Obrázok v notifikačnej lište

Sakrajda

Servírovacia doska GrandCHEF 40 x 14 cm - obrázok
Možno o tom neviete, a predsa patrí k Vianociam. Staročeská sakrajda, lahodná perníková štrúdľa, ktorá sa vďaka bohatej vrstve fondánu a orechov rozplýva na jazyku.

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky
  • 220 g práškového cukru
  • 1 polievková lyžica medu
  • 1 polievková lyžica javorového sirupu
  • 2 vajcia + 1 na potretie
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 3 čajové lyžičky perníkového korenia
  • 60 g zmäknutého masla + na pokvapkanie
  • 2 lyžice rumu + na posypanie
  • 2 lyžice mlieka
  • 300 g slivkového lekváru
  • 100 g nadrobno + 40 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
  • 50 g jemne nasekaných pekanových orechov

 

Postup:

Do misy nasypte múku, kypriaci prášok a perníkové korenie. Pridajte cukor, med, javorový sirup, dve rozšľahané vajcia, zmäknuté maslo a rum. Pokiaľ je cesto príliš tuhé, zrieďte ho 1–2 lyžicami mlieka. Vypracujte hladké nelepivé cesto, zabaľte ho do fólie a nechajte ho cez noc odležať. Cesto vyvaľkajte na obdĺžnik hrubý cca 5 mm. Plát cesta potrite lekvárom, posypte najemno nasekanými vlašskými a pekanovými orechmi a zarolujte z dlhšej strany do rolády. Premiestnite spojom dole na plech vyložený papierom na pečenie. Závin potrite rozšľahaným vajcom a posypte nahrubo nasekanými vlašskými orechmi. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 ° C cca 30-40 minút. Po upečení závin pokropte rozpusteným maslom s rozmiešanou troškou rumu. Podávajte ho posypaný cukrom.

Inšpirujte sa: