• 150 g jedlých tepelne spracovaných gaštanov
• 450 g petržlenu
• 50 ml olivového oleja
• 2 cibule
• 1 jablko
• 1 zemiak
• 1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru
• 1 lyžica čerstvého tymianu
• 0,5 dl portského bieleho vína
• 2 dl smotany
• 1 lyžica sezamového oleja
Na oleji orestujte na kocky nakrájaný petržlen, cibuľu, zemiak, jablko a tymian. Pridajte uvarené gaštany (my sme vyskúšali kúpené predvarené aj predpečené vákuované gaštany). Zalejte vývarom a portským vínom. Varte približne 20 minút. Prevarenú polievku rozmixujte dohladka, podľa potreby prilejte vývar, zjemnite smotanou a na záver preceďte cez jemné sitko. Podávajte pokvapkané sezamovým olejom, smotanou a posypané drvenými gaštanmi.
NÁŠ TIP: Pokiaľ použijete doma upečené gaštany, môžete potrebovať viac vývaru.