Úvodná strana/TESCOMA blog/Pečie celé Slovensko/Pečie celé Slovensko - recepty 5. séria 2025/s05 - 8. kolo - kreatívna výzva - Torty v štýle osemdesiatych rokov
s05 - 8. kolo - kreatívna výzva - Torty v štýle osemdesiatych rokov
Poslednou kreatívnou výzvou ôsmeho kola súťaže Pečie celé Slovensko boli Torty v štýle osemdesiatych rokov. Táto výzva poriadne zamiešala karty a ôsme kolo prinieslo aj ďalší historický moment. Po vypadnutí Vlada sa súťaž zúžila na čisto ženskú top päťku, prvýkrát v dejinách relácie.
O víťazstvo tak bojujú Janka, Lenka, Viki, Zuzka a Gabika. V predošlých ročníkoch sa medzi najlepšími vždy držal aspoň jeden muž. Tento rok však bude „dámsky súboj“ až do konca.
Vyskúšajte si aj vy pripraviť jeden z receptov technickej výzvy:
O víťazstvo tak bojujú Janka, Lenka, Viki, Zuzka a Gabika. V predošlých ročníkoch sa medzi najlepšími vždy držal aspoň jeden muž. Tento rok však bude „dámsky súboj“ až do konca.
Vyskúšajte si aj vy pripraviť jeden z receptov technickej výzvy:

Babičkino potešenie od Gabiky
Ingrediencie
Cesto
- 12 vajec
- 380 g kryštálový cukor
- 680 g polohrubá múka
- 68 g vlašské orechy (mleté)
- 4 bal. vanilkový cukor
- 20 PL voda
- štipka soli
- 2 bal. kypriaci prášok do pečiva
Vanilkový krém
- 2 vajcia
- 200 g práškový cukor
- 500 g palmarín
- 2 bal. vanilkový cukor
Marhuľový džem
- 300 g marhuľový kompót
- 50 ml voda
- 10 g agar
- 100 g kryštálový cukor
Krém na obter
- 250 g palmarín
- 100 g práškový cukor
Poleva
- 124 g čokoláda na varenie
- 10–15 g cera
Na zdobenie
- mleté vlašské orechy
- ananás (nakrájaný na kúsky)
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 °C a pripravíme si tortové formy s papierom na pečenie.
- Žĺtky vyšľaháme s kryštálovým a vanilkovým cukrom a vodou do nadýchanej peny. Bielky so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh.
- Do žĺtkovej peny pridáme preosiatu múku, pomleté orechy a ručne premiešame, potom zľahka vmiešame sneh. Cesto rozdelíme do dvoch foriem.
- Pečieme pri 180 °C asi 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť, odstránime papier a z korpusu stiahneme vrchnú kôrku. Každý korpus rozrežeme na 3 pláty.
- Vanilkový krém: vajcia, práškový a vanilkový cukor vyšľaháme nad parou do peny, zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Palmarín vyšľaháme do peny a postupne zašľaháme vychladenú vaječnú zmes.
- Marhuľový džem: marhule necháme odkvapkať, zmiešame s vodou a cukrom a povaríme. Rozmixujeme, pridáme agar a varíme 10 minút, kým zmes nezhustne. Necháme vychladnúť.
- Plníme: spodný plát natrieme marhuľovým džemom, nanesieme krém a do stredu poukladáme kúsky ananásu. Postup opakujeme so všetkými plátmi.
- Čokoládová poleva: čokoládu s cerou rozpustíme nad parou a necháme mierne vychladnúť.
- Krém na obter: palmarín vymiešame s práškovým cukrom a obtrieme celú tortu.
- Boky torty posypeme mletými orechmi a vrch polejeme čokoládou tak, aby vznikli stekance. Na stred poukladáme ananás, zapichneme sviečku a krémom dozdobíme okraje. Podľa chuti ozdobíme aj vlašskými orechmi.

