info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa
Úvodná stranaTESCOMA blogTematické týždneAko pripraviť domáce jedlé darčeky

Ako pripraviť domáce jedlé darčeky

K možnostiam, ako zaručene potešiť, patria vlastnoručne vyrobené darčeky. Či už hľadáte inšpiráciu pre svojich blízkych, alebo chcete venovať darčeky na dobročinný alebo školský jarmok, skúste ich vyrobiť podľa nášho návodu.
Razítko na sušienky DELÍCIA, 6 vianočných motívov

Nielen pre deti — maslové sušienky s vianočnými motívmi

Potešia deti aj dospelých a dokonale sa hodia k horúcemu čaju, teplému kakau aj šálke kávy. Maslové sušienky, ktoré sa rozplynú na jazyku, zaručene zaujmú. A navyše ich vyrobíte z bežných ingrediencií.
Podložka na cesto s klipsou DELÍCIA SiliconPRIME 60x50 cm

Ako upiecť maslové sušienky?


Na 40 sušienok si pripravte:
  • 350 g polohrubej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 130 g masla
  • 2 vajcia
  • 1/2 vrecka vanilkového cukru
  • citrónovú kôru
Postup: 
Všetky ingrediencie zmiešajte, pripravte hladké cesto a nechajte aspoň 2 hodiny v chlade odležať. Vyvaľkajte cesto. Pomocou razítkapripravte sušienky a pečte v rúre pri 160 °C cca 10-12 minút.

Vyskúšajte naše silikónové podložky a pravdepodobne už nebudete chcieť iné. Držia na mieste, cesto sa nelepí a po použití ušetríte veľa miesta. Uskladníte ich totiž zmotané do rolky a zaistené klipsou. Sušienky vykrojíte veľmi ľahko vďaka pečiatke, v ktorej je ukrytých 6 razítok s typickými vianočnými motívmi.
Do čoho ich zabaliť?

Hotové sušienky môžete jednoducho previazať stužkou alebo ich vložiť do celofánového vrecka. Keď ich ale zabalíte do krásnej dózy, hodnota vášho darčeka vzrastie. Obdarovanému zostane praktická sklenená dóza s dobre tesniacim viečkom, ktorá je okrem ukladania potravín ideálna aj na ich zapekanie v rúre.

Bez čoho sa nezaobídete:

Dózy na potraviny FIESTA

Domáce cestoviny - darček s nádychom nostalgie

Originálnym vianočným darčekom, ktorý nadchne svojou praktickosťou, sú domáce cestoviny. S láskou pripravené polievkové rezance navyše ochutia sviatočnú polievku štipkou nostalgie.
Strojček na prípravu cestovín GrandCHEF

Ako vyrobiť domáce rezance a ďalšie druhy cestovín?


Pripravte si:
  • 250 g hladkej múky „semolina“
  • 250 g hladkej múky "00"
  • 5 vajec
  • trochu vlažnej vody
  • 100 g hladkej múky na pomúčenie cesta
Postup:
Semolinu a hladkú múku „00“ premiešajte, pridajte 5 vajec a trochu vlažnej vody a cesto dôkladne spracujte, pokiaľ nebude vláčne, pružné a kompaktné. Na prípravu cesta použite len toľko vody, aby sa cesto po spracovaní nelepilo na prsty, nepoužívajte vychladené vajcia vybraté priamo z chladničky, ale vajcia s izbovou teplotou. Hotové cesto nechajte 20 minút odpočinúť a potom naporciujte na 6 dielov. Každý diel pretiahnite medzi valcami strojčeka a získate plát cesta požadovanej hrúbky. Z neho pretiahnutím medzi krájacími valcami vykrajujte rezance.

NÁŠ TIP: Pre nízko kalorickú variantu základného cesta nahraďte 5 vajec 250 ml vlažnej vody.

Do čoho „pastu“ zabaliť?

Podľa typu cestovín vyberte vhodnú dózu. Na polievkové rezance stačí nižšia, napríklad s objemom 0,5 litra. Sklenené dózy FIESTA vás zaujmú svojou odolnosťou. Výhodou je tiež dobre tesniace bambusové viečko so silikónovým tesnením. Uviažte sviatočné mašle, dozdobte vetvičkou a darček je hotový.

Bez čoho sa nezaobídete:

Keramická forma na chlieb guľatá DELÍCIA


Čerstvo upečený chlieb — darujte vôňu a teplo domova

Vianočný darček môže byť nielen voňavý, ale aj čerstvo upečený. Domáci chlieb je ideálnym jedlým darčekom na dobročinný alebo školský jarmok.
Kuchynský robot PRESIDENT


Ako upiecť chrumkavý domáci chlieb?


Pripravte si:
  • 340 ml vody
  • 250 g hladkej múky a trochu na vyvaľkanie
  • 100 g celozrnnej špaldovej múky
  • 100 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 13 g soli
  • 7 g sušeného droždia
Postup:
Všetky suroviny zmiešajte, pripravte chlebové cesto a nechajte ho 60 minút kysnúť. Na pomúčenej ploche vytvarujte z vykysnutého cesta bochník. Vložte ho do misy, prikryte utierkou a nechajte ďalších 30 minút kysnúť. Prázdnu formu s nasadeným poklopom vložte do rúry, teplotu nastavte na 250 °C, rúru zapnite a formu aj s poklopom nechajte po dobu kysnutia cesta (30 minút) predhriať. Na predhriaty spodný diel formy vyklopte nakysnutý bochník, nasaďte poklop a chlieb pečte v rúre pri 250 °C cca 30 minút.

Pripravte si vhodné pomôcky a nebudete prekvapení. Kuchynský robot PRESIDENT spoľahlivo vymiesi cesto na chlieb, ktoré v košíku dokonalo vykysne a získa tvar. V keramickej forme sa potom prepečie do chrumkava. Výhodou je, že forma neslúži len na pečenie chleba, ale aj mäsa a múčnikov.

Ako chlieb zabaliť, aby vyzeral ako darček?
Chlieb môžete jednoducho ozdobiť mašľou a čerstvo odstrihnutými vetvičkami. Pokiaľ chcete hodnotnejší darček, zabaľte ho do látkového vrecka na pečivo. Ak to má byť väčší darček, darujte ho aj s keramickou formou
Zaváracie poháre s klipsou

Pistáciové pesto — atraktívny darček zaujme vzhľadom aj chuťou

Ak hľadáte menej obvyklý, a pritom rýchlo hotový darček, skúste pesto. Je neuveriteľne variabilné: raz môžete použiť pistácie, druhýkrát napríklad vlašské orechy, kešu alebo mandle.
Akumulátorový tyčový mixér GrandCHEF, s príslušenstvom

Ako na pistáciové pesto?


Pripravte si:
  • 100 g lúpaných pistácií (možno použiť aj solené)
  • 20 g parmezánu alebo pecorina
  • 1 strúčik cesnaku
  • 60 ml olivového oleja
  • hrsť bazalkových lístkov
  • hrsť lístkov čerstvej mäty
Na dochutenie:
  • šťava z polovice citróna
  • čerstvo mleté korenie
Postup:
Všetky ingrediencie na pesto vložte do nádoby tyčového mixéra a krátko rozsekajte. Pridajte citrónovú šťavu a korenie, znova krátko zapnite. Nakoniec dosoľte podľa chuti (pokiaľ ste použili solené orechy, už to nebude nutné). Na výrobu pistáciového pesta je ideálnym pomocníkom tyčový mixér s príslušenstvom, ktorý odvedie všetku prácu za vás.

Ako darčekovo zabaliť pesto?
Rôzne veľké poháre s klipsou ozdobené mašľou sú pre pestá ideálnym obalom. Naše poháre s klipsou sú zaváracie a je možné ich použiť opakovane.

Bez čoho sa nezaobídete: