s03 - 1. kolo - kreatívna výzva - Torta pre mamu
Kreatívna výzva Torta pre mamu dojala
Tretia výzva prvého večera na tému Torta pre mamu prenechala finalistom voľnú ruku. Posledné sekundy pred ukončením výzvy boli stresujúce, ale svoje torty dokončili.
Sladké výtvory si v sebe okrem lahodných krémov niesli aj jedinečné príbehy. Patrikove slová chytili za srdce: „Ja už vlastne maminu nemám, takže je to taká spomienka ešte dávno dávno. Moja mamina je pre mňa anjel.“ Tortu s anjelskými krídlami venoval svojej mame, ktorá na neho hľadí z neba. Paťov príbeh dojal všetkých. Pred kamerou nechýbali slzy ani hromadné objatie.
Pekárkou týždňa sa stala Timi, ktorá očarila jedinečnou tortou pre mamu. „Toto urobiť, za to by sa nehanbil žiadny cukrár. Ani u nás, ani vo svete.“ zhodnotila jej tortu porotkyňa Petra.
Po napínovanom záverečnom preslove moderátorov do ďaľšieho kola postupuje plná zostava finalistov. Porota tak využila svojho jediného žolíka a na všetkých súťažiacich sa môžeme tešiť opäť o týždeň.

Dáma s klobúkom
Recept od Kataríny
čas prípravy: 3 hodiny
12 a viac porcií
náročnosť: stredná
Popis
Moja mamina je najdôležitejší človek v mojom srdci. Vychovala mňa a moju sestru sama od mojich 12 rokov po tom, čo tatino náhle zomrel. Navždy bude mať môj obdiv za to, aká statočná v živote je, ako sa vie popasovať so životom. Vždy, keď mám možnosť, jej chcem spraviť niečim radosť, napríklad aj tortou. A ona jednoducho miluje kvety. Preto som sa rozhodla aj túto tortičku spraviť ako prekrásnu dámu s klobúkom (lebo to moja mamina vo svojom veku stále je).
Ingredience
Korpus
- 5 ks vajec veľkosti “L“
- 209 g kryštálového cukru
- 209 g hladkej múky
- 90 g horkej čokolády
- 84 ml vlažnej vody
- 84 ml rastlinného oleja
- 1 PL kakaa
- 10 g prášku do pečiva
- ½ ČL vanilkového extraktu
Plnka
- 1 plechovka kokosového mlieka (len jej tuhá časť)
- 250 ml šľahačky 40 %
- 250 g mascarpone
- 100 g najemno strúhaného kokosu
- 20 g cukru z kokosových kvetov
- 100 g bielej čokolády
Jahodový vklad
- 250 g jahôd
- 100 g malinového pyré
- 50 g jahodového pyré
- 75 g vody
- 50 g kryštálového cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 5 g kukuričného škrobu
- 10 g želatíny + 40 g vody
Švajčiarsky meringue krém na potretie torty
- 250 g masla
- 150 g vanilínového cukru
- 110 g bielkov
Jahodový džem
- 300 g čerstvých jahôd
- 2 ks vanilkového cukru
- 3 g pektínu
- limetka
Navyše
- 300g jahôd
Rám klobúka
- Biela čokoláda
- Zlatá prášková farba
Pomôcky
- 1 ks floristická páska – tenká zelená
- Potravinová fólia
- Cukrársky teplomer
- 2ks cukrárske formy s priemerom 20cm
- 1ks silikónová forma s priemerom 18cm
- Štetec
- Bohatá kytica kvetov
- Podložka pod tortu tvrdá 30 cm
Postup
Korpus
Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu. Oddelíme bielky od žĺtkov. V jednej mise vyšľaháme bielky s cca 1/3 cukru dotuha. V druhej mise vymiešame žĺtky so zvyšným cukrom. Následne pridáme olej, vodu, a nakoniec rozpustenú (mierne schladnutú čokoládu). V miske zmiešame múku, kypriaci prášok, kakao. Žĺtkovú zmes pridáme k bielkom, jemne zapracujeme, a následne, ručne zapracujeme preosiatu múčnu zmes. Takto pripravenú zmes vylejeme do dvoch, papierom vystlaných foriem s priemerom 20 cm. Pečieme na 180 °C 10 minút na horko vzduch, následne znížime teplotu na 150 °C a korpus dopečieme cca 20-25 minút. Korpusy necháme vychladiť, potom oba korpusy prerežeme na 2 ks.
Plnka
V mise zmiešame marcarpone s tuhou časťou kokosového mlieka a cukrom. Iba chvíľu, aby sa zmes spojila. Následne prilejeme šľahačku, a keď je šľahačka s mascarpone dobre vyšľahaná, pomaly prilievame roztopenú bielu čokoládu (nesmie byť horúca, inak sa krém zrazí). Nakoniec ručne pridáme najemno nastrúhaný kokos.
Jahodový vklad
Najprv dáme napučať želatínu. Zalejeme ju studenou vodou (40 g) a necháme ju minimálne 10 minúť napučať.
Jahody nakrájame na menšie kúsky. Do hrnčeka nalejeme obe pyré, vodu, oba cukre aj škrob. Za stáleho miešania privedieme zmes k varu a malú chvíľu povaríme (aby nebolo cítiť škrob). Následne zmes odstavíme a pridáme napučanú želatínu. Tú poriadne rozmiešane, už nevaríme. Necháme mierne schladnúť a následne pridáme nakrájané jahody. Zmes prelejeme do silikónovej formy s dnom, prikryjeme natesno potravinovou fóliou a dáme do mrazáku – ideálne na celú noc.Švajčiarsky meringue
Maslový krém (krém robíme, až keď naplníme a necháme poriadne zatuhnúť tortu.) Do sklenej misy vložíme bielky a cukor a stierkou poriadne premiešame. (Ak by sme tento krok vynechali, bielky, ktoré sa dotýkajú priamo misy na okrajoch by sme akoby uvarili.) Nad parou bielky s cukrom zohrejeme na 70 °C. Následne zmes prehodíme do misy robota a šľaháme do tuhého snehu. Následne po lyžičkách pridávame maslo. Opatrne, sneh nesmie byť horúci, inak by sa nám maslo v snehu hneď roztopilo. Takto zapracujeme všetko maslo. Šľaháme, pokiaľ krém nie je krásne tuhý a hladký.
Jahodový džem
Nakrájame jahody na menšie kúsky, vložíme do hrnca , pridáme cukor, chvíľu povaríme (rozmixujeme podľa chuti, ak chceme väčšie kúsky ovocia, premixujeme len jemne a naopak). Následne pridáme pektín a povaríme cca 2 minúty. Džem preložíme do skleného pohára. Necháme vychladnúť.
Zdobenie
Roztopíme bielu čokoládu a vylejeme ju to tvaru polkruhu na papier na pečenie a necháme zatuhnúť. Po zatuhnutí jemne obrežeme tvar polkruhu, ktorý nám bude tvoriť akoby obrubu kvetového klobúku. Štetcom oprášime nahrubo zlatou práškovou farbou.
Skladanie torty
Korpusy rozrežeme každý na 2 ks. Prvý kus položíme na podnos, na ktorý sme naniesli malé množstvo kokosového krému. Potrieme cca 1/3 kokosového krému. Posypeme nakrájanými jahodami.
Druhý korpus potrieme jahodovým džemom a džemovou stranou prikryjeme prvý korpus.Na druhý korpus položíme jahodový vklad, okraje potrieme kokosovým krémom. Spravíme akoby obrubu jahodovému vkladu.
Položíme tretí korpus.
Tretí korpus potrieme kokosovým krémom, posypeme jahodami a prikryjeme štvrtým korpusom, ktorý sme potreli džemom (ako pri druhom korpuse). Tortu necháme v chladničke poriadne zatuhnúť na niekoľko hodín.
Tortu obtrieme krémom švajčiarskym meringue maslovým krémom.
Na bok torty namaľujeme siluetu ženskej tváre. Nastriháme kvety na menšie - nižšie. Všetky kvety musíme poriadne odizolovať, a to tak, že stonky najskôr obalíme v potravinovej fólii, a potom vo floristickej páske. Jednotlivé kvety zapichávame zvrchu a nad siluetou tváre tak, aby sme vytvorili klobúk a nakoniec pridáme bok klobúku – jeho spodnú obrubu.

Bombastická torta
Recept od Timey
čas prípravy: 3 hodiny
20 porcií
náročnosť: Ťažká
Popis
Túto tortu som venovala mojej mamke – Betke, ktorá pre mňa znamená veľa a patrí medzi najbližšie osoby v mojom živote. Touto tortou jej chcem aj preukázať to, ako veľmi ju ľúbim.
Ingredience
Korpus
- 275 g hladkej múky
- 240 g kryštálového cukru
- 75 g slnečnicového oleja
- 4 vajcia izbovej teploty
- 12 g prášku do pečiva
- 100 g plnotučné mlieka 3,5 %
- 130 g pyré mango
Šťava
- 35 g marakujového pyré
- 80 g vody
- 60 g kryštálového cukru
Malinové želé
- 400 g malinového pyré
- 4 PL cukru
- 8 g citrusového pektínu NH
- 250 g malín
Mangová ganache
- 135 g bielej čokolády 34 %
- 60 g smotany na šľahanie 33 – 36 %
- 70 g mangového pyré
Smotanový krém
- 750 g krémového syra
- 160 g práškového cukru
- 200 g smotana na šľahanie 33 – 35 %
Čokoládová guľa
- 1 kg 54% horkej čokolády
- Chladiaceho spreju na čokoládu
Srdiečka
- 400 g 32 % bielej čokolády
- Červená prachová farba
- Hnedá prachová farba
Velúrový efekt
- 280 g bielej čokolády
- 120 g kakaové masla
- Biela farba na čokoládu
Pomôcky
- ráfiky
- ponorný mixér
- mixér
- ručný mixér
- polykarbonátové formy 20cm
- formy srdiečka
- velúr
- stierky
- cukrárske vrecko
- teplomer
- alobal
- chladiaci sprej
Postup
Korpus
Rúru predhrejeme na 170 °C . Dva vysoké ráfiky s priemerom 18 cm zospodu obalíme 2 vrstvami alobalu. Múku s práškom do pečiva preosejeme cez sitko do misky. Vajcia izbovej teploty spolu s cukrom vyšľaháme na vysokej rýchlosti do ľahkej peny, približne 5 - 7 minút.
Zatiaľ zohrejeme mlieko na 28 °C a potom k nemu prilejeme olej a dobre premiešame. Po vyšľahaní vajec znížime rýchlosť na minimum a prilievame mangové pyré a mlieko s olejom. Miešame, kým sa všetky suroviny spoja dokopy. Po zamiešaní mokrých surovín, postupne pridávame po 2 - 3 kopcovitých lyžiciach múku s práškom do pečiva. Nemiešame už dlho, len pokiaľ sa múka spojí s ostatnými prísadami. Následne cesto rozlejeme do dvoch ráfikov.
Pečieme 35 až 45 minút. Pomocou špajdle vyskúšame, či je cesto upečené. Necháme vychladnúť v ráfikoch a následne ich zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky na celú noc. Na druhý deň vrch korpusov zrežeme. Obidva korpusy si narežeme na 2 rovnomerné časti. Vykrojíme si jeden 10 cm kruh a tri 18 cm kruhy.Šťava
Všetky suroviny dáme do panvice, privedieme zmes k varu a necháme vychladnúť. Následne budeme každý korpus polievať šťavou.
Malinové želé
Zmiešame cukor s pektínom. Pyré zohrejeme na 40 C a následne prisypeme cukor s pektínom za stáleho miešania. Privedieme k varu a povaríme minútu. Nalejeme do plytšej nádoby, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme zatuhnúť do druhého dňa. Na druhý deň želé premiešame.
Ganache
Zohrejeme pyré so šľahačkou na 80 °C. Čokoládu nasypeme do vyššej nádoby a zalejeme horúcou zmesou. Necháme postáť minútu, a potom zmes rozmixujeme ponorným mixérom. Nalejeme do plytšej nádoby, zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme do chladničky stabilizovať na 8 – 12 h. Následne ganache vyšľaháme.
Krém
Všetky suroviny na smotanový krém spolu vyšľaháme v robote na strednej rýchlosti do hladka. Krém vložíme do potravinárskeho vrecúška a plníme guľu.
Bomba
Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli na 45 – 50 °C. Následne ju prelejeme do širšej plytšej misy, kde ju budeme temperovať. Najprv ochladíme čokoládu za stáleho miešania na 27 °C, a potom znovu ohrejeme na 31 – 32 °C. Hneď čokoládu nalejeme do dvoch 20 cm polykarbonátových foriem a rozlejeme po celom obvode. Polgule vylejeme 2x. Otočíme polgule hore nohami a necháme prebytočnú čokoládu stiecť.
Zvyšok čokolády čo nám ostal nalejeme do plastovej formy od mascarpone (to nám bude tvoriť podstavec na guľu. Polgule otočíme hore nohami a položíme na papier na pečenie. Čokoládu necháme poriadne zatuhnúť v chladničke a vyberieme z formy. Čokoládový podstavec (z mascarpone formy) dáme na papierový podstavec na tortu a prilepíme ho roztopenou čokoládou. Do stredu čokoládového podstavca nalejeme trošku čokolády a položíme naň jednu polguľu, zastriekame chladiacim sprejom.
Začneme stohovať korpusy a plnky. Najprv nanesieme trošku krému, potom 10 cm korpus, ktorý pokropíme šťavou. Znovu nanesieme okolo polgule krém a pridáme malinové želé, naň položíme korpus, znovu pokvapkáme šťavou. Nanesieme krém a mangovú ganache. Znovu korpus, šťavu, krém, malinové želé. Vrch ešte prikryjeme korpusom a potrieme krémom. Naň poukladáme zopár čokoládových srdiečok.
Okolo polgule si pomocou cukrárenského vrecka vytlačíme po okrajoch čokoládu a položíme naň druhú polguľu, čím obe polgule zlepíme. Uhladíme prebytočnú čokoládu s acetátovou fóliou. Necháme dobre zatuhnúť v mrazničke minimálne hodinu. Bombu nastriekame na bielo pomocou airbrushu – zmiešaním roztopenej bielej čokolády a kakaového masla na teplotu 40 °C v pomere 70 : 30. Pre biely efekt sme pridali bielu farbu rozpustnú v tukoch.
Srdiečka čokoládové vonkajšie
Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli na 45 – 50 °C. Následne čokoládu prelejeme do širšej plytšej misy, kde ju budeme temperovať. Nasypeme farbivá a rozmixujeme pomocou ponorného mixéra. Najprv ochladíme čokoládu za stáleho miešania na 26 °C, a potom znovu ohrejeme na 28 – 29 °C. Čokoládu nalejeme do srdiečkovej formy a necháme zatuhnúť. Srdiečka lepíme na finálnu bombu s ganache.

Bláznivá torta
Recept od Miroslavy
čas prípravy: 3 hodiny
20 porcií
náročnosť: Ťažká
Popis
Moja mamka je veľmi prísny kritik, čo sa týka varenia a pečenia. Jej človek len tak neulahodí, preto som sa jej opýtala, akú presne by chcela tortu. Dokonca bola pri jej pečení celý čas ako ochutnávač. Keďže je naša rodina skôr bláznivá, rozlietaná, rozhodla som sa pri zdobení o pravý opak, aby to bolo jednoduché a výstižné. Jednoducho pre Aňu. Tak mám mamu v telefóne uloženú už viac ako 10 rokov.
Ingredience
Korpus
- 225 g mandľovej múky
- 900 g mrkvy
- 735 g polohrubej múky
- 12 g sódy bikarbóny
- 15 g škorice mletej
- 3 g soli
- 495 g vajíčok (9 kusov)
- 675 g kryštálového cukru
- 540 g oleja
Krém
- 900 g krémového syra
- 420 g práškového cukru
- 500 g masla
- 10 g citrónovej esencie
- 1 citrón
Pomarančový curd
- 80 g vaječného žĺtka (4 kusy)
- 70 g kryštálového cukru
- 300 g pomarančov na šťavu 70 ml
- 50 g masla
- 1 ks Pomarančovej kôry
Karamelizované hrušky
- 200 g kryštálového cukru
- 80 g masla
- 60 g smotany na šľahanie 33 %
- 500 g hrušky
Swiss (švajčiarsky) krém
- 120 g vaječných bielkov (4 kusy)
- 296 g kryštálového cukru
- 400 g masla
- Potravinárske farbivo červené
Pomôcky
- kuchynský robot
- strúhadlo
- misa
- formy s priemerom 24 cm
- papier na pečenie
- metlička
- hrniec s vodou
- sitko
- stierka
- mixér
- nôž
- cukrárske vrecká
- špachtľa na obtieranie
Postup
Korpus
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. Do žĺtkovej peny vmiešame olej, pomleté mandle, postrúhanú mrkvu na hrubšom strúhadle, polohrubú múku, sódu, škoricu a soľ. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Vzniknuté cesto rozdelíme do 3 foriem s priemerom 24 cm, ktoré sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme na 175 °C približne 45 min. Vyberieme a necháme vychladnúť.
Krém
Maslo vyšľaháme s cukrom a postupne pridávame krémový syr, citrónovú esenciu a na záver nastrúhame na jemnom strúhadle kôru z jedného citróna. Krém odložíme nabok.
Pomarančový curd
Žĺtky šľaháme metličkou vo vodnom kúpeli spolu cukrom, pomarančovou šťavou, kôrou a maslom. Miešame dovtedy, kým nevznikne hustá kaša. Následne ho necháme vychladnúť.
Karamelizované hrušky
Cukor necháme rozpustiť na karamel, následne pridáme maslo a necháme do rozpustiť v karameli. Na záver pridáme smotanu a necháme pár minúť bublať. Do karamelu primiešame očistené a na kocky nakrájané hrušky a pár minút ich povaríme. Hrušky precedíme a necháme vychladnúť.
Swiss (švajčiarsky) krém
Bielky s cukrom vo vodnom kúpeli miešame, kým sa cukor nerozpustí. Následne túto hmotu dáme do mixéra a na vysokých otáčkach vyšľaháme tuhý lesklý sneh. Necháme ho vychladnúť. Postupne zašľaháme zmäknuté maslo.
Skladanie
Z korpusov odrežeme vrchy. Prvý korpus potrieme pomarančovým curdom, následne nanesieme krém, hrušky, tenkú vrstvu krému a ďalší korpus. Tak postupujeme ďalej. Následne tortu obtrieme švajčiarskym krémom a necháme vychladnúť. Potom odrežeme kúsok z torty, rez potrieme švajčiarskym krémom a tortu postavíme. Potrieme aj zadnú časť torty švajčiarskym krémom. Ozdobíme.

Kávová láska
Recept od Danice
čas prípravy: 3 hodiny
20 porcií
náročnosť: Stredná
Popis
Rozhodovanie, čo upečiem pre mamu, bolo pre mňa jednoduché - predsa spojenie jej obľúbených chutí orechov a kávy. Skoro každý rok na jej narodeniny je torta naplnená kávovým krémom a jej základ tvoria korpusy s orechmi - avšak vždy je iná, nikdy nerobím tú istú. Tvar torty som zvolila srdce, ktorým by som rada vyjadrila svoju lásku mame. Viem, že na svoju mamu sa môžem so všetkým a za akýchkoľvek okolností obrátiť a nepovie mi nie. V celom mojom živote tvorí obrovskú oporu a s neskutočnou láskou obdarováva moje deti, teda svoje vnúčatá. Miluje jar a leto, pretože v tomto období si môže v záhrade pestovať krásne kvetinky, ktoré sú jej pýchou. Preto ju určite poteší kvetinové zdobenie torty.
Ingredience
Korpus
- 8 ks vajec
- 8 PL vlažnej vody
- 300 g kryštálového cukru
- 260 g hladkej múky
- 50 g vlašských orechov
- 1 ks prášku do pečiva
Krém
- 10 g mletej zrnkovej kávy
- 12 ml vriacej vody
- 70 ml espressa
- 200 ml smotany 33 %
- 1 ks vanilkového cukru
- 450 g čokolády 60 %
- 50 g kakaa
- 200 g masla
- 50 ml rumu
Mousse z vaječného likéru
- 220 g smotany 33 %
- 220 g vaječného likéru
- 400 ml šľahačkovej smotany 33 %
- 20 g práškového cukru
- 3 plátky želatíny
Švajčiarsky maslový krém
- 4 ks bielky
- 300 g kryštálového cukru
- 400 g masla
- mandľová esencia
- Ružová potravinárska farba
- Červená potravinárska farba
- Žltá potravinárska farba
- Zelená potravinárska farba
- Cyklámenová potravinárska farba
Pomôcky
- forma na pečenie v tvare srdca
- 2x silikónová forma v tvare srdca na mousse
- ručný šľahač
- papier na pečenie
Postup
Korpus
Do misky oddelíme bielky a spolu s cukrom vyšľaháme tuhý sneh. Kým sa vyšľahá sneh, tak preosejeme hladkú múku spolu s práškom do pečiva. Do snehu postupne na stredných otáčkach pridáme žĺtky, a potom pomaly prilejeme vlažnú vodu. Pomaly primiešame preosiatu múkovú zmes a orechy. Cesto dáme do formy tvaru srdca vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na 35 - 45 min na 170 °C.