Prvé narodeniny od Lenky
Ingrediencie
Korpus
- 12 vajec
- 300 g hladká múka
- 180 g kryštálový cukor
- ½ ČL soli
Domáci maslový krém
- 900 ml plnotučné mlieko
- 300 ml šľahačka (40 %)
- 5 žĺtkov
- 6 PL škrobu
- 220 g kryštálový cukor
- 600 g maslo (izbovej teploty)
Domáci ríbezľový džem
- 250 g dreň z čiernych ríbezlí
- 250 g dreň z červených ríbezlí
- 500 g želírovací cukor
Na vyplnenie
- 5–6 banánov
Na zdobenie
- jedlé ružičky na tortu
- 100 g kokos
Ružičky na tortu
- 60 g sušené mlieko
- 60 g mletý cukor
- 5–6 PL vriaca voda
- potravinové farby – červená a zelená
Postup
- Rúru predhrejeme na 150 °C (horný/dolný ohrev) a pripravíme tortovú formu (26 cm) vystlanú papierom na pečenie.
- V mixéri vyšľaháme bielky so štipkou soli do tuhej peny a odložíme ich bokom. Žĺtky s cukrom vymiešame na vysokej rýchlosti (asi 5–10 minút), kým sa cukor úplne nerozpustí. Zmes zľahka spojíme s bielkami a nakoniec primiešame preosiatu múku. Cesto nalejeme do formy a pečieme 50–60 minút.
- Pudingový základ krému: V hrnci privedieme mlieko, šľahačku a cukor do varu. V samostatnej miske zmiešame žĺtky, škrob a trochu mlieka. Túto zmes vlejeme do horúceho mlieka a miešame, kým puding nezhustne. Zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
- Džem: Ovocnú dreň uvaríme s cukrom do zhustnutia (asi 15 minút) a necháme vychladnúť.
- Korpus: Po upečení tortu vyberieme z rúry, otočíme formu hore dnom a necháme vychladnúť na mriežke.
- Ružičky: V miske zmiešame sušené mlieko s práškovým cukrom a vriacou vodou. Hmotu rozdelíme – väčšiu časť zafarbíme červenou a menšiu zelenou farbou. Z hmoty vyvaľkáme pás, vykrajujeme kruhy a tvarujeme ružičky stočením. Listy vyrežeme z tenko vyvaľkanej zelenej hmoty. Necháme zatuhnúť.
- Maslový krém: Vychladnutý puding postupne zašľahávame do vyšľahaného masla, kým nevznikne hladký krém.
- Plnenie: Korpus rozrežeme na tri časti. Každý plát natrieme ríbezľovým džemom, poukladáme kúsky banánov a nanesieme maslový krém. Postup opakujeme aj s druhou vrstvou.
- Celú tortu potrieme zvyšným krémom, boky obalíme kokosom a vrch posypeme kokosom tiež. Na vrch vytvoríme maslové ružičky a uložíme jedlé kvety a listy.

Retro srdce od Zuzky
Ingrediencie
Orechový bezé korpus
- 24 bielkov
- 640 g kryštálový cukor
- 640 g mleté vlašské orechy
Krém s rumom
- 12 žĺtkov
- 180 g kryštálový cukor
- 50 ml rum
- 100 g nasekané vlašské orechy
- 250 g maslo
Čokoládový krém
- 18 žĺtkov
- 270 g kryštálový cukor
- 150 g horká čokoláda (52–55 %)
- 100 g nasekané vlašské orechy
- 250 g maslo
Postup
- Orechový bezé korpus: Bielka vyšľaháme s cukrom do pevnej, lesklej peny. Ručne vmiešame mleté orechy. Z pripraveného cesta upečieme 8 srdcových plátov. Každý plát pečieme pri 180 °C približne 20 minút, kým je povrch suchý a zlatistý.
- Krém s rumom: Žĺtky vyšľaháme s cukrom do svetlej peny. Preložíme nad vodný kúpeľ, pridáme rum a miešame do zhustnutia. Odstavíme a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny a po častiach doň vmiešame vychladený žĺtkový krém spolu s nasekanými orechmi.
- Čokoládový krém: Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, preložíme nad vodný kúpeľ, pridáme čokoládu a miešame, kým zmes nezhustne. Odstavíme a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme a po častiach doň vmiešame vychladený čokoládový žĺtkový krém. Tri štvrtiny krému zmiešame s nasekanými orechmi, zvyšnú štvrtinu necháme na obtieranie torty.
- Skladanie torty: Pláty bezé korpusu striedavo plníme rumovým a čokoládovým krémom. Každý druh krému natierame osobitne, aby sa vrstvy odlíšili. Celú tortu na záver obtrieme zvyšným čokoládovým krémom a necháme poriadne vychladiť.
- Dokončenie: Povrch torty posypeme pomletými vlašskými orechmi a ozdobíme jablkom podľa fantázie.

Šťastný štvorlístok od Viki
Ingrediencie
Korpus
- Na veľkosť 30:
- 10 vajec
- 332 g hladká múka
- 332 g kryštálový cukor
- 65 ml plnotučné mlieko
- 58 ml rastlinný olej
- 16 g prášok do pečiva
- 80 g mleté grécke orechy
- 40 g kakao
- Na veľkosť 18:
- 4 vajcia
- 132 g hladká múka
- 132 g kryštálový cukor
- 26 ml plnotučné mlieko
- 23 ml rastlinný olej
- 6,4 g prášok do pečiva
- 32 g mleté grécke orechy
- 40 g kakao
Krém
- 1 l plnotučné mlieko
- 300 g kryštálový cukor
- 120 g Zlatý klas
- 4 žĺtka
- 300 g mliečna čokoláda
- 3 PL karamelové Salko
- 800 g maslo
- 300 g sušené slivky
- 30 g rum
- 100 ml teplá voda
Sirup
- 200 ml voda
- 100 g kryštálový cukor
- aróma rum
- 1 PL rum
Ozdobný krém
- 750 g maslo
- 570 g biele Salko
- vanilkový extrakt
- potravinárska farba
- fondán
Postup
- Korpus: Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme múku s práškom do pečiva a orechy, ručne premiešame. Nakoniec prilejeme teplé mlieko s olejom. Cesto rozdelíme do dvoch foriem (napr. 24 cm a 18 cm) a pečieme pri 180 °C približne 45 minút.
- Krém: 600 ml mlieka s cukrom dáme na oheň a privedieme do varu. V 400 ml studeného mlieka rozmiešame žĺtky a Zlatý klas. Túto zmes vlejeme do vriaceho mlieka a varíme, kým nezhustne. Do horúceho krému vmiešame nasekanú čokoládu a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme do peny a postupne po lyžiciach pridávame vychladený puding a karamelové Salko. Sušené slivky zalejeme vriacou vodou s rumom, necháme vychladnúť a nakrájame na malé kocky.
- Sirup: Vodu, cukor, arómu a rum dáme variť, necháme prejsť varom a vychladnúť. Používame na pokropenie korpusov.
- Ozdobný krém: Mäkké maslo vyšľaháme do peny a po lyžiciach zašľahávame biele Salko a vanilkový extrakt. Môžeme pridať farbu podľa potreby. Použijeme na obtretie a zdobenie torty, doplníme fondánom.

Nevesta Zuzanka od Janky
Ingrediencie
Korpus
- 8 vajec
- 187 g práškový cukor
- 227 g polohrubá múka
- 40 g oleja
Žĺtkový krém s maslom
- 8 dcl mlieka
- 140 g kryštálový cukor
- 1 ČL vanilková pasta
- 4 žĺtky
- 100 g Zlatý klas
- 130 g masla
- 120 g Hery
- 220 g práškový cukor
- tuzemský rum podľa chuti
- 400 g zavárané jahody
Jahodový džem
- 300 g mrazené jahody
- 150 g želírovací cukor
- šťava z ½ citróna
Obterový maslový krém
- 6 dcl mlieka
- 120 g kryštálový cukor
- 50 g Zlatý klas
- 120 g masla
- 300 g Palmarín
Mliečna hmota na kvety
- 60 g práškový cukor
- 60 g sušené mlieko (SABI – Milk Agro)
- 5–6 PL vriacej vody
- gélová farba (zelená, červená)
Postup
- Korpus: Žĺtky vymiešame s polovicou cukru do penista. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zašľaháme doň druhú polovicu cukru. Sneh po častiach primiešame s múkou k žĺtkovej zmesi a nakoniec pridáme olej. Cesto nalejeme do foriem (ráfik 20 cm a miska 20 cm) vymastených a vysypaných múkou. Pečieme pri 170 °C približne 40 minút.
- Žĺtkový krém: V troške mlieka rozmiešame žĺtky so Zlatým klasom. Zvyšok mlieka s cukrom a vanilkou privedieme k varu, prilejeme pripravenú zmes a uvaríme hustý puding. Po vychladnutí pridáme do vyšľahaného masla, Hery a práškového cukru. Na záver dochutíme rumom.
- Jahodový džem: Jahody nakrájame, pridáme cukor a trochu vody. Varíme do rozvarenia, redukujeme do hustej konzistencie a pridáme šťavu z citróna. Necháme vychladnúť.
- Obterový krém: V troške mlieka rozmiešame Zlatý klas. Zvyšok mlieka s cukrom privedieme k varu, prilejeme zmes a uvaríme puding. Mierne teplý puding prelejeme do misy, postupne pridáme Palmarín a maslo a vyšľaháme do hladkého krému.
- Mliečna hmota na kvety: Zmiešame práškový cukor so sušeným mliekom, postupne pridávame horúcu vodu a gélové farby. Vymiesime kompaktnú hmotu, z ktorej rýchlo vytvarujeme ružičky a lístky. Necháme vytvrdnúť.
- Skladanie torty: Korpusy natrieme jahodovým džemom, následne vrstvou žĺtkového krému, do každej druhej vrstvy pridáme zavárané jahody. Tortu necháme zachladiť. Potom ju osadíme bábikou, povrch ozdobíme obterovým krémom (pomocou špičiek) a dokončíme ružičkami z mliečnej hmoty.

Punčová podkova od Vladiho
Ingrediencie
Korpus
- 5 vajec
- 200 g kryštálový cukor
- 100 ml mlieka
- 100 ml slnečnicového oleja
- 250 g polohrubá múka
- 10 g kypriaci prášok
- ½ ČL soli
- potrebujeme pripraviť 2-krát
Domáci punč
- 400 ml červené víno
- 180 g kryštálový cukor
- 400 ml čerstvá pomarančová šťava
- šťava z 3 citrónov
- 150 g čerstvé alebo mrazené maliny
- 80 ml tuzemský rum
- kôra z 1 citróna
- kôra z 1 pomaranča
- 4 celé škorice
Malinový džem
- 500 g malinové pyré
- 50 g kryštálový cukor
- 12,5 g pektín
- šťava z 1 citróna
Poleva
- 600 g práškový cukor
- 6 PL punču (60 ml)
- 6 PL citrónovej šťavy (60 ml)
Taliansky sneh
- 250 g kryštálový cukor
- 100 ml voda
- 5 bielkov
- 50 g kryštálový cukor
- 500 g maslo
Na zdobenie
- 100 g mliečna čokoláda (50 %)
Postup
- Príprava korpusu: Rúru predhrejeme na 180 °C a pripravíme plech, ktorý postriekame olejovým sprejom. Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny. Za stáleho miešania opatrne prilievame olej a mlieko. Prisypeme preosiatu múku s kypriacim práškom a soľou, pár ťahmi spojíme. Cesto rovnomerne rozdelíme do dvoch foriem a pečieme asi 30 minút (skúšame špajdľou).
- Domáci punč: Všetky ingrediencie vložíme do hrnca a varíme približne 30 minút, kým sa cukor rozpustí a chute sa spoja. Punč necháme vychladnúť. Podľa chuti môžeme pridať aj klinčeky.
- Malinový džem: Maliny s cukrom varíme 10–15 minút, potom rozmixujeme tyčovým mixérom a prepasírujeme cez jemné sitko. Pridáme pektín a citrónovú šťavu, premiešame a necháme vychladnúť v chladničke.
- Vrstvenie koláča: Vychladnuté korpusy rozrežeme na polovice. Spodný korpus potrieme džemom a položíme druhý plát. Naň nalejeme polovicu punču, potrieme džemom a uložíme ďalší korpus. Nalejeme zvyšok punču (6 lyžíc si odložíme na polevu), potrieme džemom a uzavrieme posledným korpusom. Ak sa punč nevpije naraz, nalievame ho postupne. Koláč zaťažíme a necháme v chladničke, aby sa vrstvy spojili.
- Poleva: Cukor, citrónovú šťavu a odložený punč vymiešame do hladka. Ak je hustá, pridáme trochu vody. Polevu vylejeme na koláč, uhladíme a necháme stuhnúť v chlade.
- Zdobenie čokoládou: Čokoládu rozpustíme nad parou a ozdobíme ňou vrch koláča. Necháme vychladiť.
- Taliansky sneh: 250 g cukru s vodou varíme na 120 °C. Bielky vyšľaháme s 50 g cukru do peny a pomaly do nich zašľahávame horúci cukrový sirup. Šľaháme, kým sa misa neochladí a sneh je lesklý a pevný. Hotový sneh nanášame cukrárskym vreckom s rovnou špičkou na vychladenú tortu.
0









