“. Pridaj vajce a vypracuj hladké cesto. Vyvaľkaj na ~1 cm medzi dvoma papiermi na pečenie, dobre zachlaď (min. 20 min). Vykrajuj sušienky a peč pri 160 °C s ventilátorom na perforovanej podložke do ľahkého zafarbenia. Bielu čokoládu roztop v mikrovlnke a vychladené sušienky polej.
- Malinové truffles – pyré: Maliny, citrónovú šťavu a práškový cukor rozmixuj dohladka.
- Truffle ganache (základ na malinové truffles): Malinové pyré s vodkou jemne priveď k varu. Nalej na nasekanú tmavú čokoládu, miešaj od stredu, kým vznikne hladká a lesklá ganache. Podľa potreby pridaj štipku soli a 1 PL olivového oleja. Ak by praskala, pomôže trochu studeného mlieka. Nechaj úplne vychladnúť, počas chladenia každých ~15 min premiešaj metličkou.
- Tvarovanie a obaľovanie truffles: Ganache naplň do cukrárskeho vrecka a na papier vytláčaj pásy/„hranolčeky“. Daj úplne stuhnúť do chladničky, potom nakrájaj na ~5 cm kúsky, obaľ v temperovanej čokoláde a v drvených lyofilizovaných malinách.

Darčekový box pre bratranca od Viki
Ingrediencie
Kávový likér
- 500 ml vodky
- 300 ml vody
- 4 PL instantnej kávy
- 300 g kryštálového cukru
- mletá vanilka (podľa chuti)
Makové madlenky
- 3 vajcia
- 150 g kryštálového cukru
- 200 g hladkej múky
- 8 g prášku do pečiva
- štipka soli
- 50 ml mlieka
- 100 g masla (roztopeného)
- 30 g mletého maku
Oriešky
- 2 vajcia
- 110 g práškového cukru
- 340 g hladkej múky
- 12 g vanilkového cukru
- štipka soli
- 100 g karamelového Salka
- 10–15 opražených lieskových orieškov
Rafaelo
- 125 g strúhaného kokosu
- 50 g kokosu (na obalenie)
- 50 g masla (mäkkého)
- 150 g klasického Salka
- 10–12 mandľových orieškov
Meteorit
- 200 g mixu orieškov
- 70 g práškového cukru
- 1 bielok
- 50 g sušených sliviek (nadrobno)
- 50 g sušených brusníc (nadrobno)
- 200 g mliečnej čokolády
Postup
- Likér: V hrnci zmiešaj vodu, cukor, kávu a mletú vanilku, priveď do varu a miešaj, kým sa cukor a káva rozpustia. Odstav, primiešaj vodku a nechaj úplne vychladnúť.
- Madlenky: Vajcia vyšľahaj s cukrom, vmiešaj mlieko, múku s práškom do pečiva, soľ, roztopené maslo a mak. Formy na madlenky naplň cestom a peč pri 200 °C 10–12 minút. Nechaj vychladnúť.
- Oriešky: Zo surovín vypracuj cesto a nechaj 1 hodinu chladiť. Tvaruj guličky (~6 g) a peč vo forme/stroji na „oriešky“ dozlata. Zrež prebytočné okraje. Polovičky naplň karamelovým Salkom a vlož do stredu lieskový oriešok, potom spoj.
- Rafaelo: Kokos (125 g), mäkké maslo a Salko dobre zmiešaj. Tvaruj guličky (~20 g), dovnútra vlož mandľový oriešok. Obaľ v kokose (50 g).
- Meteorit: Bielok s práškovým cukrom daj do hrnca, pridaj približne polovicu nasekaných orieškov, sušené slivky a brusnice. Za stáleho miešania var asi 10 minút. Vmiesžaj zvyšné oriešky, vytvaruj guličky (~20 g). Čokoládu roztop a guličky do nej namáčaj; nechaj stuhnúť.

