Radi by sme vám ukazovali len to, čo vás zaujíma, teda nevšedné nápady pre varenie a bývanie. Nielen to nám umožňujú súbory cookies. Kliknutím na „Prijať všetko“ súhlasíte s používaním všetkých typov cookies, v časti „Predvoľby“ si môžete vybrať, ktoré povolíte. Súhlas je možné odmietnuť kliknutím na „Odmietnuť všetko“ (netýka sa tzv. základných cookies). Nastavenie je možné kedykoľvek zmeniť. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov.
Dnes už králičie mäso nebýva súčasťou jedálnička. A pritom má spolu s jahňacím a kozľacím mäsom veľmi nízky obsah tuku a cholesterolu, a je preto veľmi zdravé. Pripravte ho originálne s horčičnou omáčkou a žihľavovo-cesnakovými špecľami. Bude lahodiť nielen chuťovým bunkám, ale aj očiam.
6 králičích stehien
2 mrkvy
2 stonky stopkového zeleru
2 cibule
1 petržlen
100 ml suchého bieleho vína
3 lyžice dijonskej horčice
4 guličky nového korenia
4 guličky čierneho korenia
2 bobkové listy
1 l hydinového alebo zeleninového vývaru
60 ml smotany
olej na opečenie
2 lyžice hladkej múky a 2 lyžice masla na zásmažku
soľ a korenie
Králičie stehná osoľte a okoreňte. V tlakovom hrnci s olejom krátko opečte králika a dajte nabok. Vsypte zeleninu nakrájanú na kúsky a korenie. Restujte do zlatista. Prilejte víno, krátko nechajte odpariť alkohol, prilejte vývar a vložte opečené králičie stehná. Pridajte horčicu a varte cca 30 minút v uzavretom tlakovom hrnci. Mäkké mäso a korenie vyberte, omáčku veľmi zľahka zahustite pripravenou zásmažkou a nechajte prevariť cca 15 minút. Potom omáčku rozmixujte dohladka a preceďte, pridajte smotanu a prehrejte.
120 g hladké múky
120 ml mlieka
3 lyžice celozrnnej špaldovej múky
100 g mixu čerstvej žihľavy a medvedieho cesnaku
1/2 lyžičky dijonskej horčice
2 lyžičky hrubozrnné horčice
1 vajce
soľ a korenie
Očistenú žihľavu a medvedí cesnak rozmixujte v mlieku, zmiešajte s rozšľahaným vajcom a zvyšnými ingredienciami. Osolenú vodu priveďte do varu a pomocou strúhadla na cestoviny pretlačte cesto cez otvory do vody. Krátko ich povarte do momentu, kedy špecle vyplávajú na hladinu a potom sceďte.
listy žihľavy a medvedieho cesnaku
lyžica masla
lyžica vody
soľ a korenie
Očistené a preprané listy žihľavy a cesnaku osoľte, okoreňte a nechajte chvíľu zavädnúť na masle s troškou vody.