Veľkonočný baranček na sladko aj naslano

Sladký variant barančeka
Ingrediencie:
- 200 g krupicového cukru
- 2 vajcia
- 4 žĺtky
- 1 vanilkový cukor
- lyžica citrónovej šťavy
- strúhaná kôra z 1 citróna
- sneh zo 4 bielkov
- 240 g polohrubej muky
Postup:
Z krupicového cukru, vajec, žĺtkov, vanilkového cukru, citrónovej šťavy a strúhanej kôry z 1 citróna pripravte penu, do ktorej postupne vmiešajte bielkový sneh a polohrubú múku.
Formu vystriekajte olejom do foriem na pečenie DELÍCIA alebo dôkladne vymažte pokrmovým tukom a vysypte polohrubou múkou.
Cesto prelejte do formy a v rúre predhriatej na 180 °C pečte cca 45 minút.
Hotového barančeka preneste vo forme na vhodnej podložke, otočte hore dnom a vyklopte.
Dobrý tip: Pokiaľ barančeka nie je možné po upečení vyklopiť, prikryte formu vlhkou utierkou a po cca 10 minútach formu z barančeka zodvihnite.
Formu vystriekajte olejom do foriem na pečenie DELÍCIA alebo dôkladne vymažte pokrmovým tukom a vysypte polohrubou múkou.
Cesto prelejte do formy a v rúre predhriatej na 180 °C pečte cca 45 minút.
Hotového barančeka preneste vo forme na vhodnej podložke, otočte hore dnom a vyklopte.
Dobrý tip: Pokiaľ barančeka nie je možné po upečení vyklopiť, prikryte formu vlhkou utierkou a po cca 10 minútach formu z barančeka zodvihnite.

Slaný variant barančeka
Nachystajte si:
- 350 g údeného mäsa
- 200 g svetlého chleba bez kôrky alebo rožky
- 50 g čerstvej mladej žihľavy
- 50 g čerstvého medvedieho cesnaku
- 7 vajec
- 1 cibuľa
- 1 šalotka
- 1 lyžička mletého koriandru
- 1 lyžička najemno nakrájaného čerstvého tymianu
- muškátový oriešok podľa chuti
- soľ a korenie
- maslo na vymastenie formy
Postup:
Pečivo nakrájajte na malé kúsky a dajte do misy. Na oleji orestujte cibuľu a šalotku, pridajte údené mäso, ľahko orestujte a dajte vychladnúť. Medzitým nasekajte žihľavu a cesnak na drobné kúsky a pridajte k pečivu. Ďalej pridajte vajce, tymian, fenikel a muškátový oriešok, dochuťte soľou a korením. Pri solení buďte opatrní, pretože údené mäso môže byť slané samo o sebe. Vychladnuté mäso starostlivo zmiešajte s ostatnými ingredienciami. Zmes vložte do maslom vymastenej formy a pečte na 180 °C asi 45 minút dozlatista. Po upečení vyklopte a nechajte vychladnúť.
0













