info text

Sladká vôňa koláčikov je vo vzduchu

Vianočné pečivo


Tak, tak, Vianoce už na nás dýchajú na každom kroku – v obchodoch, rádiách, v televízii aj na monitore a pre gazdinky to znamená, že nastalo najtvorivejšie kulinárske obdobie roka! Počas adventných dní zapínajú nadšené pekárky rúru ešte skôr, než po návrate z práce odložia tašky a približne tri týždne s nimi nebude reč.

Avšak pohľad na sviatočný stôl potom stojí za to. Desiatky pestrofarebných dobrôt, desiatky chutí, do ktorých vložili autorky mnoho umu, lásky a času. Keď sa všetkých tých vôní nadýchnete, zacítite ozajstného ducha Vianoc.

S pečením je určite dobre začať v predstihu, a to nielen z časových dôvodov, ale tiež preto, že mnoho druhov koláčikov potrebuje k plnohodnotnému rozvinutiu svojej chuti a získaniu potrebnej vláčnosti pár týždňov k dobru. Ktoré to sú?

Medovníkové variácie           

Keby ste smeli upiecť len jeden druh koláčikov na Vianoce (strašidelná predstava!), sme si istí, že by vyhrali medovníčky. Nielen pre ich chuť, ale kvôli celému tvorivému rituálu, ktorý ich prípravu sprevádza. Vykrajovanie, voňavé pečenie a nakoniec zdobenie, ktoré milujú zvlášť tí najmenší… Nie nie, bez medovníčkov to ani tento rok nepôjde.

Obojstranné vykrajovače panáčikovia DELÍCIA - obrázok


Medové medovníčky

2 menšie vajíčka, 400 g hladkej múky 00, 80 g mletého cukru, 100 g mierne ohriateho medu, 3/4 polievkovej lyžice sódy, 1 čajová lyžička mletej škorice, štipka mletého klinčeku

Všetky ingrediencie zmiešajte a vypracujte cesto, ktoré nechajte odležať najmenej 2 hodiny v chladničke (možno ponechať až 14 dní). Vyvaľkajte do plátu vysokého 2–3 mm, z ktorého vykrojte jednotlivé tvary. Plech na pečenie zľahka vymažte tukom alebo použite Fóliu na pečenie DELÍCIA, medovníčky potrite žĺtkom a pečte pri 150 °C do zhnednutia.

Cukrárska zdobiaca ceruzka DELÍCIA - medovníčky


Príprava cukrovej polevy: Bielok zmiešajte s práškovým cukrom do zhustnutia. Na zdobenie odporúčame použiť Cukrársku zdobiacu ceruzku DELÍCIA, ktorá dokáže zdobiť pokrmy veľmi jemnými, plynulými a presnými linkami rôznych hrúbok rovnako ľahko, ako keď píšete. Okrem písania bielkovým krémom zvládne aj náročné zdobenie maslovým, tvarohovým či čokoládovým krémom, rozpustenou čokoládou aj šľahačkou.

Čo je malé, to je milé

Napríklad čajové pečivo… nenechajte sa zmýliť názvom, jedná sa o vynikajúce maslové pečivo vhodné aj ku káve alebo len tak, ku vianočnej rozprávke. Pri jeho pečení sa môžete rovnako do sýtosti vyblázniť, pretože mu možno dať pomocou lisu na cesto akékoľvek tvary. Čajové pečivo sa síce dá tiež jesť hneď po zlepení či ozdobení, ale opäť odporúčame aspoň dva týždne počkať, než získa ten správne „navlhnutý“ šmrnc.

Lis na cesto/zdobička DELÍCIA, kovový - obrázok

Maslové sušienky

500 g hladkej múky, 300 g zmäknutého masla, 170 g práškového cukru, 3 vaječné žĺtky

Zo zmäknutého masla, vaječných žĺtkov, múky a cukru pripravte cesto a naplňte ním lis. Pozor! Cesto nesmie byť vychladené. Cesto nanášajte priamo na vychladnutý plech na pečenie maslové sušienky pečte v rúre pri 160° C do ružova. Po upečení zložte sušienky z plechu, pokiaľ sú ešte teplé. 

Zázvor na sladko

Zázvor medzi deťmi nie je úplne preferovaná surovina, ale ľahko pikantná chuť koláčika zvaného zázvorník – to je iné…

Zázvorníky

280 g práškového cukru, 4 žĺtky, 1 vajce, 280 g hladkej múky, lyžička  mletého zázvoru, citrónová kôra

Žĺtky a vajíčka šľahajte najmenej 20 minút, potom pridajte citrónovú kôru, zázvor, múku a na podložke vypracujte hladké cesto. Vyvaľkajte placku o hrúbke 0,5 cm a vykrojte tvary. Uložte ich na plech s papierom na pečenie a nechajte cez noc odležať. Ďalší deň rozohrejte rúru na 190 °C a zázvorníky nechajte pri tejto teplote nabehnúť. Potom stlmte na 160 °C a dopečte ďalších 6–8 minút.

Náš tip: Vykrojiť 8 kúskov zázvorníkov súčasne umožní šikovná Vykrajovacia vianočná  forma DELÍCIA. Možno ju použiť aj na medovníkové, linecké a sušienkové cesto.

Vykrajovacia forma tradičná DELÍCIA - obrázok


Čo ďalšie upiecť už teraz?

Pokiaľ tušíte, že s blížiacim sa Štedrým dňom začne byť atmosféra doma napätá, pokojne si môžete napiecť ďalšie druhy koláčikov a trochu si tak do budúcna uvoľniť ruky. Určite nič nepokazíte, keď si dopredu pripravíte orechové koláčiky, medvedie tlapky, kokosky aj rôzne rožteky.

Rožteky z dutého orechového cesta

35g  práškového cukru, 35g  mletých vlašských orechov, 25g  masla

Všetky suroviny dobre premiešajte a pripravte cesto, ktoré nechajte najmenej 2 hodiny odležať v chladničke. Formu na vanilkové rožteky alebo formičky naplňte cestom asi do polovice a pečte v rúre pri 150 °C cca 20 minút. Z receptu pripravíte približne 20 ks rožtekov.

Forma vanilkové rožteky DELÍCIA SiliconPRIME - obrázok

Dôležité upozornenie: koláčiky určené na odležanie odporúčame doma starostlivo uschovať, alebo možno ešte lepšie uložiť v krabici vybavenej bezpečnostným zámkom! V tomto období totiž všetky odložené koláčiky za nevyjasnených okolností miznú ktovie kam…