Obrázok v notifikačnej lište

Hovädzí Wellington

Pekáč s poklopem GrandCHEF 40 x 26 cm - obrazek
Sviečková Wellington je výnimočné sviatočné jedlo, ktoré vyžaduje čas, poctivú prípravu a starostlivú kontrolu prepečenia mäsa – teda aby bolo prepečené na požadovaný stupeň a zároveň zostalo cesto krásne chrumkavé. Je skutočnou lahôdkou pre vyznávačov kvalitného mäsa. Podáva sa s restovanou zeleninou, hubami alebo s rôznymi druhmi pyré, napríklad zemiakové, mrkvové alebo iné.

Ingrediencie:

  • 1 300 g hovädzej sviečkovice
  • 500 g lístkového cesta
  • 1 vajce
  • olej
  • dijonská horčica
  • soľ a korenie

Recept na špenátové palacinky nájdete tu.

Na hubovo-kuraciu zmes:

  • 650 g šampiňónov
  • 1 šalotka
  • cesnak podľa chuti
  • soľ a korenie
  • maslo a olej

Huby nahrubo nasekáme v mixéri. Na panvici s trochou oleja a lyžičkou masla opečte nadrobno nakrájanú šalotku, pridajte postrúhaný cesnak a huby a restujte, kým sa tekutina neodparí, približne 10 minút. Dochutíme soľou a korením a necháme vychladnúť.

  • 650 g kuracích pŕs
  • 60 ml 33% smotany
  • 1 vaječný bielok
  • soľ
Ľadové kuracie prsia, bielok a soľ vložte do mixéra a mixujte do momentu jemnej lesklej peny. Prilejte postupne ľadovú smotanu a krátko zapracujte. Udržujte v chlade.

Tesne pred plnením Wellingtonu zmiešajte obe zmesi dohromady.

Postup:

Očistenú sviečkovú osoľte, okoreňte a opečte na oleji zo všetkých strán, nechajte vychladnúť. Mäso zabaľte do fólie a dajte chladiť na 30 minút do chladničky. Potom mäso potrite horčicou po celom povrchu. Palacinky rozložte na potravinovú fóliu na dĺžku mäsa + 2 cm navyše z každej strany. Potrite ich hubovo-kuracou zmesou, navrch položte opečené mäso potreté horčicou a opatrne zabaľte. Uistite sa, že je fólia dotiahnutá a dajte chladiť do chladničky na ďalších 30 minút. Listové cesto rozvaľkajte podľa veľkosti mäsa, zvyšnú časť použijete na mriežku. Mäso vybaľte z fólie a zarolujte ho do cesta, ktorého konce ste potreli rozšľahaným vajcom. Aj celú plochu potrite rozšľahaným vajcom. Zo zvyšného cesta vytvorte mriežku pomocou mriežkovacieho valčeka, rozprestrite ju na celú plochu a znovu potrite vajcom. Rúru predhrejte na 180 °C vrátane plechu na pečenie, vložte papier na pečenie a pripravený Wellington. Pečte do momentu dosiahnutia vnútornej teploty mäsa 38–45 °C. Pred krájaním nechajte 10 minút odpočinúť.

NÁŠ TIP: Sviečkovú Wellington servírujte s restovanými hríbikmi a demi-glace.

Inšpirácia: