• Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa
Úvodná stranaTESCOMA blogReceptyMäsovéKohút na víne – tradičný recept francúzskej kuchyne

Kohút na víne – tradičný recept francúzskej kuchyne

ReceptyMäsové
5. 5. 2020
TESCOMA - Kohút na víne


Ingrediencie:

  • kohútie stehna celé
  • kohútie prsia
  • 15 ml oleja
  • 15 g masla
  • 4 šalotky
  • 4 jarné cibuľky
  • 2 mrkvy
  • 250 g šampiňónov
  • 100 g slaniny
  • 15 g paradajkového pretlaku
  • 30 ml brandy
  • víno z marinády
  • 2 l kohútieho vývaru
  • 1 dl červeného vína (burgundské, syrah, rulandské šedé)
  • restované stehná a polovica zeleniny z marinády
  • hladká múka na obalenie
  • tymián, rozmarín, bobkový list, petržlen, badián

Na marinádu:

  • 2 mrkvy
  • 1/2 póru
  • 1 cibuľa
  • 1 cesnak
  • 1 stonka stopkového zeleru
  • 0,7 l červeného vína (burgundské, syrah, rulandské šedé)
  • tymián, rozmarín, bobkový list, petržlen, badián,  soľ, korenie

Na vývar:

  • kohútí skelet, krídla a orez
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • 1 zeler
  • soľ, korenie, bobkový list, nové korenie, badián

Múčne maslo na zahustenie:

  • 50 g masla
  • 50 g hladkej múky

Z kohútieho skeletu, krídiel, orezu, zeleniny a korenia uvarte vývar. Ako druhý krok si pripravte marinádu: dôkladne očistený pór nakrájajte na menšie kúsky, mrkvu a zeler nakrájajte na väčšie kusy, cibuľu na štvrtinu, cesnak rozpoľte. Do hrnca nalejte víno, priveďte k varu a vložte doňho zeleninu, korenie a bylinky. Hotovú marinádu nechajte vychladnúť.

Oddeľte vrchné stehná od spodných, tzv. paličiek, vložte do nádoby, osoľte, okoreňte a prelejte vychladnutou marinádou aj so zeleninou. Nechajte v chladničke marinovať do druhého dňa.

Mäso vyberte z marinády, osušte, zeleninu sceďte, scedené víno dajte stranou. Mäso obaľte v múke a opečte na oleji z obidvoch strán. V rovnakej nádobe opečte polovicu šampiňónov, 2 šalotky a mrkvu nakrájanú na väčšie kúsky. Pridajte korenie, paradajkový pretlak a restujte asi 2 minúty. Opečené mäso pridajte ku zelenine, prilejte brandy, víno, ktoré máte odložené zo scedenej marinády a horúci vývar. Priklopte pokrievku a duste pri 130 °C asi 2,5 hodiny. Potom nechajte pokrm 30 minút odpočívať.

Mäso vyberte z hrnca a dajte bokom. Šťavu zahustite múčnym maslom, ktoré pripravíte zmiešaním mäkkého masla a múky. Nechajte povariť15 minút. Na masle s olejom opečte na menšie kúsky nakrájanú druhú polovicu šampiňónov, zvyšné šalotky a mrkvu. Podlejte 1 dl vína a duste pod pokrievkou asi 10 minút, po zmäknutí pridajte k mäsu v šťave. Na záver posypte nakrájanou jarnou cibuľkou. Podávajte so zemiakovým pyré, zeleninou alebo  bagetou.

Bude se vám hodiť: