Obrázok v notifikačnej lište
Úvodná stranaTESCOMA blogPečie celé SlovenskoPečie celé Slovensko - recepty 5. séria 2025s05 - 9. kolo - osobná výzva - Dezert z dovolenkových destinácií

s05 - 9. kolo - osobná výzva - Dezert z dovolenkových destinácií

Deviate kolo Pečie celé Slovensko bolo celé venované dovolenkovým snom, spomienkam, slnku, moru a dobrodružstvám.

A keďže v súťaži zostalo už len päť žien Viki, Lenka, Janka, Gabika a Zuzka – čakal nás čisto dámsky súboj plný fantázie a emócií. Toto kolo bolo špeciálne a prinieslo našich piatim súťažiacim jedno veľké prekvapenie. A nielen im. Rovnako aj divákom, ktorí to určite nečakali.

V osobnej výzve priniesli súťažiaci Dezert z dovolenkových destinácií. Na realizáciu mali 90 minút. Trúfate si?
Dezert z dovolenkových destinácií 1

Thajské dezerty od Zuzky

Ingrediencie

Sladká lepkavá ryža s mangom
  • 200 g lepkavej (glutinous/sticky) ryže
  • 250 ml kokosového mlieka
  • 65 g kryštálového cukru (cca 1/3 hrnčeka)
  • ¼ lyžičky soli
Kokosová omáčka (na preliatie)
  • 100 ml kokosového mlieka
  • 1 čajová lyžička ryžovej múky (alebo tapiokového škrobu)
  • 1 čajová lyžička cukru
  • štipka soli
Na podávanie a ozdobu
  • 2 zrelé manga
  • sezam na posypanie (voliteľné)
Khanom Babin (kokosové koláčiky)
  • 200 ml kokosového mlieka
  • 100 g kryštálového cukru
  • 150 g strúhaného kokosu
  • 100 g lepivej ryžovej múky
  • štipka soli

Postup

  1. Ryža: Lepkavú ryžu prepláchneme 3–4×, kým nie je voda číra. Namočíme ju do studenej vody ideálne cez noc. Scedíme a uvaríme v pare alebo v ryžovare do mäkka.
  2. Kokosová zmes: V hrnci zohrejeme 250 ml kokosového mlieka, pridáme cukor a soľ. Miešame, kým sa cukor nerozpustí – nevaríme. Horúcu uvarenú ryžu preložíme do misky a zalejeme pripravenou kokosovou zmesou. Jemne premiešame, prikryjeme a necháme odstáť 20–30 minút. Občas premiešame, aby ryža rovnomerne nasiakla chuť.
  3. Kokosová omáčka (drizzle): V menšom hrnci zmiešame kokosové mlieko, ryžovú múku, cukor a soľ. Na miernom ohni zahrievame a neustále miešame, kým omáčka nezhustne – trvá to približne 2–3 minúty.
  4. Khanom Babin: Všetky ingrediencie (kokosové mlieko, cukor, strúhaný kokos, ryžovú múku a štipku soli) zmiešame v miske. Hmotu dáme do malých silikónových foriem alebo vytvarujeme malé koláčiky rukou. Pečieme pri 175 °C približne 18–22 minút, kým jemne nezružovejú.
  5. Skladanie dezertu: Na tanier naaranžujeme porciu sladkej lepkavej ryže, na ňu položíme čerstvé plátky manga. Polejeme kokosovou omáčkou a posypeme sezamom (voliteľné). Priložíme upečený kokosový koláčik Khanom Babin. Podávame čerstvé.
Dezert z dovolenkových destinácií 2

Cavacas od Gabiky


Ingrediencie

Cesto
  • 6 vaječných žĺtkov
  • 3 celé vajcia
  • 150 g kryštálového cukru
  • kôra z 1 citróna
  • 220 g hladkej pšeničnej múky
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
Poleva
  • 1 vaječný bielok
  • 150–200 g práškového cukru
  • 1 dezertná lyžička citrónovej šťavy

Postup

  1. Príprava cesta: Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie. V mixéri šľaháme celé vajcia, žĺtky a cukor približne 15 minút – zmes by mala byť nadýchaná a svetlá. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, zľahka premiešame a opatrne vmiešame preosiatu múku. Nakoniec primiešame prášok do pečiva. Cesto premiešavame zdola nahor, aby sme zachovali objem.
  2. Pečenie: Cesto preložíme do zdobiaceho vrecka a na pripravený plech nastriekame menšie kopčeky s dostatočnými rozostupmi. Pečieme 10–12 minút, kým cukríky (cavacas) nie sú jemne zlatisté. Po upečení ich opatrne prenesieme pomocou špachtle na mriežku a necháme vychladnúť.
  3. Poleva: V miske vyšľaháme bielok s preosiatym práškovým cukrom – najprv premiešame a potom pridáme citrónovú šťavu. Šľaháme metličkou alebo ručným mixérom, kým nevznikne hustá, biela a lesklá pasta. Konzistencia má byť nadýchaná a pevná.
  4. Glazúrovanie: Vychladnuté cavacas najskôr natrieme polevou zo spodnej strany a necháme zaschnúť na mriežke. Keď je poleva suchá, natrieme aj vrchnú časť a prstami jemne prejdeme po povrchu, aby sme vytvorili tradičné nepravidelné stopy v poleve.
  5. Servírovanie: Cavacas necháme úplne vyschnúť pri izbovej teplote. Skladujeme v suchu, ideálne v uzatvorenej nádobe, kde vydržia niekoľko dní jemné a chutné.
Dezert z dovolenkových destinácií 3

Meskouta od Lenky

Ingrediencie

Pomarančový koláč (Meskouta)
  • 2–3 veľké pomaranče (na 120 ml šťavy)
  • 2 čajové lyžičky nastrúhanej pomarančovej kôry
  • 4 vajcia
  • 300 g kryštálového cukru
  • 120 ml oleja
  • 250 g hladkej múky
  • 20 g prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 1 čajová lyžička vanilkovej pasty
Marocký pomarančový šalát
  • 2 pomaranče
  • 2 červené pomaranče (blood oranges)
  • esencia z pomarančových kvetov (ak je dostupná)
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 2 PL jemného olivového oleja
  • 2 PL medu
Marocký mätový čaj
  • 10 vetvičiek čerstvej mäty
  • 3 čajové lyžičky zeleného čaju (ideálne gunpowder)
  • 3 PL cukru
  • 1 liter vody
Kandizovaný citrón a pomaranč
  • 550 g kryštálového cukru
  • 500 ml vody
  • 1 citrón
  • 1 pomaranč
Na podávanie
  • 1 PL naturálneho jogurtu
  • kandizovaný citrón a pomaranč
  • med
  • 5–10 vlašských orechov

Postup

  1. Koláč: Rúru predhrejeme na 180 °C (horný a dolný ohrev). Podlhovastú formu vystelieme papierom na pečenie.
  2. Pomaranče umyjeme, nastrúhame z nich kôru a odšťavíme, aby sme získali 120 ml šťavy.
  3. Vajcia a cukor šľaháme do peny, kým zmes nezbledne a nezväčší objem. Po troške prilievame olej a šľaháme, kým sa nespojí.
  4. V samostatnej miske zmiešame múku, prášok do pečiva a štipku soli. Sypkú zmes postupne vmiešame do tekutej. Pridáme pomarančovú šťavu, vanilkovú pastu a pomarančovú kôru, a vymiešame hladké cesto.
  5. Cesto nalejeme do pripravenej formy a pečieme 30–40 minút – podľa veľkosti formy a rúry. Hotový koláč by mal byť zlatistý a pružný na dotyk. Necháme vychladnúť na mriežke.
  6. Kandizované ovocie: V hrnci privedieme vodu s cukrom do varu. Citrón a pomaranč nakrájame na tenké plátky a vložíme do sirupu. Varíme na miernom ohni 20–30 minút, kým ovocie nezmäkne. Plátky vyberieme, poukladáme na plech s papierom na pečenie a necháme vyschnúť.
  7. Pomarančový šalát: Pomaranče ošúpeme a zbavíme bielej vrstvy. Nakrájame na menšie kúsky, odstránime kôstky. Zmiešame so škoricou, olivovým olejom, medom a pár kvapkami esencie z pomarančových kvetov. Odložíme do chladničky.
  8. Servírovanie koláča: Vychladnutý koláč ozdobíme kandizovaným ovocím, pokvapkáme medom, pridáme trochu jogurtu a posypeme nasekanými vlašskými orechmi.
  9. Marocký mätový čaj: Do kanvice vložíme zelený čaj, mätu a cukor. Zalejeme vriacou vodou a necháme lúhovať 3 minúty. Podávame horúci spolu s koláčom a šalátom.
Dezert z dovolenkových destinácií 4

Lamington od Janky


Ingrediencie

Piškótový korpus
  • 325 g masla (izbovej teploty)
  • 325 g práškového cukru
  • 5 vajíčok
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 313 g hladkej múky
  • 63 g kukuričného škrobu
  • 3,75 ČL prášku do pečiva
  • 2 balíčky vanilkového cukru
Jahodový džem
  • 300 g mrazených jahôd
  • 150 g želírovacieho cukru
  • šťava z ½ citróna
Čokoládová poleva
  • 220 g čokolády (54 %)
  • 260 ml plnotučného mlieka
  • 50 g masla
  • 60 g trstinového cukru
  • 30 g kakaa
  • 160 g práškového cukru
Na obaľovanie
  • 350 g jemného strúhaného kokosu

Postup

  1. Piškótový korpus: Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do biela – hmota by mala zväčšiť objem. Postupne po jednom zašľahávame vajíčka. Prilievame vlažné mlieko a dobre premiešame. V inej miske preosejeme múku, škrob, prášok do pečiva a vanilkový cukor. Sypké suroviny primiešame k tekutej zmesi a vytvoríme hladké cesto. Cesto rozotrieme na plech 38 × 25 cm vystlaný papierom na pečenie a zarovnáme stierkou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 °C cca 30–35 minút, kým korpus nie je zlatistý a upečený. Necháme úplne vychladnúť.
  2. Jahodový džem: Mrazené jahody dáme do hrnca spolu so želírovacím cukrom. Varíme, kým zmes nezačne hustnúť. Odstavíme z ohňa, pridáme citrónovú šťavu a rozmixujeme dohladka. Necháme vychladnúť.
  3. Čokoládová poleva: Všetky suroviny (čokoládu, mlieko, maslo, trstinový a práškový cukor, kakao) dáme do hrnca a na miernom ohni zahrievame, kým sa nevytvorí hladká a lesklá poleva. Nevaríme. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť.
  4. Plnenie a obaľovanie: Vychladnutý korpus pozdĺžne prerežeme na dve rovnaké časti. Spodnú časť natrieme vychladnutým jahodovým džemom a prikryjeme druhou časťou korpusu. Zatlačíme, zabalíme do fólie a dáme na chvíľu zatuhnúť do chladničky alebo mrazničky – uľahčí to krájanie.
  5. Stuhnutý korpus nakrájame na rovnaké kocky. Každú kocku namáčame do čokoládovej polevy (necháme jemne odkvapkať) a hneď obalíme v strúhanom kokose. Ukladáme na mriežku alebo papier na pečenie, kým poleva nestuhne.
  6. Servírovanie: Hotové lamingtony skladujeme v chlade a podávame ideálne na druhý deň, keď sa chute krásne prepoja.
Dezert z dovolenkových destinácií 5

Tres Leches od Viki

Ingrediencie

Korpus
  • 3 vajcia
  • 130 g kryštálového cukru
  • 100 g hladkej múky
  • ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička vanilkového cukru
  • štipka soli
Mliečna omáčka
  • 150 g sladeného kondenzovaného mlieka (Salko)
  • 250 g plnotučného mlieka (3,2 %)
  • 150 g smotany na šľahanie (33 %)
Na ozdobu
  • 200 g smotany na šľahanie (33 %)
  • 1 PL práškového cukru
Margarita (nápoj k podávaniu)
  • 80 ml tequily Olmeca Silver
  • 40 ml pomarančového likéru (Cointreau)
  • 40 ml limetkovej šťavy
  • 50 ml agávového sirupu
  • ľad (drvený aj kocky)
  • 1 limetka
  • cukor a soľ na okraj pohára

Postup

  1. Korpus: Oddelíme bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme so štipkou soli a polovicou cukru spolu s vanilkovým cukrom do pevného snehu. Žĺtky vyšľaháme so zvyškom cukru do peny. Obe zmesi spojíme a opatrne primiešame preosiatu múku s práškom do pečiva. Cesto nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie (napr. 20 × 20 cm) a pečieme pri 180 °C približne 25 minút, kým povrch nie je zlatistý a špajľa suchá. Upečený korpus necháme 5 minút vychladnúť, potom popicháme vidličkou po celej ploche.
  2. Mliečna omáčka: V miske zmiešame sladené kondenzované mlieko (Salko), plnotučné mlieko a smotanu. Touto zmesou pomaly prelejeme ešte teplý korpus, aby sa tekutina vsiakla. Necháme úplne vychladnúť a následne dáme do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne cez noc.
  3. Ozdoba: Smotanu vyšľaháme s práškovým cukrom do pevného šľahačky a natrieme ju na vychladený koláč. Môžeme ozdobiť čerstvým ovocím, škoricou alebo karamelom podľa chuti.
  4. Margarita: Na prípravu koktailu navlhčíme okraj pohára limetkovou šťavou a namočíme do zmesi cukru a soli. Do shakeru nalejeme tequilu, Cointreau, limetkovú šťavu a agávový sirup. Pridáme ľad, poriadne pretrepeme a precedíme do pripraveného pohára s ľadovou drťou. Ozdobíme plátkom limetky.
  5. Servírovanie: Tres leches koláč podávame vychladený, ideálne s čerstvým ovocím a pohárom margarity na osvieženie.
ShopSys