Obrázok v notifikačnej lište

s05 - 8. kolo - technická výzva - Harlekýn

Technická výzva ôsmeho kola bola poriadna skúška nervov. Súťažiaci mali pripraviť ikonický retro dezert Harlekýn. Elegantný zákusok, ktorý si žiada precíznu techniku, správne postupy a typickú parížsku šľahačku mnohí nezvládli.

Ešte nikdy sa v histórii šou nestalo, aby technickú výzvu zvládol iba jeden jediný súťažiaci. Tou úspešnou bola Janka, ktorej Harlekýn bol podľa porotkýň ako jediný kompletný a správne zdobený. Ostatným chýbala parížska šľahačka, mali nesprávne naplnené korpusy, nedokončené zdobenie alebo chyby v krémoch.

„Ešte sa to nestalo. Aby nám odovzdali polovičné dezerty, ešte ani raz,“ skonštatovala prekvapená porotkyňa Jožka.

A čo vy? Podarí sa vám pripraviť si dezert Moderný Harlekýn, ktorý si pre finalistov pripravila práve porotkyňa Jožka?

Harlekyn 1 - obrázok

Budete potrebovať:

Kakaová šľahaná hmota

  • 105 g hnedého cukru
  • 4 g vanilkového cukru
  • 98 g hladkej múky
  • 25 g oleja
  • 160 g vajec (3 veľké)
  • 16 g kakaa
  • 16 g vody

Parížska šľahačka

  • 30 g hnedého cukru
  • 300 g smotany na šľahanie (35 %)
  • 30 g kakaa

Šľahačková náplň

  • 250 g smotany na šľahanie (40 %)
  • 20 g práškového cukru
  • 10 g vanilínového cukru

Čokoládová ozdoba

  • 100 g horkej čokolády (70 %)

Ako na to?

Kakaová šľahaná hmota

Vajcia vyšľahajte s hnedým cukrom a vanilkovým cukrom do peny, potom pridajte vodu. Múku preosejte spolu s kakaovým práškom a túto zmes zľahka vmiešajte do vaječnej peny. Nakoniec pridajte olej.

Hotovú šľahanú kakaovú hmotu rovnomerne rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie (30 × 40 cm).

Pečte v rozohriatej rúre pri 160–180 °C približne 12 minút. Po vychladnutí vykrojte 14 kusov pomocou formičky.

Na jeden diel nastriekajte parížsku šľahačku, priložte druhý diel korpusu a navrch pomocou rezanej špičky krúživým pohybom nastriekajte vyšľahanú šľahačku. Nakoniec dozdobte čokoládovou ozdobou.

Parížska šľahačka

Smotanu premiešajte s cukrom, pridajte preosiate kakao. Zmes za stáleho miešania krátko prevarte a nechajte dôkladne vychladnúť.

Po vychladnutí vyšľahajte do hladkej, tuhšej konzistencie. Hotovú šľahačku naplňte do cukrárskeho vrecka a nastriekajte na jednotlivé korpusy.

Šľahačková náplň

Smotanu na šľahanie vyšľahajte s práškovým cukrom a vanilínovým cukrom do tuhého krému.

Čokoládová ozdoba

Dve tretiny čokolády rozpustite a zohrejte na 45 °C. Stále miešajte, pridajte zvyšnú tretinu čokolády a rýchlo ochlaďte na 30 °C (temperovanie). Čokoládu rozotrite na fóliu, nechajte stuhnúť a následne nalámte na ozdoby.

Harlekyn 2 - obrázok
ShopSys