Hovädzí Wellington

Sviečková Wellington je výnimočné sviatočné jedlo, ktoré vyžaduje čas, poctivú prípravu a starostlivú kontrolu prepečenia mäsa – teda aby bolo prepečené na požadovaný stupeň a zároveň zostalo cesto krásne chrumkavé. Je skutočnou lahôdkou pre vyznávačov kvalitného mäsa. Podáva sa s restovanou zeleninou, hubami alebo s rôznymi druhmi pyré, napríklad zemiakové, mrkvové alebo iné.
Ingrediencie:
- 1 300 g hovädzej sviečkovice
- 500 g lístkového cesta
- 1 vajce
- olej
- dijonská horčica
- soľ a korenie
Recept na špenátové palacinky nájdete tu.
Na hubovo-kuraciu zmes:
- 650 g šampiňónov
- 1 šalotka
- cesnak podľa chuti
- soľ a korenie
- maslo a olej
Huby nahrubo nasekáme v mixéri. Na panvici s trochou oleja a lyžičkou masla opečte nadrobno nakrájanú šalotku, pridajte postrúhaný cesnak a huby a restujte, kým sa tekutina neodparí, približne 10 minút. Dochutíme soľou a korením a necháme vychladnúť.
- 650 g kuracích pŕs
- 60 ml 33% smotany
- 1 vaječný bielok
- soľ
Ľadové kuracie prsia, bielok a soľ vložte do mixéra a mixujte do momentu jemnej lesklej peny. Prilejte postupne ľadovú smotanu a krátko zapracujte. Udržujte v chlade.
Tesne pred plnením Wellingtonu zmiešajte obe zmesi dohromady.
Tesne pred plnením Wellingtonu zmiešajte obe zmesi dohromady.
Postup:
Očistenú sviečkovú osoľte, okoreňte a opečte na oleji zo všetkých strán, nechajte vychladnúť. Mäso zabaľte do fólie a dajte chladiť na 30 minút do chladničky. Potom mäso potrite horčicou po celom povrchu. Palacinky rozložte na potravinovú fóliu na dĺžku mäsa + 2 cm navyše z každej strany. Potrite ich hubovo-kuracou zmesou, navrch položte opečené mäso potreté horčicou a opatrne zabaľte. Uistite sa, že je fólia dotiahnutá a dajte chladiť do chladničky na ďalších 30 minút. Listové cesto rozvaľkajte podľa veľkosti mäsa, zvyšnú časť použijete na mriežku. Mäso vybaľte z fólie a zarolujte ho do cesta, ktorého konce ste potreli rozšľahaným vajcom. Aj celú plochu potrite rozšľahaným vajcom. Zo zvyšného cesta vytvorte mriežku pomocou mriežkovacieho valčeka, rozprestrite ju na celú plochu a znovu potrite vajcom. Rúru predhrejte na 180 °C vrátane plechu na pečenie, vložte papier na pečenie a pripravený Wellington. Pečte do momentu dosiahnutia vnútornej teploty mäsa 38–45 °C. Pred krájaním nechajte 10 minút odpočinúť.
NÁŠ TIP: Sviečkovú Wellington servírujte s restovanými hríbikmi a demi-glace.
NÁŠ TIP: Sviečkovú Wellington servírujte s restovanými hríbikmi a demi-glace.
Inšpirácia:
0













