Úvodná strana/TESCOMA blog/Pečie celé Slovensko/Pečie celé Slovensko - recepty 5. séria 2025/s05 - 9. kolo - osobná výzva - Dezert z dovolenkových destinácií
s05 - 9. kolo - osobná výzva - Dezert z dovolenkových destinácií
Deviate kolo Pečie celé Slovensko bolo celé venované dovolenkovým snom, spomienkam, slnku, moru a dobrodružstvám.
A keďže v súťaži zostalo už len päť žien – Viki, Lenka, Janka, Gabika a Zuzka – čakal nás čisto dámsky súboj plný fantázie a emócií. Toto kolo bolo špeciálne a prinieslo našich piatim súťažiacim jedno veľké prekvapenie. A nielen im. Rovnako aj divákom, ktorí to určite nečakali.
V osobnej výzve priniesli súťažiaci Dezert z dovolenkových destinácií. Na realizáciu mali 90 minút. Trúfate si?
A keďže v súťaži zostalo už len päť žien – Viki, Lenka, Janka, Gabika a Zuzka – čakal nás čisto dámsky súboj plný fantázie a emócií. Toto kolo bolo špeciálne a prinieslo našich piatim súťažiacim jedno veľké prekvapenie. A nielen im. Rovnako aj divákom, ktorí to určite nečakali.
V osobnej výzve priniesli súťažiaci Dezert z dovolenkových destinácií. Na realizáciu mali 90 minút. Trúfate si?

Thajské dezerty od Zuzky
Ingrediencie
Sladká lepkavá ryža s mangom
- 200 g lepkavej (glutinous/sticky) ryže
- 250 ml kokosového mlieka
- 65 g kryštálového cukru (cca 1/3 hrnčeka)
- ¼ lyžičky soli
Kokosová omáčka (na preliatie)
- 100 ml kokosového mlieka
- 1 čajová lyžička ryžovej múky (alebo tapiokového škrobu)
- 1 čajová lyžička cukru
- štipka soli
Na podávanie a ozdobu
- 2 zrelé manga
- sezam na posypanie (voliteľné)
Khanom Babin (kokosové koláčiky)
- 200 ml kokosového mlieka
- 100 g kryštálového cukru
- 150 g strúhaného kokosu
- 100 g lepivej ryžovej múky
- štipka soli
Postup
- Ryža: Lepkavú ryžu prepláchneme 3–4×, kým nie je voda číra. Namočíme ju do studenej vody ideálne cez noc. Scedíme a uvaríme v pare alebo v ryžovare do mäkka.
- Kokosová zmes: V hrnci zohrejeme 250 ml kokosového mlieka, pridáme cukor a soľ. Miešame, kým sa cukor nerozpustí – nevaríme. Horúcu uvarenú ryžu preložíme do misky a zalejeme pripravenou kokosovou zmesou. Jemne premiešame, prikryjeme a necháme odstáť 20–30 minút. Občas premiešame, aby ryža rovnomerne nasiakla chuť.
- Kokosová omáčka (drizzle): V menšom hrnci zmiešame kokosové mlieko, ryžovú múku, cukor a soľ. Na miernom ohni zahrievame a neustále miešame, kým omáčka nezhustne – trvá to približne 2–3 minúty.
- Khanom Babin: Všetky ingrediencie (kokosové mlieko, cukor, strúhaný kokos, ryžovú múku a štipku soli) zmiešame v miske. Hmotu dáme do malých silikónových foriem alebo vytvarujeme malé koláčiky rukou. Pečieme pri 175 °C približne 18–22 minút, kým jemne nezružovejú.
- Skladanie dezertu: Na tanier naaranžujeme porciu sladkej lepkavej ryže, na ňu položíme čerstvé plátky manga. Polejeme kokosovou omáčkou a posypeme sezamom (voliteľné). Priložíme upečený kokosový koláčik Khanom Babin. Podávame čerstvé.

