Moussaka

Keď máte chuť na nedeľný obed so stredomorským nádychom, upečte si mouasaku. Príprava tejto tradičnej gréckej špeciality je trochu náročnejšia, ale výsledok rozhodne stojí za to!
Ingrediencie:
- 600 g baklažánu
- 400 g zemiakov
- 400 g mletého hovädzieho mäsa
- 120 ml paradajkovej passaty
- 150 ml hovädzieho vývaru
- 100 ml červeného vína
- 70 g paradajkového pretlaku
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 bobkové listy
- 1 väčšia cibuľa
- ½ čajovej lyžičky škorice
- ½ čajovej lyžičky cukru
- čerstvé petržlenové listy
- čerstvý tymián
- soľ a korenie
- syr feta na posypanie
- olej
- 120 g hladkej múky
- 120 g masla
- 1 liter mlieka
- 2 žĺtky
- soľ a biele korenie
- muškátový oriešok
Postup:
Najprv pripravte bešamel. Rozpustite maslo, prisypte múku, krátko ju opražte, prilejte teplé mlieko a rozšľahajte metličkou. Ochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Varte do zhustnutia za stáleho miešania cca 10 minút. Po uvarení omáčku odstavte a vmiešajte žĺtky, hrniec dajte bokom. Cibuľu nakrájanú nadrobno nechajte zosklovatieť v hrnci, pridajte mleté mäso, orestujte, pridajte pretlak a opäť orestujte. Prilejte červené víno, vývar, passatu, nasekaný tymián, škoricu, soľ, korenie, cukor a bobkový list. Varte do momentu, keď je mäso hotové. Baklažán a olúpané zemiaky nakrájajte na tenké plátky. Baklažán osoľte a nechajte sušiť na obrúsku. Osušte ho a opečte na oleji z oboch strán, znovu osušte na obrúsku. Do formy na pečenie vkladajte vrstvu zemiakov, baklažánu, mäsa, bešamelu a nasekanej petržlenovej vňate. Vytvorte celkom dve vrstvy, ktoré sú zakončené bešamelom. Posypte fetou a pečte v rúre vyhriatej na 180 ° C cca 40 minút.
S prípravou pomôžu:
0













