s05 - 9. kolo - kreatívna výzva - Vysnívaná dovolenka zo sušienok
Dovolenkové deviate kolo Pečie celé Slovensko však ukončila scéna, akú sme v šou ešte nevideli.
To, čo malo byť tradičným vyhlasovaním vypadávajúceho, sa zmenilo na okamih plný napätia, dojatia a úprimných sĺz.
Záhadný kufor
Keď moderátori oznámili, že deviate kolo opúšťa… náhle zmenili smer. Upozornili na tajomný kufor, ktorý súťažiace sprevádzal počas celého kola. Nikto netušil, čo v ňom je a prečo je taký dôležitý. Pekárkou týždňa sa stala Lenka, a práve ona dostala úlohu kufor otvoriť. Vo vnútri našla list a päť záhadných túb, pre každú zo súťažiacich jednu. No hlavné prekvapenie sa skrývalo v riadkoch, ktoré nasledovali.
List začínal slovami: „Milí pekári, ak ste sa dostali k otvoreniu tohto kufra a k čítaniu tejto správy, znamená to, že máme víťaza dovolenkového kola…“
Porotkyne však už na začiatku kola vedeli, ako rozhodnú. Kufor mal byť dôkazom, že ich verdikt nebol ovplyvnený priebehom dňa ani emóciami, ale bol pripravený vopred.
A práve preto prišlo veľké finále listu. "V takejto rovnakej zostave budete musieť piecť aj nasledovné kole a nebudete s tým môcť nič urobiť," stálo v jeho závere. Všetkých päť súťažiacich, Lenka, Janka, Viki, Gabika a Zuzka, postúpilo ďalej. „Milé naše finalistky, tento týždeň nevypadáva nikto,“ dodal len pre správnosť Juraj Bača.
Zuzku emócie úplne prevalcovali a rozplakala sa od úľavy. Dojaté boli aj ostatné súťažiace a neubránili sa im ani samotné porotkyne. Po náročnom dovolenkovom kole to bola správa, ktorá padla všetkým mimoriadne dobre.

Arjiho Japonsko od Lenky
Ingrediencie
Čerešňové sušienky
- 225 g masla
- 425 g hladkej múky
- 200 g kryštálového cukru
- 1 vajce
- 1 ČL vanilky
- ½ ČL soli
- 2 – 3 PL lyofilizovaných čerešní
Nori sušienky
- 225 g masla
- 285 g hladkej múky
- 20 g zemiakového škrobu
- 200 g kryštálového cukru
- 10 g mletých rias nori
- 1 vajce
- 1 ČL vanilky
- ½ ČL soli
Bielková poleva
- 3 bielky + 600 g práškového cukru (tuhšia)
- 3 bielky + 450 g práškového cukru (redšia)
- červená a žltá farba
Na zdobenie
- cukrová pasta Smartflex Flower
- jedlé farby
- izomalt
Postup
- Zo surovín vypracujeme obe cestá. Zabalíme do fólie a uložíme do chladničky na 15 minút.
- Po vybratí z chladničky cesto vyvaľkáme a vykrajujeme sušienky pomocou šablón alebo pravítka.
- Pečieme pri 180 °C (ventilátor) približne 10–12 minút.
- Bielková poleva: Polevu miešame ručne alebo mixérom na najnižšom stupni. Pridáme požadované farby. Tuhšiu polevu používame na okraje a zdobenie, redšiu polevu na výplň sušienok.
- Zdobenie (časť 1): Sušienky zdobíme bielkovou polevou, ktorú si nafarbíme podľa potreby. Zdobíme pomocou vreciek na krém.
- Zdobenie (časť 2): Sušienky môžeme zdobiť aj fondánom (Smartflexom), ktorý najskôr vyvaľkáme natenko. Použijeme rovnaké šablóny ako pri vykrajovaní sušienok, fondán prilepíme na upečenú sušienku pomocou tenkej vrstvy bielkovej polevy. Necháme fondán dobre vysušiť, aby sa naň dalo lepšie maľovať.
- Zdobenie (časť 3): Na maľovanie na fondán môžeme použiť šablóny – napríklad papier na pečenie, na ktorý obkreslíme obrysy obrázka z oboch strán a potom ich prenesieme na fondán. Tento obraz potom ručne vymaľujeme jedlou fixkou alebo štetcom a jedlými práškovými farbami zmiešanými s bielym alkoholom, napríklad vodkou. Alkohol sa odparí a zostane len farba.
- Tip na prácu s farbami: Vždy pracujeme len s jednou farbou naraz, pretože alkohol sa rýchlo odparuje. Ak by ste zmiešali viacero farieb naraz, bolo by potrebné pridávať ďalší alkohol, aby farba zostala vhodná na maľovanie. Je preto jednoduchšie pracovať s každou farbou samostatne.

Tatry od Viki
Ingrediencie
Cesto na sušienky
- 400 g hladkej múky
- 200 g masla (mäkkého)
- 160 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 2 ČL vanilkového extraktu
- štipka soli
Plnka (Horalka štýl)
- 200 g mletých arašidov (pražené, nesolené)
- 4 PL kakaa
- 4 PL práškového cukru (alebo podľa chuti)
- 100 g zmäknutého masla
- 2 – 4 PL mlieka (na zjemnenie)
Cesto (Kofila)
- 400 g hladkej múky
- 200 g masla
- 160 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 4 PL kvalitného kakaa
- 2 ČL vanilkového extraktu
- štipka soli
- rum
Kávovo-kakaová plnka (Kofila štýl)
- 200 g mäkkého masla
- 160 g práškového cukru (alebo podľa chuti)
- 4 ČL instantnej kávy (napr. Nescafé Classic)
- 4 PL kakaa
- 2–4 PL mlieka alebo smotany (na zjemnenie)
Mach
- 25 g hladkej múky
- 5 g prášku do pečiva
- 30 g medu
- 15 g kryštálového cukru
- 1 vajce
Postup
- Cesto: Vymiešame maslo s cukrom do peny, pridáme vajcia a vanilku. Prisypeme múku so štipkou soli a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme chladiť aspoň 30 minút.
- Plnka (Horalka): Zmiešame arašidy, kakao, cukor a maslo. Pridáme mlieko po lyžiciach, aby bola plnka vláčna, ale nie riedka. Podobá sa plnke z Horaliek – hutná, kakaovo-arašidová.
- Tvarovanie sušienok: Cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 3–4 mm. Vykrajujeme tvary (napr. kolieska alebo obdĺžniky). Na polovicu sušienok dáme trochu plnky, prikryjeme druhou sušienkou a jemne zatlačíme okraje.
- Pečenie Horaliek: Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C (horný/dolný ohrev) cca 10–12 minút dozlatista.
- Cesto na Kofila: Vymiešame maslo s cukrom, pridáme vajcia, vanilku a kakao. Prisypeme múku so štipkou soli a vypracujeme cesto. Odložíme ho na 30 minút do chladničky.
- Plnka (Kofila): Instantnú kávu rozpustíme v 1 ČL horúcej vody. Vymiešame maslo s cukrom, pridáme kakao, kávu a podľa potreby trochu mlieka, aby bola plnka krémová. Na záver môžeme pridať kvapku rumovej arómy.
- Tvarovanie Kofila sušienok: Vyvaľkáme cesto na hrúbku 3–4 mm a vykrajujeme kolieska alebo obdĺžniky. Na polovicu dáme plnku a prikryjeme druhým dielom. Jemne zatlačíme.
- Pečenie Kofila: Pečieme v rúre na 175 °C cca 10–12 minút.
- Mach: Všetky suroviny zmiešame a dáme do mikrovlnky na 1,5 minúty.

Taliansko od Gabiky
Ingrediencie
Mostaccioli di Mamma sušienka
- 390 g hladkej múky
- 2 ČL prášku do pečiva
- ½ ČL mletých klinčekov
- ½ ČL mletej škorice
- 30 g nesladeného kakaového prášku
- 500 g hrubo mletých mandlí
- 3 veľké vajcia (izbovej teploty)
- ½ šálky mierne zohriateho medu
- ½ šálky kryštálového cukru
- kôra z 1 pomaranča
- šťava z ½ pomaranča
- ½ ČL vanilkového extraktu
Occhi di Bue sušienka
- 200 g studeného nesoleného masla (nakrájaného na kocky)
- 100 g kryštálového cukru
- 100 g vanilkového cukru
- 400 g hladkej múky
- 2 vajcia
Marhuľový džem
- 200 g sušených marhúľ
- 30 g kryštálového cukru
- 50 g rumu
- 150 g vriacej vody
Čokoládová ganache
- 104 g smotany na šľahanie (min. 33 %)
- 16 g glukózy
- 90 g horkej čokolády (50–60 %)
- 26 g masla
- kôra z ½ pomaranča
Bielková poleva
- 1 vaječný bielok
- 15 kvapiek citrónovej šťavy
- 200–250 g práškového cukru
- zelené, červené a biele gélové potravinárske farbivo
Dokončenie
- 130 g horkej čokolády (50–60 %)
- 200 g izomaltu
- potravinárske farbivo (gélové alebo práškové)
- chladiaci sprej na čokoládu
- jedlý papier
- 500 g modelovacej hmoty Saraccino
Postup
- Mostaccioli di Mamma: Predhrejeme rúru na 175 °C. Rošt umiestnime do stredu rúry. Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise preosejeme múku, prášok do pečiva, klinčeky, škoricu a kakao. Pridáme mleté mandle a premiešame.
- V druhej mise (alebo v mise elektrického mixéra s metličkou) šľaháme vajcia 2–3 minúty. Pridáme med a pokračujeme v miešaní, kým zmes nezhustne. Potom pridáme cukor a opäť dobre prešľaháme. Nakoniec pridáme pomarančovú kôru, šťavu a vanilkový extrakt.
- Prepneme na nadstavec na miešanie a po častiach prisypávame suché ingrediencie. Vypracujeme cesto – bude mäkké a lepkavé.
- Cesto prikryjeme potravinovou fóliou a dáme na 30 minút do chladničky. Potom s ním pracujeme po menších častiach na dobre pomúčenej doske a vaľkáme na hrúbku 0,5–1,5 cm.
- Vykrajujeme ľubovoľné tvary a pečieme pri 175 °C približne 15–18 minút, alebo kým nie sú na dotyk pevné.
- Occhi di Bue: Všetky suroviny spolu spracujeme, zmes vysypeme na pracovnú dosku a rýchlo vymiesime hladké homogénne cesto. Vytvarujeme guľu, stlačíme do plochého obdĺžnika, zabalíme do potravinovej fólie a necháme aspoň 30 minút odpočívať v chladničke.
- Rúru predhrejeme na 180 °C a plechy vystelieme papierom na pečenie.
- Cesto rozbalíme, posypeme dosku aj valček múkou a rozvaľkáme na hrúbku približne 3–4 mm. Vykrojíme tvary a uložíme ich na pripravené plechy. Pečieme 12–15 minút.
- Necháme ich mierne vychladnúť a naplníme marhuľovým džemom.
- Marhuľový džem: Sušené marhule nakrájame, zalejeme vriacou vodou, pridáme cukor a necháme postáť 5 minút. Rozmixujeme tyčovým mixérom na kašu a varíme do zhustnutia. Pridáme rum a opäť krátko povaríme.
- Čokoládová ganache: Zahrejeme smotanu s glukózou, pridáme čokoládu na 3x a zakaždým premiešame. Nakoniec pridáme maslo, premixujeme a necháme kryštalizovať pri izbovej teplote.
- Bielková poleva: Vaječný bielok a citrónovú šťavu odvážime. Na výslednú hmotnosť pridáme 5-násobok práškového cukru. Šľaháme ručným mixérom 10 minút – od najnižších otáčok až po najvyššie. Hotovú polevu rozdelíme a zafarbíme podľa potreby.
- Dokončenie: Sušienky Occhi di Bue naplníme džemom a ozdobíme fondánom a farbami. Ganache použijeme na lepenie a vytvorenie vulkánu. Čokoládu temperujeme a zdobíme pomocou chladiaceho spreja, izomaltu, farieb a jedlého papiera.

New York od Zuzky
Ingrediencie
Sušienky
- 740 g masla
- 880 g kryštálového cukru
- 40 g lyofilizovaných malín
- 2 ČL vanilky
- 1 870 g hladkej múky
- 4 vajcia
- 4 žĺtky
Malinová ganache
- 70 g malinového pyré
- 80 g smotany na šľahanie
- 280 g bielej čokolády
- 15 g glukózy
Postup
- Sušienky: Ingrediencie zmiešame dokopy a dáme schladiť do chladničky na cca 15–20 minút.
- Povykrajujeme požadované tvary a pečieme pri 180 °C približne 10–12 minút.
- Ganache: Zohrejeme smotanu, pyré a glukózu a zalejeme bielu čokoládu, následne premiešame tyčovým mixérom.
- Ganache necháme schladiť.

Peru od Janky
Ingrediencie
Sušienka s anízom, škoricou a kakaovými bôbami
- 420 g hladkej múky
- 56 g mandľovej múky
- 168 g práškového cukru
- 96 g vajec
- 216 g masla
- 3,6 g soli
- 6 g mletého anízu
- 7 g škorice
- 20 g kakaových bôbov
Sušienka s fialovou kukuricou
- 210 g hladkej múky
- 28 g mandľovej múky
- 84 g práškového cukru
- 48 g vajec
- 108 g masla
- 1,8 g soli
- 6,5 g fialovej kukurice
Sušienka s lucumou
- 210 g hladkej múky
- 28 g mandľovej múky
- 84 g práškového cukru
- 48 g vajec
- 108 g masla
- 1,8 g soli
- 6,5 g lucumy
Bielková poleva
- 110 g bielkov
- 25 – 30 kvapiek citrónovej šťavy
- 600 g práškového cukru
Čokoládová poleva
- 200 g bielej čokolády
- 40 g kakaového masla
Postup
- Sušienky: Preosejeme si do misky hladkú múku a práškový cukor. Pridáme mandľovú múku, soľ, korenie (podľa typu sušienky), maslo a pomocou K-metly vymiešame. Vytvorí sa nám „piesok“, do ktorého vlejeme vajce. Cesto sa pekne spojí – nemiešame dlho, iba do spojenia. Cesto zabalíme do fólie a necháme chvíľu odležať v chladničke. Vyvaľkáme ho medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku 5 mm a vykrajujeme požadované tvary. Pečieme pri 160 °C cca 12–15 minút, v závislosti od veľkosti tvarov – sledujeme a čas upravíme podľa potreby.
- Bielková poleva: Zvážime si bielky, do ktorých pridáme 25–30 kvapiek citrónovej šťavy. K bielkom a citrónovej šťave pridáme 5 až 5,3-násobok ich hmotnosti preosiateho Považského práškového cukru. Celú zmes pomaly miešame šľahačom s hnetacími hákmi (nie šľahacími metlami). Miešame rôznymi rýchlosťami cca 10–12 minút. Polevu nezabudneme prikryť, aby nám neoschla. V prípade potreby ju rozriedime citrónovou šťavou alebo zahustíme práškovým cukrom.
- Čokoládová poleva: Čokoládu a kakaové maslo spolu roztopíme.
- Dokončenie: Hory natrieme pomocou špachtlí zafarbenou bielkovou polevou a menšie sušienky namočíme do čokoládovej polevy. Po jej vytuhnutí na sušienky namaľujeme detaily farbami určenými na čokoládu.









