info text
Úvodná stranaTESCOMA blogReceptyMäsovéAko pripraviť šťavnaté kuracie mäso na grile

Ako pripraviť šťavnaté kuracie mäso na grile

Kuracie mäso na grile je klasika, ktorá neomrzí. Či už grilujete celé kura alebo jeho naporciované časti, aby mäso zostalo krásne šťavnaté, je dobré ho naložiť do marinády. Dôležité je marinovať dostatočne dlho, aby mäso marinádu poriadne "nasiaklo" a zachovalo si vďaka tomu po ugrilovaní šťavnatosť a krehkosť.
Grilovanie kuracieho mäsa - obrázok

Olejová, jogurtová, ázijská alebo pivná marináda

Existuje mnoho druhov marinád. Základom je tekutá zložka a sypké korenie alebo bylinky. Podľa chuti použite napríklad olej, pivo, víno, sójovú omáčku alebo jogurt. Primiešajte korenie, ktoré máte radi, alebo sušené či čerstvé bylinky. Môžete pridať aj svoje obľúbené dochucovadlá. Takto pripravenou zmesou mäso namarinujte a nechajte odpočívať v chladničke.

Jednoduché pravidlá, ako správne marinovať:
  1. Marináda musí byť dostatočne tekutá, preto nešetrite olejom (a ďalšou tekutinou, pokiaľ je súčasťou) Nemusíte sa báť, že bude pokrm príliš tučný, počas grilovania sa olej postupne vypečie.
  2. Hovädzie či bravčové mäso nechajte naložené v marináde ideálne 24 hodín pred grilovaním, aby do seba marinádu dokonale natiahlo (minimálne by malo byť naložené aspoň 2 hodiny pred začiatkom grilovania). Pre kuracie mäso stačí kratšia doba marinovania a najkratšiu dobu sa marinujú ryby.
  3. Šetrite so soľou. Pokiaľ použijete kúpenú grilovaciu zmes, spravidla už obsahuje soľ, preto nie je potrebné pridávať ďalšie.
Servírovacia doska GrandCHEF ø 30 cm - obrázok

Recept na lahodnú medovú marinádu:

Suroviny:
  • 5 polievkových lyžíc sójovej omáčky
  • 5 polievkových lyžíc medu
  • 3 polievkové lyžice oleja
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
Postup:
Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte v miske, aby sa chute prepojili a mäso naložte do marinády. Do marinády môžete na zvýraznenie chuti pridať obľúbenú bylinku alebo malé množstvo prelisovaného cesnaku pre ľahko pikantnú chuť. Zvyšnú marinádu môžete použiť na potieranie mäsa pri samotnom grilovaní.
Pokiaľ sa chcete dozvedieť ďalšie zaujímavosti o grilovaní, pozrite na článok, v ktorom sa dočítate o rôznych druhoch steakov, zistíte, aké sa rozlišujú stupne prepečenia a nájdete tam aj dva výborné recepty na gril.

S prípravou marinády pomôžu: