Obrázok v notifikačnej lište

s05 - 8. kolo - osobná výzva - Retro chlebíčky

Ôsme kolo sa zapíše do histórie šou. Retro epizóda, ktorá súťažiacich preniesla do farebných osemdesiatych rokov.

Priniesla hneď niekoľko unikátnych situácií, aké diváci ešte nikdy nevideli. Ale aj to, že retro epizódu sledovalo rekordných 561-tisíc divákov.

Ôsme kolo bolo výnimočné aj vizuálne. Súťažiaci i moderátori sa vôbec prvýkrát celí transformovali do retro podoby. Osemdesiate roky boli v plnej paráde. Dobové outfity, farebné legíny, výrazné líčenie a tupírované kučeravé účesy vytvorili autentickú atmosféru minulých desaťročí.

V prvej technickej výzve večera sa súťažiaci potrápili z Retro chlebíčkami. Zdanlivo jednoduchá úloha im ale dala poriadne zabrať. Ako to dopadlo si pozrite v receptoch:

Retro chlebíčky 1

Parižáky od Zuzky

Ingrediencie

Veka
  • 500 g hladkej múky na kysnuté cesto
  • 18 g čerstvého droždia
  • 300 g mlieka (3,5 %)
  • 5 g cukru
  • 10 g soli
  • 80 g zmäknutého masla
  • 1 vajíčko na potretie
Domáca majonéza
  • 2 žĺtka z BIO vajec
  • 1/4 lyžičky mletého korenia
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 1 lyžička vínneho octu
  • 300 ml oleja
Parížsky šalát
  • 300 g kvalitnej dusenej šunky
  • 1 červená cibuľa
  • 5 ks delikates uhoriek
  • 100 g sterilizovaného hrášku
  • domáca majonéza
  • 3 lyžičky horčice
  • 1 lyžica worčestrovej omáčky
  • 1 lyžička cukru
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Na ozdobu
  • plátky šunky
  • saláma
  • vajíčko na tvrdo
  • listový šalát
  • uhorky

Postup

  1. Veka: V kuchynskom robote zmiešame múku, droždie, cukor, soľ a mlieko. Po cca 10 minútach pridáme zmäknuté maslo a dôkladne zapracujeme. Cesto vyberieme a rukami zľahka spracujeme – prekladáme ho smerom dovnútra, vytvarujeme bochník a necháme kysnúť v miske prikrytej utierkou cca 45 minút (ideálne v rúre zohriatej na 35 °C).
  2. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Každú časť rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm do obdĺžnika. Na kratšej strane prehneme okraje cca 2 cm a po dlhej strane zrolujeme do tvaru veky. Jemne postriekame vodou, prikryjeme utierkou a necháme ešte kysnúť 20–30 minút.
  3. Pred pečením veku potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme v predhriatej rúre – najprv 10 minút na 180 °C a potom 20 minút na 160 °C do zlatista.
  4. Majonéza: Vysokú úzku nádobu naplníme žĺtkami, horčicou, octom, soľou a korením. Mixujeme ručným mixérom a pomaly prilievame olej, až kým majonéza nedosiahne požadovanú hustotu.
  5. Parížsky šalát: Šunku, cibuľu a uhorky nakrájame nadrobno. Pridáme sterilizovaný hrášok, horčicu, worčestrovú omáčku, cukor a majonézu. Dochutíme soľou a korením. Všetko dôkladne premiešame a necháme odležať v chladničke aspoň 30 minút.
  6. Servírovanie: Vychladnutú veku nakrájame na plátky, natrieme parížsky šalát a ozdobíme šunkou, salámou, vareným vajíčkom, šalátom a uhorkou.
Retro chlebíčky 2

Babkine chlebíčky od Lenky

 

Ingrediencie

Veka (s repovým práškom)
  • 330 g hladkej múky
  • 100 ml teplej vody
  • 1 ½ ČL soli
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 20 g čerstvého droždia
  • 3 ČL prášku z červenej repy
  • 100 ml teplého plnotučného mlieka
  • 20 ml oleja
Na potretie
  • 1 vaječný bielok rozšľahaný s trochou vody a štipkou soli
Šalát
  • 250 g jemnej salámy (napr. Junior)
  • 150 g uvarenej červenej repy
  • 2 červené cibule
  • 4–6 sladkokyslých uhoriek
  • 100 g sterilizovaného hrášku
  • 100 g sterilizovanej kukurice
  • 2 vajíčka uvarené natvrdo
  • 200 g majonézy (domácej)
  • 2 PL plnotučnej horčice
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
Domáca majonéza (varená verzia)
  • 2 žĺtka
  • 1 ČL horčice
  • 1 ½ PL octu
  • 1 ½ PL vody
  • ½ ČL soli
  • ½ ČL čierneho korenia
  • 200 ml slnečnicového oleja
Na ozdobenie (na 6 chlebíčkov)
  • 6 plátkov šunky
  • 1 vajíčko uvarené natvrdo
  • 2–3 sladkokyslé uhorky
  • 6 malých kúskov sterilizovanej kápie
  • petržlenová vňať

Postup

  1. Veka: Vo vlažnej vode rozpustíme cukor, repový prášok a droždie a necháme 5 minút aktivovať kvások. V mise zmiešame múku, soľ, mlieko, kvások a olej. Ručne vymiesime hladké cesto a necháme kysnúť 30 minút. Potom cesto opäť krátko premiesime a necháme stáť ďalších 5 minút.
  2. Valčekom cesto vyvaľkáme tak, že spodná tretina ostane tučnejšia. Od tejto strany cesto zrolujeme do tvaru rožka a uložíme na plech vystlaný papierom. Pod papierom vytvarujeme valček z utierky, aby držal tvar. Necháme ešte 30 minút podkysnúť.
  3. Rúru rozohrejeme na 180 °C. Na spodok rúry umiestnime plech na paru. Veku potrieme bielkom a vložíme do rúry. Do spodného plechu vlejeme 100 ml vriacej vody a rýchlo zavrieme. Pečieme 20 minút, potom rúru vypneme a necháme dôjsť 5 minút. Následne necháme úplne vychladnúť.
  4. Domáca majonéza: Žĺtka, horčicu, ocot a vodu dáme do malého hrnca a na nízkom plameni za stáleho miešania zahrejeme, aby vajcia nezhustli ako praženica. Ihneď schladíme ponorením hrnca do studenej vody. Potom za stáleho miešania pridávame olej – najprv po kvapkách, neskôr v tenkom prúde. Keď začne hustnúť, použijeme ručný mixér. Dochutíme soľou a korením.
  5. Šalát: Vajíčka uvaríme natvrdo (1 odložíme na ozdobu). Salámu, červenú repu, cibule, vajíčka a uhorky nakrájame na drobné kocky. Pridáme sterilizovanú kukuricu a hrášok. Všetko zmiešame s pripravenou majonézou, pridáme horčicu, a podľa chuti soľ a korenie.
  6. Servírovanie: Upečenú veku nakrájame na plátky. Každý potrieme šalátom a ozdobíme plátkom šunky, kolieskom vajíčka, uhorkou, kúskom kápie a petržlenovou vňaťou.
Retro chlebíčky 3

Bertine chlebíky od Viki

 

Ingrediencie

Veka
  • 300 g hladkej múky
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 PL soli
  • 350 ml vlažnej vody
  • 42 g čerstvého droždia
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 2 PL rastlinného oleja
Šalát z krabových tyčiniek
  • 250 g krabových tyčiniek
  • 4 vajcia (uvarené natvrdo)
  • 130 g syra gouda
  • 100 g ananásu v plátkoch (napr. Giana)
  • 3 čerstvé reďkovky
  • 1 uhorka
  • pažítka (podľa chuti)
  • soľ podľa chuti
  • domáca majonéza
Domáca majonéza
  • 1 žĺtok
  • 160 ml rastlinného oleja
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL horčice
Postup
  1. Veka: V miske zmiešame vlažnú vodu, cukor a droždie a necháme 5–10 minút postáť, kým kvások nezačne pracovať. Múky a soľ nasypeme do veľkej misy, pridáme kvások, olej a vypracujeme hladké cesto. Necháme kysnúť prikryté na teplom mieste cca 45 minút.
  2. Cesto rozdelíme na 2 časti, z každej vytvarujeme kruh, ktorý zrolujeme do tvaru rolády. Necháme ešte 40 minút podkysnúť. Rúru predhrejeme na 190 °C a pečieme 10 minút. Potom teplotu znížime na 170 °C a dopekáme do zlata.
  3. Majonéza: Do úzkej vysokej nádoby dáme žĺtok, soľ, cukor a horčicu. Ponorný mixér spustíme na dne a pomaly ho zdvíhame nahor, čím sa ingrediencie postupne spoja a vytvoria hladkú majonézu. Miešame, kým nie je krémová.
  4. Šalát: Krabové tyčinky, uvarené vajcia, syr, ananás, reďkovky a uhorku nakrájame na malé kocky. V mise všetko premiešame, pridáme nasekanú pažítku, osolíme a spojíme s pripravenou majonézou. Podľa chuti dochutíme.
  5. Servírovanie: Vychladnutú veku nakrájame na plátky, natrieme šalátom a môžeme dozdobiť plátkom reďkovky, syra alebo bylinkou podľa chuti.
Retro chlebíčky 4

Pochúťka z lahôdok od Janky

 

Ingrediencie

Cesto na veku
  • 500 g hladkej múky
  • 275 g vody
  • 70 g sadla
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 20 g droždia
  • 13 g soli
  • 50 g sezamových semiačok
Domáca treska
  • 500 g mrazenej tresky tmavej (napr. Ryba exklusive)
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 1 stredne veľká mrkva
  • 2 sterilizované uhorky
  • biely jogurt (podľa potreby)
  • 3–4 ČL plnotučnej horčice
  • 3 PL vínneho octu
  • soľ podľa chuti
  • mleté čierne korenie podľa chuti
  • kvaka (voliteľne, ako chuťové spestrenie)
Nálev na varenie tresky
  • 1,5 l vody
  • 150 ml octu
  • 4 bobkové listy
  • 4–5 ks celého čierneho korenia
  • soľ
Domáca majonéza
  • 1 celé vajce
  • 1 žĺtok
  • 1 PL plnotučnej horčice
  • 1 PL octu
  • 1/2 ČL soli
  • 150 ml repkového alebo slnečnicového oleja
Ozdoba
  • 100 g kučeravej petržlenovej vňate
  • 100 g cherry paradajok
  • 1–2 ks citrónu
  • varená mrkva (na plátky alebo pásiky)
  • 1 ks kapia paprika

Postup

  1. Veka cesto: Vo vlažnej vode s cukrom rozmiešame droždie a necháme aktivovať kvások. Múku preosejeme do misy, pridáme soľ a kvások. Po chvíli miešania pridáme kúsky sadla. Vypracujeme hladké cesto a necháme kysnúť na teplom mieste, kým zdvojnásobí objem. Cesto vyvaľkáme do obdĺžnika, zrolujeme do tvaru veky a uložíme na plech. Vrch postriekame vodou, posypeme sezamom a necháme ešte 10–15 minút podkysnúť. Pečieme v predhriatej rúre na 240 °C cca 10–12 minút, pred vložením do rúry veku ešte raz postriekame vodou. Po upečení necháme chvíľu zmäknúť pod vlhkou utierkou.
  2. Domáca treska: Do väčšieho hrnca dáme vodu, ocot, bobkový list, čierne korenie a soľ. Keď zovrie, vložíme do nej mrazenú tresku a varíme cca 15 minút (tenšie filety kratšie). V druhom hrnci uvaríme mrkvu domäkka (cca 5–10 minút). Tresku po uvarení rozdelíme vidličkou na malé kúsky. Mrkvu a uhorky nastrúhame najemno, cibuľu nakrájame nadrobno. Všetky suroviny zmiešame, pridáme majonézu, horčicu a podľa chuti dochutíme jogurtom, octom, soľou a korením. Konzistenciu a chuť doladíme podľa vlastných preferencií.
  3. Domáca majonéza: Všetky suroviny necháme mať izbovú teplotu. Všetky ingrediencie vložíme do úzkej vysokej nádoby a mixujeme ponorným mixérom, až kým nedosiahneme hladkú a hustú krémovú majonézu.
  4. Servírovanie: Upečenú a vychladnutú veku nakrájame na plátky, potrieme treskou, ozdobíme plátkom citróna, kúskom kápie, varenou mrkvou, cherry paradajkou a lístkom petržlenovej vňate. Podávame vychladené.
Retro chlebíčky 5

Zabíjačkové chlebíčky od Vladiho

 

Ingrediencie

Veka so šafranom
  • 330 g hladkej múky
  • 14 g čerstvého droždia
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • 85 g mlieka
  • 100 g teplej vody
  • 20 g olivového oleja
  • štipka šafranu
Tlačenkový šalát
  • 600 g bravčovej tlačenky
  • 100 g cibule
  • 2 ks kapie
  • 2 ks červenej papriky
  • 50 g slnečnicového oleja
  • 10 g plnotučnej horčice
  • 10 g octu
  • 5 g worcesterovej omáčky
  • 10 g soli
  • 1 g mletého čierneho korenia
  • čerstvá pažítka na ozdobu

Postup

  1. Veka: Do misky nasypeme múku a soľ, v strede vytvoríme jamku a pridáme cukor, rozdrobené droždie a zalejeme teplou vodou so šafranom. Necháme postáť 10 minút, kým kvások nenaštartuje. Potom prilejeme teplé mlieko a olej a vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme a necháme 5 minút odpočívať, potom ešte raz premiešame a necháme kysnúť 1 hodinu.
  2. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na papieri na pečenie do obdĺžnika (bez podsypávania). Cesto zrolujeme od stredu smerom k sebe. Spoj prstami utesníme a uložíme na plech spojom nadol. Tvar si upravíme podľa želanej dĺžky a hrúbky. Prikryjeme a necháme podkysnúť 30 minút. Potrieme vodou.
  3. Rúru predhrejeme na 180 °C. Na spodok rúry umiestnime hrniec s horúcou vodou pre vytvorenie pary. Pečieme 10 minút v pare a následne ešte 10 minút bez pary, do zlatista.
  4. Tlačenkový šalát: Tlačenku nakrájame na malé kocky. Cibuľu, kapie a opálenú papriku (viď nižšie) nakrájame nadrobno. Pridáme horčicu, olej, ocot, worcester, soľ, korenie a všetko dobre premiešame. Nakoniec vmiešame pažítku.
  5. Príprava údenej papriky: Červenú papriku opálime horákom dočierna alebo upečieme v rúre pri 220 °C cca 10 minút. Potom ju zakryjeme v miske fóliou a necháme napariť 5 minút. Po spárení ju olúpeme a zbavíme jadierok. Nakrájame na malé kocky a pridáme do šalátu – získa jemný údený nádych.
  6. Servírovanie: Vychladnutú veku nakrájame na krajce, navrstvíme na ňu tlačenkový šalát a dozdobíme čerstvou pažítkou.
Retro chlebíčky 6

Retro chlebíčky ako z bufetu od Gabiky

 

Ingrediencie

Cesto na veku
  • 300 g hladkej múky
  • 200 g polohrubej múky
  • 350 ml polotučného mlieka (1,5%)
  • 1 ČL soli
  • 1 kocka droždia (42 g)
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 2 PL repkového oleja
Zemiakový šalát
  • 6 stredne veľkých zemiakov (varené v šupke)
  • 100 g mrazenej kukurice
  • 100 g mrazeného hrachu
  • 100 g mrazenej mrkvy
  • 1/2 cibule
  • zavárané uhorky
  • domáca majonéza
  • 1/2 ČL soli (alebo podľa chuti)
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia (alebo podľa chuti)
Domáca majonéza
  • 2 surové žĺtka
  • 1 PL plnotučnej horčice
  • 300 ml repkového oleja
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL citrónovej šťavy
Vyprážaný rezeň
  • 500 g kuracích pŕs
  • 3 vajcia
  • 300 g strúhanky
  • 300 g hladkej múky
  • soľ podľa chuti
  • mleté čierne korenie podľa chuti
Ozdoba
  • plátky citróna
  • petržlenová vňať (najlepšie kučeravá)

Postup

  1. Príprava cesta na veku: Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Po aktivácii kvásku ho prilejeme k zmiešaným múkam so soľou a pridáme olej. Vypracujeme hladké cesto – miesime cca 10 minút, kým sa neprestane lepiť na steny misky. Cesto necháme kysnúť 45 minút. Potom ho rozdelíme na dve časti, každú vyvaľkáme a konce preložíme smerom do stredu (ako trojuholník), zrolujeme a vytvoríme tvar veky. Preložíme na plech vystlaný papierom, potrieme olejom a necháme ešte 10–15 minút kysnúť. Pečieme pri 190 °C 10 minút, potom znížime teplotu na 170 °C a dopekáme dozlatista. Po upečení zakryjeme vlhkou utierkou a necháme zmäknúť. Necháme vychladnúť.
  2. Domáca majonéza: Všetky suroviny musia mať izbovú teplotu. Žĺtky a horčicu vyšľaháme ponorným mixérom a po kvapkách pridávame olej. Keď zmes začne hustnúť, môžeme prilievať olej rýchlejšie. Dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.
  3. Zemiakový šalát: Mrkvu, hrach a kukuricu uvaríme domäkka a necháme vychladnúť. Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a pretlačíme cez krájač. Zmiešame so zeleninou, postrúhanou cibuľou a nakrájanými uhorkami. Pridáme majonézu, premiešame a podľa chuti dochutíme soľou a korením.
  4. Vyprážaný rezeň: Kuracie prsia očistíme, nakrájame, vyklepeme a okoreníme. Obalíme v klasickom trojobale (múka, vajce, strúhanka) a vysmažíme dozlatista z oboch strán.
  5. Servírovanie: Vychladnutú veku nakrájame na krajce. Každý natrieme zemiakovým šalátom, na vrch položíme vyprážaný rezeň. Ozdobíme plátkom citróna a petržlenovou vňaťou. Podávame vychladené. 
ShopSys