info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

s03 - 3. kolo - kreatívna výzva - Bezlepková torta

Hlavne, aby nespadla


Kreatívna výzva ponechala voľnú ruku v technike a zdobení. Na upečenie bezlepkovej torty dostali finalisti 4 hodiny. Piecť bezlepkovú tortu znamená prispôsobiť klasickú receptúru tak, aby sa jemné bezlepkové cesto nerozpadlo.

Niektorí prekvapili naozaj netradičnými nápadmi. Torta s waflami, avokádom, mrkvovo-zázvorovým krémom alebo tofu.
 
Bezlepková torta 1


Torta pre ornitológa


Recept od Veroniky
čas prípravy: 4 hodiny
12 porcií
náročnosť: stredná
 

Popis

Každý z nás asi pozná bezlepkovú osobu. Môj známy je nielen bezlepkový ale aj bezlaktózový. Jeho vášňou je ornitológia. Vo svojom voľnom čase sleduje vtáctvo vo voľnej prírode. K oslave jeho narodením som mu chcela prichystať tortu. Celá torta sa totiž dá vytvoriť aj v bezlaktózovej verzii. Inšpiráciu na dizajn som vzala na výlete s ním, kde sme pozorovali vtáctvo. Videla som množstvo druhov v rôznych podmienkach. Nakoľko viem, že sa o svoje telo veľmi stará, zvolila som naozaj tortu plnú bielkovín z tofu. S tofu tortou pochodí aj vo fitku!

Ingrediencie

 
Cesto
  • 8 veľkých vajec
  • štipka soli
  • 180 g kryštálového cukru
  • 130 g bezlepkovej zmesi
  • 120 g mletých lieskovcových orechov
  • 1 prášok do pečiva bez lepku
  • 0,5 dl rumu
Lieskovcové praliné
  • 300 g lieskových orechov
  • 200 g kryštálového cukru
Plnka
  • 320 g bieleho tofu
  • 4 banány
  • med podľa chuti
Karamel
  • 120 g kryštálového cukru
  • 85 g šľahačkovej smotany
Maslový krém na potiahnutie
  • 230 g masla izbovej teploty
  • 370 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 1 – 2 lyžice smotany na šľahanie
Na dokončenie
  • 1 kg poťahovej hmoty bielej
  • rôzne farby
Na hniezdo z vlasov
  • 100 g kryštálového cukru   

Postup
 

  1. Cesto

    Bielky rozmixujeme do peny a následne po lyžiciach pridávame kryštálový cukor. Šľaháme do tuha.
    Do cesta zamiešame zľahka žĺtky. Potom pridáme bezlepkovú zmes s práškom do pečiva bez lepku a orechy. Všetko opatrne premiešame.
    Tortovú formu s priemerom 23 cm vystelieme papierom na pečenie. Zmes vylejeme do formy a pečieme 45 minút na 160 °C.

  2. Praliné

    Lieskovce opečieme v trúbe na 160 °C a pečieme približne 20 minút. Skaramelizujeme cukor a následne pridáme opečené lieskovce. Skaramelizované lieskovce necháme stuhnúť a rozomelieme v mixéri na pastu.

  3. Plnka

    Tofu rozmixujeme s 2 banánmi a dochutíme 2 lyžicami medu, pridávame podľa chuti.

  4. Karamel

    Cukor (120 g) necháme rozpustiť na karamel a pridáme teplú smotanu. Následne do karamelu primiešame na plátky nakrájané 2 banány z predchádzajúcej plnky.

  5. Maslový krém

    Všetko spolu vyšľaháme tak, aby v kréme neboli kryštáliky cukru.

  6. Hniezdo

    Kryštálový cukor rozpustíme, skaramelizujeme a pomocou lyžice následne rýchlymi pohybmi na papieri na pečenie vytvoríme vlasy. Pomôžeme si aj 2 vareškami. Na hlboký plech položíme 2 dlhé varechy a cez ne nám bude chladnúť karamel, ktorý potom stočíme do hniezda.

  7. Skladanie

    Korpus po upečení rozdelíme na 3 časti. Potrieme rumom. Na plát natrieme tofu plnku a karamelové banány. Na banány nalejeme praliné. Tortu potrieme maslovým krémom a poťahovou hmotou a dokončíme zdobenie kresbou vtáka a karamelovým hniezdom.

Bezlepková torta 2


Cukrový kvetináč


Recept od Michaely
čas prípravy: 4 hodiny
20 porcií
náročnosť: stredná

 

Popis

Milujem torty, ktoré sú dozdobené modelovanými kvietkami, tak preto som sa rozhodla aj túto tortu urobiť ako črepník s orchideou.

Ingrediencie
 

Korpus
  • 6 vajec „L“
  • 240 g práškového cukru
  • 345 g bezlepkovej múky
  • 230 g vlažnej vody
  • 80 ml oleja
  • 1 PL vanilkovej pasty
  • 15 g kakaa
  • štipka soli
  • 1 pomaranč
Plnka
  • 7 vajec
  • 350 g zlatej karamelovej čokolády
  • 300 g kryštálového cukru
  • 750 g masla
Ovocný vklad
  • 510 g sterilizovaných mandarínok bez nálevu
  • 220 g mandarínkového pyré
  • 30 g pektínu nh
  • 30 g kryštálového cukru
  • 50 g brandy
Obter
  • 250 g čokolády na varenie 52 %
  • 250 g masla
Ozdoba
  • poťahová hmota čierna
  • modelovacia hmota
  • gélová farba
  • prachová farba (zlatá, žltá, zelená, ružová)
  • biely alkohol

Pomôcky

  • 2x okrúhle tortové formy 18 cm
  • flambovacia pištoľ
  • silikónová forma 16 cm na ovocný vklad
  • pomôcky na výrobu ozdôb (floristické drôtiky č.20, č.26, floristická páska zelená, kostice, formičky, žilkovače, jedlé lepidlo, štetce)
  • papier na pečenie
  • misky
  • stierky
  • varešky
  • metlička
  • mixér alebo robot
  • sitko
  • váľok

