Veľkonočné pečivo a iné dobroty
Radi pečiete, takže je vám baranček na Veľkú noc málo? Skúste tento rok chrumkavé kešu sušienky, krémový veniec alebo delikátne perníky k sviatkom jari! Zo slaných tipov pre vás máme neodolateľnú jarnú plnku alebo nátierku "ako chren", v ktorej zužitkujete veľknočné vajíčka. Tak neváhajte a urobte si z Veľkej noci gastronomickú udalosť!

Chrumkavé kešu sušienky
budete potrebovať
- 100 g mäkkého masla
- 100 g krupicového cukru
- vanilkový extrakt podľa chuti
- 1 žĺtok
- 150 g hladkej múky
- 50 g jemne mletých kešu orieškov
Všetky suroviny zmiešajte a vypracujte cesto, ktoré necháte chvíľu odpočinúť. Potom ho vyvaľkajte a vykrajujte aj pečiatkujte ľubovoľné tvary. Pečte približne 10 minút na 180 stupňov Celzia.

Veľkonočné perníčky s vôňou kardamónu
Budete potrebovať
- 400 g hladkej múky
- 200 g trstinového cukru
- 150 g masla
- 3 lyžice tekutej melasy
- 1 lyžica mletého zázvoru
- 1 lyžica škorice
- 1/2 lyžice mletého klinčeka
- 1 lyžička mletého kardamónu
- 1/2 lyžice jedlej sódy
- 100 ml vody
Zmiešajte rozpustené maslo, vodu, cukor a melasu. Pridajte preosiatu múku s korením, soľ, sódu a spracujte cesto, ktoré necháte cez noc odležať v chladničke. Druhý deň cesto vyvaľkajte na tenký plát, vykrajujte tvary a položte na plech vyloženým papierom na pečenie DELÍCIA. Pečte asi 5 minút na 200 °C.

Jahodový veľkonočný veniec
Na cesto budete potrebovať:
- 250 ml vody
- štipka soli
- 3 lyžičky cukru kryštálového cukru
- 88 g masla
- 150 g bezlepkovej múky
- 5 stredne veľkých vajec
- 20 g mandľových lupienkov na posypanie
na cukrársky krém
- 500 ml mlieka
- 1 vanilkový struk
- 100 g cukru
- 4 žĺtky
- 40 g kukuričného škrobu
na šľahačkový krém
- 170 g smotany na šľahanie
- 170 g mascarpone
- 80 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor + vanilka
na čokoládovú ganache
- jahody
- 70 g horkej čokolády
- 70 g šľahačkovej smotany
- práškový cukor na posypanie
Na prípravu cesta a krémov vám príde vhod robot PRESIDENT:

Príprava cukrárenského krému: Dáme variť mlieko, do ktorého sme pridali vnútro vanilkového struku. Medzitým vyšľaháme žĺtky s cukrom, pridáme škrob, zalejeme vriacim mliekom, pridáme do hrnca a povaríme. Necháme vychladiť prikryté potravinovou fóliou a nakoniec vyšľaháme dohladka.
Príprava šľahačkového krému: Vyšľaháme šľahačku s mascarpone, vanilkou, cukrom a vanilkovým cukrom.
Príprava ganache krému: Čokoládu zalejeme horúcou smotanou, necháme rozpustiť a máme hotovú čokoládovú ganache.
Postup:
Na odpaľované cesto dáme variť vodu, maslo, cukor a soľ. Do vriacej zmesi primiešame múku a necháme povariť pokiaľ sa cesto neodliepa od stien hrnca. Do vychladnutej zmesi zapracujeme po jednom vajci. Na papier na pečenie nanesieme cesto do tvaru venca s priemerom 20 cm a posypeme ho mandľovými lupienkami. Použijeme 2/3 pripraveného odpaľovaného cesta. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia asi 24 minút a následne ešte 12 minút dopečieme pri teplote 170 stupňov Celzia. Zo zvyšného cesta rovnakým spôsobom pripravíme tenší veniec rovnakého priemeru.
Upečený hrubší veniec prekrojíme a spodnú časť naplníme cukrárskym krémom. Na krém položte spodnú časť prekrojeného tenkého venca, naplňte ho čokoládovou ganache, hore poukladajte kúsky jahôd a prikryte hornú časť tenkého venca. Šľahačkový krém nanášajte pomocou vrecka na vrch a boky tenkého venca. Nakoniec prikryte hornú časť hrubšieho venca a posypte práškovým cukrom.
Čo vám ešte príde na Veľkú noc vhod?

Veľkonočná plnka
Ingrediencie:
- 320 g údeného mäsa
- 160 g bieleho chleba bez okraja
- 100 g listov medvedieho cesnaku
- 20 ml olivového oleja
- 5 vajec
- 1 cibuľa
- 1 lyžička najemno nasekaného čerstvého tymiánu
- 1 lyžička celého koriandru
- 1 lyžička celého fenikla
- muškátový oriešok podľa chuti
- maslo na vymastenie formy na pečenie
- soľ, korenie
- kvety hluchavky, fialky vonnej, medvedieho cesnaku a sedmokrásky
Postup:
Z plátkov chleba odstráňte okraje, nakrájajte na menšie kocky a dajte do misy. Údené mäso nakrájajte na menšie kúsky a pridajte k chlebu. Cesnak nasekajte na malé kúsky a vsypte do misy k ostatným surovinám. Cibuľu nakrájajte nadrobno, orestujte na oleji spolu s čerstvým tymiánom a pridajte do misy. K zmesi pridajte vajcia, dochuťte soľou, čiernym korením, muškátovým orieškom a nasucho opraženým koriandrom s feniklom, ktoré ste rozdrvili v mažiari najemno. Všetky suroviny premiešajte a vložte do maslom vymastenej formy na pečenie. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C po dobu cca 30 minút. Upečenú plnku posypte niekoľkými kvetmi hluchavky, fialky vonnej, cesnaku a sedmokrásky.

Chrenovo-vajíčková nátierka
Čo budete potrebovať
- 200 g čerstvého krémového syra
- 2–3 lyžice čerstvého chrenu, jemne strúhaného
- 1 vajce uvarené na tvrdo
- lyžička citrónovej šťavy
- soľ podľa chuti
- čerstvo mleté korenie
- semienka čierneho sezamu
Postup
Vajcia olúpte a najemno nastrúhajte, pridajte k nemu chren, čerstvý syr, osoľte, okoreňte a dolaďte citrónovou šťavou.
Náš tip: Nátierka chutí skvele s čerstvým pečivom, ale aj s hriankami!

Veľkonočný stôl
Aby vaše veľkonočné dobroty vynikli ako sa patrí, nezabudnite štýlovo naaranžovať sviatočný stôl Pomôže vám k tomu napríklad naše prestieranie v pastelových farbách alebo etažérka, ktorá šetrí miesto na stole a využijete ju po celý rok.





