Krém
Do studenej vody si dáme napučať 3 plátky želatíny. Najprv prichystáme krém, smotanu s vanilkovým cukrom a čokoládou zahrievame v hrnci za stáleho miešania, až kým sa nerozpustí. Nakoniec primiešame kakao. Mletú kávu zalejeme vriacou vodou a poriadne rozmiešame, takto zamiešanú kávovú zmes prilejeme spolu s espressom k čokoláde a spojíme. Zmes necháme trošku vychladnúť. Do mierne vychladnutého čokoládového krému pridáme maslo a rum a necháme zatuhnúť v chladničke
Mousse z vaječného likéru
Asi 2/3 vaječného likéru spolu s práškovým cukrom zahrievame za stáleho miešania, až kým sa nerozpustí. Prilejeme zvyšok vaječného likéru a vyžmýkanú želatínu. Vyšľaháme smotanu a pridáme vychladnutú zmes vaječného likéru. Mousse naplníme do 2 foriem v tvare srdca a necháme zamraziť.
Švajčiarsky maslový krém
Kým sa cesto pečie, pripravíme švajčiarsky maslový krém. Zmiešame bielky s kryštálovým cukrom a nad parou miešame, až kým sa cukor nerozpustí a bielková zmes nedosiahne teplotu približne 60 - 70stupňov. Vyšľaháme hustý krém, ktorý necháme vychladnúť za stáleho miešania. Do vychladnutej zmesi pridáme postupne maslo izbovej teploty a nakoniec mandľovú esenciu. Hotový krém rozdelíme na niekoľko častí, viac ako polovicu prifarbíme troškou ružovej farby a ňou potom potrieme celú tortu. Zvyšok rozdelíme na 5 častí a tie zafarbíme červenou, zelenou, žltou, cyklámenovou
Na záver
Vychladnutú kávovo-čokoládovú zmes poriadne vyšľaháme ručným šľahačom. Upečené cesto necháme vychladnúť a vychladnuté ho pozdĺžne prerežeme na 3 rovnaké časti. Naplníme našľahaným kávovo-čokoládovým krémom a zatuhnutým moussom z vaječného likéru. Tortu potrieme švajčiarskym maslovým krémom a pomocou cukrárskych špičiek dozdobíme kvetmi.

Torta Piña colada
Recept od Adama
čas prípravy: 3 hodiny
20 porcií
náročnosť: Stredná
Popis
Táto torta je jedna z prvých, ktorú som upiekol a mojej mamke veľmi zachutila. Keďže tento nápoj, ktorým je inšpirovaná, je svieži, rovnako som poňal aj tortu. Obsahuje ananásový krém, kokosovú vložku a ananásové confit. Zdobenie je skôr jednoduchšie. Vystihuje však vkus mojej mamy. Ona sama si ho vybrala.
Ingredience
Korpus
- 8 vajec
- 200 g práškového cukru
- 240 g polohrubej múky
- 160 ml oleja
- 160 ml vody
- 8 KL prášku do pečiva
Krém
- 600 ml ananásového pyré
- 80 g zlatého klasu
- 500 g mascarpone
- 400 g práškového cukru
Ananásová vložka
- 170 g ananásového pyré
- 35 g kryštálového cukru
- 3,5 g pektínu
Kokosová vložka
- 100 g bielej čokolády
- 75 g strúhaného kokosu
- 65 g krémového kokosového mlieka
Krém na obter
- 10 bielkov
- 600 g kryštálového cukru
- 900 g masla
- Žltá farba
Potretie
- 100 g ananásového pyré
- 0,1 l rumu
- 1 PL krémového kokosového mlieka
Zdobenie
- Modelovacia hmota - zelená
- Čierne potravinárske farbivo - na oči
- Červené potravinárske farbivo - na ústa
Pomôcky
- kruhové ráfiky s priemerom 18cm
- papier na pečenie
- plechy
- tyčový mixér
- ráfiky s priemerom 12cm
- špachtle
- cukrárske vrecko
- floristické drôtik
Postup
Korpus
Rúru vyhrejeme na 160 °C a pripravíme dva ráfiky s priemerom 18 cm, ktoré obalíme alobalom.
Žĺtky s cukrom vyšľaháme do hustej peny. Do peny pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva, olej, vodu a sneh z bielkov. Vymiešané cesto rozdelíme na dve polovice, vylejeme do ráfikov a pečieme 30 minút. Upečené korpusy rozrežeme na polovicu.Kokosová zložka
Kokosovú zložku pripravíme zmiešaním kokosu, kokosového mlieka a rozpustenej bielej čokolády.
Krém
Ananásové pyré zmiešame s pudingovým práškom a zahrievame, pokiaľ zmes nezhustne. Necháme vychladnúť. Keď má ananásový puding podobnú teplotu ako mascarpone, vyšľaháme tieto dve zložky do krému.
Ananásová zložka
Pyré zmiešame s pektínom a cukrom. Zmes varíme do zhustnutia. Rozdelíme na dve polovice a prelejeme do ráfikov o veľkosti 12 cm. Necháme vymraziť.
Krém na obter
Nad vodným kúpeľom šľaháme bielky s cukrom, kým sa cukor nerozpustí. Následne zmes vyšľaháme do tuhého snehu, do ktorého pridáme zmäknuté maslo. Vymiešame.
Skladanie
Prvý plát korpusu potrieme ananásovým pyré zmiešaným s rumom a kokosovým mliekom. Cukrárskym vreckom vytvoríme vrstvu krému a do stredu vložíme ananásovú vložku. Zakryjeme korpusom.
Na ďalšom pláte postupujeme rovnako, namiesto ananásovej vložky pridáme vložku kokosovú. Zakryjeme ďalším plátom.
Opäť zopakujeme predošlý postup, do stredu pridáme ananásovú vložku. Zakryjeme posledným plátom a dáme zachladiť. Tortu dozdobíme do podoby ananásu.Na záver
Z modelovacej hmoty vytvoríme listy, ktorými dekorujeme vrch torty. Na bok torty z krému na obter, ktorý sme si zafarbili vytvoríme oči a ústa.

Milovaná punčová torta
Recept od Kláry
čas prípravy: 5 hodín
12 porcií
náročnosť: Stredná
Popis
Keď som mala 15 rokov, moja mama prvýkrát ochutnala punčovú tortu. Veľmi jej chutila. Odvtedy ju vždy a všade vyhľadáva. Nikdy ju nepiekla, tak jej ju vždy pečiem ja. Keďže má veľmi rada aj krémové zákusky, tak ho do nej dopĺňam. A aj preto je naša punčová torta špeciálna a extra šťavnatá.
Ingredience
Korpus 3x
- 3 x 5 vajec
- 3 x 5 PL kryštálového cukru
- 3 x 5 PL hladkej múky
- 3 x maslo na vymastenie formy
Plnka
- 200 g masla
- 2 PL kryštálového cukru
- 300 ml plnotučného mlieka
- 40 g pudingového prášku
- vanilkový struk
Sirup
- 250 ml pomarančovej šťavy
- 250 ml jahodového sirupu
- 50 ml rumu
- 100 g kryštálového cukru
Jahodový džem
- 150 g kryštálového cukru
- 250 g jahôd
- šťava z ½ citrónu
- 20 g vanilkového cukru
Obter
- 3 bielky
- 180 g kryštálového cukru
- 250 g masla izbovej teploty
Poleva
- 100 g masla
- 100 g práškového cukru
- 20 g zemiakový škrob
- 1 PL mlieka
- červené potravinárske farbivo (gélové)
Kaviár
- 150 ml citrónovej šťavy
- 1 PL agar agar
- červené potravinárske farbivo (gélová)
- 500 ml zachladeného oleja
- striekačka
Pomôcky
- forma s priemerom 24 cm
- šľahač
- mixér
- striekačka na kaviár
- sitko
- nádoba na olej do chladničky
Postup
Korpus
Vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Z bielkov vyšľaháme sneh, postupne po lyžičkách pridávame cukor a žĺtky. Na záver ručne domiešame múku. Forma: 24 cm (na dno formy dáme papier na pečenie, kraje vymastíme). Pečieme na 200 °C, cca 20 min a potom na 180 °C, cca 10 min.
Plnka
Struk vyškriabeme do mlieka, pridáme cukor, pudingový prášok a uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť. Vyšľaháme maslo a pridáme vychladnutý prešľahaný puding.
Sirup
Sirup pripravíme zmiešaním a uvarením všetkých surovín.
Jahodový džem
Jahody nakrájame na kocky a spolu s citrónovou šťavou povaríme. Pridáme cukor a varíme do požadovanej konzistencie.
Obter
Bielky s cukrom miešame nad parou na 60 °C. Zmes prehodíme do mixéra a vymiešame na pevný sneh. Pri teplote snehu cca 30 °C postupne v malých kúskoch pridávame maslo. Všetky suroviny na polevu zmiešame a miešame nad vodným kúpeľom.
Kaviár
Citrónovú šťavu a agar agar povaríme cca 2 min, zafarbíme. Naberieme do striekačky a kvapkáme do oleja. Vyberieme sitkom a opláchneme vlažnou vodou.
Na záver
Spodný korpus pokropíme sirupom, natrieme džemom a krémom. Stredný korpus pokropíme sirupom z oboch strán a zhora natrieme džemom a krémom. Vrchný korpus pokropíme sirupom zo spodnej strany. Vychladnutú tortu pokryjeme maslovým krémom. Tortu zachladíme a potom zaleje polevou. Zvyšným maslovým krémom a kaviárom dozdobíme.

Bublinková torta
Recept od Veroniky
čas prípravy: 3 hodiny
12 porcií
náročnosť: Stredná
Popis
Tortu pečiem pre svoju mamu, ktorá má pre mňa aj pre všetkých srdce ako na dlani. Je dobrosrdečná a rozdala by sa každému, ak by sa dalo. Je starostlivá, stará sa o chorú sestru, starala sa o svojho chorého otca a keď bola chorá ona sama, aj tak sa o nás všetkých starala, ako sa dalo. Torta je teda prioritne pre túto ženu s veľkým Ž a ešte väčším srdcom.
Ingredience
Korpus Ø 22 cm
- 5 vajec
- 150 g kryštálového cukru
- 120 g hladkej múky
- 30 g kakaa
- 5 PL oleja
- štipka soli
Na rozvar
- 200 g mrazeného lesného ovocia
Mätový krém
- 400 g mascarpone
- 400 g nízkotučného roztierateľného tvarohu
- 400 ml šľahačkovej smotany 33 %
- 200 g horkej čokolády 54 %
- 50 g čerstvej mäty
- 2 kvapky mätového oleja
Jahodový krém
- 250 g mascarpone
- 350 g šľahačkovej smotany 33 %
- 50 g lyofilizovaných jahôd
- 3 PL práškového cukru
- 500 g čerstvých jahôd
Ganache na poťah
- 400 g bielej čokolády
- 200 g šľahačkovej smotany
Bublinková dekorácia
- 100 g glukózy
- zlatý prášok – farba
Pomôcky
- formy na tortu Ø 22cm
- kuchynský mixér
- ručný šľahač
- silikónová podložka bez perforovania na bublinkový dekor
- cukrárska malá špachtlička
- papier na pečenie
- prášková zlatá farba
Postup
Korpus
Bielky s cukrom vyšľaháme do tuha, špička musí ostať pevná. Následne prišľaháme po 1 žĺtku a 1 lyžici oleja. Postup opakujeme 5 krát. Po premiešaní pridáme preosiatu múku s kakaom. Formu na tortu vystelieme papierom na pečenie, iba dno. Dáme piecť na cca 40 minút do rúry vyhriatej na 150 °C.Mätový krém
V mixéri rozmixujeme lístky čerstvej mäty a trocha smotany. Všetky suroviny postupne rozšľaháme. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu a primiešame do zmesi. Podľa potreby ešte dosladíme práškovým cukrom. Do plnky pridáme 1 - 2 kvapky mätového oleja.Jahodový krém
Vyšľaháme šľahačkovú smotanu do tuha. Zvlášť vyšľaháme mascarpone s cukrom a primiešame vyšľahanú šľahačku. Lyofilizované jahody rozmixujeme na prach a primiešame do plnky.Ovocný rozvar
Mrazené ovocie dáme variť, po uvarení rozmixujeme na konzistenciu „džemu“. Korpusy po upečení necháme vychladnúť a následne rozrežeme. Potrieme rozvarom z ovocia a začneme plniť.Plnenie
Prvé poschodie korpusu od okraja začneme do okruhu plniť plnky: čokoládová – jahodová. Druhé poschodie začneme opačne, aby nám vznikla šachovnica. Na jahodovú plnku poukladáme na malé kúsky narezané jahody.Na záver
Tortu potrieme ganache z bielej čoklády (zohrejeme smotanu a pridáme bielu čokoládu). Po vychladnutí potrieme celú tortu.
Bublinková dekorácia - na silikónovú podložku rozotrieme zafarbenú glukózu. Pečieme na 165 °C s ventilátorom cca 40 minút.
