info text
Úvodná stranaTESCOMA blogReceptySladké dobrotyTipy na najrýchlejšie cukrovinky, perníčky Pepparkakor a nadýchanú vianočku

Tipy na najrýchlejšie cukrovinky, perníčky Pepparkakor a nadýchanú vianočku

Aby ste rodinu a návštevy sladko pohostili, nemusíte už prípravám venovať celé týždne. Zaobstarajte si nový Lis na cesto/zdobičku DELÍCIA! S týmto šikovným pomocníkom ľahko a hlavne rýchlo vyčarujete hneď 20 druhov cukroviniek naraz, stačí sa pohrať s tvarmi, príchuťami, zdobením či náplňami. A ostatní budú len žasnúť, ako ste to všetko zvládli.
Lis na cesto/zdobička DELÍCIA - sušienky


20 lisovacích krúžkov = 20 tvarov sušienok

Pýtate sa, v čom je ten trik? Kovový lis totiž obsahuje 20 lisovacích krúžkov, s ktorými  vyčarujete 20 tvarov sušienok, na ktorých si môžete pochutnávať kedykoľvek, nielen na Vianoce. Výborné domáce keksy sú raz dva hotové a zamilujú si ich vaše deti, ale aj vy, napríklad pri šálke obľúbenej kávy. A pokiaľ lisovací krúžok vymeníte za dekoračnú trysku (4 dekoračné trysky sú súčasťou balenia), razom lis premeníte na zdobičku, s ktorou svoje cukrárske umenie dovediete k dokonalosti. Potom vám už stačí poznať len recept :-)

Na základné cesto na maslové sušienky budete potrebovať:

• 420 g hladkej múky
• 250 g zmäknutého masla
• 150 g práškového cukru
• 3 vaječné žĺtky

Všetky suroviny spracujte na vláčne cesto a naplňte ním lis (cesto nesmie byť vychladnuté). Na nevymastený plech nanášajte tvary podľa vlastného výberu, pomocou dávkovača môžete meniť aj ich veľkosť. Pečte 15–20 minút pri teplote 160 °C, zložte z plechu ešte teplé.

Lis na cesto/zdobička DELÍCIA
čokoládová poleva

Čo tvar, to iná príchuť? Áno!

Zo základného cesta potom ľahko pripravíte lahodné varianty, takže si môžete vyrobiť napr. kokosové hviezdičky, citrónové srdiečka alebo kakaové kytičky… s lisom DELÍCIA sa fantázii medze nekladú. Ako na ne?

• Kakaové – k surovinám pridajte navyše 20 g holandského kakaa.
• Citrónové – do cesta prilejte 2 lyžice citrónovej šťavy.
• Mandľové – primiešajte 60 g mletých mandlí (rovnaké množstvo platí aj pre vlašské orechy).
• Kokosové – množstvo múky v základe znížte o 50 g, prisypte 70 g mletého kokosu.
• Orieškové – zo základu odoberte 30 g múky, pridajte 60 g mletých lieskových orieškov.

Mrknite, ako ľahko sa s lisom na sušienky pracuje:


Pečieme vianočné medovníčky

Medovníčky patria medzi najstaršie sladké pečivo vôbec. Sú obľúbené nielen u nás, ale aj v celej Európe, hlavne vo Švédsku. Čo by ste teda povedali tomu, zájsť tentokrát pri ich pečení ďalej za hranice? Naša nová edícia vykrajovačov DELÍCIA vám popri tradičných tvaroch stromčeka či anjelika prináša tiež originálne a neostrieľané vzory populárne naprieč  svetom. Pojmite tohtoročné medovníčky medzinárodne a vpustite si domov napríklad ľadového medveďa, polárnu líšku, losa, pána Perníčka alebo priamo samotného Santa Clausa!

Podložka na cesto
Zdobenie


Švédske medovníčky Pepparkakor

Budete na ne potrebovať:

• 400 g hladkej múky
• 200 g trstinového cukru
• 150 g masla
• 3 lyžice tekutej melasy
• 1 lyžica mletého zázvoru
• 1 lyžica škorice
• 1/2 lyžice mletých klinčekov•
1 lyžička mletého kardamomu
• 1/2 lyžice jedlej sódy
• 100 ml vody

Zmiešajte rozpustené maslo, vodu, cukor a melasu. Pridajte preosiatu múku s koreninami, soľ, sódu a spracujte cesto, ktoré necháte cez noc odležať v chladničke. Druhý deň cesto vyvaľkajte na tenký plát, vykrajujte tvary a pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie DELÍCIA. Pečte asi 5 minút na 200 °C.

Ako na cukrovú polevu: Metlou šľahajte bielok s preosiatym práškovým cukrom. Množstvo cukru závisí na veľkosti bielku, prisypávajte ho teda postupne až do zhustnutia. Hotová poleva vám nesmie tiecť, mala by sa iba „ťahať“.

Pozrite sa, ako vám prácu urýchli multi vykrajovač vianočný DELÍCIA:


Vždy perfektné Vianoce

K Vianociam neodmysliteľne patrí aj tradičná vianočka. Môžete ju upliesť zo štyroch, šiestich, alebo dokonca deviatich prameňov a potom len dúfať, že sa vám vaše umelecké dielo v rúre „nerozpadne“. Pokiaľ ale nemáte pred Vianocami na experimenty dosť času, iste vám príde vhod šikovná keramická forma DELÍCIA.

• vianočka bude vďaka prepracovaným detailom krásne tvarovaná
• o rovnomerné prepečenie sa postará prvotriedna hrubostenná keramika, z ktorej je forma vyrobená
• vďaka atraktívnej dvojfarebnej glazúre vypadá štýlovo, takže po Vianociach poslúži ako dekorácia

Keramická forma vianočka DELÍCIA


Pokiaľ sa rozhodnete formu vyskúšať, máme pre vás recept, ako na ňu: 

Maslová vianočka

Pripravte si:

• 500 g hladkej múky
• 100 g krupicového cukru
• 100 g rozpusteného masla
• 40 g droždia
• 2 žĺtky
• 2 dl mlieka
• trocha soli
• hrozienka
• sekané mandle


Do mlieka s trochou cukru rozdrobte droždie a pri izbovej teplote nechajte vzísť kvások. V mise zmiešajte múku s cukrom a soľou, pridajte vlažné rozpustené maslo, žĺtky aj kvások a vypracujte hladké cesto. Na záver do neho prisypte sekané mandle a hrozienka a počkajte približne trištvrte hodinu až hodinu, pokiaľ nevykysne (doba kysnutia závisí na teplote v miestnosti).

Keramickú formu potrite maslom, naplňte cestom a dajte kysnúť ďalšiu hodinu. Pečte pri 160 °C asi 45 minút, ihneď po upečení vianočku vyklopte a nechajte vychladnúť.

Pozrite sa, ako sa vo forme pečie: