info text

Moussaka

Zapekacie misky DELÍCIA  - obrázok
Keď máte chuť na nedeľný obed so stredomorským nádychom, upečte si mouasaku. Príprava tejto tradičnej gréckej špeciality je trochu náročnejšia, ale výsledok rozhodne stojí za to!

Ingrediencie:

  • 600 g baklažánu
  • 400 g zemiakov
  • 400 g mletého hovädzieho mäsa
  • 120 ml paradajkovej passaty
  • 150 ml hovädzieho vývaru
  • 100 ml červeného vína
  • 70 g paradajkového pretlaku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 bobkové listy
  • 1 väčšia cibuľa
  • ½ čajovej lyžičky škorice
  • ½ čajovej lyžičky cukru
  • čerstvé petržlenové listy
  • čerstvý tymián
  • soľ a korenie
  • syr feta na posypanie
  • olej
Na bešamel:
  • 120 g hladkej múky
  • 120 g masla
  • 1 liter mlieka
  • 2 žĺtky
  • soľ a biele korenie
  • muškátový oriešok

Postup:


Najprv pripravte bešamel. Rozpustite maslo, prisypte múku, krátko ju opražte, prilejte teplé mlieko a rozšľahajte metličkou. Ochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Varte do zhustnutia za stáleho miešania cca 10 minút. Po uvarení omáčku odstavte a vmiešajte žĺtky, hrniec dajte bokom. Cibuľu nakrájanú nadrobno nechajte zosklovatieť v hrnci, pridajte mleté ​​mäso, orestujte, pridajte pretlak a opäť orestujte. Prilejte červené víno, vývar, passatu, nasekaný tymián, škoricu, soľ, korenie, cukor a bobkový list. Varte do momentu, keď je mäso hotové. Baklažán a olúpané zemiaky nakrájajte na tenké plátky. Baklažán osoľte a nechajte sušiť na obrúsku. Osušte ho a opečte na oleji z oboch strán, znovu osušte na obrúsku. Do formy na pečenie vkladajte vrstvu zemiakov, baklažánu, mäsa, bešamelu a nasekanej petržlenovej vňate. Vytvorte celkom dve vrstvy, ktoré sú zakončené bešamelom. Posypte fetou a pečte v rúre vyhriatej na 180 ° C cca 40 minút.
 

S prípravou pomôžu: