Radi by sme vám ukazovali len to, čo vás zaujíma, teda nevšedné nápady pre varenie a bývanie. Nielen to nám umožňujú súbory cookies. Kliknutím na „Prijať všetko“ súhlasíte s používaním všetkých typov cookies, v časti „Predvoľby“ si môžete vybrať, ktoré povolíte. Súhlas je možné odmietnuť kliknutím na „Odmietnuť všetko“ (netýka sa tzv. základných cookies). Nastavenie je možné kedykoľvek zmeniť. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov.
Radi pečiete, takže je vám baranček na Veľkú noc málo? Skúste tento rok chrumkavé kešu sušienky, krémový veniec alebo delikátne perníky k sviatkom jari! Zo slaných tipov pre vás máme neodolateľnú jarnú plnku alebo nátierku "ako chren", v ktorej zužitkujete veľknočné vajíčka. Tak neváhajte a urobte si z Veľkej noci gastronomickú udalosť!
budete potrebovať
Všetky suroviny zmiešajte a vypracujte cesto, ktoré necháte chvíľu odpočinúť. Potom ho vyvaľkajte a vykrajujte aj pečiatkujte ľubovoľné tvary. Pečte približne 10 minút na 180 stupňov Celzia.
Budete potrebovať
Zmiešajte rozpustené maslo, vodu, cukor a melasu. Pridajte preosiatu múku s korením, soľ, sódu a spracujte cesto, ktoré necháte cez noc odležať v chladničke. Druhý deň cesto vyvaľkajte na tenký plát, vykrajujte tvary a položte na plech vyloženým papierom na pečenie DELÍCIA. Pečte asi 5 minút na 200 °C.
Na cesto budete potrebovať:
na cukrársky krém
na šľahačkový krém
na čokoládovú ganache
Príprava cukrárenského krému: Dáme variť mlieko, do ktorého sme pridali vnútro vanilkového struku. Medzitým vyšľaháme žĺtky s cukrom, pridáme škrob, zalejeme vriacim mliekom, pridáme do hrnca a povaríme. Necháme vychladiť prikryté potravinovou fóliou a nakoniec vyšľaháme dohladka.
Príprava šľahačkového krému: Vyšľaháme šľahačku s mascarpone, vanilkou, cukrom a vanilkovým cukrom.
Príprava ganache krému: Čokoládu zalejeme horúcou smotanou, necháme rozpustiť a máme hotovú čokoládovú ganache.
Na odpaľované cesto dáme variť vodu, maslo, cukor a soľ. Do vriacej zmesi primiešame múku a necháme povariť pokiaľ sa cesto neodliepa od stien hrnca. Do vychladnutej zmesi zapracujeme po jednom vajci. Na papier na pečenie nanesieme cesto do tvaru venca s priemerom 20 cm a posypeme ho mandľovými lupienkami. Použijeme 2/3 pripraveného odpaľovaného cesta. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia asi 24 minút a následne ešte 12 minút dopečieme pri teplote 170 stupňov Celzia. Zo zvyšného cesta rovnakým spôsobom pripravíme tenší veniec rovnakého priemeru.
Upečený hrubší veniec prekrojíme a spodnú časť naplníme cukrárskym krémom. Na krém položte spodnú časť prekrojeného tenkého venca, naplňte ho čokoládovou ganache, hore poukladajte kúsky jahôd a prikryte hornú časť tenkého venca. Šľahačkový krém nanášajte pomocou vrecka na vrch a boky tenkého venca. Nakoniec prikryte hornú časť hrubšieho venca a posypte práškovým cukrom.
Z plátkov chleba odstráňte okraje, nakrájajte na menšie kocky a dajte do misy. Údené mäso nakrájajte na menšie kúsky a pridajte k chlebu. Cesnak nasekajte na malé kúsky a vsypte do misy k ostatným surovinám. Cibuľu nakrájajte nadrobno, orestujte na oleji spolu s čerstvým tymiánom a pridajte do misy. K zmesi pridajte vajcia, dochuťte soľou, čiernym korením, muškátovým orieškom a nasucho opraženým koriandrom s feniklom, ktoré ste rozdrvili v mažiari najemno. Všetky suroviny premiešajte a vložte do maslom vymastenej formy na pečenie. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C po dobu cca 30 minút. Upečenú plnku posypte niekoľkými kvetmi hluchavky, fialky vonnej, cesnaku a sedmokrásky.
Vajcia olúpte a najemno nastrúhajte, pridajte k nemu chren, čerstvý syr, osoľte, okoreňte a dolaďte citrónovou šťavou.
Náš tip: Nátierka chutí skvele s čerstvým pečivom, ale aj s hriankami!
Aby vaše veľkonočné dobroty vynikli ako sa patrí, nezabudnite štýlovo naaranžovať sviatočný stôl Pomôže vám k tomu napríklad naše prestieranie v pastelových farbách alebo etažérka, ktorá šetrí miesto na stole a využijete ju po celý rok.