Do 4-litrového tlakového hrnca budete potrebovať:
- 1 kg jahňacieho mäsa ( nožina, pliecko, stehno alebo kombinácia)
- 50 ml oleja
- 50 g paradajkového pretlaku
- 2 ks nadrobno nakrájanej cibule
- 1 lyžica mletej papriky
- 1 l vody alebo vývaru
- 1 ks červenej a zelenej papriky
- majoránka a cesnak podľa chuti
- 2 lyžice hladkej múky a 2 lyžice masla na zápražku
Postup:Opečte cibuľku na oleji dozlatista. Pridajte mäso, osoľte, okoreňte a opečte zo všetkých strán. Primiešajte pretlak, krátko orestujte, prisypte papriku, opäť krátko orestujte a zalejte vývarom alebo vodou. Ochuťte roztlačeným cesnakom a uzavrite tlakový hrniec. Varte domäkka cca 30 minút podľa návodu k tlakovému hrncu. Uvarené mäso vyberte a šťavu zahustite zápražkou, 15 minút varte za občasného miešania. Do šťavy vráťte mäso, obe papriky nakrájané na prúžky a povarte cca 10 minút. Dochuťte majoránom. Guláš najlepšie chutí s čerstvo nakrájanou cibuľou, krajcom domáceho chleba alebo knedľou.