Obrázok v notifikačnej lište
Úvodná stranaTESCOMA blogPečie celé SlovenskoPečie celé Slovensko - recepty 5. séria 2025s05 - 8. kolo - kreatívna výzva - Torty v štýle osemdesiatych rokov

s05 - 8. kolo - kreatívna výzva - Torty v štýle osemdesiatych rokov

Poslednou kreatívnou výzvou ôsmeho kola súťaže Pečie celé Slovensko boli Torty v štýle osemdesiatych rokov. Táto výzva poriadne zamiešala karty a ôsme kolo prinieslo aj ďalší historický moment. Po vypadnutí Vlada sa súťaž zúžila na čisto ženskú top päťku, prvýkrát v dejinách relácie.

O víťazstvo tak bojujú Janka, Lenka, Viki, Zuzka a Gabika. V predošlých ročníkoch sa medzi najlepšími vždy držal aspoň jeden muž. Tento rok však bude „dámsky súboj“ až do konca.

Vyskúšajte si aj vy pripraviť jeden z receptov technickej výzvy:
torty v štýle osemdesiatych rokov - obrázok 1

Babičkino potešenie od Gabiky

 

Ingrediencie

Cesto
  • 12 vajec
  • 380 g kryštálový cukor
  • 680 g polohrubá múka
  • 68 g vlašské orechy (mleté)
  • 4 bal. vanilkový cukor
  • 20 PL voda
  • štipka soli
  • 2 bal. kypriaci prášok do pečiva
Vanilkový krém
  • 2 vajcia
  • 200 g práškový cukor
  • 500 g palmarín
  • 2 bal. vanilkový cukor
Marhuľový džem
  • 300 g marhuľový kompót
  • 50 ml voda
  • 10 g agar
  • 100 g kryštálový cukor
Krém na obter
  • 250 g palmarín
  • 100 g práškový cukor
Poleva
  • 124 g čokoláda na varenie
  • 10–15 g cera
Na zdobenie
  • mleté vlašské orechy
  • ananás (nakrájaný na kúsky)

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C a pripravíme si tortové formy s papierom na pečenie.
  2. Žĺtky vyšľaháme s kryštálovým a vanilkovým cukrom a vodou do nadýchanej peny. Bielky so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh.
  3. Do žĺtkovej peny pridáme preosiatu múku, pomleté orechy a ručne premiešame, potom zľahka vmiešame sneh. Cesto rozdelíme do dvoch foriem.
  4. Pečieme pri 180 °C asi 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť, odstránime papier a z korpusu stiahneme vrchnú kôrku. Každý korpus rozrežeme na 3 pláty.
  5. Vanilkový krém: vajcia, práškový a vanilkový cukor vyšľaháme nad parou do peny, zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Palmarín vyšľaháme do peny a postupne zašľaháme vychladenú vaječnú zmes.
  6. Marhuľový džem: marhule necháme odkvapkať, zmiešame s vodou a cukrom a povaríme. Rozmixujeme, pridáme agar a varíme 10 minút, kým zmes nezhustne. Necháme vychladnúť.
  7. Plníme: spodný plát natrieme marhuľovým džemom, nanesieme krém a do stredu poukladáme kúsky ananásu. Postup opakujeme so všetkými plátmi.
  8. Čokoládová poleva: čokoládu s cerou rozpustíme nad parou a necháme mierne vychladnúť.
  9. Krém na obter: palmarín vymiešame s práškovým cukrom a obtrieme celú tortu.
  10. Boky torty posypeme mletými orechmi a vrch polejeme čokoládou tak, aby vznikli stekance. Na stred poukladáme ananás, zapichneme sviečku a krémom dozdobíme okraje. Podľa chuti ozdobíme aj vlašskými orechmi.
torty v štýle osemdesiatych rokov - obrázok 2

Prvé narodeniny od Lenky

 

Ingrediencie

Korpus
  • 12 vajec
  • 300 g hladká múka
  • 180 g kryštálový cukor
  • ½ ČL soli
Domáci maslový krém
  • 900 ml plnotučné mlieko
  • 300 ml šľahačka (40 %)
  • 5 žĺtkov
  • 6 PL škrobu
  • 220 g kryštálový cukor
  • 600 g maslo (izbovej teploty)
Domáci ríbezľový džem
  • 250 g dreň z čiernych ríbezlí
  • 250 g dreň z červených ríbezlí
  • 500 g želírovací cukor
Na vyplnenie
  • 5–6 banánov
Na zdobenie
  • jedlé ružičky na tortu
  • 100 g kokos
Ružičky na tortu
  • 60 g sušené mlieko
  • 60 g mletý cukor
  • 5–6 PL vriaca voda
  • potravinové farby – červená a zelená

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 150 °C (horný/dolný ohrev) a pripravíme tortovú formu (26 cm) vystlanú papierom na pečenie.
  2. V mixéri vyšľaháme bielky so štipkou soli do tuhej peny a odložíme ich bokom. Žĺtky s cukrom vymiešame na vysokej rýchlosti (asi 5–10 minút), kým sa cukor úplne nerozpustí. Zmes zľahka spojíme s bielkami a nakoniec primiešame preosiatu múku. Cesto nalejeme do formy a pečieme 50–60 minút.
  3. Pudingový základ krému: V hrnci privedieme mlieko, šľahačku a cukor do varu. V samostatnej miske zmiešame žĺtky, škrob a trochu mlieka. Túto zmes vlejeme do horúceho mlieka a miešame, kým puding nezhustne. Zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
  4. Džem: Ovocnú dreň uvaríme s cukrom do zhustnutia (asi 15 minút) a necháme vychladnúť.
  5. Korpus: Po upečení tortu vyberieme z rúry, otočíme formu hore dnom a necháme vychladnúť na mriežke.
  6. Ružičky: V miske zmiešame sušené mlieko s práškovým cukrom a vriacou vodou. Hmotu rozdelíme – väčšiu časť zafarbíme červenou a menšiu zelenou farbou. Z hmoty vyvaľkáme pás, vykrajujeme kruhy a tvarujeme ružičky stočením. Listy vyrežeme z tenko vyvaľkanej zelenej hmoty. Necháme zatuhnúť.
  7. Maslový krém: Vychladnutý puding postupne zašľahávame do vyšľahaného masla, kým nevznikne hladký krém.
  8. Plnenie: Korpus rozrežeme na tri časti. Každý plát natrieme ríbezľovým džemom, poukladáme kúsky banánov a nanesieme maslový krém. Postup opakujeme aj s druhou vrstvou.
  9. Celú tortu potrieme zvyšným krémom, boky obalíme kokosom a vrch posypeme kokosom tiež. Na vrch vytvoríme maslové ružičky a uložíme jedlé kvety a listy.
torty v štýle osemdesiatych rokov - obrázok 3

Retro srdce od Zuzky

 

Ingrediencie

Orechový bezé korpus
  • 24 bielkov
  • 640 g kryštálový cukor
  • 640 g mleté vlašské orechy
Krém s rumom
  • 12 žĺtkov
  • 180 g kryštálový cukor
  • 50 ml rum
  • 100 g nasekané vlašské orechy
  • 250 g maslo
Čokoládový krém
  • 18 žĺtkov
  • 270 g kryštálový cukor
  • 150 g horká čokoláda (52–55 %)
  • 100 g nasekané vlašské orechy
  • 250 g maslo

Postup

  1. Orechový bezé korpus: Bielka vyšľaháme s cukrom do pevnej, lesklej peny. Ručne vmiešame mleté orechy. Z pripraveného cesta upečieme 8 srdcových plátov. Každý plát pečieme pri 180 °C približne 20 minút, kým je povrch suchý a zlatistý.
  2. Krém s rumom: Žĺtky vyšľaháme s cukrom do svetlej peny. Preložíme nad vodný kúpeľ, pridáme rum a miešame do zhustnutia. Odstavíme a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny a po častiach doň vmiešame vychladený žĺtkový krém spolu s nasekanými orechmi.
  3. Čokoládový krém: Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, preložíme nad vodný kúpeľ, pridáme čokoládu a miešame, kým zmes nezhustne. Odstavíme a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme a po častiach doň vmiešame vychladený čokoládový žĺtkový krém. Tri štvrtiny krému zmiešame s nasekanými orechmi, zvyšnú štvrtinu necháme na obtieranie torty.
  4. Skladanie torty: Pláty bezé korpusu striedavo plníme rumovým a čokoládovým krémom. Každý druh krému natierame osobitne, aby sa vrstvy odlíšili. Celú tortu na záver obtrieme zvyšným čokoládovým krémom a necháme poriadne vychladiť.
  5. Dokončenie: Povrch torty posypeme pomletými vlašskými orechmi a ozdobíme jablkom podľa fantázie.
torty v štýle osemdesiatych rokov - obrázok 4

Šťastný štvorlístok od Viki

 

Ingrediencie

Korpus
  • Na veľkosť 30:
  • 10 vajec
  • 332 g hladká múka
  • 332 g kryštálový cukor
  • 65 ml plnotučné mlieko
  • 58 ml rastlinný olej
  • 16 g prášok do pečiva
  • 80 g mleté grécke orechy
  • 40 g kakao



  •  
  • Na veľkosť 18:
  • 4 vajcia
  • 132 g hladká múka
  • 132 g kryštálový cukor
  • 26 ml plnotučné mlieko
  • 23 ml rastlinný olej
  • 6,4 g prášok do pečiva
  • 32 g mleté grécke orechy
  • 40 g kakao
Krém
  • 1 l plnotučné mlieko
  • 300 g kryštálový cukor
  • 120 g Zlatý klas
  • 4 žĺtka
  • 300 g mliečna čokoláda
  • 3 PL karamelové Salko
  • 800 g maslo
  • 300 g sušené slivky
  • 30 g rum
  • 100 ml teplá voda
Sirup
  • 200 ml voda
  • 100 g kryštálový cukor
  • aróma rum
  • 1 PL rum
Ozdobný krém
  • 750 g maslo
  • 570 g biele Salko
  • vanilkový extrakt
  • potravinárska farba
  • fondán

Postup

  1. Korpus: Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme múku s práškom do pečiva a orechy, ručne premiešame. Nakoniec prilejeme teplé mlieko s olejom. Cesto rozdelíme do dvoch foriem (napr. 24 cm a 18 cm) a pečieme pri 180 °C približne 45 minút.
  2. Krém: 600 ml mlieka s cukrom dáme na oheň a privedieme do varu. V 400 ml studeného mlieka rozmiešame žĺtky a Zlatý klas. Túto zmes vlejeme do vriaceho mlieka a varíme, kým nezhustne. Do horúceho krému vmiešame nasekanú čokoládu a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme do peny a postupne po lyžiciach pridávame vychladený puding a karamelové Salko. Sušené slivky zalejeme vriacou vodou s rumom, necháme vychladnúť a nakrájame na malé kocky.
  3. Sirup: Vodu, cukor, arómu a rum dáme variť, necháme prejsť varom a vychladnúť. Používame na pokropenie korpusov.
  4. Ozdobný krém: Mäkké maslo vyšľaháme do peny a po lyžiciach zašľahávame biele Salko a vanilkový extrakt. Môžeme pridať farbu podľa potreby. Použijeme na obtretie a zdobenie torty, doplníme fondánom.
torty v štýle osemdesiatych rokov - obrázok 5

Nevesta Zuzanka od Janky

 

Ingrediencie

Korpus
  • 8 vajec
  • 187 g práškový cukor
  • 227 g polohrubá múka
  • 40 g oleja
Žĺtkový krém s maslom
  • 8 dcl mlieka
  • 140 g kryštálový cukor
  • 1 ČL vanilková pasta
  • 4 žĺtky
  • 100 g Zlatý klas
  • 130 g masla
  • 120 g Hery
  • 220 g práškový cukor
  • tuzemský rum podľa chuti
  • 400 g zavárané jahody
Jahodový džem
  • 300 g mrazené jahody
  • 150 g želírovací cukor
  • šťava z ½ citróna
Obterový maslový krém
  • 6 dcl mlieka
  • 120 g kryštálový cukor
  • 50 g Zlatý klas
  • 120 g masla
  • 300 g Palmarín
Mliečna hmota na kvety
  • 60 g práškový cukor
  • 60 g sušené mlieko (SABI – Milk Agro)
  • 5–6 PL vriacej vody
  • gélová farba (zelená, červená)

Postup

  1. Korpus: Žĺtky vymiešame s polovicou cukru do penista. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zašľaháme doň druhú polovicu cukru. Sneh po častiach primiešame s múkou k žĺtkovej zmesi a nakoniec pridáme olej. Cesto nalejeme do foriem (ráfik 20 cm a miska 20 cm) vymastených a vysypaných múkou. Pečieme pri 170 °C približne 40 minút.
  2. Žĺtkový krém: V troške mlieka rozmiešame žĺtky so Zlatým klasom. Zvyšok mlieka s cukrom a vanilkou privedieme k varu, prilejeme pripravenú zmes a uvaríme hustý puding. Po vychladnutí pridáme do vyšľahaného masla, Hery a práškového cukru. Na záver dochutíme rumom.
  3. Jahodový džem: Jahody nakrájame, pridáme cukor a trochu vody. Varíme do rozvarenia, redukujeme do hustej konzistencie a pridáme šťavu z citróna. Necháme vychladnúť.
  4. Obterový krém: V troške mlieka rozmiešame Zlatý klas. Zvyšok mlieka s cukrom privedieme k varu, prilejeme zmes a uvaríme puding. Mierne teplý puding prelejeme do misy, postupne pridáme Palmarín a maslo a vyšľaháme do hladkého krému.
  5. Mliečna hmota na kvety: Zmiešame práškový cukor so sušeným mliekom, postupne pridávame horúcu vodu a gélové farby. Vymiesime kompaktnú hmotu, z ktorej rýchlo vytvarujeme ružičky a lístky. Necháme vytvrdnúť.
  6. Skladanie torty: Korpusy natrieme jahodovým džemom, následne vrstvou žĺtkového krému, do každej druhej vrstvy pridáme zavárané jahody. Tortu necháme zachladiť. Potom ju osadíme bábikou, povrch ozdobíme obterovým krémom (pomocou špičiek) a dokončíme ružičkami z mliečnej hmoty.
torty v štýle osemdesiatych rokov - obrázok 6

Punčová podkova od Vladiho

 

Ingrediencie

Korpus
  • 5 vajec
  • 200 g kryštálový cukor
  • 100 ml mlieka
  • 100 ml slnečnicového oleja
  • 250 g polohrubá múka
  • 10 g kypriaci prášok
  • ½ ČL soli
  • potrebujeme pripraviť 2-krát
Domáci punč
  • 400 ml červené víno
  • 180 g kryštálový cukor
  • 400 ml čerstvá pomarančová šťava
  • šťava z 3 citrónov
  • 150 g čerstvé alebo mrazené maliny
  • 80 ml tuzemský rum
  • kôra z 1 citróna
  • kôra z 1 pomaranča
  • 4 celé škorice
Malinový džem
  • 500 g malinové pyré
  • 50 g kryštálový cukor
  • 12,5 g pektín
  • šťava z 1 citróna
Poleva
  • 600 g práškový cukor
  • 6 PL punču (60 ml)
  • 6 PL citrónovej šťavy (60 ml)
Taliansky sneh
  • 250 g kryštálový cukor
  • 100 ml voda
  • 5 bielkov
  • 50 g kryštálový cukor
  • 500 g maslo
Na zdobenie
  • 100 g mliečna čokoláda (50 %)

Postup

  1. Príprava korpusu: Rúru predhrejeme na 180 °C a pripravíme plech, ktorý postriekame olejovým sprejom. Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny. Za stáleho miešania opatrne prilievame olej a mlieko. Prisypeme preosiatu múku s kypriacim práškom a soľou, pár ťahmi spojíme. Cesto rovnomerne rozdelíme do dvoch foriem a pečieme asi 30 minút (skúšame špajdľou).
  2. Domáci punč: Všetky ingrediencie vložíme do hrnca a varíme približne 30 minút, kým sa cukor rozpustí a chute sa spoja. Punč necháme vychladnúť. Podľa chuti môžeme pridať aj klinčeky.
  3. Malinový džem: Maliny s cukrom varíme 10–15 minút, potom rozmixujeme tyčovým mixérom a prepasírujeme cez jemné sitko. Pridáme pektín a citrónovú šťavu, premiešame a necháme vychladnúť v chladničke.
  4. Vrstvenie koláča: Vychladnuté korpusy rozrežeme na polovice. Spodný korpus potrieme džemom a položíme druhý plát. Naň nalejeme polovicu punču, potrieme džemom a uložíme ďalší korpus. Nalejeme zvyšok punču (6 lyžíc si odložíme na polevu), potrieme džemom a uzavrieme posledným korpusom. Ak sa punč nevpije naraz, nalievame ho postupne. Koláč zaťažíme a necháme v chladničke, aby sa vrstvy spojili.
  5. Poleva: Cukor, citrónovú šťavu a odložený punč vymiešame do hladka. Ak je hustá, pridáme trochu vody. Polevu vylejeme na koláč, uhladíme a necháme stuhnúť v chlade.
  6. Zdobenie čokoládou: Čokoládu rozpustíme nad parou a ozdobíme ňou vrch koláča. Necháme vychladiť.
  7. Taliansky sneh: 250 g cukru s vodou varíme na 120 °C. Bielky vyšľaháme s 50 g cukru do peny a pomaly do nich zašľahávame horúci cukrový sirup. Šľaháme, kým sa misa neochladí a sneh je lesklý a pevný. Hotový sneh nanášame cukrárskym vreckom s rovnou špičkou na vychladenú tortu.
ShopSys