Tradičné veľkonočné pečivo

Mazanec
Ingrediencie:
- 310 g hladkej múky
- 125 ml mlieka
- 60 g kryštálového cukru
- 50 g zmäknutého masla
- 40 g hrozienok máčaných v rume
- 40 g kandovanej cedrátovej kôry
- 20 g drvených mandlí
- 20 g drvených pistácií
- 10 g medu
- 10 g čerstvého droždia
- 2 g soli
- 1 ks vajce veľkosti M
- jemne nastrúhaná kôra z jedného pomaranča
- 1 vajce na potretie
- ½ lyžičky mletého kardamómu
- Mandle na posypanie – plátky
Postup:
Do hotového cesta pridajte pistácie, mandle, hrozienka, kandovanú kôru a všetko zapracujte do cesta. Cesto dajte kysnúť na teplé miesto na cca 1 hodinu. Z vykysnutého cesta vypracujte bochník, dajte na plech a nechajte opäť kysnúť cca 30 minút.
Mazanec potrite rozšľahaným vajcom, posypte mandľami, vytvorte do stredu malý kríž a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C po dobu 10 minút, potom teplotu upravte na 160 °C a dopečte dozlatista cca 30 minút.
Pri príprave mazanca sa hodí mať po ruke:

.
Nachystajte si:
Na cca 24 kúskov:- 500 g hladkej múky
- 70 g masla
- 2 žĺtky
- 300 ml smotany na varenie
- 80 g krupicového cukru
- 25 g droždia
- 4 g soli
- štipka strúhaného muškátového kvetu
- kôra zo 1/4 citróna
- 1 vajce
- 2 lyžice medu
- 1 lyžice masla
Postup:
Droždie zmiešajte s lyžičkou cukru, zalejte 100 ml smotany a primiešajte lyžicu múky, nechajte vzísť kvások. Všetky ostatné ingrediencie zmiešajte v mise, pridajte kvások a vypracujte na hebké nelepivé cesto. Zakryte ho fóliou a nechajte zhruba hodinu kysnúť, až sa zdvojnásobí jeho objem.
Cesto rozdeľte na 24 dielikov, tie tvarujte do valčekov s dĺžkou 20 cm, stočte do uzlíka, ktorý pripomína zajačika a klaďte na plech vyložený papierom na pečenie (uvedené množstvo vyjde na 2 plechy). Judášky potrite vajcom rozšľahaným s 2 lyžicami vody a nechajte ešte 20 minút vykysnúť, rúru predhrejte na 190 stupňov. Vykysnuté judášky znovu potrite vajcom a vložte do rúry. Pečte 15 minút, pokiaľ zozlatnú a spevnia sa. Med ohrejte, odstavte a vhoďte doň maslo nakrájané na kocky, miešajte, pokiaľ sa nerozpustí. Hotovou medovou omáčkou potrite upečené judášky hneď po vytiahnutí z rúry.
