Tortu ozdobíme bublinkovou dekoráciou a zlatým prachom.

Orechová torta
Recept od Tomáša
čas prípravy: 3 hodiny
12 porcií
náročnosť: Stredná
Popis
V tejto torte som spojil všetko, čo má moja mama rada spolu so spomienkami z detstva. Keď som bol malý, moja mama nám na každý sviatok piekla orechovú tortu z vlašských orechov. Bez tej torty neexistovali žiadne narodeniny, chuťovo bola úžasná. Preto som sa rozhodol upiecť mame jej tortu, avšak v mojom podaní. Keďže viem, že miluje lieskovce, korpus je z nich a je potretý lieskovcovým praliné. No a ďalšou zložkou je mandarínkové compotée, ktoré odkazuje na to, že celé moje detstvo sme na parapete v kuchyni pestovali mandarínku. K tomu čokoládový krém dochutený maminým domácim vaječným likérom, ktorý pripravuje každé Vianoce.
Ingredience
Korpus
- 4 vajcia
- 140 g polohrubej múky
- 220 g kryštálového cukru
- 100 g mletých lieskovcov
- 6 g prášku do pečiva
- 120 ml horúcej vody
Mandarínkové compoté
- 750 g sterilizovaných mandariniek
- šťava z jedného citrónu
- 15 g invertného cukru
- 15 g kryštálového cukru
- 5 g pektínu
- 1 PL želatiny
- 1 g kyseliny citrónovej
Mousse lieskový orech-karamel
- 90 g smotany na šľahanie 33 %
- 140 g karamelovej čokolády
- 190 g vyšlahanej smotany 33 %
- 40 g domácej lieskovcovej pasty
- 2 PL želatiny
Čokoládový krém
- 250 g mascarpone
- 250 g horkej čokolády 54,5 %
- 250 g masla
- 50 ml vaječného likéru
Krém na potretie torty
- 200 g horkej čokolády 54,5 %
- 200 g masla
Na korpus
- (domáce) lieskovcové praliné
- 100 g nahrubo nasekaných lieskovcov
Ozdoba
- 30 g lieskovcov bez šupky obalené
- zlatý prášok
Velúr
- 350 g bielej čokolády
- 150 g kakaového masla
- červená farba tuková
Pomôcky
- kruhový ráfik
- silkónová forma srdiečka
- velúr
Postup
- Bielky vyšlaháme na tuhý sneh. Žĺtky s cukrom vyšlaháme do peny a postupne pridávame teplú vodu.
- Preosiatu múku spolu s práškom do pečiva a lieskovcami opatrne vmiešame do hmoty a následne vareškou vmiešame sneh z bielkov.
- Cesto rozdelíme do dvoch plechov: do 16 cm nalejeme cesto do výšky 1,5 cm a pečieme 15 minút. Zvyšné cesto nalejeme do 21 cm formy a pečieme 40 - 45 minút na 180 °C.
- Polovicu mandariniek s invertným cukrom a citrónovou šťavou zohrejeme na 40 °C. Pridáme cukor zmiešaný s pektínom a povaríme. Na záver pridáme kyselinu a znovu povaríme. Pridáme želatinu. Zmes rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme druhú polovicu mandariniek. Celú zmes vylejeme do foriem 16 cm a 18 cm a dáme zamraziť.
- Karamelovú čokoládu, smotanu, soľ a lieskovcovú pastu roztopíme v mikrovlnke. Keď teplota klesne na 35 °C, zmes opatrne zmiešame s vyšľahanou šľahačkou a nalejeme do silikónovej formy. Do mousse vložíme zamrznuté mandarínkové pyré (16 cm) a naň položíme upečený korpus (16 cm). Dáme zamraziť.
- Na krém roztopíme čokoládu s maslom a necháme vychladiť. Následne hmotu zmiešame s mascarpone a prileme vaječný likér.
- Korpus rozrežeme na polovicu: na spodný nanesieme vrstvu liskovcového praliné, posypeme nahrubo posekanými lieskovcami a položíme zamrznuté mandarínkové compoté (18 cm). Natrieme krém a priložíme druhú polovicu korpusu. Zvyšný krém rozotrieme povrchu a okrajoch torty a dáme schladiť.
- Na potretie torty roztopíme čokoládu s maslom a necháme vychladiť. Tortu vyberieme z chladničky a potrieme krémom, tak, aby sme mali čo najhladšie hrany. Celú tortu dáme zamraziť.
- Tortu aj mousse vyberieme z mrazničky a mousse položíme na stred torty. Postriekame červeným velúrom a ozdobíme lieskovcami obalenými v zlatom prášku.

Torta s anjelskými krídlami
Recept od Patrika
čas prípravy: 3 hodiny
10 - 12 porcií
náročnosť: Ľahká
Popis
Torta pre mamu je torta do neba, keďže odišla, keď som bol ešte dieťa. Pretože som vyrastal v skromnejších pomeroch, nechcel som chute v torte veľmi kombinovať. Ak si spomeniem na detstvo, ktoré som s mamou zažil, milovala sladké, ale obyčajné. Do torty som preto použil domáci jahodový džem, keďže jahody zbožňovala, no nestihla ma ho naučiť. V torte je ľahký krém ako obláčik. Farba obtretia ide z modrej oblohy do bieleho neba. Na torte sú krídla, ktoré symbolizujú anjela, ktorým moja mamina určite je.
Ingredience
Korpus
- 6 vajec
- 180 g krupicového cukru
- 200 g hladkej múky
- 1 vanilkový cukor
- citrónová kôra z 1 citrónu
- 50 g rastlinného oleja
- 5 g vanilkovej pasty
Plnka
- 200 g domáceho jahodového džemu
- 750 g mascarpone
- 200 g čerstvého smotanového syru
- 150 g bielej čokolády 28 %
- 50 g šľahačky 40 %
- 250 g čerstvých jahôd
Obter
- 85 g bielkov
- 150 g krupicového cukru
- 220 g masla izbovej teploty
Krídla
- 250 g bielej modelovacej hmoty
- 1 ČL kukuričného škrobu
- 50 g vodky na lepenie model. hmoty
- modrá gélová farba
- 1 ČL zlatej práškovej farby
Pomôcky
- štetec
- silikónová formička na krídla
- skalpel
- zdobiace vrecko
- cukrársky teplomer
- karta na uhladenie torty
Postup
Korpus
Rúru predhrejeme na 170 °C a ráfik obalíme do alobalu.
Oddelíme bielky od žĺtkov, bielky začneme šľahať na malých otáčkach. Ako sa vytvorí pena, dáme na maximálne otáčky a postupne prisypávame cukor. Šľaháme do tuhého snehu.
Žĺtky vyšľaháme s vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou do peny.
Obe hmoty ľahko spojíme stierkou a postupne na 3-krát pridám preosiatu múku, vanilkovú pastu a olej. Pečieme cca 40 minút na 170 °C.Plnka
Ohrejeme smotanu a vylejeme ju na bielu čokoládu, nechám postáť minútku a následne rozmiešame.
Ručným mixérom zmiešame mascarpone, syr a ganache z bielej čokolády.Obter
Bielky s cukrom zohrejeme nad parou na 72 °C, potom dáme šľahať do robota a po asi 5 minútach pridáme zmäknuté maslo a krátko premiešame. Krém rozdelíme do troch misiek, jednu necháme bielu, druhú bledomodrú a tretiu tmavšie modrú.
Na záver
Z modelovacej hmoty vyrobíme krídla a pripevníme na špajdle.
Skladanie torty je nasledovné korpus – džem – čerstvé jahody – krém.
Obtrieme tortu a dozdobíme krídlami.

Včelia kráľovná
Recept od Michaely
čas prípravy: 3 hodiny
12 porcií
náročnosť: Ťažká
Popis
Ak by bola moja mamka zvieraťom, bola by to práve včela. Najdôležitejší člen rodiny, starostlivá, neúnavná, pracovitá, skromná a nenápadná. Preto som sa rozhodla povýšiť ju na kráľovnú, moju, našej rodiny a jej včiel, keďže sa venuje aj včelárstvu.
Torta skrýva všetky jej obľúbené chute. Orechový korpus, slivky, škoricu a horkú čokoládu.
Dekor je okrem včely tiež malou symbolikou. Inšpirovala som sa vitrážou z dverí nášho rodinného domu, ktorú sme so sestrou mamke vyrobili k výročiu svadby.
Ingredience
Orechový korpus
- 600 g vlašských orechov
- 600 g kryštálového cukru
- 800 g bielkov
- 400 g žĺtkov
- 120 g hladkej múky pšeničnej
- 20 g strúhanky
- 12g prášku do pečiva
Škoricový krém
- 500 g mascarpone
- 175 g jemného tvarohu
- 130 g kyslej smotany
- 15 g trstinového cukru
- 1 ks škoricového cukru
- 5 g mletej škorice
- 1 ČL vanilkovej pasty
- 150 g bielej čokolády
Slivkové pyré
- 7 dcl sliviek zaváranej vo vlastnej šťave
- 70 g trstinového cukru
- 20 g kokosového cukru
- 1 PL rumu
- 2 KL škorice
- 1 KL perníkového korenia
- 1 PL pudingového prášku
Pečené orechy
- 90 g vlašských orechov
- 25 g cukru
- 90 g vody
Na obtretie torty
- 350 g čokolády 28 %
- 60 g masla 52 %
Zdobenie
- 0,1 l vodky na riedenie farieb
- 400 g poťahovej hmoty
- 50 g modelovacej hmoty
- gélové a prachové farby mix farieb
Pomôcky
- 2x forma/ráfik v priemere 20cm
- nerezová špachtľa vysoká
- cukrárska paleta
- silikónová podložka
- silikónový valček
- kostice na modelovanie
Postup
Korpus
Rúru rozohrejeme na 170 °C. Plechy v priemere 20 cm vystelieme papierom na pečenie. Bielky so štipkou soli a cukrom vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme žĺtky a vymiešame.
Spojíme všetky suché prísady – orechy, strúhanku, hladkú múku a prášok do pečiva, dôkladne premiešame. Suché prísady zapracujeme do bielkovej hmoty stierkou po poloviciach. Cesto rozdelíme do štyroch plechov.Slivkové pyré
Slivky vo vlastnej šťave precedíme, ⅓ sliviek nakrájame na menšie kúsky a odložíme bokom - tie budeme ukladať pri plnení. Zvyšné slivky so šťavou, trstinovým cukrom, kokosovým cukrom, rumom, škoricou a korením varíme, kým sa slivky nerozvaria. Pridáme 1 PL pudingového prášku na zahustenie. Prepasírujeme a necháme vychladiť.
Škoricový krém
Bielu čokoládu necháme roztopiť na vodnom kúpeli, zatiaľ vyšľaháme všetky suroviny s koreninami a cukrom na hladký krém. Za stáleho miešania na nízkych otáčkach prilievame čokoládu. Hotový krém dáme chladiť.
Pečené orechy
Vlašské orechy nasekáme. Na panvici roztopíme cukor s vodou na sirup, prisypeme orechy. Pečieme, kým sa orechy neobalia a povrch neskaramelizuje. Zmes vysypeme na papier na pečenie a necháme vychladnúť.
Skladanie
Orechový korpus potrieme slivkovým pyré, poukladáme kúsky sliviek, prikryjeme krémom, priložíme ďalší korpus, potrieme tenkou vrstvou krému, posypeme karamelizovanými orechmi, zabalíme krémom. Opakujeme vrstvy. Zvyšným krémom obtrieme tortu a necháme zachladiť, Ideálne cez noc, minimálne 5 hodín.
Obter
Pripravíme čokoládu na obter - bielu čokoládu s maslom nakrájaným na kocky roztopíme vo vodnom kúpeli, necháme mierne vychladnúť. Tortu poťahujeme čokoládou po vrstvách.
Na záver
Z poťahovej hmoty oddelíme časť na biele pozadie za včelou, zvyšok zafarbíme na požadovaný odtieň, vyváľame na tenký plát. Potiahneme tortu. Bielu hmotu vyváľame, vyrežeme do tvaru oblúka a prilepíme.
Farbami domaľujeme včelu a štylizované rastliny.

Gaštanový sen
Recept od Michaely
čas prípravy: 3 hodiny
20 porcií
náročnosť: Stredná
Popis
Táto torta je venovaná mojej maminke. Keďže je veľkou milovníčkou višní a aj gaštanov, tak som zvolila túto kombináciu chutí ako náplň. Zvonku som použila jej obľúbené farby a aj kvietok, ktorý u nej nemôže chýbať.
Ingredience
Cesto
- 400 g hladkej múky
- 100 g kakaa
- 2 zarovnané čajové lyžičky sódy bikarbóny
- 160 g masla
- 60 g oleja
- 460 g kryštálový cukor
- 4 vajcia
- 2 čajové lyžičky vanilková pasta
- 480 g acidofilného mlieka
Plnka
- 500 g gaštanového pyré
- 500 g mascarpone
- 200 ml šľahačkovej smotany 33 %
- 50 g práškového cukru
- 2 polievkové lyžice rumu
Rozvar
- 300 ml vody
- 150 g kryštálového cukru
- 100 ml rumu
Ovocie
- 450 g mrazených višní bez kôstok
Obter
- 250 g čokolády na varenie 52 %
- 250 g masla
Ozdoby
- 1 500 g poťahovej hmoty
- modelovacia hmota na kvety
- biely alkohol
- prachová farba zlatá
- airbrush farby
Pomôcky
- ráfik 18
- robot
- ručný mixér
- stierky
- špachtle
- olejové a práškové farby
Postup
Čokoláda
Rúru predhrejeme na 170°C. Čokoládu na obter rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme poriadne vychladnúť. Po vychladnutí po kúskoch zašľahávame zmäknuté maslo.
Cesto
Múku, kakao a sódu preosejeme do misky a dobre premiešame. V druhej nádobe zmäknuté maslo, olej a cukor zmiešame do svetlej hmoty, do ktorej po jednom zašľaháme vajcia a vanilkovú pastu. Nakoniec striedavo pridávame acidofilné mlieko a múkovú zmes. Cesto dobre premiešame a vylejeme do dvoch 20 cm okrúhlych foriem vystlaných papierom na pečenie. Pečieme ich naraz pri teplote 170 °C cca 40 - 50 minút.
Rozvar
Vodu s cukrom rozvaríme. Varíme, kým nemá teplotu 118°C. Necháme vychladnúť, a potom pridáme rum.
Plnka
Smotanu vyšľaháme do tuha v jednej nádobe. V druhej zmiešame mascarpone, nastrúhané gaštanové pyré, práškový cukor a rum. Poriadne prešľaháme a nakoniec zľahka primiešame vyšľahanú smotanu. Po upečení korpusy necháme vychladnúť a prerežeme ich na polovicu.
Skladanie torty
Prvý korpus pokropíme riadne rumovým rozvarom, navrstvíme gaštanovú plnku, poukladáme rozmrazené višne. Tento postup opakujeme ešte dvakrát a na vrch dáme posledný štvrtý korpus. Tortu dáme do chladničky zatuhnúť. Po zatuhnutí celú tortu potrieme čokoládovým obterom a opäť dáme do chladničky poriadne zatuhnúť na pár hodín.
Zdobenie
Kým torta tuhne, tak pripravíme kvietok z modelovacej hmoty, ktorému lupienky ozdobíme jedlou zlatou prachovou farbou rozriedenou v bielom alkohole. Keď je torta vychladená, tak ju potiahneme bielou poťahovou hmotou, dodekorujeme airbrush farbami podľa vlastnej fantázie a nakoniec dozdobíme.

Torta pre Annu
Recept od Lucie
čas prípravy: 3 hodiny
10 - 12 porcií
náročnosť: Stredná
Popis
Verím, že takmer všetci poznáte príbeh kvetnato ukecanej a ambicióznej Anny, Anny zo zeleného domu. Ale len ja z vás všetkých viem, že moja mama, inak taktiež Anna, ani nedýchala, keď to bolo v televízii. Pamätám si na to ešte, keď som bola dieťa. Len sedela, pozerala a mala úsmev na perách. Mám to pred očami, ako by to bolo včera. Rada na to spomínam: „Mami, táto torta je len a len pre teba, ľúbim ťa.“
Ingredience
Čokoládový korpus priemer 18 cm
- 180 g kryštálového cukru
- 6 vajec
- 100 g hladkej múky
- 50 g kakaového prášku
- 50 g rastlinného oleja
- nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
Plnka – čokoládová ganache
- 600 g mliečnej čokolády
- 400 g šľahačkovej smotany 35 %
Malinový confit
- 150 g malinového pyré
- 30 g kryštálového cukru
- 3 g pektínu NH
- 2 g citrónovej šťavy
- 250 g mrazených malín
Slaný karamel
- 320 g kryštálového cukru
- 320 g šľahačkovej smotany 35 %
- 250 g masla
- soľ podľa chuti
Swiss krém
- 175 g bielkov
- 200 g kryštálového cukru
- 310 g masla izbovej teploty
- štipka soli
Na dokončovanie
- prášková Dark green farba
- gélová zelená farba
- zlatá prášková farbana zdobenie
- 0,05 l vodky
- 0,5 kg plastickej čokolády
Pomôcky
- ráfik 18
- robot
- ručný mixér
- stierky
- špachtle
- olejové a práškové farby
Postup
Ganache
Ideálne deň pred tým si pripraviť ganache. Necháme ju kryštalizovať pri izbovej teplote. Jednoducho zohriatou smotanou zalejeme čokoládu, premiešame, prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme do ďalšieho dňa.
Konfit
Následne pripravíme konfit. Zmiešame dohromady suché ingrediencie, pyré zahrejeme, následne pridáme cukor s pektínom a miešame poriadne aspoň 2 minúty. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu. Necháme vychladnúť. Mimo súťaže si ho pripravujem aj deň vopred
Curd
Pripravíme curd, v hrnci zmiešame všetky suroviny okrem masla a na miernom plameni zahrievame, až kým zmes nezhustne. Potom zmes odstavíme a pridáme maslo. Následne curd ešte chvíľu redukujeme. Hotovú zmes vymixujeme tyčovým mixérom a necháme vychladnúť.
Karamel
Následne spravíme karamel. Roztopíme cukor, pridáme zohriatu smotanu, miešame a nakoniec maslo so soľou. Necháme vychladnúť. Ale aj ten si viete pripraviť aj skôr, dokonca aj pár dní vopred.
Piškótka
Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a ideme spraviť piškótku. Vajíčka s cukrom šľaháme na maximum 20 minút. Tesne pred skončení miešania vlejeme olej. Na to opatrne stierkou vmiešame múku s kakaom. Ďalším krokom je plnenie formy, ktorú sme si pred tým vystlali papierom na pečenie. Piškótku budeme piecť na hornom a spodnom ohreve, asi 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Inak aj ten si robím deň vopred mimo súťaže. Odstáty sa potom nemrví a lepšie sa krája.
Torta
Vychladnutý korpus rozrežeme na 4 časti, každú natrieme malinovým konfitom, okrem posledného, tým uzatvárame. Na prvé a tretie poschodie plníme okrem čokoládovej ganache, mrazenými malinami a slaným karamelom. Stred plníme len čokoládovou ganache, ktorú treba opatrne trochu premiešať metličkovým mixérom pred tým, ako ju použijeme. Naplnenú tortu necháme dobre zachladiť, najlepšie do druhého dňa
Swiss krém
Zachladenú naplnenú tortu ešte obtrieme zvyšnou ganache a urobíme si swiss krém. Je to veľmi jednoduché. Bielka s cukrom si nad parou pasterizujeme do teploty 72 - 73 stupňov. Kto nemá teplomer, postačia mu aj prsty. Nesmiete medzi prstami cítiť kryštáliky cukru. Pozor, treba premiešavať, inak sa začne robiť praženička. Hneď na to hodiť na maximálne otáčky a vyšľahať tuhý sneh, do ktorého pridávame postupne maslo. Hneď používame, obtierame samotnú tortu. Krém si môžete zafarbiť. Obtretú tortu si dáme zachladiť.
Na záver
A môžeme zdobiť. Odoberieme si swiss krém. Dáme do cukrárenského vrecka a kreslíme motívy. Krém môžeme aj rôzne dofarbiť. Na zdobenie môžeme použijeme aj plastickú čokoládu. Je potrebné ju dobre v rukách rozpracovať (a pomocou špachtle robiť zázraky). Na samotný koniec môžeme ešte použiť zlatú práškovú farbu, ktorú si nariedite v alkohole a pomocou štetca aplikujeme a doozdobujeme.












