info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa
Úvodná stranaTESCOMA blogReceptyMäsovéTradičné bryndzové pirohy

Tradičné bryndzové pirohy

ReceptyMäsové
11. 12. 2023
Bryndzové pirohy


Pripravte si:

  • 250 g zemiakov
  • 300 g polohrubej múky
  • 2 vajcia
Na náplň:
  • 250 g zemiakov
  • 250 g bryndze
  • zväzok jarnej cibuľky (aj na servírovanie)
  • soľ a korenie
Na servírovanie:
  • 100 g slaniny
  • 300 g kyslej smotany (16 %)
  • 125 g bryndze
  • jarnú cibuľku

Postup:

Všetky zemiaky (500 g) uvarte a nastrúhajte najemno. Do misy vložte polovicu zemiakov (druhú polovicu odložte na náplň), pridajte polohrubú múku a vajcia. Vypracujte tuhšie cesto, nemalo by lepiť. Vypracujte ho do bochníka a zakryte utierkou. Medzitým pripravte náplň zmiešaním druhej polovice zemiakov s nadrobno nasekanou cibuľkou, soľou a korením. Vzniknutú zmes poriadne premiešajte a odložte bokom. Bochník cesta vyvaľkajte na tenký plát, podsypte múkou, aby sa nelepil k doske. Tvorítkom vykrájajte kolieska, do stredu vložte náplň a preložte, aby sa cesto uzavrelo. Takto pripravené pirohy vložte do vriacej osolenej vody. Uvarené sú vo chvíli, keď vyplávajú na povrch. Sceďte ich a vložte do misy. Slaninu nakrájajte nadrobno a usmažte ju na panvici. V miske zmiešajte kyslú smotanu s bryndzou. Pirohy vložte na tanier, navrch dajte smotanu s bryndzou, posypte slaninou a jarnou cibuľkou.


Čo budete potrebovať: