Sakrajda

Možno o tom neviete, a predsa patrí k Vianociam. Staročeská sakrajda, lahodná perníková štrúdľa, ktorá sa vďaka bohatej vrstve fondánu a orechov rozplýva na jazyku.
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 220 g práškového cukru
- 1 polievková lyžica medu
- 1 polievková lyžica javorového sirupu
- 2 vajcia + 1 na potretie
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 3 čajové lyžičky perníkového korenia
- 60 g zmäknutého masla + na pokvapkanie
- 2 lyžice rumu + na posypanie
- 2 lyžice mlieka
- 300 g slivkového lekváru
- 100 g nadrobno + 40 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
- 50 g jemne nasekaných pekanových orechov
Postup:
Do misy nasypte múku, kypriaci prášok a perníkové korenie. Pridajte cukor, med, javorový sirup, dve rozšľahané vajcia, zmäknuté maslo a rum. Pokiaľ je cesto príliš tuhé, zrieďte ho 1–2 lyžicami mlieka. Vypracujte hladké nelepivé cesto, zabaľte ho do fólie a nechajte ho cez noc odležať. Cesto vyvaľkajte na obdĺžnik hrubý cca 5 mm. Plát cesta potrite lekvárom, posypte najemno nasekanými vlašskými a pekanovými orechmi a zarolujte z dlhšej strany do rolády. Premiestnite spojom dole na plech vyložený papierom na pečenie. Závin potrite rozšľahaným vajcom a posypte nahrubo nasekanými vlašskými orechmi. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 ° C cca 30-40 minút. Po upečení závin pokropte rozpusteným maslom s rozmiešanou troškou rumu. Podávajte ho posypaný cukrom.
Inšpirujte sa:
0













