Veľkonočný vrkoč
Veľkonočné sviatky si zaslúžia niečo výnimočné – a čo môže byť lepšie ako nadýchaný vrkoč, ktorý nemusíte pracne splietať? Toto nie je len obyčajná vianočka, ale jej veľkonočná sestrička „veľkonočka“, ktorá patrí na každý sviatočný stôl. Upečte si ju s nami a oslávte jar tým najlepším spôsobom – domácou vôňou pečiva!

Budete potrebovať:
- 500 g hladkej múky
- 115 g práškového cukru
- 200 ml vlažného mlieka
- 25 g droždia
- 100 g rozpusteného tuku na pečenie
- 1 vajce
- ½ lyžičky soli
- strúhaná kôra z 1 citrónu
- sekané mandle
- hrozienka máčané v rume
Ako urobiť nezapletený vrkoč:
Do mlieka so štipkou cukru rozdrobte droždie a pri izbovej teplote nechajte vzísť kvások. V mise zmiešajte múku s cukrom, soľou a citrónovou kôrou, pridajte rozpustený tuk na pečenie, vmiešajte vajcia aj kvások a vypracujte hladké nelepivé cesto. Do cesta pridajte sekané mandle a hrozienka máčané v rume. Vymastenú keramickú formu naplňte cestom a nechajte na teplom mieste hodinu kysnúť. Vianočku pečte pri 160 °C cca 45 minút, ihneď po upečení ju vyklopte a nechajte vychladnúť.
Dobrý tip: Pokiaľ vianočku nemožno po upečení vyklopiť, prikryte formu vlhkou utierkou. Po cca 10 minútach formu ľahko vyklopíte.
Dobrý tip: Pokiaľ vianočku nemožno po upečení vyklopiť, prikryte formu vlhkou utierkou. Po cca 10 minútach formu ľahko vyklopíte.
Bude sa vám hodiť:
0












