Jahody ukryté v pohári na maškrtenie po celý rok
Ak chcete maškrtiť zdravo, dajte si ovocie. Čerstvé je samozrejme najlepšie, ale pokiaľ ho chcete uchovať na celý rok, vyrobte si domáci džem. Výber ovocia je na vás, ale ak by existovala hitparáda obľúbenosti jednotlivých druhov, u nás na Slovensku by pravdepodobne vyhrali jahody, a to na plnej čiare! Preto sme pre všetkých milovníkov jahôd pripravili postup na výrobu domácej jahodovej marmelády krok za krokom. Uvidíte, že je to veľmi jednoduché, poradíme vám aj kuchynské pomôcky, ktoré budete potrebovať.

Výroba domácich potravín a
zaváranie sú tradičnou a zároveň modernou záležitosťou – nejde len o nostalgiu, udržiavanie tradícií v rámci rodiny, ale aj o moderný prístup k zdravému stravovaniu. Napríklad, čo sa týka džemov a marmelád,
objavujú sa nové recepty s menším obsahom cukru, úplne bez chémie alebo v kombinácii s exotickým korením či netypickými zložkami na ozvláštnenie chuti.
Recept na jahodovú marmeládu
Jahody si kúpte ideálne priamo od pestovateľa alebo na farmárskych trhoch. Najsladšie jahody sú väčšinou tie tmavé, ľahko prezreté. Čím sladšie jahody budete mať, tým menej cukru môžete použiť.
Suroviny: - 1 kg jahôd
- 1 želírovací cukor (napr. Gelfix)
- 1/2 kg kryštálového cukru
Postup: Očistené ovocie nakrájajte na kúsky, dajte ho do väčšieho hrnca. Želírovací cukor zmiešajte s 2 lyžicami cukru a pridajte k ovociu. Za stáleho miešania povarte dôkladne asi 1 minútu. Pridajte zvyšok cukru a priveďte do varu. Za stáleho miešania a prebublávania varte minimálne 5 minút, hrniec potom odstavte. Odoberte prípadnú penu a marmeládu ihneď plňte do pripravených zaváracích pohárov. Tie starostlivo uzavrite a otočte hore dnom, nechajte 5 minút odpočívať.
Ide to aj bez chémie, len s kratšou trvanlivosťou
Pokiaľ chcete pripraviť marmeládu úplne bez chémie, nepridávajte želírovací cukor. Okrem jahôd a kryštálového či trstinového cukru budete potrebovať šťavu z jedného citróna. Pre zaujímavejšiu chuť môžete pridať aj štipku kajenského korenia, balzamikový ocot, vetvičku mäty alebo napríklad vanilku. Jedinou nevýhodou takto pripravených marmelád je kratšia trvanlivosť.
Čo si pripraviť na výrobu domácej marmelády: