Obrázok v notifikačnej lište
Úvodná stranaTESCOMA blogReceptySladké dobrotyRecepty na netradičné cukrovinky

Recepty na netradičné cukrovinky

Formička na včelí úlky DELÍCIA - obrázek
Pripravili sme pre vás aj recepty na netradičné cukrovinky, ktoré zaujmú svojou originalitou a chuťou. Inšpirujte sa a objavte nové kombinácie, ktoré doplnia klasické druhy cukroviniek, a spestria sviatočnú atmosféru.
Jahodové včelie úliky - obrázok

Jahodové včelie úliky


Na 25-30 úlikov si pripravte:

  • 120 g detských piškót
  • 150 g práškového cukru
  • 90 g zmäknutého masla
  • 3 lyžice mlieka
  • 30 g jahôd sušených mrazom
  • práškový cukor na vysypanie formičky

Na náplň:

  • 50 g zmäknutého masla
  • 120 g jahodového džemu
  • 3 lyžice pomarančovej šťavy
  • 1/2 lyžičky pomarančovej kôry
  • 25–30 piškót na dokončenie

Postup:

Najskôr si pripravte cesto. Detské piškóty rozmixujte na prášok a zmiešajte s práškovým cukrom. Jahody sušené mrazom tiež rozmixujte na prášok a cez jemné sitko preosejte k piškótam. Pridajte maslo, mlieko a v robote vypracujte hladké, vláčne a ľahko lepivé cesto. Odložte ho na 10 minút do chladničky.

Medzitým pripravte náplň. Maslo vyšľahajte do peny, pridajte jahodový džem s pomarančovou šťavou a kôrou. Šľahajte ďalšie 2 minúty, aby sa ingrediencie dokonale spojili, vzniknutú náplň dajte bokom.

Začnite tvarovať úliky. Vložte cesto do cukrom vysypanej formičky, vytvarujte jamku tvorítkom dutiniek, formičku otvorte, úlik vyberte a odložte do stojanu. Náplň presuňte do zdobiaceho vrecka s guľatou špičkou a naplňte ním pripravené úliky, každý kus priklopte piškótou. Hotové úliky nechajte krátko stuhnúť v chladničke.

NÁŠ TIP: Namiesto piškót môžete úliky priklopiť lineckými kolieskami.
Perníkové úliky - obrázok

Perníkové úliky


Recept na približne 35 úlikov

Na úliky:

  • 230 g upečeného perníka + na posypanie
  • 160 g práškového cukru
  • 60 g masla
  • 3 lyžice rumu
  • 2 lyžice perníkového korenia
Perník s cukrom rozmixujte najemno, pridajte zmäknuté maslo, rum a korenie. Vypracované cesto dajte na 1 hodinu odstáť do chladničky. Formičku vysypte cukrom a tvorte úliky, odkladajte do stojančeka a dajte vychladnúť.


Na čerešňovú ganache:

  • 150 g bielej čokolády
  • 125 g marmelády z čiernej čerešne + na potretie
Pripravte si vopred ganache: marmeládu priveďte k varu, dajte bokom a vložte do nej čokoládu. Miešajte do úplného rozpustenia čokolády a prepojenia s marmeládou. Prikryte fóliou a dajte vychladnúť do chladničky do druhého dňa. Vychladnutú ganache rozmixujte tyčovým mixérom. Pomocou cukrárskeho vrecka naplňte úliky a uzavrite kolieskom z lineckého alebo perníkového cesta. Maslovačkou potrite úliky zľahka rozmixovanou marmeládou a posypte strúhaným perníkom.
Pistáciové úliky - obrázok

Pistáciové úliky


Recept na približne 35 úlikov

Na úliky:

  • 270 g lineckých cukroviniek
  • 100 g práškového cukru + na vysypanie formičiek
  • 70 g zmäknutého masla
  • 50 g hotovej pistáciovej pasty
  • 40 g rozdrvených pistácií
  • 1 lyžica mlieka

Na náplň:

  • 75 g masla
  • 75 g práškového cukru
  • 2 lyžice vaječného likéru
  • 1 lyžica pistáciovej pasty + na potrenie úlikov
  • drvené pistácie na posypanie úlikov
Linecké s cukrom rozmixujte do jemnej konzistencie, pridajte zmäknuté maslo,  pistáciovú pastu, mlieko a pistácie rozdrvené v mažiari. Vypracujte cesto a dajte na 1 hodinu do chladničky  odpočinúť. Tvorte úliky pomocou formičky vysypanej práškovým cukrom,  odkladajte do stojančeka a dajte vychladiť. Všetky suroviny na náplň zmiešajte a vypracujte na hladký krém. Pomocou cukrárskeho vrecka naplňte úliky a uzatvorte lineckým kolieskom. Dajte vychladiť. Úliky potrite pistáciovou pastou a posypte drvenými pistáciami.
Kokosové úliky - obrázok

Kokosové úliky


Ingrediencie:

  • 1 plechovka Salka
  • 150 g strúhaného kokosu
  • 100 g mandlí

Na likérový krém:

  • 125 g masla
  • 55 g práškového cukru
  • 50 ml vaječného likéru izbovej teploty

Postup:

Najprv zmiešate Salko so strúhaným kokosom na lepivú tvárnu hmotu, ktorú necháte cez noc odležať v chladničke. Druhý deň z tejto hmoty vytvoríte guličky, ktoré ešte obalíte v kokose. Vtlačíte ich do formičky na úliky a vyklopíte. Dovnútra každého úlika vložíte malú mandličku a zaplníte ho jemným likérovým krémom. Ten vyrobíte tak, že vyšľaháte maslo s cukrom do hustého krému a postupne doň zašľaháte vaječný likér iizbovej teploty. Nakoniec prilepíte piškóty alebo predpripravené linecké kolieska. Hotové úliky dozdobíte lístkami a guličkami z farebného marcipánu.
Matcha úliky s jahodovou náplňou - obrázok

Matcha úliky s jahodovou náplňou


Ingrediencie:

25 kusov
Na cesto:
  • 120 g detských piškót
  • 150 g práškového cukru
  • 120 g zmäknutého masla
  • pomarančová kôra
  • 1/3 čajovej lyžičky mletej vanilky
  • 3 lyžice mlieka
  • 1 čajová lyžička práškového čaju matcha
  • práškový cukor na vysypanie formy
Na náplň:
  • 50 g zmäknutého masla
  • 80 g jahodového džemu
  • 1 polievková lyžica pomarančovej šťavy
  • približne 25 piškót na záver

Postup:

Detské piškóty rozmixujte na prach, zmiešajte s práškovým cukrom, vanilkou a matchou. Pridajte zmäknuté maslo, mlieko a v robote či ručne vypracujte hladké, vláčne a ľahko lepivé cesto. Odložte ho na 10 minút do chladničky. Maslo na náplň vyšľahajte do peny, pridajte jahodový džem s pomarančovou šťavou a šľahajte ďalšie 2 minúty, aby sa všetko dokonale spojilo. Hotovú náplň dajte bokom. Začnite tvarovať úliky. Uzavretú formičku ľahko vysypte práškovým cukrom, naplňte ju cestom a vytvarujte jamku tvorítkom dutiniek. Formičku otvorte, úlik vyberte a odložte do stojanu. Úliky naplňte pomocou zdobiaceho vrecka pripravenou jahodovou náplňou a každý kus priklopte piškótom. Hotové úliky nechajte krátko stuhnúť v chladničke.
Mostaccioli - obrázok

Mostaccioli


Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 200 g medu
  • 100 g mlieka alebo vody
  • 50 g rastlinného oleja
  • 100 g olúpaných mandlí
  • kôra z 1 pomaranča
  • 30 g horkého kakaa
  • 1 PL perníkového korenia
  • 8 g prášku do pečiva
  • 500 g horkej čokolády

Postup:

V miske zmiešajte múku, cukor, kakao, nasekané mandle, prášok do pečiva a pomarančovú kôru. Postupne pridávajte med, olej a mlieko. Miešajte, kým nevznikne hladké nelepivé cesto. Cesto vyvaľkajte na ľahko pomúčenom povrchu na hrúbku asi 1 cm a pomocou vykrajovača diamant vykrajujte sušienky. Tie preložte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v rúre predhriatej na 180°C po dobu 12–15 minút. Sušienky by mali byť prepečené, avšak mäkké uprostred. Na čokoládovú polevu rozpustite horkú čokoládu vo vodnom kúpeli. Vychladnuté sušienky namáčajte do rozpustenej čokolády a nechajte ich stuhnúť na mriežke.
Linecký koláč s pekanovými orechmi - obrázok

Linecký koláč s pekanovými orechmi


Ingrediencie:

Na cesto:
- 300 g studeného masla
- 340 g hladkej múky
- 40 g práškového cukru
- štipka soli
- 7 lyžíc ľadovej vody
- 2 žĺtky
- 1 čajová lyžička mletej vanilky


Na náplň:
- 3 vajcia
- 60 g trstinového cukru
- 150 ml javorového sirupu
- 20 ml rumu
- 20 g škrobu
- 70 g rozpusteného masla
- štipka soli
- 100 g nadrobno nasekaných pekanových orechov
- 100 g nahrubo nasekaných pekanových orechov
- 150 g polovičiek pekanových orechov

Postup:

Z masla, múky, cukru a štipky soli vytvorte drobenku. Potom pridajte ľadovú vodu, žĺtky, vanilku a vypracujte hladké ľahko lepivé cesto. Rozdeľte ho na dve polovice, každú zabaľte do potravinovej fólie a dajte odpočinúť do chladničky aspoň na 60 minút. Prvé odležané cesto rozvaľkajte na ľahko pomúčenej podložke na plát mierne väčšieho rozmeru ako je forma. Plát do nej presuňte, prstami uhlaďte a prebytočné okraje cesta zľahka zatlačte dole. Dno párkrát prepichnite vidličkou a nechajte stuhnúť v chladničke cca 45 minút. Medzitým vyvaľkajte druhý plát, pomocou vykrajovačov vykrojte tvary na ozdobenie koláča a nechajte ich tiež stuhnúť v chladničke. Rúru predhrejte na 170 °C. Vajcia zľahka prešľahajte, pridajte javorový sirup, rum, škrob, trstinový cukor, vychladnuté rozpustené maslo a soľ. Nakoniec primiešajte najemno aj nahrubo nasekané pekanové orechy. Pripravenú náplň prelejte do formy s vychladnutým cestom, povrch ozdobte vykrojenými tvarmi, posypte celými pekanovými polovičkami a dajte piecť do rúry na 45 minút. Povrch koláča by mal krásne zozlatnúť, pred podávaním ho nechajte vychladnúť.
Pletená kysnutá vločka - obrázok

Pletená kysnutá vločka


Budete potrebovať:

Na cesto:

  • 185 ml mlieka
  • 75 g cukru
  • 75 g masla
  • 375 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 1/2 lyžičky mletého kardamómu
  • 1/2 vrecka  sušeného droždia
  • štipka soli

Na náplň:

  • 50 g zmäknutého masla
  • 50 g trstinového cukru
  • 3 lyžice škorice
  • 1/2 lyžičky mletého kardamómu
Miesto škoricovej náplne môžete použiť kakaovú alebo obľúbenou orieškovo-čokoládovú.


Postup:

V menšej rajnici zahrejte mlieko a pridajte cukor, aby sa rozpustil. Mlieko nesmie vrieť preto ho včas odstavte, primiešajte maslo a až sa rozpustí, aj mletý kardamóm.
V mise zmiešajte preosiatu múku, soľ a sušené droždie. Vychladnutú mliečnu zmes nalejte do múky a pridajte vajce. Vypracujte hladké cesto. Premiestnite do misy s ohrievačom vymazanej olejom a nechajte kysnúť do zdvihnutia veka (asi 30 minút). Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.

Medzičasom si pripravte náplň poctivým zmiešaním všetkých ingrediencií.

Na poprášenú dosku vyklopte cesto zbavené bublín, vytvarujte bochník a rozdeľte ho na 4 rovnaké diely. Každý rozvaľkajte na kruh, preneste na plech s papierom na pečenie a pomocou radla z neho vykrojte kruhový plát. Postupne stierkou natierajte prvý až tretí plát náplňou, poukladajte na seba a nakoniec priklopte štvrtým, nepotreným plátom.  Do stredu postavte pohár a radlom rozkrájajte cesto najskôr na 4 diely tie na polovicu a ešte na polovicu, až vznikne 16 rovnakých dielov.

Zapletanie: vždy dva susedné diely nadvihnite a zatočte ich smerom k sebe, konce spojte a okraje stlačte. Upletenú vločku zakryte a nechajte 20 minút vykysnúť. Upečte v rúre vyhriatej na 180 ˚C dozlatista. Po upečení potrite rozpusteným maslom.

Lotusková torta - obrázok

Lotusková torta


Ingredience:

Na cesto:
  • 250 g zmäknutého masla.
  • 150 g trstinového cukru
  • 65 ml repkového oleja
  • 450 g hladkej múky
  • 1 a pol čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 160 ml mlieka
  • 4 vajcia
  • 100 g sušienok Lotus + na ozdobu
Na krém:
  • 600 g smotanového syra
  • 300 g Lotus nátierky
  • 60 ml smotany na šľahanie

Postup:

Predhrejte rúru na 170 °C a tri rovnaké formy s priemerom 18 cm vyložte papierom na pečenie. Zmäknuté maslo s olejom a cukrom vyšľahajte ručným šľahačom do nadýchanej peny, trvá to niekoľko minút. V ďalšej mise pripravte sypkú zmes zmiešaním múky, kypriaceho prášku a soli, dajte bokom. Do vyšľahaného masla pridajte po jednom vajcia, každé starostlivo zašľahajte, až potom dajte ďalšie. Zapracujte polovicu sypkej zmesi, prilejte mlieko a zvyšok sypkej zmesi, vyšľahajte do hladkého cesta – pozor, nech ho neprešľaháte, zrazilo by sa. Ľahko vmiešajte nahrubo pokrájané Lotus sušienky. Cesto nalejte do pripravených foriem a pečte cca 30 minút, kým špajľa nevyjde čistá. Upečené korpusy nechajte vychladnúť vo forme 10 minút, potom ich presuňte na chladiacu mriežku.

Krém na plnenie a zdobenie pripravte vyšľahaním smotanového syra so smotanou a Lotus nátierkou. Prvý korpus pomažte vrstvou krému, priklopte druhým korpusom, znova pomažte a priklopte posledným tretím korpusom. Pomocou lopatky rozotrite krém po obvode a na vrchu. Zvyšok krému dajte do vrecka so zdobiacou tryskou a ozdobte vrch torty, nakoniec posypte nadrvenými Lotus sušienkami. Nechajte stuhnúť v chladničke, potom podávajte.
Kakaová roláda s pekanovými orechmi - obrázok

Kakaová roláda s pekanovými orechmi

Ingrediencie

  • 4 vajcia
  • 4 lyžice práškového cukru
  • 4 lyžice hladkej múky
  • 1/2 lyžice holandského kakaa
  • 2 lyžice repkového oleja
  • 1/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli

Na náplň:

  • 400 g mascarpone
  • 100 g smotany na šľahanie
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 60 g pekanových orechov + na ozdobu
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky kardamónu
  • 150 g ríbezľového džemu

Postup:

Celé vajcia s práškovým cukrom vyšľahajte do nadýchanej hustej peny, v robote to trvá pri najvyššej rýchlosti niekoľko minút. Akonáhle sú vajcia dokonale vyšľahané, do cesta vmiešajte olej. Stierkou opatrne po lyžiciach zapracujte múku zmiešanú s kakaom, soľou a kypriacim práškom. S cestom pracujte zľahka, nech v ňom neporušíte vzduchové bubliny a nemiešajte dlho, aby zostalo nadýchané. Rúru predhrejte na 160 °C a pripravte si plech o rozmere 41 × 27 cm, ktorý vyložte papierom na pečenie. Cesto nalejte na plech a pečte v rúre cca 15–20 minút. Upečený korpus preklopte lícom na čistú utierku. Ešte horúci ho spolu s utierkou zrolujte. Nechajte ho úplne vychladnúť. Teraz pripravte náplň. Šľahačku spolu s mascarpone vyšľahajte do hladkého krému, pridajte práškový cukor, škoricu, kardamóm a najemno pomleté ​​pekanové orechy. Znovu premiešajte do hladkého hustého krému. Vychladnutú roládu rozložte, potrite ríbezľovým džemom a väčšinou pripravenej náplne. Korpus znova zrolujte a riadne utiahnite. Zvyšnú náplň dajte do zdobiaceho vrecka a nadekorujte. Nakoniec roládu posypte pekanovými orechmi a nechajte aspoň hodinu odležať v chladničke.

ShopSys