Domáca šunka, ale aj srnčia terina. Pustite sa do varenia v šunkovare!

Hurá, jeseň je tu! Ktože to tak radostne kričí? Predsa gurmáni! Majú na to totiž naozaj skvelý dôvod: DIVINU. Srnčie, zajačie, dančie, muflonie, bažantie, jelenie aj diviačie… všetky tieto mäsá sú známe nielen jedinečnou chuťou a vôňou, ale sú tiež znalcami cenené pre svoje mimoriadne vlastnosti.
Divina je pre človeka dobre stráviteľná, obsahuje omnoho viac železa než bežné tmavé mäsá, vitamíny A aj B, cenné stopové prvky a minerály. Na druhú stranu má menej tuku a cholesterolu. Divé zvieratá majú počas svojho života dostatok pohybu, kvalitnú prírodnú stravu a málo stresu, čo sa na kvalite mäsa rozhodne podpíše.
Divina je lovená výhradne na jeseň, a to ešte v konkrétnom období, nepremeškajte teda možnosť urobiť niečo pre svoje zdravie a chuťové bunky. Divinové hody ponúka v týchto týždňoch takmer každá reštaurácia, ale pokiaľ sa chcete skúsiť s týmto výnimočným mäsom pohrať sami, vyskúšajte na začiatok napríklad lahodnú divinovú terinu pripravenú jednoducho počas chvíľky v našom šunkovare.

Recept na zverinovú terinu
Ingrediencie:
- 1 kg srnčieho mäsa (pokiaľ nemáte radi divinu, môžete použiť jahňacie)
- 1 hrsť mäty nasekanej najemno
- 1 balíček syru feta (približne 200 g)
- 1 balíček želatíny
- zeleninový základ: mrkva, cibuľa, zeler, petržlen, soľ, bobkový list
- soľ a korenie
Postup:
Mäso upečte vcelku na zeleninovom základe a nechajte vychladnúť. Syr a upečené mäso nakrájajte na kúsky, premiešajte s mätou a zmesou naplňte šunkovar. Zredukovaný výpek z mäsa priveďte do varu, pridajte želatínu a miešajte, pokiaľ sa úplne nerozpustí. Potom výpekom zalejte mäsovú zmes a šunkovar uzavrite.
Šunkovar postavte do hrnca a hrniec naplňte vodou cca 1 cm pod úroveň držiaka teplomeru. Vodu ohrejte na 80 °C a pri tejto teplote zmes povarte 1 hodinu. Teplota vody počas prípravy nesmie presiahnuť 85 °C a klesnúť pod 75 °C. Optimálnu teplotu vody počas dusenia zobrazuje ružový výsek na stupnici teplomeru. Po dokončení dusenia nechajte celý šunkovar vychladnúť na izbovú teplotu a potom ho nechajte dokonale vychladiť v chladničke.
Pred prípravou si nachystajte:
Čo ďalšie sa dá v šunkovare pripraviť?

Terina z lososa
400 g filé z lososa, 100 g údeného lososa, 50 ml smotany, 2 žĺtky, lyžička čerstvého kôpru, lyžička citrónovej šťavy, soľ a korenie
Vychladené filé z lososa rozmixujte spolu s kúskami údeného lososa. Počas mixovania pridávajte postupne žĺtky, potom smotanu, soľ, korenie, nasekaný kôpor a citrónovú šťavu. Mixujte len krátko, cca 30 sekúnd. Šunkovar naplňte lososovou zmesou, hore položte potravinovú fóliu, uzavrite s použitím redukcie, dajte do vodného kúpeľa a pri teplote 85 °C povarte 40 minút. Stlačenú terinu nechajte do druhého dňa vychladnúť.

Domáca kuracia šunka s olivami
1 kg kuracích či morčacích prsných rezňov alebo bravčového stehna/pleca, 18 g kuchynskej soli, 4 g mäsiarskej nakladacej soliacej zmesi, 1 dl vody, 4 g práškového cukru (1 kávová lyžička)
Použite 1 kg kuracích pŕs a všetky ostatné suroviny ako v základnom recepte, ktorý je súčasťou balenia Šunkovaru PRESTO, do mäsovej zmesi však ešte pred premiešaním pridajte 50 g celých vykôstkovaných zelených alebo čiernych olív.
Pred prípravou domácej šunky by vás mohlo zaujímať:
- Aký typ mäsa sa hodí pre šunkovar?
- Je šunkovar vhodný aj pre začiatočníkov?













