info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

s04 - 12. kolo - kreatívna výzva - Pohyblivé torty


Štvrtý Majster pekár je Pali!


Na záver celej súťaže pripravili traja finalisti niečo neuveriteľné, čím ohúrili nie len porotu, ale aj všetkých prítomných hostí – pohyblivé torty. Ich výroba preverila nielen cukrárske zručnosti, ale aj technické zdatnosti finalistov.

Aj Napriek snahe finalistov podať čo najlepší výkon, nepodarilo sa im vyhnúť drobným nezdarom, ktoré zamiešali karty.

Po deviatich hodinách náročného pečenia zavládlo v stane napäté ticho. Moderátori, ktorých úlohou bolo oznámiť meno víťaza, napínali nielen finalistov, ale aj divákov pred televíznymi obrazovkami.

Po chvíli napätia zaznelo meno, na ktoré všetci čakali: „Víťazom štvrtej série šou Pečie celé Slovensko a titul získava...Pali!“

V tej sekunde sa stanom ozýval krik, potlesk a burácanie prítomných hostí. Všetci oslavovali tento výnimočný moment, no Pali ešte stále neveril, čo sa práve stalo. 

Svoju cestu v šou začal prihláškou, pričom ani nedúfal, že by sa dostal cez konkurz. „Prihlásil som sa v takej slabšej chvíli, keď som mal zlý deň v práci. A vravel si, že možno to ani nevyjde a ani ma nezavolajú na kasting. A stojím tu ako víťaz,“ vraví hrdý a dojatý majster pekár.

Víťazovi gratulujeme!

Pozrite si recepty z poslednej tohtoročnej výzvy:


Vianočný Betlehem od Janky

 

Popis

Azda najtradičnejšou vôňou Vianoc je tá perníková. Kombinácia škorice, klinčeka, badianu, citrusov, vanilky, rumu a maku dokáže vykúzliť kúzlo sviatkov. Všetky tieto chute a vône sa stretávajú v pohyblivom, svietiacom Betleheme.

Ingrediencie

Medové pláty (1 dávka, celkovo 5 dávok)
  • 3 vajcia
  • 100 g masla
  • 2 ČL sódy bikarbóny
  • 3 PL medu
  • 200 g kryštálového cukru
  • 550 g hladkej múky
Makový korpus (na tortu všetky suroviny x3)
  • 8 vajec
  • 280 g práškového cukru
  • 80 g hladkej múky
  • 350 g mletého maku
  • 2 ČL škorice
  • 1 balenie kypriaceho prášku
  • 1 balenie citrónovej kôry Dr. Oetker
  • 100 ml mlieka
  • ½ ČL soli
Swiss krém
  • 350 g bielok
  • 700 g kryštálového cukru
  • Štipka soli
  • 700 g masla
Krém do makovej torty
  • 2 L mlieka
  • 200 g Zlatého klasu
  • 2 PL vanilkového extraktu
  • 1 kg masla
  • 400 g kryštálového cukru
  • 300 g práškového cukru
  • Kôra z 2 citrónov
Krém do medových plátov
  • 1600 ml mlieka
  • 160 g Zlatého klasu
  • 2 PL vanilkovej pasty
  • 800 g masla
  • 300 g kryštálového cukru
  • 200 g práškového cukru
  • 300 ml rumu
  • 2 tonka fazule
Višňový džem
  • 400 g mrazených višní
  • 150 ml griotky alebo rumu
  • 200 g želírovacieho cukru
  • 1/3 ČL mletých klinčekov
Na dotvorenie
  • 2 žĺtka + 2 PL vody na potretie medových plátov
  • 100 g izomaltu
  • Žiarovky
  • Malá točňa
  • Vykrajovačky
  • Sivé farbivo

Postup

  1. Medové cesto: Med a cukor zohrejeme, kým sa cukor neroztopí. Pridáme sódu, ktorá začne peniť, a maslo, kým sa neroztopí. Zmes necháme vychladnúť. Pridáme vajcia a múku, vypracujeme cesto a necháme ho hodinu chladiť. Postup opakujeme pre všetky dávky.
  2. Makový korpus: Bielka vyšľaháme so soľou a cukrom. Žĺtka zmiešame s mliekom, citrónovou kôrou, škoricou, makom a múkou. Primiešame bielka a pečieme vo forme (priemer 28 cm) pri 180 °C 30-40 minút. Opakujeme na požadovaný počet vrstiev.
  3. Višňový džem: Všetky suroviny varíme, kým džem nezhustne. Necháme vychladnúť.
  4. Pudingy: Uvaríme Zlatý klas podľa návodu, jeden na makový krém a druhý na medové pláty. Do makového pridáme citrónovú kôru, do medového nastrúhanú tonka fazuľu a rum.
  5. Medové pláty: Cesto rozvaľkáme na 5 mm a vykrojíme kruhy (priemer 42 cm). Zo zvyšného cesta vykrojíme ozdoby. Natrieme žĺtkom a pečieme pri 180 °C do zlatista.
  6. Krém: Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom, postupne pridáme pudingy. Makový krém dochutíme džemom, medový rumom a tonka fazuľou.
  7. Zostavenie medovej torty: Medové pláty plníme hladkou špičkou, krém striekame do kôpok. Striedame pláty, na vrch naukladáme ozdoby.
  8. Zostavenie makovej torty: Korpusy plníme džemom a krémom. Malú tortu zostavíme rovnakým spôsobom. Torta sa zasúva do stredu medovej torty.
  9. Swiss krém: Bielka a cukor zahrievame nad parou do rozpustenia cukru, potom vyšľaháme a pridáme maslo. Potrieme makové torty.
  10. Finalizácia: Torta obsahuje mechanické prvky ako točňu s anjelikmi, ktoré pripevníme izomaltom. Jednotlivé časti sa vysúvajú zo špeciálneho stojana, ktorý umožňuje pohyb.


Santa od Danky

 

Popis

Moja vianočná torta bude mať podobu Santa Klausa. Príde aj na svojich soboch a všetci budú Rudolfovia s červeným nosom

Ingrediencie

Korpusy (priemer 23 cm, 2 ráfiky)
  • 18 vajec
  • 570 g kryštálového cukru
  • 360 g hladkej múky
  • 150 g kokosovej múky
  • 150 g strúhaného kokosu
  • 290 ml oleja
  • 290 ml mlieka
  • 28 g kypriaceho prášku do pečiva
  • 6 g soli
Korpusy (priemer 18 cm, 2 ráfiky)
  • 12 vajec
  • 380 g kryštálového cukru
  • 240 g hladkej múky
  • 100 g kokosovej múky
  • 100 g strúhaného kokosu
  • 190 ml oleja
  • 190 ml mlieka
  • 21 g kypriaceho prášku do pečiva
  • 4 g soli
Korpusy (priemer 28 cm, 2 ráfiky)
  • 24 vajec
  • 760 g kryštálového cukru
  • 480 g hladkej múky
  • 200 g kokosovej múky
  • 200 g strúhaného kokosu
  • 380 ml oleja
  • 380 ml mlieka
  • 36 g kypriaceho prášku do pečiva
  • 8 g soli
Ganáž z mliečnej čokolády
  • 1800 g mliečnej čokolády
  • 540 g kokosového pyré
  • 1080 g masla
  • 180 g smotany 33 %
  • 3 bôby tonka fazule
Ganáž z bielej čokolády
  • 1800 g bielej čokolády
  • 540 g kokosového pyré
  • 1080 g masla
  • 180 g smotany 33 %
  • 3 bôby tonka fazule
Sirup na potretie korpusov
  • 300 g ananásového pyré
  • 300 g vody
  • 200 ml kokosového likéru
  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 balenia vanilkového cukru
Mangový vklad
  • 500 g mrazeného manga
  • 50 g kryštálového cukru
  • 3 plátky želatíny
Swiss meringue butter cream
  • 840 g bielok
  • 1110 g kryštálového cukru
  • Štipka soli
  • 1500 g masla
  • Zelená, ružová a červená gélová farba
Zdobenie
  • Hnedá, biela, červená a čierna poťahová hmota

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Pripravíme si tortové formy a vyložíme ich papierom na pečenie.
  2. Bielka vyšľaháme s cukrom na pevný sneh. Postupne pridávame žĺtka, mlieko a olej. Do zmesi jemne primiešame preosiatu múku, kokosovú múku, strúhaný kokos, prášok do pečiva a soľ.
  3. Cesto rozdelíme do ráfikov a pečieme 40-45 minút. Po upečení necháme vychladnúť, vyberieme z formy a zabalíme do fólie.
  4. Ganáž pripravíme zmiešaním pyré so smotanou a zohriatím. Zalejeme čokoládu, pridáme nastrúhanú tonka fazuľu a maslo. Rozmixujeme a necháme zachladiť.
  5. Sirup pripravíme zmiešaním pyré, vody, cukru a vanilkového cukru. Zohrejeme a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Pridáme likér a necháme vychladnúť.
  6. Mango s cukrom varíme do zmäknutia. Pridáme napučanú želatínu a zamiešame. Necháme vychladnúť.
  7. Swiss meringue butter cream pripravíme zahriatím bielok a cukru nad parou. Po rozpustení cukru vyšľaháme a pridáme maslo. Farebne odlíšime podľa potreby.
  8. Korpusy rozrežeme na 2,5 cm vrstvy. Potrieme sirupom, nastriekame ganáž (mliečna/biela), pridáme mangový vklad a striedame vrstvy. Postupujeme s každou tortou.
  9. Najmenšiu tortu obtrieme ružovým krémom, ozdobíme bielym krémom (vlasy a lem čiapky). Červeným krémom obtrieme strednú tortu a na najväčšiu použijeme zelený krém.
  10. Poťahovú hmotu použijeme na sobov, oči a opasok Santu. Všetky torty uložíme na stojany.


Vianočný cake bar od Paliho

 

Popis

Vianočná rozprávková krajina je snom asi každého dieťaťa. A deťmi sme dodnes vo svojom vnútri aj niektorí dospelí.

Ingrediencie

Double Barrel
  • 12 ks vajec
  • 16 PL slnečnicového oleja
  • 346 g práškového cukru
  • 370 g hladkej múky
  • 30 g prášku do pečiva
  • 110 g vlašských orechov
  • 6 g soli
Krém s vaječným likérom
  • 700 ml mlieka
  • 300 ml vaječného likéru
  • Mletá vanilka
  • 5 ks žĺtkov
  • 108 g kukuričného škrobu
  • 180 g práškového cukru
  • 207 g masla + 250 g masla na došľahanie
  • 4 PL vaječného likéru
Ríbezľový sirup
  • 480 g ríbezľového pyré
  • 420 g vody
  • 470 g práškového cukru
  • 2 citróny (šťava)
Jedlý mach
  • 1 vajíčko
  • 13 g cukru
  • 30 g medu
  • 4 g prášku do pečiva
  • 25 g hladkej múky
  • Zelené potravinárske farbivo
Swiss meringue buttercream
  • 320 g vaječných bielkov
  • 640 g krupicového cukru
  • 640 g zmäknutého masla
  • Modré a zelené farbivo
Mandľové cupcakes
  • 125 g hladkej múky
  • 5 g prášku do pečiva
  • 125 g krupicového cukru
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 125 g masla
  • 2 vajíčka
  • Mandľová esencia
  • 2 PL mlieka
Vianočné stromčeky
  • 600 g ryžových burizónov
  • 300 g krupicového cukru
  • 150 g masla
Čokoládová poleva
  • 350 g bielej čokolády
  • 100 ml oleja
Na ozdobu
  • Modelovacia hmota (Smartflex) 500 g
  • Zlaté farbivo (práškové)
  • Gélové farbivá (žlté, červené, zelené, modré)
  • Lyofilizované maliny 40 g

Postup

  1. Rúru zahrejeme na 170 °C. Bielka vyšľaháme s práškovým cukrom na pevný sneh, pridáme žĺtka premiešané s olejom a zašľaháme. Postupne ručne primiešame suché suroviny. Cesto rozdelíme do formy (30 cm priemer, 2 dávky) a do dvoch menších foriem (16 cm priemer, 1 dávka). Pečieme cca 35 minút.
  2. Na krém zahrejeme mlieko s vaječným likérom a vanilkou. Žĺtka s cukrom a škrobom vymiešame, zalejeme horúcim mliekom, vlejeme späť do hrnca a uvaríme hustý krém. Do horúceho krému zamiešame časť masla, vaječný likér a po vychladnutí ho vyšľaháme so zvyšným maslom.
  3. Na sirup prevaríme pyré s vodou, cukrom a citrónovou šťavou. Necháme vychladnúť.
  4. Jedlý mach vyšľaháme z vajíčka, cukru, medu, suchých surovín a farbiva. Zmes dáme do mikrovlnky na 2 minúty a po vychladnutí natrháme na kúsky.
  5. Korpusy rozrežeme na 4 pláty, polejeme sirupom, naplníme krémom a jemne obtrieme. Dáme zachladiť.
  6. Najväčší korpus vyrežeme tak, aby ním mohol prejsť vláčik. Po zachladení tortu obtrieme Swiss meringue buttercreamom a opäť zachladíme. Menšie tortičky obtrieme rovnako.
  7. Z výrezov modelujeme popcakes v tvare snehuliakov, napichneme na paličky a namáčame do čokoládovej polevy.
  8. Stromčeky formujeme z burizónov a karamelu, potrieme krémom a obložíme jedlým machom.
  9. Z modelovacej hmoty vytvarujeme ozdoby a hviezdy, nafarbíme zlatým farbivom a dekorujeme torty.
  10. Mandľové cupcakes upečieme z pripraveného cesta (170 °C, 22 minút) a zdobíme krémom s vaječným likérom.
  11. Swiss meringue buttercream pripravíme zahrievaním bielkov s cukrom nad parou, vyšľaháme a pridáme maslo. Na dekorovanie krém podľa potreby nafarbíme.