Obrázok v notifikačnej lište
Úvodná stranaTESCOMA blogTematické týždneJablká, poklad našich záhrad a sadov

Jablká, poklad našich záhrad a sadov

Jablká nie sú len zdravou desiatou, do ktorej sa s chuťou zahryznete. Dajú sa odšťaviť, nastrúhať a zavariť alebo rozmixovať na pyré. Upečiete z nich klasické koláče a štrúdle, alebo ich nasušíte na krížalky. Najrozšírenejšie ovocie v našich končinách má veľa možností využitia. Inšpirujte sa našimi tipmi a dostaňte tento rok z jabĺk maximum, s vhodnými pomocníkmi to ide ľahko.
Odšťavovač HANDY

Vytlačte z úrody to najlepšie 

Chcete si dopriať čerstvo vylisovaný jablčný mušt, kedykoľvek sa vám zapáči? Odšťavovač HANDY vám pomôže jablká vytlačiť šetrne. Vďaka manuálnemu pohonu totiž nezahrieva šťavu a tá zostane plná vitamínov a minerálov. Odšťavovač ovocie rozdrví a pretlačí cez jemné sito, takže šťava neobsahuje zvyšky dužiny. Vytlačenú šťavu potom skladujete hygienicky v chladničke v nádobke s praktickým viečkom.
Džbán do chladničky TEO 1.0 l
Osviežujúci mušt môžete ľahko uskladniť vo dverách chladničky v džbáne TEO. Využijete ho aj na vodu, mlieko alebo džús. Je vyrobený z kvalitného borosilikátového skla, a tak ho okrem studených nápojov odporúčame aj na horúce nápoje a na ohrievanie tekutín na sporáku.
Termoska s hrnčekom CONSTANT CREAM
Dni sa krátia, sem tam spadne zo stromu list a jeseň je už cítiť vo vzduchu. Teplý nápoj v termoske sa vonku môže hodiť. Nalejte si horúci čaj z termosky s hrnčekom CONSTANT CREAM. Vybrať si môžete z veľkostí od 0,3 do 1,0 litra. Pri bežnom použití je nerozbitná a v lete vám dobre poslúži na vychladené nápoje.

Na prípravu teplých nápojov využijete:

Lúpač a krájač na jablká HANDY

Najrýchlejšie olúpané jablká

Ak sa vám urodili jablká a chcete ich spracovať do kompótu, múčnika alebo nasušiť, bude sa vám hodiť unikátna vychytávka, lúpač a krájač na jablká. Jablká počas niekoľkých sekúnd nakrája na tenké rovnomerné plátky a zároveň zbaví jadrovníkov. Sami si zvolíte, či ich pritom zároveň olúpe, alebo nechá sa šupkou. Ušetrí vám čas aj námahu, čo sa bude hodiť najmä, ak máte väčšie množstvo jabĺk. 
Súprava na sušenie TESCOMA DELLA CASA, 3 rošty
Radi by ste si nasušili jablká, rôzne ovocie a zeleninu, hríby, alebo dokonca mäso? Možno to aj bez elektrickej sušičky. Použite rošty, ktoré sú určené na sušenie ako voľne na vzduchu, tak v elektrickej alebo teplovzdušnej rúre.
Akumulátorový tyčový mixér GrandCHEF
Rozhodli ste sa z jabĺk vyrobiť domáce pyré alebo príkrmy pre batoľatá? S bezdrôtovým tyčovým mixérom to pôjde ľahko a rýchlo. Vďaka polohovateľnej rukoväti a nastaviteľným otáčkam ho nedáte z ruky. Zvládne totiž nie len mixovanie, ale aj sekanie a šľahanie. A čo viac, bez prekážajúceho kábla.

Na ovocie tiež využijete:

Vykrajovacia forma mriežková DELÍCIA ø 30 cm

Dokonalá mriežka na koláč

Vytvoriť symetrickú mriežku na koláč nie je vždy ľahké. Výsledok je však zaručený s vykrajovacou mriežkou, ktorou ľahko vykrojíte dokonale tvarovanú mriežku z plátu cesta. Vyberateľným dielom ju tiež bez problémov prenesiete na koláč. Video vám ukáže, ako na to.
Valček s nastaviteľnou hrúbkou cesta DELÍCIA
Nastaviteľný valček je vynikajúci nástroj pre rovnomerne vyvaľkané cesto v požadovanej hrúbke. Bude sa hodiť aj na ťahaný jablčný závin. Jeho použitím sa vyhnete príliš hrubému plátu cesta, ktoré sa neprepečie alebo naopak príliš tenkému cestu, ktoré by mohlo prasknúť. Nastavením čísla na rukoväti s ním rozvaľkáte cesto na hrúbku od 2 do 8 mm. S nastavenou nulou funguje ako klasický valček.
Keď už si dáte tú prácu a upečiete jablčnú štrúdľu, prečo ju rovno nenaservírovať luxusne? Ideálne tak, aby sa všetkým zbiehali sliny už pri pohľade na ňu. Bridlicové servírovacie dosky si obľúbite nielen na servírovanie múčnikov, ale aj chuťoviek, kanapiek a ďalších dobrôt. Prekvapte svojich hostí kysnutou jablčnou štrúdľou podľa nášho najnovšieho receptu!

Pár super tipov na záver:


Čo vás možno napadá:


Aké odrody jabĺk sú na mušt najlepšie? 
  • Nie všetky odrody jabĺk sa hodia na muštovanie, a to najmä kvôli rozdielom v chuti. Ideálne sú sladké jablká, napríklad Gala alebo Jonagold, z ktorých vytlačíte lahodnú šťavu. Vodnaté alebo príliš mdlé odrody typu Golden Delicious sa na muštovanie príliš nehodia.
Ako jablká správne olúpať na pečenie alebo iné spracovanie? 
  • Pred pečením je dobré jablká olúpať, a to pomocou noža, škrabky alebo špeciálneho nástroja, lúpača či krájača. Pokiaľ sa chystáte upiecť jesenný koláč podľa nášho receptu, vystačíte so škrabkou, ak ale plánujete zozbierané plody nasušiť do zásoby, krájač vám veľmi výrazne uľahčí prácu a ušetrí čas.
Ako správne sušiť jablká?
  • Dôležité je jablká pokrájať na rovnomerné plátky. Ich hrúbka by nemala byť príliš veľká, aby sa dobre presušili. Jablká rovnomerne rozložte na rošty sušičky a sušte podľa návodu prístroja. Dôkladne usušené jablká skladujte vo vzduchotesných nádobách.