Britský narodeninový kôš pre tatina od Lenky
Ingrediencie
Mini bravčové koláčiky (Mini Pork Pies)
Cesto z horúcej vody:- 450 g hladkej múky
- 1 čajová lyžička soli
- 80 g masla
- 80 g bravčovej masti
- 200 ml vody
- 400 g mletého bravčového karé
- 5,2 g soli
- 4,5 g cukru
- 2,6 g feniklu
- 0,75 g čierneho korenia
- 0,52 g muškátového orieška
- petržlen
- 2–3 strúčiky cesnaku
- 1 PL tymiánu
- 1 vajce (na potieranie)
- 250 g kuracieho vývaru
- 4 želatínové pláty
Rýchle piccalilli
- 500 ml jablčného octu
- 100 g kryštálového cukru
- 1 čajová lyžička horčičných semienok
- 2 čajové lyžičky kurkumy
- 4 čajové lyžičky kukuričného škrobu
- 1 čajová lyžička mletých horčičných semienok
- 1/2 nakrájanej uhorky
- 1 nakrájaná červená paprika
- 600 g karfiolu (malé ružičky)
- 1 nakrájaná červená cibuľa
- 400 g nakladaných cibuliek (bez nálevu)
Krémový likér s kardamónom (500 ml)
- 200 ml whisky
- 120 ml smotany na šľahanie (40%)
- 200 ml kondenzovaného mlieka
- 1–2 PL čokoládového sirupu
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 čajovej lyžičky instantnej kávy
- 1 čajová lyžička kardamómu
- 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
Domáca čokoládová omáčka
- 375 ml vody (1 a 1/2 šálky)
- 375 g cukru (1 a 1/2 šálky)
- 1 šálka kakaa
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 čajová lyžička vanilky
- 2–3 PL Cointreau
Tmavá čokoláda s morskou soľou, pistáciami a sušenými malinami
- 200 g tmavej čokolády
- 1 čajová lyžička morskej soli
- 1 PL pistácií
- 1 PL sušených malín
Postup
- Mini bravčové koláčiky: Vodu privedieme do varu a rozpustíme v nej maslo a bravčovú masť. Horúcu zmes nalejeme na múku so soľou a premiešame. Po krátkom vychladnutí cesto zabalíme a odložíme bokom.
Mleté mäso zmiešame s korením, soľou, cukrom, cesnakom a bylinkami. Rúru predhrejeme na 180 °C s ventilátorom. Cesto rozvaľkáme na 3 mm, vykrojíme diely: 11 cm x 6 cm na spodok a 8–9 cm x 6 cm na vrch. Väčšie diely vložíme do muffinovej formy, naplníme 60–65 g mäsom. Okraje potrieme vajíčkom, prikryjeme vrchným dielom a spojíme. Do vrchu spravíme otvor, potrieme vajíčkom a pečieme 40–50 minút do zlatohneda.
Po upečení do koláčikov cez otvor vlejeme kurací vývar s rozpustenou želatínou a necháme stuhnúť. - Rýchle piccalilli: Ocot, cukor a horčičné semienka varíme 5 minút. Kurkumu, škrob a horčicový prášok premiešame so zvyškom octu na pastu, ktorú varíme ešte 2 minúty. Pridáme nakrájanú zeleninu a necháme odstáť.
- Krémový likér s kardamónom: Všetky ingrediencie vložíme do mixéra a mixujeme 30–60 sekúnd do hladka. Nalejeme do čistej sterilizovanej fľaše. Skladujeme v chladničke, kde vydrží až 2 mesiace.
- Domáca čokoládová omáčka: V hrnci spojíme vodu, cukor, kakao a soľ, a pomaly varíme. Po dovarení pridáme vanilku a následne Cointreau. Omáčku prelejeme do sterilizovaných pohárov a skladujeme v chladničke.
- Tmavá čokoláda s morskou soľou, pistáciami a malinami: ¾ čokolády roztopíme vo vodnom kúpeli alebo mikrovlnke na 46–48 °C. Zložíme z tepla, pridáme zvyšnú čokoládu a miešame kým teplota klesne na 28 °C. Potom opäť mierne ohrejeme na 31–32 °C. Čokoládu nalejeme do formy, posypeme morskou soľou, necháme mierne stuhnúť a ozdobíme pistáciami a sušenými malinami.

Darčekový kôš pre brata od Stanky
Ingrediencie
Slaninové chutney
- 200 g slaniny
- 2 cibule
- 2 PL trstinového cukru
- 1 PL medu
- 1 ČL octu
- soľ, korenie
Bryndzové pečivo
- 125 g masla
- 125 g bryndze
- 1 vajce
- 200 g hladkej múky
- 50 g strúhaného parmezánu
- 1 ČL rozmarínu
Na potretie (bryndzové pečivo)
- 1 žĺtok
- 1 PL červenej papriky
Bryndzová nátierka
- 250 g bryndze
- 200 g smotanovej neochutenej pomazánky
- 2 PL kyslej smotany
- červená paprika
- pažítka
Dip zo sušených paradajok
- 160 g sušených paradajok
- 100 g mandlí
- 80 g oleja z pohára sušených paradajok
- 14 g citrónovej šťavy
Mangová-čili omáčka
- ½ zrelého manga
- 1 ks čili papričky
- kúsok zázvoru
- ½ strúčika cesnaku
- šťava z ½ limetky
- 1 ČL trstinového cukru
- 20 ml vody
- štipka soli
Postup
- Slaninové chutney: Slaninu nakráj na malé kocky a opeč. Vyber zo zvyšného tuku, pridaj nakrájanú cibuľu, orestuj a prisyp med s cukrom. Nechaj aspoň 20 minút karamelizovať, vráť slaninu a dochuť soľou, korením a octom.
- Bryndzové pečivo: Všetky suroviny zmiešaj, vyvaľkaj a vykroj požadované tvary. Potri žĺtkom zmiešaným s červenou paprikou a peč v predhriatej rúre na 180 °C približne 20 minút.
- Mangová-čili omáčka: Všetky suroviny dôkladne rozmixuj dohladka.
- Bryndzová nátierka: Všetky suroviny premiešaj; papriku a pažítku pridaj nasekané nadrobno.
- Dip zo sušených paradajok: Mandle opeč pri 150 °C, posekaj, potom v mixéri spoj s olejom. Pridaj sušené paradajky a opäť premixuj, na záver vmiešaj citrónovú šťavu.
0