Postup
 

  1. Korpus
    Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Pridáme cukor a po jednom zašľaháme žĺtky, olej a vodu. Ručne opatrne vmiešame preosiatu múku. Cesto rozdelíme na dve polovice. Do jednej vmiešame vanilkovú pastu a do druhej kakao a nastrúhanú pomarančovú kôru. Cestá vylejeme do 2 okrúhlych 18 cm foriem vystlaných papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C na 25 - 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Prerežeme na polovicu, aby sme mali dva korpusy z každého.
  2. Plnka
    Nad parou rozpustíme čokoládu. Pridáme do nej vajcia, cukor a nad parou šľaháme 20 minút. Zakryjeme fóliou a necháme poriadne vychladnúť. Maslo vyšľaháme do peny a postupne do masla pridávame vychladnutú čokoládovú hmotu.
  3. Čokoláda na obter
    Čokoládu na obter vo vodnom kúpeli rozpustíme a necháme poriadne vychladnúť. Maslo vyšľaháme a pomaly prišľaháme roztopenú a vychladnutú čokoládu.
  4. Ovocný vklad
    Mandarínky s pyré dáme variť. Keď majú teplotu cca 40 °C, tak do nich primiešame kryštálový cukor zmiešaný s pektínom a privedieme do varu. Pridáme brandy a varíme, pokiaľ zmes nezačne hustnúť. Nalejeme do formy a dáme zamraziť.
  5. Skladanie
    Prvý korpus pokvapkáme brandy zriedeným šťavou z pomaranča, nanesieme časť plnky, prikryjeme druhým korpusom. Ten znovu pokvapkáme pomarančovým brandy, po obvode nanesieme plnku, do stredu vložíme ovocný vklad a prikryjeme tretím korpusom. Ten znovu pokvapkáme brandy, nanesieme poslednú časť plnky a prikryjeme posledným korpusom. Na chvíľu dáme zatuhnúť. Potom vyrežeme tvar črepníka, potrieme čokoládovým obterom a dáme do chladničky poriadne zatuhnúť na pár hodín. Zatiaľ si urobíme kvietky z modelovacej hmoty a rozvaľkáme poťahovú hmotu. Tortu potiahneme poťahovou hmotou a dozdobíme.
Bezlepková torta 3


Dievčenská torta


Recept od Danice
čas prípravy: 4 hodiny
20 porcií
náročnosť: ťažká
 

Popis

Výzva bezlepkovej torty bola pre mňa naozaj obrovskou výzvou. Chvalabohu v úzkej rodine nemáme žiadneho „bezlepkáča“ a preto som takúto tortu piekla naozaj prvýkrát. Rozhodla som sa upiecť takúto tortu pre dcéru mojej sesternice, ktorá je jediným malým dievčatkom u nás v rodine. Keďže ja mám synov a témy minecraft a zvieratká sú v stále v kurze, tak vždy sa poteším zdobeniu torty pre dievčatko. Jarka tak ako všetky deti miluje ovocie a keď príde k nám tak nikdy neohrdnem našimi čučoriedkovými kríkmi, z tohto dôvodu bude torta čučoriedková. Spojenie s citrónom som si vybrala aj preto, že nikdy nezabudnem na jej milučký výraz tváre keď objavovala rôzne chute a citrón bol teda naozaj top.
 

Ingrediencie
 

Bezlepkové korpusy
  • 12 ks bielkov
  • 270 g kryštálového cukru
  • 12 žĺtkov
  • 200 g bezlepkovej zmesi
  • 180 g mandľovej múky
  • 1 a 1/2 prášku do pečiva
Základný krém
  • 750 g mascarpone
  • 250 g smotany 40 %
  • 250 g roztierateľného tvarohu
  • 250 g jemného tvarohu
  • 200 g pochúťkovej kyslej smotany 16 %
  • 3 vanilkové cukry
Čučoriedkový krém
  • 300 g mrazených čučoriedok
  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 g bielej čokolády
Čučoriedkové coulis
  • 250 g čerstvých čučoriedok
  • 100 g kryštálového cukru
  • 10 g pudingového prášku
  • 5 PL vody
Citrónový curd
  • 2 citróny
  • 250 g kryštálového cukru
  • 3 žĺtky
  • 80 g masla
  • štipku soli
Švajčiarsky maslový krém
  • 4 bielky
  • 300 g kryštálového cukru
  • 400 g masla
Na dozdobenie
  • 250 g gumpasta
  • 250 g modelovacej hmoty
  • farbu Red Wine
  • farbu Leaf Green
  • prachovú farbu Plum
  • prachovú farbu Orchid Purple
  • prachovú farbu Baby Pink
  • prachovú farbu Yellow Summer
  • prachovú farbu Soft Gold
  • čiernu jedlú fixka
  • zelené a biele drôtiky č.26
  • bielu floristickú pásku
  • žilkovaciu sadu na pivónie a listy
  • žilkovaciu sadu na motýle

Pomôcky

  • formy na pečenie s priemerom 22cm
  • papier na pečenie
  • ručný šľahač
  • zelené a biele drôtiky č.26
  • biela floristická páska
  • žilkovacia sada na pivónie a listy
  • žilkovacia sada na motýle

Postup

  1. Bielky dáme šľahať do robota a postupne pridávame kryštálový cukor. Vyšľaháme do lesklej hmoty.
  2. Pomaly prišľaháme po 1 žĺtku, pridáme bezlepkovú zmes spolu s práškom do pečiva a mandľovou múkou.
  3. Cesto rozdelíme na 2 časti do foriem s priemerom 22 cm a dáme piecť na približne 40 minút na 170 °C.
  4. Citrónový curd - maslo vyšľaháme s kryštálovým cukrom a citrónovou kôrou z 2 citrónov. Postupne pridáme žĺtky a nakoniec pomaly citrónovú šťavu.
  5. Takto vyšľahanú zmes preložíme do menšieho hrnca a na miernom ohni za stáleho miešania varíme približne 10 minút, až kým nie je krém lesklý.
  6. Čučoriedkové coulis - Čerstvé čučoriedky spolu s trochou vody a kryštálového cukru necháme prejsť varom. Keď sa už začnú čučoriedky rozvárať, pridáme pudingový prášok, ktorý sme predtým rozmiešali v troške vody. Keď coulis začne hustnúť, odstavíme zo sporáka a necháme vychladnúť.
  7. Čučoriedkový krém bude obsahovať mrazené čučoriedky, ktoré si spolu s kryštálovým cukrom varíme až do zhustnutia. Asi 1/3 prepasírujeme cez sitko a odložíme bokom do krému na zdobenie (tým dosiahneme krásny fialovkastý krém bez potreby použitia farby). Do zvyšného krému primiešame bielu čokoládu a miešame, až kým sa nerozpustí.
  8. Vyšľaháme základný krém spojením všetkých príloh. Asi 1/3 krému odoberieme a zmiešame s pripravenými a vychladenými čučoriedkami a poriadne prešľaháme.
  9. Vychladnuté korpusy si prerežeme na 3 časti. Na spodnú časť nanesieme základný krém a naňho zdobiacim vreckom čučoriedkové coulis. Prekryjeme ďalším plátom cesta.
  10. Na korpus číslo 2 nanesieme čučoriedkový krém a zdobiacim vreckom nanesieme jemnú vrstvu citrónového curdu. Prekryjeme ďalším korpusom. Postup opakujeme striedaním základného krému a čučoriedkového krému, až kým nenaplníme všetky korpusy.
  11. Švajčiarsky maslový krém - Zmiešame bielky s kryštálovým cukrom a nad parou miešame, až kým sa cukor nerozpustí a bielková zmes nedosiahne teplotu približne 60 – 70 °C. Vyšľaháme hustý krém, ktorý necháme vychladnúť za stáleho miešania.
  12. Tortu necháme trošku zatuhnúť a nakoniec ju potrieme vyšľahaným krémom s prepasírovanými mrazenými čučoriedkami, ktoré sme odložili a nechali vychladnúť.
  13. Finálne dozdobíme tortu vymodelovanou labuťou, pivóniou a motýlikmi z gumpasty.
Bezlepková torta 4


Torta pre sestru


Recept od Kataríny
čas prípravy: 4 hodiny
15 porcií
náročnosť: ťažká
 

Popis

Milujem letný čas, ktorý môžem tráviť s mojou milovanou sestrou u nej... v príjemnom tieni stromov, ktoré majú na dvore. Chcela som vymyslieť výnimočnú tortu s prekvapením dnu. A tak vznikla táto torta pre moju milovanú sestru.
 

Ingrediencie
 

Korpus
  • 9 ks “L” vajec
  • 300 g bezlepkovej múky
  • 220 g kryštálového cukru
  • 60 g mandľovej múky
Krém z lesného ovocia
  • 270 g mrazeného lesného ovocia mix
  • 120 g masla
  • 23 g kukuričného škrobu
  • 60 g kryštálového cukru
  • 1 ČL limetovej šťavy
  • 2 žĺtky
  • 200 g krémového syra
Mascarpone krém
  • 500 g mascarpone
  • 60 g vanilkového cukru
  • 400 ml šľahačky 40 %
Roláda
  • 3 vajcia
  • 20 g kakaa
  • 50 g kryštálového cukru
  • 30 g vanilkového cukru
  • 80 g bezlepkovej múky
Vrchný maslový krém
  • 375 g masla izbovej teploty
  • 277 g kryštálového cukru
  • 165 g bielkov
  • vanilkového extraktu
Rozvar z lesného ovocia
  • 200 g zmesi lesného ovocia
  • 3 ks vanilínového cukru
  • 2 g pektínu
Ostatné
  • 250 g čerstvých malín
  • 125 g čučoriedok
Chrumkavá zložka
  • 50 g tigrích orechov
  • 150 g bielej čokolády

Pomôcky

  • potravinárske farby – červená, čierna
  • drôtiky na kvety
  • floristická páska
  • čierne piestiky na modelovanie kvetov
  • air brush pištol + čierna farba do air brush
  • podložka pod tortu
  • gum pasta

Postup
 

  1. Korpus

    V jednej mise vyšľaháme bielky do tuhého snehu s cukrom. Na nízkych otáčkach pridáme po jednom žĺtku, vanilkového extraktu. Nakoniec ručne so stierkou zapracujeme preosiatu múku a mandľovú múku. Cesto rozdelíme do 2 foriem s priemerom 24 cm vystlanými papierom na pečenie. Pečieme na 150°C, horko vzduch cca 35 minút.

  2. Krém z lesného ovocia

    Mrazené ovocie vložíme do hrnca, mierne rozvaríme a premixujeme na pyré. Pridáme cukor, škrob, limetkovú šťavu a 2 žĺtky. Uvaríme hustý puding, ktorý preložíme do misky a prekryjeme natesno potravinárskou fóliou. Do vychladnutého pudingu zašľaháme maslo izbovej teploty a nakoniec ručne krémového syra. Preložíme do cukrárskeho vrecka a necháme mierne schladnúť.

  3. Krém

    Všetky suroviny vložíme do misy a vyšľaháme hustý krém, ktorý preložíme do cukrárenského vrecka.

  4. Rozvar

    Lesné ovocie rozvaríme v hrnci spolu s cukrom. Pridáme pektín a chvíľu povaríme.

  5. Roláda

    Bielky vyšľaháme s ½ cukru do tuhého snehu. Žĺtky vyšľaháme do peny s druhou ½ cukru. Obe zmesi spojíme ručne. Ručne primiešame múku s kakaom. Rozotrieme v rovnomernej vrstve na plech 30 x 40 cm. Pečieme na 200 ºC cca 6 minút. Po vychladnutí natrieme kakaový plát s krémom z lesného ovocia a polovicou rozvaru z lesného ovocia (stočíme do rolády po kratšej strane a dáme poriadne zatuhnúť.

  6. Chrumkavá zložka

    Orechy nasekáme na drobné kúsky. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Do čokolády nasypeme nasekané orechy.

  7. Vrchný maslový krém

    Bielky spolu s cukrom zohrejeme nad parou na 70 ºC. Premiestnime ich do misy robota, vyšľaháme na tuhý sneh. Následne po kockách zašľaháme maslo. Šľaháme až pokiaľ krém nie je krásne hladký a nadýchaný.

  8. Kvety

    Z gum pasty vymodelujeme 2 divé maky, uchytíme ich na drôtiky spolu s piestikmi. Drôtiky obalíme vo floristickej páske.

  9. Skladanie torty

    Korpusy rozrežeme každý na dva pláty. V strede každého plátu vykrojíme kruh s priemerom aký má roláda.
    Prvý plát potrieme zmesou tigrích orechov a čokolády a cukrárskym vreckom nastriekame mascarpone krém. Posypeme časťou malín a čučoriedok. Položíme druhý plát. Ten natrieme mliekom (aby zvláčnel korpus) nastriekame opäť mascarpone krém. Naň dáme jemnú vrstvu rozvaru z lesného ovocia. Prikryjeme tretím plátom. Ten potrieme mliekom, navrstvíme mascarpone krém a nahusto posypeme zvyšnými malinami a čučoriedkami. Tunel v strede torty jemne obtrieme mascarpone krémom, aby sa nám roláda lepšie vsunula do torty. Dáme poriadne zatuhnúť. Ideálne cez noc.
    Po zatuhnutí si odmeriame výšku torty. Podľa toho zrežeme aj roládu. Z rolády nám kus ostane ku kávičke nazvyš. Roládu opatrne vložíme do tunela v strede torty. Celú tortu obtrieme maslovým krémom. Zahladíme hrany.

Bezlepková torta 5


Svadobná torta


Recept od Timey
čas prípravy: 4 hodiny
20 porcií
náročnosť: ľahká
 

Popis

Tortu by som chcela venovať spolužiačke zo strednej školy na jej svadobný deň.

Ingrediencie

Korpus
  • 562 g medu
  • 105 g cukru
  • 135 g masla
  • 195 g kyslej smotany
  • 13,5 g sódy bikarbóny
  • 315 g vajec
  • 4 g soli
  • 465 g bezlepkovej múky MIX-C
  • 60 g kakaa
Liči malina marmeláda
  • 700 g malinového pyré
  • 500 g pyré z liči
  • 120 g cukru
  • 26 g pektínu NH
Plnka
  • 450 g odsrvátkovanej kyslej smotany 30%
  • 410 g smotany na šľahanie 36%
  • 280 g mascarpone
  • 65 g práškového cukru
  • 65 g ružovej pasty
Ganache
  • 250 g horkej čokolády 54 %
  • 250 g smotany na šľahanie 36 %
Obter
  • 600 g smotanovej nátierky
  • 95 g smotany na šľahanie
  • 80 g práškového cukru
  • biela prachová farba
Ozdoby
  • jedlý papier
  • zlatý prach
  • 2 ks jedlého papiera
  • 6 g jedlého papiera
  • 100 g vody

Pomôcky

  • mixér
  • teflónové podložky
  • ráfik
  • stierky
  • jedlý papier
  • vysekávačka kruh 5cm

Postup
 

  1. Korpus
    Rúru predhrejeme na 180 C. Med, cukor, maslo zohrejeme v panvici, pokiaľ sa cukor roztopí. V miske zmiešame kyslú smotanu so sódou bikarbónou. Pridáme k medovej zmesi, odsavíme z ohňa, premiešame a dáme do väčšej misky. Pomocou ručného mixéra začneme na stredných otáčkach miešať medovú zmes a postupne pridávame vajcia. Šľaháme, kým nie je zmes kompaktná. Preosejeme múku s kakaom a soľou a poriadne premiešame mixérom. Zmes následne vylejeme po malých častiach na plech s pečiacim papierom a rozprestrieme na tenkú vsrtvu pomocou špachtle po celom plechu a dáme piecť na 5 - 6 minút. Cesto dáme dole z papiera , vyrežeme 17 cm kruh a necháme na mriežke vychladnúť. Takto opakujeme so zvyškom cesta.
  2. Marmeláda
    Pyré dáme do hlbokej panvice, zohrejeme na 40 C a pridáme pektín zmiešaný s cukrom. Privedieme zmes k varu a varíme 5 - 6 minút do zhustnutia. Následne marmeládu po 50 g rozprestrieme na korpusy a takto necháme marmeládu zatuhnúť. Marmeláda sa nesmie lepiť na prst.
  3. Krém
    Kyslú smotanu deň pred plnením torty necháme cez noc odsrvátkovať v gáze. Prílohy na plnku vyšľaháme spolu do hladka.
  4. Ganache
    Šľahačku zohrejeme na 80 C a zalejeme čokoládu, rozmiešame a necháme vychladnúť pri izbovej teplote cca 3 – 5 h, zakrytú v potravinovej fólii.
  5. Na záver
    Korpus s marmeládou dáme na podnos a na vrch dáme 90 g plnky a takto striedame plnku a korpus až do posledného korpusu. Zabalíme do fólie, dáme do ráfika a necháme ztuhnúť cez noc v chladničke. Mierne ztuhnutú ganache nanesieme na dobre vychladenú tortu, obtrieme a necháme vychladnúť aspoň 30 - 60 minút v chladničke. Prílohy na obter dobre vymiešame v mixéri a obtrieme ním tortu. Necháme ztuhnúť a ozdobíme jedlým papierom. Z jedlého papiera vykrojíme kruhy, prelomíme ich napoli a nanesieme pomocou štetca trošku vody do stredu a vytvoríme vejár. 6 g jedlého papiera natrháme do mixéra, zalejeme vodou a zlatou prachovou farbou a rozmixujeme dohladka. Panvicu dobre rozohrejeme a nalejeme trošku zmesi a pomocou stierky rozotrieme po panvici a necháme opražiť do sucha. 
Bezlepková torta 6


Rodinná torta


Recept od Adama
čas prípravy: 4 hodiny
20 porcií
náročnosť: ťažká

 

Popis

V rodine mám troch členov, ktorý majú intoleranciu na lepok. Vždy mi ich bolo ľúto, keď sme mali oslavu a oni si nemohli dať takmer žiadny koláč. Preto im chcem touto tortou vynahradiť všetky lepkové zákusky. Lucka, Jarka, Martin, toto je pre vás.

 

Ingrediencie

Korpus
  • 8 vajec
  • 180 g kryštálového cukru
  • 130 g bezlepkovej múky
  • 120 g vlašských orechov
  • 1 ČL prášku do pečiva
Škoricový krém
  • 940 ml mlieka
  • 10 žĺtkov
  • 130 g kryštálového cukru
  • 112 g kukuričného škrobu
  • 37 g masla
  • 2 balenia škoricového cukru
  • 2 ks celej škorice
  • 2 KL mletej škorice
  • 750 g masla
Insert z ringlôt
  • 500 g tmavých ringlôt
  • 30 g trstinového cukru
  • 6 g pektínu
Orechové praliné
  • 100 g vlašských orechov
  • 100 g kryštálového cukru
Zdobenie
  • 200 g horkej čokolády 54,5 %
  • 100 g kakaa
  • hnedé potravinové farbivo
  • 3 ČL mletej škorice
  • 100 g čerstvých ringlôt
  • 50 g vlašských orechov
  • 50 ml vodky
  • zlatej práškovej farby

Pomôcky

  • ráfiky s priemerom 18cm
  • papier na pečenie
  • plechy
  • tyčový mixér
  • ručný mixér
  • mixér na sekanie
  • teplomer
  • formy na odlievanie čokolády
  • špachtle
  • stierky
  • štetec

Postup

  1. Rúru vyhrejeme na 160 °C a pripravíme dve formy s priemerom 19 cm.
  2. Začneme šľahať bielky. Keď sa začne vytvárať pena, postupne pridávame cukor. Do pevného snehu vždy po jednom vmiešavame žĺtky. Úplne nakoniec pridáme zmes pomletých vlašských orechov, múky a kypriaceho prášku. Zmes musí byť preosiata.
  3. Cesto rozdelíme na dve polovice a vylejeme do foriem. Cesto sústreďujeme skôr do stredu, aby nám v strede po upečení nespľaslo. Vložíme do rúry a pečieme 45 minút.
  4. V 200 ml mlieka rozmiešame žĺtky, škrob, kryštálový a škoricový cukor.
  5. Zvyšné mlieko dáme variť do hrnca spolu s 37 g masla, celou a mletou škoricou. Keď zmes začína vrieť, odstavíme a za stáleho miešania vlejeme do žĺtkovej zmesi. Vrátime do hrnca a varíme do zhustnutia. Z horúceho pudingu vyberieme celú škoricu. Zakryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť.
  6. Vychladený puding vyšľaháme. Za stáleho šľahania doňho pridávame 750 g masla. Vytvorí sa krém, ktorý necháme chladiť v chladničke.
  7. Polovicu očistených ringlôt rozmixujeme na pyré a druhú nakrájame na kocky. Pyré spolu so zmesou pektínu a cukru dáme variť. Do vriacej zmesi pridáme nakrájané ringloty a chvíľu redukujeme. Odstavíme a necháme vychladnúť.
  8. Orechy vložíme na 10 minút do rúry vyhriatej na 160 °C. Zvýrazníme tak ich chuť.
  9. Praliné - Roztopíme cukor na karamel a pridáme opečené orechy. Premiešame. Potom odstavíme a rozprestrieme na silikónovú podložku alebo papier na pečenie. Vychladnuté mixujeme, kým sa nám nevytvorí pasta.
  10. Každý korpus rozdelíme na 2 polovice. Začneme plniť. Na prvý korpus navrstvíme krém pomocou cukrárskeho vrecka. Stred korpusu potrieme vrstvou praliné. Na praliné pridáme insert z ringlôt. Takto plníme celú tortu. Vytvoríme tak tri vrstvy. Tortu necháme zachladiť.
  11. Vychladenú tortu potrieme krémom. Odložíme časť krému, ktorý ofarbíme kakaom (kakao na zdobenie) a farbivom. Týmto krémom vytvoríme v spodnej časti torty bordúru.
  12. Na čokoládové gule si 150 g čokolády roztopíme na 45 °C. Odstavíme a pridáme 50 g čokolády. Čokoládu necháme vychladnúť na 28 °C a vylievame ňou formy. Nadbytočnú čokoládu potom vylejeme a pologule necháme stuhnúť. Potom ich už iba spojíme tak, že kraje trochu nahrejeme a zlepíme.
  13. Finálne tortu ozdobíme guľami, ringlotami, orechmi a zlatom. Bordúru zvýrazníme tak, že si vo vodke rozmiešame zlatú práškovú farbu a potrieme jej vrch.
Bezlepková torta 7


Exotická pre Sandru


Recept od Tomáša
čas prípravy: 4 hodiny
12 porcií
náročnosť: stredná

 

Popis

Neviem ako je to možné, ale ja nepoznám takmer nikoho, kto je bezlepkový. A preto som nikdy takúto tortu neupiekol. Keď je teraz príležitosť, je len jedna osoba, ktorej by som chcel túto tortu upiecť - Sandre. Mojej prvej frajerke, tej najlepšej prvej frajerke akú som si mohol priať. Sandra žije v Londýne a aj roky po rozchode sme kamoši a dodnes ma učí a inšpiruje vecami, ktoré sa týkajú jedla, módy, hudby. Takže som vybral chute, ktoré ma Sandra rada a vytvoril pre ňu exotickú tortu.
 

Ingrediencie

Kokosový korpus
  • 8 vajec
  • 130 g kryštálového cukru
  • 104 g nastrúhaného kokosu
  • 80 g mandľovej múky
  • 55 g kokosovej múky
  • 65 ml rastlinného oleja
  • 2 ČL kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • kokosový alkohol na potretie hotového korpusu
Mango - marakujový tatarák
  • 500 g manga (čistá váha)
  • 5 ks marakuje
  • 200 g mangového pyré
Exotický karamel
  • 40 g kryštálového cukru
  • 20 g glukózy
  • 20 g mangového pyré
  • 45 g marakujového pyré
Kokosový krém
  • 200 g bielej čokolády
  • 1  kg mascarpone
  • 100 ml smotany na šľahanie 33%
  • 50 g kokosovej pasty
  • 50 ml kokosové alkoholu
Mangovo - marakujový krém
  • 85 g vajec
  • 55 g cukru
  • 95 g marakujového pyré
  • 45 g mangového pyré
  • 100 g masla
  • 3 PL želatíny
Mangovo - marakujové želé
  • 30 g mangového pyré
  • 15 g marakujového pyré
  • 5 g kryštálového cukru
  • 1 g agaru
Ganache na obter
  • 270 g bielej čokolády
  • 90 g smotany na šľahanie
  • 90 g masla
Čokoládová ozdoba
  • 500 g bielej čokolády
  • biela a žltá farba
Ozdoba
  • čerstvé mango
  • čerstvá limetka
  • špirálky zo sušeného kokosu

Pomôcky

  • cukrárenská špička
  • štvorcový plech
  • teplomer
  • mramorová podložka
  • papier na pečenie

Postup

  1. Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme olej, prešľaháme. Postupne primiešame mleté mandle, kokosovú múku a kokos s práškom do pečiva a štipku soli. Zľahka vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov.
  2. Cesto rozdelíme do dvoch foriem 16 x 16 cm a pečieme asi 30 minút na 175 °C. Necháme vychladnúť.
  3. Na mangovo - marakujový krém - Zmiešame vajcia, cukor a obe pyré a zohrejte na 84 °C. Zložíme z ohňa, pridáme želatínu a rozmixujeme ponorným mixérom. Keď bude mať krém 50 °C, pridáme maslo a dáme vychladnúť.
  4. Tatarák - nakrájame mango na drobné kocky, pridáme dužinu z marakuje a mangové pyré a dáme zachladiť.
  5. Želé - povaríme všetky suroviny asi 1 minútu a nalejeme do silikónovej formy. Necháme schladiť.
  6. Exotický karamel - necháme skaramelizovať v hrnci cukor a glukózu. Na zlato-hnedú tekutinu nalejeme zohriate obe pyré a prevaríme. Necháme vychladiť.
  7. Kokosový krém - v mikrovlnke roztopíme čokoládu. Vyšľaháme, šľahačku, mascarpone a maslo a pridáme vychladenú čokoládu a kokosový likér.
  8. Korpusy rozdelíme na polovicu - vzniknú 4 časti. Na každú časť nanesieme trochu kokosového likéru, kokosový krém a vrstvu tataráku. Keď položíme navrch posledný korpus, celú tortu obtrieme krémom do polonahého efektu.
  9. Tortu obtrieme ganache (roztopíme čokoládu a pridáme do nej šľahačku s teplotou 80°C). Keď má zmes 40 °C, pridáme maslo.
  10. Vrch torty ozdobíme hladkou a rezanou špičkou - hladkou nanesieme kopčeky kokosového krému, rezanou mangový krém, tak aby sme zaplnili celý povrch torty.
  11. Do niektorých kopčekov kokosového krému spravíme dierku a naplníme ju exotickým karamelom. Želé nakrájame na malé kocky a dozdobíme ním vrch torty.
Bezlepková torta 8

 

Hrnček kávy


Recept od Patrika
čas prípravy: 4 hodiny
12 - 15 porcií
náročnosť: stredná
 

Popis

Pokračujem v rodinnom duchu a túto bezlepkovú tortu som upiekol pre ocina, ktorý miloval kávu a sladké. Keďže si občas rád kopol, pripravil som na preliv sirup z likéru a vodky, tzv. Espresso Martini tortu.

Ingrediencie

Korpus
  • 8 vajec
  • 400 g bieleho jogurtu
  • 100 g rozpusteného masla
  • 220 g kryštálového cukru
  • 400 g mandľovej múky
  • 60 g kakaa
  • 20 g najemno pomletej kávy
  • 2 ks prášku do pečiva
  • štipka soli
Krém
  • 120 g masla izbovej teploty
  • 250 g práškového cukru
  • 800 g mascarpone
  • 2 ks tonka fazule
  • 200 ml smotany na šľahanie 40 %
Kávový sirup
  • 2 ČL instantnej kávy
  • 100 ml kávového likéru
  • 50 g trstinového cukru
  • 50 ml vodky
Griláž
  • 70 g kryštálového cukru
  • 100 g olúpaných celých mandlí
Swiss meringue buttercream
  • 85 g bielkov
  • 150 g krupicového cukru
  • 220 g masla izbovej teploty
Na dokončenie
  • 750 g bielej poťahovej hmoty
  • 150 g modelovacej hmoty na uško

Pomôcky

  • štetec a farby na nanášanie farieb na fondán
  • šablona na tvar cappuccina na vrchu torty
  • zdobiace vrecko
  • valček na vyválanie poťahovej hmoty
  • cukrársky teplomer
  • karta na uhladenie torty

Postup
 

  1. Korpus

    Rúru rozohrejem na 180 °C a pripravím 2 formy na pečenie v priemere 18 cm. Dáme v mixéri na plné otáčky vyšľahať sneh z bielkov, 1/3 cukru a štipkou soli a v druhej miske ručným mixérom zmiešame žĺtky spolu s cukrom a vyšľahám do peny. Následne pridáme postupne roztopené maslo. Potom stierkou primiešame jogurt a postupne všetky sypké suroviny a naposledy primiešame na 3-krát sneh. Rozdelíme do dvoch foriem a pečiem pri 180 °C cca 30 – 35 minút. Po upečení necháme korpusy úplne vychladnúť.

  2. Kávový sirup

    Kávu rozmiešame v 1 - 2 PL horúcej vody. Do malého hrnčeka dáme kávu, likér a cukor a na malom ohni miešame, kým sa cukor roztopí. Keď je cukor roztopený, tak zvýšime oheň a miešame cca 5 minút, kým sirup nezhustne. Následne pridám vodku a ešte minútku-dve povaríme. Odstavíme a necháme vychladnúť.

  3. Krém

    Maslo vyšľaháme ručným mixérom s cca polkou cukru, potom pridáme zvyšný cukor a miešame, až kým je maslo bledé a vyšľahané. Potom pridáme mascarpone a vymixujeme do krému, pridáme nastrúhanú tonka fazuľu. Zvlášť vyšľaháme šľahačku, a potom stierkou pridáme ku krému a necháme v chladničke vychladnúť.

  4. Griláž

    Z cukru urobíme na malom ohni karamel, medzitým posekáme opražené mandle. Ku karamelu pridáme mandle, premiešame a na plech vystlaný papierom na pečenie rozotrieme v jednej rovine. Po vyschnutí hmotu rozbijeme valčekom, aby sme mali malé kúsky.

  5. Maslovo - bielkový krém

    Bielky s cukrom zohrejeme nad parou na 72 °C, potom dámešľahať do robota a cca po 5 minútach pridáme zmäknuté maslo.

  6. Na záver

    Korpusy prerežeme na polovicu a poskladáme tortu – korpus polejeme sirupom, dáme krém a griláž. Tortu obtrieme maslovo - bielkovým krémom, potiahneme tortu, vyformujeme uško a na vrch nakreslíme pomocou farby a štetca vzor cappuccina.

Bezlepková torta 9


Zasnežená hora


Recept od Mišindel
čas prípravy: 4 hodiny
15 porcií
náročnosť: ťažká
 

Popis

Torta je venovaná kamošovi Sakimu, ktorému po tridsiatke zistili viaceré potravinové intolerancie. Saki je vášnivý turista, pochodil náš krásny Slovenský raj, Tatry, vrátane Gerlachovského štítu, Dolomity, Alpy… V partii máme tradíciu každoročného výletu na Kláštorisko, kam sa s nami toho roku snáď vyberie aj najmladšia členka - Sakiho ročná dcérka Julča.
 

Ingrediencie

Telo hortenzie
  • 1 kg mliečnej čokolády
Korpus
  • 130 g kryštálového cukru
  • 130 g kokosového cukru
  • 250 g bezlepkovej múky
  • 220 g bielkov
  • 115 g žĺtkov
  • 15 g pomarančovej kôry
  • 6 g sódy bikarbóny
  • 4 g prášku do pečiva
  • 1 g muškátového orieška
  • 10 g zázvoru
  • 2 g škorice
  • 65 g kokosového oleja
  • 55 g pomarančovej šťavy
  • 450 g mrkvy
  • 90 g kandizovaného pomaranča
  • 60 g kandizovanej limetky/ alebo citróna
  • 40 g sušených brusníc
  • 60 g lúpaných mandlí
  • 1 g soli
Vanilkový krém
  • 350 g plnotučného mlieka
  • 150 g smotany na šľahanie 40 %
  • 3 ks vanilkového struku
  • 200 g žĺtkov
  • 60 g cukru
  • 130 g čokolády 28 %
Mrkvový krém
  • 350 g smotany na šľahanie 40 %
  • 300 g mrkvy
  • 75 g kryštálového cukru
  • 5 g pomarančovej kôry
  • 2 g zázvoru
  • 2 plátky želatiny
Obter
  • 200 g čokolády 54,5 %
  • 50 g masla
Obter farebný
  • 350 g čokolády 28 %
  • 65 g masla
  • 125 g smotany na šľahanie 33 %
Kamzík a dekorácie
  • 150 g modelovaca hmota
  • potravinárske farby prachové a gélové
  • vafľový papier
  • floristický drôtik
  • fixka potravinárska

Pomôcky

  • 3x forma v priemere 18 cm
  • cukrárska paleta
  • mixér/ strúhadlo
  • nerezové špachtle
  • kostice na modelovanie
  • štetce
  • silikónová podložka
  • struna na rezanie

Postup

  1. Korpus
    Rúru predohrejeme na 170 °C. Múku, soľ, prášok do pečiva, sódu a ko reniny zmiešame. Kokosový olej izbovej teploty, pomarančovú šťavu a vajcia vyšľaháme do svetlej peny, postupne pridávame cukor a šľaháme, kým sa nerozpustí. Mrkvu nasekáme najemno, zázvor nastrúhame a zmiešame spolu s kandizovaným ovocím, a nadrobno nasekanými brusnicami a mandľami. Do vaječnej zmesi zľahka vmiešame suché prísady a mrkvu s ovocím. Pečieme približne 30 minút.
  2. Vanilkový krém
    Všetky prísady okrem čokolády zmiešame a varíme do zovretia. Pridáme čokoládu a miešame do roztopenia. Krém prelejeme do nádoby a prikryjeme fóliou, necháme chladiť.
  3. Mrkvový krém
    Želatínu necháme napučať v studenej vode. Vyberieme a necháme bokom. Smotanu s mrkvou, cukrom a koreninami varíme, kým mrkva nezmäkne. Vmiešame želatínu do rozpustenia a rozmixujeme do hladka. Necháme zamraziť.
  4. Obter
    Čokoládu s maslom necháme roztopiť nad parou. Miešame do spojenia Necháme vychladnúť pri izbovej teplote.
  5. Obter farebný
    Smotanu necháme zovrieť, pridáme maslo a vsypeme čokoládu. Miešame do rozpustenia čokolády. Pridáme gélové farbivo podľa potrebného odtieňa. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote.
  6. Skladanie
    Korpusy prerežeme na rovnako vysoké pláty a striedavo plníme vanilkovým a mrkvovým krémom. Vytvarujeme hory, obtrieme krémom, necháme vychladiť. Obtrieme tmavou čokoládou, necháme zatuhnúť. Počas tuhnutia vymodelujeme kamzíka a komixovú bublinu, final dotvoríme farbenou čokoládou. Pre efekt zasneženej hory poprášime nevlhnúcim cukrom.
    Bezlepková torta 10


    Sladká hortenzia


    Recept od Lucie
    čas prípravy: 4 hodiny
    12 porcií
    náročnosť: ťažká
     

    Popis

    Nie je nič krajšie, ako keď sa pod lúčmi ranného letného slnka v záhrade rozprestierajú záhony hortenzií, všade navôkol. Najviac ich milujem vo farbách bielej a rôznych odtieňov rúžovej. A presne také je moje krstniatko, Emma Anna. Je jemná, priam až éterická, vždy usmievavá a veselá. Tie jej šibalské očká rozžiaria každého. Nie je nikoho, komu by nevyčarovala úsmev na tvári. Táto tortička je pre Teba, Emmka.
     

    Ingrediencie

    Telo hortenzie
    • 1 kg mliečnej čokolády
    Korpus
    • 12 vajec
    • 360 g kryštálového cukru
    • 2 PL kukuričného škrobu
    • 4 g xantánovej gumy
    • 2 KL invertného cukru
    • 300 g pistáciovej múky
    • 2 väčšie PL pistáciovej pasty
    Malinový vklad
    • 450 g malinového pyré
    • 70 g kryštálového cukru
    • 8 g pektínu NH
    • 3 g kyseliny citrónovej
    Malinovo – syrový krém
    • 450 g krémového syra
    • 255 g masla
    • štipka soli
    • 345 g malinovej čokolády
    • 3 PL práškového cukru
    Lupene kvetov
    • 400 g modelovacej cukrovej hmoty
    • farby práškové, odtiene rúžovej

    Postup

    1. Ako prvé odlejeme z čokolády 2 polgule o priemere 20 cm a podstavec, v ktorom bude hortenzia posadená. Polgule odlievame dvakrát, aby bola škrupina pevnejšia. Čokoládu najprv vytemperujeme na 45 °C, následne schladíme na 26 °C a opäť nahrejeme na 29 °C. A následne môžeme odlievať.
    2. Vajcia s cukrom vymiešame do peny, pridáme invertný cukor. Suché suroviny zmiešame, zapracujeme do nich pistáciovú pastu, bude to veľmi hutné, ale zjemnime to postupným zapracovaním stierkou. Rozdelíme do 2 foriem s priemerom 19 cm a 16 cm a pečieme na 180 °C.
    3. Malinový vklad - pyré zahrejeme, suché suroviny spolu primiešame a vysypeme do pyré. Privedieme k varu a miešame aspoň 2 minúty. Naplníme 2 silikónové formy s priemerom 16 cm a po vychladnutí dáme do mrazničky.
    4. Krémový syr vymiešame so zmäknutým maslom, pridáme soľ a na to vychladnutú, už roztopenú čokoládu, premiešame. Potom pridáme kyslú smotanu a na koniec práškový cukor.
    5. Plnenie - na spodok každej polgule dáme trochu krému, na to korpus (ten prispôsobíme podľa umiestnenia, šírky polgule). A opäť trochu krému, vložíme malinový vklad, zakryjeme korpusom a zakončíme krémom. Druhú polguľu plníme rovnako, ale zakončíme mrazenými malinami. Dáme mierne zatuhnúť. Potom zliepame tak, že kraje polgule potiahneme pomocou vrecka roztopenou čokoládou.
    6. Vykrojíme kvetinky s priemerom 4 cm, z ktorých každú jednu pomocou guľatej kostice upravíme. A postupne pomocou bielej čokolády lepíme na polgule jednu vedľa druhej.
    Bezlepková torta 11


    Fit torta


    Recept od Miroslavy
    čas prípravy: 4 hodiny
    30 porcií
    náročnosť: stredná
     

    Popis

    Na tému bezlepkovej torty som si vybrala tortu, v ktorej sa nachádza síce múka, ale rada ju vymieňam za bezlepkovú. Hlavne kvôli tomu, že stále sa nájde niekto, kto nemôže lepok. A ten rozdiel v múke nie je v torte vôbec cítiť. Často sa ľudia mylne nazdávajú, že ľudia v posilňovni vynechávajú lepok, pečivo. Pritom to tak vôbec nie je. Preto sa tento mýtus pokúsim vyvrátiť touto bezlepkovou tortou. Venujem ju partii košických makačov, ktorí spolu behajú, spoznávajú Košice, otužujú, v zime makajú na silových tréningoch a zabávajú sa pri volejbale.
     

    Ingrediencie

    Korpusy
    • 150 g masla
    • 540 g bezlepkovej múky
    • 140 g kakaa
    • 12 g prášku do pečiva
    • 15 g jedlej sódy
    • 7 g soli
    • 500 g kryštálového cukru
    • 220 g vajec (4 ks)
    • 600 g cmaru
    • 220 ml horúcej vody
    Višňový vklad
    • 450 g višní
    • 50 g višňového likéru
    • 7 g pektínu
    • 60 g cukru
    Krém
    • 750 g mascarpone
    • 235 g práškového cukru
    • 400 ml smotany na šľahanie 40 %
    Avokádová nutella
    • 4 ks zrelého avokáda
    • 4 ks zrelých banánov
    • 100 g lieskových orechov
    • 100 g holandského kakaa
    Švajčiarsky krém
    • 120 g vaječných bielkov (4 kusy)
    • 296 g kryštálového cukru
    • 400 g masla
    • potravinárske farbivo červené
    Rozvar
    • lyofilizované višne
    • višňový likér
    • višňová šťava
    Wafle
    • 250 g múky
    • 125 g masla
    • 100 g práškového cukru
    • 20 g vanilky
    • 2 ks vajec
    • 300 - 330 ml mlieka
    • štipka soli
    Ďalšie
    • fondán, čierna potravinová farba

    Pomôcky

    • kuchynský robot
    • misa
    • plechy na pečenie o veľkosti 30 x 40 cm
    • papier na pečenie
    • metlička
    • hrniec s vodou
    • hrniec
    • sitko
    • stierka
    • mixér
    • nôž
    • cukrárske vrecká
    • špachtľa na obtieranie
    • wafľovač

    Postup

    1. Korpusy - zmiešame všetky suché suroviny. Pridáme cmar, vajcia, rozpustené maslo, horúcu vodu a vyšľaháme hladké cesto. Rozdelíme ho do dvoch foriem, na spodok ktorých dáme papier na pečenie. Pečieme na 180 °C približne hodinu.
    2. Medzitým pripravíme višňový vklad. Všetky prísady prevaríme a vychladíme.
    3. Dáme šľahať smotanu, pridáme k nej mascarpone a cukor. Vyšľaháme do hladkého krému.
    4. Wafle - vo vodnom kúpeli roztopíme maslo. Pridáme cukor, vajce, mlieko, soľ, múku. Zmixujeme na hladkú masu. Vo waflovači pečieme 5 - 8 min.
    5. Lieskové orechy mierne opečieme v rúre spolu s banánmi, avokádom, kakaom a medom. Rozmixujeme dohladka.
    6. Pripravíme švajčiarsky krém na obtieranie. Bielky s cukrom vo vodnom kúpeli miešame, kým sa cukor nerozpustí. Následne túto hmotu dáme do mixéra a na vysokých otáčkach vyšľaháme tuhý lesklý sneh. Necháme ho vychladnúť. Postupne zašľaháme zmäknuté maslo.
    7. Všetky suroviny na rozvar prevaríme.
    8. Korpusy rozdelíme na polovice, najprv korpus potrieme avokádovou nutellou, mascarpone krém nanesieme na korpus, nanesieme višňový vklad, wafle doplníme višňami a prikryjeme ďalším korpusom. Takto postupujeme až kým neminieme korpusy. Vychladenú tortu obtrieme švajčiarskym krémom. Ozdobíme obrázkami namaľovanými na fondáne.

      Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže Pečie celé Slovensko. Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS.

      Na prípravu receptov sa budú hodiť: