Recepty na netradičné cukrovinky


Jahodové včelie úliky
Na 25-30 úlikov si pripravte:
- 120 g detských piškót
- 150 g práškového cukru
- 90 g zmäknutého masla
- 3 lyžice mlieka
- 30 g jahôd sušených mrazom
- práškový cukor na vysypanie formičky
Na náplň:
- 50 g zmäknutého masla
- 120 g jahodového džemu
- 3 lyžice pomarančovej šťavy
- 1/2 lyžičky pomarančovej kôry
- 25–30 piškót na dokončenie
Postup:
Medzitým pripravte náplň. Maslo vyšľahajte do peny, pridajte jahodový džem s pomarančovou šťavou a kôrou. Šľahajte ďalšie 2 minúty, aby sa ingrediencie dokonale spojili, vzniknutú náplň dajte bokom.
Začnite tvarovať úliky. Vložte cesto do cukrom vysypanej formičky, vytvarujte jamku tvorítkom dutiniek, formičku otvorte, úlik vyberte a odložte do stojanu. Náplň presuňte do zdobiaceho vrecka s guľatou špičkou a naplňte ním pripravené úliky, každý kus priklopte piškótou. Hotové úliky nechajte krátko stuhnúť v chladničke.
NÁŠ TIP: Namiesto piškót môžete úliky priklopiť lineckými kolieskami.

Perníkové úliky
Recept na približne 35 úlikov
Na úliky:
- 230 g upečeného perníka + na posypanie
- 160 g práškového cukru
- 60 g masla
- 3 lyžice rumu
- 2 lyžice perníkového korenia
Na čerešňovú ganache:
- 150 g bielej čokolády
- 125 g marmelády z čiernej čerešne + na potretie

Pistáciové úliky
Recept na približne 35 úlikov
Na úliky:
- 270 g lineckých cukroviniek
- 100 g práškového cukru + na vysypanie formičiek
- 70 g zmäknutého masla
- 50 g hotovej pistáciovej pasty
- 40 g rozdrvených pistácií
- 1 lyžica mlieka
Na náplň:
- 75 g masla
- 75 g práškového cukru
- 2 lyžice vaječného likéru
- 1 lyžica pistáciovej pasty + na potrenie úlikov
- drvené pistácie na posypanie úlikov

Kokosové úliky
Ingrediencie:
- 1 plechovka Salka
- 150 g strúhaného kokosu
- 100 g mandlí
Na likérový krém:
- 125 g masla
- 55 g práškového cukru
- 50 ml vaječného likéru izbovej teploty
Postup:

Matcha úliky s jahodovou náplňou
Ingrediencie:
25 kusovNa cesto:
- 120 g detských piškót
- 150 g práškového cukru
- 120 g zmäknutého masla
- pomarančová kôra
- 1/3 čajovej lyžičky mletej vanilky
- 3 lyžice mlieka
- 1 čajová lyžička práškového čaju matcha
- práškový cukor na vysypanie formy
- 50 g zmäknutého masla
- 80 g jahodového džemu
- 1 polievková lyžica pomarančovej šťavy
- približne 25 piškót na záver
Postup:

Mostaccioli
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 200 g práškového cukru
- 200 g medu
- 100 g mlieka alebo vody
- 50 g rastlinného oleja
- 100 g olúpaných mandlí
- kôra z 1 pomaranča
- 30 g horkého kakaa
- 1 PL perníkového korenia
- 8 g prášku do pečiva
- 500 g horkej čokolády
Postup:

Linecký koláč s pekanovými orechmi
Ingrediencie:
Na cesto:- 300 g studeného masla
- 340 g hladkej múky
- 40 g práškového cukru
- štipka soli
- 7 lyžíc ľadovej vody
- 2 žĺtky
- 1 čajová lyžička mletej vanilky
Na náplň:
- 3 vajcia
- 60 g trstinového cukru
- 150 ml javorového sirupu
- 20 ml rumu
- 20 g škrobu
- 70 g rozpusteného masla
- štipka soli
- 100 g nadrobno nasekaných pekanových orechov
- 100 g nahrubo nasekaných pekanových orechov
- 150 g polovičiek pekanových orechov
Postup:

Pletená kysnutá vločka
Budete potrebovať:
Na cesto:
- 185 ml mlieka
- 75 g cukru
- 75 g masla
- 375 g hladkej múky
- 1 vajce
- 1/2 lyžičky mletého kardamómu
- 1/2 vrecka sušeného droždia
- štipka soli
Na náplň:
- 50 g zmäknutého masla
- 50 g trstinového cukru
- 3 lyžice škorice
- 1/2 lyžičky mletého kardamómu
Postup:
V menšej rajnici zahrejte mlieko a pridajte cukor, aby sa rozpustil. Mlieko nesmie vrieť preto ho včas odstavte, primiešajte maslo a až sa rozpustí, aj mletý kardamóm.
V mise zmiešajte preosiatu múku, soľ a sušené droždie. Vychladnutú mliečnu zmes nalejte do múky a pridajte vajce. Vypracujte hladké cesto. Premiestnite do misy s ohrievačom vymazanej olejom a nechajte kysnúť do zdvihnutia veka (asi 30 minút). Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
Medzičasom si pripravte náplň poctivým zmiešaním všetkých ingrediencií.
Na poprášenú dosku vyklopte cesto zbavené bublín, vytvarujte bochník a rozdeľte ho na 4 rovnaké diely. Každý rozvaľkajte na kruh, preneste na plech s papierom na pečenie a pomocou radla z neho vykrojte kruhový plát. Postupne stierkou natierajte prvý až tretí plát náplňou, poukladajte na seba a nakoniec priklopte štvrtým, nepotreným plátom. Do stredu postavte pohár a radlom rozkrájajte cesto najskôr na 4 diely tie na polovicu a ešte na polovicu, až vznikne 16 rovnakých dielov.
Zapletanie: vždy dva susedné diely nadvihnite a zatočte ich smerom k sebe, konce spojte a okraje stlačte. Upletenú vločku zakryte a nechajte 20 minút vykysnúť. Upečte v rúre vyhriatej na 180 ˚C dozlatista. Po upečení potrite rozpusteným maslom.

Lotusková torta
Ingredience:
Na cesto:- 250 g zmäknutého masla.
- 150 g trstinového cukru
- 65 ml repkového oleja
- 450 g hladkej múky
- 1 a pol čajovej lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
- 160 ml mlieka
- 4 vajcia
- 100 g sušienok Lotus + na ozdobu
- 600 g smotanového syra
- 300 g Lotus nátierky
- 60 ml smotany na šľahanie
Postup:
Krém na plnenie a zdobenie pripravte vyšľahaním smotanového syra so smotanou a Lotus nátierkou. Prvý korpus pomažte vrstvou krému, priklopte druhým korpusom, znova pomažte a priklopte posledným tretím korpusom. Pomocou lopatky rozotrite krém po obvode a na vrchu. Zvyšok krému dajte do vrecka so zdobiacou tryskou a ozdobte vrch torty, nakoniec posypte nadrvenými Lotus sušienkami. Nechajte stuhnúť v chladničke, potom podávajte.

Kakaová roláda s pekanovými orechmi
Ingrediencie
- 4 vajcia
- 4 lyžice práškového cukru
- 4 lyžice hladkej múky
- 1/2 lyžice holandského kakaa
- 2 lyžice repkového oleja
- 1/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
Na náplň:
- 400 g mascarpone
- 100 g smotany na šľahanie
- 2 lyžice práškového cukru
- 60 g pekanových orechov + na ozdobu
- 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
- 1/2 čajovej lyžičky kardamónu
- 150 g ríbezľového džemu
Postup:
Celé vajcia s práškovým cukrom vyšľahajte do nadýchanej hustej peny, v robote to trvá pri najvyššej rýchlosti niekoľko minút. Akonáhle sú vajcia dokonale vyšľahané, do cesta vmiešajte olej. Stierkou opatrne po lyžiciach zapracujte múku zmiešanú s kakaom, soľou a kypriacim práškom. S cestom pracujte zľahka, nech v ňom neporušíte vzduchové bubliny a nemiešajte dlho, aby zostalo nadýchané. Rúru predhrejte na 160 °C a pripravte si plech o rozmere 41 × 27 cm, ktorý vyložte papierom na pečenie. Cesto nalejte na plech a pečte v rúre cca 15–20 minút. Upečený korpus preklopte lícom na čistú utierku. Ešte horúci ho spolu s utierkou zrolujte. Nechajte ho úplne vychladnúť. Teraz pripravte náplň. Šľahačku spolu s mascarpone vyšľahajte do hladkého krému, pridajte práškový cukor, škoricu, kardamóm a najemno pomleté pekanové orechy. Znovu premiešajte do hladkého hustého krému. Vychladnutú roládu rozložte, potrite ríbezľovým džemom a väčšinou pripravenej náplne. Korpus znova zrolujte a riadne utiahnite. Zvyšnú náplň dajte do zdobiaceho vrecka a nadekorujte. Nakoniec roládu posypte pekanovými orechmi a nechajte aspoň hodinu odležať v chladničke.