Cavacas od Gabiky
Ingrediencie
Cesto
- 6 vaječných žĺtkov
- 3 celé vajcia
- 150 g kryštálového cukru
- kôra z 1 citróna
- 220 g hladkej pšeničnej múky
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
Poleva
- 1 vaječný bielok
- 150–200 g práškového cukru
- 1 dezertná lyžička citrónovej šťavy
Postup
- Príprava cesta: Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie. V mixéri šľaháme celé vajcia, žĺtky a cukor približne 15 minút – zmes by mala byť nadýchaná a svetlá. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, zľahka premiešame a opatrne vmiešame preosiatu múku. Nakoniec primiešame prášok do pečiva. Cesto premiešavame zdola nahor, aby sme zachovali objem.
- Pečenie: Cesto preložíme do zdobiaceho vrecka a na pripravený plech nastriekame menšie kopčeky s dostatočnými rozostupmi. Pečieme 10–12 minút, kým cukríky (cavacas) nie sú jemne zlatisté. Po upečení ich opatrne prenesieme pomocou špachtle na mriežku a necháme vychladnúť.
- Poleva: V miske vyšľaháme bielok s preosiatym práškovým cukrom – najprv premiešame a potom pridáme citrónovú šťavu. Šľaháme metličkou alebo ručným mixérom, kým nevznikne hustá, biela a lesklá pasta. Konzistencia má byť nadýchaná a pevná.
- Glazúrovanie: Vychladnuté cavacas najskôr natrieme polevou zo spodnej strany a necháme zaschnúť na mriežke. Keď je poleva suchá, natrieme aj vrchnú časť a prstami jemne prejdeme po povrchu, aby sme vytvorili tradičné nepravidelné stopy v poleve.
- Servírovanie: Cavacas necháme úplne vyschnúť pri izbovej teplote. Skladujeme v suchu, ideálne v uzatvorenej nádobe, kde vydržia niekoľko dní jemné a chutné.

Meskouta od Lenky
Ingrediencie
Pomarančový koláč (Meskouta)
- 2–3 veľké pomaranče (na 120 ml šťavy)
- 2 čajové lyžičky nastrúhanej pomarančovej kôry
- 4 vajcia
- 300 g kryštálového cukru
- 120 ml oleja
- 250 g hladkej múky
- 20 g prášku do pečiva
- štipka soli
- 1 čajová lyžička vanilkovej pasty
Marocký pomarančový šalát
- 2 pomaranče
- 2 červené pomaranče (blood oranges)
- esencia z pomarančových kvetov (ak je dostupná)
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 2 PL jemného olivového oleja
- 2 PL medu
Marocký mätový čaj
- 10 vetvičiek čerstvej mäty
- 3 čajové lyžičky zeleného čaju (ideálne gunpowder)
- 3 PL cukru
- 1 liter vody
Kandizovaný citrón a pomaranč
- 550 g kryštálového cukru
- 500 ml vody
- 1 citrón
- 1 pomaranč
Na podávanie
- 1 PL naturálneho jogurtu
- kandizovaný citrón a pomaranč
- med
- 5–10 vlašských orechov
Postup
- Koláč: Rúru predhrejeme na 180 °C (horný a dolný ohrev). Podlhovastú formu vystelieme papierom na pečenie.
- Pomaranče umyjeme, nastrúhame z nich kôru a odšťavíme, aby sme získali 120 ml šťavy.
- Vajcia a cukor šľaháme do peny, kým zmes nezbledne a nezväčší objem. Po troške prilievame olej a šľaháme, kým sa nespojí.
- V samostatnej miske zmiešame múku, prášok do pečiva a štipku soli. Sypkú zmes postupne vmiešame do tekutej. Pridáme pomarančovú šťavu, vanilkovú pastu a pomarančovú kôru, a vymiešame hladké cesto.
- Cesto nalejeme do pripravenej formy a pečieme 30–40 minút – podľa veľkosti formy a rúry. Hotový koláč by mal byť zlatistý a pružný na dotyk. Necháme vychladnúť na mriežke.
- Kandizované ovocie: V hrnci privedieme vodu s cukrom do varu. Citrón a pomaranč nakrájame na tenké plátky a vložíme do sirupu. Varíme na miernom ohni 20–30 minút, kým ovocie nezmäkne. Plátky vyberieme, poukladáme na plech s papierom na pečenie a necháme vyschnúť.
- Pomarančový šalát: Pomaranče ošúpeme a zbavíme bielej vrstvy. Nakrájame na menšie kúsky, odstránime kôstky. Zmiešame so škoricou, olivovým olejom, medom a pár kvapkami esencie z pomarančových kvetov. Odložíme do chladničky.
- Servírovanie koláča: Vychladnutý koláč ozdobíme kandizovaným ovocím, pokvapkáme medom, pridáme trochu jogurtu a posypeme nasekanými vlašskými orechmi.
- Marocký mätový čaj: Do kanvice vložíme zelený čaj, mätu a cukor. Zalejeme vriacou vodou a necháme lúhovať 3 minúty. Podávame horúci spolu s koláčom a šalátom.

Lamington od Janky
Ingrediencie
Piškótový korpus
- 325 g masla (izbovej teploty)
- 325 g práškového cukru
- 5 vajíčok
- 200 ml vlažného mlieka
- 313 g hladkej múky
- 63 g kukuričného škrobu
- 3,75 ČL prášku do pečiva
- 2 balíčky vanilkového cukru
Jahodový džem
- 300 g mrazených jahôd
- 150 g želírovacieho cukru
- šťava z ½ citróna
Čokoládová poleva
- 220 g čokolády (54 %)
- 260 ml plnotučného mlieka
- 50 g masla
- 60 g trstinového cukru
- 30 g kakaa
- 160 g práškového cukru
Na obaľovanie
- 350 g jemného strúhaného kokosu
Postup
- Piškótový korpus: Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do biela – hmota by mala zväčšiť objem. Postupne po jednom zašľahávame vajíčka. Prilievame vlažné mlieko a dobre premiešame. V inej miske preosejeme múku, škrob, prášok do pečiva a vanilkový cukor. Sypké suroviny primiešame k tekutej zmesi a vytvoríme hladké cesto. Cesto rozotrieme na plech 38 × 25 cm vystlaný papierom na pečenie a zarovnáme stierkou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 °C cca 30–35 minút, kým korpus nie je zlatistý a upečený. Necháme úplne vychladnúť.
- Jahodový džem: Mrazené jahody dáme do hrnca spolu so želírovacím cukrom. Varíme, kým zmes nezačne hustnúť. Odstavíme z ohňa, pridáme citrónovú šťavu a rozmixujeme dohladka. Necháme vychladnúť.
- Čokoládová poleva: Všetky suroviny (čokoládu, mlieko, maslo, trstinový a práškový cukor, kakao) dáme do hrnca a na miernom ohni zahrievame, kým sa nevytvorí hladká a lesklá poleva. Nevaríme. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť.
- Plnenie a obaľovanie: Vychladnutý korpus pozdĺžne prerežeme na dve rovnaké časti. Spodnú časť natrieme vychladnutým jahodovým džemom a prikryjeme druhou časťou korpusu. Zatlačíme, zabalíme do fólie a dáme na chvíľu zatuhnúť do chladničky alebo mrazničky – uľahčí to krájanie.
- Stuhnutý korpus nakrájame na rovnaké kocky. Každú kocku namáčame do čokoládovej polevy (necháme jemne odkvapkať) a hneď obalíme v strúhanom kokose. Ukladáme na mriežku alebo papier na pečenie, kým poleva nestuhne.
- Servírovanie: Hotové lamingtony skladujeme v chlade a podávame ideálne na druhý deň, keď sa chute krásne prepoja.

Tres Leches od Viki
Ingrediencie
Korpus
- 3 vajcia
- 130 g kryštálového cukru
- 100 g hladkej múky
- ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička vanilkového cukru
- štipka soli
Mliečna omáčka
- 150 g sladeného kondenzovaného mlieka (Salko)
- 250 g plnotučného mlieka (3,2 %)
- 150 g smotany na šľahanie (33 %)
Na ozdobu
- 200 g smotany na šľahanie (33 %)
- 1 PL práškového cukru
Margarita (nápoj k podávaniu)
- 80 ml tequily Olmeca Silver
- 40 ml pomarančového likéru (Cointreau)
- 40 ml limetkovej šťavy
- 50 ml agávového sirupu
- ľad (drvený aj kocky)
- 1 limetka
- cukor a soľ na okraj pohára
Postup
- Korpus: Oddelíme bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme so štipkou soli a polovicou cukru spolu s vanilkovým cukrom do pevného snehu. Žĺtky vyšľaháme so zvyškom cukru do peny. Obe zmesi spojíme a opatrne primiešame preosiatu múku s práškom do pečiva. Cesto nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie (napr. 20 × 20 cm) a pečieme pri 180 °C približne 25 minút, kým povrch nie je zlatistý a špajľa suchá. Upečený korpus necháme 5 minút vychladnúť, potom popicháme vidličkou po celej ploche.
- Mliečna omáčka: V miske zmiešame sladené kondenzované mlieko (Salko), plnotučné mlieko a smotanu. Touto zmesou pomaly prelejeme ešte teplý korpus, aby sa tekutina vsiakla. Necháme úplne vychladnúť a následne dáme do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne cez noc.
- Ozdoba: Smotanu vyšľaháme s práškovým cukrom do pevného šľahačky a natrieme ju na vychladený koláč. Môžeme ozdobiť čerstvým ovocím, škoricou alebo karamelom podľa chuti.
- Margarita: Na prípravu koktailu navlhčíme okraj pohára limetkovou šťavou a namočíme do zmesi cukru a soli. Do shakeru nalejeme tequilu, Cointreau, limetkovú šťavu a agávový sirup. Pridáme ľad, poriadne pretrepeme a precedíme do pripraveného pohára s ľadovou drťou. Ozdobíme plátkom limetky.
- Servírovanie: Tres leches koláč podávame vychladený, ideálne s čerstvým ovocím a pohárom margarity na osvieženie.
0









