s05 - 8. kolo - technická výzva - Harlekýn
Technická výzva ôsmeho kola bola poriadna skúška nervov. Súťažiaci mali pripraviť ikonický retro dezert Harlekýn. Elegantný zákusok, ktorý si žiada precíznu techniku, správne postupy a typickú parížsku šľahačku mnohí nezvládli.
Ešte nikdy sa v histórii šou nestalo, aby technickú výzvu zvládol iba jeden jediný súťažiaci. Tou úspešnou bola Janka, ktorej Harlekýn bol podľa porotkýň ako jediný kompletný a správne zdobený. Ostatným chýbala parížska šľahačka, mali nesprávne naplnené korpusy, nedokončené zdobenie alebo chyby v krémoch.
„Ešte sa to nestalo. Aby nám odovzdali polovičné dezerty, ešte ani raz,“ skonštatovala prekvapená porotkyňa Jožka.
A čo vy? Podarí sa vám pripraviť si dezert Moderný Harlekýn, ktorý si pre finalistov pripravila práve porotkyňa Jožka?

Budete potrebovať:
Kakaová šľahaná hmota
- 105 g hnedého cukru
- 4 g vanilkového cukru
- 98 g hladkej múky
- 25 g oleja
- 160 g vajec (3 veľké)
- 16 g kakaa
- 16 g vody
Parížska šľahačka
- 30 g hnedého cukru
- 300 g smotany na šľahanie (35 %)
- 30 g kakaa
Šľahačková náplň
- 250 g smotany na šľahanie (40 %)
- 20 g práškového cukru
- 10 g vanilínového cukru
Čokoládová ozdoba
- 100 g horkej čokolády (70 %)
Ako na to?
Kakaová šľahaná hmota
Vajcia vyšľahajte s hnedým cukrom a vanilkovým cukrom do peny, potom pridajte vodu. Múku preosejte spolu s kakaovým práškom a túto zmes zľahka vmiešajte do vaječnej peny. Nakoniec pridajte olej.
Hotovú šľahanú kakaovú hmotu rovnomerne rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie (30 × 40 cm).
Pečte v rozohriatej rúre pri 160–180 °C približne 12 minút. Po vychladnutí vykrojte 14 kusov pomocou formičky.
Na jeden diel nastriekajte parížsku šľahačku, priložte druhý diel korpusu a navrch pomocou rezanej špičky krúživým pohybom nastriekajte vyšľahanú šľahačku. Nakoniec dozdobte čokoládovou ozdobou.
Parížska šľahačka
Smotanu premiešajte s cukrom, pridajte preosiate kakao. Zmes za stáleho miešania krátko prevarte a nechajte dôkladne vychladnúť.
Po vychladnutí vyšľahajte do hladkej, tuhšej konzistencie. Hotovú šľahačku naplňte do cukrárskeho vrecka a nastriekajte na jednotlivé korpusy.
Šľahačková náplň
Smotanu na šľahanie vyšľahajte s práškovým cukrom a vanilínovým cukrom do tuhého krému.
Čokoládová ozdoba
Dve tretiny čokolády rozpustite a zohrejte na 45 °C. Stále miešajte, pridajte zvyšnú tretinu čokolády a rýchlo ochlaďte na 30 °C (temperovanie). Čokoládu rozotrite na fóliu, nechajte stuhnúť a následne nalámte na ozdoby.










